Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?
 Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...
 Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...
 Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...
 

Folie de mulcire pentru culturile în câmp

- - - - -
  • Please log in to reply
258 replies to this topic

#109
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
Fiecare-i buna in felul ei.

Cu agril (folia microporoasa alba) acopar mesele cu rasaduri noaptea cand e frig. Permite respiratia plantelor, le protejeaza de stropii de condens, creste temperatura cu cateva grade fata de solar, se combina bine cu o incalzire de dedesubt. Unii o pun deasupra salatei si uda direct peste agril. In timp (2 - 3 ani) se mai destrama si trebuie inlocuita (mai ales cea cu densitate mai mica - mai subtire). Buna si pentru butasii infipti in tavite, protejeaza de soare, pastreaza umiditatea dar nici nu sufoca.

Agrotextilul (folia intretesuta neagra) este aliatul meu de baza impotriva buruineilor: permite trecerea apei, dar plantele nedorite nu au suficienta lumina sub el. Cu cat e mai gros cu atat rezista mai mult in timp. Nu se sfasaie precum folia de mulcire din plastic cand tragi de o volbura rasarita pe langa planta, insa este de cateva ori mai scump. Pentru o gradina mai mica sau pentru cultivarea unor specii floricole mai valoroase este de neegalat. Toamna se ruleaza precum o mocheta, se dau intr-o parte liniile de picurare, se fertilizeaza / lucreaza pamantul,  primavara se reaseaza liniile de picurare, iar agrotextilul se ruleaza la loc.
Foliile trebuie suprapuse macar 10 cm, pentru ca buruiana sa nu vada deloc lumina.
Se prinde cu agrafe de sarma si se poate gauri.

Fara ele, viata de cultivator / culegator / rumegator mi-ar fi fost considerabil mai grea.

Edited by jumborom, 28 December 2013 - 18:34.


#110
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,039
  • Înscris: 17.03.2005
ASa cum ziceam as vrea si eu sa pun folie in gradinita mea, vor fi cultivate de toate, rosii, ardei,vinete, castraveti, varzoase de vara samd.
Nemaifolosind pana acum asa ceva intreb si eu ca prostanul...folia asta e o punga rapanoasa, asa-i? nu trece apa prin ea si intrebare este ce fac eu cu apa de ploaie? trebuie s-o pun pe randurile cultivate si intre ele ramane pamand care va fi sapat, corect?  Daca da cam ce distanta sa las intre folii, presupunand ca nu sunt conditionat de cele doua randuri cultivate de pe acestea (adica nu conteaza ca pun un rand per folie sau doua si ce pun acolo, nu conteaza cat ar trebui sa am intre 2 randuri de X plante cultivate pe folii diferite)...ma refer deci la o distanta minima care sa permita drenajul apei la o ploaie mai acatarii.. Exsita deci o distanta minima, un procent din latimea foliei sau ceva de genul asta ca "reper" in utilizarea acesteia sau e la alegerea fiecaruia?
Voi cam cat lasati sa zicem la o folie de 80...
alta intrebare, din cate am vazut se practica o cultura cu 2 randuri apropiate pe aceeasi folie si distanta mai mare intre folii, acolo unde ramane pamantul gol.... 80 ar fi ok petnru rosii spre exemplu. sau pentru castraveti, sa cultivi 2 randuri asa apropiate? Intreb pentru ca nu stiu exact cum e cu temperaturile mari din vara, nu stiu cum se incinge folia aia si la o burnita mica in ce fel apa aia evaporata afecteaza cultura, ventilatia samd...
Deci intrebarea este sa iau folia cea mai uzuala, cel mai des intalnita pe toate drumurile, aia de 80, sau sa iau putin mai lata avand in vedere ca marginile se mai si acopera o palma cu pamant, deci din 80 ar ramane cam 60?
Cam cum pot configura dupa parerea voastra niste randuri avand in vedere ca preponderent cultiv rosii, si determinate si nedeterminate, si mai maruntele din cele nedeterminate, si mai voinicele, adica plante care se ridica la un 120 cm inaltime sa zicem... (pe unele le mai si copilesc din cauza bolilor si fierturii de dupa jumatatea lui iulie, prefer sa obtin recolta mai mica dar sa o obtin decat sa las 5-6 buchete pe lastari individuali si sa raman cu ele ofilite pentru ca mi s-a dus planta ...)
  Adica merge sa mai intercalez rosii cu ardei, sau cu varzoase gen gulii, sau cu sfecla rosie , ridichi, etc...

Precizez ca avand disponibila in locatia actuala o suprafata minuscula, un 400-500 mp, si placandu-mi sa am toate aberatiile prin gradina, le tot intercalez  in ideea ca au mai multa lumina, sunt mai protejate unele de umbra celorlalte, unele mai mici sunt deja plecate bine in toiul verii cand spre exemplu unele rosii sau castravetii se cam duc din cauza arsitei si bolilor pe care de multe ori nu le pot controla asa cum ar trebui  samd...

