Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Grădina de legume a serrifului

* * * * * 6 votes
  • Please log in to reply
1871 replies to this topic

#19
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
vasile, ori faci biloane cu basculante de pamant, ori fa si tu ce-au facut olandezii ... nu, nu lalele, ci mai intai diguri ! Sau plantezi si te rogi sa nu ploua, iar uneori vei obtine productii bune.

#20
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,521
  • Înscris: 27.01.2012
Vasile...flori de lotus???...papirus?
:)

Edited by subway_guru, 24 January 2015 - 21:08.


#21
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
In zona mea, care este un bazin legumicol destul de mare si relativ performat as putea spune(nu neaparat dpdv al infrastructurilor), asta prin prisma productiilor si a calitatii acestora, 95% din producatori obtin rasadurile pe pat de gunoi cald. Inevitabil se incalzesc toate, chiar daca sunt tavite sau ghivece, inclusiv tot ce e in ele, turba sau amestec de pamant cu mranita. Adica, orice vine  in contact cu gunoiul, se incalzeste, inclusiv pamant inghetat daca pui pe el, il va dezgheta. Un mare avantaj al gunoiului e faptul ca este foarte iertator la o udare excesiva. Dreneaza foarte bine apa. Ma repet. Mare atentie la gazele emanate in momentul in care mai adaugati gunoi. Protejati plantele deja rasarite. Noi am patit, altii au patit...si au mai patit si altii carora le-am spus de pericolul cu gazele:)

Anyway...ideea este ca pana acum, incepand de pe la finalul lui noiembrie si pana acum, am carat mult gunoi. 5 remorci au fost pentru a ingrasa o gradina de 2500mp, 9 remorci pentru rasaduri si inca 3 mai sunt basculate pe camp, pentru mranita, totalizand 17 remorci. 9 din ele, le-am luat de 2 ori la furca, pentru rasaduri, bineinteles. Am mare noroc ca pot intra cu tractorul direct in solar si pot bascula inauntru) Mai am de adus, cel putin 4 pentru rasaduri...Vor fi 21. Nu e cel mai usoara treaba. Nu ma plang. Am uitat sa mentionez 2 remorci de pamant, din care una am folosit-o deja si vreo 3 de mranita, tot una am folosit(absolut totul trecut prin sita de 5mm)  Dar voi stiti cam ce inseamna asta. Ideea e ca atunci cand mergi la piata, vine omul...ceri 1ron/kg de mai stiu eu ce, sau 0.5 pe varza de toamna...zice ca-i scump..si el cumpara 4 5 capatani. Cel care imi cumpara 2 3 tone, ala nu mai zice nimic. Eu inteleg faptul ca lumea sta rau cu banutii, dar cand ii oferi alea 4 5 capatani de varza, la pret de en gross...zice: aia nu, aia-i prea mare, aia-i lovita... Nu mai bine nu-i dai? Si aia mica, si aia mare, si aia urata, si aia frumoasa au primit acelasi tratament si acelasi volum de munca.

Edited by serrifu, 24 January 2015 - 21:25.


#22
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
13 remorci pentru circa 120,000 de rasaduri daca am numarat bine ? Rasadurile, marea majoritate sunt la tavi de 72 ?

Ce volum are o remorca si cat costa ?

Edited by jumborom, 24 January 2015 - 22:09.


#23
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
in jur de 65.000 vor fi semanate pana la sfarsit de ianuarie. Rasadurile le produc in mai multe cicluri, in special pentru varza, pentru ca nu e de dorit sa se faca toata odata. seaman la diferenta de cateva zile, o saptamana cate 10-20.000. Nu pot spune ca o remorca are un volum specific, deoarece eu le incarc peste obloane, cu 15-40cm, depinde cat de multe paie are in el.(ideea este ca pentru a incalzi 32mp, am vreo 16metri cubi de gunoi bine asezat, cam 8mc pun pe o remorca) Cat costa o remorca de gunoi?  Gunoiul nu pot zice ca-l platesc.... Cunoastem de multa vreme acele persoane de unde il aducem si ne revansam cu una, cu alta pe parcursul anului. Nu tot rasadul il fac la tavite de 72. Guliile, varza, salata, conopida, astea sunt  in 72. Plantele care urmeaza a fi repicate, vor fi semanate in tavite de 104 si repicate in alveole de 28 sau ghivece individuale. Ideea e ca dupa ce voi planta, mi se va elibera terenul din rasadnita si il voi folosi initial pentru repicat, iar dupa ce voi planta si cele repicate, voi folosi pentru cultura de toamna, Ah...si am uitat, din martie incolo, nu mai am nevoie de sursa de caldura pentru cele repicate. Ajunge soarele pentru ele.

Ca si cifre, in rasadnita, cu multe cai si lazi, incap 1000 de alveole la fix..Chiar azi am socotit:). Ah...si la toamna, cand gunoiul va fi desompus, rad un pic pamantul din lazi, bag motoculorul si ma plimb pe el pana-mi vine acru....Din acele 13 remorci sau cate am pomenit ca am nevoie pentru rasaduri, vor ramane cam 4  remorci bune de mranita...Sau 3 de mranita extrafina si jumatate de remorca de mranita mai mare, care o voi pune afara, las sa ploua si sa ninga pe ea, s-o bata soarele...si intr-un an, se face si aia extra fina:).

Mranita care am scos o anul trecut, cea fina am folosit-o pentru a obtine substratul din tavite, iar cea care nu a trecut prin sita, am pus-o din nou peste gunoiul cald, sub alveole, doar ca peste ea, am mai pus si pamant.

#24
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
Metoda clasica are un ciclu natural. Noi, modernistii, daca ramanem fara turba din diverse motive (legislatie locala sau internationala, embargou, etc) ramanem fara aer (desi, culmea, turbarii avem si prin tara).

Treaba este ca si ciclul natural poate sa sufere din cauza scaderii numarului de animale din diverse motive (cresterii pretului la furaje, impozite specifice, etc).

Insa, important este ca reusesti sa pui pe hartie aceste date, pentru ca in zona clasica, oamenii fie nu aveau timp, fie pricepere la scris, fie nu doreau sa afle si vecinul informatii.

Edited by jumborom, 25 January 2015 - 08:25.


#25
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Aici in zona, in localitatea invecinata, sunt persoane care au pana la 1ha de solarii. Marea majoritate au 15 30 de arii, dar le cultiva bine, intensiv. Asa e...si ciclul natural poate avea de suferit. Insa, ultima ta fraza e foarte adevarata. Sunt producatori in zona care produc poate legume mai de calitate ca si mine, insa motivele sunt cele prezentate de tine. Eu ma stradui sa fac bine cu cele disponibile  Bineinteles ca mi-ar placea o rasadnita ultramoderna, cu mese din alea pe roti, cu incalzire la 2 3 nivele, lumina artificiala, sistem de umbrire, un sistem de irigatie pe zone, ca nu toate au nevoie de acelasi volum de apa. In fine...Sper ca intr-un viitor sa-mi pot permite acest confort. Pe langa asta. mi-as mai dori o masina de bilonat si intins folia, una care sa planteze pe folie, n motopompe, o masina de stropit purtata in tiranti la tractor....un tractor de vreo 100-120cp, mai nou sau nou...freza pe latimea lui, incarcator frontal pentru el si sa aibe si furca pentru incarcat paleti. Pe langa duba asta, mi-ar mai fi de folos inca una, dar sa fie cu prelata, sau cu frig..sau ambele:) Mi-ar fi de real ajutor daca as putea pleca cu marfa aranjata pe paleti. In fine...Astea sunt doar vise.

#26
viczit2

viczit2

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 14.06.2013
Serrifu din miile de seminte care le insemantezi cate procente sunt hibrizi si cate soiuri ?

#27
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
100% hibrizi.
http://forum.softped...i/page__st__504
Aici poti gasi niste expliicatii ample cu privire la motivele care m-au condus spre utilizarea  numai a hibrizi.lor. Anul trecut, kapia, gogosarul, ardeiul gras, nu au fost hibrizi si am pierdut din cauza unei mai slabe rezistente la boli.

Edited by serrifu, 25 January 2015 - 10:21.


#28
regeleflorilor27

regeleflorilor27

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 01.01.2014
Felicitari !!!Pentru ca ai luat decizia cu topicu; si pentru curajul pe care il ai,iti doresc recolte bogate si bolile si daunatorii sa te ocoleasca,imi place cum detaliezi tot ce faci si sper din suflet sa nu lasi balta mai incolo topicul chiar daca nu vei mai avea atata timp liber
Cam la ce pret estimezi pretul la varza semanata acum in lumina experientelor trecute? a si guliile mi-au atras atentia care e durata de la semanare la valorificare? in solar banuiesc,ai semanat multe si nu stiam ca sunt rentabile

#29
zscf

zscf

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 829
  • Înscris: 25.04.2011
Eu la varza intuiesc un pret de1,8-2 lei cu scadere pana la 1,5-1,7 lei.

#30
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
@regeleflorilor27, Guliile au o perioada de vegetatie de vreo 55 60 de zile. Rasadul meu e semanat din 8 decembrie cred. Are deja 6 saptamani. A crescut mai greu din cauza lipsei de lumina. Le voi planta in curand, nu stiu exact cand, In solar le voi planta. 30x30 in unul si 30x40 in celalalt. Sunt bune si guliile, cele timpurii, 0.9-1.5ron/bucata, in functie de calitate si calibru.

Iar, pretul la varza nu prea pot sa-l intuiesc. Totul este foarte relativ. Intai, iese varza din solar, undeva dupa 20 aprilie. Atunci e chiar scumpa. Varza de afara, plantata anul trecut in 21 februarie, protejata cu agril,  am inceput sa recoltez din ea pe la inceput de mai, undeva prin 5 parca am reusit. Pretul in zona mea variaza foarte mult datorita importului de varza de foarte proasta calitate din Macedonia. Mai scumpa de 1.8, anul trecut nu am vandut. Media pot spune, ca la extratimpurie, a fost undeva la 1.35ron/kg, ceea ce m-a multumit. Dar, in 2011, varza nu a avut un pret prea bun, decat o foarte scurta perioada. Tin minte ca in acel an, tot anul varza s-a vandut la 0.4ron/kg, ca in 2012, toata luna august, varza a fost 3ron/kg.

Si...imi place sa fac posturi pe cat se poate, complete si logice. Ma bucur ca va place. In masura in care considerati experientele mele utile, sunt prin zona, va spun ce si cum si imi doresc sa postez si in momentul in care soarele va apune mult mai tarziu:).

#31
Achimitom04

Achimitom04

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,022
  • Înscris: 28.08.2011
Bravo mestere, esti om harnic .

Da-mi te rog un sfat cu gunoiul. ....ca si eu vreau sa produc si pe pat de gunoi cald si anul trecut nu prea a dat caldura scontata.

Dupa ce il aduc, il ud si il tin acoperit cu folie o vreme pana se incalzeste, si apoi il pun pe pat ? Ca parca asa am citit pe aici.


Eu anul trecut am pus paie, apoi gunoi, apoi udat,calcat....caldura cam...ioc...:)  am vazut ca recomanzi doar sa fie batut usor cu furca.

#32
corsica

corsica

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,945
  • Înscris: 13.04.2007
De la ce animale provenea gunoiul tau de anul trecut? Cel mai bun pentru incalzit rasadnita este gunoiul proaspat de cabaline.
Se pune gunoi, paie, gunoi, paie, s.a.m.d., asta daca gunoiul nu contine deja destule paie.
Daca este deja cald nu este nevoie sa-l faci gramada.

#33
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012

View PostAchimitom04, on 26 ianuarie 2015 - 09:48, said:

Eu anul trecut am pus paie, apoi gunoi, apoi udat,calcat....caldura cam...ioc...Posted Image  am vazut ca recomanzi doar sa fie batut usor cu furca.

Ori era prea vechi ori ai pus pre amulte paie, ma gandesc. Eu il pun direct asa cum e scos din grajd, are deja paie in el de la asternutul vitelor asa ca nu mai e nevoie de paie in plus! Trebuie sa nu fie prea vechi si sa aiba suficienta umiditate. Daca gunoiul e mai proaspat nu trebuie nici udat, eu nu l-am udat niciodata. Eu dupa ce puneam patul de balegar asezam imediat si cosul rasadnitei, puneam pamantul si peste el o folie transparenta. Dupa 2-3 zile vezi condens pe folie, pe partea de dedesubt, ceea ce inseamna ca s-a incalzit si ma apuc de semanat

#34
Achimitom04

Achimitom04

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,022
  • Înscris: 28.08.2011
Ok, multumesc de sfaturi.

Voi incerca asa anul acesta , sa nu mai ud daca e proaspat si nu il mai calc....sa vedem.

#35
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Buna seara dragi colegi. Posturile lui corsica si ale claudiei sunt foarte concludente. La fel fac si eu , asez gunoiul direct dupa ce-l aduc si nu mai pun paie, e sificient de paios, asa cum e, fara sa asez straturi si straturi....direct asa cum e. Ideea e ca de unde-l aduc, tot timpul mai ramane gunoi cald si il aprinde si pe cel proaspat, scos din grajduri. Daca nu e cald, se poate si face o gramada mai inaltuta, cam de-un metru, si-l acoperi. Nu e neaparat necesar sa-l uzi. Nu e rau. Eu le aduc si le basculez in solar, le mai las 1 zi sau doua si dupa aia ma apuc sa-l asez. Ultimele doua remorci, le-am lasat afara cam 2 zie si s-a aprins tot foarte tare, scoteaza niste gaze de te inneca.

Cu privire la cat de tare sa fie tasat, eu doar cu furca il tasez, dar dau destul de tare si aproape dupa fiecare furca asezata, dau bine in el. Daca e sa calc pe el, calc pe unde-mi sunt caile. Si seaman in urmatoarea zi....mereu e cald cel care-l aduc eu. Daca vreti sa aduceti gunoi, incercati sa aduceti din locuri in care sunt mai multe animale si dupa cum ziceau colegii, doar cel mai proaspat e bun deoarece perioada lui de descompunere va fi mai lunga.

Astazi factut cu motocultorul in cele 4 solarii mici pentru ridichi si inca unul mare pentru gulii. Inca unul mare e pregatit tot pentru gulii, am si facut cuiburile. Ii va veni vremea si celui pregatit azi.

Inca un sfat pe care vi-l dau(eu n-am reusit tot timpul, dar ma stradui): Cel mai bine e sa astepte terenul dupa rasad si nu rasadul dupa teren.

Attached Files



#36
Achimitom04

Achimitom04

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,022
  • Înscris: 28.08.2011
Serrifu, multumesc de precizari.

O alta problema de care m-am lovit a fost densitatea plantutelor.

Daca tu stii distanta minima intre rosii pentru a avea un rasad frumos  ( le trebuie parca mai mult spatiu), respectiv ardei,vinete mi-ar fi de mare ajutor.

Aici ma refer la cele semanate pe pat cald afara.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate