Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Constructie casa plan parter, ieftina, trainica si cu materiale prietenoase

- - - - -
  • Please log in to reply
137 replies to this topic

#1
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,347
  • Înscris: 26.02.2006
Am cautat pe net tot felul de informatii pentru a construi o casuta asa cum se faceau odinioara la tara, adica din materiale simple cum ar fi lemnul si argila, insa nu am gasit decat informatii partiale, incomplete sau insuficient dezbatute de cei care cu adevarat au cunostinte in acest domeniu.
Sint sigur ca exista multe persoane interesate de o casuta mica, pina in 80 mp, doar plan parter, in care sa se mute ,satui de bloc, ori cand ies la pensie,  sau ca si casa de vacanta, dar nu se pricep cam ce presupune constructia unei asemenea case de vis.
Ma refer, in viziunea mea de necunoscator, la o casuta plasata pe o fundatie (de beton?) si construita cu un schelet din lemn, de schelet legate scanduri sau trunchiuri subtiri si medii de copaci, apoi sipci peste care sa se bata argila amestecata cu apa si paie de grau sau ovaz, obtinandu-se astfel si o izolare termica excelenta si la o casa care sa respire.  Apoi , la finisarea exterioara si interioara m-am oprit, ma gandesc la siding in exterior si placi rigips la interior, insa nu stiu cat de sanatoase sint aceste materiale, daca tot dorim o casa cu materiale prietenoase.
Rog pe colegii care au cunostinte in domeniu sau experienta, sa isi exprime orice parere vis a vis de acest subiect, ar ajuta foarte mult pe cei ce-si doresc asa ceva, dar, ori au trait la bloc toata viata, ori nu se pricep. Cu multumiri.

#2
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Lasa paiele, in lutul ala trebuie sa bagi nisip si mai ales var care functioneaza ca liant, dezinfectant si repelent pentru toate vietuitoarele care au obiceiul sa se adaposteasca in peretii tai.
Nu exista reteta fixa, totul depinde de calitatea materialelor. Reteta aproximativa gasesti pe net cu duiumul, mai ales la straini.

#3
albastru

albastru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,914
  • Înscris: 07.05.2003
Câteva linkuri, în engleză, ce ar putea să te ajute:

[1] http://www.yourhome....ls/rammed-earth
[2] http://desertcreekho...rammedearth.pdf
[3] http://ramtec.com.au/plans.php
[4] http://floorplansfor...lans-australia/

Pentru și mai multe informații caută rammed earth.

Edited by albastru, 05 November 2015 - 10:46.


#4
the_lion

the_lion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,488
  • Înscris: 04.05.2007
Probabil ca te gandesti ca o casa facuta din materialele amintite o sa fie una mai ieftina. Din pacate iti dau o veste proasta: nu este. Mesteri care sa faca astfel de case sunt foarte putini iar manopera cu siguranta mult mai mare decat la varianta clasica de acum, multe din secrete s-au pierdut pentru ca nu mai avem scoli si nimeni nu mai construieste asa.
Ok, poate ca este o casa mai sanatoasa si mai prietenoasa, insa o sa necesite intretinere mult mai des.
Cred ca ideea cu casuta mica doar parter trebuie mentinuta, folosita caramida (daca se poate caramida plina), structura beton la minimul normativului. Izolare exterioara cu vata bazaltica si fatada ventilata, de exemplu cu lambriuri siding tip american.

#5
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Cu multi ani in urma am fost martor la constructia unei case din paianta (asa cum se numeste  in zona mea).
Se fixau lemnele pt colturi ,usi si ferestre,se ranforsau cu altele ,aproape de aceeasi grosime cu primele,folosindu-se mai ales sistemul triunghi (sau proptea-cum se spune pe la tara),astfel incat cadrul din lemn sa fie foarte solid si stabil.Pe lateralele stalpilor se bateau lemne de diametru 30-40 mm(araci) din dud,la distanta de 20 cm intre ei si apoi se trecea la pregatirea lutului.
Lutul se pregatea astfel: pamantul scos din gropile pt stalpi  si/sau adus se intindea la o grosime de 40=50cm ,se presara paie si apa si se amesteca in lut ,folosind animalele existente in gospodarie (cai,vaci ),care erau plimbate prin acest lut cu paie pana cand devenea omogen.Se faceau cocoloase din acest amestec de ~20-30cm diametru,care de multe ori mai erau imbogatite in paie si se puneau intre acei araci batuti pe lateralele stalpilor. Deasupra ferestrelor si usilor erau fixate scanduri pt sustinerea lutului.
Cutremurul din '77 l-am trait in oras,iar cand am ajuns la tara,casa noastra (tot din paianta pe atunci) nu avea nici o crapatura...

Le: nu se pune nisip sau var in lutul de umplutura.
paiele au rol de armatura in acel lut
protectia impotriva rozatoarelor ,tot taranul folosea ciment la exterior fixat pe  sarma impletita (ca si o plasa),pe cuie batute in acei araci .
Constructia casei ,s-a facut vara(iunie) si a durat ~ 30 zile pana la umplerea peretilor cu lut.Acoperisul fusese montat inainte de umplerea peretilor.

Edited by gcom61, 05 November 2015 - 11:43.


#6
lestef

lestef

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,089
  • Înscris: 12.02.2014
Reteta unei case de la tara care a trecut cu brio testul cutremurului din 77, nici o fisura, nimic pana azi: Temelie din piatra de calcar, cimentuita la exterior / pereti din chirpici (pamant galben + paie) tencuiti la exterior, fara structura de rezistenta, doar imbinarea clasica de la colturi / tavan structurat astfel: dinspre interior - pleava + pamant galben pentru finisaj / lipeala cu pamant galben si paie / sipci 2x5 cm / grinzi din lemn 8x8 cm in care sunt prinse sipcile / grinda principala centrala de 20 x 20 cm / stuf 15 cm / din nou lipeala cu pamant si paie. Acoperis simplu, in doua ape, realizat din tigla clasica. Inaltimea camerelor este 230 cm iar suprafata totala a casei este 150 mp. Recent s-a izolat peretele dinspre nord cu polistiren de 10. Pentru tavan, in loc de primele doua straturi de lipeala se poate folosi rigips, osb sau lambriu din lemn, la fel si la pereti pentru a usura munca.

#7
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,347
  • Înscris: 26.02.2006

View Postthe_lion, on 05 noiembrie 2015 - 11:14, said:

Cred ca ideea cu casuta mica doar parter trebuie mentinuta, folosita caramida (daca se poate caramida plina), structura beton la minimul normativului. Izolare exterioara cu vata bazaltica si fatada ventilata, de exemplu cu lambriuri siding tip american.
Daca peretii sint din lemn si lut, mai trebuie izolatie cu vata? Fatada ventilata cu siding permite respiratia peretelui, nu?

View Postlestef, on 05 noiembrie 2015 - 11:30, said:

Recent s-a izolat peretele dinspre nord cu polistiren de 10. Pentru tavan, in loc de primele doua straturi de lipeala se poate folosi rigips, osb sau lambriu din lemn, la fel si la pereti pentru a usura munca.
Exclus polistirenul;  rigipsul, osb-ul sint considerate materiale sanatoase?

Am vazut la cineva la tara o constructie din lemn si lut.Mai are o anexa construita la fel din lemn si lut, si vara e foarte racoros inauntru, iar iarna cald. S-a oprit la finisajul exterior, vrea tot ceva sanatos.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/HLIyplRG_9s?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Si finisajul interior, din lambriuri din lemn:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mhCuib1fqlc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by sov, 05 November 2015 - 11:37.


#8
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007
Am fost intr-o casa cu lambriuri din lemn la interior.Arata fantastic;impresia,... s-a risipit noaptea,cand am iesit la baie.Erau atat de multi gandaci care fugeau sub scanduri la aprinderea luminii,incat m-a facut sa renunt definitiv la idee.
Casa din video are in loc de acei araci scandura.Prin folosirea acesteia se obtin pereti mult mai drepti si este mult mai usor  de gestionat o eventuala acoperire cu alte materiale.

#9
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,161
  • Înscris: 28.06.2005
[ http://constructpedia.com/wp-content/uploads/2015/03/casa-lemn-schelet.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cam așa arată scheletul unei case de lemn de prin satele noastre
În funcție de zonă, buget și preferințe, golurile au fost umplute cu lemn (de aceeași grosime), caramidă și/sau BCA, chirpichi de pământ sau batute stinghii de aproximativ 10 cm lățime la interior și exterior și umplut spațiul cu paiantă.

Apoi a fost pusă sârmă împletită sau plasă și aplicată tencuiala. Unele case au fost tencuite doar cu lut atât interior cât și exterior, altele au fost tencuite cu lut la interior și cu ciment/beton (care-o fi denumirea tehică exactă) la exterior.
Fundația multora este din piatra (chiar și fără mortar).

#10
gcom61

gcom61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,824
  • Înscris: 21.01.2007

View Postsfantu.dracu, on 05 noiembrie 2015 - 12:43, said:

[ http://constructpedia.com/wp-content/uploads/2015/03/casa-lemn-schelet.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cam așa arată scheletul unei case de lemn de prin satele noastre
...
Daca se observa cu atentie fatada din dreapta,veti observa ca,[contravantuirea] este foarte slaba la parter si buna la etaj.

#11
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,347
  • Înscris: 26.02.2006

View Postsov, on 05 noiembrie 2015 - 11:43, said:

Daca peretii sint din lemn si lut, mai trebuie izolatie cu vata? Fatada ventilata cu siding permite respiratia peretelui, nu?


Exclus polistirenul;  rigipsul, osb-ul sint considerate materiale sanatoase?

Am vazut la cineva la tara o constructie din lemn si lut.Mai are o anexa construita la fel din lemn si lut, si vara e foarte racoros inauntru, iar iarna cald. S-a oprit la finisajul exterior, vrea tot ceva sanatos.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/HLIyplRG_9s?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Si finisajul interior, din lambriuri din lemn:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/mhCuib1fqlc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ce solutii exista , cu materiale ecologice , pentru a finisa exteriorul si interiorul acestei case?

#12
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,161
  • Înscris: 28.06.2005

View Postgcom61, on 05 noiembrie 2015 - 12:59, said:

Daca se observa cu atentie fatada din dreapta,veti observa ca,[contravantuirea] este foarte slaba la parter si buna la etaj.
Probabil acolo vor fi ferestre. Urmând să se contravântuiască orizontal nu oblic.
Dar e doar o părere neavizată. Nu-s de meserie.

#13
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
La minutul 3:16 explica ce contine tencuiala aplicata peretilor din baloti de paie...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/-PMq7WyeKpQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#14
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,347
  • Înscris: 26.02.2006
Am citit undeva ca ca o izolatie buna la pod ar fi lutul amestecat cu rumegus, si ca 10cm grosime de acest amestec ar echivala cu 5 cm de polistiren. Toate sint bune si frumoase , casa se poate face, ca in video-ul de mai sus, structura din lemn/ scanduri/baghete/lut  , insa e mai greu cu ce urmeaza, finisaj exterior, interior...

#15
Kendo

Kendo

    Aspargus de Pontaforte

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,063
  • Înscris: 03.06.2003
finlandezii pun numai rumegus (23m10s):
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_3J5wkJFJzE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#16
doarUNom

doarUNom

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,899
  • Înscris: 21.01.2014

View Postlestef, on 05 noiembrie 2015 - 11:30, said:

Reteta unei case de la tara care a trecut cu brio testul cutremurului din 77, nici o fisura, nimic pana azi: Temelie din piatra de calcar, cimentuita la exterior / pereti din chirpici (pamant galben + paie) tencuiti la exterior, fara structura de rezistenta, doar imbinarea clasica de la colturi / tavan structurat astfel: dinspre interior - pleava + pamant galben pentru finisaj / lipeala cu pamant galben si paie / sipci 2x5 cm / grinzi din lemn 8x8 cm in care sunt prinse sipcile / grinda principala centrala de 20 x 20 cm / stuf 15 cm / din nou lipeala cu pamant si paie. Acoperis simplu, in doua ape, realizat din tigla clasica. Inaltimea camerelor este 230 cm iar suprafata totala a casei este 150 mp. Recent s-a izolat peretele dinspre nord cu polistiren de 10. Pentru tavan, in loc de primele doua straturi de lipeala se poate folosi rigips, osb sau lambriu din lemn, la fel si la pereti pentru a usura munca.
Mai indicat era realizarea unui Chilier(o camera de protectie si depozitare ) pe latura de nord,  si cu acoperisul prelungit in jos cat mai mult .

#17
sov

sov

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,347
  • Înscris: 26.02.2006
kendo, se pare ca rumegusul il pun sub dusumele, eu asa am vazut in film. Si mai pun ceva acolo, cred ca cenusa dupa cum pare. Oricum cred ca ofera o termoizolatie f. buna la temperaturile de acolo, din moment ce le folosesc. Pacat ca e in finlandeza si nu am inteles nimic..  :)

#18
Kendo

Kendo

    Aspargus de Pontaforte

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,063
  • Înscris: 03.06.2003
"On the ceiling there is tarred paper, and thermal insulator is sawdust and cutter's shaving."
Daca gresescimi cer scuze Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate