Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Autonomie Boiler 200 litri Incalzire in pardoseala

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
mariusxcom

mariusxcom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 06.06.2006
Salut.
O sa vi se para funny dar nu este.
O data cu repornirea programului "casa verde" imi pun si eu sistem solar termic.
Este vb de :Panou solar cu 30 Tuburi Boiler 200 litri cu 2 serpentine.
Eu stau de 1 an la casa si am incalzire in pardoseala.
Stiu de anul trecut ca in toamna problema pe care o aveam era urmatoarea. Era destul de cald in casa dar gresia era rece... senzatia de rece ceea ce nu e chiar asa de placut.
Cum tot imi pun sistemul acesta care se incalzeste de la soare  ... si cum statul imi da 60 de mil (ca de altfel nu faceam nimic) ma gandesc ca poate pot sa imi incalzesc gresia cu ajutorul acestui sistem.
In principui nu vreau sa incalzesc toata casa ci doar o parte din parter mai exact living-ul si bucataria. in total cred ca sunt vreo 60 m2 si sunt 5 circuite de ~ 80 metri de 16 mm grosime.
Intrebarea mea e urmatoarea daca butoiul de apa de 200 litri este la 55 de grade in cate minute imi va raci butoiul de la 55 de grade la 25 de grade (mai exact o sa imi dau seama in practica), sau altfel  o sa incalzeasca macar cat de cat pardoseala?
Ca si costuri sumplimentare nu o sa fie in afara de mici modificari la sistemul actual:
- intrarea de apa rece din centrala va trece acum direct prin boilerul de 200 litri si pe urma va trece prin centrala. (centrala va incalzii doar diferenta daca este nevoie. Pe timp de vara centrala va fi inchisa deci nu vor fi probleme. )
- intrarea de apa rece de la calorifere va mai avea o varianta care va trece prin boilerul (a doua serpentina) si cu 2 vane de inchidere deschidere voi alege pe unde circula returul la agentul termic. Adica direct in centrala sau boiler si apoi centrala.
Cand voi alege ca returul sa treaca prin boiler (adica toamna si primavara si nu iarna)  centrala va fi setata pe vreo 25 de grade si ea nu va porni (sau daca va porni e doar la inceput).
Sistemul de automatizare de la IP va fi pus intr-o priza programabila care sa functioneze doar 60 de min pe zi (atat sper sa fie autonobia boilerului si in intervalul 15-17 cred cand butoiul va fi incalzit la temperatura maxima si oricum pe mine ma intereseaza ca pardoseala sa fie calduta dupa ora 17:30).
Intrebarea mea este VA FUNCTIONA?
Sau ce probleme sa ma astept sa apara si cum pot sa le evit?
Merci mult.

#2
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,546
  • Înscris: 05.12.2005
Depinde de masa termică a şapei din pardoseală, la 60m² de serpentine abia se va simţi  încălzirea, estimez cam 5 grade diferenţă până la echilibrare.

#3
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,971
  • Înscris: 01.03.2013
200 de litri de apa de la 55 la 25 de grade cedeaza 7 kWh de energie, echivalentul a trei sferturi de metru cub de gaz.

#4
_bcristian_

_bcristian_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,551
  • Înscris: 31.12.2006
200 l apa racindu-se 30 grade inseamna aproape 7 kWh
Exact ce inseamna asta la tine depinde de multi factori, dar oricum nu e o cantitate de neglijat.

#5
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 mariusxcom, on 21 august 2014 - 19:35, said:

Cum tot imi pun sistemul acesta care se incalzeste de la soare  ... si cum statul imi da 60 de mil (ca de altfel nu faceam nimic) ma gandesc ca poate pot sa imi incalzesc gresia cu ajutorul acestui sistem.
Pentru treaba asta nu era necesar sa deschizi un nou topic. Era suficient sa intrebi, sau mai exact spus sa citesti,  pe topicul de Instalaţii SOLARE, Panouri plane, Tuburi vidate si ai fi aflat ca pentru un boiler de 200 litri sunt prea multe 30 tuburi vidate, iar pentru incalzire sunt egal cu zero cele 30 tuburi vidate.
Multumestete cu 15-20 tuburi vidate pentru aport la apa calda (la un boiler de 200 litri), care chiar daca ti se pare funy, depasesc cei 6000 ron dati de stat. Cu cei 6000 ron dati de stat nu montezi nici macar un panou de 10 tuburi legat la un boiler de 100 litri fara sa mai pui si tu ceva bani.

-----
Nu inteleg deloc titlul topicului tau. Ce legatura are boilerul cu incalzirea? Boilerul este menit sa faca apa calda menajera. Incalzirea este cu totul altceva si nu conteaza daca ai sau nu boiler. Poti avea doar incalzire si boiler nu. Sau invers: boiler da si incalzire nu.

#6
titidudu

titidudu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 05.07.2009

 mariusxcom, on 21 august 2014 - 19:35, said:

repornirea programului "casa verde"

Really??
Poate putin off-topic dar chiar reporneste casoiul cel verde?
Din cate am citit pe la AFM si declaratii de presa e doar o re-scarmanare a dosarelor din 2011. Nici vorba de primit noi dosare.
Sunt deci curios daca esti cu dosar pe rol la AFM sau planuiesti sa intri acum.
Sa nu pici in plasa vanzatorilor de panouri care incearca sa convinga lumea sa faca contracte si sa plateasca avansuri ...

Unul dintre articolele la care m-am referit - http://www.mesagerul...amul-casa-verde

Edited by titidudu, 22 August 2014 - 09:11.


#7
mariusxcom

mariusxcom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 06.06.2006
titidudu stai tu calm ca nu lucrez pentru stat si nu am pe nimeni pe acolo. Da programul casa verde s-a repornit adica cei care au avut dosarele aprobate in 2011 abia acum au fost alocati banii si am primit finantare.
Florin e adevarat ca pe langa cei 6000 de la stat am mai contribuit si eu. Ideea era ca pentru 700 ron primeam in plus boiler de 200 litri cu 2 serpentine in loc de 150 cu o serpentina si 30 de tuburi vidate in loc de 24.
Pe timp de vara stiu foarte bine ca va trebui sa acopar jumatate din tuburi ca altfel va da afara.
Ce nu vrei sa intelegi tu e ca eu nu vreau sa ma incalzesc cu 30 de panouri vidate ci in perioada de toamna primavara cand temperatura in casa este peste sau egala cu 19-20 de grade, gresia la parter (living si bucatarie ~ 60 m2) este in jur de 17-20 habar nu am cat dar nu e confortabila cu piciorul gol. eu vreau doar sa o ajut sa creasca 3-4 grade. Sapa are maxim 5 cm grosime.
Florin normal ca boilerul/mini puffer-ul nu are treaba cu incalzirea si daca o continuam asa nu are treaba nici cu incalzirea apei ci e doar folosit ca o unitate de stocare a caldurii. Ce faci cu ea depinde de fiecare.
Stiu cand gelu mi-a facu estimarea la casa mi-a spus consumul de 12 kWh. Mi-am pus o centrala de 24 kw in condesare si cel care mi-a instalat-o mi-a zis ca nu o sa imi faca fata la dimensiunea casei. A regretat el ca l-am mai chemat de 2 ori sa imi micsoreze puterea centralei. Daca nu am gresit cumva unitatile de masura pentru cei 60 m2 si boilerul meu de 200 litri incalzit ar trebui sa faca autonomie de macar o ora pe zi ceea ce e destul de decent.
Ramane de vazut si in practica :D peste 2 saptamani.

#8
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Marius, ce vrei tu sa faci nu prea are sanse sa fie functional. Sa mai discutat pe aici problemele respective.

Hai sa vedem partea de preparare ACM (apa calda menajera)
- Tu zici ca vara iei ACM din boiler si o treci prin instantul centralei.
- Tu zici ca astfel cind apa din boiler este mai calda decit setarea centralei, nu va pleca centrala. Partea asta este foarte ok
- Dar ce te faci cind apa din boiler are 40grd si tu ai setat centrala la 45grd ? Pai simplu, o sa spui ca pleaca focul in CT ca sa incalzeasca apa cu 5grd.
- Si ce pateste centrala ? Simplu, fierbe.
- Vezi tu, in general centralelor le trebuie cam minim 15grd diferenta intre temperatura apei ce intra si temperatura apei de iesire.
- In general daca le pui sa incalzeasca apa ce trece prin schimbatorul cu placi cu mai putin de 15grd, ele o cam o iau razana.
- Au fost gindita sa primeasca apa rece de 10-20grd si sa o incalzeasca undeva intre 35-60grd.
- Cu toate astea multi se plinga ca vara cind apa rece are 20grd nu prea merge sa setezi centrala pe 35grd ca o setezi degeaba ca apa calda oricum cam ajunge la 45grd ca nu-i capabila centrala sa moduleze.
- Ori tu vrei in unele momente sa bagi apa de 40grd si sa o incazesti la 45grd. Nu prea tine figura.

Hai sa studiem si incalzirea.
- Tu zici ca toamna/primavara te folosesti de boiler ca sa preincalzesti apa ce intra in returul centralei.
- Dar ce faci cu partea de ACM ?
- Nu crezi ca ar trebui toamna/primavara sa nu mai iei deloc ACM din boilerul respectiv si sa-l lasi doar pentru incalzire ?
- Daca lasi legata si partea de ACM si folosesti 20 minute apa calda, ai cam ramas fara ajutorul boilerului la preincalzirea returului CT.
- La un debit de 10 litri pe minut in 20 minute cam consumi 200 litri de apa. Adica tot boilerul tau.
- O alta problema este ca pe incalzire centralele se pot seta la minim 30 sau 35grd ( poate ca a ta merge la 30grd)
- Asa ca nu conteaza in cit timp scade boilerul de la 55grd si pina la 25grd pentru ca tu nu-l poti folosi daca apa din el nu are peste 35grd.
- Va fi cam greu sa faci 55grd in boiler toamna si primavara. Mai corect era sa spui 40-45grd.

--------
Hai sa incercam si niste calcule:
- De la 55 la 35grd avem un Delta T de 20grd inmagazinat in 30 litri de apa. Hai sa fim mai darnici si sa spunem 40 litri de apa, cu toate ca serpentina superioara nu prea are cum sa acopere 40litri de apa
- Hai sa presupunem ca necesarul termic al casei tale in momentele respective este de 5kw

Nu stiu exact cu ce formula este mai bine sa calculam, dar hai sa incercam cu asta:

......... m x DT
t  = --------------  [ore]
......... P x 860

In cazul asta avem:

Timpul = (40 litri x 20grd) / (5kw x 860) = 800 / 4300 = 0,19 ore Asta inseamna ~11 minute de functionare.

Ca sa te tina 1 ora boilerul, asa cum ai presupus, trebuie ca necesarul casei sa fie de maxim 1kw

#9
mariusxcom

mariusxcom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 06.06.2006
Salut,
1. Partea cu ACM-ul unde apa rece trece prin boiler si apoi prin centrala e deja testata. Tatal meu are instalat boiler de 150 + 24 de tuburi vidate din 2011. La inceput (un an) a folosti sistemul clasic .. separat. ori boiler ori centrala si l-a folosit doar vara. Pe urma mi-a venit ideea asta si a pus-o in aplicare. De atunci l-a putut folosi tot timpul,  cu o singura exceptie (vara cand inchidea centrala). Ai spune ca sistemul e inutil iarna dar nu e chiar asa. La el iarna alimentarea cu apa se face direct din raul siret. Si ajunge in casa apa rece la 4-7 grade. Cu panourile si boilerul ajungea iarna peste 15 grade , si centrala reusea sa duca un debit de apa calda mai mare decat inainte.
Referitor la cazul tau cu 40- 45 de grade. Acest lucru se va intampla foarte rar si de regula in perioada de toamna cand nu sunt interesat de acm ci de incalzire si atunci apa rece care devine apa calda de consum nu va mai trece prin boiler.

2. Partea cu incalzirea. Cum am spus si la punctul 1 nu folosesc ACM-ul toamna si primavara. Nu stiu daca stiai, dar centrale in condensare pornesc de la 20 de grade. Si cum pe mine ma intereseaza o temperatura a gresiei in jur de 19-20 de grade (nu ma intereseaza caldura ci confortul la picioruse:D ) si daca butoiul e la  55 de grade pana la 20 de grade cat ma intereseaza pe mine sunt 35 de grade.
Mai repet inca o data eu nu vreau sa incalzesc casa cu boilerul ci vreau sa duc gresia care este de 60m2 X 0.05 = 5m3 de la temperatura de 16-18 grade la 19-21 de grade.
Facand regula 3 simpla si luand in calcul ca in loc de 3 m3 de beton sunt 3 m3 de apa asta inseamna ca ridic temperatura cu 2.3 grade. Imi inchipui ca Transferul termic din apa in sapa/gresie nu se face cu un raport de 1/1  dar ma gandesc ca tot il ridic cu 1.5 grade pe zi. Sa zic cu o medie de 1 grad pe zi. Mai presupun ca am o pierdere de 0.5 grade pe zi la gresie asta inseamna ca am un +0.5 grade pe zi atat timp cat temperatura din casa nu scade asa de tare.

Ce s-ar putea sa fie adevarat e ca in loc de 50-55 de grade voi avea in boiler 40-45 de grade.
Acum ma gandeam , dar nu am studiat Controler solar SR 208C poate, asa cred, o functie sa pot porni o pompa in momentul in care butoiul are peste X grade. Atunci X pt mine va fi 25 si asa cred ca randamentul panoului de pe casa va fi mult mai bun.
Ce zici de ideea aceasta? Ca sa pot sa o implementez singurul lucru care imi trebuie este un cablu cu 2 fire (faza de la automatizarea IP) si un declansator care e activat de controlerul solar.

#10
cheluakame

cheluakame

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,312
  • Înscris: 05.02.2010

 florin71_skoda, on 24 august 2014 - 14:49, said:

- Tu zici ca vara iei ACM din boiler si o treci prin instantul centralei.
Posted Image  nu se recomanda vehicularea apei cu temperaturi mai mari de 20*C prin centrala caci pot aparea defectiuni ale senzorilor de temperatura sau, asa cum ai prezentat si tu, defectiuni ale centralei (supraincalzire).

In astfel de situatii, se recomanda utilizarea unui kit hidraulic solar.Posted Image

 florin71_skoda, on 24 august 2014 - 14:49, said:

Hai sa incercam si niste calcule:
Hai tizule, ca m-ai motivat si pe mine.
Uite si de la mine cateva calcule:

In Septembrie, radiatia solara ofera circa 4 kwh/mp/zi.

Un panou cu 30 tuburi, are circa 3 mp si un randament de ~80%.

Ca urmare avem:
(3x4) x 0.8 =  ~10 kwh captati de panoul solar (9.6 mai exact)

Pentru a incalzi un boiler de 200 litri de la 10*C la 55*C avem nevoie de ... 10 kwh (10.5 mai exact) ...

Restul calculelor deja nu isi mai au rostul Posted Image

#11
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Tizule, calculeaza si tu de la 25grd pina la 55grd. Zic doar de la 25grd pentru ca Marius are o centrala care stie sa coboare pina la 20grd pe tur si atunci poate sa stoarca din boiler pina sub un 25grd fara sa mai plece centrala. Plus ca sub 25grd parca nu prea are sens sa vehiculeze apa prin IPAT.
Singura problema ar fi ca el incalzeste 200 litri de apa si beneficiaza doar de 40 litri de apa in schimbul asta dintre CT si "puffer" (boiler).

Marius, eu banuiesc ca ai Ariston Evo. Mai zi si tu 2 modele de centrala ce stiu sa coboare pina la 20grd, inafara de asta Posted Image

Nu stiu daca nu ar fi mai bine sa folosesti un schimbator in placi si o alta pompa pentru a aduce aport la incalzire. Numai ca costa mai mult utilajele + automatizarea.

----
Pentru ca-mi este lene sa fac prea multe calcule, am facut 2 simulari in TSol. Cum nu sunt scheme cu boiler pe post de schimbator, am pus puffer de 200 litri in loc de boiler. O simulare este pe tot anul si alta doar pe luna septembrie.
@cheluakame, arunca si tu un ochi peste ele si mai da-mi si tu ceva idei legat de ce sa schimb prin setari ca sa fim mai apropiati de realitate.

Attached File  proiect 1.pdf   159.41K   33 downloads Attached File  proiect 2.pdf   157.73K   23 downloads

#12
cheluakame

cheluakame

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,312
  • Înscris: 05.02.2010

 florin71_skoda, on 24 august 2014 - 20:45, said:

Tizule, calculeaza si tu de la 25grd pina la 55grd. Zic doar de la 25grd pentru ca Marius are o centrala care stie sa coboare pina la 20grd pe tur si atunci poate sa stoarca din boiler pina sub un 25grd fara sa mai plece centrala. Plus ca sub 25grd parca nu prea are sens sa vehiculeze apa prin IPAT.
Nu tizule, m-am referit la faptul ca acel panou va putea doar sa faca ACM, nu exista energie suplimentara care sa poata fi folosita la incalzire.
Ma refer la faptul ca nu vad rostul sa foloseasca apa aceea pentru incalzire doar pentru a folosi centrala sa prepare alta.

 florin71_skoda, on 24 august 2014 - 20:45, said:

@cheluakame, arunca si tu un ochi peste ele si mai da-mi si tu ceva idei legat de ce sa schimb prin setari ca sa fim mai apropiati de realitate.
Le verific maine sa compar cu datele ce le folosesc eu Posted Image .

Oricum, tine cont de faptul ca eu nu am luat in considerare pozitionarea panoului, care modifica foarte mult cantitatea de energie captata. Cu alte cuvinte, estimarea mea ar fi valabila mai mult la un CSP decat la un panou fix.Posted Image

#13
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 cheluakame, on 24 august 2014 - 21:41, said:

Nu tizule, m-am referit la faptul ca acel panou va putea doar sa faca ACM, nu exista energie suplimentara care sa poata fi folosita la incalzire.
Ma refer la faptul ca nu vad rostul sa foloseasca apa aceea pentru incalzire doar pentru a folosi centrala sa prepare alta.

Aha, pai asa spune mai frate, ca in mesajul respectiv nu ai fost destul de explicit (sau nu am fost eu suficient de perspicace Posted Image)

Pentru mine acum ideea ta este simpla:
Avind in vedere ca panourile sunt supradimensionate fata de boiler, Marius poate sa prepare ACM pina prin noiembrie. Asa ca nu are sens sa se incurce cu diverse "inventii" de aport la incalzire si mai bine foloseste "neoanele" doar pentru ACM. Decit sa vrea in septembrie incalzire gratis si ACM pe bani, mai bine face ACM cu panourile si incalzirea o face cu gaz.
Acum este bine ? :P

#14
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,309
  • Înscris: 30.01.2008
Mie mi se pare cel mai bun sistem ala cu puffer in care ai serpentina ptr solar si atasat de puffer ai  SCP ptr ACM in regim instant.
E un fel de 3 in 1 Posted Image ...ca samponu

Attached Files



#15
cheluakame

cheluakame

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,312
  • Înscris: 05.02.2010

 florin71_skoda, on 24 august 2014 - 22:04, said:

Acum este bine ? Posted Image
Este chiar foarte bine.

In plus, as adauga eu, daca pentru prepararea ACM ar folosi 50-60*C tur, la incalzire, in Septembrie, cum doreste el pardoseala calda, poate folosi doar 30-35*C, aducand un plus de randament centralei in condensare.

#16
mariusxcom

mariusxcom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 06.06.2006
Uite ca au trecut 6 luni si in sfarsit am boilerul montat  si e soare afara  de dimineata.
si am inceput sa fac testele mele  prin care sa pot incalzi casa cu ajutorul panourilor solare doar printr-un boiler de 200 litri.
am deschis cam 6 circuite din 20 cate sunt in casa la incalzirea in pardoseala.
In boiler aveam cam 32 de grade cand am deschis sus si vreo 27 de grade jos.

Cand am trecut ca recircularea sa treaca prin boiler centrala afisa in acel moment 30 de grade (adica aceasta e temp la care e incalzit returul) . perfect.
Dupa o ora .. m-am uitat sa vad si sus sunt tot 32 de grade, jos 30 de grade iar in centrala sta fix la 24 de grade.
Panourile solare functioneaza bine .. din cand in cand mai fac cate o pauza de 1-2 min .. ceea ce inseamna ca aduc caldura bine ..

Acum eu ma gandesc ca apa s-a racit pe langa serpentina  prin care trece returul de exista asa mare diferenta..  dar ciudat
dar m-am uitat sa vad la ce vine apa din retur si vine la 18 grade si .. (30 +18)/2 = 24  . nu e o formula matematica :) dar mi-a raspuns la intrebarea de ce returul e asa de rece :D

#17
cxr

cxr

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 02.10.2005
Pana la urma cum merge , reusesti sa incalzesti un pic pardoseala cu apa din boiler? Am si eu la fel un boiler de 200L si panou de 30 tuburi si ma gandeam la aceeasi chestie.

#18
mariusxcom

mariusxcom

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 06.06.2006
am folosit cam 1.5 luni de zile aprilie si mai.
La inceput am facut greseala sa folosesc boilerul bivalent (adica pentru apa calda si incalziere) si abia daca o ora -2 pe zi imi incalzea pardoseala. Mult prea putin.
Am trecut doar pe incalzire si totul a functionat foarte bine.
Controlerul a fost setat la 28 de grade sa porneasca centrala si ip-ul. Temperatura dupa amestec (in centrala) retur Ip + boiler  a oscilat intre 23 si 24 de grade. A ajuns si la 25 prin mai.
De functionat a functionat incontinu timp de ~ 6-8 ore pe zi Cam de la ora 9-10 pana 5-7. Pot sa zic ca a functionat si in unle zilele mai inorate...

Partea buna e asa cum am anticipat e ca am putut incalzi gresia fara a creste temperatura in camera la un cost infim. In living am in jur de 21 de grade daca mergeam pe centrala ca sa imi pot incalzi gresia trebuia sa pun in living 23-24 de grade pe termostat ceea ce inseamna consum ineficent si temeratura mai mare decat temperatura dorita. Daca pun 21 pe termostat atunci nu se mai incalzeste gresia pentru ca temperatura fara aport de incalzire e intre 20 si 21 de grade.
Eu ma declar multumit, vedem si in toamna cun functioneaza.. sper ca la fel. numai soare sa fie. Azi chiar am inchis IP-ul deci am trecut sistemul numai pe producere de apa calda.

Urmeaza cam intr-o luna sa incep alta testare : Vreau ca aportul de apa calda de peste 45 de grade din boiler sa o duc in piscina (am o piscina din aia cu raza de 4m demontabila si la inceput de vara noaptea apa se raceste destul de repede).
Si ma gandeam ca sa folosesc o pompa de la o centrala de gaz mai veche un furtun care e legat la a doua serpentina (mai trebuie sa pun 2 t-uri si 2 robineti) si un sorb sa nu scape apa cat timp nu functioneaza.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate