Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Panouri Fotovoltaice II

* * * * * 7 votes
  • Please log in to reply
9702 replies to this topic

#1
lestef

lestef

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,089
  • Înscris: 12.02.2014
În urma votului s-a decis continuarea discuției despre fotovoltaice intr-un nou topic. Vă doresc tuturor zile însorite si cât mai mulți kWh!Posted Image
Să fim sănătoși pentru cel putin incă atâtea pagini si tare curios sunt ce vom discuta peste vreo 8 ani! Posted Image

#2
V_i_c_t_o_r

V_i_c_t_o_r

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,868
  • Înscris: 04.12.2010
Preturi, oferte, durata de utilizare, tipuri de panouri... M-ar interesa sa aflu lucruri concrete.

#3
lestef

lestef

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,089
  • Înscris: 12.02.2014
Panoul de 250 W costa aproximativ 100 € sh, unul nou peste 160, iar durata de utilizare este suficienta pana la sosirea noilor tehnologii, concret imbatranirea lor fiind cam 1% din putetere / an. Despre tipurile de panouri gasesti cu usurinta suficiente articole, iar ca idee, majoritatea celor de aici au policristaline, eu am mono, insa oricare ar fi ele, negre sau mai albastrii, cu totii suntem multumiti cand e soare.
Pentru alte informatii trebuie sa expui mai detaliat problema.

Edited by lestef, 06 December 2015 - 22:32.


#4
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

View Postlestef, on 06 decembrie 2015 - 22:28, said:

Panoul de 250 W costa aproximativ 100 €
-Cam foarte scumpa afacerea,avand in vedere ca pe langa panou mai ai nevoie de inca multe si foarte scumpe alte jucarii,cum ar fi :acumulatori speciali,invertoare,instalatii de separare,etc,si asta daca nu vrei sa vinzi,ca daca mai vrei sa si vinzi,trebuie teren,aprobari,bransamente,contoare,si in loc de bani primesti (daca primesti!)niste ,,hartii verzi''Acum n-as vrea sa fiu eu chiar rautacios,sincer ma cam bate gandul sa-mi fac ceva care sa ma poata tine cumva macar independent de sistem.Am gradina mare,loc de panouri suficient,cu banii stau mai prost,asa dar as ruga pe cei care pot da niste cifre mai apropiate de adevar,cam cat m-ar costa sa pot,, fura''de-la sfantul Soare niscai energie pentru o putere instalata de vreo 3-4 Kw reali. zi/noapte-Multumiri Anticipate.

Edited by Arayan, 06 December 2015 - 23:12.


#5
cristiBMW320

cristiBMW320

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,979
  • Înscris: 29.10.2008
Prima intrebare pt cine vrea un sistem de producție energie electrică din surse alternative este "in cat timp il amortizez"
Am raspuns de multe ori ca se poate din prima zi daca costul bransamentului este egal cu un sistem off grid, sau chiar mai mare
Am mai scris inainte ca se pot face sisteme bune cu bani putini si de calitate

Edited by cristiBMW320, 07 December 2015 - 00:03.


#6
lestef

lestef

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,089
  • Înscris: 12.02.2014
De exemplu eu am o putere instalata de 3 kW (12 panouri) si impreuna cu celelalte jucarele pot spune ca formeaza un sistem de top, care m-a costat cat un logan nou cu imbunatatiri si astfel imi asigur cam toata energia necesara pe timpul verii: energie electrica, apa calda menajera, plita electrica = 12-15 kWh/zi. Investita nu a parut asa de mare pentru ca s-a realizat treptat prin continue imbunatatiri, si cand o voi recupera chiar nu imi pasa din moment ce acestea reprezinta pentru mine nu doar niste cifre, ci o mare pasiune, inceputa timid cu o pereche de panouri cu sticla crapata, dar care au fost suficiente pentru a-mi transmite virusul.
Acum in perioada cu zilele scurte si noroase cu soarele mai jos si panourile fixe(inca), necesarul de energie nu mai este satisfacut asa ca in curand va veni si solutia salvatoare - o eoliana. Pana atunci economie la curent pentru a evita transferurile pe retea.

#7
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012
@Iestef Iti inteleg pasiunea dar nu si ideia ca reusesti cu 12 panouri sa produci 12-15 Kw/zi chiar daca ai fi in Sahara Sa nu mai punem si consumul pe baterii din timpul noptii si tocmai de aceia eu am precizat perioada zi/noapte(24 ore) ca doar nu scoti noaptea frigiderul,boilerul,hidroforul,sau congelatorul din priza...Cat despre amortizarea investitiei sa nu mai vorbim de faptul ca la noi in Romania aproape jumatate din an nu prea intra soricelul...adica perioada iernii plus noptile..Cat despre visul cu eoliana ce sa mai zic doar daca locuiesti pe langa varful Omul..Sorry.

Edited by Arayan, 07 December 2015 - 00:53.


#8
lestef

lestef

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,089
  • Înscris: 12.02.2014
Ai scapat un detaliu: eu am precizat clar ca acei 12-15 kWh/zi sunt produsi VARA... Pentru eoliana este suficient sa locuiesti la mal de Lacul Razim - prietenii stiu de ce. Si nu, nu scot nimic din priza noaptea.

#9
Arayan

Arayan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,040
  • Înscris: 03.12.2012

View Postlestef, on 07 decembrie 2015 - 01:22, said:

Ai scapat un detaliu: eu am precizat clar ca acei 12-15 kWh/zi sunt produsi VARA... Pentru eoliana este suficient sa locuiesti la mal de Lacul Razim - prietenii stiu de ce. Si nu, nu scot nimic din priza noaptea.
-Si tu ai scapat o mica precizare ;nu sant produsi vara ci (poate) doar intr-o zi insorita de vara.(nu si intr-o noapte de vara)
Vad insa ca te pasioneaza mult si eoliana asa ca incearca sa exploatezi decat forta directa a vantului mai bine pe cea a tirajului produs din diferenta de inaltime,instalatie care functioneaza non stop Uite aici o ideie geniala conceputa insa la nivel industrial,(400 Mw)tu o poti realiza avantajos chiar si la nivel de 1/1000 adica de 40Kw.non stop.cu un cos inalt de 30 m.si un generator la sol.
http://www.osim.ro/servicii/123612.pdf

Edited by Arayan, 07 December 2015 - 01:56.


#10
danaciu

danaciu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,461
  • Înscris: 01.05.2006
Deocamdata investitia in solar nu se poate amortiza intr-o viata de om (cu exceptia colegului Cristibmv care a amortizat-o a doua zi!!!).
Nici nu se face o astfel de instalatie in scopul asta. Nici macar in scop ecologic. Cand te gandesti cat costa sa reciclezi, (daca se reclicleaza???) bateriile, panourile si celelalte elemente ale ansamblului care au o durata de viata oricum f mica.
La fel si eolienele, alta himera ecologica la fel ca solarul. Zeci de tone (pentru cine n-a inteles mai spun odata: zeci de tone) de metal si mai ales beton. Cine si cum reclicleaza betonul? Dar costul fabricarii, transportului si instalarii? Plus ca fiecare eoliana trebuie sa aiba un backup in spate, in general un grup electrogen pe motorina!

Cand va exista un sistem fiabil, solar sau eolian fara a avea nevoie de backup si fuctional 365 de zile, 24/24h sa ma anuntati si pe mine ca sa-mi instalez unul.

Dar nu cred ca prind in viata asta. Ceea ce am prins insa, eu si ceilalti care nu avem panouri si eoliene, este obligatia de-ai ajuta financiar pe producatori si pe cei care-si instaleaza astfel de jucarii. Ceea ce ma face sa am o parere despre ecologie si ecologisti care nu-mi permit sa o reproduc pe un forum public ca acesta.

#11
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
@Arayan
varianta on-grid te scapa de multe cheltuieli si probleme dintre cele expuse de tine Posted Image
altfel nici nu renteaza!!!
doar pentru locatii izolate unde alte surse sunt indisponibile!
(eventual cu acumulare in energie termica, cinetica, sau potentiala... dar asta cu acumularea nu face parte din subiect care este doar despre panopuri, nu despre instalatii!!!)

Edited by Nero-d, 07 December 2015 - 08:50.


#12
rinaldoparaipan

rinaldoparaipan

    Green member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,331
  • Înscris: 13.02.2006
Vad ca odata cu reinnoirea topicului au aparut pareri si reactii care de care mai diferite.
Asa cum zicea si @Luciangpl
Cred ca toti am cazut de acord pe aici ca  sistemele fotovoltaice cu acumulatori nu se amortizeaza cam niciodata
cine vrea asa ceva, o face din cateva motive:
- nu are alta sursa de energie
- pasiune
- fite

Multi sunt in prima situatie, de aceea apeleaza la aceasta varianta.
Eu as mai adoga o situatie:Daca esti bransat la retea, pe perioada de vara, factura la curent poate sa scada cu pana la 50%, fara o investitie substantiala.
Plus ca te doare "la basca" de penele de curent.
Iarna e foarte important acest lucru:stiu o situatie cu o familie in Chiajna care s-a mutat de acasa  fiindca le-a picat curentul doua zile.Generatorul s-a defectat, asa ca au ales varianta migrarii catre oras.
Un tip la Suceava a trebuit sa schimbe cazanul la centrala pe lemne, plus jumate din instalatie fiindca i s-a oprit curentul intr-o noapte(apa calcaroasa, nu au declansat supapele iar clapeta de admisie a aerului nu a mai etansat din cauza depunerilor de gudron-de abia se mutase si  a bagat lemne verzi).
ideea e ca sistemul are avantaje si dezavantaje.

Edited by rinaldoparaipan, 07 December 2015 - 09:48.


#13
roxtm

roxtm

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 21.09.2015
Se pare că mi-am găsit surori la panourile mele!Ce părere aveți despre Altius? Are cineva dintre voi în folosință? Voi ce ați alege pentru zona cea mai nordica a țării? Mono sau Poli? (după grafic e cam ciudat ).
Lestef -ai zis mai sus de 160E/250wp panouri noi spune -mi și mie te rog unde, cum?

Attached Files



#14
lestef

lestef

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,089
  • Înscris: 12.02.2014

View PostArayan, on 07 decembrie 2015 - 01:47, said:

-Si tu ai scapat o mica precizare ;nu sant produsi vara ci (poate) doar intr-o zi insorita de vara.(nu si intr-o noapte de vara)
Ca sa ne lamurim, citez postarea mea initiala:

View Postlestef, on 07 decembrie 2015 - 00:22, said:

imi asigur cam toata energia necesara pe timpul verii: energie electrica, apa calda menajera, plita electrica = 12-15 kWh/zi
- nu inteleg de ce ai placerea de a te contrazice, cand eu consider ca am expus suficient de clar informatiile, astfel, in lunile: iunie, iulie, august si septembrie factura la energie a fost undeva la 25-30 lei, exceptie in luna august cand s-a recalculat si a fost -3 lei. Acest rezultat se datoreaza planificarii consumului energetic in functie de cum bate soarele. Trebuie mentionat ca s-a eliminat consumul de GN cu ajutorul plitei, asta inseamnand o economie de cam 60 lei/ doua luni pentru butelie, iar surplusul de energie a generat bitcoini, adica 0.25 btc (cam 300 lei) pe perioada verii. Acum mi-a venit factura de 110 lei pentru ca a fost vremea cam noroasa toamna asta si s-a lucrat excesiv cu sculele bricolaj pan la ora 22.
Pe cine il intereseaza in special amortizarea investitiei unui sistem, eu zic sa nu se complice cu offgridul si sa stea linistit sa astepte adevaratul ongrid. Cei pasionati vor gasi solutii pentru a se bucura de energia verde in continuare cu bani putini, prin echipamente sh sau confectionate acasa.

Edited by lestef, 07 December 2015 - 10:22.


#15
cristiBMW320

cristiBMW320

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,979
  • Înscris: 29.10.2008
Vad ca interesul creste tot mai mult altfel nu ar fi si oameni care contesta aceste sisteme ,care nu fac decat sa rezolve anumite situatii dificile

#16
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

View PostArayan, on 07 decembrie 2015 - 01:47, said:

...
Uite aici o ideie geniala conceputa insa la nivel industrial,(400 Mw)tu o poti realiza avantajos chiar si la nivel de 1/1000 adica de 40Kw.non stop.cu un cos inalt de 30 m.si un generator la sol.
http://www.osim.ro/servicii/123612.pdf

E o idee buna, dar, in opinia mea, realizarea la scara redusa e ineficienta. In patent se precizeaza ca sistemul functioneaza pe baza gradientului de presiune si temperatura intre altitudini diferite, deci inaltimea mare e conditia de baza. Asa, citisem si despre un generator Stirling care folosea diferentele dintre straturile de apa din mari sau oceane, dar iar vorbeam de inaltimi de sute de metri... In regim de amator, hmmmm...

Edited by Scorpionul_Lenes, 07 December 2015 - 19:50.


#17
V_i_c_t_o_r

V_i_c_t_o_r

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,868
  • Înscris: 04.12.2010
Ideea panourilor fotovoltaice este excelenta dar se loveste de problema pretului.
Sunt in cautarea unei solutii pentru asigurarea apei calde pe timp de vara. Mai intai m-am uitat spre panourile fotovoltaice - m-am lovit de pretul foarte mare al acestora, pe urma acumulatori, boiler electric... Am comparat cu clasicul rezervor de apa cu tuburi vidate... Ieseam cam de 4-5 ori mai ieftin cu acesta din urma.
Sigur, imi veti spune ca apa calda am nevoie si dupa lasarea intunericului - da si nu. Nu, pentru ca "activitatile" consumatoare de apa calda pot fi programate si mai devreme (dus, spalatul vaselor etc.) iar in caz ca este nevoie voi utiliza clasica centrala pe gaz.

Pe urma m-am gandit la 1-2 panouri fotovoltaice pentru iluminat exterior. Ar fi cam 7-8 becuri cu led de 5W fiecare, pentru 8 ore de functionare zilnica. 8x5x8=320W. In 30 zile vin maxim 10KW. Iar nu renteaza.

Mi-a spus cineva ca ar fi ieftine in China... Sunt ieftine, dar ce facem cu vama si tva-ul? Apoi transportul - se pot distruge foarte usor...

Independenta energetica este un deziderat si vad ca statul face totul ca sa ne descurajeze. Ar putea ca panourile, eolienele etc. sa aiba tva zero, eventual o sustinere financiara sa poata fi cumparate in rate fara dobanda...

Oricum, topicul mi se pare interesant si sper sa nu deranjez daca voi pune intrebari de incepator.

#18
abc2015

abc2015

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 01.12.2015

View Postlestef, on 07 decembrie 2015 - 00:22, said:

De exemplu eu am o putere instalata de 3 kW (12 panouri) si impreuna cu celelalte jucarele pot spune ca formeaza un sistem de top, care m-a costat cat un logan nou cu imbunatatiri si astfel imi asigur cam toata energia necesara pe timpul verii: energie electrica, apa calda menajera, plita electrica = 12-15 kWh/zi.

Acum in perioada cu zilele scurte si noroase cu soarele mai jos si panourile fixe(inca), necesarul de energie nu mai este satisfacut
Poti da o estimare cata energie produc pe zi cele 12 panouri intr-o zi de iarna in care nu se vede soarele?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate