Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou

La multi ani @AndReW99!
 Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...
 orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus
 Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...
 

pilire dinti

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
julieta22

julieta22

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 25.08.2014
Buna ziua;
Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema; cu un sfat specializat; Care sint riscurile pilirii dintilor sanatosi? Am de facut o lucrarea in partea de jos, toti dintii, si astazi la efectuarea probei, exista o problema intre dintii de jos si cei de sus, un spatiu intre ei, pe lateral, la 4 dinti; domnul doctor mi-a propus doau variante, ramane asa, dar atunci dintii sint strambi si se vede si la vorbit, sau se pilesc dintii de sus( se ia un pic din ei, sters), cei 4 care mentionez sint dintii mei naturali, nu sint imbracati; Mi-e groaza sa-mi pilesc dintii sanatosi, desi mi s-a spus ca singurul effect va fi o sensiblizare a lor la rece timp de cateva luni; insa eu stiu ca dintii odata piliti nu mai sint ca inainte; gura mea este asimetrica si de asta apare problema dar oare nu se poate face altceva fara sa implicam aceasta pilire? Domnul doctor a spus ca lucrarea este buna, ca de vina este gura mea, dar ca mai sint si alti oameni, insa eu cred ca dintii se croiesc dupa gura, nu gura dupa dinti
Ce imi recomandati?

#2
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,822
  • Înscris: 10.12.2006
Cat de strambi ti-s dintii? Daca pe tine nu te deranjeaza, fuck it!

#3
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Te referi la stripping pt. ca ai dintii prea inghesuiti? Sau la ajustarea marginilor incizale / suprafetelor ocluzale?

Edited by gumball3000, 26 August 2014 - 14:49.


#4
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
Atunci trebuia facut initial un tratament ortodontic sa rezolve toate problemele. Fara sa vedem e greu de dat cu parerea, insa nicio lucrare pusa, indiferent de situatie, nu trebuie sa conduca la slefuirea dintilor antagonisti pentru ca este prea inalta sau orice alta problema. Nu pili niciun dinte. In principiu, fara sa arunc vreo acuza, lucrarea este foarte probabil sa fi fost prost conceputa si executata.

 gumball3000, on 26 august 2014 - 14:40, said:

Te referi la striping pt. ca ai dintii prea inghesuiti? Sau la ajustarea marginilor incizale?

Strippingul e cu totul altceva si se face in tratamentul ortodontic, nu asa aiurea.

#5
Mihai_3

Mihai_3

    我會回來的...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,040
  • Înscris: 26.04.2007
Ca fata uratenia este un handicap pur si simplu imens....si de multe ori inacceptabil din pacate.
Fa tot ce poti sa fi frumoasa, vei avea incredere in tine si starea ta generala va fi mai buna.

#6
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Ma gandesc totusi ca poate din cauza asta i-a recomandat sa-i "pileasca" dintii, in ideea de a urma un tratament ortodontic.

O poza si/sau radiografie ar fi ajutat mai mult decat simpla ta descriere.

Edited by gumball3000, 26 August 2014 - 14:48.


#7
julieta22

julieta22

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 25.08.2014
Multumesc pt raspunsuri, nu, nu este vorba de dinti inghesuiti si nici de tratament ortodont, pur si simplu in urma lucrarii asa reiese, daca nu-I pileste putin din varf, muscatura e buna, dar nu pot inchide gura;in ceea ce priveste cat de strambi sint ei (nu sint cei naturali ai mei, ci cei din lucrare, asa apar in gura mea ), nu stiu cum sa va explic, mi s-a spus ca am gura asimetrica si de acolo mi se trage, dar ca in final ttul va iesi perfect; insa eu sint speriata tare de consecinte

#8
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Nu este normal sa-ti strice restul dintilor daca spui ca dintii tai sunt drepti iar cei din lucrarea noua par strambi.
Normal ar fi sa refaca sau sa ajusteze lucrarea noua, nu sa-ti slefuiasca dintii buni.
Ar mai trebui sa stii ca odata pusa o lucrare noua o sa treaca o perioada pana te vei acomoda cu ea.

Nu lua de bun tot ce scriem pe aici, este destul de greu sa-ti oferim o opinie pertinenta fara sa avem macar o poza pe baza careia sa putem discuta.

#9
drndcg

drndcg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 363
  • Înscris: 11.07.2014
Julieta

     Din ce spui tu, as trage urmatoarele concluzii ( avand in vedere ca am putine informatii la indemana imi asum ca pot fi gresite):
1. E posibil sa ai dintii strambi ( fie inspre obraz fie inspre interiorul gurii) sau incalecati
2. E posibil sa ai o laterodeviatie mandibulara / laterognatie ( adica inchizi stramb cand musti sau ai deplasata  o anumita grupa de dinti)
Atentie! Daca cele de mai sus sunt adevarate atunci ar fi fost indicat inainte sa fac un tratament ortodontic sau daca nu era cauza ortodontica sa se determine cauza 'gurii strambe' ( dinti lipsa de mult timp, plombe sau lucrari inalte) si de abia apoi facuta puntea).
3. Trecand peste primele doua puncte, daca ai facut puntea si ti s-a indicat slefuirea celor de sus pentru a incapea lucrarea sau ptr a inchide bine avem trei variante:
a. lucrarea nu este executata corect ( nu conteaza cauza, medicul sau tehnicianul sau ambele ) si trebuie refacuta
b. ai avut mult timp lipsa de dinti jos ( parca jos e lucrarea ) iar dintii de sus au extrudat ( migrat, coborat pentru a acoperii spatiul ). Fie se face lucrarea in functie de spatiu ( de obicei vine cu 'burta' ca sa spun asa, neacademic) fie se pot slefui dintii de sus. Insa slefuira ( pilirea) se face nu dupa ureche ci cu hartie de articulatie etc pentru a vedea de unde se ia. Asta e valabil doar daca cei de sus au coborat un pic. Daca sunt coborati mult atunci daca slefuiesti din ei vor avea sensibilitate si vor durea...cateva luni sau nu. In acest al doilea caz cel mai indicat ar fi devitalizarea, amputarea partiala a coroanei si imbracarea lor la un nivel cat de cat egal pentru a putea musca bine cu cei de jos.

    In concluzie -  este cu dus si intors. E bine ca cei care pun intrebari sa stie ca pana nu avem o radiografie in primul rand si ceva poze intraorale noi putem face doar prezumtii.
                       -  ar fi bine sa ai un medic stomatolog in care sa ai incredere. Aici ti se poat da sfaturi, insa oricat de informat ar fi un pacient / user de aici, un sfat pertinent vine doar din partea unui medic stomatolog. Pe internet se scriu multe ( si multe chestii bune) insa asta nu suplineste lipsa unei pregatiri de baza pe care medicul dentist o are.  Multumesc!
-

#10
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Ce prostie... Nu se face nicio lucrare cu "burta" pentru ca au extrudat dintii. Apar interferente in miscarea de propulsie/lateralitate si nenoroceste suportul dentar. Planul ocluzal se definitiveaza inaintea protezarii deci face parte din etapa pre-protetica. Daca vii si faci o lucare la un plan incorect ca vezi Doamne asta e situatia si sa nu deranjam pacientul cu "piliri de dinti buni" nu se numeste compromis ci greseala. Medicul trebuie sa vada asta de la inceput, daca nu in cavitate sau model de studiu, macar in al doispelea ceas pe modelele de lucru atunci cand le primeste de la laborator, sa slefuiasca selectiv si sa reamprenteze antagonistii si ocluzia.
"Pilirea" dintilor care impiedica efectuarea unui tratament corect nu este optionala pentru pacient, iar daca acesta nu intelege dupa ce se explica clar care sunt problemele ce decurg din perpetuarea unei astfel de situatii, poate fi refuzat politicos de catre medic.

#11
drndcg

drndcg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 363
  • Înscris: 11.07.2014
Mai usor cu pianul pe scari dl Andrei. Eu am expus toate variantele care se fac sus. Stim bine ca pacientul cu dantura si edentatia si suportul osos ideale este o utopie. Bineinteles ca la nivel de litera cartii nu e 100 % corect sa faci asta. De unde stii tu ce clasa ocluzologica are si cum sunt dintii ca sa tragi concluzia ca apar interferente? E cumva pacienta ta?
La mine in cabinet, printre altele, am doua reguli trecute in fisa pacientului pe care acestia le semneaza inainte sa incepem lucrarea:
1. Orice dinte cu tratament de canal ( fara nerv ) va fi imbracat pentru a evita fracturarea lui.
2. Orice lucrare mica/mare  ( inclusiv fatetele ) se face pe o situatie ocluzologica stabila. Daca pacientul, prin absurd nu e de acord cu vreuna, il trimit mai departe, adica nu il tratez si ii si spun de ce. AVand in vedere ca lucrez pe recomandari, nimeni nu  a refuzat pana acum.


Inainte sa acuzi ce spun eu, trebuia sa citesti atent ca eu i-am spus dnei pacient ce variante o sa ii prezinte medicul respectiv....iar daca deja ii propusese slefuirea dintilor indemni ma indoiesc ca ar fi trimis-o mai intai la ortodontie etc etc. Din pacate, multi colegi merg pe principiul repede si cum o iesi...Doamne ajuta si din foame de bani si din comoditate dar si din multa nestiinta.

#12
AndreiNR

AndreiNR

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,033
  • Înscris: 14.06.2013
Domnu Dr...de ce simtiti nevoia sa va autosesizati? Nu va era adresata in mod direct respectiva mentinue!
Si sper totusi ca nu imbracati chiar ORICE dinte tratat endodontic!

#13
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
Chill, copii, chill.

P.S. Tare asta cu "imbracatul tuturor dintilor tratati endo, rânduleț în fișă", n-am mai auzit-o! :D Inseamna ca dvs nu aveti pacienti mai deloc, fara sa fiu rau cu ceva... ii pasati la urmatorul, care face endo si fara sa incarce protetic apoi.

#14
drndcg

drndcg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 363
  • Înscris: 11.07.2014
Domnule ripper, dvs gresiti:)

Nu intru in detalii cu argumentele ptr protectia coronara post tratament endodontic, orice dentist ar trebui sa stie riscurile unui dinte tratat enodontic si neacoperit ( principalul si cel mai des fiind VRF-ul = vertical root fracture). Statisticile spun ca 80 % cedeaza in doi ani, restul putand rezistant si 20 de ani, dar de cand profesez in Romania, crede-ma ca toti, dar absolut toti pacientii mei cu tratamente de canal accepta acoperirea cu coroane. Unii imediat, altii la 1-2 luni. Nici un refuz pana acum. Daca stii sa explici riscurile, orice pacient, sarac sau bogat isi va asigura astfel dintele pe termen lung. De ce foarte multi colegi nu spun pacientilor asta? cred ca e vorba de nestiinta. Multumesc. Cat despre pacienti, am atati pacienti cat pot eu sa duc calitativ si cantitativ.

#15
ripper

ripper

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,257
  • Înscris: 25.03.2002
Bro, am zis eu ca nu-i adevarat ce sustii? Sau ca nu asa ar trebui procedat corect? Nu, n-am zis. Am zis ca e exagerat ce faci cu semnatura referitoare la acest lucru si ca ai cuprins 100% din dintii tratati endo, unde un procent destul de mare rezista bine-mersi ani de zile. Nu procentul indicat de tine, care e o tampenie... scuza-ma. Cand e necesar si cand consider, toti pacientii sunt informati si primesc coroane, dar cand nu trebuie, nu poti sa-i bagi pe gat asa ceva, ca esti tu mai ortodox ca papa. Au mai evoluat informatiile, SLA-ul la endo se face minim invaziv, acum daca se gaureste in nestire prin dinte, cred si eu ca e nevoie de coroana apoi. Eu pe majoritatea tratati endo, repet, majoritatea, nu toti, pun pivoti din fibra. Si uneori cand e cazul, protectie cuspidiana, dar nu prin coroane, ci incrustatii, ca nu ma apuc sa sacrific toata substanta dentinara sa-i trantesc o coroana apoi.
Ma rog, detalii... fiecare lucreaza cum doreste.
Si hai ca suntem off-topic, continuam prin PM daca doresti!
Bafta!

#16
drndcg

drndcg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 363
  • Înscris: 11.07.2014
Pe scurt:
- am zis de protectie cuspidiana, nu in toate cazurile coroane. Protectie cuspidiana la mine inseamna trei lucruri: onlay direct / indirect sau coroana.
- cred ca nu ai fost atent cand ai zis incrustatie, in afara de faptul ca o fi de ceramica , incrustatia actioneaza ca si o plomba, are efect de fracturare a radacini ( precum pana, icul de despicat lemne in mijlocul unui bustean). Onlay da, inlay ba!
- am vazut peste 20 de cazuri de vrf la dinti tratati minim invaziv. Dar asa cum stii cred, un tratament corect endodontic inseamna in general o largire de 6-8 % grade a canalelor pentru a putea ajunge cu irigatul la varful radacinii. Presupun ca folosesti ProTaper sau alt sistem cu conicitate progresiva nu amaratele ace Kerr cu 2% conicitate si apoi irigi aiurea doar pana la maxim jumatatea canalului
- SLA? SLA = straight line of acces ( tradus in romaneasca = linie directa de acces si in loc sa protejeze dintii ii cam slabeste mai ales daca ai canale meziale f curbe la sesari sau septari si decimezi dentina cervicala.
- conform studiilor ( cand am timp, spre sfarsitul saptamanii o sa le pun aici ) pivotul de fibra de sticla NU mareste deloc rezistenta dintiilor ci doar suprafata de adeziune. Cu alte cuvinte, daca ai cavitate de acces ocluzala si cei patru pereti integri NU  pui pivot ca mai rau faci ( mai ales ca trebuie largit canalul). Pivot se pune cand avem 2-3 pereti distrusi ( acolo unde este cazul ) si se face reconstructia ( build-up-ul ) cu un compozit fluid adecvat, preferabil ranforsat cu zirconiu ( eu folosesc DMG-ul). Desi era acceptata pana acum parerea ca un pivot de fibra sporeste rezistenta unui dinte, uite ca e taman pe dos. Si fara studii, e logic sa fie asa.
- aveti grija cu limbajul de "tampenie". Eu tot ce spun aici nu spun ca altii doar din experienta ci evidence-based, adica cu studii. Sper ca a trecut vremea lui 'lasa ca merge si asa" sau "din marea mea experienta iti spun ".

  Cam asta in mare, sper ca  a fost o polemica constructiva mai ales ca citesc si pacienti pe aici. AUf wiedersehen!

#17
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006

 drndcg, on 03 septembrie 2014 - 20:19, said:

- am zis de protectie cuspidiana, nu in toate cazurile coroane. Protectie cuspidiana la mine inseamna trei lucruri: onlay direct / indirect sau coroana.
Esti sigur ca asta ai zis?
Sigur, Sigur?

 drndcg, on 01 septembrie 2014 - 12:28, said:

1. Orice dinte cu tratament de canal ( fara nerv ) va fi imbracat pentru a evita fracturarea lui.

Atunci cand te apuci sa citezi din studii, lasi frumos referintele bibliografice, nu poti arunca asa vorbe in vant.
Se gasesc oricand alte zece studii care sa combata ce sustii tu, lasa datele sa vedem daca este vorba despre un review al literaturii sau doua-trei studii individuale.
Si nu in ultimul rand, trebuie sa stii sa si filtrezi datele, am gasit si eu tot felul de articole fantasmagorice cu metodologii care mai de care mai dubioase sau chiar si cu metode de selectie ce nu au nicio legatura cu statistica, astfel ca datele nu puteau fi reprezentative pentru populatia totala.

 drndcg, on 03 septembrie 2014 - 20:19, said:

AUf wiedersehen!
Vad ca traduci cuvinte din engleza in romana, acum scrii in germana, in ce limba doresti pana la urma sa discutam?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate