Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 

Povesti fericite cu Romani fericiti

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#19
Reactor2015

Reactor2015

    ReMember

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,692
  • Înscris: 06.01.2015
Am fost de mai multe ori. Cel mai mult am stat o luna de zile.
De ce intrebi?

#20
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003
Problema "românilor fericiți" e una interesantă, dar care depășește un pic topicul migrației către o anumită țară, Irlanda în acest caz. Nu e o problemă cu dată de expirare, cel puțin nu pentru generația noastră, motiv pentru care am ales să nu ignor un topic vechi de 5 ani.

Cred că fundalul mitologic și toată discuția pornește de la cum vedeam noi "vestul" prin anii '80-'90 și chiar la începutul anilor 2000. Strict economic, din diferența dintre sărăcia prin care am trecut și aparenta stabilitate a economiilor din vest, în acele vremuri era o oportunitate foarte bună să faci - în termen economici - un "arbitraj". Adică te duceai prin vest (eventual în Irlanda cu acte false italiene), munceai probabil la negru 2 sau 5 ani, apoi fie te întorceai cu banii pe care i-ai fi făcut acasă în România în 10 sau poate în mai mulți ani, fie rămâneai în țara de destinație ca "român fericit" (cel puțin de la distanță).

Fereastra de oportunitate pentru acest gen de arbitraj (din diferența de dezvoltare economică) s-a închis prin 2010-2015 dacă ne referim la mediul urban românesc, iar pandemia pare că a bătut ultimele cuie în fereastra echivalentă, raportată la mediul rural. Ce e specific în cazul Irlandei e că mare parte (posibil >50%) din diaspora de limbă română este de fapt basarabeană, unde fereastra de oportunitate echivalentă începe de-abia acum să dea semne că s-ar închide.

În condițiile în care arbitrajul economic nu mai este posibil, rămânem doar cu translatări ale unui stil echivalent de viață din România către Irlanda. De exemplu, să zicem că o familie din România (București) cu pata pusă pe Irlanda ar fi următoarea:
  • slujbe medii-bune de birou în corporație sau prin bancă;
  • apartament de 3 camere (2 dormitoare + sufragerie) în Militari, cumpărat în rate sau cu diverse aranjamente (moșteniri, bani de la părinți);
  • o mașină de tip Renault Megane / Ford Focus / Opel Astra luată de nouă (sau alta luată de ocazie, dar în același buget);
  • copii la școala de stat, cu disponibilitate de a plăti meditații sau oricum, ce trebuie - unde trebuie;
  • 1-2 vacanțe anuale în locații populare din Bulgaria/Grecia și un număr oarecare de weekend-uri prelungite prin România.
Această familie emigrează în Irlanda, trece prin diverse frustrări, poate și privațiuni, poate doar unul dintre soți lucrează, poate celălalt nu știe bine engleză, poate copiii plâng după bunici, dar cumva sunt din minoritatea celor care merg mai departe: se duc pe la cursuri, lucrează o vreme în poziții inferioare, se duc la zeci de interviuri, cam după 3-4 ani de frecuș ajung într-o situație stabilă. Cel mai probabil situația stabilă irlandeză arată pentru ei cam așa:
  • slujbe la birou în Dublin, în poziții de carieră echivalente sau oricum, +/- (mă refer doar la carieră și la poziție) relativ cu ce au avut în București;
  • casă cu 3 dormitoare cu ipotecă la Maynooth sau la Naas (commuter towns la 20-30min cu mașina de Dublin-periferie sau 1h cu trenul de centrul orașului);
  • 2 mașini în general mai vechi de 5 ani (cumpărate de ocazie);
  • copii la școala de stat, dar cu griji legate de standardul educațional, griji preluate ca atare de prin social media;
  • vacanța anuală "obligatorie" în România și poate un număr de weekend-uri prelungite prin Irlanda.
Paranteză importantă: o mașină nouă sau prea scumpă poate întârzia sau împiedica obținerea unei ipoteci, de exemplu prin câți bani poți da ca avans sau prin creșterea gradului de îndatorare peste ce poate accepta banca. Din experiența mea, majoritatea celor care se mută la casa lor o fac inițial cu tot felul de răpciugi pe care care le schimbă în 2-3 ani cu ceva mai acceptabil, odată cu stabilizarea financiară.

Revenind: dacă familia mutată din Militari la Maynooth e din categoria "românilor fericiți" e, cum se zice, everybody's guess.

Dacă e să mărim miza jocului, gen slujbe prin IT, apartament deja plătit în București la momentul emigrării sau poate migrare realizată cu pachete de relocare; în astfel de cazuri situația se schimbă, dar nu radical. Casa nu mai e la Maynooth după 4-5 ani ci într-o suburbie zice-se mai posh, gen la Greystones după doar 2-3 ani de la mutare, eventual cu vedere la mare de pe coasta dealului - sau poate chiar în Dublin la periferie, unde acum 10 ani pășteau vacile. Pe lângă vacanța obligatorie în România, sau poate în locul ei, se face loc de exemplu și de o vacanță prin Spania. E familia de IT-iști migrată în Irlanda din categoria românilor fericiți? Din nou, everybody's guess.

#21
trac1

trac1

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 24.02.2008

View PostDanCld, on 18 octombrie 2021 - 21:48, said:

E familia de IT-iști migrată în Irlanda din categoria românilor fericiți? Din nou, everybody's guess.

Doar daca  si-au dorit amandoi sa emigreze. Am avut o oferta(destul de buna la vremea respectiva) cu tot cu pachet de relocare pentru toata familia, dar nu s-a materializat deoarece sotia nu a dorit sa plece. Eu as fi fost fericit acolo (inainte de a-mi cunoaste jumatatea), dar daca as fi insistat, am fi avut amandoi o viata mizera.

Edited by trac1, 20 October 2021 - 15:15.


#22
Victor5

Victor5

    Verba volant, scripta manent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,278
  • Înscris: 05.04.2011
Irlanda pare tara de destinatie a celor care stiu limba engleza si vor sa beneficieze de drepturile de cetatean UE (recunoasterea studiilor, etc); clima ca si în Anglia, dar nu sunt permise avorturile (în Anglia se fac avorturi si în al doilea trimestru de sarcina, TOP -termination of pregnancy-); deci atentie cu contraceptia si nimic mai mult

#23
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003

View PostVictor5, on 24 octombrie 2021 - 01:46, said:

Irlanda pare tara de destinatie a celor care stiu limba engleza si vor sa beneficieze de drepturile de cetatean UE (recunoasterea studiilor, etc);
Mai degrabă nu. Irlanda a fost și va rămâne și după Brexit o destinație secundară de emigrație; trăgând linie, nu sunt și nu au cum să fie oportunități similare cu cele din UK sau din alte țări de pe continent. Populația Irlandei (republicii, fără nord) este cam jumătate din populația Londrei, de aici și faptul că insula e doar o colecție de sate în afara zonelor centrale ale unor orașe.

View PostVictor5, on 24 octombrie 2021 - 01:46, said:

clima ca si în Anglia
Climă mai rece și mai umedă decât în Anglia, dar oarecum comparabilă cu Scoția.

View PostVictor5, on 24 octombrie 2021 - 01:46, said:

, dar nu sunt permise avorturile (în Anglia se fac avorturi si în al doilea trimestru de sarcina, TOP -termination of pregnancy-); deci atentie cu contraceptia
Constituția a fost modificată în 2018 în acest sens, avorturile sunt permise acum pentru orice motiv în primele 12 săptămâni de sarcină. Cazurile medicale sunt acoperite separat. Oricum, impresia mea e că am cam depășit vremurile în care părinții noștri "reglau" dimensiunea familiei în astfel de moduri.

View PostVictor5, on 24 octombrie 2021 - 01:46, said:

si nimic mai mult
E mult mai mult: Irlanda nu e Anglia; irlandezii sunt un popor diferit, cu tradiții diferite și raportare diferită la modernitate, poate o să detaliez altă dată.

Edited by DanCld, 24 October 2021 - 18:31.


#24
cipi_v

cipi_v

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 474
  • Înscris: 20.02.2007
Clima poate influenta negativ starea de spirit

#25
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003

View Postcipi_v, on 12 noiembrie 2021 - 12:56, said:

Clima poate influenta negativ starea de spirit
Funcționează în ambele sensuri de fapt. După 2 săptămâni petrecute în Tenerife în august nu știam cum să mă întorc mai repede la paralela 53. Alți oameni probabil se simt la fel după 2 săptămâni în Dublin și e normal să fie așa.

#26
OrinocoFlow

OrinocoFlow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 553
  • Înscris: 02.10.2021
Pai Tenerife e cunoscuta pentru o insula cu multa padure, umbroasa unde ti-e mai mare dragul sa faci hiking, plus ca pe Teide la peste 3000m e cam racoare si in August.
Plaje sunt putine daca asta cauti si poti alege in schimb Fuerteventura.

Ai mers cu certificat verde COVID in August?

Edited by OrinocoFlow, 13 November 2021 - 15:23.


#27
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003

View PostOrinocoFlow, on 13 noiembrie 2021 - 15:23, said:

Pai Tenerife e cunoscuta pentru o insula cu multa padure, umbroasa unde ti-e mai mare dragul sa faci hiking, plus ca pe Teide la peste 3000m e cam racoare si in August.

Plaje sunt putine daca asta cauti si poti alege in schimb Fuerteventura.
Tenerife are multe microclimate, dar stațiunile populare sunt în partea de SW a insulei, într-o zonă aproape deșertică. Oricum, nu m-am dus pentru umbră sau hiking, am parte de asta și aici. Am primit mai mult decât m-am așteptat (muzică live până noaptea târziu, "mascarilla" obligatorie pe afară prin parcurile tematice etc), dar măcar nu mai iau vitamina D anul ăsta.

View PostOrinocoFlow, on 13 noiembrie 2021 - 15:23, said:

Ai mers cu certificat verde COVID in August?
Da. Am făcut vaccinul la GP și a trebuit să stau 5 ore într-o zi la telefon să-mi răspundă cineva de la HSE să-mi actualizeze profilul cu adrese etc, zic pentru a intra în posesia hârtiei cu cod QR. Fun times.

#28
OrinocoFlow

OrinocoFlow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 553
  • Înscris: 02.10.2021

View PostDanCld, on 13 noiembrie 2021 - 17:55, said:

Tenerife are multe microclimate, dar stațiunile populare sunt în partea de SW a insulei, într-o zonă aproape deșertică. Oricum, nu m-am dus pentru umbră sau hiking, am parte de asta și aici. Am primit mai mult decât m-am așteptat (muzică live până noaptea târziu, "mascarilla" obligatorie pe afară prin parcurile tematice etc), dar măcar nu mai iau vitamina D anul ăsta.


Da. Am făcut vaccinul la GP și a trebuit să stau 5 ore într-o zi la telefon să-mi răspundă cineva de la HSE să-mi actualizeze profilul cu adrese etc, zic pentru a intra în posesia hârtiei cu cod QR. Fun times.

Recomand calduros sa-ti iei suplimente vitamina D Posted Image

De aia am intrebat de cerificatul verde (cod QR) mi se parea mie ca s-au miscat prea repede de ti l-au trimis in August. Deci a trebuit sa tragi tu de ei Posted Image

#29
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003
Am primit azi pe e-mail certificatul actualizat cu 3 doze, scrie tot "fully vaccinated" (mă așteptam la ceva cu "extra", "additional", "boosted"), data ultimei doze fiind data la care am făcut booster-ul.

#30
rolion

rolion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 28.07.2005
Eu cred ca "romanii fericiti" nu stau pe aici sau vin sa posteze aici...

#31
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003
Neah, după cum am văzut prin alte topice legate de emigrare, singura corelație cu postarea de mesaje aici pe forum e faptul că oamenii respectivi au mai multe clase decât trenul, deși și asta e uneori discutabil. Plus că nu cred să existe vreo definiție universală, comun acceptată, a ce înseamnă "român fericit".

Edited by DanCld, 24 January 2022 - 21:39.


#32
rolion

rolion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 28.07.2005
@Dan
Da,e cald afara si deja cateva flori si-au scos capul verde de sub pamant...
Foarte periculos pentru vara ce va veni..

In alt vagon al garniturii de tren,cine il ajuta pe al nostru coleg sa ajunga si el "fericit" la Dublin:
https://www.boards.i...tware-developer

Edited by rolion, 08 February 2022 - 14:37.


#33
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003
Omului i s-au oferit 55k la Dublin la 3 ani experiență, i s-a părut puțin (așa e, nu sunt mulți bani în Dublin!) și vrea să devină contractor pe ideea că va câștiga mai mulți bani așa. Una peste alta, nu cred că vreunul din sfaturile plimbate pe aici îi vor fi de ajutor. La 25 de ani (+/-) cât cred că are, nu cred că și-a dat seama încă de fapt ce vrea de la viață.

#34
rolion

rolion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 777
  • Înscris: 28.07.2005

View PostDanCld, on 08 februarie 2022 - 21:37, said:

Omului i s-au oferit 55k la Dublin la 3 ani experiență, i s-a părut puțin (așa e, nu sunt mulți bani în Dublin!) și vrea să devină contractor pe ideea că va câștiga mai mulți bani așa. Una peste alta, nu cred că vreunul din sfaturile plimbate pe aici îi vor fi de ajutor. La 25 de ani (+/-) cât cred că are, nu cred că și-a dat seama încă de fapt ce vrea de la viață.

Ma iau de tine uite acuma: €55,000 wages (plus probabil beneficii) la trei ani nedovedita experienta...tu esti "acasa" cand spui ca nu sunt multi bani pentru Dublin !??

#35
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003
Da, nu sunt mulți bani, dar sistemul meu de referință este "familie cu copii într-o casă într-o zonă bună din Dublin". Probabil există multe variante intermediare, dar un salariu 3k€ net pe lună nu "merge" prea departe dacă vrei să stai singur într-o chirie, să ai și o mașină (de fapt să plătești asigurarea, că aia te rupe), să ieși și cu partenera în oraș etc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate