Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...

Ditra 25
 Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE
 Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 

Manager roman, plecat de peste 20 de ani in Vest: Romania are un handicap in sistemul educational. Daca vrei sa distrugi o tara, atunci omoara invatam

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
30 replies to this topic

#1
Marius1488

Marius1488

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 04.04.2014

[ http://gandeste.org/wp-content/uploads/2014/04/mike-300x173.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Sistemul educational romanesc implementat dupa anii 90 are un mare handicap, iar acest lucru se datoreaza numarului crescut de schimbari petrecut in ultimii ani, este de parere un manager roman plecat de peste 20 de ani din tara si care conduce operatiunile regionale ale unui important producator de electonice.
Intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO, Mike Borze (foto), vicepresedinte al Benq Europe, un important jucator pe piata de proiectoare, monitoare, dar si solutii conexe, a vorbit despre modelele unui invatamant care pot readuce Romania pe treapta importanta globala.
“Obisnuiesc sa vin de cateva ori pe an in Romania, iar mesajul primit de la fratele meu, care este profesor in Oradea, nu este deloc unul imbucurator. In ultimii 20 de ani sistemul educational a suferit multe schimbari, cel putin 3-4 modificari aduse, ceea ce reprezinta o dovada clara ca romanii nu stiu ce sistem de invatamant li se potriveste cel mai bine”, a declarat Mike Borze, care a precizat ca sistemul de educatie aplicat in perioada comunismului, cand totul era aliniat la anumite reguli, era cel mai bun de pana acum.
“Nu regret comunismul, iar sistemul pe care l-am avut in acea perioada s-a dovedit eficient. Am luat parte la intalnirea de 30 de ani de la terminarea studiilor liceale, la Oradea, unde 98% dintre colegii mei de liceu au absolvit o facultate, mare parte dintre ei fiind directori de spitale, chirurgi de renume, profesori de matematica la universitati de prestigiu sau managerii in functii importante in strainatate”, a aratat reprezentanul Benq.
Potrivit acestuia avantajele studiilor din acea perioada erau reprezentate in special de nesepararea scolii primare de cea secundara.
“Si cel «prost» trebuie sa invete sa gandeasca ca un elev destept. Sistemul de scoala primara plus cea secundara, dar si implementarea uniformei si tinutei care creaza impreuna disciplina ar trebui reintroduse in Romania. (…) De ce scolile private nu au renuntat la uniforma? Inclusiv scolile private unde merg copii de conditie buna practica aceleasi standarde. Se creaza o disciplina. Lucrurile nu trebuie privite de sus. Existand diferente elevii se formeaza in viata cu handicapuri”, a mai spus Borze in discutia cu jurnalistul WALL-STREET.RO.
Nu dotarile tehnice lipsesc din mediul educational romanesc
Mike Borze a mai subliniat ca daca romanii nu vor schimba sistemul de invatamant, iar supraagrlomerarea aceasta de de facultati nu va fi limitata nu vom reusi sa avem un sistem educational performant, iar acest lucru nu tine de dotarile tehnice ale institutiilor de invatamant, ci de un respect reciproc al tuturor celor care comun sistemul educational din Romania.
“Nu dotarile tehnice sunt problema invatamantului romanesc ci lipsa de investitie in a face oameni si lucruri de calitate. Un profesor care astazi preda in Timisoara, maine preda la Brasov si poimaine este la Bucuresti pentru un alt curs. Nu este o solutie pentru performanta in acest sens. Daca vrei sa distrugi o tara, omori invatamantul”.
Scolile din Austria vs. modelul din Romania: diferente si similitudini
Plecat de peste 20 de ani in Austria si de peste 16 ani manager in cadrul companiei taiwanezei Benq, Mike Borze a tinut sa precizeze ca modelele educationale dintre Romania si Austria nu erau cu mult diferite la inceputul anilor 90, ba mai mult, dotarile tehnice ale tarii noastre erau superioare celor din Austria.
Mike Borze a absolvit studiile in cadrul Universitatii din Timisoara, iar mai tarziu, o data cu plecarea in Austria, a urmat cursurile unei facultati tehnice din Viena.
“Cand am plecat eu in strainatate am ramas surprins sa vad ca dotarea tehnica din Timisoara era mai buna decat cea din Austria. Nu am avut niciun beneficiu suplimentar si nu am invatat nimic in plus in Viena fata de ceea ce acumulasem studiind in Romania. In Austria, insa este o problema similara cu cea din Romania. Austria este una dintre tarile Uniunii Europene cu cel mai scazut nivel al absolventilor de facultate, sub 20%. De ce ? Multi studiaza la facultatea cea mai simpla, la sociologie. Sunt toti «innebuniti» dupa titulatura, fac facultatea de sociologie pentru a avea titlu. Este nevoie de 100 de sociologi, dar de pe bancile scolii si ies 3.000 de specialisti in domeniu”, a mai completat oficialul Benq.
Borze a mai subliniat ca in Austria cand cineva termina liceul de inginerie este foarte bine specializat – cei care termina un liceu tehnic – dupa cei 4-5 ani este mai pregatit decat un inginer care face facultatea acolo – asta deoarece in Austria facultatile se bazeaza mai mult pe teorie.
“La noi nu este respect, nu exista disciplina, iar fiecare elev face ce vrea. Nu se poate compara facultatea de acum cu Universitatea din Timisoara sau Oradea de acum 20 de ani. In Oradea se studiaza in prezent peste 30 de discipline. O problema reala este si pregatirea profesorilor. Romania are un handicap in sistemul educational. (…) Cu cine sa faci invatamant de calitate daca nu ai profesori de calitate?”, ridica Borze un semn de intrebare, precizand ca aceasta “explozie” a numarului de facultati a condus la acest lucru.
El a mai adaugat ca pentru un sistem educational eficient, Romania ar trebui sa revina la scoala primara si secundara cu uniforma , 2-3 ani de scoala profesionala – iar cine vrea sa studieze la liceu, sa aiba acces catre o facultate.
Cabinetele medicale romanesti au impanzit Austria
Exodul romanilor in strainatate, dar mai ales al medicilor, a facut ca in ultimii ani numarul de cabinete medicale din Austria sa creasca intr-un ritm extrem de rapid.
“In Austria nu mai sunt medici, iar in regiunile de provincie este chiar o criza. Sunt zeci de cabinete de medici din Romania, in Viena, cel putin din cele pe care le stiu eu. Cabinetele romanesti sunt de calitate in Austria”.
Potrivit lui Borze, 40% din studentii la medicina din Austria sunt nemti. “Viata in Austria este mult mai ieftina, iar nivelul de calitate educationala este similar. La terminarea studiilor,insa, nemtii se intorc in Germania”.
Mike Borze are trei fete care s-au nascut in Austria, doua studente la economie si cea de-a treia interesata sa urmeze cursurile unei Facultati de Medicina.

Autor: Patrick Vrabie - Sursa: http://wp.me/p3ArEn-2gx

#2
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009
antul...

N-a încăput.

#3
g_force

g_force

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 03.08.2004
"La noi nu este respect, nu exista disciplina, iar fiecare elev face ce vrea. Nu se poate compara facultatea de acum cu Universitatea din Timisoara sau Oradea de acum 20 de ani. In Oradea se studiaza in prezent peste 30 de discipline. O problema reala este si pregatirea profesorilor. Romania are un handicap in sistemul educational. (…) Cu cine sa faci invatamant de calitate daca nu ai profesori de calitate?”, ridica Borze un semn de intrebare, precizand ca aceasta “explozie” a numarului de facultati a condus la acest lucru."

Unde este "la noi"? In Austria, in Romania.  Mie mi se pare ca e un fel de "taran in Spania" care vrea acelasi lucru:  sa-si laude si el "a seisul cu clima bizonica".
Mai bine dadea sfaturi despre ce trebuie sa faca fotbalul romanesc ca sa ajunga iar sa aibe echipe de club in tururile finale ale "Champions League", ca pe vremea lu' Valentin. :)
"Se sparie gandul" si mai multe nu.

#4
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,502
  • Înscris: 13.06.2004
În România, cei din învăţământ sunt, în general, de 3 tipuri: idioţi, dezinteresaţi sau retrograzi (bine, pot fi combinaţii). Mai sunt şi cei o.k., dar cam puţini pt. a schimba în bine ceva.
Mai era un topic (thread) pe tema asta: http://forum.softped...manesc-incotro/

#5
Hedonist

Hedonist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,490
  • Înscris: 10.03.2014

View Postg_force, on 17 aprilie 2014 - 23:16, said:

"La noi nu este respect, nu exista disciplina, iar fiecare elev face ce vrea.
In SUA profesorul preda si tu scoti hamburgherul te indopi, mai bei, mai ragai, mai tragi un part, te ridici cand vrei, daca exista acustica poti si vorbi...

Cine vorbeste de disciplina? Maturau profesorii din Rusia cu studentii "de schimb" din SUA pe coridoare, de ieseau inregimentati ca la armata, acum s-au mai dezghetat si ei, ca au vazut ca n-au cu cine, oricum, numarul de studenti americani in universitatile straine tinde mai spre 0, acolo unde se face carte.

Articolele astea sunt povesti nemuritoare spuse de catre unii eventual platiti sau cu interese vadite, de parca lumea mai e la fel de idioata, sa baleasca la povestile cu Vestul ca la filmele cu Chuck Noris.

Realitatea e ca in toata UE invatamantul preuniversitar e cah, gunoi, la fel si in SUA. Invatamantul universitar mai exista pt ca acolo s-au bagat firmele grele, ca au nevoie de palmasi, in Romania el tinde spre mediocritate pentru ca nimeni nu investeste in angajatul roman, ci doar il exploateaza cata vreme mai e productiv, si apoi foamea!

Invatamant adevarat se mai face in Asia, in Sovietul suprem, fostul, insa in special in Asia, aia vor conduce lumea!

Edited by Hedonist, 18 April 2014 - 02:38.


#6
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,462
  • Înscris: 30.10.2003
Eu am invatat ca mai mult decat sistemul de invatamant superior/mijlociu/inferior fac cei 7 ani de acasa.
Cei mai mari hoti romani au diplome de doctorat.

#7
Nero-d

Nero-d

    je m'en fiche/pohui

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,138
  • Înscris: 30.01.2004
iarna nu-i ca vara, apa e uda, sa fie bine ca sa nu fie rau
ce sa-ti spun?
a descoperit marele manager roata...
sa vedem daca marea descoperire va fi confirmata si de cercetatorii britanici

Edited by Nero-d, 18 April 2014 - 08:07.


#8
FAP

FAP

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,212
  • Înscris: 07.09.2009
Din pacate Mike Borze are dreptate !!! Invatamantul a devenit nu numai in Romania un "producator" de "minti spalate"! Multinationalele actuale au nevoie de "roboti" si sclavi care sa respecte ordinele fara comentarii ! De aceea invatamantul a devenit unul de tip "conditionat"! Mai pe romaneste inseamna ca se invata multa teorie si "ce AI voie si ce NU ai voie" pe baza conceptului "Crede si NU cerceta"! In cadrul acestui concept TREBUIE sa existe si CEL care spune daca AI sau NU voie ! In ultima perioada aceasta AUTORITATE este MASS-MEDIA (TUBUL = TELEVIZORUL cum spunea un pastor american) ! Prin acest mod toti traiesc in functie de "ce se spune la televizor" de catre cei care conduc lumea ! Prin acest mod toti devenim o masa de manevra amorfa !

#9
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
Cacat multinationalele curului care vor ele sclavi. Invatamantu e ftt pentru ca pur si simplu bagam mai multi bani in pomeni si aberatii decat in scoli, si fiind salarizati intr-un mod abject au mai ramas doar aia care nu pot face altceva mai banos si aia extrem de idealisti care-s in extrema minoritate.

[ http://www.romania-actualitati.ro/files/buget%20de%20stat.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Dreptunghiu' ala mare rosu din stanga sus? Buna aleasa si culoarea. De la ala ni se trage. SI poate si de la ala roz de jos. Nu de la multinationale. Cum se face ca tarile care au cacalau multinationale se si p... pe noi dpdv al invatamantului ?

#10
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,784
  • Înscris: 27.01.2009
Am citit doar titlul

#11
BlueSoul

BlueSoul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,077
  • Înscris: 18.06.2006
profesorii sunt uni dintre cei mai perfizi infractoti. ei nu ataca adultii. profesorii ataca copiii neajutorati cu scopul realizarii de profituri, spaga, foloase necuvenite.
am dat spaga in invatamant din clasa I-a pana la facultate la licenta. niste jeguri ordinare profesorii spagari.
am avut 3 sau 4 profesori adevarati care si-au facut datoria din zecile de lepre care tronau la catedra.

Edited by BlueSoul, 18 April 2014 - 13:56.


#12
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View PostBlueSoul, on 18 aprilie 2014 - 13:52, said:

am dat spaga in invatamant din clasa I-a pana la facultate la licenta.
Anul asta termin cu facultatea de 6 ani. N-am dat spaga o data. Si sa fi vrut, n-aveam de unde. Ori tu ai avut maxim ghinion, ori problema e la tine.

#13
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,884
  • Înscris: 21.04.2011

View PostBlueSoul, on 18 aprilie 2014 - 13:52, said:

am dat spaga in invatamant din clasa I-a pana la facultate la licenta. niste jeguri ordinare profesorii spagari.
am avut 3 sau 4 profesori adevarati care si-au facut datoria din zecile de lepre care tronau la catedra.
Chiar as vrea sa stiu de ce ai dat spaga la licenta.

#14
BlueSoul

BlueSoul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,077
  • Înscris: 18.06.2006
pai nu e spaga.. e protocol...la fel ca la bac lol.
toate(toti) grupele plateau ca sa poata da licenta. nu mai zic de examene si restante, proiecte si alte chestii...
sa va feriti de absolventii de facultate din iasi si suceava :D

Edited by BlueSoul, 18 April 2014 - 14:08.


#15
g_force

g_force

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,307
  • Înscris: 03.08.2004

View PostHedonist, on 18 aprilie 2014 - 02:33, said:

In SUA profesorul preda si tu scoti hamburgherul te indopi, mai bei, mai ragai, mai tragi un part, te ridici cand vrei, daca exista acustica poti si vorbi...

Cine vorbeste de disciplina? Maturau profesorii din Rusia cu studentii "de schimb" din SUA pe coridoare, de ieseau inregimentati ca la armata, acum s-au mai dezghetat si ei, ca au vazut ca n-au cu cine, oricum, numarul de studenti americani in universitatile straine tinde mai spre 0, acolo unde se face carte.

Articolele astea sunt povesti nemuritoare spuse de catre unii eventual platiti sau cu interese vadite, de parca lumea mai e la fel de idioata, sa baleasca la povestile cu Vestul ca la filmele cu Chuck Noris.

Realitatea e ca in toata UE invatamantul preuniversitar e cah, gunoi, la fel si in SUA. Invatamantul universitar mai exista pt ca acolo s-au bagat firmele grele, ca au nevoie de palmasi, in Romania el tinde spre mediocritate pentru ca nimeni nu investeste in angajatul roman, ci doar il exploateaza cata vreme mai e productiv, si apoi foamea!

Invatamant adevarat se mai face in Asia, in Sovietul suprem, fostul, insa in special in Asia, aia vor conduce lumea!

Mai, tu incerci sa spui ceva cu cuvintele tale, asa-i? Nu mai muri tu de grija altora, vezi-ti de educatia ta! Apropo, vezi ca primul paragraf din raspunsul meu era un citat din articolul de inceput.

#16
stalnet1

stalnet1

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,508
  • Înscris: 10.01.2007
in realitate? pt ce pregatesti plozii? fabrici n-ai sistem ,medical corupt,justitie nu,minerit nu,...fratilor...nimic....
pregatim oameni pt nimic...

#17
miran

miran

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 703
  • Înscris: 08.06.2007

View Poststalnet1, on 18 aprilie 2014 - 18:06, said:

in realitate? pt ce pregatesti plozii? fabrici n-ai sistem ,medical corupt,justitie nu,minerit nu,...fratilor...nimic....
pregatim oameni pt nimic...

Daca am fi cu adevarat destepti am produce valoare adaugata prin investitia in educatie.
Dar dupa 50 de ani in care am fost invatati ca medicul, inginerul si muncitorul sunt rasplatiti in mod egal de ce ar mai invata cineva?
In lume problema e alta. Avansul tehnologic prosteste. Cine a citit "Fundatia" lui Asimov stie despre ce vorbesc.

#18
don_dannielo

don_dannielo

    Bah! Are we more than dumb sheep?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,456
  • Înscris: 27.06.2004
De cate ori cititi un articol inflamator in care se mentioneaza "tangential" si numele unei companii, e articol platit de firma respectiva, conceput si plasat de o firma de PR.
Nu s-a trezit ala singur sa dea un interviu in wall-street.ro

Nu inteleg ce interese mai are Benq in Romania insa, nu-i vad pe rafturi.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate