Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Ce mancau romanii inainte de `89 (II)
Last Updated: Jan 09 2024 13:00, Started by
lucifer76
, Jul 26 2014 14:49
·
5
#1
Posted 26 July 2014 - 14:49
Deoarece vechiul topic a ajuns la cele vesnice, propun un nou topic.
|
#3
Posted 26 July 2014 - 15:03
Adidasi de porc,
salam Victoria (asta continea si carne), salam de vara, parizer (era lux), tacamuri, cabanos (daca aveai pile) untura era in loc de ulei; cei mai buni cartofi prajiti se fac in untura (nu am mai mancat de 20 de ani) |
#4
Posted 26 July 2014 - 15:06
Tablete de glucoza pe post de "ciocolata" alba...
P.S. Cele mai bune dulciuri erau niste jeleuri verzi intr-o cutie metalica rotunda si verde, din cate retin erau de fapt medicamente pentru gat inflamat. Edited by LensFlare, 26 July 2014 - 15:08. |
#5
Posted 26 July 2014 - 15:10
Rosii, Cartofi, Fasole, Pepeni BIO, dar nu stiam ca le zice asa .
|
#6
Posted 26 July 2014 - 15:15
lucifer76, on 26 iulie 2014 - 14:49, said:
Deoarece vechiul topic a ajuns la cele vesnice, propun un nou topic. Depinde, cat de bine stiai sa fentezi sistemul. Daca-l fentai o puteai duce bine, evident in cazul in care, casa (nu blocul/apartamentu) era locuinta ta. La casa, te mai puteai bucura de un tzomb/tzubac de diferite pasari, fara e-uri, un tzugulan de Craciun, etc. Nu-mi mai doresc acel regim (prefer sa mor), asa cum nu-mi doresc, sa trimufe la urmatoarele alegeri, sarmalagiii si fasolagiii cu ciolan. |
#9
Posted 26 July 2014 - 15:21
Problema nu era ce mincau problema era sa procuri mancarea si timpul necesar pentru aceasta !
Nu atit ca nu gaseai, fiecare avea o ruda sau o cunostinta care cunostea pe cineva si care putea face rost de 1 Kg de carne, un pui o cutie de brinza sau un salam de sibiu. Era un paradox, cu toate ca nu se gasea nimic toata lumea avea in frigider un pic de carne. Tin minte ca in celebrele alimentari era in permanenta peste congelat (nici o masa fara peste !), sare grunjoasa, creveti vietnamezi, rom Havana Club, si betisoare Maroco Stateam la cozi pentru orice, daca prindeai oua cumparai cite puteai, nu stiai cind mai gaseai la fel pentru ori ce alt produs oricit de banal. Stateam la coada la florarie sa cumparam castraveti sau rosii Intr-o vacanta de vara ii facusem parintii fericiti, am stat citeva zile la rind la coada la cafea solubila Amigo si reusisem sa cumpar 3-4 cutii, mai erau celebrele bomboane cubaneze, adevarate raritati, sau ciocolata chinezeasca in poleiala aurie si cea cu un pod pe ea ! Salamul de vara se punea la uscat si dupa ceva timp mai pierdea din grasimea din el, din acelasi salam se facea chiftele sau chiar sarmale, din parizer se facea chiar si snitele Mincam cu placere friganele din piine mai veche data prin oua batute si prajita in ulei Pina si la piine era coada, uneori intram prin spate si prindeam piine proaspata. Conserve de peste, romanesti, jur ca atunci aveau gust ! Brinza de vaca, aveam bunici la tara si aveau o vaca, noi le duceam piine si ei ne aduceau lapte batut si brinza. Vis a vis de magazinul Bucur Obor era un magazin cred ca Avicola, uneori parintii stind la coada citeva ore prindeau rulada de pui, o adevarata delicatesa Alune cu glazura alba, bomboane vietnameze cu cafea si cu susan cind prindeam cite o comanda la casa de comenzi |
#10
Posted 26 July 2014 - 15:24
Orice mancau atunci era de 100 ori mai bun decat ce manca acum....
|
|
#11
Posted 26 July 2014 - 15:35
Nu-mi permit să-l citez pe Caragiale, respectiv un pasaj scurt din "Căldură mare".
Aşa că o voi îndulci şi voi spune: " amice, greşeşti ! " |
#12
Posted 26 July 2014 - 15:37
Manca fiecare in functie de cum se descurca. Cine avea rude la tara nu prea ducea lipsa produselor de baza, ca sa zic asa: carne, branza, lapte, oua, fructe, vin, tuica, porc iarna...
Era mai greu cu mancarea din comertul socialist, care ajunsese a fi data pe cartela: in '88 sau '89 (sau poate chiar mai inainte), carnea, zaharul, uleiul, si mezelurile parca...erau pe cartela in Bucuresti. Doar painea mai era "la liber". LE: si dulciurile. yetiro, on 26 iulie 2014 - 15:10, said:
Rosii, Cartofi, Fasole, Pepeni BIO, dar nu stiam ca le zice asa . La cativa ani dupa revolutie a si fost interzis. Modemuri3G, on 26 iulie 2014 - 15:21, said:
Stateam la coada la florarie sa cumparam castraveti sau rosii Edited by Mocebon, 26 July 2014 - 15:42. |
#13
Posted 26 July 2014 - 15:42
1) Înainte de 1989 înseamnă şi anii '50, şi anii '60, şi anii '70 . Dar înseamnă şi perioada de dinainte de comunsim. Discutăm numai despre perioada 1948-1989 sau băgăm şi perioada 1918-1947?;
2) Despre mâncare mai găsiţi reclame plus alte chestii în următoarele link-uri: http://forum.softped...4#entry15556830 http://forum.softped...2#entry15575747 http://forum.softped...2#entry15579250 http://forum.softped...rile-comuniste/ http://forum.softped...8#entry12321751 http://forum.softped...8#entry12324957 http://forum.softped...6#entry12366062 http://forum.softped...6#entry13784836 3) Dacă mai avei pile la vreo cantină, vreun restaurant, vreo Alimentară, vreo unitate de producţie sau prelucrare produse alimentare, mai prindeai ceva; 4) De anii '90 de ce nu prea sunteţi pasionaţi? |
#14
Posted 26 July 2014 - 15:46
Mocebon, on 26 iulie 2014 - 15:37, said:
Asa crezi tu... habar nu ai cat azot primeau legumele si fructele alea produse in CAP-uri. Ia uite aici cum se infruptau legumele si fructele fericite din ingrasaminte. Pe atunci faptul ca se foloseau ingrasaminte in agricultura era o mandrie si prezentat drept un mare progres stiintific fata de agricultura primitiva ce se practica inainte. [ http://etimpu.files.wordpress.com/2014/03/reclama-ingrasaminte-chimice.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
#15
Posted 26 July 2014 - 16:11
Inainte de '89, depinde si cat de inainte de '89. Parizerul care exista la finele anilor '70 si putin din inceputul anilor '80, nu se poate compara cu gunoaiele care se gasesc azi cu denumirea "parizer", atat la gust cat si din punct de vedere al nutrientilor.
Clipboard01, on 26 iulie 2014 - 15:46, said:
Pe atunci faptul ca se foloseau ingrasaminte in agricultura era o mandrie si prezentat drept un mare progres stiintific fata de agricultura primitiva ce se practica inainte. Edited by Chelecom3, 26 July 2014 - 16:16. |
|
#16
Posted 26 July 2014 - 16:35
Se gaseau de toate inainte de '89, dar trebuia sa le iei fie din ograda, fie de la cunoscuti, fie de la tarani, fie de la alti producatori, fie de la bisnitari, fie de la oameni din diverse puncte cheie, fie de la shop, fie chiar din banale magazine - daca stiai care magazine, dar in primul rand trebuia sa le iei de la casa de comenzi.
Si doar cine era fraier nu lua de la casa de comenzi. Este adevarat, erau multi fraieri, dar masele au fost si sunt caracterizate de prostie... Carnati si carne la garnita de untura, din carne de porc corcit cu mistret, tocata cu barda in bucati mari, si scurs pe indelete la foc langa alambicul de tuica de la tara de la bunici. Fazan, mistet si chiar urs, de la vanatori. Nisetru de la vanzatori de peste ( se impute pana in Bucuresti, daca-l iei direct de la pescari, cel putin fara lada frigorifica...) Pastrav de la pescari, inclusiv de pe lacul Mogosoaia... Rosii din gradina, dar si de la tarani. Castraveti, ardei, ridichi, gulii, cartofi, morcovi, porumb, telina, urzici, fasole, mazare, loboda, ceapa, usturoi, verdeata de toate felurile, la fel. Telemea de oaie, de bivolita, de la casa de comenzi. Branza de capra de la caprari. Cas proaspat de la fabrica. Ulei de floarea soarelui si ulei de masline, de la casa de comenzi. Pulpa de porc de la casa de comenzi. Muschi file si alte mezeluri fine, de la casa de comenzi Salam de sibiu de la casa de comenzi. Alune si arahide, de la casa de comenzi. Telemea industriala, de la casa de comenzi. Cascaval de la casa de comenzi. ( Am mancat si svaiter elvetian, dar nu mai retin de unde...) Zahar, cacao, cafea, de la casa de comenzi. Unt de la casa de comenzi. Lapte la fel, dar se gasea si la magazine daca statea cineva la coada, 0,1 % grasime ... Smantana de la tara, mai rar altfel. Paine se mai gasea la magazine. Prajituri se gaseau la unele cofetarii, ieftine 3,75 lei buc. Prajituri de lux la Athene Palace, profiterol asemenea, dar preturi f piperate 50 lei+... Ciocolata Kandia cu alune de padure intregi, pt export, gust in top cu orice altceva, dar cu foi cu tot la alune..., 50 centi la shop. Pepsi sub licenta, varianta OK se gasea cu naveta la un restaurant in Herastrau, in rest era apa chioara si de la casa de comenzi... Bere se gasea la halba de la butoi, dar si la sticla. Se gasea si apa minerala, sifon, iar de izvor direct la sursa... Pepeni se gaseau cand era vremea, mere, pere, gutui, prune, piersici, caise, cirese, visine, etc. Fragi, mure, zmeura, afine, din padure si din piata de la munte. Afine in Fagaras... Portocale, lamai, grefuri, de la casa de comenzi. Masline la fel, etc. Sunt sute de alte lucruri care se gaseau, etc... Edited by loock, 26 July 2014 - 17:05. |
#17
Posted 26 July 2014 - 16:48
Modemuri3G, on 26 iulie 2014 - 15:21, said: In bucalesti se gasea de mancare, in schimb, in provincie se facea foamea. Cand au vazut ca provincialii organizau adevarate expeditii de cumparaturi, au inceput sa ceara buletinul, nu aveai buletin de bucuresti, nu iti vindeau nimic. Eu, ca vrednic provincial, ca sa prind 2 kile de carne de porc, stateam la coada de la 3-4 dupa amiaza pana a doua zi la 12 cand venea masina si ajungeam acasa fericit cu alea 2 kile pe la 2-3 dupa masa. Sincer, ma indpiesc ca vreun bucurestean statea 24 ore la coada. De altfel, era in interesul lui ceasca sa nu intinda coarda prea tare in capitala ca sa nu se rascoale oamenii. loock, on 26 iulie 2014 - 16:35, said:
Si doar cine era fraier nu lua de la casa de comenzi. Bati campii cu casa aia de comenzi, acolo degeaba sunai ca nu raspundea nimeni. Aveai acces doar daca cunosteai pe cineva din interior sau aveai vreo relatie sus pusa care dadea un telefon cui trebuia. Nu mai spun ca alimentele de acolo erau mult mai scumpe. |
#18
Posted 26 July 2014 - 16:50
Adm, on 26 iulie 2014 - 15:03, said:
Adidasi de porc, smelll, on 26 iulie 2014 - 15:16, said:
Generatii intregi au crescut numai cu cartofi prajiti. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users