Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Amazon Echo - inceputul asistentului virtual din casa ta

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
335 replies to this topic

#19
business11

business11

    Info Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,720
  • Înscris: 13.07.2011

 radunic, on 27 martie 2017 - 14:21, said:

Mai pune ceva la contra - Alexa te ascultă tot timpul. Eu nu mi-aș băga în casă un obiect care ascultă non-stop, are capacitatea de a transmite înregistrarea unei terțe părți pe care nu o pot controla.

asta este in general problema technologiei "Smart". La fel ca si frigiderul, televizorul, laptopul, alexa. Sisteme de spionaj in propria casa, cine reuseste sa iti intre in retea poate afla multe despre tine si sa iti violeze spatiul privat.

Pe langa faptul ca este o inventie tampita care nu are nici cel mai mic avantaj, ca mi-ar fi lene sa ma uit singur la vreme sau sa apas trei butoane sa imi caut singur nu stiu ce locatie, mai te si asculta 24h.

#20
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,999
  • Înscris: 09.08.2005

 f300, on 27 martie 2017 - 14:31, said:

Aici de fapt intra orice laptop, tableta sau telefon (eventual si smartTV daca are monitor), presupunind ca nu ruleaza vreun OS (incluzind orice posbil firmware) open source.
Corect dar pe alea măcar le opresc cînd nu le folosesc - și dacă mă pălește paranoia le și scot din priză. Alexa în schimb se presupune că e disponibil tot timpul deci opritul nu prea are sens...

#21
doomduke

doomduke

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 15.02.2010
Alexa are buton de mute/unmute microphone si ma ajuta zi de zi. Oricum, in ceea ce priveste sectiunea privind viata privata, consider ca este o prostie sa crezi ca mai exista. Toate dispozitivele colecteaza informatii.
Eu comand posturile de radio cu ea, volumul, consult stirile, meteo, ora exacta, timer, note in calendarul google, lista de cumparaturi si imi raspunde la diverse intrebari. Pe viitor urmeaza sa o conectez la becuri si la centrala termica. Pentru unii, poate parea o prostie dar merita toti banii.

#22
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
Salutari,


Incerc pe aceasta cale sa deschid o discutie cu alti posesori al unui echipament din gama Echo, si in acelasi timp sa ofer o cale de informare altori eventuali viitor doritori/posesori care doresc sa-si achizitioneze un astfel de device pe viitor. Ma gandesc ca daca reusesc sa impartasesc minimul de experienta avuta cu Alexa pina acum si altii reusesc sa faca la fel, incet incet vom avea o mica comunitate cum au altii pe forumurile externe, capabila sa raspunda la intrebari si/sau sa gaseasca raspunsuri mai repede decat ar face-o un singur individ.

In fine, here it goes:

Am primit cadou un echipament ECHO (nu Dot, nu Tap), trimis din US. Ce sa sa va spun, mi-a placut de cind am desfacut ambalajul. Prima impresie: greu, ambalaj studiat bine la compartimentare interioara, senzatia de "scula" transpira prin toti porii lui de plastic negru, finisaj mat, lucrat ingrijit, design exterior cu aspect "tehnic", pentru mine, placut, ma repet: greu, vine insotit de un alimentator cu doi pini aplatizati, vers. U.S., carticele si e al naibii de ... greu ! ... :-)
OBS.: Al meu nu are telecomanda (exista kit unde in cutia lui vine si telecomanda).
Odata intors cu fundu' in sus, observ si eticheta pe care caut cu disperare informatii legate de tensiunea de alimentare ... expir usurat: 100 - 230Vac, 50/60Hz. Un adaptor ordinar US/EU se gaseste rapid si 20j de secunde mai tarziu, ALEXA e in priza, si ... pauza ... liniste ... nicio lumina, sunet, nimic, niente, nada !
Zic, "- Bun, sa vezi ca l-au trantit astia la transport sau am parte de un "lemon" ...", ... caut cutia si in timp ce studiam eu ambalajul pe exterior si vanam urme de "aruncat prin masina", deodata camera e inundata de un sunet sci-fi si o voce neasteptat de placuta ma intampina in cea mai curata engleza americana pe care am auzit-o de la vre-un PCB, ever ! Pe bune, nu stiu ce echipa a studiat ce frecvente dar intonatia, inflexiunile, coerenta in exprimare, cursivitatea, modul in care incepe si termina o fraza, fac ca vocea AI-ului ALEXA sa sune neasteptat de bine, calm, melodios, cu prea putin accent robotic decat te-ai astepta sa auzi si ca inginer, recunosc, m-a dat pe spate.
Ridic ochii din cutie si pret de cateva secunde urmaresc cu privirea "ring-ul" de leduri care tot da inconjurul inelului de volum, intr-o culoare portocaliu inchis si traiesc sentimentul de "wow ! ... , it's alive !" ... dupa care, ALEXA, care parca stie ca a facut un intro bun, te indeamna sa continui instalarea prin aplicatia de mobil. Imi caut telefonul, ... nu-l gasesc, ... iau iPhone-ul, zic "- Bun si asta" -> App Store -> search: amazon ... nimic legat de Alexa ... zic "- Ok, banuiesc ce inseamna asta", deschid Safari, caut "Amazon Alexa IOS app" ... boom, am gasit, ... click frivol pe primul link de sus ... wait, wait ... pop-up message: "the app is not available in your country" ! ... si eu care cochetam cu ideea sa ma las de fumat ... nu poti tata, la stilul asta, in tara asta parca toate cer rabdare si tutun. (a nu se interpreta in vre-un fel, altul decat cel din contextul situatiei traite de mine da ? ... deci disclaimer: Tutunul dauneaza grav sanatatii !!!) ... :-)
Si asa incepe distractia ... las totul balta, scanez cu privirea ceasul de camera in drum spre laptop ... 23:xx ... am timp, maine ma scol la 7, ... imi iau fatza de romanian engineer / hacker wannabe / tinkerer, trag cu sete din tigara electronica (cu altceva n-ai voie daca esti casatorit si vrei sa ai liniste in casa), deschid Chrome si incep ... create new Apple account.
...
Ora 00:xx si inca citesc cum ca ai nevoie si de alt cont de Amazon, altul decat ala de pe care cumperi tu de obicei si ai card de credit emis in Romania inregistrat pe el. ... buun, traiasca electronica (tigara), mai deschid o Fanta
...
Ora 01:xx si avem asa:
1. New email accounts, pe gmail, ... x 3, unul pentru iPhone, doua pentru Amazon / ALEXA, o sa vedeti in continuare de ce,
2. New Apple Account (folosind adresa noua @gmail, no.1) si Apple ID si iCloud ID si iTunes autenthicated pe al laptop (mama lor cu cine le-a inventat) si un gust amar, ca pierdui accesul la tot ce aveam cumparat ... dau cu Fanta
OBS:
Numai asa avem acces / apare, aplicatia Alexa in App Store ... pe Android nu stiu daca o fi nevoie, va las pe voi.
3. New Amazon Account x 2(folosind celelalte 2 adrese @gmail), unul in care adresa mi-am declarat-o in US, Northern Virginia, celalat, cu adresa declarata in EU/UK - Ireland.
OBS:
Va amintiti ca am spus mai sus ca am citit ? Motivele pentru care eu mi-am facut 2 conturi de Amazon (US + EU) sunt mai multe:
3.1 - Imi doresc acces la Amazon Music (J'de milioane de melodii, pentru 3,X$.luna, pt. cei care au un device Echo, de care o fi el, sau gratis, upload 250Gb de mp3-uri pe care ti le urci tu in cloud-ul lor si poti sa-i ceri ALEXEI sa ti le cante de acolo). Contul de US, face ca in aplicatia de mobil Alexa sa apara servicul Amazon Music, inca nu m-am jucat cu el.
3.2 - Imi doresc acces la Amazon Developer Account  si serviciul AWS ... prin care poti sa adaugi skill-uri (voi scrie in detaliu despre acestea intr-un alt post). In principiu, extinzi fara limite posibilitatile ALEXEI de a controla echipamente, raspunde la intrebari pe topicuri variate, de a spune povesti, de a te juca, de a dialoga, de a asculta posturi de radio romanesti, pod cast-uri ... de a-mi controla dispozitivele Smart Home (principalul motiv pentru care o detin eu).
3.3 - Imi doresc acces la Google Search Engine !!
Explicatie:
... domnii de la Google, stiind ca va veni momentul cand vor lansa si ei "device-ul" lor, denumit Google HOME (AI-ul de la Google care a iesit de curand pe piata), au dat cu "decline" la cererea Amazon de a avea acces la motorul de cautare Google, pentru device-urile Echo (lansat in 2014, cu AI-ul ALEXA), asa ca Amazon are pe moment un parteneriat cu Microsoft si al lor "search engine" denumit BING, iar acesta, spre deosebire de Google care cauta ca un V6 TDI, ... e un fel de 1.2 TSI asa, pleaca tare da' i se termina repede ... :-) ... noroc cu o echipa de baietzi destepti care au un cont de git-hub, unde primesti mot-a-mot si cu poze, un tutorial despre cum sa-ti activezi un skill denumit "google" si sa-l adaugi in aplicatia Alexa, facind astfel bypass embargoului pus de gigantul american.
Exemplu:
- cautare fara skill-ul google instalat: - Alexa !, how does a combustion engine work ?
Pe contul de Amazon UK, primesti o explicatie sumara a ceea ce "combustion engine" IS (not how it works) !!!
Pe contul de Amazon US, primesti "- Sorry, I don't have an answer to you question !"
- cautare cu skill-ul google instalat: - Alexa !, ASK GOOGLE, how does combustion engines work ?
Pe oricare din conturile Amazon, Alexa nu tace cel putin 20 de secunde, explicand la detaliu cum lucreaza dracia aia de intrebasi tu de ea ... sau pina o opresti la orice moment cu "- Alexa, Stop".

... e tarziu (03:02) ... - Alexa, volume 2, - Alexa, play Forest sounds, - Alexa, volume 1, - Alexa, play Ocean sounds ... - Alexa, Lights Off ... to be continued

Edited by SmartMedia, 07 April 2017 - 02:03.


#23
doomduke

doomduke

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 15.02.2010
Salut, felicitari pentru cadou.

Eu nu am intampinat problema cu "the app is not available in your country" pentru ca am instalat aplicatia cand eram intr-o vacanta in UK. Am un telefon cu sistem de operare Android – Marshmallow 6.0.1 si imi pun serios unele intrebari despre momentul in care voi fi nevoit sa inlocuiesc telefonul. Oare aplicatia Amazon Alexa se va instala automat ca urmare a folosirii a aceluiasi cont de google ?

In legatura cu skill-ul google instalat: - Alexa !, ASK GOOGLE. Imi poti spune de unde ai reusit sa il descarci ?
Am observat ca nu exista in magazinul official de skill-uri.

#24
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
Salut doomduke,

Iti multumesc pentru felicitari si sunt bucuros sa te ajut cu ce pot.
In mod normal, DA, google iti va pune la loc aplicatia. In cazul in care s-o fi schimbat ceva prin android, intotdeauna vei putea intra cu un proxy sau un browser capabil de asa ceva (exista extensie pt. Chrome) pe google play din uk.
Un coleg, chiar astazi, nu a gasit in Google Play o aplicatie pentru un modem 4G si spre surpriza noastra, la cautarea aplicatiei cu un browser web de pe telefon, am gasit-o si am dat click pe ea in browser si a pornit instalarea ! ... curios ... :-)

 doomduke, on 10 aprilie 2017 - 16:48, said:

In legatura cu skill-ul google instalat: - Alexa !, ASK GOOGLE. Imi poti spune de unde ai reusit sa il descarci ?
Am observat ca nu exista in magazinul official de skill-uri.

Sigur, numai sa incerci sa-ti aloci 8 minute de liniste pentru a putea urmari pas cu pas ce scrie acolo. Asta pentru ca, efectiv skill-ul il vei crea tu, dupa indicatiile lor si va rula exclusiv pe contul tau de amazon.
Tutorialul este aici si eu l-am urmat la litera: http://alexamods.com...le-alexa-skill/
In plus, poti urmari inainte tutorialul video, in care un britanic face chiar acest lucru (eu de aici am plecat), si are o groaza de minuni omul, toate activate de Alexa. (me = subscribed instant)
P.S. Dupa ce am urmarit tutorialul si am facut skill-ul mi-am dat seama ca unele treburi difera la el in video, asa ca link-ul de mai sus e sfant, videoclipul fiind mai mult un indrumar.
Link: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/PR-LVPMU7F4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by SmartMedia, 10 April 2017 - 22:44.


#25
doomduke

doomduke

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 15.02.2010
Salut, iti multumesc pentru informatii si tutorial. Sper ca intr-o zi mai libera sa imi fac curaj si sa il duc la bun sfarsit, momentan ma multumesc cu motorul de cautare bing.

Sunt curios daca mai sunt utilizatori in Romania de Amazon Alexa in oricare dintre cele patru configuratii:

1. Amazon Echo
2. Amazon Echo Dot
3. Amazon Echo Dot (2nd Generation)
4. Amazon Tap

Uite ceva interesant: CoWatch from iMCO Technology
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/z9fyxeCXPn4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
si pretul:
https://www.amazon.c...s/dp/B01MA4IOQK

Edited by doomduke, 11 April 2017 - 12:23.


#26
doomduke

doomduke

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 15.02.2010
Allview lansează V-bass, boxa inteligentă care răspunde întrebărilor tale. Compatibila cu Amazon Alexa Voice.

http://allview.ro/v-bass.html

#27
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
Controleaza-ti PC-ul cu Alexa:
- Alexa, I want to make a video (opens pre-configured apps, photoshop, illustrator, CorelDraw), - Alexa, open settings, - Alexa, shut down PC, - Alexa, show me "xyz thing / person" (opens default browser and shows result), etc, uita-ti-va aici:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/OYO6LQHF_jE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by SmartMedia, 13 April 2017 - 12:17.


#28
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Din 2001: http://ars.userfrien...ns/?id=20010320
Ignorati comentariile si dati "Next Cartoon" pentru urmatoarele 5-10.

#29
cocioaba

cocioaba

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 20.07.2005
Salut . Ma alatur si eu discutiei  voastre in speranta de a afla cat mai multe despre Alexa Echo . Am alexa la care incerc sa conectez un dispozitiv  broadlink  RM-pro , dar el nu apare la dispozitivele  recunoscute  de alexa  . Ideea este ca acest dispozitiv  a invatat telecomenzile pe care le am  si in irfrarosu  si in radio frecventa  . Exista o varianta  dar trebuie un dispozitiv android pornit  continu care are pe el  instalata aplicatia  alexa , rm plugin  si e-control al broadlink-ului  . Aveti un link care explica mai bine  [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DJIhEyMQ0TI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#30
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
--- continuare

PARTEA a-2-a :

Pentru utilizatorul cocioaba:
Normal ca nu apare in dispozitivele vazute de Alexa. Si nici nu va aparea curand. Ca sa intelegem de ce, ne-ar ajuta exemplul pus de mine mai sus cu "activare Google Search" pentru Alexa. Odata efectuat "exercitiul", esti pus in postura de a intelege un pic mai bine cum functioneaza si ce este Alexa.


Pentru toata lumea:

Acum scriu pentru toti cei ce vor citi vreodata si pentru ca nu stiu nivelul de cunostinte al fiecaruia, nu mi-o luati in nume de rau daca uneori exprimarile mele suna prea detaliat sau pun cateodata accentul pe lucruri banale ... sariti peste paragraful respectiv ... :-).
PS. Oricine e liber sa corecteze orice din ce scriu eu pe aici, tocmai acesta fiind modul prin care vom reusi sa transmitem informatii corecte tuturor celor care vor accesa topicul acesta.
DECI:
Device-uri ca Echo, Google Home si cele care vor mai aparea nu sunt altceva decat interfete hardware !, atentie aici, Alexa si Ok Google sunt api-uri / interfete software, la care noi avem acces prin aceste dispozitive hardware.
Exemple:
Pot Player, VLC, Gom Player sunt interfete prin care eu vad un film. (il cauta ele pe hdd, stiu codec-urile folosite, stiu sa foloseasca serviciile windows pt. volume, brightness, play, stop ... etc)
Windows Explorer este o interfata prin care eu pot vedea pe monitor, structura de fisiere / directoare de pe hdd.
Broadlink RM Pro, este o interfata hardware si software.
Aplicatia RK Plugin (Lite sau Pro) este o interfata software intre Broadlink si serviciile Amazon AWS care guverneaza Alexa.
Astfel o interfata software, este o aplicatie (de orice nivel ISO/OSI), care negociaza, aceseaza, permite, formeaza o legatura intre un dispozitiv / user si altul.


ALEXA:
Alexa este un keyword, care odata recunoscut (de device-urile Echo care asculta), declanseaza un miriad de procese, servicii, aplicatii, conexiuni intre baze de date, tehnologii de recunoastere vocala si procesare text to speech care TOATE ruleaza pe serverele Amazon de dimensiunea unor cladiri ! ... Posted Image , proces care se termina cu un rezultat transmis inapoi catre platforma care intr-adevar face ceva : Sistemul de Home Automation !


Sistemul de Home Automation:
Aici intervine problema pe care o are colegul nostru cocioaba, cu Broadlink RM Pro. Problema pe care era sa o am si eu, pina m-am hotarat sa mai astept / sap / caut / citesc, pina sa dau banutzii pe ceva in sensul asta. (controlul device-urilor IR / RF 433MHz). Problema care s-a rezolvat mai jos la Reguli -> Pentru Software.

Sistemul meu actual de Home Automation (cel care efectiv executa ceva pe acasa) este:
Componente:
1. Platforme Hardware:

1.1 - Raspberry Pi 2 model B (pentru moment) x 2 ... https://www.google.r...ry pi 2 model B
1.2 - Aeon USB Stick Gen5 (versiunea 2 sau "cel alb") x 1 ... https://www.google.r...BujcYnL5CDGhQM:
1.3 - Fibaro Sensor (4 in 1 = Motion, Lux, Temperature, Alarma) x 4 ... https://www.google.r...o 4 in 1 sensor
1.4 - Fibaro Plug (4 in 1 = Contoar de consum al dispozitivului care este "infipt" in el, Switch / releu de pornit / oprit, Lampa de veghe, Alarma) x 2 ... https://www.google.r...w=1920&bih=1070
1.5 - Fibaro in-wall Dimmer 2 (4 in 1 = Switch, Dimmer, Contoar de consum, Alarma) x 2 ... https://www.google.r...-0L70Xexh6TxhM:
1.6 - Sonoff devices x 12 (ieftine ... sunt pe drum) ... https://www.itead.cc/smart-home.html
1.7 - Amazon Echo x 1 ... https://www.google.r...GLjIhp7DHipR1M:
2. Platforme Software:
2.1 - Raspbian Jessie = Sistemul de operare
2.2 - Home Asistant = Interfata de Home Automation (m-am mai jucat cu Domoticz, Home Genie, OpenHAB, am incercat FHEM ... dar Posted Image )
2.3 - Diverse plug-ins pentru a interfata sistemul cu perifericele:
   Habridge = pentru Alexa
   ...

Reguli (pe care mi le-am impus):
1. Pentru Hardware: (P.S. Cind cade tensiunea, oricum nu mai mergea nimic nici inainte de "Home Automation", asa ca ... nu se pune ...)
1.1 - Orice platforma harware pica / se opreste / blocheaza / cere restart ... etc., ocupantii "bazei" sa poate actiona lumini, prize, termostat, AC ca si cum dispozitivele Smart Home nu ar exista. Deci sa permita montaj in paralel.
1.2 - Orice platforma hardware sa nu depinda de vre-un serviciu platit sau de vre-un cloud.
1.3 - Orice platforma hardware sa poata suferi upgrade separat, fara sa influenteze sistemul intreg.
1.4 - Orice platforma hardware sa permita expandare cu orice fel de sistem de control, indiferent de tehnologie (wifi, z-wave. zigbee, 433MHz, 886MHz, IR, etc)
1.5 - Sistemul sa permita controlul unui numar suficient de dispozitive, fara sa introduca blocaje, lagg sau alte anomalii in functionare (macar 50) ... mie mi-ar fi de ajuns ~25. (deocamdata am ~12)
2. Pentru Software:
2.1 - Sistemul sa permita controlul de pe orice dispozitiv, indiferent de OS (necesarul meu aici = Linux, Windows, IOS, Android), sau locatie ( lan, wan, 3/4G)
2.2 - Sistemul sa aiba o interfata prietenoasa (pentru sotie, copii, prieteni)
2.3 - Sistemul sa fie "imun" la atacuri informatice (Linux permite configurari puternice in acest sens)
2.4 - Sistemul sa permita afisarea de consumuri / stari / grafice
2.5 - Sistemul sa poata rula 24/7 fara a se bloca sau cu restart-uri minime (1-2/luna)
2.6 - Sistemul sa permita interfata cu 99% din sistemele de control de pe piata, pe parte de : media/TV, lumini, intrerupatoare, AC, Termostate ... inclusiv Broadlink / Orvibo / Harmony Hub...
2.6 - Sistemul sa permita track-ing de obiecte / persoane (cine vrea sa stie unde e X membru al familiei, se va uita in interfata care afiseaza pozitia tuturor in google maps) ... https://www.google.r...7WvTSBadeQhQtM:
(inclusiv "zoning" inteligent, Ex: cu cat ma apropii mai mult de casa, termostatul deschide caloriferul X mai mult, incearca sa faca cald mai repede pina la temp. ceruta de mine, daca "vede" ca m-am oprit, o lasa mai moale pina o iau din loc)
2.7 - Sistemul sa permita controlul / interfatarea cu Alexa si api-uri Philips Hue, Apple Homekit
2.8 - Sistemul sa permita MQTT (pentru sonoff si altele)
2.9 - Sistemul sa permita integrarea cu aplicatii third-party (Ex. Imperihome (IOS & Android))


- to be continued ...

- Alexa !, ask Tunein to play Europa FM, Romania ... :-), - Alexa, volume 5 !

#31
gigicoltz

gigicoltz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,070
  • Înscris: 25.06.2005
Asteptam continuarea ;-)

#32
cocioaba

cocioaba

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 20.07.2005
Si eu astept continuarea .

#33
gigicoltz

gigicoltz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,070
  • Înscris: 25.06.2005
#SmartMedia : "(m-am mai jucat cu Domoticz, Home Genie, OpenHAB, am incercat FHEM ... dar) . Could you, please, explain a bit? :-)

ioBroker?

Edited by ggelu, 24 April 2017 - 10:38.


#34
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
Salutari,

M-am jucat, adica am incercat sa le instalez si apoi sa-mi adaug dispozitivele, sa le organizez pe camere, sa adaug cateva reguli, dar mai ales sa observ cat de greu/usor ar fi pentru un "non programmer" sa faca aceste lucruri, sa mai si inteleaga ce face ... si sa ajunga sa-i placa ... :-). Cum vad eu problema: ... sunt multi useri, fara background in programare, care ar fi totusi atrasi de ideea de "home automation". Din ce am observat eu pina acum, majoritatea interfetelor sunt facute "de ingineri, pentru ingineri" ... :-), mai putin Domoticz si Home Assistant. Aceste posturi ale mele, scrise asa ... non-tehnic ... cum mi-as dori eu sa-mi explice cineva, ceva, dintr-un domeniu despre care nu cunosc multe, ... sunt adresate acestor useri. Eu sunt de profesie inginer electronist, programare am facut la facultate, ce se preda atunci (Pascal, C#, C++), dar de atunci si pina acum ... :-) ... in fine

S-o luam pe rand, pe scurt (repet, viziunea mea, asupra lor):

Domoticz:
Procedura de instalare e facila, dureaza putin, in 10-15 minute ai o interfata gata de lucru. Moment in care, trebuie s-o lasi deoparte si sa bati forumurile sau wiki (Domoticz are explicatii bune si clare pe wiki-ul lor). In aproape 2 ore eu aveam cam tot ce-mi trebuia "etalat" in Domoticz. Apoi a venit Alexa, stai si cauta cum se leaga, ce trebuie adaugat, intelege scripturi pe care nu le explica nimeni ... am reusit. Dupa 24H s-a blocat, trebuia scot si sa bag Pi-ul in priza, in fiecare dimineata ... cine stia atunci de Cron si urmarire pid-uri ? ... :-). Am stat pe Domoticz aproape 2 luni ... l-am mai instalat o data, cine stie unde am dat-o in bara, cred ca la partea de Homekit caci iar se bloca ... :-) ... Am zis hai sa incerc si altceva, daca tot nu stiu nimic din niciunul, o iau de la 0 cu toate.

Home Genie:
Odata trecut de partea de instalare, zici ca e o clona de Domoticz facuta de altii. Dar arata mai bine interfata. In schimb, m-am lovit de partea de compatibilitati cu diverse device-uri ... sau nu erau adaugate pluggin-uri, sau trebuia sa-ti faci scripturi singurel, nu stia de push pt. IOS de exemplu, iar eu avand deja experienta cu Domoticz, am zis ca il las deoparte, a trecut pe locul 2, urmand sa revin poate pe viitor, la o alta versiune. Am stat pe el o saptamana, dar am un prieten care il are si acum, deci daca vreti sfaturi, am pe cine sa intreb.

OpenHab:
Aici e distractie. Arata bine, m-a uitam la imagini pe google cu interfetele pentru tablete facute in openhab. Vad ca poti face orice cu el, ce vrei tu, cu ce device vrei tu, orice automatizare, oricat de complexa. Si ma apuc ... si ma opresc ... din 8 tab-uri deschise am reusit o instalare si dupa aproape 2 ore ma intampinat "paper UI" ... :-) ... o placere, click + pe Open Zwave, + pe Network Devices, + pe Media Devices, am bifat si adaugat tot ce ma gandeam ca-mi va fi de folos. ... :-) ... si mi le-a vazut pe toate si ... hai cu ele intr-o interfata zic si eu ... ce ?, pai ce ti-ai facut vreuna ? ... mai deschid 2 tab-uri, arunc dreptunghiuri pe acolo, imi iese ceva. Vreau acum sa aprind lumina pe hol, cind vede senzorul de la intrare ca a trecut cineva, dar numai cind senzorul din hol a vazut si el miscare ... deci o lumina care depinde de 2 senzori ... pai poti ?, poti, daca stii programare ... stau, citesc, invat, scriu ... merge ! ... mai vreau una ... dar mi-aduc aminte ca exista si Domoticz iar in faza in care sunt eu (adica incepator) ... it's the easy way out ! ... :-) ... go away OpenHab, see you when you become user-friendly ! ... :-)

FHEM
Din poza in poza, cautand imagini cu interfete de Smart Home pe tablete, dau de FHEM. Pe scurt, m-am indragostit ! Interfata la fel de frumoasa am vazut la Zipato. Zic, asta e ! si intru la ei pe pagina ... ups, ... german engineers at work, ... au si explicatii in engleza. M-a obosit numai cititul ... :-). Aveam Domoticz instalat din nou, asa ca, ca sa nu-mi folosesc SD-ul de back-up, imi chem prietenul si pe Raspberry Pi-ul lui, ne apucam. In 2 ore eram "up and running" dar ne-am lovit de aceeasi problema ca si la OpenHab ... programare la greu pentru orice vrei sa-ti configurezi/personalizezi. Cum inca nu ne hotarasem clar, niciunul din noi pe ce ramanem, zicem pas si continuam cercetarile ... eu cel putin ... el e mai ambitios si a zis ca-l pastreaza sa se mai joace ... :-)

Home Assistant
Va zic de la bun inceput ca nu mi-a placut ... cum arata. Pe linga inconsecventele din tutorialele de instalare, care sunt vre-o 3, si din fiecare rezulta ceva un pic diferit, mai luati in calcul ca, configurarea se realizeaza ... editand fisiere cu extensia *.yaml., din care activzi sau dezactivezi plugginuri, functii ... etc. L-am instalat, am ales o varianta de instalare si am mers pe ea. Pina acum nu mi s-a blocat. Ca sa activez Alexa, dupa instalarea Habridge, am adaugat 4 cuvinte intr-un fisier. Pe moment raman la el si ii sfatuiesc si pe altii care vor sa vada rezultate rapid, sa inceapa cu el. Promit ca ma voi intoarce pe rand si la celelalte, dar sistemul este functional acum si functioneaza impecabil, controlat de Home Assistant. Astept inca un Raspberry ca sa experimentez separat cu celelalte interfete de mai sus.

ioBroker, NU, poate incerci si ne spui si noua cum ti se pare ! ... :-)



NOTA:
Indiferent de cat de vechi, cat de mult s-a muncit sau cat de bine pusa la punct este o interfata de Home Automation, daca nu este user friendly, daca nu are o baza mare de useri, daca nu are un forum in care sa nu fi luat peste picior ca incepator, eu o voi lasa deoparte. Nu vreau sa-mi fac un scop in viata din a invata sisteme Smart Home, vreau sa-si faca treaba fara sa-mi ia luni din viata sa-l configurez ... :-), sa-l poata utiliza si un copil, o sotie, si sa-mi faca viata mai usoara nu sa mi-o complice ... :-)

#35
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
Astazi, un prieten m-a intrebat daca pot sa-i configurez si lui repede un Raspberry Pi si sa il aduc a doua zi la servici. Mi-am adus aminte cum a trebuit sa înlatur copilul de la desene animate, acum vre-o luna, pentru ca tati avea nevoie de televizor, mai precis de o intrare HDMI, ca sa-si configureze viitorul Home Automation wannabe HUB = Raspberry Pi.
Bineinteles ca nu a fost de ajuns si in final, m-am plimbat si cu mouse-ul si tastatura de la PC la Raspberry Pi si inapoi de nenumarate ori ... sub privirile demonice ale "puiului" si m-am impiedicat de cateva ori si de "femela iubitoare" care fix atunci terminase tot si dorea sa se relaxeze la televizor. Asa ca, mi-a venit o idee. A trecut ceva timp de cînd am inceput sa ma joc cu Raspberry si am mai prins cate ceva, de prin ale internetului gradini. Ce ar fi daca as concentra un mic tutorial undeva unde nu s-ar pierde prin zeci de posturi si nenumarate pagini (cum se intampla aici) si as pastra topicul de pe Softpedia ca mediu de raspuns la intrebari si schimburi de pareri. Asa ca, pentru prima oara de la data fabricatiei, ca un oltean corect si cinstit, ma apucai sa scriu un prim post intr-un blog. Nu de alta, dar voi mai uita si eu si uita si altii, si poate e bine sa ai de unde sa dai repede copy/paste la cateva comenzi de Linux, sa-ti faci treaba si sa inchizi tab-ul.
Asa ca, acum 3 ore ma apucai de scris ... si incepui cu ceva ce ma rodea: Cum sa instalezi o imagine de Raspbian si sa configurezi un Raspberry Pi ... HEADLESS ... fix aici ... si acum scriu la el, asa ca "e live". Bafta mie ! ...Posted Image

#36
SmartMedia

SmartMedia

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 62
  • Înscris: 05.02.2006
Vineri a venit telecomanda Broadlink. ... asta de aici: https://i.imgur.com/4ElSAEb.jpg
Normal ca pentru Alexa, doar nu pentru mine, pentru mine mi-as fi luat Logitech Harmony Hub.
Aplicatia cu care vine e "obosita", atat ca si concept, dar si layout, ergonomie ... in fine, stiam cum arata de la altii si stiam ca n-o voi folosi decat ocazional, sa "trag" (a se citi "copia") coduri IR sau RF.
O sa vreti sa stiti de ce imi trebuie ... imi trebuie pentru ca vreau sa elimin "dispozitivul android care tre sa stea tot timpul pornit si in raza wireless si sa ruleze un xxxxxxx pluggin" ... ca sa putem noi sa-i comandam Alexei sa actioneze dispozitive prin Broadlink ... uau, cîte cuvinte ... :-)
Si cum Alexa este un intermediar, Alexa trebuie privita ca "molecula" (fiul meu de 4 ani). Daca vreau sa faca altcineva, ceva, in locul meu, inainte de Alexa, faceam asa: - Stefi !, spune-i lu' mami sa-mi faca un ceai, te rog. ... undeva in background, mami va fi facut la un moment dat ceaiul. ... Alexa e fix Stefi ! ... Alexa nu face nimic in locul tau, MAMI face tot ce iti doresti tu ... :-) ... ce intelegem de aici ?, ca Alexa se duce la cineva care stie ce/cum se face si il roaga frumos "din partea ta", sa faca ce ai dorit tu ! ... :-).
La multa lume acasa, Alexa "se duce" la tableta/telefonul android si roaga plugginul acela, sa-i spuna lu' Broadlink, ce ai poruncit tu ! ... THAT IS ABOUT TO CHANGE ! ... :-)


Spoiler alert: de intermediar nu scapam (inlocuim tableta cu altceva), dar introducem unul mai ieftin si mai destept in ale automations cai, astfel incat, sa putem pleca cu dracia de android de acasa si cei ramasi sa-si continue existenta fara nervi ... :-)

Edited by SmartMedia, 01 May 2017 - 10:07.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate