Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Comutare intre bransamente - contactor 2no 2nc

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Caut o solutie automatizata de comutare intre doua surse de bransament trifazic. Era XVictor care m-a ajutat candva cu o versiune pentru situatia lui cu relee insa a trecut timpul si am uitat unele detalii si oricum scenariul e diferit pentru ce caut eu. Eu unul nu-s specialist dar sunt cumva curios.
Se dau doua bransamente trifazice BT1 pe CTP si BT2 pe CR2. Se foloseste un releu temporizator sau o priza cu programare care determina de la ce ora la ce ora se comuta intre bransamente.
Am cercetat terenul si pot sa folosesc doi contactori cu 4 poli de tip 2nc 2no. Contactorii ar trebui sa fie cu revenire pentru ca bobina de comutatie pe perioada fixarii unuia dintre bransamente este permanent sub tensiune de la releul/priza temporizatoare.
BT1 ar fi conectat la polii "nc", 2 pe primul contactor, 2 pe al doilea contactor. BT2 va fi conectat pe polii "no", 2 pe primul contactor, 2 pe al doilea contactor. Releul temporizator cand este oprit permite polilor NC (normally connected) sa conduca curentul si astfel suntem conectati la BT1. Cand releul devine activ (temporizat) atunci se realizeaza comutatia pe polii NO (normally open) care trec din starea de Open in Close (polii NC trec din Close in Open). Practic cand releul devine activ suntem comutati pe BT2. Am vorbit despre intrarile de la bransamente. Iesirile catre tabloul de sigurante s-ar face legand perechi perechi polii de iesire nc cu no. De preferat este ca fazele celor doua surse sa fie legate perechi la poli (polul 1nc cu polul 1no, polul 2nc cu polul 2no etc.)
Problemele care le ridic sunt:
1. Exista 2 contactori care sa fie cumva legati mecanic unul de altul astfel incat cei 4 poli ai unuia cu cei 4 poli ai celui de-al doilea sa insumeze 8 poli (4no 4nc) si sa fie actionati de un singur releul temporizator ? Daca nu exista atunci se pot lega in paralel bobinele de aclansare ale celor doi contactori, ma gandesc.
2. Ce model de contactori indeplineste conditiile de mai sus: sa poata lucra in pereche de doi, sa fie 2nc 2no, sa fie cu revenire (bobina este sub tensiune permanenta la aclansare; cand pierde tensiunea revine la starea Normala), sa suporte pe un pol cca 40A ?

Cred ca solutia este fezabila in cazul in care doriti tarif de CR2 noaptea si in weekend si tarif de CTP ziua in timpul saptamanii. Este foarte utila celor care se incalzesc cu centrale electrice sau pompe de caldura. Este imediat implementabila de cei care au doua case intr-o curte. Solutia cu contactori este buna pentru ca nu se trece prin zero la comutarea bransamentului. Practic consumatorii nu simt schimbarea.

Edited by kpk1, 26 January 2014 - 22:25.


#2
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postkpk1, on 26 ianuarie 2014 - 22:21, said:

... Solutia cu contactori este buna pentru ca nu se trece prin zero la comutarea bransamentului. Practic consumatorii nu simt schimbarea.
Ba se trece prin zero. Obligatoriu trebuie sa treci prin zero. Ca-i scurt timpul de trecere este o alta poveste.

De ce vrei 2 contactori ? Nu-i destul unul singur ?
Contactori ce-i gasesti in general prin magazinele de electrice au doar contactele NO. Dar se cumpara suplimentar inca un modul, care vine pus ca si o caciula peste contactor si astfel ai si contactele NC.

#3
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Stiu ca trece prin zero numai ca este atat de rapida trecerea incat pentru consumatori e insesizabila sau asa ar trebui sa fie Posted Image
La ABB am vazut ca exista o solutie de genul accesoriu cu 4 poli peste contactorul cu 4 poli insa nu cunosc modelul exact.
Am nevoie de un link, un model exact. Nu sunt specialist dar stiu ca trebuie sa existe o solutie Posted Image contactor 2no 2nc, cu revenire, 40A

Edited by kpk1, 26 January 2014 - 23:11.


#4
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004

View Postflorin71_skoda, on 26 ianuarie 2014 - 22:57, said:

De ce vrei 2 contactori ? Nu-i destul unul singur ?
Fiind doua partide trifazate voi avea 8 poli de conectat. Un contactor are 4 poli.

#5
Silent_Runner

Silent_Runner

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,631
  • Înscris: 29.05.2004
Daca ai motoare asincrone ca si consumatori, trebuie sa ai foarte mare grija sa faci corect succesiunea fazelor (sau si mai bine fazare) atunci cand legi cele doua bransamente
(ca sa n-ai surpriza sa-ti plece in sens invers).

#6
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postkpk1, on 26 ianuarie 2014 - 23:09, said:

La ABB am vazut ca exista o solutie de genul accesoriu cu 4 poli peste contactorul cu 4 poli insa nu cunosc modelul exact.
Pai vezi ca ai gasit. Cam toate firmele ce fac contactoare au asa ceva.

View Postkpk1, on 26 ianuarie 2014 - 23:52, said:

Fiind doua partide trifazate voi avea 8 poli de conectat. Un contactor are 4 poli.
Da, si daca montezi accesoriul ala ai 8 poli.

Daca nu era vorba de un amperaj asa de mare, puteai pune niste contactori mai mici (de 25A) care sa intre perfect intr-un tablou dinasta normal de sigurante.

Daca chiar vrei, se pot folosi si 2 contactori independenti. Numai ca in cazul asta mai ai nevoie de inca un contactor sau 1 releu care sa aiba contacte COM, NO si NC. Asta daca nu cumva releul temporizator are el un contact NC si unul NO.
Este simplu:
- La releul temporizator bagi o faza la COM. De la NC de duci la bobina unui contactor mare si de la NO pleci la bobina celuilalt contactor mare.
- Daca ai priza programabila, atuci cu priza alimentezi un releu sau contactor dinasta mic. Si faci la fel: Bagi faza la COM la releul/contactorul suplimentar si de la NO si NC pleci la bobinele contactorilor mari.

#7
suri

suri

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,081
  • Înscris: 10.05.2004
ceea ce vrei tu sa faci nu prea este corect, din mai multe motive:
- in primul rind este riscant sa alimentezi un consumator trifazic prin doi contactori in paralel. in mod sigur nu vor comuta simultan, deci la fiecare comutare consumatorul tau va fi alimentat pentru scurt timp doar cu doua faze. timpul de comutare nu este mare, stiu, dar in timp socurile astea nu fac bine. iar daca la un moment dat unul dintre contactori nu comuta, consumatorul tau ramine permanent in doua faze.
- in al doilea rind trebuie sa verifici ca succesiunea contactelor sa fie break-before-make - cu alte cuvinte sa te asiguri ca intii se desface contactul NC si abia apoi se face contactul NO. altfel risti sa pui in paralel cele doua alimentari. daca este vorba de aceeasi sursa pusul in paralel nu este o problema; daca sunt surse diferite poate fi foarte nashpa.

recomandarea mea: doi contactori cu 4 contacte NO, identici ca si model, de la un fabricant serios (siemens, abb, schneider, moeller - acum eaton - astea sunt doar citeva sugestii), cu interblocare mecanica intre ei (sunt modele care au asa ceva) sau cu un modul separat de interblocare mecanica intre ei plus un releu de timp / ceas cu contact basculant (CO) care comanda pe rind contactorul A sau contactorul B.

Edited by suri, 27 January 2014 - 10:04.


#8
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009

View Postkpk1, on 26 ianuarie 2014 - 22:21, said:

Caut o solutie automatizata de comutare intre doua surse de bransament trifazic.
Inainte dea cauta modalitatea de comutare ar trebui sa stii sa alegi o solutie corecta de functionare a sistemului pt a preveni aparitia arcurilor electrice,a socurilor,a oscilatiei tensiunii la anclansarea,declansarea in sarcina a contactoarelor ,iar primul pas ar fi sa realizezi alimentarea pe aceste doua cai fara intreruperea cu energie electrica a consumatorilor,prin intermediul unui releu de timp si a doua contactoare,la momentul t1 ramane anclansat contactorul BT1si decuplat BT2,la momentul prestabilit t2 anclasand contactorul BT2,la momentul prestabilit t3(la 10 secunde dupa t2)declansand BT1 si ramanand anclansat BT2,la t0 anclansand BT1,ciclul repetandu-se. In functie de releul ales se configureaza comenzile.
Bineinteles L1 de la iesirea din contactorul BT1 sa fie legata in TG cu L1 de la BT2,L2 cu L2, L3 cu L3, N cu N,astea sunt lucruri elementare.

Edited by anaki, 27 January 2014 - 10:53.


#9
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004

View PostRazvan_N, on 26 ianuarie 2014 - 23:58, said:

Daca ai motoare asincrone ca si consumatori, trebuie sa ai foarte mare grija sa faci corect succesiunea fazelor (sau si mai bine fazare) atunci cand legi cele doua bransamente
(ca sa n-ai surpriza sa-ti plece in sens invers).
Cred ca imi dau seama despre ce vrei sa vorbesti. Stiu ca ordinea fazelor da si senzul de rotatie al motoarelor trifazice. La mine nu cred ca e cazul pentru ca nu am instalatii industriale. Pe moment fac un plan de bataie. Consumatorii nu ar trebui sa fie mai mult decat un frigider, o masina de spalat, un inverter etc. Pe viitor cand gazul nu va mai fi de noi, va urma ceva electric, poate chiar o PDC.

View Postflorin71_skoda, on 27 ianuarie 2014 - 09:01, said:

Pai vezi ca ai gasit. Cam toate firmele ce fac contactoare au asa ceva.
Da, si daca montezi accesoriul ala ai 8 poli.
Da, asa e. Deci exista. Asta e bine Posted Image

Daca nu era vorba de un amperaj asa de mare, puteai pune niste contactori mai mici (de 25A) care sa intre perfect intr-un tablou dinasta normal de sigurante.
Inca nu am facut nimic. Urmeaza sa implementez cand vor fi vremuri mai pozitive Posted Image Prefer sa merg pe ceva usor supradimensionat ca arcul electric la aclansare sa nu distruga contactorii.

Daca chiar vrei, se pot folosi si 2 contactori independenti. Numai ca in cazul asta mai ai nevoie de inca un contactor sau 1 releu care sa aiba contacte COM, NO si NC. Asta daca nu cumva releul temporizator are el un contact NC si unul NO.
Este simplu:
- La releul temporizator bagi o faza la COM. De la NC de duci la bobina unui contactor mare si de la NO pleci la bobina celuilalt contactor mare.
- Daca ai priza programabila, atuci cu priza alimentezi un releu sau contactor dinasta mic. Si faci la fel: Bagi faza la COM la releul/contactorul suplimentar si de la NO si NC pleci la bobinele contactorilor mari.
As prefera ca doi contactori diferiti sa fie legati mecanic. Suri are dreptate. Nu mi-am dat seama.

View Postsuri, on 27 ianuarie 2014 - 09:41, said:

ceea ce vrei tu sa faci nu prea este corect, din mai multe motive:
- in primul rind este riscant sa alimentezi un consumator trifazic prin doi contactori in paralel. in mod sigur nu vor comuta simultan, deci la fiecare comutare consumatorul tau va fi alimentat pentru scurt timp doar cu doua faze. timpul de comutare nu este mare, stiu, dar in timp socurile astea nu fac bine. iar daca la un moment dat unul dintre contactori nu comuta, consumatorul tau ramine permanent in doua faze.
- in al doilea rind trebuie sa verifici ca succesiunea contactelor sa fie break-before-make - cu alte cuvinte sa te asiguri ca intii se desface contactul NC si abia apoi se face contactul NO. altfel risti sa pui in paralel cele doua alimentari. daca este vorba de aceeasi sursa pusul in paralel nu este o problema; daca sunt surse diferite poate fi foarte nashpa.

recomandarea mea: doi contactori cu 4 contacte NO, identici ca si model, de la un fabricant serios (siemens, abb, schneider, moeller - acum eaton - astea sunt doar citeva sugestii), cu interblocare mecanica intre ei (sunt modele care au asa ceva) sau cu un modul separat de interblocare mecanica intre ei plus un releu de timp / ceas cu contact basculant (CO) care comanda pe rind contactorul A sau contactorul B.
Punctul tau de vedere nu-l anticipasem. Asa e. Oricat de rapida ar fi miscarea va exista tot timpul un lag intre contactori si practic pot ajunge sa fiu cu o faza dintr-o sursa si cu 2 faze din alta sursa.
Cele doua bransamente sunt din acelasi stalp al acelluiasi furnizor. Deci paraleul se accepta, ma gandesc, fara probleme.
In aceste conditii si eu agreez ori solutia lui Florin71 cu un accesoriu de 4 poli peste contactorul cu 4 poli (8P) ori doi contactori interblocati mecanic, precum ai zis tu. E clar ca legarea contactorilor in paralel la releul de timp nu e o masura corecta.
Exista un astfel de element de legare mecanica a contactorilor ? Stiu de un astfel de element dar care face exact opusul, adica se asigura ca daca ai actionat un contactor, nu-l poti actiona pe celalalt (solutia este pentru motoarele trifazice cu doua declansari in sens si in contrasens)
Cine imi spune cum detectez din doua bransamente care sunt aceleasi perechi de faze . presupunand ca nu am scara sa ma urc pe stalp si sa vad exact culorile. inclusiv la tablou ? Exista vreo metoda, vreun detector electronic ?

View Postanaki, on 27 ianuarie 2014 - 10:35, said:

Inainte dea cauta modalitatea de comutare ar trebui sa stii sa alegi o solutie corecta de functionare a sistemului pt a preveni aparitia arcurilor electrice,a socurilor,a oscilatiei tensiunii la anclansarea,declansarea in sarcina a contactoarelor ,iar primul pas ar fi sa realizezi alimentarea pe aceste doua cai fara intreruperea cu energie electrica a consumatorilor,prin intermediul unui releu de timp si a doua contactoare,la momentul t1 ramane anclansat contactorul BT1si decuplat BT2,la momentul prestabilit t2 anclasand contactorul BT2,la momentul prestabilit t3(la 10 secunde dupa t2)declansand BT1 si ramanand anclansat BT2,la t0 anclansand BT1,ciclul repetandu-se. In functie de releul ales se configureaza comenzile.
Bineinteles L1 de la iesirea din contactorul BT1 sa fie legata in TG cu L1 de la BT2,L2 cu L2, L3 cu L3, N cu N,astea sunt lucruri elementare.
Anaki inteleg ce vrei sa spui. Te referi la acei consumatori care se afla in sarcina la momentul comutarii. Daca sarcina e mare, se va forma un arc electric la contactor cu impact in prima secunda, adica fluctuatii nedorite.
In continuare la succesiunea aclansarilor si declansarilor tu te referi la punerea in paralel a bransamentelor pentru o durata de 10 secunde ? Am inteles bine ? Pare logic, numai sa nu fie probleme cu IREu, stalpul lor si contoarele mele Posted Image

Edited by kpk1, 27 January 2014 - 18:09.


#10
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009

View Postkpk1, on 27 ianuarie 2014 - 18:08, said:


Cine imi spune cum detectez din doua bransamente care sunt aceleasi perechi de faze . presupunand ca nu am scara sa ma urc pe stalp si sa vad exact culorile. inclusiv la tablou ? Exista vreo metoda, vreun detector electronic ?
Aoleo.cu un simplu aparat de masura,dupa ce legi alimentarile pe contactii de forta,dai pe tensiune alternativa aparatul,intre L1 dupa BT1 si L1 de pe BT2 APARATUL INDICA ZERO VOLTI,va arata 400V intre L1si L2 sau intre L1 si L3,si asa verifici pe toate,cele care dau 0 volti intre ele considera-le perechi,parametrii fazelor sunt aceiasi .indiferent din ce PT vin.

Anaki inteleg ce vrei sa spui. Te referi la acei consumatori care se afla in sarcina la momentul comutarii. Daca sarcina e mare, se va forma un arc electric la contactor cu impact in prima secunda, adica fluctuatii nedorite.
In continuare la succesiunea aclansarilor si declansarilor tu te referi la punerea in paralel a bransamentelor pentru o durata de 10 secunde ? Am inteles bine ? Pare logic, numai sa nu fie probleme cu IREu, stalpul lor si contoarele mele Posted Image
Nu pare, este logic si viabil,si fii linistit nu o sa faci scurt circuite daca le grupezi L1 BT1-L1BT2,L2BT1-L2BT2,L3BT1-L3BT2,N-N.

#11
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Exista un astfel de releu de timp prorgamabil cu astfel de perioade de timp pentru 2 circuite astfel incat sa faca cele doua suprapuneri de timp la schimbul de bransament ?

Edited by kpk1, 27 January 2014 - 18:54.


#12
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009
Da,cauta la finder.

#13
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Poti sa-mi dai un cod sau un link, te rog ? Nu gasesc, ori nu stiu dupa ce sa ma uit.

#14
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009
Ma voi uita zilele astea pe modelele de acolo sa vad care este adecvat pt tine.

#15
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Mandarinul explica foarte clar [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bgK2Vghu5Wc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] . Posted Image Cine nu intelege ?

Pana acum am gasit timer Finder 12.22.8.230.0000 http://www.soselectr...inder/F12EN.pdf . Anakai te rog sa ma corectezi daca am dat peste ceva gresit.

Daca revizuiesc bine schema electrica, se poate face si cu 2 contactori 4nc+4no sau 4nc+4nc sau 4no+4no singura diferenta ar fi perioada diametral diferita de alimentare cu curent a releului de la caz la caz. Corect ?

Edited by kpk1, 27 January 2014 - 21:00.


#16
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009
Poate gasesti la en gros un chinez sa=ti traduca Posted Image

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate