Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Warm Edge, Margini Calde sau bagheta termica. Cat de mult conteaza?

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
Vladltms

Vladltms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 24.04.2015
Am remarcat pe acest forum mai multe persoane care intreaba despre acest tip de distantier asa cum am remarcat si multi “consultanti” care spun ca e vrajeala sau marketing. Acest tip de raspuns este specific cuiva care vrea sa vanda mai multa tamplarie si mai putina fereastra, asa ca m-am gandit sa explic in detaliu cum functioneaza aceasta tehnologie si cat de mult conteaza.

Pentru a intelege mai bine procesul, haideti sa vedem care sunt modurile in care se pierde caldura din locuinta prin geamul termopan. Mai jos avem un grafic care ne explica cum functioneaza acest proces.

pierdere-caldura.png

Asadar, distantierul Warm Edge este folosit pentru a reduce fenomenul de conductie, astfel scazand cantitatea de caldura care se pierde prin marginile geamului termopan.

Ca sa simplificam si mai mult principiul, putem sa spunem ca orice metal din fereastra (nu numai din geam) scade capacitatea de izolare termica a acesteia.  Acelasi lucru este valabil si pentru armatura din tamplarie. Pentru a imbunatati coeficientul termic al ramei de PVC, se  poate inlocui armatura de otel zincat cu una termica.

Mai mult decat atat, distantierul Warm Edge este foarte important in prevenirea condensului care apare in principal pe marginile geamului in sezonul rece.
Deci, pana acum “vrajeala” sau “marketingul” incep sa prinda niste sensuri logice si tehnice. Dar haideti sa vedem cat de mult ajuta Warm Edge-ul, mai exact care-i diferenta dintre o fereastra cu Warm Edge si una fara.

Pentru acest calcul, luam ca exemplu o fereastra de 1200 x 1200, un ochi fix si un ochi mobil, profil Salamander Streamline 76 – Uf=1.3  (5 camere) cu geam tripan 40 mm – 4Season/Float/LowE+Argon Ug=0.6.  In prima varianta, geamul va avea distantiere de aluminiu, in a doua varianta va avea distantier Warm Edge Swisspacer Ultimate.
Asadar, avem urmatoarele rezultate:

Varianta fara Warm Edge – Uw = 1.214
Attached File streamline 76 fara warm edge.pdf 292.61K 293 downloads


Varianta cu Warm Edge – Uw = 1.026
Attached File streamline 76 fara warm edge.pdf 292.61K 293 downloads


Deci, diferenta este destul de considerabila si ca sa vedeti exact cat de considerabila, o sa facem acelasi calcul folosind de data asta un profil de tamplarie superior, Salamander bluEvolution 92, Uf-1.0.  cu geam tripan 52 mm 4Season/Clar/LowE – Ug=0.5 cu distantier normal de aluminiu.

Rezultat : Uw = 1.032
Attached File bluevo 92 fara warm edge.pdf 292.74K 113 downloads


Asadar,  putem spune ca o fereastra Streamilne 76 (Uf=1.3)  cu geam mai slab (Ug=0.6) dar cu Warm Edge izoleaza la fel ca o fereastra bluEvolution 92 (Uf=1.0)  cu geam mai bun (Ug=0.5)  dar fara Warm Edge.  Cam atat de important este acest sistem.

Mai mult decat atat, Warm Edge-ul este obligatoriu la orice sistem de ferestre care primeste certificarea de case pasive.  LINK

Daca aruncati un ochi pe oricare dintre acele certificate o sa vedeti urmatorul text:

“Spacers of lower thermal quality, especially those made of aluminium, lead to significantly higher thermal losses and lower temperature factors.”

Asadar nu, tehnologia Warm Edge nu este doar marketing si vrajeala si da, ajuta foarte mult la izolarea locuintei.

Ca si cost suplimentar, un geam cu Warm edge este cu aproximativ 5 Euro/m.p. mai scump decat un geam cu distantiere de aluminiu (monocameral) si aproximativ 10 Euro/m.p. mai scump in cazul bicameralelor (tripane).

Distantierul Swisspacer Ultimate (cel mai performant la acest moment) este cu aproximaiv 7 Euro (monocameral) si 14 Euro (bicameral) mai scump decat cel de aluminiu.

Sper ca aceste informatii va vor ajuta sa va alegeti mai eficient termopanele. Daca aveti si alte intrebari, nu ezitati sa le exprimati :).

Spor la termopanit....

Attached Files



#2
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,999
  • Înscris: 09.08.2005
Obiecția 1  - din principiu fabricantul e interesat s m conving s scot bani din buzunar. Deci automat îl suspectez de "înfrumusețarea" rezultatelor. Ceva calcule independente exist?
Întrebarea 1 - o traducere a calculelor prezentate se poate? Unii dintre noi nu știu ce înseamn Uf, PSI etc...

#3
Vladltms

Vladltms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 24.04.2015

 radunic, on 16 octombrie 2015 - 12:48, said:

Obiecția 1  - din principiu fabricantul e interesat să mă convingă să scot bani din buzunar. Deci automat îl suspectez de "înfrumusețarea" rezultatelor. Ceva calcule independente există?

Independent e insitutul de case pasive care certifica toti producatorii, nu doar unul anume. Daca pierzi putin timp si rasfoiesti certificatele lor, o sa vezi ca 80% dintre sisteme au Warm Edge Swisspacer.

Da, Swisspacer este un produs Saint Gobain si aplicatia de calcul energetic al ferestrelor Caluwin este iarasi un produs Saint Gobain. Dar din pacate nu exista o aplicatie de calcul mai complexa. Totusi, daca ai dubii in acest sens, sa stii ca mai toate valorile energetice sunt date de producatori, nu de vreo autoritate indepenenta.

Repet, singura insitutie independenta e www.passivehouse.com si acolo ABSOLUT toate sistemele certificate au Warm Edge din care mare parte cu Swisspacer. Interpreteaza acest FAPT cum doresti. :)

 radunic, on 16 octombrie 2015 - 12:48, said:

Întrebarea 1 - o traducere a calculelor prezentate se poate? Unii dintre noi nu știu ce înseamnă Uf, PSI etc...

U = coeficient de transfer termic
Ug = coeficient de transfer termic al geamului termopan (glass, glazing)
Uf = coeficient de transfer termic al tamplariei, ramei (frame)
Uw= coeficient de transfer termic al ferestrei, adica geam + tamplarie (window)
PSI = valoarea de transfer termic a distantierelor (bagheta), spre deosebire de U care se calculeaza in W/m2K (Watti pe metru patrat inmultit cu grade Kelvin), PSI se calculeaza in W/mK (Watti pe metru inmultit cu grade Kelvin).

Toti acesti indicatori se refera la energia care se pierde printr-un material sau altul.

#4
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
cred am asa ceva (distantor termic..) la geamurile de la balcon care au rame din aluminiu; ramele par a fi formate cumva din doua bucati si au pe mijloc (pe muchii) o banda din plastic negru care separa cele doua parti
chiar daca afara sunt -15 grade, totusi rama din interior este mult mai calda decat cea exterioara (testat cu mana :)), dovada este si faptul ca nu fac mai deloc condens pe rame (dar fac destul geamurile :D)

#5
banculescu

banculescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 901
  • Înscris: 04.10.2014
Frumoasa descriere si explicatii; Multumim.

Trebuie sa recunosc ca mi-ar fi prins bine acum 2 luni, inainte sa pun geamurile; dar am cautat singur, am citit si documentat; oricum am pus warm edge - nu stiu exact de care tip.

testat si de mine; pe geam dublu, parca inca se mai simte transferul - atat la caldura cat si la rece; dar pe tripan - geam triplu - chiar nu se simte deloc.

#6
Dorel-TheSkillMaster

Dorel-TheSkillMaster

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 913
  • Înscris: 17.08.2013

 Vladltms, on 16 octombrie 2015 - 11:51, said:

Am remarcat pe acest forum mai multe persoane care intreaba despre acest tip de distantier asa cum am remarcat si multi “consultanti” care spun ca e vrajeala sau marketing. Acest tip de raspuns este specific cuiva care vrea sa vanda mai multa tamplarie si mai putina fereastra, asa ca m-am gandit sa explic in detaliu cum functioneaza aceasta tehnologie si cat de mult conteaza.


Eu nu fac parte dintre "consultantii" care spun ca warm edge este marketing sau vrajeala (de fapt, statutul de consultant este inca mult peste capacitatile mele, imi lipsesc niste experiente, experiente de care colegii au avut parte deja), fac insa parte dintre cei care recomanda aceasta investitie doar atunci cand tamplaria este completa, atunci cand tamplaria este deja potrivita (cu nevoile si cu bugetul).

Pana la urma, cat de mult conteaza? Din interesul acordat documentatiei, observ ca nu prea conteaza, cele mai multe descarcari fiind pe documentatia care nu are warm edge. Intrebarea vine in sensul obtinerii unui produs bun, deci, cat de mult conteaza acest warm edge, pentru a avea o tamplarie buna?

Din punctul meu de vedere nu conteaza, cand ai obtinut o tamplarie buna, completa, potrivita, daca ai bani, poti sa-ti tragi si warm edge.



#7
Vladltms

Vladltms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 24.04.2015

 Dorel-TheSkillMaster, on 18 octombrie 2015 - 21:12, said:

Intrebarea vine in sensul obtinerii unui produs bun, deci, cat de mult conteaza acest warm edge, pentru a avea o tamplarie buna?

Pai nu trebuie plecat de la obiectivul de a avea o tamplarie buna, trebuie plecat de la obiectivul de a avea o fereastra buna.

Eu personal am o frustrare profesionala. Eu nu vand ferestre oamenilor, lucrez la o fabrica de geam termopan si vand doar geamuri catre companii (montatori de tamplarie, producatori, etc.). In foarte multe cazuri observ lucrari in care se vinde o tamplarie buna (ex bluEvo, Geneo, etc.) si se comanda geamuri cu 1 singur lowE, de exemplu Float/Float/LowE. (de 44 sau 52) De ce se intampla asta? Pentru ca multi (si sper ca nu e cazul si celor de pe forum) sunt interesati sa vanda doar tamplarie, nu si fereastra.

Treaba este ca trebuie ales un geam potrivit pentru tamplaria potrivita pentru a avea o fereastra potrivita iar Warm Edge imbunatateste performanta termica a acelei ferestre cu aproximativ 10% (in cazul monocameralelor) si 15% (in cazul bicameralelor). Repet, a ferestrei, nu a geamulul, nu a tamplariei.

Ma rog, ca orice tehnologie mai noua, va mai dura pana o sa o vedem frecvent. Eu pot sa-ti spun ca la mine comenzile cu Warm Edge s-au dublat fata de anul trecut, iar in tarile civilizate din Vest, geamurile cu Warm Edge au ajuns deja o norma.

Vad ca si unii oameni de pe forum si-au montat geamuri cu Warm Edge si observa diferenta, deci.... poate va fi luat mai in serios in viitor, mai ales daca are un feedback pozitiv :)

 banculescu, on 17 octombrie 2015 - 20:12, said:


testat si de mine; pe geam dublu, parca inca se mai simte transferul - atat la caldura cat si la rece; dar pe tripan - geam triplu - chiar nu se simte deloc.

Incearca urmatorul "experiment".

Asteapta sa se faca afara vreo -10 sau -15 grade. In casa sa ai vreo +20.

Pune mana pe centrul geamului. Apoi pe marginea lui (exact langa bagheta de la tamplarie). Simti o diferenta mare de termperatura intre cele 2 zone?

Fa acelasi experiment in aceleasi conditii undeva unde este montat un geam cu bagheta de aluminiu. Cam care este diferenta?

#8
Vladltms

Vladltms

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 24.04.2015
Un clip care sa explice mai bine treaba cu Warm Edge-ul. Ma rog, e cam reclama dar principiul ramane valid.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/PFfQTqg4uD0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#9
banculescu

banculescu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 901
  • Înscris: 04.10.2014

 Vladltms, on 19 octombrie 2015 - 09:09, said:


Pai nu trebuie plecat de la obiectivul de a avea o tamplarie buna, trebuie plecat de la obiectivul de a avea o fereastra buna.

Eu personal am o frustrare profesionala. Eu nu vand ferestre oamenilor, lucrez la o fabrica de geam termopan si vand doar geamuri catre companii (montatori de tamplarie, producatori, etc.). In foarte multe cazuri observ lucrari in care se vinde o tamplarie buna (ex bluEvo, Geneo, etc.) si se comanda geamuri cu 1 singur lowE, de exemplu Float/Float/LowE. (de 44 sau 52) De ce se intampla asta? Pentru ca multi (si sper ca nu e cazul si celor de pe forum) sunt interesati sa vanda doar tamplarie, nu si fereastra.

Treaba este ca trebuie ales un geam potrivit pentru tamplaria potrivita pentru a avea o fereastra potrivita iar Warm Edge imbunatateste performanta termica a acelei ferestre cu aproximativ 10% (in cazul monocameralelor) si 15% (in cazul bicameralelor). Repet, a ferestrei, nu a geamulul, nu a tamplariei.

Ma rog, ca orice tehnologie mai noua, va mai dura pana o sa o vedem frecvent. Eu pot sa-ti spun ca la mine comenzile cu Warm Edge s-au dublat fata de anul trecut, iar in tarile civilizate din Vest, geamurile cu Warm Edge au ajuns deja o norma.

Vad ca si unii oameni de pe forum si-au montat geamuri cu Warm Edge si observa diferenta, deci.... poate va fi luat mai in serios in viitor, mai ales daca are un feedback pozitiv Posted Image



Incearca urmatorul "experiment".

Asteapta sa se faca afara vreo -10 sau -15 grade. In casa sa ai vreo +20.

Pune mana pe centrul geamului. Apoi pe marginea lui (exact langa bagheta de la tamplarie). Simti o diferenta mare de termperatura intre cele 2 zone?

Fa acelasi experiment in aceleasi conditii undeva unde este montat un geam cu bagheta de aluminiu. Cam care este diferenta?

da, diferenta e mare; dar trebuie sa recunosc ca eu m-am asteptat sa nu se simta deloc temperatura de afara; exista putina diferenta intre centrul sticlei si exact margine; dar nu e foarte mare;

#10
mihalia

mihalia

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 14
  • Înscris: 25.04.2016

View Postbanculescu, on 19 octombrie 2015 - 22:22, said:



da, diferenta e mare; dar trebuie sa recunosc ca eu m-am asteptat sa nu se simta deloc temperatura de afara; exista putina diferenta intre centrul sticlei si exact margine; dar nu e foarte mare;

Noi ne-am instalat recent tmplrie Gealan 75mm cu geam 24mm Lowe+Float+argon (n acte), baghete cu garnituri gri deschis (m refer la bagheta care ține geamul n profil). La temperaturi foarte sczute, adic -5 spre -10 grade afar, cu 21 grade la interior si umiditate care nu depșește 40%, avem condens destul n partea de jos si pe marginea garniturii n sus. Temperatura msurat n zonele de margine și colțuri jos e foarte sczut. S fie garniturile de calitate slab sau nu este argon la interior? Mersi!

#11
desikblack

desikblack

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 23.02.2019
Iata un material care spune ca Warm Edge are probleme de fiabilitate fata de bagheta de otel, deci presupun si fata de cea de Aluminiu:
https://www.fenzigro...armEdge_ENG.pdf

Nu este doar pro la toate capitolele.

#12
bogumilandia

bogumilandia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,785
  • Înscris: 22.06.2009
Ca intrebare?Cine e Fenzi Group?Ai citit ultimul paragraf?din punctul lor de vedere baghetele de otel sunt cele mai bune.La o cautare mai atenta pe situl lor cred ca ei produc acea bagheta magica.
Pana la alt studiu,adica nu unul facut de un producator concurent stiudiu asta nu prea are valoare.

#13
desikblack

desikblack

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 23.02.2019

View Postbogumilandia, on 26 ianuarie 2020 - 22:57, said:

Ca intrebare?Cine e Fenzi Group?Ai citit ultimul paragraf?din punctul lor de vedere baghetele de otel sunt cele mai bune.La o cautare mai atenta pe situl lor cred ca ei produc acea bagheta magica.
Pana la alt studiu,adica nu unul facut de un producator concurent stiudiu asta nu prea are valoare.

Ce-i cu isteria asta?
1. Nu vad nicaieri pe site-ul lor sa produca ei bagheta. Par specialziati in vopsele.
2. "Pana la alt studiu"- ce argument e asta? Nu prea am vazut citate studii pe acest thread si in general pe acest forum. Pana la alt studiu, studiile cunoscute ar trebui considerate surse de informatie credibile.

#14
wizake

wizake

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,299
  • Înscris: 24.05.2003
fac si baghete warm edge

https://www.fenzigro...g-edge-ig-units


de vreme ce "studiul" are logo-urile "Rolltech" si "Glass alliance" peste tot... ei sunt producatori de baghete din inox, si concluzia e ca cele de inox ar fi demne de luat in considerare.... eu as lua studiul "with a grain of salt"

Attached File  rolltech.JPG   146.75K   61 downloads

Edited by wizake, 27 January 2020 - 15:54.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate