Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...
 

De ce multi oameni sunt impotriva progresului tehnologic ?

- - - - -
  • Please log in to reply
264 replies to this topic

#1
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,383
  • Înscris: 20.10.2006
Am observat ca sub diverse pretexte, dar in special cel al sanatatii (,,nu e sanatos”) oamenii refuza progresul tehnologic cel putin in Romania, mai multe lucruri pe care stramosii nostrii le-ar fi dorit din plin dar nu le-a permis dezoltarea stiintei de atunci sa le aiba, acum in zilele noastre in loc sa profitam din plin de ele, sa ne bucuram ca exista si sa le folosim, le evitam, le dezagream, avem pareri proaste despre ele in loc sa ne bucuram de ele si beneficiile aduse. Voi continua cu cateva exemple.

1. Aerul conditionat, ca tot a venit vara - Cu siguranta in urma cu multi ani cu totii, sau cel putin eu mi-as fi dorit sa fi existat aparate de aer conditionat in fiecare locuinta, sa nu mai suferim de caldura intreaga vara, din pacate insa nu a existat asa ceva, in Romania au aparut si mai tarziu. Acum cand exista si am putea avea aproape toti (doar cei care nu isi permit financiar nu ar putea avea) nu le folosim, cica ,,nu fac bine sanatatii, e curent, etc.) si preferam sa stam noptile sa nu putem dormi de caldura sau transpirati la greu.

2. Fast-Food-urile/pizzeriile - Acum 100-10 ani oamenii se chinuiau din greu cu mancarea, trebuia cu 1-2 ore inainte sa mananci sa te apuci de adunat alimentele/facut cumparaturi, apoi sa gatesti, dupa ce mananci sa speli vasele, uneori o problema ca nu aveai apa curenta in casa, pierdeai in medie cam cel putin 2 ore ca sa mananci. Azi treaba se rezolva mult mai rapid, mai gustos si simplu: vrei o gustare, ceva rapid - primul chiosc fast-food, un hamburgher sau o shaorma le cumperi in maxim 5-10 minute, apoi in maxim 20-25 de minute ai mancat si dupaia iti vezi de treaba. Vrei o ceva mai mult ? Faci comanda de o pizza sau mergi la un restaurant si la fel totul e gata rapid, in timp ce se face pizza tu poti face altceva. => economie serioasa de timp. Stiu ca nu e prea sanatos, dar face parte din progresul tehnologic sa nu fie sanatos. Asa si in urma cu multi ani lumea zicea ca mancarea preparata la cald nu e sanatoasa, acum aia pare sanatoasa, apoi a venit vorba cu mancarea gatita la microunde ca nu ar fi prea sanatoasa, acum pare ok, peste vreo 10-20 de ani mancarea va fi scoasa la imprimante 3D pentru a nu mai fi nevoie de bucatari si atunci multi or sa zica ca vai ce sanatoasa era mancarea fast-food ei vor in continuare fast-food nu printere 3D, apoi cand se vor inventa doar niste pastile ce tin loc de mancare oamenii or sa zica ca vai ce sanatos era cu mancarea imprimata 3D, nu vor pastile.

3. Telefonia - Acum 25-100 de ani cu siguranta vroia toata lumea aproape un telefon mobil chiar smartphone daca ar fi fost posibil in perioada aia, insa pe atunci nici telefonia fixa nu era disponibila pentru toata lumea. Azi cand avem telefonie mobila de ultima generatie, multa lumea are inca telefoane fixe sau foloseste telefoane mobile deosebit de vechi, de minim 7-8 ani si fara ecran color.

4. Internetul si socializarea online - Multa lume e nemultumita ca noile generatii socializeaza doar pe messenger, facebook, google plus sau alte servicii similare, ca nu mai ies pe la bloc, prin parc, pe afara pe la joaca sau deastea. Pai e un lucru cat se poate de normal, oamenii socializau fata in fata cand nu existau alternative, e progres tehnologic, gata, ce a fost a fost doar, nu o sa mai fie si foarte bine! Tehnologia a fost inventata sa fie folosita, sa ne ajute, sa ,,munceasca" in interesul nostru, nicidecum sa mai facem prin vechile metode ce se poate face acum online. Si nu mai e nici nevoie sa stai doar in casa pentru a socializa online, acum exista si internet mobil si e accesibil. La fel si platile, gata s-a zis cu vremea cand se faceau doar la ghisee, acum trebuie sa le facem online, totusi insa sunt destui incapatinati care prefera la ghisee.

5. Televizoarele - Cu siguranta cele mai multe sunt depasite tehnologic, totusi insa multi se incapatineaza sa le foloseasca si sa se uite zilnic la tv. Tv-ul intr-adevar era o minune tehnologica acum 20-30-40 de ani cand merita sa te uiti la el, azi nu e deloc confortabil, ca sa te uiti la filmul x, sau emisiunea x trebuie sa fi acasa si la tv exact la o anumita ora cand vrea un anumit post de televiziune, daca suna un telefon sau apare ceva treaba pierzi din film/il pierzi de tot, la fel si daca se ia curentul. Nu mai bine te uiti cand vrei la ce vrei, daca apare ceva pui pauza si reiei exact de unde ai ramas ? Posibil destul de simplu, insa online.

6. Cartile, revistele si ziarele tiparite - Deja de ceva ani majoritatea persoanelor care citesc asa ceva au cel putin un device cu care se pot citi carti electronice, la fel si reviste sau ziare, iar cine nu are cu siguranta si-ar putea cumpara unul cu banii dati in cateva luni pe ziare, carti si reviste, si viata s-ar simplifica si usura cu mult, nu mai umbli dupa tine cu lucruri grele. Totusi multa lume prefera inca sa citeasca in format tiparit, cu ocazia asta taindu-se si copaci inutil si umpladu-se si cosurile de gunoi/marginile padurilor/orasele de hartii aruncate de oameni ... ma abtin sa zic cum. Acum mult timp multi ar fi renuntat la scrisul tiparit daca ar fi fost posibil. Sa ne gandim si numa la elevii care au avut de carat ghiozdane grele in loc de o tableta/ebookreader.

7. Coca-cola, Pepsi-Cola, Energizantele - Majoritatea zic ca nu sunt sanatoase, lucru real. Dar daca avem nevoie de ele pentru a putea sta trezi pentru a putea munci mai mult pentru ca asta se cere in societatea actuala, de ce sa nu apelam la ele ? Sau daca pur si simplu ne place gustul ? Acum 200-300 de ani multi ar fi baut asa ceva fara sa se gandeasca de doua ori.

8. Incurajarea la sport, miscare - Ok, e o activitate placuta pentru unii, dar nu mai e obligatorie, in secolul nostru exista masini, utilaje, nu mai muncim toti fizic. Nu vad de ce sa o incurajam/obligam lumea sa faca sport (ma refer la parinti in special care isi obliga copii uneori la sport), mai ales ca e foarte putin popularizat faptul ca sportul are si parti negative, si nu chiar mici/putine - risc de accident (uneori mortal), transpiratie/miros urat, trebuie sa te imbraci in tinuta sport nu la moda, pierzi timp cu sportul, uneori pierzi si bani necesari pe echipamente, abonamente, instructori, etc. Ok, sa faca cine vrea, dar nimeni obligat/sa nu i se sugereze fara sa i se explice si dezavantajele, nu doar faza cu face bine sanatatii.

Toti care isi doresc o viata sanatoasa, mananca doar bio, fac sport (desi poate nu le place/au de pierdut in societate din cauza asta), nu au vicii, nu beau cola sau energizante, nu au/nu agreeaza aerul conditionat, nu se distreaza, din pacate pentru ei tot o viata au si nu vor trai vesnic oricat de sanatos ar trai. Cel mult li se pare mai lunga viata fara distractii si placeri, dar si trece degeaba pe langa ei.

Voi ce parere aveti ? Mie nu imi vine sa cred ca multa persoane nu agreeaza progresul tehnologic in unele domenii/unele laturi ale progresului tehnologic.

#2
DjMx

DjMx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 04.07.2009
Aha.

#3
Noua_pe_site

Noua_pe_site

    Heartless Biatch

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,515
  • Înscris: 26.01.2010
Si eu tot aha ca daca spun ca televizoarele/cola/energizantele/internetul si ce a mai scris ea acolo is ok dar ca abuzul nu e ,mi-e ca nu pricepe Posted Image

#4
potae

potae

    Sorosist frumos si liber

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,429
  • Înscris: 20.08.2013
Eu sunt de acord cu tine la toate astea. Toate ne fac viata mai usoara si toti abuzam de ele sau cel putin le avem ca placere nevinovata. Dar na, romanu e si ipocrit ce vrei :)

#5
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,216
  • Înscris: 13.06.2004
2) Nu e sănătasă toată "mâncarea rapidă". Şi cui îi place să vadă oameni burtoşi/graşi?
3) Telefonul e făcut în special pentru vorbit. Că unii vor şi alte funcţii, asta e. Pe mine mă interesează în special să vorbesc. Am 2 telefoane de generaţie veche - Nokia 3310; nu stau chiar bine cu semnalul (Sagem My-X 5 era beton la faza asta), dar sunt rezistente. Poate e bine să ai un smartphone şi un telefon simplu;
5) E vorba şi de comoditate. Plus că dacă pică netul sau se buleşte computerul e bine să ai un back-up. Iar alţii nu se omoară cu uitatul la filme sau la seriale şi pur şi simplu ajung să se uite din întâmplare la tv;
6) Mie unuia îmi e mai uşor să citesc de pe hârtie. Bine, nu cumpăr ziare. Plus, că hârtia, ca şi suport de informaţie e mult mai durabilă în timp. O carte cu hârtie bună ţine şi 100 de ani. Eu colecţionez în general publicaţii vech. Românii nu prea ştiu să recicleze hârtia (adică s-o ducă la recillat   :notanagel:  ; din păcate, la reciclat ajung şi lucruri valoroase - câte am salvat eu  :(  );
7) Aşa cum ai zis, e şi chestie de gust. Eu nu sufăr nici cafeaua. Ca energizant beau doar cacao cu lapte;
8) Pentru că sportul ajută sănătatea. E bine să nu ajungi un ramolit. Şi e bine să mai scapi de burtă. Şi să socializezi.

#6
I2O

I2O

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,782
  • Înscris: 01.02.2014
Pentru ca intr-o zi o sa ne-o luam grav de tot in gura de la tehnologie...
Sper sa nu prind acele zile...

Edited by I2O, 30 June 2014 - 00:24.


#7
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

 I2O, on 30 iunie 2014 - 00:23, said:

Pentru ca intr-o zi o sa ne-o luam grav de tot in gura de la tehnologie...
Sper sa nu prind acele zile...
Pana una-alta, si-o iau multi altii de la realitatea tehnologica refuzata/denigrata.

#8
Nemesis-

Nemesis-

    Zeitsã

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,253
  • Înscris: 23.05.2011
frica de necunoscut.
cand intelegi cum functioneaza tehnologia cutare atunci nu ti-e mai frica :)

#9
10nut

10nut

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,482
  • Înscris: 11.10.2006
@LunaCrystal
Hmm, interesant subiect.
Sa incepem:

1. Aparatul de aer conditionat chiar nu este bun. Cel putin pentru sanatate. Nu mai vorbim de consumul de curent electric in urma utilizarii. In schimb, climatizarea este cu totul altceva, dar cine isi permite asa ceva?

2. Din cauza fast-food-ului majoritatea persoanelor sunt obeze. Mancarea nu este sanataoasa, nu mai zic de preturile exagerate. Mai bine o mancare pregatita acasa.

3. Telefonia chiar a fost revolutionara la vremea ei, doar pentru scopul ei. In ziua de azi sincer este o pierdere de timp. De cand cu smartphone-urile, oamenii nu se mai socializeaza si cu asta nu vad un viitor prea bun.

4. Socializarea pe internet este buna doar pana la o limita.
"Pai e un lucru cat se poate de normal, oamenii socializau fata in fata cand nu existau alternative, e progres tehnologic, gata, ce a fost a fost doar, nu o sa mai fie si foarte bine!" Normal nu este, te contrazic. Altfel se socializeaza persoanele fata in fata.
Cu platile online sunt de acord.

5. Televiziunea a fost creata cu scopul de a informa poporul, pentru divertisment. In ziua de azi nu mai este asa. Au parut multe posturi TV care pur si simplu induc violenta, si-au pierdut scopul de odinioara. Din pricina Tv-ului copiii din ziua de azi au un comportament straniu.

6. Sunt de acord cu tine. Totusi, aceasta tehnologie are un pret din cate vad.

7. Aici gresesti total. Corpul uman are o limita la oboseala. Poti sa stai treaz fara sa folosesti energizante. Cand chiar nu mai poti, atunci stii ca trebuie sa te odihnesti. Stimuland cu tot felul de dracii, duce la propria distrugere. Cu efect de lunga durata.

8. Noi oamenii am fost lasati pe pamant sa-l lucram. Nu zic ca nu sunt bune utilajele, usureaza mult munca, dar am ajuns sa depindem prea mult de ele. Aici iti pot da un exemplu.
Agricultura: pamanturile nu mai sunt lucrate manual, de exemplu la o vie, se ara cu o motosapa care aceasta polueaza, pamantul ramane mult mai bine in urma cand este sapat la mana. Mai nou, oamenii in ziua de azi ca sa faca economie de timp, fac uz de ierbicide si tot felul de solutii pentru a evita cresterea ierburilor, care la randul lor acestea polueaza in draci, nu mai zic ca se infecteaza recoltele. De ce? Ca vor sa stea cu curu'n mana(scuze de expresie)?

Edited by 10nut, 30 June 2014 - 00:39.


#10
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

 Nemesis-, on 30 iunie 2014 - 00:35, said:

frica de necunoscut.
cand intelegi cum functioneaza tehnologia cutare atunci nu ti-e mai frica :)
Pai de aceea exista ECDL, manuale de utilizare, cursuri de initiere/specializare etc.

Sau stam prost si la capitolul citit?!

Edited by dexterash, 30 June 2014 - 00:40.


#11
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,383
  • Înscris: 20.10.2006

 I2O, on 30 iunie 2014 - 00:23, said:

Pentru ca intr-o zi o sa ne-o luam grav de tot in gura de la tehnologie...
Sper sa nu prind acele zile...
Cum ? Prin ce mod crezi ca o sa ne-o luam de la tehnologie ? O sa faca maini laptopul si o sa arunce cani cu apa pe mine, sau cum ? Nu uita ceva, fara progres tehnologic nici macar tu nu citeai acum acest post si nu il scriai pe cel de mai sus.

@djl  Am zis la sfarsitul postului ceva cu privire la viata sanatoasa si sanatate. Chiar crezi ca in viata totul se rezuma la sanatate ? Daca sunt sanatos chiar crezi ca nu mai e nevoie de nimic ?

#12
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

 10nut, on 30 iunie 2014 - 00:36, said:

1. Aparatul de aer conditionat chiar nu este bun. Cel putin pentru sanatate. Nu mai vorbim de consumul de curent electric in urma utilizarii. In schimb, climatizarea este cu totul altceva, dar cine isi permite asa ceva?

Si diferenta intre aparatul de aer conditionat si climatizare care este?

 10nut, on 30 iunie 2014 - 00:36, said:

8. Noi oamenii am fost lasati pe pamant sa-l lucram. Nu zic ca nu sunt bune utilajele, usureaza mult munca, dar am ajuns sa depindem prea mult de ele. Aici iti pot da un exemplu.
Agricultura: pamanturile nu mai sunt lucrate manual, de exemplu la o vie, se ara cu o motosapa care aceasta polueaza, pamantul ramane mult mai bine in urma cand este sapat la mana. Mai nou, oamenii in ziua de azi ca sa faca economie de timp, fac uz de ierbicide si tot felul de solutii pentru a evita cresterea ierburilor, care la randul lor acestea polueaza in draci, nu mai zic ca se infecteaza recoltele. De ce? Ca vor sa stea cu curu'n mana(scuze de expresie)?
De cine am fost lasati sa-l lucram? Si daca ai utilajul, nu mai stii sa "lucrezi" pamantul? Cum adica ramane mai bine cand este sapat la mana?

#13
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,383
  • Înscris: 20.10.2006

 Nemesis-, on 30 iunie 2014 - 00:35, said:

frica de necunoscut.
cand intelegi cum functioneaza tehnologia cutare atunci nu ti-e mai frica Posted Image
La asta nu m-am gandit, foarte probabil sa fie o cauza principala pentru care oamenii sunt impotriva tehnologiei.

 dexterash, on 30 iunie 2014 - 00:34, said:

Pana una-alta, si-o iau multi altii de la realitatea tehnologica refuzata/denigrata.
Corect. Multi au de pierdut deoarece refuza sa vada/admita ca exista progres tehnologic si metodele lor sunt invechite.

#14
alexpet

alexpet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,358
  • Înscris: 07.05.2007
conteaza de unde pornesti si unde ajungi. Finalul care este?...sa zac ca o legume ca face tehnologia totul pentru mine? Azi este telefon...macar ridici mana la ureche dar maine poate trebuie doar sa ma gandesc in timp ce-mi curge scuipatul din gura, sa am un electrod in creier si gata, ca sa nu obosesc la mana vezi doamne....apoi niste tuburi prin care sa fiu hranit ca o sa devina invechita si chestia cu fastfood-ul...ca este mai simplu si nici nu spal vase...dar nu e mai simplu sa-mi trag un glont in cap?

Edited by alexpet, 30 June 2014 - 00:45.


#15
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004

 LunaCrystal, on 30 iunie 2014 - 00:40, said:

La asta nu m-am gandit, foarte probabil sa fie o cauza principala pentru care oamenii sunt impotriva tehnologiei.
Este un motiv destul de real si dur care tine de cultura/educatie.
La noi(si in special in Europa) este mai pregnant, pentru ca se refuza orice tip de educatie de acest fel. De aceea am si ramas in urma SUA, China, Rusia.

 alexpet, on 30 iunie 2014 - 00:41, said:

conteaza de unde pornesti si unde ajungi. Finalul care este?...sa zac ca o legume ca face tehnologia totul pentru mine? Azi este telefon...macar ridici mana la ureche dar maine poate trebuie doar sa ma gandesc si sa am un electrod in creier si gata, ca sa nu obosesc la mana vezi doamne....apoi niste tuburi prin care sa fiu hranit ca o sa devina nvechita si chestia cu fastfood-ul...ca este mai simplu si nici nu spal vase...dar nu e mai simplu sa-mi trag un glont in cap?
Ai impresia ca punerea in slujba ta a tehnologiei nu te solicita? Eu zic sa pui cu adevarat tehnologia din jurul tau la treaba si sa vezi ce viata solicitanta ai...

 LunaCrystal, on 30 iunie 2014 - 00:41, said:

Corect. Multi au de pierdut deoarece refuza sa vada/admita ca exista progres tehnologic si metodele lor sunt invechite.
Desi folosesc tehnologia zilnic. De exemplu, discutam despre agricultura si se fac schimburi de informatii despre agricultura(multe cu plus-valoare), dar pentru asta avem nevoie de Internet, PC/Laptop/SmartCeva, curent electric s.a.m.d..

Edited by dexterash, 30 June 2014 - 00:49.


#16
10nut

10nut

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,482
  • Înscris: 11.10.2006

 dexterash, on 30 iunie 2014 - 00:39, said:

Si diferenta intre aparatul de aer conditionat si climatizare care este?

E posibil sa fiu si putin dezinformat. Cand zic climatizare, ma refer sa nu fie ca la aparatul de aer conditionat, sa bata aerul direct spre tine, sa produca curenti de aer.

 dexterash, on 30 iunie 2014 - 00:39, said:

De cine am fost lasati sa-l lucram? Si daca ai utilajul, nu mai stii sa "lucrezi" pamantul? Cum adica ramane mai bine cand este sapat la mana?

Da' oare de cine?
Cel putin mie, imi place mai mult cum ramane pamantul in urma cand, se sapa manual, ma refer la o vie. Cand e vorba de suprafete mari este bun un utilaj.

#17
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Mai ales fast-foodurile... E tehnologie in ele cacalau.

#18
ASCENDED

ASCENDED

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,749
  • Înscris: 02.07.2010
De ce multi oameni sunt impotriva progresului?Din mai multe motive:1)Pentru ca nu le-a spus nimeni ca de exemplu un telefon smartphone e mai bun pentru ca iti ofera cateva facilitati(poti raspunde sau apela pe cineva prin comenzi vocale adresate telefonului,poti baga casca bluetooth in ureche si poti vorbi cu gura in timp ce faci treaba cu mainile,iesi in oras cu prietenii si vrei sa ai amintire acel moment-scoti tel si ai facut poza,ai nevoie sa intri pe net intr-un moment cand nu esti in fata calculatorului-scoti tel si ai intrat pe net,etc.).Deci pentru unii oameni trebuie anunt oficial la TVR1 din partea oficialitatilor.2)Conservatorism carcotas(adica de exemplu la momentul aparitiei telefoanelor mobile primele modele erau cu butoane,etc. le stim toti).3)Incapacitatea de a intelege ca tehnologia este o unealta creata de om pentru folosul omului.4)Mentalitatea(unii oameni nu inteleg ideea de a evolua de a te autodepasi de a avansa-practic se autoplafoneaza singuri).5)Intelegera notiunii de libertate adica nimeni nu are voie sa oblige pe nimeni sa faca ceva(acesti oameni incearca sa-i faca pe cei din jur si pe propii copii sa stagneze la ceea ce considera ei ca este mai bine-standarde de bine de cele mai multe ori bagate in cap prin spalare de creier prin educatie)6)Imposibilitatea lor de a intelege tehnologia si de a o folosi(nu stiu sa o foloseasca-pentru ca nu reusesc sa invete sa o foloseasca si de aceea nu e buna-tenologia e rea).Motivele pot fi mai multe-cam atatea mi-au trecut prin cap pe moment.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate