Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd
 Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 

IBM a creat primii neuroni artificiali care funcționează după modelul biologic întâlnit la organismele vii

- - - - -
  • Please log in to reply
236 replies to this topic

#55
Abc2001ro

Abc2001ro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 02.07.2015
Mai copii, cum puteti voi sa faceti abstractie de constiinta cand vorbiti de creier. :lol: Copilasilor, voi aveti o viziune tare defectuoasa despre cum functioneaza lucrurile. In primul rand, cand cunosti lumea, o cunosti daca ai instrumentele necesare prin care sa interactionezi cu ea. Nu exista cunoastere in afara interactiunii. Majoritatea cunoasterii o primim prin intermediul fortei electromagnetice. Trimitem fotoni spre un obiect, fotonii se intorc si astfel cunoastem despre obiect. Despre obiectele la nivel nuclear cunoasterea se face prin interactiunile fortei nucleare tari. La nivel de planete interactiunile sunt gravitationale. Si pentru astfel de interactiuni oamenii au creat diferite instrumente care sa ii ajute sa cunoasca lumea. Dar cine zice ca astea sunt toate interactiunle care exista ? Cine zice ca un neuron e o chestie care poate fi cunoscuta doar prin interactiunile electromagnetice ? Pot fi acolo un catralion-si-unu de alte elemente de realitate, dar atata timp cat nu avem posibilitati de interactiune cu acele elemente, ele vor ramane dincolo de posibilitatea noastra de a le cunoaste. Asa ca a zice ca au replicat un "neuron" e asa, a lua la misto pe oamenii care stiu pe ce lume traiesc. Ei au replicat doar ce au putut vedea cu ochiul liber. S-au uitat si ei cu microscopul, au masurat cu voltmetrul, si au replicat cunoasterea despre neuron capatata pe aceste cai. Dar loooool... ce faci cu celelalte un catralion-si-unu de elemente de realitate despre care nu stii nimic ? Asa ca lol... au replicat "neuronul"... lol de lol.

#56
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
replicarea naturii e fix pix...

mai ramane ca neuronii aia airificiali sa se si imnulteasca... sa se divida

d. p, meu d, v, sunt 2 directii de dezvoltare si de urmarit!
o AI similara cu cea umana, care s-o copieze... si o AI bazata pe alte principii... care sa nu semene deloc cu cea umana!
aia similara nu poate decat in cel mai fericit caz, egala inteligenta umana! aialalta... wow
un maimutoi are constiinta de sine... are perceptie, are modalitati de comunicare, invata, reaactioneaza, are chiar sentimente... dar... ghinion... nu da dovada de inteligenta!

Edited by Nero-d, 06 August 2016 - 11:40.


#57
aidept

aidept

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 135
  • Înscris: 10.04.2009
Ideea de a baga un factor aleatoriu intr-un software nu va face automat acel software sa fie uman. Noua doar ni se pare ca oamenii iau, de multe ori, decizii aleatorii. De fapt, multimea variabilelor, greu de analizat in timp util, face ca actiunea sa para aleatorie. Daca s-ar analiza la rece, mergand pe fir catre cauza, s-ar gasi logica efectului.
IBM nu face altceva decat o simulare copilareasca. La om avem de-a face cu complexitate si nu cu neuroni care o mai dau in bara uneori.
Omul nu va putea crea alt om decat atunci cand va avea aceeasi putere de calcul pe care o are Creatorul sau.

#58
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,237
  • Înscris: 29.12.2006

View PostDany_Darke, on 05 august 2016 - 15:00, said:

Se pare ca suntem din ce in ce mai aproape de realizarea unui model robotic care sa se apropie cat mai mult de o gandire umana.

E posibil să se apropie şi să o depăşească...mult ! Acesta e mersul evoluţiei.

În toată istoria geologică a Pământului, multe specii au apărut, iar altele au dispărut. Cele care s-au adaptat schimbării mediului, au supravieţuit, ori au apărut altele mult mai bine adaptate unui mediu nou. Cele care nu s-au adaptat, au dispărut.

E la fel şi în cazul lui Homo sapiens. Acesta se tăvăleşte de necaz că peste tot e poluare, e deşertificare, e defrişare...e încălzire globală, e...vai de el, de Homalăul sapiens. Omul biologic se adaptează tot mai greu unui mediu în schimbare, care de altfel nu e o noutate. Mediul înconjurător se tot schimbă de miliarde de ani, şi deci şi modificările climatice actuale sunt în acord cu "regula naturală".

Dar Homo sapiens tot caută metode de a se adapta, ba prin reduceri de consum, ba prin găsirea de noi resurse, ba prin metode coercitive legislative, ba prin una, ba prin alta. Însă degeaba, că oamenii s-au obişnuit tot mai mult cu confortul, şi consumă tot mai mult...nicidecum mai puţin. Şi...asta ne va aduce pieirea, adică, dispariţia lui Homo sapiens, care nu se mai poate adapta mediului...nici celui natural, şi nici celui social.

Dar nu se întâmplă nimic deosebit, raportat la procesul geologic al vieţii: locul lui Homo sapiens va fi luat de Inteligenţa Artificială, care nu prea e afectată de poluare, de defrişare, de încălzirea globală...şi aşa mai departe.

Dispariţia lui Homo sapiens şi înlocuirea lui cu Inteligenţa Artificială, e o regulă a procesului evolutiv de adaptare la mediu, cum s-a întâmplat de atâtea ori în istoria Pământului.

#59
omuspan

omuspan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,986
  • Înscris: 17.07.2016

View PostRazvan_N, on 05 august 2016 - 16:55, said:

Își mai amintește cineva o povestire SF de prin 1988, "Șopronul cu neuristori", publicată în almanahul Anticipația?
Nu reușesc să-mi amintesc autorul (era român), dar povestirea (pe lângă că era foarte bine scrisă), trata exact
tema asta în contextul vremii de atunci.

Constantin Cozmiuc, Şopronul cu neuristori, în Almanah Anticipaţia 1990

#60
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,201
  • Înscris: 01.10.2009

View PosttheMisuser, on 06 august 2016 - 07:27, said:

Pai daca ei trebuie sa construiasca neuroni fizici inseamna ca abuzeaza de gandirea magica. Cumva, niste jucarioare conectate, face inteligenta.
Sa explic : Daca stiu ce fel de neuroni fac (functia de transfer), ii pot simula (digital) si nu mai e nevoie sa-i construiasca.
Daca nu stiu ce neuroni fac, isi incruciseaza degetele si spera ca o sa iasa poate cine stie ce. Pt. ca e fizici.
Este corect, neuronii virtuali pot functiona ca cei fizici. Problema este ca litografia 2D pe siliciu nu mai merge cu tranzistori tot mai mici. Deci trebuie sa urmam exemplu creierului si construim procesoare 3D. Retelele neuronale ne-ar putea scoate din impas.

#61
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
pai care-i faza de vrei tranzistori tot mai mici?
nu esti limitat la numar de procesoare si putere de calcul!
nu puterea de calcul lipseste... ci... repet... algoritmii!
neuronii aia fizici sunt total nefolositori
vrei alta generatie ce PCuri? urmareste directia spre computerul cuantic
nu litografia-i problema... ci alte nimitari

Edited by Nero-d, 06 August 2016 - 14:00.


#62
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,201
  • Înscris: 01.10.2009
In primul rand puterea de calcul este problema. Si pe urma da, algoritmii. Pentru a simula un creier uman in intregime ai nevoie de un exaflop. Ori cel mai tare supercomputer a ajuns in iulie 2016 la 90 petaflops (adica 9%), fara a tine cont de consumul de energie imens.

#63
Abc2001ro

Abc2001ro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 02.07.2015
Ce tot aveti ma de vorbiti de creier fara constiinta ? Nu exista asa ceva. Tot ce exista e constiinta. Restul sunt fel si fel de povesti. Deci a vorbi de creier fara constiinta e asa, a te afla in treaba.

View PostXORIAN_L, on 06 august 2016 - 14:07, said:

In primul rand puterea de calcul este problema.

Ce putere de calcul visezi ma ? Ia zi cat face 1314124123+42323423423. Na belea. Ai putere de calcul 0. Calculatorul face asta instant. Nu-i vorba de nicio putere de calcul. E vorba ca creierul e o chestie care are de a face cu constiinta. Cum anume, nimeni nu stie. Asa ca nu mai vorbiti ca sa va aflati in treaba. Mai bine duceti-va si agatati niste gagici.

#64
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,201
  • Înscris: 01.10.2009

View PostAbc2001ro, on 06 august 2016 - 14:10, said:

Ce tot aveti ma de vorbiti de creier fara constiinta ? Nu exista asa ceva. Tot ce exista e constiinta. Restul sunt fel si fel de povesti. Deci a vorbi de creier fara constiinta e asa, a te afla in treaba.
Pai eu unul nu am nevoie de un sclav mecanic care sa aiba un creier cu constiinta. Nu e corect politic. Ce vreau eu este un asistent virtual supus, mai destept ca mine, dar fara stare de constienta, sentimente, vointa proprie, etc.

#65
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004

Quote

Ori cel mai tare supercomputer
cine te limiteaza la un singur computer? poti sa legi un googol (daca stii ce-i ala) de computere sa lucreze impreuna
puterea de calcul inseamna in primul rand viteza... n-ai putere? merge treaba mai incet... dar merge!

abeceule... iar ai inceput cu aberatiile?
nu-i vorba de nici o constiinta aici! nici de creier!... ci de inteligenta (o inteligenta pura, rece, fara constiinta)  ai tu ce ai de impartit cu constiinta!
maimuta (cimpanzeul) e perfect constienta... are constiinta, se recunoaste in oglinda, gandeste abstract... multe, multe chestii
dar ii lipseste inteligenta... ce te faci?

cand e vorba de AI e vorba in primul rand de IQ, nu de creier

Edited by Nero-d, 06 August 2016 - 14:21.


#66
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,201
  • Înscris: 01.10.2009

View PostNero-d, on 06 august 2016 - 14:17, said:

cine te limiteaza la un singur computer? poti sa legi un googol (daca stii ce-i ala) de computere sa lucreze impreuna
puterea de calcul inseamna in primul rand viteza... n-ai putere? merge treaba mai incet... dar merge!
Nu merge. Nu poate fiecare utilizator sa aiba acces la un exaflop, mai ales la costurile de productie, intretinere si consum. Eu vreau sa utilizez serviciile google gratis.
OK, nu avem softul inca, trebuie sa lucram la asta, dar nu putem lasa hard-ul deoparte. Ori la ora actuala ne aflam in pericolul de stagnare a legii lui Moore, nu se stie daca mai merge sub 7nm.

Edited by XORIAN_L, 06 August 2016 - 14:31.


#67
ionutz_joe2009

ionutz_joe2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,034
  • Înscris: 26.01.2011

View PostAbc2001ro, on 06 august 2016 - 14:12, said:

Ce tot aveti ma de vorbiti de creier fara constiinta ? Nu exista asa ceva. Tot ce exista e constiinta. Restul sunt fel si fel de povesti. Deci a vorbi de creier fara constiinta e asa, a te afla in treaba.



Ce putere de calcul visezi ma ? Ia zi cat face 1314124123+42323423423. Na belea. Ai putere de calcul 0. Calculatorul face asta instant. Nu-i vorba de nicio putere de calcul. E vorba ca creierul e o chestie care are de a face cu constiinta. Cum anume, nimeni nu stie. Asa ca nu mai vorbiti ca sa va aflati in treaba. Mai bine duceti-va si agatati niste gagici.

Ai lovit fix unde trebuie.O masina cu constiinta(nu are nevoie de programare), cu putere mare de calcul, cu acces la Internet cam unde ar putea ajunge in 2 ore daca ar folosi Internetul la nivel digital (deci f rapid si capabila sa excluda informatia eronata ?)Ne depaseste mult o asemenea inteligenta si nu cred ca suntem aproape de aceasta descoperire.

Edited by ionutz_joe2009, 06 August 2016 - 14:34.


#68
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004

Quote

Nu merge. Nu poate fiecare utilizator sa aiba acces la un exaflop,
nu vrei sa intelegi ca nu puterea de calcul de impiedica? ci algoritmul...
algoritmii intr-o retea neuronala sunt foarte complecsi... nu creerea retelei e problema, ci programarea ei cu algoritmi de invatare! dar asta doar daca vrei sa copiezi inteligenta umana... daca margi in diorectia buna in schimb...

eee... abcul ori are o gandire simplista ceea ce nu cred ori o viziune gresita ori o obsesie legata de constiinta

inteligenta artificiala nu e asemenetoare celei umane... asta e directia de gandire gresita
omul are nevoie de masini care sa-i depaseasca puterile...
daca avioanele, vapoarele, PCurile, masinile, rachetele erau construite dupa modelul biologic uman, nu mai ajungeam nicaieri!!!...
AI e destul de aproape... dar nu de la neoronii artificiali i se trage!
asa cum a specificat un coleg... e o evolutie fireasca

Edited by Nero-d, 06 August 2016 - 14:43.


#69
Abc2001ro

Abc2001ro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 02.07.2015

View PostXORIAN_L, on 06 august 2016 - 14:14, said:

Pai eu unul nu am nevoie de un sclav mecanic care sa aiba un creier cu constiinta. Nu e corect politic. Ce vreau eu este un asistent virtual supus, mai destept ca mine, dar fara stare de constienta, sentimente, vointa proprie, etc.

Nu exista asa ceva. Unele lucruri vin doar din intelegerea care are loc in constiinta. Oricat ar face ei AI-uri, unele lucruri nu le vor putea implementa, pentru ca sunt proprii constiintei.

#70
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
are patente inregistrate!
si mersul pe jos e specific omului... el nu poate fi reprodus fara licenta!

mai gandeste-te

daca pleci sa construiesti ceva care sa-i fie superior omului intr-o anumita directie, nu incepi prin a copia omul!!!... e retard!

Edited by Nero-d, 06 August 2016 - 14:48.


#71
Abc2001ro

Abc2001ro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 02.07.2015

View Postionutz_joe2009, on 06 august 2016 - 14:32, said:

Ai lovit fix unde trebuie.O masina cu constiinta(nu are nevoie de programare), cu putere mare de calcul, cu acces la Internet cam unde ar putea ajunge in 2 ore daca ar folosi Internetul la nivel digital (deci f rapid si capabila sa excluda informatia eronata ?)Ne depaseste mult o asemenea inteligenta si nu cred ca suntem aproape de aceasta descoperire.

Cum sa foloseasca internetul ? Se duce ca o fantoma asa prin internet ? :lol: Masina e termen contradictoriu cu constiinta. Masina e o chestie determinista, constiinta e o chestie cu liber arbitru. Constiinta are nevoie de un substrat care sa ii permita liberului arbitru sa miste electronii dupa cum vrea ea. E posibil ca singurul astfel de substrat sa fie cel biologic.

#72
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,201
  • Înscris: 01.10.2009

View PostAbc2001ro, on 06 august 2016 - 14:43, said:

Nu exista asa ceva. Unele lucruri vin doar din intelegerea care are loc in constiinta. Oricat ar face ei AI-uri, unele lucruri nu le vor putea implementa, pentru ca sunt proprii constiintei.
In afara de munca de creatie si initiativa, AI-ul poate teoretic face cam orice. Joaca sah, conduce masina, sapa in gradina, face traduceri, etc.

View PostNero-d, on 06 august 2016 - 14:39, said:

nu vrei sa intelegi ca nu puterea de calcul de impiedica? ci algoritmul...
algoritmii intr-o retea neuronala sunt foarte complecsi... nu creerea retelei e problema, ci programarea ei cu algoritmi de invatare! dar asta doar daca vrei sa copiezi inteligenta umana... daca margi in diorectia buna in schimb...
Inteleg. Ai nevoie si de una si de alta, cum e trupul cu sufletul.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate