Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Viziunea lui Iohannis despre redevențe: banii să nu mai ajungă la stat, ci la proprietarii de terenuri.

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
68 replies to this topic

#1
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007
,,

Viziunea lui Iohannis despre redevenţe: banii să nu mai ajungă la stat, ci la proprietarii de terenuri

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, se pronunţă pentru schimbarea radicală a sistemului de redevenţe încasate pentru exploatarea resurselor subsolului României, care, dacă se va aplica, va reprezenta o premieră la nivel european: banii vor ajunge direct la oameni, nu doar la bugetul de stat.
Iohannis este de părere că o parte din redevenţele petroliere, colectate acum exclusiv de bugetul de dstat, trebuie să meargă la comunităţile locale, ba chiar la proprietarii terenurilor unde se exploatează resursele natural ale subsolului. Sistemul în care banii merg la proprietarii terenurilor, şi nu la stat, se practică în Statele Unite, nu şi în Europa.

"Cred că este necesar să implicăm mai mult comunităţile locale în acest proces de creştere a independenţei energetice a ţării noastre. Din acest motiv, cred că este necesară modificarea legislaţiei, pentru ca o parte din redevenţele către bugetul central să fie reorientate către comunităţile locale şi chiar către proprietarii terenurilor, aşa cum se întâmplă în SUA. În acest fel, cetăţenii, comunităţile locale vor beneficia de prosperitate şi vor simţi că sunt parteneri ai statului în acest proces" scrie în programul electoral al lui Klaus Iohannis, la pagina 29.
Pentru ca prevederea din programul electoral al preşedintelui ales să devină realitate, este nevoie teoretic de schimbarea Constituţiei şi a altor legi, pentru că bogăţiile subsolului aparţin momentan statului, care încasează redevenţe din exploatarea lor de către firme.Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice" scrie în Constiuţie. "Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică" se mai arată în legea fundamentală.
Totodată, chiar la primul capitol din legea petrolului scrie clar că "Resursele de petrol situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Marii Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si aparţin statului roman".
Iohannis a câştigat alegerile cu acest program electoral chiar în momentul în care autorităţile de la Bucureşti au început demersurile pentru modificare sistemului de redevenţe. Actualul sistem presupune, pentru hidrocarburi, aplicarea unei cote cuprinse între 3,5% şi 13,5% din contravaloarea producţiei fiecărui zăcământ, în funcţie de puterea lui, bani pe care îi colectează bugetul de stat. El a fost stabilit în 2004, în momentul privatizării Petrom, singura companie care exploatează momentan petrol în cantităţi semnificative din â România, şi potrivit contractului de privatizare, procentele au rămas fixe timp de 10 ani. De anul viitor, sistemul de redevenţe ar putea fi modificat, în sensul creşterii cotelor pe care statul să le primească din exploatarea resurselor subsolului, potrivit declaraţiilor în acest sens ale oficialilor români. Nu s-a pus însă nici un moment problema schimbării sistemului de taxare a producţiei de hidrocarburi, aşa cum propune acum preşedintele ales, Klaus Iohannis.
În 2013, statul român a încasat din redevenţele petroliere circa 1,2 miliarde de lei.
ECONOMICA.NET a încercat să obţină mai multe informaţii de la staff-ul lui Klaus Iohannis despre schimbarea sistemului de redevenţe. Nici Adriana Săftoiu şi nici persoana pe care aceasta ne-a recomandat-o, Cosmin Marinescu, fost consilier al ministrului de Finanţe Daniel Chiţoiu, care s-ar fi ocupat de programul economic al preşedintelui ales, nu au dorit se ne dea detalii.


Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.'' sursa:


http://www.economica...l#ixzz3KCcqJAGy



Practic banii rezultati din redevente nu vor fi folositi discretionar, in totalitate,  de unii reprezentanti ai statului, de regula in scopuri meschine.Sa vedem ce reactie va avea PNL in primul rand, daca va sustine acest proiect cat si PSD, aflat acum la guvernare, care deocamdata detine guvernul si majoritatea parlamentara.


Personal subscriu ideii lui Johannis.


Edited by fredy2007, 26 November 2014 - 21:08.


#2
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,851
  • Înscris: 25.01.2007
parca vad ca maine aia din pungesti se apuca sa sape de zor, sa caute gaze...

#3
hunab

hunab

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,802
  • Înscris: 23.12.2011
Si terenurile ale cui or fi, ca ale mele nu :D

#4
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Aici in AN, comunitatile si proprietarii obtin avantaje mari de pe urma redeventelor. Exista astfel comunitati  bogate, care pot plati salarii foarte mari celor din administratie si serviciile locale, au bani pentru infrastructura si scoli. Ca urmare primesc mai putin de la bugetul central, nu trebuie cine stie ce demersuri si aprobari pentru cheltuirea banilor din redevente.
De obicei sursa de bani este existenta unei exploatari miniere, petrol/gaz sau, cel mai des, trecerea unor conducte, linii electrice, sau drumuri de acces.
Daca ar fi asa o situatie in Ro, ati vedea mult mai multa "ingaduinta" din partea comunitatilor locale cand e vorba de exploatari, treceri de conducte. Primarii ar uita subit de "poluare", "habitat", etc. S-ar "bate" sa le treaca conducta pe tarlaua lor.

#5
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

View PostRosebud09, on 26 noiembrie 2014 - 21:34, said:


Daca ar fi asa o situatie in Ro, ati vedea mult mai multa "ingaduinta" din partea comunitatilor locale cand e vorba de exploatari, treceri de conducte. Primarii ar uita subit de "poluare", "habitat", etc. S-ar "bate" sa le treaca conducta pe tarlaua lor.
Banul motiveaza omul.
Daca ar fi vointa politica, gratie modelelor deja existente in occident, am putea progresa foarte mult.Din pacate actuala clasa politica nu doreste acest lucru deoarece asa nu si-ar putea atinge propriile interese meschine.Un om sarac poate fi mai usor manipulat decat un om bogat.

View Posthunab, on 26 noiembrie 2014 - 21:18, said:

Si terenurile ale cui or fi, ca ale mele nu Posted Image

Ale celor care le detin.Daca apartin exclusiv statului, atunci banii raman exclusiv la stat.In Norvegia, la nastere, fiecare cetatean primeste un anumit numar de actiuni la compania nationala norvegiana care se ocupa de exploatarea resurselor naturale.Resursele statului sunt exploatate doar de norvegieni in folosul lor.Nu trebuie uitat ca statul ar trebui sa subordoneze intereselor cetatenilor si nu invers.Populatia formeaza un stat nu un stat formeaza un popor.Stiu ca asemenea concepte sunt total straine tarii noastre.Asta ca sa fiu bland cu mine.

#6
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

View Postfredy2007, on 26 noiembrie 2014 - 21:05, said:

Personal subscriu ideii lui Johannis.

Si eu.

#7
wattu

wattu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,782
  • Înscris: 30.03.2014

View Posthunab, on 26 noiembrie 2014 - 21:18, said:

Si terenurile ale cui or fi, ca ale mele nu Posted Image

Foarte bine. Practic, sunt gazele oamenilor.

Edited by wattu, 26 November 2014 - 22:11.


#8
Daian95

Daian95

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,424
  • Înscris: 17.03.2012
Banii nu mai ajung la stat, acum ajung direct la hoti, ce paravan frumos.

#9
Ditian

Ditian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,167
  • Înscris: 04.07.2007
Se va intampla la fel ca la despagubirile de terenuri traversate de autostrazi. "Baietii destepti" vor pune mana pe terenurile respective si apoi pe banii din exploatari. Corect ar fi ca banii sa fie folositi de comunitatiile respective.

#10
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014
Cel mai corect e un 50-50%, ca oricum primaria bogata o "intarci" de la Guvern si desi nu ai venituri, ai economii.
Apoi evident proprietarilor le iei 16% impozit, ce consuma platesc TVA... similar Primariei, TVAul ajunge la bugetul de stat.

#11
Val888

Val888

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,080
  • Înscris: 02.08.2012

View PostDitian, on 26 noiembrie 2014 - 22:26, said:

Se va intampla la fel ca la despagubirile de terenuri traversate de autostrazi. "Baietii destepti" vor pune mana pe terenurile respective si apoi pe banii din exploatari. Corect ar fi ca banii sa fie folositi de comunitatiile respective.

Nu chiar. Exista o limita a exploatarii speculative. Proprietaru' poate fi nesimtit cu statu', mai ales daca are pretenari p-acolo si fac jumi-juma. Da' daca incearca sa se nesimteasca cu marile companii producatoare o sa-si ia mumu la greu. Ma rog, in Romania orice e posibil. Daca vreun jmeker d-asta poa' sa tzepuiasca Chevronu' (de exemplu), aia e strict treaba Chevronului, nu a statului.

Edited by Val888, 27 November 2014 - 00:41.


#12
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,466
  • Înscris: 15.06.2007

View Postwattu, on 26 noiembrie 2014 - 22:11, said:


Foarte bine. Practic, sunt gazele oamenilor.
Sa nu uitam cat teren au cumparat deja strainii in tara.
Daca vine o firma agricola paravan, si cumpara parcele de pamant exact acolo unde se afla gaz sau petrol, s-au scos frumos. Isi platesc redevente catre ei insisi, si doar impozite statului.  
Ar fi o chestie ca doar un procent de 20-30% sa mearga spre proprietari si restul la stat.

#13
Pollux

Pollux

    Mandru ca sunt barbat alb, crestin, heterosexual si liberal-cons

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,339
  • Înscris: 28.02.2005
cand esti proprietar de teren, de fapt esti proprietar doar pe 30 de cm la suprafata... atat cat sa pui cartofi. tot ce este sub 30 de cm este a' lu' tovarasu Hollande-statul.

#14
ARPA

ARPA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,603
  • Înscris: 05.10.2013
Ma intreb daca "conceptul" asta ii apartine lui personal ori a fost facut de cineva din stafu' lui Johannis .

Edited by ARPA, 27 November 2014 - 11:05.


#15
Cris007

Cris007

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,725
  • Înscris: 06.08.2004

View PostARPA, on 27 noiembrie 2014 - 11:05, said:

Ma intreb daca "conceptul" asta ii apartine lui personal ori a fost facut de cineva din stafu' lui Johannis .
Daca e ideea lui Mihalache? Iti dai seama ce paradox?

#16
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

View PostDitian, on 26 noiembrie 2014 - 22:26, said:

Se va intampla la fel ca la despagubirile de terenuri traversate de autostrazi. "Baietii destepti" vor pune mana pe terenurile respective si apoi pe banii din exploatari. Corect ar fi ca banii sa fie folositi de comunitatiile respective.

Nu neaparat.Prima data vin meseriasii sa faca investigatii geologice iar proprietarul isi poate da seama foarte usor, chiar daca geologii il aburesc, ca pe proprietatea sa se gasesc resurse naturale apte de explotat deoarece omul va fi imediat curtat de cumparatori.Cu siguranta ca oamenii nu vor fi tampiti sa isi vanda la un pret de nimic terenul.Nu au facut-o in cazul autostrazilor unde multi au fost expropiati fortat, conform legislatiei in vigoare, asa ca nimeni nu va renunta de regula la o vaca extrem de buna de muls pe termen lung.Lumea s-a mai desteptat.Nu mai este cu era in urma cu cativa ani au zeci de ani.

#17
cuculili

cuculili

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,291
  • Înscris: 10.05.2005
Desteptat, nedesteptat, legea trece numai cand mafiotii au adunat destul teren pentru ei.

E naiv cine crede ca politrucii vor trece legea doar de dragul poporanului obisnuit.
.................
M-am mirat si in campania lui Iohannis cum de nu este trambitata mai tare ideea asta (ca doar era prinsa in planurile sale)
Acum vad ca are topic distinct.

Edited by cuculili, 27 November 2014 - 13:30.


#18
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postfredy2007, on 27 noiembrie 2014 - 13:07, said:

Nu neaparat.Prima data vin meseriasii sa faca investigatii geologice iar proprietarul isi poate da seama foarte usor, chiar daca geologii il aburesc, ca pe proprietatea sa se gasesc resurse naturale apte de explotat deoarece omul va fi imediat curtat de cumparatori.Cu siguranta ca oamenii nu vor fi tampiti sa isi vanda la un pret de nimic terenul.Nu au facut-o in cazul autostrazilor unde multi au fost expropiati fortat, conform legislatiei in vigoare, asa ca nimeni nu va renunta de regula la o vaca extrem de buna de muls pe termen lung.Lumea s-a mai desteptat.Nu mai este cu era in urma cu cativa ani au zeci de ani.
bullsxit.
cum iti dai seama. platesti tu studiul geologic?
vine unul cumpara de 100$ locul de sonda si da mumu la restul de  bizoni care n-au bani de studii.
e atat de simplu.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate