Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

LIMBA ROMANA ESTE MAI VECHE DECAT LIMBA LATINA ?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
66 replies to this topic

#1
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012
nu am pus acest topic la disciplina "istorie", deoaarece nu am cunostintentele si argumentele necesare !
Unii cetateni care sunt pasionati de istorie, cu putine argumente, pe mine unu' m-au facut sa ma intreb,daca
nu cumva au dreptate, afirmand ca LIMBA ROMANA ESTE MAMA LIMBII LATINE ! ...
presupunand ca aceasta teza ar fi adevarata am fi "leaganul" Europei, nu ? ... si pe deasupra ar trebui "rescrisa" istoria !
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/SW1Re6s1tP8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by 9victor, 26 October 2014 - 08:43.


#2
Wittmann2

Wittmann2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,359
  • Înscris: 25.08.2008
Este corect, de fapt noi i-am cucerit pe romani si nu invers.

#3
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012

View PostWittmann2, on 26 octombrie 2014 - 08:42, said:

Este corect, de fapt noi i-am cucerit pe romani si nu invers.
esti off-topic ! ...herr lieutenant !

Edited by 9victor, 26 October 2014 - 08:46.


#4
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,326
  • Înscris: 24.05.2010
Nu e off-topic, mai pe romaneste ceea ce a zis colegul de la postul 2: E o tampenie si vorbeste aiurea cel din videoclip.

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Inca un topic cu penibilitati conspirationiste Posted Image De ce oare se lipesc de Victor topicurile astea, ca nu e primul ?

Edited by andreic, 26 October 2014 - 08:47.


#6
myshyk

myshyk

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,812
  • Înscris: 26.11.2006
Bineinteles, atata vreme cat limba romana contine cuvinte de origine latina, iar latina, nu contine nici un cuvant de origine romaneasca, e normal, nu?

#7
Clipboard01

Clipboard01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 22.07.2014
Este cea mai veche limba europeana din care se trag celelalte limbi si prima care a fost scrisa in lumea. Nu o zic eu, o zic tablitele de la Tartaria.

#8
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,815
  • Înscris: 01.09.2006

View Post9victor, on 26 octombrie 2014 - 08:44, said:


esti off-topic ! ...
Daca doreai raspunsuri cu adevarat, puneai topicul pe istorie.
De fapt, exista si acolo un astfel de topic.
Dar probabil este doar un mit stupid si tu nu doresti demontarea lui de catre cei care stiu istorie ci doar lamentari prin poiana.

#9
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012

View Postandreic, on 26 octombrie 2014 - 08:46, said:

Inca un topic cu penibilitati conspirationiste Posted Image De ce oare se lipesc de Victor topicurile astea, ca nu e primul ?
stiu sa citesc din anul 1973 ! ... varsta, bat-o vina ! ... pe deasupra cred cu tarie in marile conspiratii ale istoriei ! ...
conspiratii in care, noi romanii, noi dacii, noi rumanii, noi valahii, am fost intotdeauna "lucrati" !

#10
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
Adevarata istorie a Romaniei, ascunsa la nivel mondial.

Originea poporului roman a fost indelung discutata si a starnit polemici intre specialisti.
Iata cateva informatii despre stramosii nostri, pe care poate nu le stiai!
In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume (18,000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi tarnacop de miner descoperit vre-o data, cea mai veche activitate metalurgica a aramei din lume (8,000 ani inainte de Christos), cea mai veche scriere din lume (tablitele de la Tartaria, judetul Alba 5-6.000 inainte de Christos). Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa, si tot de aici au plecat si s-au format celelalte popoare indo-europene si nu numai cum ar fi: iranienii, carienii, italicii, frygienii, scitii, cimmerienii, triburile iberice, bascii, sarmatii, elenii(ahei si dorieni), fenicienii….etc.
TRACO-DACII reprezinta cea mai veche si mai inalta cultura de pe Pamant, anterioara civilizatiei Sumeriene, si totodata cea mai numeroasa (180 - 200 de triburi). Ei puteau fi gasiti in intreaga Europa (Balcani, Ucraina, Ungaria, Austria, germania, Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franta, Spania, Turcia europeana, Asia Mica, Africa……chiar si Burii din Africa de Sud sunt tot un neam Dac, din care facea parte insusi Burebista.
Scrisul si odata cu el istoria, au aparut mai intai in spatiul tracic si abia mai tarziu in spatiul greco-roman, dus probabil acolo tot de triburile care au migrat de aici. TRACO-DACII au avut cea mai veche agricultura din Europa, (neolitic) si printre cele mai vechi din lume. La vremea lor erau singurul popor din lume care foloseau cercul la dispozitivele de masurare a timpului, potrivit ToataRomania.spam.spam.ro
Incepand cu anul 1995, dupa studii indelungate, insa intentionat tinute la subsol, o serie de savanti americani de prestigiu au ajuns la concluzia caPotopul descris in Biblie a avut loc pe malul vestic al Marii Negre, unde locuia o populatie neasteptat de dezvoltata, (oare cine?).
De altfel Olimpul, legendarul munte din mitologia greaca (ULIMP- Lumina sau Splendoare, in limba traco-daca), nu era altceva decat muntele Bucegi pe care nu intamplator dainuie al doilea Sfinx de pe Pamant. Istoricul Homer spunea ca numai tracii stiau sa lupte calare si cu arcul incepand cu mileniul cinci inainte de Christos.
TRACO-DACII se remarcau printr-o corectitudine desavarsita, toate conventiile fiind incheiate verbal si apoi pastrate cu sfintenie. Lipsa de acasa era semnalata printr-un bat lasat la poarta, fiind mai mult decat suficient.
TRACO-DACII erau singura civilizatie din lume care nu a folosit sclavagismul sub nici o forma a sa.
In jurul anului 1400 I.C, se construieste in Tracia nord-Dunareana, cea dintai scoala cu local de sine statator de pe Terra, numita Androniconul, unde preotii Zamolxieni predau toate disciplinele universitare incepand cu teologia (cultul Zeului Soare si al celor 12 constelatii).
Confom marturiilor ramase posteritatii ale lui Platon si Socrate, insusi Pitagora si-a completat studiile la scoala Zamolxiana, si tot ei afirmau ca in acea vreme in Dacia existau cei mai de seama medici ai timpului.
Istoricul Herodot, ii considera pe Cimerieni originari de pe versantul Nord-Estic al Carpatilor,(Moldova de astazi). Apoi o parte din ei s-au deplasat spre Sud, in Anatolia, unde au fost cunoscuti ca Cimiry. Migrati ulterior catre Italia, Spania, Anglia si Irlanda au fost cunoscuti sub denumirea de celti.
Zona Nord -Dunareana (Romania de astazi), a fost considerata din vechime drept un paradis terestru.Un teren bogat in aproape toate bogatiile pamantului, cu terenuri agricole  (Granarul Europei de mai tarziu), pasuni intinse, toate formele de relief, un incredibil sistem hidrografic natural, o zona bine aparata contra majoritatii dezastrelor naturale…..etc. Ca un miracol unic al istoriei, locuitorii acestei zone n-au putut fi alungati din vatra stramoseasca si nici deznationalizati.
Romanii pastreaza in continuare limba, portul, obiceiurile, traditiile stramosilor de acum 7.000 de ani. Analizele minutioase de sange, demonstreaza un alt miracol : in ciuda numeroaselor invazii, inclusiv mult distorsionata ocupatie romana, ne-am pastrat puritatea genetica, specifica stramosilor nostri.
Harold Haarmann spune ca a existat o civilizatie danubiana, prima semnalata astfel in istoria omenirii, cu 2000 de ani mai veche decat civilizatia sumeriana, scriu cei de la ziare.com.
Haarmann este autor a 40 de carti traduse in diverse limbi de circulatie internationala, editor si co-editor a 20 de antologii.
Tablitele de la Tartaria au fost descoperite intr-un mormant stravechi in vara anului 1961, de catre arheologul Nicolae Vlassa, aflat in localitatea respectiva pentru sapaturi.
De la descoperirea lor pana astazi, tablitele de la Tartaria inca sunt o sursa de controverse. Multi cercetatori straini, carora tocmai li s-a adaugat si Haarmann, sunt de parere ca simbolurile ce apar pe artefacte prezinta prima scrierea a lumii.
Arheologi sarbi si romani au presupus initial ca ele nu sunt mai vechi de 2700 i.Hr. Tablitele in sine nu au putut fi datate cu carbon datorita compozitiei lor, dar aceasta s-a facut prin asocierea cu ramasitele umane descoperite odata cu tablitele.
Atfel, vechimea tablitelor de la Tartaria este impinsa la data de 5300 i.Hr., in conditiile in care primele scrieri mesopotamiene s-au facut in 3500-3300 i.Hr.

Descoperire de o importanta deosebita: Surorile tablitelor de la Tartaria, de la Vadu Rau
Descoperirea are o importanta deosebita pentru ca, iata, ea demonstreaza ca celebrele placute de la Tartaria, datate ca fiind mai “tinere” cu peste un mileniu decat cele sumeriene de la Djemdet Nasr, Kis si Uruk, considerate indeobste cele mai vechi forme de scriere din lume, nu reprezinta un caz izolat, accidental, ci o activitate cat sepoate de organizata, desfasurata de locuitorii acelor vremuri de pe actualul teritoriu al tarii noastre. Din pacate, la fel ca si alte asemenea descoperiri de exceptie, nici aceasta nu s-a bucurat de atentia necesara din partea specialistilor romani. Aventura acestor incredibile “pietre” inscriptionate a inceput prin anii ’80 ai secolului trecut, cand profesorul Dumitru Ionita, in timpul unei recunoasteri de teren desfasurate in punctul numit Vadu Rau din localitatea nemteana Farcasa, a descoperit o serie de obiecte neolitice, cum ar fi: fusaiole, greutati pentru plasele de pescuit sau pentru razboiul de tesut, topoare slefuite din piatra etc.
La Vadu Rau a existat in mod cert un atelier de confectionare a acestor artefacte, care apoi se raspandeau intr-o vasta arie geografica, ajungand pana in vestul actual al Romaniei sau chiar pana in Insula Pastelui. Dimensiunile tablitelor variaza intre 13,5 cm in lungime, respectiv 7-8 cm in latime”, mai spune profesorul Ionita.

“Oasele ca si tablitele sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Acum este randul nostru sa gasim ca scrierea a inceput in Europa cu doua mii de ani inaintea Sumerului. In Romania, avem o comoara imensa, dar ea nu apartine numai Romaniei, ci intregii Europe.”
spune celebrul profesor arheolog italian Marco Merlini, director al Prehistory Knowledge Project, membru al World Rock Art Academy Italia

sursa:   http://sfatuitoarea....ascunsa-la.html

#11
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

View PostClipboard01, on 26 octombrie 2014 - 08:48, said:

Este cea mai veche limba europeana din care se trag celelalte limbi si prima care a fost scrisa in lumea.
Care este cea mai veche scriere romaneasca ? (deci nu basme ca in mesajul de mai sus sau ce zic table si altele... concret)

Edited by andreic, 26 October 2014 - 08:54.


#12
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012

View Postech, on 26 octombrie 2014 - 08:49, said:

Daca doreai raspunsuri cu adevarat, puneai topicul pe istorie.
De fapt, exista si acolo un astfel de topic.
Dar probabil este doar un mit stupid si tu nu doresti demontarea lui de catre cei care stiu istorie ci doar lamentari prin poiana.
daca citeai postarea din introducere, aveai o postare minus ! ... "nu am pus acest topic la disciplina "istorie", deoaarece nu am cunostintentele si argumentele necesare ! "

#13
d-rive

d-rive

    zic tir

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,673
  • Înscris: 21.02.2009
Practic, e imposibil de aflat ce si cum.

Exista o legatura evidenta intre limba romana si celelalte limbi latine. Nu intamplator noua ne e destul de usor sa invatam aproape orice limba de origine latina, invers nu.
Puneti un francez sa invete romana... ii vine foarte greu, cum mult mai greu decat ne vine noua.
Explicatii sunt multe dar realitatea e una singura, orice om din Romania, fara prea multa carte, cultura, etc, a invatat destul de usor italiana, franceza, spaniola.

Topicul e un bullshit si ar trebui inchis. Poate deveni penibil daca nu suntem atenti iar limba romana nu merita asa ceva.

#14
primusroby

primusroby

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 24.01.2012
probabil de aceea suntem asa ramasi in urma,fiindca am aprut prea repede

#15
d-rive

d-rive

    zic tir

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,673
  • Înscris: 21.02.2009

View Postandreic, on 26 octombrie 2014 - 08:53, said:

Care este cea mai veche scriere romaneasca ? (deci nu basme ca in mesajul de mai sus sau ce zic table si altele... concret)
Pui problema intr-un mod putin gresit.
Nu cauta dovezi fizice ca nu prea ai sa gasesti. Din motive evidente.
Mergi pe logica ;) O sa ai o surpriza.

#16
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,231
  • Înscris: 27.10.2007

View Postsandy76, on 26 octombrie 2014 - 08:52, said:

In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume (18,000 ani inainte de Christos),...
... cea mai veche scriere din lume (tablitele de la Tartaria, judetul Alba 5-6.000 inainte de Christos).

Nu stiam ca judetul Alba e in Oltenia....

Edited by strongsss, 26 October 2014 - 08:59.


#17
9victor

9victor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 31.03.2012

View Postd-rive, on 26 octombrie 2014 - 08:55, said:

Practic, e imposibil de aflat ce si cum.

Exista o legatura evidenta intre limba romana si celelalte limbi latine. Nu intamplator noua ne e destul de usor sa invatam aproape orice limba de origine latina, invers nu.
Puneti un francez sa invete romana... ii vine foarte greu, cum mult mai greu decat ne vine noua.
Explicatii sunt multe dar realitatea e una singura, orice om din Romania, fara prea multa carte, cultura, etc, a invatat destul de usor italiana, franceza, spaniola.

Topicul e un bullshit si ar trebui inchis. Poate deveni penibil daca nu suntem atenti iar limba romana nu merita asa ceva.
inchis, nu! ... dar mutat unde sunt useri care se respecta ! ... adica la Istorie ! ...sorry guys !

View Poststrongsss, on 26 octombrie 2014 - 08:59, said:

Nu stiam ca judetul Alba e in Oltenia....
vezi ! ... ai inceput sa gandesti ! ...

#18
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

View Postd-rive, on 26 octombrie 2014 - 08:56, said:

Pui problema intr-un mod putin gresit.
Nu cauta dovezi fizice ca nu prea ai sa gasesti. Din motive evidente.
Pai stai putin, la alte popoare din jur gasim... de ce la noi nu trebuie sa gasim ?

Edited by andreic, 26 October 2014 - 09:01.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate