Diverse despre oala sub presiune
Last Updated: Aug 27 2017 20:21, Started by
ContOficial
, Dec 16 2014 15:29
·
0
#1
Posted 16 December 2014 - 15:29
Am cumparat si eu o oala sub presiune si nu sunt tocmai lamurit:
- Este normal ca in timp ce fierbe sa mai scape ceva aer pe langa clapeta? Clapeta de pastic care se aseaza peste valva care "suiera" cand incepe sa fiarba - Cum se procedeaza corect? Se pun alimentele/ingredientele in oala si se fierbe putin inainte sa pun capacul? Sau pun capacul si dupa ce incepe sa fiarba/suiera las clapeta in jos? *Tin sa precizez ca am folosit oala si am utilizat varianta 2: Pus alimentele, pus capacul, lasat claepta jos doar cand a inceput sa suiere/iasa abur pe gaurica aia. - Fasolea? Se mai fierbe inainte? Trebuie sa o mai fierb inainte sa o pun in oala sub presiune? O bag direct? - Carnea de pui? Se mai fierbe? - Incerc sa zic daca se mai "spumuieste" inainte? - De unde iau si eu ceva retete? - Cu fideaua cum se procedeaza? O pun la sfarsit si pun iara capacul si o las asa cateva minute? Mai ramane ceva din fidea daca o pun de la inceput? Edited by ContOficial, 16 December 2014 - 15:30. |
#3
Posted 16 December 2014 - 16:27
Nu este pentru fidea.
E tintita pe chestiile care fierb mai greu (fasole, carne vita, etc) Poti sa astepti sa fiarba carnea (fara capac) pentru spumuire. Retetele sunt tot alea ca pentru oala clasica. Nimic deosebit (economisesti energie la fierbere si fierbe mai repede ca tine patura de aburi la oarece presiune un pic mai ridicata) Da, trebuie sa suiere usor. Edited by cuculili, 16 December 2014 - 16:31. |
#4
Posted 16 December 2014 - 16:53
Uite, tot e vremea... Sfecla rosie poate fi preparata usor pentru salata.
|
#5
Posted 16 December 2014 - 17:58
#6
Posted 16 December 2014 - 18:05
Sa aveti grija cu legumele. Ai mei parinti au vrut sa faca o supa cu carne.Au pus si legume si au pus-o pe foc. Numai ca ambele supape( avea doua supape oala) s-au infundat si din cauza presiunii foarte mari a zburat capacul in tavan de facut un sant adinc de vreo 3-4 mm in beton!Tata se poate considera norocos ,fiindca capacul i-a trecut la citiva cm de cap!
Legumele s-au sfarimitat si-au obturat supapele incit aburul nu a mai iesit, dar.... a iesit capacul cu totul! Ca recomandare personala, verificati vizual functionarea supapei si nu va apropiati de ea decit atunci cind este necesar! |
#7
Posted 16 December 2014 - 19:21
Oala are un semn pana unde se umple, din cauza presiunii.
|
#8
Posted 16 December 2014 - 19:54
alionte, on 16 decembrie 2014 - 18:05, said:
Legumele s-au sfarimitat si-au obturat supapele incit aburul nu a mai iesit, dar.... a iesit capacul cu totul! Ca recomandare personala, verificati vizual functionarea supapei si nu va apropiati de ea decit atunci cind este necesar! altuser09, on 16 decembrie 2014 - 19:21, said:
Oala are un semn pana unde se umple, din cauza presiunii. Și eu cred că s-a depășit nivelul de siguranță, indicat de o linie metalică în relief. Dacă se respecta, piureul de legume rezultat era împins spre fund de vaporii de deasupra. Nu putem decât să spunem: slavă Domnului! |
#9
Posted 16 December 2014 - 20:10
alionte, on 16 decembrie 2014 - 18:05, said:
Sa aveti grija cu legumele. Ai mei parinti au vrut sa faca o supa cu carne.Au pus si legume si au pus-o pe foc. Numai ca ambele supape( avea doua supape oala) s-au infundat si din cauza presiunii foarte mari a zburat capacul in tavan de facut un sant adinc de vreo 3-4 mm in beton!Tata se poate considera norocos ,fiindca capacul i-a trecut la citiva cm de cap! ............ Ca recomandare personala, verificati vizual functionarea supapei si nu va apropiati de ea decit atunci cind este necesar! |
#10
Posted 16 December 2014 - 20:18
La mine a bubuit o oala de genul asta de a trecut prin 3 geamuri si a ajuns in strada dupa ce a zburat prin balcon. Am gasit capacul rulat ca o clatita si peretii tapetati cu fasole. Asta se întâmpla in primii ani dupa revolutie. De atunci, pas...
|
|
#11
Posted 16 December 2014 - 20:20
Soția unui coleg a fost mutilată. Pe de altă parte, sunt atât de utile, reduc imens timpul de gătire și nu e deloc greu de înțeles cum se folosesc.
|
#12
Posted 16 December 2014 - 20:42
#14
Posted 16 December 2014 - 21:12
Dincolo de glumă, eu n-o las din... atenție până nu fâsâie. I-ai pus capacul, dacă e după spumuire, adică lichidul a fiert deja, aștepți fâsâitul la câteva secunde. Dacă lichidul e rece, e un termen de... bun simț, în care trebuie să fâsâie. În funcție de cantitatea de lichid, cât e de rece, cât de mare e flacăra (cred că trebuie dat focul maxim până la fâs). N-o face, ai închis focul imediat.
În plus, pentru începători, nu cumva să eliberați maneta capacului cât mai are presiune!!! Se produce o supție a capacului înăuntru și o împroșcare cu lichid care termină gospodina, bucătăria sau pe ambele. Ori o pui sub apă rece, ori aștepți, ori, cea mai proastă soluție, apăsați supapa până nu mai e presiune deloc. Se umple bucătăria de aburi. Abia apoi dai drumul la capac. |
#15
Posted 16 December 2014 - 21:24
ContOficial, on 16 decembrie 2014 - 15:29, said:
Am cumparat si eu o oala sub presiune si nu sunt tocmai lamurit: - Este normal ca in timp ce fierbe sa mai scape ceva aer pe langa clapeta? Clapeta de pastic care se aseaza peste valva care "suiera" cand incepe sa fiarba - Cum se procedeaza corect? Se pun alimentele/ingredientele in oala si se fierbe putin inainte sa pun capacul? Sau pun capacul si dupa ce incepe sa fiarba/suiera las clapeta in jos? *Tin sa precizez ca am folosit oala si am utilizat varianta 2: Pus alimentele, pus capacul, lasat claepta jos doar cand a inceput sa suiere/iasa abur pe gaurica aia. - Fasolea? Se mai fierbe inainte? Trebuie sa o mai fierb inainte sa o pun in oala sub presiune? O bag direct? - Carnea de pui? Se mai fierbe? - Incerc sa zic daca se mai "spumuieste" inainte? - De unde iau si eu ceva retete? - Cu fideaua cum se procedeaza? O pun la sfarsit si pun iara capacul si o las asa cateva minute? Mai ramane ceva din fidea daca o pun de la inceput? fierbere variază în funcţie de vechimea boabelor de fasole. Astfel, fasolea uscată, care poate avea şi un an, are nevoie de 45-50 minute. Boabele proaspete - max. 30 minute. Timpul de fierbere la fasolea uscată poate fi redusă simţitor dacă boabele spălate se lasă la înmuiat 3-4 ore. În acest caz, timpul de fiebere poate coborâ la 30 de minute. Carnea de vită are nevoie de o oră de fierbere, după care se ia oala de pe foc, se depresurizează, se deschide, se introduc zarzavaturile (morcovi, patrunjel, ţelină, gulie etc ), se închide oala din nou şi se pune înapoi pe foc. Din momentul în care începe să şuiere, se lasă la fiert 25-30 min. zarzavaturile de toamnă şi 15-20 min. cele timpurii. Limba de vită are nevoie de 60-75 min. de fierbere, în fincţie de vârsta animalului. ( se poate estima după mărime ) Carnea de pui din magazin se pune o dată cu zarzavaturile la fiert, şi are nevoie de max. 30 min. Carnea de găină de la ţară se fierbe 30 de minute, după care se depresurizează oala, se pun zarzavaturile, se închide oala şi se mai fierb împreună la fel ca la carnea de vită. Toţi timpii specificaţi mai sus se consideră din momentul în care oala începe să şuiere. În oala sub presiune, nu este indicat să fierbi paste, orez, cartofi. Rişti să-i terciueşt. Oala nu se umple ochi!!!!! De la suprafaţa preparatului până la capac trebuie să rămână 3-4 degete distanţă, pentru a evita obturarea orificiului de evacuare a aburilor, şi a supapei de siguranţă. Din momentul în care oala începe să şuiere, oala se mută pe ochiul cel mai mic de pe aragaz, cu flacăra redusă la minim. Spor la gătit. |
|
#16
Posted 16 December 2014 - 22:40
Salutare, noi avem in casa o oala de la tefal, am dat ceva bani pe ea dar merita....
Carnea de vita fierbe cam in 35-40 de min, dar atentie dupa ce a început sa iasă abur constant pe supapa principala. Si într-adevăr semnul de siguranță este cam la o palma sub nivelul maxim. O seară buna. |
#17
Posted 16 December 2014 - 23:30
Lasi sa dea apa in clocot, scoti spuma si apoi pui capacul. Trebuie pus la foc mic ca sa nu stropeasca in toata bucataria. Nu pui la presiune cartofi si paste si nici chiar pui. Puiul din comert va deveni o pasta in foarte scurt timp.
|
#18
Posted 17 December 2014 - 20:30
Revin cu urmatoarele:
Am facut ciorba de pui - Am fiert/spumuit carnea intr-un vas mai mic si la urma am "aruncat" carnea si toate ingredientele in oala - 25 de minute fiert la foc mic. A iesit o mancare buna. Nu am stiut de nivelul maxim, am aflat dupa ce am terminat mancarea. La sfarsit am aruncat fideaua in oala si am pus capacul. Zic dupa ce mancarea a fost gata, oala lasata cu VENTILUL in pozitie dreapta, am scos capacul - am aruncat fideaua si am pus iara capacul: Am lasat 10 minute si gata mancarea. Oala este facuta de ertone, daca conteaza la ceva firma. O alta problema a fost "focul mic" - Dupa ce oala incepe sa fiarba trebuie aragazul sa fie dat pe MINIM sau mutat pe ochiul mic. Eu am dat focul incet si imi parea prea mic, am dat argazul mai tare si a dat abur prin amandoua VENTILE, mi-am dat seama ca "foc mic" inseamna ochiul mic si focul dat la minim. Am lasat mancarea in oala, experienta de "prima utilizare" a fost ceva de speriat, fara exagerare nu este de gluma cu o oala sub presiune care sasaie. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users