Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP
 Se opreste motorul in mers Golf 5

Probleme cu instalator Casa verde

Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese
 Protectie soare/vizuala in interior

Tratament pt piele..canapea

Buget 19k-masina noua-sfaturi

Grosime adeziv gresie
 TVA doar la valoarea adaugata sau...

Inregistrare ecran

M-am inregistrat in e-factura. Ca...

Voi cum faceți fața ava...
 

Proprietarii de locuinte, o noua clasa sociala

- - - - -
  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#1
zyraxes27

zyraxes27

    connaisseur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,112
  • Înscris: 31.01.2010
Preturile locuintelor in marile orase au explodat, atat la cumparare cat si la inchiriere. Este un lux sa stai pe teritoriul administrativ al unui oras, nu vorbim de centru. Nu vorbesc de Romania ci la modul general. Un cotet de 20 mp in München, te costa peste 1000 euro pe luna chirie. In cacat de casa banala de vreo 200 mp aflata intr-o suburbie la 20 de km de un oras important te duce la peste 500 000 euro sa o cumperi. Cum de s-a ajuns la aceasta situatie aberanta ? Se plange lumea ca scade natalitatea cand orasele importante, unde exista oportunitati sunt practice inchise. De ce nu se pot dezvolta in continuare orasele si nu se pot construe niste locuinte la preturi normale ? Exista vreun interes al marilor mahari pentru mentinerea acestor preturi ridicate ? Generatia mea macar avea casa parintilor, dar generatiile viitoare nu o vor avea nici macar pe aceasta.  Se poate observa in decalaj social important intre cei care detin o locuinta si cei care nu. Ei pot sa stea cu cracii in sus toata ziua si sa inchirieze locuinta prin air bnb si sa castige 1000-2000 euro pe luna din nimic. Isi permit mult mai multe decat cei care sunt nevoiti sa stea cu chirie.
Sunt acest oameni noua nobilime a capitalismului ?

#2
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
E greu de discutat pe aceasta tema. Daca privim din perspectiva (proprietarilor si a chiriasilor) vedem ca amandoi au dreptate. Preturile sunt cam exagerate ce-i drept daca ne raportam la salarii.
Exemplu: In orasele mari un apartament cu o camera, aranjat frumos (nu un apartament cu mobila de pe vremea comunistilor de te distruge psihologic cand le vezi) costa de la 250euro in sus. Marea majoritatea au in general intre 2.000-3.000lei pe luna. Dupa ce platesti chirie si cheltuieli ajungi undeva la 350-400e pe luna, bani pe care cineva cu proprietate acolo i-ar pune deoparte. Deci nu prea renteaza, nu poti sa aduni nimic, abia ai de mancare. Si 2-3000lei pe luna nu-i castiga oricine, sunt salarii mult mai mici decat acestea. Din cate am observat renteaza doar pentru cei care au salarii de peste 4.000lei pe luna, iar cand ajungi la nivelul ala deja te arunci la o locuinta cu prima casa... si platesti in locul chiriei mai vreo 50-100euro in plus pe luna, dar in cativa ani e locuinta ta.

Am deviat de la subiect, insa nu prea e rentabila faza cu, chiriile pentru cei care vor sa munceasca la oras. Proprietatile in afara sunt foarte scumpe, iar noi romanii nu ar trebui sa ne plangem. Din cate stiu foarte multi oameni (cetateni NEMTI, etc) stau in chirie, iar banii pe care ii castiga si ii pun deoparte ii sparg anual pe excursii :). Rar in afara persoane care au proprietate personala. Ca sa o mai ofere in chirie nici vorba. Deci de chirii se ocupa , smecherii... care au imperii si apoi iau pielea de pe prostime.

#3
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Priviti gresit problema, daca marile orase incep sa fie luate cu asalt, incat li se dubleaza numarul de locuitori, nu e normal sa cresca si preturile?
Unde sa te apuci sa construiesti daca nu prea mai ai unde, vezi cazul Londrei.

Totusi in cazul Munchen-ului motivele par a fi altele:
Why Munich is the most expensive place in Germany to buy a home


Quote

It noted that low interest rates in Europe had contributed to an “overheating” of markets for urban residential properties, particularly in London, Stockholm, Munich and Zurich.
https://www.thelocal...g-bubble-report

Munchen e un caz aparte, iata ce se intampla in general in Germania:

Quote

The picture below says it all – German house prices have been flat (in real terms) for the past 30 years, while over the same time ours (n.r. se refera la noua zeelanda aici) have increased by 150%. This despite the fact that Germany is the one of the most successful economies in the world and their per capita incomes have risen faster than those of New Zealanders. Why is that, why have we lost the plot and what can we learn from them?
http://morganfoundat...se-prices-flat/

Edited by gumball3000, 19 March 2017 - 23:23.


#4
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,714
  • Înscris: 01.10.2002
In Munchen e o falsa problema. Poti sa iti iei un apartament cu trei camere la 600-800 euro intr-una din localitatile aflate la 20-30 km distanta de centru, si sa ai legatura prin S-Bahn o data la 20 min, care te lasa in zona centrala la Marienplatz in 40-45 min.

#5
geo9988

geo9988

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 19.12.2015
Izyraxes27 - mai citeste Bastiat, von Mises si vei intelege,
in tara asta sunt numai partide de stanga si nu cred ca ai auzit de acei autori.

Sa-ti explic ce este inflatia si avaritia.

Mai intai sa terminam cu avaritia:
In stangism cei avari vor salarii egale dar fara sa munceasca.
In "capitalismul de cumetrie" cei avari vor sa detina totul si sa-ti ia 100% din salariu.

Acum despre inflatie:
-cand se printeaza prea multi bani, banii se devalorizeaza prin scumpirea preturilor la toate produsele.
-cand se dau credite doar ca sa iei case, atunci este inflatie la pretul caselor. Pentru ca banca nu da sume enorme de bani ca sa cumperi zahar, si de acea este pretul la case asa de mare, iar la zahar nu. Se va sparge bula si vor pica preturile odata cu distrugerea localitatilor.
https://en.wikipedia.org/wiki/Slum

#6
zyraxes27

zyraxes27

    connaisseur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,112
  • Înscris: 31.01.2010

View PostWotan, on 19 martie 2017 - 23:20, said:

In Munchen e o falsa problema. Poti sa iti iei un apartament cu trei camere la 600-800 euro intr-una din localitatile aflate la 20-30 km distanta de centru, si sa ai legatura prin S-Bahn o data la 20 min, care te lasa in zona centrala la Marienplatz in 40-45 min.

Poate la 60-80 km vrei sa spui. Sau poate la 20-30 km undeva pe la tara unde nu ai acces decat cu masina.

#7
balauru69

balauru69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,869
  • Înscris: 27.08.2005
@initiator - De ce nu privesti lucrurile si din punctul celui care ofera spre inchiriere?

#8
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Se speculeaza slabiciunea oamenilor moderni de a trai clipa . In trecut , oamenii munceau o viata intreaga ca sa isi faca o casa.. Plecau de la ceva mic, mobilau , abia dupa aceea faceau un copil , abia dupa aceea luau o masina , munceau mult fizic la propria casa are era ridicata  la propriu cu mainile lor . Voi astia  de 20- 35 de ani habar nu aveti sa va stergeti la cur fara o firma specializiata are sa va arate miscarea in amplitudine si frecventa ( fara legatura comunicarile radio ) . Vreti totul pe datorie ca sa traiti cllpa . Si concediile vi le luati in rate . Si un rahat de televizor , frigider  , telefon mobil ...tot va luati in rate . Si aia care sunt de fapt si de drept stapanii vostri profita de asta . Sunteti prea in genunchi ca sa insemnati ceva . Si aia de reusiti sa dati cu biciul pentru stapanire sunteti doar niste "majordomi imperiali" ( adica alt fel de sclavi ) .Pentru asta primiti apartamente mai mari , masini mai mari , televizoare mai mari , frigidere mai mari ...si " Bingo!!!!! " ,,,rate mai mari Posted Image .
De aia cresc preturile .Cei are inteleg fenomenul si refuza sa stea o viata in genunchi in fata stapanilor sunt pedepsiti . Acestia ( barosanii ) fac presiuni si legiuitorii dau legi prin care cresc toate costurile " moftului " de a fi proprietari . Sa se invete tugulanul unde ii este locul . Locul lui este in genunchi . Asa cum sunteti toti aia are aveti credite pana la pensie si pe care le veti refinanta si in mormant pentru ca si ala va fi tot in rate. Ce dracu , dupa o viata de slavie ar fi culmea sa detineti propriul vostru mormant . Ar putea sa dea idei altora . Fac o previziune acum :
" In viitorul apropiat , preturile mormintelor vor exploda " Posted Image

Edited by JurasikMan, 20 March 2017 - 00:10.


#9
Sucre_Bolivar

Sucre_Bolivar

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 20.03.2017
probabil nu se mai construieste asa mult, la noi se poate incerca si
cu niste  mini zgarie nori, dar am auzit ca intretinerea lor ii cam scumpa.
Poate ar ajunge niste blocuri de 30-40 etaje, oricum ar fi ceva iesite din comun si ar economisi si spatiu

#10
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,586
  • Înscris: 05.12.2005
Problema e că tot mai mulţi iau credite ieftine să cumpere locuinţe, atunci când rata la bancă este apropiată de chirie. Plăteşti dar ştii că în viitor cândva  casa e a ta. Şi chiar dacă vreodată renunţi şi dai în plată coteţul, măcar ştii că nu ai îmbogăţit pe acel "burtos". Foarte multă lume procedează aşa.

#11
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,517
  • Înscris: 07.02.2003

View Postzyraxes27, on 19 martie 2017 - 22:52, said:

Exista vreun interes al marilor mahari pentru mentinerea acestor preturi ridicate ?
Normal... de fapt insasi ideea de constructor presupune sa faci profit calumea ca sa merite efortul.

Pe mine ma amuza alea cu bula imobiliara si alte manipulari dinastea... opaaa, unde e bula, nu era ? Posted Image

Edited by andreic, 20 March 2017 - 01:29.


#12
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,604
  • Înscris: 21.06.2016
Eu as privi "problema" putin pe dos:
1. Preturile mari le dau cei care NU au case, cumparatorii (mare parte la prima casa), nu vinzatorii. Vinzatorii vind la pretul pietei.
2. Return on investment decent pentru o casa de 500kE cu taxe, reparatii, intretinere, luni in care sta goala etc in conditiile in care piata nu se apreciza ar trebui sa fie in jur de 4-5-6000E pe luna. Dacachiria e sub asta proprietarul nu a facut o investitie asa grozava.

Edited by vrajitoruldinoz, 20 March 2017 - 02:14.


#13
tytyshor

tytyshor

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 21.03.2007

View Postvrajitoruldinoz, on 20 martie 2017 - 02:12, said:


2. Return on investment decent pentru o casa de 500kE cu taxe, reparatii, intretinere, luni in care sta goala etc in conditiile in care piata nu se apreciza ar trebui sa fie in jur de 4-5-6000E pe luna. Dacachiria e sub asta proprietarul nu a facut o investitie asa grozava.
Depinde pe banii cui a facut investitia.
Fiind in Anglia si avand in vedere faptul ca m-am documentat un pic despre creditele imobiliare de aici, daca faci investitia pe banii bancii nu e chiar asa de important return-rate.
Sunt foarte la moda in zona asta (undeva la 45 mile nord de Londra ) imprumuturile de gen Buy-to-let, prin care garantezi in mare parte cu chiria pe care o incasezi. Nu mai are rost sa spun ca principalii clienti ai produselor de genul sunt de origine Indo-Pakistaneza.
Si asa a ajuns pretul locuintelor sa creasca precum Fat Frumos. E clar o bula pentru ca pe o casa pe care se plateste cam 250k lire se incaseaza o chirie lunara in jur de 1200 maxim....deci ceva e defect undeva in sistem.
http://www.rightmove...TagManager=true
Despre piata din Romania ar fi prea multe de spus, asa ca ma abtin si astept primul cutremur mai serios.

#14
tytyshor

tytyshor

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 21.03.2007
Fondul locativ din Romania,atat cantitativ (m2/persoana) cat si calitativ (m2/locuinta) sunt in mare parte praf fata de restul tarilor din UE. Din cate stiu sunt undeva la 14 metri patrati per  locuitor si o suprafata medie de 44 ...as putea sa caut pe google datele exacte dar cred ca nu sunt departe de adevar. Potentialul de crestere este enorm in Romania, doar ca se face momentan cu apartamente de 40 m2 construite prin camp....si care culmea e ca se mai si vand.In Romania nu se vor dezvolta decat orasele mari, cele 6-7 si capitala , in rest declinul demografic impiedica orice dezvoltare. Scuze de calitatea scrisului....sunt de pe telefon.

#15
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,604
  • Înscris: 21.06.2016

View Posttytyshor, on 20 martie 2017 - 03:00, said:

Depinde pe banii cui a facut investitia.
Fiind in Anglia si avand in vedere faptul ca m-am documentat un pic despre creditele imobiliare de aici, daca faci investitia pe banii bancii nu e chiar asa de important return-rate.

Pai cum sa nu fie?
Pe de o parte trebuie sa acopere toate cheltuielile, chiar daca nu sint banii tai. Adica si rata la banca (daca nu e dobinda fiza si in vremuri de restriste), si taxele, si reparatiile, si asigurarile, si timpul cind n-ai chirias etc. In plus trebuie sa plateasca administratorul (o companie sau proprietarul) ca e oarece munca si trebuie sa te ocupi.
Pe de alta parte esti bagat cu riscul. Nu stiu legea in UK, daca pica piata imobiliara ce faci? E riscul tau sau la bancii? poti sa pui cheile pe tejghea si sa te speli pe miini? Ma indoiesc pentru ca in cazul asta banca devine un landlord fara nici un avantaj, numai cu minusurile.

View Postceleric, on 20 martie 2017 - 03:12, said:

ceva aiurea se intimpla si in Romnia, in mai multe sensuri

eu vad pe anunturi imobiliare numai vinzri

nimeni nu cumpara

sint doar citeva pagini la "cumpar", unde sint doar agentii care cumpara orice casa, chiar si cu datorii sau aflate in litigiu

anunturile la vinzari, chiar daca, chipurile le dau pe unele saituri, cica doar proprietarii, esti sunat tot de catre agenti imobiliari

eu inteleg ca cea mai buna afacere de peste tot in lume sint  imobiliarele"

dar ca sa construiesti la infinit, fara sa se inghesuie prea multi, caci piata este saturata de proprietari care vor sa vinda, mi se pare fara logica

poate doar in persepctiva unui cutremur devastator..., vorba celui de mai sus

Unde ai auzit tu de anununturi de cumparare? Oriunde, in orice domeniu, pentru orice obiect?

#16
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,604
  • Înscris: 21.06.2016
Nici un cumparator cu o farima de creier nu vinde prin anunt de cumparare. De ce ai face asta? De ce sa te expui unui singiur cumparator cind poti sa beneficiezi de concurenta/licitatia unui piete de mii si mii de cumparatori?
Anunturile de cumparare sint prin definitie tzepe.
Singura exceptie e cind cumparatorul are in vedere o piata foarte ingusta, o anumita scara sau bloc, chestii de genul asta. Dar si atuci ca vinzator n-ai nici un motiv sa vorbesti cu ala.

#17
bila1000

bila1000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,346
  • Înscris: 12.08.2010
Construitul de locuinte este profitabil in momentul in care ai si cerere pentru ele ,dorinta este dar mai trebuie si putinta .Dupa mine ideal ar fii sa construiesc la comanda si pe banii clientului, proiectele imobiliare cu lasa ca si construim noi dupa aceea asteptam clientii sint foarte riscante dpv financiar.

#18
aaddyy2005

aaddyy2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,545
  • Înscris: 17.02.2013

View PostfightClub25, on 20 martie 2017 - 00:48, said:

@initiator. Are legatura si cu faptul ca cei 1% din bogatii lumii au ajuns asa de bogati incat nu mai au ce face cu banii. Bancile nu le mai dau dobanzi, in Elvetia sunt negative (lasi banii acolo sa ti-i pastreze si platesti pentru asta!). Investitiile in imobiliare au deveni in ultimii 20 de ani un loc de refugiu pentru banii acestor oameni. Cumpara cartiere intregi,proiecte imobiliare pe care apoi le inchiriaza. Un exemplu foarte bun este Vancouver unde sute de milionari Chinezi au profitat de o lege care da voie oricarei persoane bogate sa emigreze in Canada cu usurinta si au cumparat aproape tot orasul ducand la o criza artificiala a preturilor.
Cand Ionel si Gigel se afla in competitie pentru a cumpara case si a locui in ele preturile sunt apropiate de veniturile si posibilitatile lor. Cand in aceasta competitie intra in joc niste fonduri de investitii unde miliardarii lumii isi baga banii, Ionel si Gigel trebuie sa doarma in masina sau sa se imprumute pe toata viata pentru o maghernita.
Pe scurt? cei 1% trebuiesc omorati, averea redistribuita egal la toata lumea si ii dam reset. In 150 de ani insa, vom avea din nou aceeasi problema Posted Image
Ai dat un prost exemplu cu Canada, acolo si statul s-a bucurat de ce frumos cresteau preturile la un impozit anual de 1%, o bucurie pt primarii. Unde mai pui ca in Québec platesti si o taxa de ``bine ai venit`` de 1% cand iei cosmelia. Asa iti ureaza primaria ca ai tras la ei la muls. Daca in cativa ani te muti la una mai mare- ura! ESTI DIN NOU BINEVENIT!
Acu si-au dat seama toti ca au ajuns pe marginea prapastiei si ei n-au vazut pana acum cum se duce la vale o piata de casi, tinerii puneau botul la un bordei pt ca asa era inoculat in sange dar incet-incet s-au trezit ca mai vor sa si traiasca. Iara chinezilor din Vancouver(care isi ascundeau gologanii de statul lor luand case si apartamente fara sa stea efectiv in ele, veneau ca un investitor cu 1 mil si aveau direct rezidenta) statul le cere acum 30% mai mult ca nu-s cetateni. S-au mai linistit dar cred ca doar schimba destinatia pt ca legea e aceeasi.
Ia sa dea statul roman o lege cum ca iti iei cetatenie romana daca vii investitor cu 1 million de $ si iti iei o proprietate pe taram mioritic sa vedeti ca se vor gasi oameni dispusi sa vina doar pt a putea circula liber apoi in Uniune. Si surpriza, piata de chibrituri se va inflama!

Edited by aaddyy2005, 20 March 2017 - 07:18.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate