Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Ne trebuie cu adevarat facultate?

- - - - -
  • Please log in to reply
70 replies to this topic

#37
qew

qew

    Tren International

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,752
  • Înscris: 05.11.2010
Ieri am facut curat prin toate materialele ce le mai aveam din facultate (cursuri, laboratoare, seminarii) si mi-am dat seama ca 97% din informatie imi este irelevanta in cariera actuala si ca am pierdut timpul memorand si invatand chestii inutile acum. Puteam invata mult mai multe chestii utile pe care acum nu prea am timp.
Le-am aruncat la gunoi, si 3-4 cursuri le-am donat cuiva ce face exact facultatea mea.

Doar ca fara facultate nu ajungeam unde sunt acum ca nu mi se deschideau atatea porti. Rahatul ala de hartie este necesar, dar  nu inseamna ca daca il ai esti automat angajat.

PS: Am terminat o facultate tehnica. Doar licenta. Nu intentionez sa fac master.

Edited by qew, 11 December 2017 - 22:34.


#38
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View PostRomeoM, on 11 decembrie 2017 - 20:58, said:

Lumea este in continua schimbare si lucrurile trebuie intelese in persepectiva: peste 20 de ani lumea va arata cu totul altfel.

Pe masura ce trece timpul, robotii vor prelua tot mai mult din munca repetitiva a muncitorului clasic. Asta inseamna cresterea somajului: robotul va face mai bine si mai ieftin decat omul.
Pe de alta parte, produsele care vor avea cautare in viitor, vor fi cele cu grad ridicat de inteligenta inclusa in ele, cu design de exceptie... O masina de spala de acum 30 de ani, care nu avea programe inteligente incluse in ea nu va mai avea cautare: acum 2-3 ani chinezii au incercat sa impuna pe piata romaneasca, masina de spalat Albatros, care semana cu alea ale lui Ceausescu (mult mai ieftina decat astea obisnuite, autmate). Dupa cateva luni, oferta nu mai exista pe piata.
Meseriile sunt necesare, si vor fi necesare, dar cresterea productivitatii si noile tehnologii vor face ca cererea de forta de munca sa fie tot mai mica.
Astazi nu se mai poate vorbi de o clasa munciuoare ca acum 40-50 de ani.

PS: Un prieten al meu, a incercat sa se angajeze in 1995, in Canada la o firma care producea subansamble de Pontiac. S-a dus in hala unde trebuia sa dea interviul, si in loc de sute de muncitori, cum era obisnuit in Romania, a vazut 12 muncitori care supravegheau niste roboti, pe o linie de productie informatizata. Si asta in 1995...

Nu se poate asimila totul cu automatizarea.
Odata cu automatizarea va CRESTE cererea de forta de munca

#39
Sekene

Sekene

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 18.11.2017

View PostTsunnnami, on 11 decembrie 2017 - 22:13, said:


Nu se poate asimila totul cu automatizarea.
Odata cu automatizarea va CRESTE cererea de forta de munca

ce forta de munca? a robotilor poate, vremea oameniilor in muncile predictibile si repetitive e pe final, o sa fim tot mai mult inlocuiti, si asta nu peste 1-2 generatii, in timpul vietii noastre.

#40
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,128
  • Înscris: 19.09.2005

View Postmyshyk, on 11 decembrie 2017 - 17:17, said:

Attachment drumuri.JPG
Uite asa, la subiect.
acu daca gresesti mai faci o data tot pe banii contribuabililor

atunci ajungeai papa la pisici in coloseum:
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/Jean-L%C3%A9on_G%C3%A9r%C3%B4me_-_The_Christian_Martyrs%27_Last_Prayer_-_Walters_37113.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#41
PlatonX

PlatonX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,727
  • Înscris: 13.09.2009

View Postqew, on 11 decembrie 2017 - 22:08, said:

97% din informatie imi este irelevanta in cariera actuala si ca am pierdut timpul memorand si invatand chestii inutile acum. Puteam invata mult mai multe chestii utile pe care acum nu prea am timp.
Nici eu nu inteleg de ce ministerul permite cu buna stiinta perpetuarea acestei situatii: ti se baga pe gat cu forta o gramada de cursuri din care dai examen, ca daca doar ti s-ar prezenta sa ai habar ar fi altceva. Dar trebuie sa le inveti stiind ca nu te ajuta la nimic.

Domnul Liviu Pop, se aude ?

#42
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 00:09, said:


ce forta de munca? a robotilor poate, vremea oameniilor in muncile predictibile si repetitive e pe final, o sa fim tot mai mult inlocuiti, si asta nu peste 1-2 generatii, in timpul vietii noastre.

Incearca sa vezi mai departe decat iti autoimpui si o sa vezi ca gresesti.

Uite un exemplu bun.
Dacia.
Cati oameni lucrau la Dacia in 1989 si cati lucreaza azi, dupa retehnologizare si introducerea robotilor pe linia de montaj?
E adevarat ca un tinichigiu "artist" nu mai poate face meseria la montaj, dar ala se privatizeaza si restaureaza masini vechi din vest. Toata lumea castiga.

#43
Sekene

Sekene

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 18.11.2017
fabrica dacia din maroc e mai mare si direct face mai multe masini, dar nu datoritã oamenilor mai multi, e construita mai recent cu o gramada de roboti, au mai putini angajați decat cea din Romania, e mai ieftina, mai multe masini. Deci nu e nici logic raportul automatizate/robotizare= mai multe locuri de munca, chiar ieri am vazut un documentar, automatizarea a creat locuri noi de munca pana prin 2000, de atunci trendul e in continuã scadere

#44
tovarashu

tovarashu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 07.11.2017
nu

#45
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View PostSekene, on 11 decembrie 2017 - 05:52, said:

Deci sunt curios de parerea voastra, ne trebuie cu adevarat facultate?

Depinde cum pui problema. În contextul social actual, pentru dezvoltarea carierei în anumite domenii, precum și pentru ocuparea unor posturi, ai nevoie de studii superioare.

Facultatea e văzută greșit. Majoritatea o văd ca pe o necesitate. Însă, este o aprofundare în amănunt a unui domeniu.
În România, ideea de dat la facultate imediat după ce termini liceul e contraproductivă. Avem o cultură în care nu luăm contact cu câmpul muncii înainte de a termina facultatea. Tinerii sunt efectiv izolați de domeniile în care își desfășoară activitatea firmele și companiile și de modul de lucru. În contextul ăsta, le e greu să știe ce vor să facă mai târziu, încă din liceu. Tratăm tinerii ca pe niște oi. Îi considerăm inapți de a avea păreri proprii până la vârsta de 18 ani, iar pe urmă ne așteptăm să fie capabili să ne răspundă la întrebarea "ce vrei să faci pentru restul vieții?".

Din punctul ăsta de vedere, aș prefera ori să existe un spațiu de vreo doi ani între bacalaureat și facultate, ori să fie un program mai lejer la liceu, iar tinerii să se poată angaja cu jumătate de normă prin diverse domenii. Și dacă lucrezi ca vânzător, interacționezi cu fiscalitatea, cu diverși clienți, cu patronii, înțelegi cât de cât cum funcționează o afacere, cum se lucrează, ce vor clienții.

Practic, informația din facultate, este, de multe ori, depășită. Se învață lucruri care nu mai sunt valabile pe piață. Tinerii sunt foarte dezamăgiți acum, că nu pot ieși din facultate pregătiți pentru meserii conform diplomei. Din Facultatea de Construcții ieși inginer doar pe hârtie. În cazul în care te angajezi la o firmă de proiectare sau pe un șantier, trebuie s-o iei de la zero și să înveți ce trebuie să faci. E o discrepanță mare între ce ai învățat în facultate și modul în care se lucrează. Iar mulți angajatori nu au posibilitatea să instruiască tineri, din cauza asta se produce o ruptură. Se caută angajați, dar se cere o vechime, care e imposibil de obținut de un proaspăt absolvent.


Pentru o scoietate idealistă, structura facultăților este una arhaică. Mulți ani de studiu și informație greoaie, care este valorificată de un procent infim de studenți. Cei care învață extraordinar de bine și care au oarecum viitorul asigurat, indiferent de ce învață la facultate au capacitatea de a asimila informația din facultate, cât și cea necesară pentru desfășurarea activității când devin angajați.

Pentru majoritatea, din punctul meu de vedere, facultatea ar trebui să se desfășoare în două etape. Noțiuni introductive despre o meserie, care se pot preda într-un an, conform pieței muncii, o pauză de doi ani, în care studentul se poate angaja și o reevaluare după cei doi ani, în urma căreia și-ar putea obține diploma de licență. Astfel, dacă se trezește că nu-i place un domeniu, pierde un an, pe care-l poate reface mai târziu, în alt domeniu. În cazul în care se răzgândește, se poate licenția și în domeniul respectiv. Nu văd de ce, un arhitect, ar avea nevoie de încă patru ani de studiu pentru a deveni inginer constructor. Domeniile sunt oarecum apropiate.

De asemenea, obținerea unei diplome de licențe în urma unor evaluări, cât timp ai profesat într-un anumit domeniu. Dacă am fost contabil 5 ani, nu cred că mi-ar fi atât de greu să devin economist, iar să urmez patru ani de studiu pentru asta, e anevoios.


Să luăm cazul meu. Eu am terminat ce termină și colegul, Jurnalism și Științe ale Comunicării. Am ajuns însă să profesez în protecția mediului. Pentru desfășurarea activității, am urmat programe de formare profesională și lucrez în domeniu de șapte ani. Am dobândit în ăștia șapte ani destul de multe cunoștințe, mai multe decât obține un student la Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului. Proaspeți absolvenți îmi cer să-i ajut și să-i învăț cum să-și desfăloare activitatea. Mi-ar plăcea să mă pot duce la facultate, să dau o serie de examene, testări, interviuri, în urma cărora să-mi poată fi acordată diploma de licență. Dacă aș putea demonstra că nivelul meu de cunoștințe este cel puțin la fel cu cel al unui proaspăt absolvent, de ce n-aș putea face asta?


Trăim într-o perioadă dinamică, nu mai există repartiție după terminarea facultății, iar mulți absolvenți își schimbă profesia după absolvire. Pentru ei e, de cele mai multe ori imposibil să stea patru-cinci ani într-o facultate, pentru că sunt la vârste la care trebuie să-și câștige existența.

#46
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 11:48, said:

fabrica dacia din maroc e mai mare si direct face mai multe masini, dar nu datorită oamenilor mai multi, e construita mai recent cu o gramada de roboti, au mai putini angajați decat cea din Romania, e mai ieftina, mai multe masini. Deci nu e nici logic raportul automatizate/robotizare= mai multe locuri de munca, chiar ieri am vazut un documentar, automatizarea a creat locuri noi de munca pana prin 2000, de atunci trendul e in continuă scadere

Cand ai chef sa citesti ceeac ce scriu si sa combati la subiect, revin, pana atunci bate campii linistit, nu esti demn sa te iau in seama

View PostSmurfK, on 12 decembrie 2017 - 18:03, said:


Din punctul ăsta de vedere, aș prefera ori să existe un spațiu de vreo doi ani între bacalaureat și facultate, ori să fie un program mai lejer la liceu, iar tinerii să se poată angaja cu jumătate de normă prin diverse domenii. Și dacă lucrezi ca vânzător, interacționezi cu fiscalitatea, cu diverși clienți, cu patronii, înțelegi cât de cât cum funcționează o afacere, cum se lucrează, ce vor clienții.

Practic, informația din facultate, este, de multe ori, depășită. Se învață lucruri care nu mai sunt valabile pe piață. Tinerii sunt foarte dezamăgiți acum, că nu pot ieși din facultate pregătiți pentru meserii conform diplomei. Din Facultatea de Construcții ieși inginer doar pe hârtie. În cazul în care te angajezi la o firmă de proiectare sau pe un șantier, trebuie s-o iei de la zero și să înveți ce trebuie să faci. E o discrepanță mare între ce ai învățat în facultate și modul în care se lucrează. Iar mulți angajatori nu au posibilitatea să instruiască tineri, din cauza asta se produce o ruptură. Se caută angajați, dar se cere o vechime, care e imposibil de obținut de un proaspăt absolvent.


Pentru o scoietate idealistă, structura facultăților este una arhaică. Mulți ani de studiu și informație greoaie, care este valorificată de un procent infim de studenți. Cei care învață extraordinar de bine și care au oarecum viitorul asigurat, indiferent de ce învață la facultate au capacitatea de a asimila informația din facultate, cât și cea necesară pentru desfășurarea activității când devin angajați.

Pentru majoritatea, din punctul meu de vedere, facultatea ar trebui să se desfășoare în două etape. Noțiuni introductive despre o meserie, care se pot preda într-un an, conform pieței muncii, o pauză de doi ani, în care studentul se poate angaja și o reevaluare după cei doi ani, în urma căreia și-ar putea obține diploma de licență. Astfel, dacă se trezește că nu-i place un domeniu, pierde un an, pe care-l poate reface mai târziu, în alt domeniu. În cazul în care se răzgândește, se poate licenția și în domeniul respectiv. Nu văd de ce, un arhitect, ar avea nevoie de încă patru ani de studiu pentru a deveni inginer constructor. Domeniile sunt oarecum apropiate.

De asemenea, obținerea unei diplome de licențe în urma unor evaluări, cât timp ai profesat într-un anumit domeniu. Dacă am fost contabil 5 ani, nu cred că mi-ar fi atât de greu să devin economist, iar să urmez patru ani de studiu pentru asta, e anevoios.


Să luăm cazul meu. Eu am terminat ce termină și colegul, Jurnalism și Științe ale Comunicării. Am ajuns însă să profesez în protecția mediului. Pentru desfășurarea activității, am urmat programe de formare profesională și lucrez în domeniu de șapte ani. Am dobândit în ăștia șapte ani destul de multe cunoștințe, mai multe decât obține un student la Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului. Proaspeți absolvenți îmi cer să-i ajut și să-i învăț cum să-și desfăloare activitatea. Mi-ar plăcea să mă pot duce la facultate, să dau o serie de examene, testări, interviuri, în urma cărora să-mi poată fi acordată diploma de licență. Dacă aș putea demonstra că nivelul meu de cunoștințe este cel puțin la fel cu cel al unui proaspăt absolvent, de ce n-aș putea face asta?


Trăim într-o perioadă dinamică, nu mai există repartiție după terminarea facultății, iar mulți absolvenți își schimbă profesia după absolvire. Pentru ei e, de cele mai multe ori imposibil să stea patru-cinci ani într-o facultate, pentru că sunt la vârste la care trebuie să-și câștige existența.

<3

Cata invidie am pe tine.....

#47
Sekene

Sekene

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 18.11.2017

View PostTsunnnami, on 12 decembrie 2017 - 19:31, said:


Cand ai chef sa citesti ceeac ce scriu si sa combati la subiect, revin, pana atunci bate campii linistit, nu esti demn sa te iau in seama



<3

Cata invidie am pe tine.....

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WSKi8HfcxEk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View PostSmurfK, on 12 decembrie 2017 - 18:03, said:


Depinde cum pui problema. În contextul social actual, pentru dezvoltarea carierei în anumite domenii, precum și pentru ocuparea unor posturi, ai nevoie de studii superioare.

Facultatea e văzută greșit. Majoritatea o văd ca pe o necesitate. Însă, este o aprofundare în amănunt a unui domeniu.
În România, ideea de dat la facultate imediat după ce termini liceul e contraproductivă. Avem o cultură în care nu luăm contact cu câmpul muncii înainte de a termina facultatea. Tinerii sunt efectiv izolați de domeniile în care își desfășoară activitatea firmele și companiile și de modul de lucru. În contextul ăsta, le e greu să știe ce vor să facă mai târziu, încă din liceu. Tratăm tinerii ca pe niște oi. Îi considerăm inapți de a avea păreri proprii până la vârsta de 18 ani, iar pe urmă ne așteptăm să fie capabili să ne răspundă la întrebarea "ce vrei să faci pentru restul vieții?".

Din punctul ăsta de vedere, aș prefera ori să existe un spațiu de vreo doi ani între bacalaureat și facultate, ori să fie un program mai lejer la liceu, iar tinerii să se poată angaja cu jumătate de normă prin diverse domenii. Și dacă lucrezi ca vânzător, interacționezi cu fiscalitatea, cu diverși clienți, cu patronii, înțelegi cât de cât cum funcționează o afacere, cum se lucrează, ce vor clienții.

Practic, informația din facultate, este, de multe ori, depășită. Se învață lucruri care nu mai sunt valabile pe piață. Tinerii sunt foarte dezamăgiți acum, că nu pot ieși din facultate pregătiți pentru meserii conform diplomei. Din Facultatea de Construcții ieși inginer doar pe hârtie. În cazul în care te angajezi la o firmă de proiectare sau pe un șantier, trebuie s-o iei de la zero și să înveți ce trebuie să faci. E o discrepanță mare între ce ai învățat în facultate și modul în care se lucrează. Iar mulți angajatori nu au posibilitatea să instruiască tineri, din cauza asta se produce o ruptură. Se caută angajați, dar se cere o vechime, care e imposibil de obținut de un proaspăt absolvent.


Pentru o scoietate idealistă, structura facultăților este una arhaică. Mulți ani de studiu și informație greoaie, care este valorificată de un procent infim de studenți. Cei care învață extraordinar de bine și care au oarecum viitorul asigurat, indiferent de ce învață la facultate au capacitatea de a asimila informația din facultate, cât și cea necesară pentru desfășurarea activității când devin angajați.

Pentru majoritatea, din punctul meu de vedere, facultatea ar trebui să se desfășoare în două etape. Noțiuni introductive despre o meserie, care se pot preda într-un an, conform pieței muncii, o pauză de doi ani, în care studentul se poate angaja și o reevaluare după cei doi ani, în urma căreia și-ar putea obține diploma de licență. Astfel, dacă se trezește că nu-i place un domeniu, pierde un an, pe care-l poate reface mai târziu, în alt domeniu. În cazul în care se răzgândește, se poate licenția și în domeniul respectiv. Nu văd de ce, un arhitect, ar avea nevoie de încă patru ani de studiu pentru a deveni inginer constructor. Domeniile sunt oarecum apropiate.

De asemenea, obținerea unei diplome de licențe în urma unor evaluări, cât timp ai profesat într-un anumit domeniu. Dacă am fost contabil 5 ani, nu cred că mi-ar fi atât de greu să devin economist, iar să urmez patru ani de studiu pentru asta, e anevoios.


Să luăm cazul meu. Eu am terminat ce termină și colegul, Jurnalism și Științe ale Comunicării. Am ajuns însă să profesez în protecția mediului. Pentru desfășurarea activității, am urmat programe de formare profesională și lucrez în domeniu de șapte ani. Am dobândit în ăștia șapte ani destul de multe cunoștințe, mai multe decât obține un student la Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului. Proaspeți absolvenți îmi cer să-i ajut și să-i învăț cum să-și desfăloare activitatea. Mi-ar plăcea să mă pot duce la facultate, să dau o serie de examene, testări, interviuri, în urma cărora să-mi poată fi acordată diploma de licență. Dacă aș putea demonstra că nivelul meu de cunoștințe este cel puțin la fel cu cel al unui proaspăt absolvent, de ce n-aș putea face asta?


Trăim într-o perioadă dinamică, nu mai există repartiție după terminarea facultății, iar mulți absolvenți își schimbă profesia după absolvire. Pentru ei e, de cele mai multe ori imposibil să stea patru-cinci ani într-o facultate, pentru că sunt la vârste la care trebuie să-și câștige existența.
in germania e ceva asemanator, este normal daca vrei dupa terminarea liceului sa stai pe bara 1-2 ani sa vezi ce posibilitati ai mai departe, in aceasta perioada lucrezi, mergi la workshopuri etc.

#48
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 19:39, said:

.youtube.


Traieste-ti viata prin prisma iutub sa-ti spuna altii cum o sa ajungi si ce sa faci.
Stii ce-ai putea face in schimb?
Sa gandesti si singur. Sa vezi ca o sa poti.
Si o sa te simti mult mai bine decat sa traiesti din filme superficial si sa dai sfaturi de 2 bani.

Vrei sa ma convingi ca ai dreptate?
Fa-o, fa-o tu nu cu iutub, nu cu ce gandesc altii.
Mai ales ca gandesc prost.

#49
qew

qew

    Tren International

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,752
  • Înscris: 05.11.2010
Sunt de acord cu ce zici tu in mare parte, doar cu pauzele pe care le tot ceri nu sunt.

Quote

Depinde cum pui problema. În contextul social actual, pentru dezvoltarea carierei în anumite domenii, precum și pentru ocuparea unor posturi, ai nevoie de studii superioare.

Facultatea e văzută greșit. Majoritatea o văd ca pe o necesitate. Însă, este o aprofundare în amănunt a unui domeniu.

Perfect de acord.


Quote

În România, ideea de dat la facultate imediat după ce termini liceul e contraproductivă. Avem o cultură în care nu luăm contact cu câmpul muncii înainte de a termina facultatea.?".
Din punctul ăsta de vedere, aș prefera ori să existe un spațiu de vreo doi ani între bacalaureat și facultate, ori să fie un program mai lejer la liceu, iar tinerii să se poată angaja cu jumătate de normă prin diverse domenii. Și dacă lucrezi ca vânzător, interacționezi cu fiscalitatea, cu diverși clienți, cu patronii, înțelegi cât de cât cum funcționează o afacere, cum se lucrează, ce vor clienții.

Nu toti isi permit sa astepte un an sau doi. De lucrat poti lucra in vara daca chiar doresti chiar si in timpul liceului. Se poate lucra si in timpul facultatii. Problema este mentalitatea care vine de acasa si din societate, cum ca e injositor sa lucrezi meserii gen casier la supermarket samd fiindca asta arata ca esti prost. Cine trece peste asta este castigat. Deci se poate face ce zici tu, doar ca multi is si comozi.
Cultura de care vorbesti e data zic eu de cei mai in varsta obisnuiti de pe vremea comunismului ca statul sa iti dea , statul sa iti spuna unde lucrezi samd. Vremurile alea s-au cam dus.


Quote

Pentru majoritatea, din punctul meu de vedere, facultatea ar trebui să se desfășoare în două etape. Noțiuni introductive despre o meserie, care se pot preda într-un an, conform pieței muncii, o pauză de doi ani, în care studentul se poate angaja și o reevaluare după cei doi ani, în urma căreia și-ar putea obține diploma de licență. Astfel, dacă se trezește că nu-i place un domeniu, pierde un an, pe care-l poate reface mai târziu, în alt domeniu. În cazul în care se răzgândește, se poate licenția și în domeniul respectiv. Nu văd de ce, un arhitect, ar avea nevoie de încă patru ani de studiu pentru a deveni inginer constructor. Domeniile sunt oarecum apropiate.

Prea mult 2 ani. Uite in Germania la inginerie exista unul sau doua semestre in care nu se fac cursuri ci te duci in internship intr-o companie. Doar ca nu prea esti platit(asta iar e o problema in Romania, fiindca nu pe toti ne pot sustine parintii cu bani si atunci ai nevoie sa fi si platit). De asemenea si pe management in Olanda un prieten la fel a avut din internship tot asa un semestru.
Acum si in Romania exista oficial materia de practica, doar ca e vara. Nu e prea rau. Teoretic e obligatorie, practic multi o fenteaza. Multi o fac doar ca trebuie, sau fiindca romanul e descurcaret face rost de hartiuta care sa ateste ca a facut practica. Plus ca multi nu is seriosi. Eu am facut practica de vara intr-o firma, am inceput 9 studenti(firma era de 45 de persoane la momentul acela), pentru 2 luni jumate. Am invatat multe si firma avea nevoie de oameni. In 2 luni jumate 3 au renuntat , chit ca trebuia sa fi prezent 4 ore pe zi flexibil, iar alti 3 au frecat menta. Desi firma avea nevoie de toti 9 , a pastrat in continuare part time in timpul anului de facultate 3 dintre noi, si cand ne-am terminat studiile ne-au angajat full time pe toti 3. Vine si din mentalitate. Daca se vrea se poate. Am o multime de exemple de oameni ce s-au pierdut  chit ca au terminat facultati tehnice sau calculatoare, un domeniu unde este nevoie de oameni, dar si multe exemple de oameni ce au reusit terminand facultati de someri cum le-ar zice multi, dar facand si chestii extra.
Si in occident, daca nu faci extra nu reusesti nici acolo la studii.



Quote

Trăim într-o perioadă dinamică, nu mai există repartiție după terminarea facultății, iar mulți absolvenți își schimbă profesia după absolvire. Pentru ei e, de cele mai multe ori imposibil să stea patru-cinci ani într-o facultate, pentru că sunt la vârste la care trebuie să-și câștige existența.

Poti sa profesezi in alt domeniu si fara sa ai o diploma in acel domeniu. Angajatorii stiu asta, si chiar ii intereseaza sa aibe si oameni cu alt background decat cel al firmei. Bineinteles, sa fie bun si sa aibe cunostiinte si pe ce este angajat.

Eu repet, fara facultate nu ajungeam unde sunt acum, e adevarat,in anul 4 am avut media 6,66 si dadeam foarte rar pe la ea, la cursuri deloc. Mi-am facut cunostiinte, relatii , am cunoscut oameni diferiti dar care mi-au dat plus valoare. Acum vineri, dupa 4 ani jumate am prima perioada in care am 2 saptamani libere legate(nu am nici examene, nici proiecte in care is bagat, nici conferinte de participat,nici facultate ,nici lucru). Din vacanta de vara dupa anul 1 cand am frecat menta nu am mai avut asa ceva.

Edited by qew, 12 December 2017 - 19:48.


#50
Sekene

Sekene

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 18.11.2017

View PostTsunnnami, on 12 decembrie 2017 - 19:47, said:

Traieste-ti viata prin prisma iutub sa-ti spuna altii cum o sa ajungi si ce sa faci.
Stii ce-ai putea face in schimb?
Sa gandesti si singur. Sa vezi ca o sa poti.
Si o sa te simti mult mai bine decat sa traiesti din filme superficial si sa dai sfaturi de 2 bani.

Vrei sa ma convingi ca ai dreptate?
Fa-o, fa-o tu nu cu iutub, nu cu ce gandesc altii.
Mai ales ca gandesc prost.
.
nu vad cum ai ajuns la concluzia ca traiesc dupa youtube, si cum ai ajuns la concluzia  daca e pe youtube e gresit, nici daca scrie intr-o carte nu inseamna ca e neaparat ceva corect. Posted Image Posted Image

Edited by Sekene, 12 December 2017 - 20:00.


#51
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View Postqew, on 12 decembrie 2017 - 19:47, said:

Nu toti isi permit sa astepte un an sau doi. De lucrat poti lucra in vara daca chiar doresti chiar si in timpul liceului. Se poate lucra si in timpul facultatii. Problema este mentalitatea care vine de acasa si din societate, cum ca e injositor sa lucrezi meserii gen casier la supermarket samd fiindca asta arata ca esti prost. Cine trece peste asta este castigat. Deci se poate face ce zici tu, doar ca multi is si comozi.

Sunt limitate locurile de muncă unde poți lucra ca licean sau student. Facultăți la seral nu prea există, iar majoritatea societăților lucrează în timpul zilei. Mă refer la pauza de doi ani după un an de facultate, tocmai ca să ai ceva pregătire, suficientă pentru a putea lucra pe un post similar cu cel pe care îl vei avea când vei termina facultatea, dar nu să pierzi patru ani, după care te poți trezi că nu-ți place domeniul în care ai obținut licența. Dar anul ăla ar trebui să fie mulat pe ce vrei tu să lucrezi. Nu să te apuci să faci mecanică cuantică ca inginer constructor.

Trebuie gândită posibilitatea ca un proaspăt absolvent să se răzgândească. Face un an construcții, lucrează jumătate de an la o firmă de proiectare, își dă seama că nu-i prea place să tragă dungi pe ecran toată ziua, se face agricultor, ce vrea el. Pierde un an și jumătate, nu patru și jumătate. Nu-i place la câmp și zice că parcă era mai mișto să tragă dungi, are deja un an făcut, mai are să mai muncească în domeniu jumătate de an, după care ar putea continua.

Intrarea în câmpul muncii îți schimbă mentalitățile și pot apărea oportunități de oriunde. Eu m-am hotărât pe treaba cu protecția mediului după o discuție cu un prieten, la o bere. Avea nevoie de responsabil de mediu pentru două firme, eu eram cam pe sfârșitul unui contract cu o companie, m-am interesat cu ce se mănâncă, în două săptămâni am avut firma, în a treia am făcut cursurile și în a patra aveam contractele semnate. Pe urmă, ușor-ușor, am citit, am învățat, m-am adaptat.
În urmă cu 30 de ani n-ai fi putut face asta. Ori sistemul de învățământ nu s-a adaptat acestor scenarii, care, sunt destul de frecvente. Am mulți prieteni care lucrează în cu totul alte domenii decât au licența. Iar schimbarea asta se face datorită mediului privat, care nu oferă atâta siguranță precum cel public. Poți lucra la o firmă care-și închide porțile peste un an. Atunci ai de ales. Ori cauți să lucrezi pe același post, ori cauți să lucrezi oriunde, că trebuie să mănânci. Ajungi să lucrezi în alt domeniu și e posibil să-ți placă mai mult decât cel inițial.

Sistemul de învățământ din România nu e adaptat mediului privat. E adaptat perioadei comuniste, când te duceai la facultate, erai repartizat, plecai acasă la pensie. Astăzi nu mai poți face asta.

View Postqew, on 12 decembrie 2017 - 19:47, said:

Poti sa profesezi in alt domeniu si fara sa ai o diploma in acel domeniu. Angajatorii stiu asta, si chiar ii intereseaza sa aibe si oameni cu alt background decat cel al firmei. Bineinteles, sa fie bun si sa aibe cunostiinte si pe ce este angajat.

Poate fi mai greu în unele domenii, în plus, nu ai acces la posturile de la buget, care reprezintă un procent măricel în România.
Mai e și salariul. Negociezi de la un plafon salariul cu studii medii și de la altul cu studii superioare. Angajatorilor de-asta le convine.

Edited by SmurfK, 12 December 2017 - 20:22.


#52
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 19:57, said:

nu vad cum ai ajuns la concluzia ca traiesc dupa youtube, si cum ai ajuns la concluzia  daca e pe youtube e gresit, nici daca scrie intr-o carte nu inseamna ca e neaparat ceva corect. Posted Image Posted Image

Pentru ca scrii o prostie, eu spun ca nu e asa si tu vii cu un exemplu prost de pe iutub:

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 19:39, said:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/WSKi8HfcxEk?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

E gresit sa nu-ti folosesti capul.

Scrii o prostie

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 00:09, said:

o sa fim tot mai mult inlocuiti, si asta nu peste 1-2 generatii, in timpul vietii noastre.

eu iti dau un exemplu care iti arata ca nu ai dreptate:

View PostTsunnnami, on 12 decembrie 2017 - 11:10, said:

Uite un exemplu bun.
Dacia.
Cati oameni lucrau la Dacia in 1989 si cati lucreaza azi, dupa retehnologizare si introducerea robotilor pe linia de montaj?

Si tu imi vi cu o alta prostie care nu spune nimic:

View PostSekene, on 12 decembrie 2017 - 11:48, said:

fabrica dacia din maroc e mai mare

Vrei sa discutam?
ramai si analizeaza exemplul meu, cu vorbele mele nu ce spune un idiot pe iutub.
Deci, cum e?
Analizam cati oameni lucrau la dacia in 1989 cand NU existau roboti, si Dacia 2017 cand EXISTA roboti.
Sunt mai multi sau mai putini?
De aici porneste, daca vrei sa te iau in seama

#53
RomeoM

RomeoM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 562
  • Înscris: 02.12.2010

View PostTsunnnami, on 12 decembrie 2017 - 20:34, said:

Analizam cati oameni lucrau la dacia in 1989 cand NU existau roboti, si Dacia 2017 cand EXISTA roboti.
Sunt mai multi sau mai putini?

Producția Dacia la uzina din Argeș a urcat, în primele 11 luni din 2017, la 292.790 vehicule, în scădere față de anul trecut.

Citește mai mult la: https://www.profit.r...eratie-17437302
--https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/auto-transporturi/uzina-dacia-aproape-si-a-dublat-productia-duster-in-noiembrie-pentru-a-livra-dealerilor-a-doua-generatie-17437302--
Robotizarea uzinei Dacia Mioveni, la 15 ani de la preluarea de către Renault  Postat la 01 iulie 2015
Pe platforma uzinei Dacia lucrează peste 17.000 de angajaţi, dintre care 14.000 ţin direct de activitatea Automobile Dacia şi de producţia de maşini, iar orice zi de muncă şi orice schimb de tură încep cu o avalanşă de angajaţi care vin la muncă.

http://www.businessm...enault-14523839
--http://www.businessmagazin.ro/analize/industrie/robotizarea-uzinei-dacia-mioveni-la-15-ani-de-la-preluarea-de-catre-renault-14523839--


Uzina Dacia-Renault din Tanger ajunge in octombrie 2017 la capacitate maxima. In 2018 va produce 340.000 de masini, ceea ce ar putea sa o plaseze peste uzina de la Mioveni
"La Tanger s-au produs in 2016 aproape 275.000 de masini, marea majoritate sub sigla Dacia, iar in acest an seful uzinei estimeaza ca se va ajunge la un nivel record 305.000-310.000 unitati.
La uzina din Tanger lucreaza 7.900 de angajati,"

http://0-100.hotnews...-de-la-mioveni/
--http://0-100.hotnews.ro/2017/07/13/uzina-dacia-renault-din-tanger-ajunge-in-octombrie-la-capacitate-maxima-in-2018-poate-produce-340-000-de-masini-ceea-ce-ar-putea-sa-o-plaseze-peste-uzina-de-la-mioveni/--
In vremea comunistilor productia anuala Dacia nu a depasit niciodata 120000 de bucati. Iar daca e vorba sa vorbim de calitate...

Edited by RomeoM, 13 December 2017 - 19:08.


#54
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,502
  • Înscris: 20.10.2015

View PostRomeoM, on 13 decembrie 2017 - 18:58, said:

Uzina Dacia-Renault din Tanger ajunge in octombrie 2017 la capacitate maxima. In 2018 va produce 340.000 de masini, ceea ce ar putea sa o plaseze peste uzina de la Mioveni
"La Tanger s-au produs in 2016 aproape 275.000 de masini, marea majoritate sub sigla Dacia, iar in acest an seful uzinei estimeaza ca se va ajunge la un nivel record 305.000-310.000 unitati.
La uzina din Tanger lucreaza 7.900 de angajati,"

http://0-100.hotnews...-de-la-mioveni/
--http://0-100.hotnews.ro/2017/07/13/uzina-dacia-renault-din-tanger-ajunge-in-octombrie-la-capacitate-maxima-in-2018-poate-produce-340-000-de-masini-ceea-ce-ar-putea-sa-o-plaseze-peste-uzina-de-la-mioveni/--
In vremea comunistilor productia anuala Dacia nu a depasit niciodata 120000 de bucati. Iar daca e vorba sa vorbim de calitate...

In Tagenr sunt mai multe linii de productie.
Eu vreau doar analiza simpla.
Mioveni fara roboti, anul 1988
Mioveni cu roboti anul 2017

Care perioada a avut MAI MULTI angajati? 1988 sau 2017?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate