Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 

Constructie casa plan parter, ieftina, trainica si cu materiale prietenoase

- - - - -
  • Please log in to reply
137 replies to this topic

#55
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postsov, on 29 octombrie 2016 - 23:00, said:

Grosimea zidului - 60cm cu structura de rezistenta din lemn. Nu cred ca  mai termoizolez cu ceva, pe de o parte peretele din argila de la 60 cm grosime nu mai are nevoie de izolatie suplimentara, iar pe de alta parte chirpicul ma gandesc sa il fac cu paie cat mai multe, ma intereseaza partea de termoizolare in primul rand, si mai putin sa fie tare ca betonul.
Cum s-a ajuns la concluzia ca '"peretele de lut cu paie de 60cm  nu are nevoie de izolatie suplimentara'"? Posted Image

#56
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 00:52, said:

Chirpicul este un izolator termic excelent raportat la cost și tehnologia punerii în lucru, dar altfel sta destul de slab. Nu am date și rapoarte sa va arat, o știu pe pielea mea..
Lutul amestecat cu paie in functie de densitatea amestecului are valori diferite a conductibilitatii termice. Din experienta va spun ca densitate amestecului lut cu paie, ca ""sa stea in picioare'" un zid de 2,5m, va fi in jur de 1200 kg/mc. La aceasta densitate conductibilitatea termica este in jur de 0,5 W/(mK). Despre care ''excelenta'" putem vorbi la un lambda de 0,5 W/(mK)? Daca e sa vorbim despre materiale la indemana si eficiente din punct de vedere termic atunci trebuie sa pomenim balotii de paie, stuful, lana, etc.. Posted Image

#57
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,346
  • Înscris: 26.02.2006

View Postandreilesan, on 30 octombrie 2016 - 06:59, said:

Cum s-a ajuns la concluzia ca '"peretele de lut cu paie de 60cm  nu are nevoie de izolatie suplimentara'"? Posted Image
Din scrierile unor autori straini in cartile lor despre constructiile din pamant. De verificat nu am verificat veridicitatea afirmatiilor lor  :)
Iar podeaua si tavanul as dori sa fie izolate cu baloti de paie, cca 40 cm grosime.

Edited by sov, 30 October 2016 - 08:31.


#58
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 08:28, said:

Din scrierile unor autori straini in cartile lor despre constructiile din pamant. De verificat nu am verificat veridicitatea afirmatiilor lor  Posted Image
Un autor strain de acest gen am cunoscut si eu.. Norocul meu a fost ca mai intai am citit o carte scrisa de acesta care se referea la domeniul pe care eu il practic de mai multe zeci de ani.. si mi-a fost suficient sa-mi dau seama cata competenta are acest autor in materia respectiva.. Sunt deacord, in schimb, cu dansul cu privire la tendinta de a ne face mai atenti cu Natura, de a deveni mai putin vulnerabili la sistemele impuse, etc..
Revenind la constructiile din materiale ""la indemana'", eu consider ca un perete alcatuit din lut cu paie monostrat, de 60cm grosime nu corespunde cerintelor actuale cu privire la performanta energetica si economia de energie. Cu astfel de pereti  la clima din Romania valoarea consumului anual specific aferent incalzirii unei locuinte nu se poate incadra sub 100 kWh/(mp an). Astfel de pereti nu corespund nici prevederilor normativelor privind rezistenta termica minima.

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 08:28, said:

Iar podeaua si tavanul as dori sa fie izolate cu baloti de paie, cca 40 cm grosime.
Posted Image Posted Image
Si de ce o asa abordare nu s-ar putea aplica si peretilor? Ce ne face sa alegem peretele monostrat din lut cu paie.. ?

Voi folosi in continuare sintagma '"la indemana'" si nu '"naturale"", caci si caramida arsa este naturala, si cimentul. Iar "'rebotezarea"' materialului folosit in Cob nu ne innobileaza casa mai mult decat '"lutul cu paie"' folosit pe aceste meleaguri de mii de ani..
Sau poate daca ii zicem englezeste acesta devine mult mai eficient din punct de vedere termic?!
Posted Image

Edited by andreilesan, 30 October 2016 - 09:01.


#59
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,346
  • Înscris: 26.02.2006
Sint constient ca nu voi putea sa am o casa facuta "ca la carte", si din materiale la indemana, si eficienta termic 100%, asta doar datorita bugetului. Poate nu voi avea un Mercedes, dar de un VW tot ma apropii. Si la urma urmei, sa fim seriosi, se poate circula foaaaarte bine si cu un VW, chiar daca benzina e un pic mai scumpa in cazul lui. (si cum in Romania gasesti benzina uneori si mai ieftina ca la benzinarii, chiar nu vad o problema in asta).
Lasind gluma la o parte, cred ca ma pot impaca cu ideea ca as putea trai foarte bine intr-o casa izolata bine, deci nu foarte bine, dar suficient de bine la bugetul meu. La urma urmei o casa cu pereti de 60 cm din lut cu paie( voi cauta o reteta cu cat mai multe paie si de cea mai buna calitate, cele din graul de iarna sint cele mai bune), cu o fundatie izolata, cu podeaua si tavanul izolate cu baloti din paie, si cu geamuri de calitate eu cred ca o asemena casa nu este chiar asa de ineficienta dpdv termic. Sint sigur ca daca as mai pune si pe peretii exteriori macar un 10 cm de vata bazaltica ar fi si mai bine, dar costa destul de mult. Asa o sa las si vaporii de apa sa migreze cum vor ei de la interior la exterior si invers,(ar migra ei si cu vata bazaltica  Posted Image ) si , in definitiv, cu cate lemne o sa consum mai mult pe luna iarna? In valoare de cateva zeci de lei, hai sa zicem 100 lei.Dar , cum ziceam mai sus, deocamdata lemne sint si de multe ori le gasesti si la un pret bun. Ca sa nu mai spun de o centrala care accepta nu numai lemne ultrauscate, ci si mai verzi sau deseuri din lemn . Toate astea, repet, ca o solutie de compromis daca nu poti altfel, insa o solutie buna cred eu.

Edited by sov, 30 October 2016 - 09:50.


#60
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

Sint constient ca nu voi putea sa am o casa facuta "ca la carte", si din materiale la indemana, si eficienta termic 100%, asta doar datorita bugetului.
De ce? Daca nu-mi ajung bani de o casa mai mare, fac o casa mai mica, dar tot bine trebuie sa o fac. Nu-i asa?

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

  ...cred ca ma pot impaca cu ideea ca as putea trai foarte bine intr-o casa izolata bine, deci nu foarte bine, dar suficient de bine la bugetul meu. La urma urmei o casa cu pereti de 60 cm din lut cu paie( voi cauta o reteta cu cat mai multe paie si de cea mai buna calitate, cele din graul de iarna sint cele mai bune), cu o fundatie izolata, cu podeaua si tavanul izolate cu baloti din paie, si cu geamuri de calitate eu cred ca o asemena casa nu este chiar asa de ineficienta dpdv termic.
O asemenea casa poate sa conduca la un consum aproape dublu de lemne numai datorita pierderilor de caldura prin peretii monostrat din lut cu paie de 60cm grosime.

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

Sint sigur ca daca as mai pune si pe peretii exteriori macar un 10 cm de vata bazaltica ar fi si mai bine, dar costa destul de mult. Asa o sa las si vaporii de apa sa migreze cum vor ei de la interior la exterior si invers,(ar migra ei si cu vata bazaltica  Posted Image )
Vata deja nu mai este ""la indemana'".. Dar un 20cm de stuf sau paie aplicat pe peretii de 30cm din lut cu paie ar fi mult mai la indemana si ar corespunde si normelor actualmente in vigoare in materie de performanta energetica si difuziei vaporilor.

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

si , in definitiv, cu cate lemne o sa consum mai mult pe luna iarna? In valoare de cateva zeci de lei, hai sa zicem 100 lei.
Nu stiu..Posted Image Pentru asta se fac niste calcule in functie de:
- zona climatica si temperaturile interioare mentinute;
- suprafatele participante in transferul termic si alcatuirea anvelopei cladirii;
- agregatul termic si caracteristicile lui privind randamentul, stabilitatea termica, etc;
- alti factori..

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

Dar , cum ziceam mai sus, deocamdata lemne sint si de multe ori le gasesti si la un pret bun.
Nu cumva acest '"deocamdata le gasesti"" se va sfarsi la un moment dat ?! In alte tari pentru un copac taiat ilegal se face puscarie.. La noi deocamdata se rad paduri si nimeni nu zice nimic..

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

Ca sa nu mai spun de o centrala care accepta nu numai lemne ultrauscate, ci si mai verzi sau deseuri din lemn .
Lemne verzi ""gasite'" ""deocamdata'" '"la pret bun'" -  la mine se asocieaza cu ceva nu prea in regula si deaceea ma voi abtine de comentarii.
Niciodata nu voi intelege '"avantajul'" de a folosi lemne verzi pentru foc..
Si tocmai ziceam mai sus ca sustin persoanele care promoveaza atitudinea grijulie fata de Natura.. Posted Image

View Postsov, on 30 octombrie 2016 - 09:49, said:

Toate astea, repet, ca o solutie de compromis daca nu poti altfel, insa o solutie buna cred eu.
Eu am crezut ca scopul acestui topic este altul.. Imi pare rau, dar voi face o pauza din a posta aici, caci nu vreau sa contribui la ""compromis'".
..La noi, din pacate, tot mai multe incep sa devina  compomis..Posted Image

Edited by andreilesan, 30 October 2016 - 10:36.


#61
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015

View Postandreilesan, on 30 octombrie 2016 - 07:14, said:


Lutul amestecat cu paie in functie de densitatea amestecului are valori diferite a conductibilitatii termice. Din experienta va spun ca densitate amestecului lut cu paie, ca ""sa stea in picioare'" un zid de 2,5m, va fi in jur de 1200 kg/mc. La aceasta densitate conductibilitatea termica este in jur de 0,5 W/(mK). Despre care ''excelenta'" putem vorbi la un lambda de 0,5 W/(mK)? Daca e sa vorbim despre materiale la indemana si eficiente din punct de vedere termic atunci trebuie sa pomenim balotii de paie, stuful, lana, etc.. Posted Image

Andrei, ești vinovat de păcatul puritanismului. Trebuie sa înțelegi ca se poate și altfel. Ca este cu hibe, deficiente majore etc etc etc, dar pana la urma și "în humulesti trăiesc oameni" vorba unui clasic (pt cine nu știe, e vb de strada humulesti din București) .

Omul a prins ideea. Acum în loc sa'i dam în cap, eu spun sa ne facem părtași la problema lui, sa îl ajutam cu ce sfaturi putem. Am înțeles, nu vrei sa te compromiti, pt ca tu crezi ca e total greșit. Și poate ca ai dreptate, dar nu oare e mai greșit sa'l lași de capul lui? Spune ce poți spune, chiar dacă nu poți decât contrazice și nu poți sa'l ajuți în coimpromis.
Cam asta era ideea forumului. Sa discutam și ideile apar. Ca dacă toți suntem la unison...

Și da, chirpicul este un izolator termic excelent, dar trebuie sa ma citezi complet : chirpicul este un izolator termic excelent raportat la cost și tehnologia punerii în lucru.

Altfel mai spunem: căti bani dai, atâta face.




@sov: eu nu as pune paie în pod. Sunt x motive. Un strat de EPS rezolva problema cel mai simplu, dar înțeleg ca vrei sa tai costurile cat mai mult.
Pune la început, ca o soluție de avarie, pentru vreo doi ani, dar sa ai în vedere sa le schimbi când ai posibilitatea.

Și nu, nu o sa ai Mercedes, dar nici vw. Dacă vrei sa rămânem la mașini germane, proabil cel mai aproape vei fi de un trabant.
Vei avea ceva minimal, își va face treaba, dar cu mari compromisuri. Știi cum v fi, iti v fi rușine sa intri, rușine sa ieși, dar ai sa te simți bine inauntru.



#62
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 16:56, said:

Andrei, ești vinovat de păcatul puritanismului. Trebuie sa înțelegi ca se poate și altfel. Ca este cu hibe, deficiente majore etc etc etc, dar pana la urma și "în humulesti trăiesc oameni" vorba unui clasic (pt cine nu știe, e vb de strada humulesti din București) .
Posted Image Posted Image

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 16:56, said:

Omul a prins ideea. Acum în loc sa'i dam în cap, eu spun sa ne facem părtași la problema lui, sa îl ajutam cu ce sfaturi putem. Am înțeles, nu vrei sa te compromiti, pt ca tu crezi ca e total greșit. Și poate ca ai dreptate, dar nu oare e mai greșit sa'l lași de capul lui? Spune ce poți spune, chiar dacă nu poți decât contrazice și nu poți sa'l ajuți în coimpromis.
Cam asta era ideea forumului. Sa discutam și ideile apar. Ca dacă toți suntem la unison...
Asta am si facut..am spus cat am stiut..

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 16:56, said:

Și da, chirpicul este un izolator termic excelent, dar trebuie sa ma citezi complet : chirpicul este un izolator termic excelent raportat la cost și tehnologia punerii în lucru.
Poate sa-mi prezinte cineva cat costa un mc de blocuri de zidit din lut cu paie? Si unde se vand acestea? Eu am intrebat, dar nu am mai gasit pe cineva care sa se ofere sa produca asa ceva..
Pe vremuri, in zona de unde sunt eu, puteam sa cumpar lampaci (asa se numeau la noi aceste blocuri din lut cu paie, caci cuvantul [kirpici] in rusa inseamna caramida si nu se folosea pentru a nu se crea confuzie). Intr-un metru cub intrau 71 de blocuri (lampaci) si se gaseau la cca 16 USD/mc.  Existau familii care doar din asta traiau, ca fabricau lampaci la o margine de sat..
Deci, care este costul de productie al unui mc de blocuri de zidit fabricati din lut cu paie in zona voastra?

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 16:56, said:

Altfel mai spunem: căti bani dai, atâta face.
Asta asa este..Posted Image Eu doar incerc sa spun ca ne-am cam '"diluat'" si nu mai avem substanta.. Se poate face si astazi din materiale la indemana locuinte care deloc nu ar fi mai prejos calitativ decat cele construite din materiale produse industrial, numai ca de ceva timp am lasat sa migreze bratele si creierii, iar in locul lor nu am '"pus'" nimic si prin urmare s-a creat o prapastie...
Intotdeauna va exista o concurenta intre cele doua curente: ""materiale produse industrial concepute sa le puna in opera si un babuin'" si '"materiale la indemana care necesita manopera calificata'".. Schimband cu locurile '"factorii'', atunci daca la '"materiale produse industrial puse in opera cu manopera calificata'" ar iesi ceva, apoi la '"materiale la indemana puse in opera de babuni'" ar iesi niste catastrofe..
Posted Image

P.S. @argentum - am zis ca ma abtin, dar m-ai provocat sa raspund.Posted Image
Ca tot discutam ca ne-am cam diluat.. Ieri vorbeam cu cineva pe care ii consideram ca traind la tara stiu sa foloseasca un cuptor de copt paine, dar m-am inselat.. au ars toata sarja de cozonaci.. Si i-am intrebat: inainte de a baga coca in cuptor nu verificati daca e potrivita temperatura de copt ? Cica nu, caci nu au termometre din astea.. Mai, fratilor, dar stramosii nostri cum verificau sau aveau toti termometre cu infrarosu?Posted Image

Edited by andreilesan, 30 October 2016 - 17:51.


#63
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Acum vreo doi trei ani aflandu'ma la tara în vizita, am văzut pe un post local anunț de vânzare pt chirpici. L tara sunt posturi loc TV (e mult spus) care baga anunțuri cu te miri c are țăranul de vânzare.
Nu'mi amintesc exact suma, dar era ceva infim, foarte ieftin, poate 50 de bani.
Oricum, și pe vremuri, chirpicii se cumpărau dacă intrai în criza d timp sau nu aveai suficienti.
De regula se făcea o claca cu familia prietenii, se aduceau câteva căruțe de lut, una de paie-pleava s de aveai bani luai cu ziua și u cal doi sau un bou. De erai mai sărac, te băgai tu cu picioarele și framantai. Eu am apucat vremurile în care am frământat la chirpici. Bălegar se găsea pe toa drumurile. Formele de chirpici din scândură. Budana cu apa vis a vis.
Și dai și lupta. Costuri minime.
Pe atunci prietenii mei ajutau pt slănină cu ceapa și vin acru, nu pentru fripturi de ceafa.
Dar chiar și asa, costurile vor fi minime. Nu v depăși câteva sute de euro pt chirpici și masa la muncitori.
Va fi extrem de ieftin. Problema e ca ce ieftinește acum, va plăti diferența I rate prin costurile de încălzire oricare ar fi ele.
Pt unii matematica asta funcționează. Eu spun ca totuși e greșit, pt ca sunt bani aruncați, dacă izolezi bine, e o investiție bună la sfârșitul amortizării ieși pe plus.
Pe de alta parte asta costa bani, unii nu ii au și decât sa devina sclavii bancilor... nu numai ca ii înțeleg, dar ii și aprob în anumite conditii


#64
Kendo

Kendo

    Aspargus de Pontaforte

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,063
  • Înscris: 03.06.2003

View Postandreilesan, on 30 octombrie 2016 - 17:39, said:

... Mai, fratilor, dar stramosii nostri cum verificau sau aveau toti termometre cu infrarosu?Posted Image
Maica arunca o mana de faina, si in functie cat de repede se innegrea stia cat de "ars" e cuptorul Posted Image

#65
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 18:39, said:

Acum vreo doi trei ani aflandu'ma la tara în vizita, am văzut pe un post local anunț de vânzare pt chirpici. L tara sunt posturi loc TV (e mult spus) care baga anunțuri cu te miri c are țăranul de vânzare.
Nu'mi amintesc exact suma, dar era ceva infim, foarte ieftin, poate 50 de bani.
Oricum, și pe vremuri, chirpicii se cumpărau dacă intrai în criza d timp sau nu aveai suficienti.
La pretul asta doar daca erau de dimensiunile unei caramizi nearse cca 25x12x6 cm.. Daca ar fi sa fie asa, ca dimensiuni, atunci un metru cub ajunge sa coste 250 lei.. adica cca 60 USD/mc.

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 18:39, said:

De regula se făcea o claca cu familia prietenii, se aduceau câteva căruțe de lut, una de paie-pleava s de aveai bani luai cu ziua și u cal doi sau un bou. De erai mai sărac, te băgai tu cu picioarele și framantai. Eu am apucat vremurile în care am frământat la chirpici. Bălegar se găsea pe toa drumurile. Formele de chirpici din scândură. Budana cu apa vis a vis.
Și dai și lupta. Costuri minime.
Pe atunci prietenii mei ajutau pt slănină cu ceapa și vin acru, nu pentru fripturi de ceafa.
Asta a fost atunci, acum nu mai este asa... Acum vine armata sa indiguiasca raurile, caci vatamatii nu se pot urni din baruri..
Si eu tin minte ca veneam la claca cu placere, mai mult pentru socializare decat pentru castig, ne mai rupeam din rutina saptamanala de la servici.. Acum ne-am ""civilizat'", ce mai... Mestecam lutul cu escavatoarele.. pentru ca copitate nu mai avem..

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 18:39, said:

Dar chiar și asa, costurile vor fi minime. Nu v depăși câteva sute de euro pt chirpici și masa la muncitori.
Va fi extrem de ieftin. Problema e ca ce ieftinește acum, va plăti diferența I rate prin costurile de încălzire oricare ar fi ele.
@argentum, d-ta crezi ca eu vorbesc asa doar sa-mi umplu timpul?!Posted Image  O cunostinta de-a mea in aceasta perioada isi ridica o astfel de casa si mi se plange ca s-a depasit bugetul cu mult.. i-ar d-ta zici de cateva sute de euro..  Sa dea Dumnezeu sa nu am eu dreptate si sa-i iasa initiatorului topicului doar cateva sute toti lampacii pentru casa.. Posted Image
Posted Image

#66
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,968
  • Înscris: 01.03.2013

View Postargentum, on 30 octombrie 2016 - 17:15, said:

Și da, chirpicul este un izolator termic excelent, dar trebuie sa ma citezi complet : chirpicul este un izolator termic excelent raportat la cost și tehnologia punerii în lucru.
Din ce zice andreilesan, un perete de 60 cm de chirpic izoleaza cam cat o caramida cu goluri de 25 cm.
Fara izolatie suplimentara, e destul de slab.

#67
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
chirpicul in romania e mai mare de dimensiunile date de tine. abia cari 2 chirpici uscati. cam 4-5 pe roaba, si aia pusi cu mot.
hai ca m'ai facut curios
http://adevarul.ro/n...6abd/index.html
30-40 de bani pt 40*25*13
mai putin de 40 lei m3, calculat la 50 de bani bucata, 23 de lei daca gasesti la 30 de bani. departe de 250 de lei
100mp constructie, doar zidurile exterioare, fara deduceri pt goluri, la 3m inaltime ai nevoie de 120mp.
calculat la .6 latime (abstractie ca am dat exemplu un chirpic de .4), ajungem la un necesar de 72m3.
omedie de 31lei pe m3, ajungem la 2232 de lei adica 500 de euro.
e departe de ce am spus eu ca te duce cateva sute de euro?

nu ma poti convinge ca nu o sa fie ieftin. o sa fie f ieftin. altele sunt probleme chirpicului, poate pe hartie un chirpic de 600 e mai bun decat o caramida de 25, dar nu cred. in viata reala am vazut diferente intre casa de caramida si case din chirpici.
atata vreme cat tii cald sa duduie soba, casa de chirpic tine cald, altfel se raceste f repede. in 3 ore faci frigul, caramida are o inertie termica mai mare. cel putin asa imi pare mie.

#68
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007
Ok. Hai sa discutam un pic despre chirpic si proprietatile sale.

In primul rand, adaugarea paielor in compozitie se face pentru a creste rezistenta amestecului si, implicit, pentru a preveni craparea materialului pus in opera; nu si pentru cresterea capacitatii de izolare termica. Paiele sunt bune izolatoare termice datorita aerului retinut in goluri. Nu este cazul atunci cand paiele sunt tocate si amestecate cu lutul.

In al doilea rand desi s-a pomenit, sporadic, chestia cu masa termica a chirpicului, toate sugestiile s-au redus la ... a adauga sau recomanda materiale care sa izoleze termic. Deci masa termica a fost ignorata complet.
Repet ceea ce am tot spus si ras-spus pe forum. In cazul discutarii capacitatii de izolatie termica a unui material ne referim la o functie liniara simpla; cu una, eventual doua variabile.  Cand discutam masa termica trebuie sa trecem in domeniul functiilor complexe, cu mai multe variabile. Adica rezultatul depinde de mai multi factori, printre care - foarte important! - timpul. Intr-o astfel de analiza, performanta sistemului la momentul X este determinata, pe langa temperaturi, coeficienti k si altele asemenea, de perfomanta sistemului la momentul X-1. Adica se face o ananliza de ansamblu. Ergo - introducem notiunea de admitanta termica. Admitanta termica este capacitatea materialului de a absorbi si degaja caldura in raport cu conditile din mediu; pe scurt.
Ei bine, asta-i capitolul la care chirpicul sta mai bine decat caramida si mult mai bine decat caramida "fatuita" la interior cu rigips.
Aviz celor care se bucura Posted Image de masa termica a caramizii cu rigips. Ar trebui s-o faca numai in cazul in care peste caramida se aplica un sistem de tencuiala umeda fiindca diferenta intre cele doua sisteme de de 1 la 2.

Capitolul la care chirpicul nu exceleaza este, intr-adevar, capacitatea de a izola termic. De aceea este bine sa se ia in calcul o serie de conditii si comportamentul asociat, mai degraba decat o valoare de calcul punctuala. Ca dovada, chirpicul functioneaza bine mersi vara, la un DT mult mai mic decat iarna. Pentru iarna trebuei calculata o grosime a peretelui care sa tina cont si de DT dar si de gradul de insorire, inmagazinarea energiei, etc.

Spor la treaba!

#69
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012
Pentru a preveni craparea amestecului se foloseste nisip.. In functie de cat de gras este lutul se adauga nisip mai mult sau mai putin, iar dupa ce se gaseste proportia potrivita se face o cantitate mai mare de amestec si se adauga paiele.. Paiele se adauga pentru ""armare"" si pentru a spori "'porozitatea'" materialului.

#70
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007
Imi spui, te rog, la cate constructii dintr-astea ai participat? Si de unde stii lucrurile astea? Fiindca eu, uite iti spun.

Bunica mea - cu care am muncit cot la cot ori de cate ori s-a apucat de construit ceva - nu a folosit niciodata nisip; doar paie, lut, apa si balega. Cu mare bucurie eu, de la oras, ma duceam ca culeg balega, calcam lutul si munceam la ridicat peretii. Verii de-acolo, de la tara, din batatura, se ascundeau cu o viteza incredibila cand era vorba de munci "grele". Ma specializasem suficient incat sa ma accepte si vecinii si rudele cand aveau vreo lucrare de facut.
In plus, vara, veneau caramidarii. Se instalau la marginea satului. Asa ca acum stii unde ma gaseai, cam de dimineata pana seara Posted Image

In fine ... cand am auzit de nisipul din amestec (nu se obisnuia asa ceva unde m-am "ucenicit" eu), am vrut sa aflu care-i rostul lui. Ei bine, rostul lui este sa intreasca materialul, astfel incat sa-l faca mai rezistent la intemperii si, eventul, socuri. Armarea aia din paie, cum ii spui tu, e cea care face sa nu crape materialul, crede-ma.
Cat despre ... marirea porizitatii ... ce anume vrei sa spui?? Adica cum si de ce?

#71
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View PostDIY, on 01 noiembrie 2016 - 22:10, said:

Imi spui, te rog, la cate constructii dintr-astea ai participat? Si de unde stii lucrurile astea? Fiindca eu, uite iti spun.
Posted Image In nici-un caz mai multe ca d-ta si ceea ce scriu pe forum am aflat din surse nesigure...

View PostDIY, on 01 noiembrie 2016 - 22:10, said:

Bunica mea - cu care am muncit cot la cot ori de cate ori s-a apucat de construit ceva - nu a folosit niciodata nisip; doar paie, lut, apa si balega. Cu mare bucurie eu, de la oras, ma duceam ca culeg balega, calcam lutul si munceam la ridicat peretii. Verii de-acolo, de la tara, din batatura, se ascundeau cu o viteza incredibila cand era vorba de munci "grele". Ma specializasem suficient incat sa ma accepte si vecinii si rudele cand aveau vreo lucrare de facut.
In plus, vara, veneau caramidarii. Se instalau la marginea satului. Asa ca acum stii unde ma gaseai, cam de dimineata pana seara Posted Image
Acum daca ma lasi, iti povestesc si eu.. Sunt pe santiere de la 13 ani.. Iar la inceputuri faceam sobe, iar asta presupunea sa ma deplasez printre mai multe localitati.. Pentru a iesi mai ieftin, daca nu avea omul pe langa casa vre-o gramada de lut, acesta se lua din cea mai apropiata lutnita (un loc de unde tot satul se alimenta cu lut, un fel de cariera pentru lut).. Astfel, avand de afacere cu diferite feluri de lut, am avut si posibilitatea sa testez proprietatile acestora.. Exista lut in stare naturala care deja contine tot ce trebuie in el si nu este nevoie sa-i mai adaugi nisip, dar exista si lut care pentru al aduce la conditie trebuie sa pui 3 parti de nisip la 1 parte de lut. In zona mea de bastina cel mai raspandit era lutul care necesita 2 parti de nisip in amestec..
Aducand in discutie ca veneau caramidarii la voi in marginea de sat, ma duce cu gandul ca lutul de la voi era exact ce trebuie si nu necesita a fi amestecat cu nisip (alte cheltuieli, etc).. Dar asta nu inseamna ca in amestecut pentru a fabrica lut cu paie nu se adauga nisip..  Cine nu ma crede este liber sa incerce sa muruie pereti si apoi daca crapa tot - sa-l dea jos cu harletul..si sa-l mai bage la plamadit inca o data..

View PostDIY, on 01 noiembrie 2016 - 22:10, said:

In fine ... cand am auzit de nisipul din amestec (nu se obisnuia asa ceva unde m-am "ucenicit" eu), am vrut sa aflu care-i rostul lui. Ei bine, rostul lui este sa intreasca materialul, astfel incat sa-l faca mai rezistent la intemperii si, eventul, socuri. Armarea aia din paie, cum ii spui tu, e cea care face sa nu crape materialul, crede-ma.
Cat despre ... marirea porizitatii ... ce anume vrei sa spui?? Adica cum si de ce?
Nu-ti spun..Posted Image ..pana cand nu prezinti un exemplu de calcul a peretelui de lut cu paie in regim termic nestationar la care ai facut referire in citatul de mai jos..

View PostDIY, on 01 noiembrie 2016 - 21:11, said:

In al doilea rand desi s-a pomenit, sporadic, chestia cu masa termica a chirpicului, toate sugestiile s-au redus la ... a adauga sau recomanda materiale care sa izoleze termic. Deci masa termica a fost ignorata complet.
Repet ceea ce am tot spus si ras-spus pe forum. In cazul discutarii capacitatii de izolatie termica a unui material ne referim la o functie liniara simpla; cu una, eventual doua variabile.  Cand discutam masa termica trebuie sa trecem in domeniul functiilor complexe, cu mai multe variabile. Adica rezultatul depinde de mai multi factori, printre care - foarte important! - timpul. Intr-o astfel de analiza, performanta sistemului la momentul X este determinata, pe langa temperaturi, coeficienti k si altele asemenea, de perfomanta sistemului la momentul X-1. Adica se face o ananliza de ansamblu. Ergo - introducem notiunea de admitanta termica. Admitanta termica este capacitatea materialului de a absorbi si degaja caldura in raport cu conditile din mediu; pe scurt.

... Pentru iarna trebuei calculata o grosime a peretelui care sa tina cont si de DT dar si de gradul de insorire, inmagazinarea energiei, etc.

Apropo, la cate locuinte de acest gen (din lut cu paie) ai proiectat sitemul de incalzire cu lemne, adica periodica cu intrerupere de 12 ore pe zi (exact cazul initiatorului topicului) si in ce valoare ai reusit sa incadrezi Amplitudinea de oscilatie a temperaturii aerului interior ? ..  
Posted Image

#72
argentum

argentum

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,400
  • Înscris: 25.05.2015
Te cred pe cuvânt ca nisipul ala face bine la lut, dar nici eu nu am văzut ca fie folosit la noi.
Apa paie lut și bălegar. Ba chiar bălegaru era opțional, mai mult la finisari.
Nu am o experienta vasta, dar am prins câteva case și am făcut chirpici de cate ori ori. Am mai văzut și la alții, dar nu am văzut nicăieri folosindu-se nisip.

Am văzut și ciudățenii ca sobe de teracota zidite cu lut, sau case de bca zidite cu lut, și iarăși nu am văzut sa fie folosit nisip.

O idee buna pt inițiator sa experimenteze de merge pe varianta chirpicilor

PS. Da'o naibii de aplitudine, ca ma trece rece la 3am când soba e oprita și ies la buda în spatele casei. Cum am deschis usa spre tinda, vine aerul rece și se duce amplitudinea aia. Voi aveți o alta tradiție în   spate cu privire la încălzit. Arata"mi cate bai comunale sau saune găsești în românia rurala.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate