Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Gratar gradina
Last Updated: Apr 25 2018 14:17, Started by
lari_90
, Apr 15 2018 19:03
·
0
#1
Posted 15 April 2018 - 19:03
Doresc sa imi fac un gratar de gradina,si doresc sa stiu ce adeziv se foloseste pentru lipit caramizile. Daca pun oxid de fier in adeziv pentru a iesii rosturile in culoarea dorita afecteaza cu ceva calitatea adezivului?? Cine ma poate ajuta cu informatii??
|
#3
Posted 15 April 2018 - 19:14
Ma gandeam ca e vreun adeziv mai special,rezistent la temperatura
|
#4
Posted 15 April 2018 - 19:14
in focar se foloseste mortar refractar.
Eu as lipi caramizile cu pamant galben |
#5
Posted 15 April 2018 - 19:35
Pamant galben am folosit si eu. In plus, l-am amestecat cu nisip.
|
#6
Posted 15 April 2018 - 19:37
[ https://i.dedeman.ro/media/catalog/product/cache/dedeman/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/i/m/img_0806.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Asa este, daca adaugi oxid rosu de fier in compozitia mortarului va arata la fel ca in poza de mai sus. |
#7
Posted 15 April 2018 - 20:01
#9
Posted 15 April 2018 - 20:55
Nu știu rolul sării. Dar știu ca și la teracotă se folosea.
Mortarul refractar are un neajuns. Dacă nu îl arzi o sa se înmoaie la prima ploaie și o sa se dărâme cuptorul. |
#10
Posted 15 April 2018 - 21:02
Sarea se descompune la temperatură mare, se formează un fel de glazură care mărește rezistența mecanică.
La fel de bine se poate folosi silicatul de sodiu, apa de sticlă adică. Vreo 10lei/litru am plătit, în urmă cu doi ani. Iar mortar de șamotă afli în Dedeman, vreun leu/Kg. Are și culoarea potrivită. |
|
#11
Posted 15 April 2018 - 21:28
#12
Posted 15 April 2018 - 21:33
O explicatie gasita pe alt site:
"In industria ceramicii si sticlei, sarea de bucatarie (NaCl) este utilizata destul de frecvent facand parte din asa numita categorie a fondantilor= substante care care au rolul de a cobora temp. de ardere respectiv de topire a acestora. 1.Introdusa in mortarul de pamant/nisip ( cca.2 linguri=70-80 grame la o galeata de 10 l pasta) dupa uscare lui, in timpul arderii lemnelor in focar, NaCl se descompune formandu-se silicati complexi de sodiu care la cca.700-800 grade C. se topesc aparand o faza lichida (sticla usor fuzibila) care dupa oprirea focului se intareste dand o oarecare rezistenta suplimentara mecanica mortarului argila/nisip. 2. Unii sobari in varsta adauga si acum la constructia sobelor de teracota,in mortarul pamant galben/nisip sare de bucatarie obtinandu-se efectul explicat. Nenorocirea in acest caz este clorul rezultat din descompunerea sarii. El se infiltreaza prin porii ciobului ceramic al teracotei producand distrugerea glazurii acesteia. Astfel s-au distrus irecuperabil sobe vechi Meissen-Germania sau Hartmut-Austria care erau cu adevarat opere de arta. 3. Sarea de bucatarie este f.des utilizata de olari. Obiectele de olarie imersate intr-o solutie de sare de bucatarie, ulterior prin ardere, se obtinea o glazura unicomponenta cu efect numai estetic fara durabilitate si rezistenta in timp. Glazura era plina de microfisuri( harise in limbajul tehnic ceramic). CONCLUZIE: efectul sarii de bucatarie introdus in mortarul de pamant/nisip poate fi benefic la constructia unui cuptor de paine. Personal am utilizat aceasta "solutie babeasca" la cuptorul din locatia personala si deocamdata nu am probleme.Cam asa se explica si adaugarea silicatului de sodiu( apei de sticla) in "praful de samota" recomandat la constructia din caramizi tip samota a focarului cuptoarelor sau a gratarelor de curte.Eu l-am utilizat numai la constructia vetrelor si atat.- Cu respect: Ing.B.D.Nitu " |
#13
Posted 15 April 2018 - 21:51
pana la urma care e mai bun pt asa ceva, mortarul ala refractar sau pamantul galben + nisip?
de ce sobarii prefera pamantul galben? |
#14
Posted 15 April 2018 - 23:27
Asta numai un sobar ți-o poate spune.
Opinia mea este că ori îi mai lipicios pământul galben, ori mai ieftin. Ori ambele. Mortar de șamotă cu apă de sticlă am folosit la schimbarea unei diuze într-o centrală termică, totul a funcționat așa cu era planificat. A trecut cu bine de a doua iarnă; n-are fisuri, nu s-a consumat din mortar. |
#15
Posted 16 April 2018 - 08:21
PoeOvidiu, on 15 aprilie 2018 - 20:55, said:
Nu știu rolul sării. Dar știu ca și la teracotă se folosea. Mortarul refractar are un neajuns. Dacă nu îl arzi o sa se înmoaie la prima ploaie și o sa se dărâme cuptorul. |
|
#16
Posted 16 April 2018 - 08:42
Uita de mortar refractar. Cine sugereaza asa ceva nu a construit gratare. Mortarul refractar este eficient la niste temperaturi de furnal , nu la gratar de gradina. Nu stiu de ce naiba comercializeaza asa ceva in magazine de bricolaj. Probabil sa si aia de se ocupa de achizitii sunt niste economisti ) Caramizile le lipesti cu adeziv flexibil pentru gresie de exterior ( CM 11 ) . Toate ...incluziv la cos . In interior , plachezi cu caramida refractara. Refractara o lipesti cu super-flexibil ...eu folosesc CM de la 17 in sus . Este important sa plachezi gros vatra ( eu folosesc un rand de caramida refractara groasa si unul de refractara subtire pentru vatra ). Interiorul arzatorului merge si de caramida refractara subtire , tot cu CM de la 17 in sus ( adica merge super bine si CM 25 ) , dar este indicat sa folosesti caramida groasa si rosturile sa le faci de minim 5 ca sa aiba loc de dilatatie . Vatra nu are nevoie de rosturi . Le lipesti doar pe partea de jos si crapaturile fine dintre se vor astupa cu cenusa si carbune . Placatul cu caramiza groasa are si avantajul ca poti intra pana la jumatate cu flexul in ea pentru a face santuri succesive pentru a putea ridica sau cobora grilul cat vrei .
Gratarele facute astfel , au sute daca nu mii de focuri si nu au o crapatura ....nu suna o caramida a gol. Am vazut gratar facut de meserias care a luat zeci de milioane pe un rahat facut cu mortar normal sau cuptoare facute cu lut. Dupa 10 focuri e crapat tot . Pe mine m-au cautat de la pensiuni sa le fac gratare ca al meu . Taj Mahalul tuturor gratarelor de gradina :-)))) Edited by JurasikMan, 16 April 2018 - 08:49. |
#17
Posted 16 April 2018 - 10:56
Merci mult, si eu tot la cm 11 plus ma gandeam sa folosesc
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users