Asadar si la modul general dar mai cu seama conditionat de folie, voi cam ce recomandari imi faceti in aceasta privinta, a invecinarii pe randuri de aceeasi folie si minimizarea spatiului "mort" dintre folii , a diverselor culturi dintr-o gradina de amator?


Si inca o intrebare pentru ca e oarecum legat si de folie  dar si de cultura in gradina deschisa.... sunteti de parere ca o plasa de umbrire ar fi absolut necesara ?
As pune ca in fond nu e mare belea dar mi-e ca la cum se bulesc rosiile in sud, spre giurgiu, prin gradini, si la cum misuna tot felul de boli , mai ales intr-o astfel de gradina mica in care nu prea ai pe unde sa le rotesti, sa omori diversele mizerii care imbolnavesc plantele, mi-e ca ma agit cam degeaba si ca rosiile sau castravetii oricum se duc dracu prematur si dai si banii si ma si chinui sa intind dracovenia aproape inutil.... Nu mai spun ca la vreo vijelie imi mai si prapadeste jumatate din plante, cand s-o urni odata vantul taraste cu folia si ardeii sau rosiile s ce mai am eu pe acolo...

Merci mult petru pareri Posted Image

PS: O precizare, doua, pentru ca tocmai am citit postul lui Jumbo si mi-am adus aminte...STIU ca exista si folii poroase gen agril sau agrotextil...Cu alea n-as avea nicio problema in ce priveste apa de ploaie samd...
Treaba este ca in locatia actuala nu vreau sa fac investitii mari pentru ca este una oarecum provizorie, in sensul ca gradina nu imi apartine, e o parte din curtea bunicilor si eu am un alt teren de casa pe care imi voi construi intr-un viitor oarecare ceva asa ca amenajarile mai serioase (foli si irigatie mai trainice si mai performante, solar, draci, laci...) le voi face acolo...
Asta ca fapt divers, in caz ca mai ceteste vreunul ce aberez eu pe aici si il roade curiozitatea.

Edited by parintele, 28 December 2013 - 18:51.


#111
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,519
  • Înscris: 27.01.2012
Super!
Asa-mi doream!
Sa bag comanda?
:)
Merge sa pui irigatia prin picurare pe deasupra, nu-i asa?

Edited by subway_guru, 28 December 2013 - 18:42.


#112
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007

View Postsubway_guru, on 28 decembrie 2013 - 18:40, said:

Super!
Asa-mi doream!
Sa bag comanda?
Posted Image
Merge sa pui irigatia prin picurare pe deasupra, nu-i asa?

Nu. Am incercat, insa oricat de incet ar curge apa, n-are timp sa treaca prin agrotextil, ci se duce in ... in orice parte, numai unde trebuie, nu.

Tubul de picurare pe pamant, fixat cu agrafe de sarma din loc in loc, agrotextilul rulat peste tuburi.

#113
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,519
  • Înscris: 27.01.2012
Buuun, deci ramanem la tehnologia 'clasica'!
Thanks a lot jumbo!

#114
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
Ma gandesc ca foarte util ar fi un sistem de a gauri folia inainte de a o intinde in camp si ma gandeam cumva la o masa pe care punem un tambur cu conuri ascutite predispuse din 30 in 30 cu 2 randuri intercalate tot la 30 pe sub el sa tragem folia si in celalalt capat o rulam pe o teava! Am imaginea in cap dar mi-e un pic cam greu sa o descriu, oricum ma voi stradui sa realizez sistemul si atunci veti vedea cu poze exact ce voiam sa zic!De ce sa fac asta?? Pai raspunsul e simplu:
1.In camp nu mai trebuie sa pierdem foarte mult timp la masurat si trasat gauri plus ca se fac greseli mari!(anul trecut era greu pentru zilieri sa mentina distanta de plantare (cand mai aproape cand mai distantate)
2.La plantarea cu plantatorul daca am sparge direct prin folie ma gandesc ca e posibil sa intepam si picurarea dar astfel vedem daca este picurarea in cale
3.Avem certitudinea ca distantele intre plante sunt exacte
4.Inainte de plantare cand pornim picurarea se poate observa daca avem vreo picurare infundata sau cu probleme

Ce parere aveti??

#115
maddox_dtv

maddox_dtv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 28.02.2010
Am experimentat in ultimii ani plantarea cu folie de mulcire a salatei, ardeiului, dovleceior, verzei si cam atat, dar doar pe cativa zeci de metrii patrati si am ajuns la concluzia ca este cea mai obositoare, enervanta, ineficienta, paguboasa metoda din multe puncte de vedere pana a prezentat cineva prin primavara modelul de plantator ca cel al colegului laum din postul #32 si cred ca oricare alta metoda de plantare pe sute, mii sau zeci de mii de metri este demna de neluat in seama.

Despre agril pot sa spun ca am experimentat acum vreo 4 ani pe o suprafata foarte mica unde am semanat mai multe feluri de flori si un rand la margine a ramas neacoperit si imi amintasc ca timpul de rasarire a fost redus cam la jumatata la cele acoperite. De atunci tot ce seman in pamant in primavara este acoperit cu agril.
Am mai pus pe usturoi in primavara si viteza de crestere a fost mult mai mare, am vazut intr-o localitate multe hectare de cartofi timpurii acoperite cu agril si zilele trecute cand afara erau -8* in solar -6 sub tunel de folie -2,5 iar sub agril pus direct pe salata, spanac, ridichi aveam -1 (dar astea in solar).
Eu cred ca daca aveti de acoperit o suprafata relativ mica ceel mai bine este sa-l cumparati pe cel mai gros.

#116
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,267
  • Înscris: 24.08.2005

View Postmaddox_dtv, on 29 decembrie 2013 - 10:30, said:

Eu cred ca daca aveti de acoperit o suprafata relativ mica ceel mai bine este sa-l cumparati pe cel mai gros.
Cel mai gros inseamna de 23gr/m2 (sau este cel mai gros)
Si inca o intrebare pentru cei care au achizitionat (nu am reusit sa a lamuresc de pe site-uri - spune ca se da la rola dar cand introduci in cos trebuie sa introduci in ml sau mp - dar poate nu ma-m descurcat eu) cumse vinde acest agril - la rola sau m?

#117
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
se vinde la rola iar pretul e pe m2! iti calculezi latimea x lungimea x pret si afli cat te costa! Oricum nu e scump (ma refer la suprafete mici) o rola de 1,2 latime x 100 m lungime e 48 de lei!

#118
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
In fiecare an am folosit folie de mulcire neagra, in solarii, mai putin 2013 cand am folosit alba, drept urmare prin luna mai folia alba am dat-o afara ca nu se mai stia de buruieni. Ideea este ca se poate folosi plantatorul din postul 32 deoarece folia este subtire si se vede prin ea foarte bine, poti folosi picuratorii de pe banda ca si distantiere pt. plantat, deci se cam exclude inteparea furtunului. Eu in solarii am mers pe schema 2 randuri alaturate cu 40 cm intre ele / interval de 90cm / alte 2 randuri cu 40 cm intre ele.... iar intre plante pe rand 30 cm, dar robinetii pe coloana i-am asezat la 25 cm intre ei, astfel incat furtunele de picurare vor fi pe mijlocul celor 2 randuri , asa nu se pierde timp cu masurat si trasat si nici greseli nu vor fi.
Legat de un sistem de gaurit folia anterior intinderii ei in camp , nu faci decat sa te complici la cat este de subtire... eu am achizitionat-o pe asta de 20 microni.
Atasez cateva imagini sa vezi furtul si buruienile prin folie.
Plantatorul l-am folosit doar anul acesta, am mai avut folie neagra un rest pe care am utilizat-o la castraveti seria a doua si a mers brici plantatorul.

Attached Files


Edited by laum, 29 December 2013 - 15:36.


#119
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
laum, o frumusete, bravo! - pregateste-te sa raspunzi la intrebarile colegilor. Sau mai bine spui tu tot.

Pe culoarele de acces cum scapai de buruieni ?

Zi si de hibrizi / soiuri si productii.

#120
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
Aha! deci sa inteleg ca defapt prin folia neagra se vede banda de picurare! Am crezut initial ca nu se vede de asta ma gandeam sa o gauresc dinainte! Multumesc ca m-ai scutit de o munca in plus!

Edited by vladislav25, 29 December 2013 - 16:34.


#121
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,519
  • Înscris: 27.01.2012
Laum, ce ai avut tu acolo e folie incolora, transparenta, nu alba, opaca...am vazut ca multi fac aceasta confuzie, si de aici si oarece 'neintelegeri'!
:)


#122
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
Multumesc, Jumbo !

Tactica la caile de acces e simpla, nu stiu daca e cea mai buna pentru sol pe termen lung dar deocamdata nu m-a afectat in nici un fel la productie, aratul, frezatul si imbunatatirea solului se face primavara si toamna doar pe aleile cu plante nu si pe caile de acces, astfel solul in zona cu pricina se intareste de la circulat si se usuca iar buruienile nu mai ies asa multe, tot mai putine de la an la an. Cele care mai rasar ajung in curtea pasarilor, atunci cand nu sunt facute tratamente, oricum la tratamente nu ne prea ingarmadim.

Referitor la hibrizi :

1. castraveti Mirabelle / Seminis foarte productivi, dulci, au tepi ( se cauta cu tepi la piata Posted Image ) nu sunt goi pe dinauntru; cifre nu am la productivitate, dar tot la 2 zile trebuiau recoltati.
2. vinete am experimentat pe rand Luiza, Madonna si Aragon ; aragon le bate pe ambele de la distanta, fructe mari care nu ajung rapid la maturitate, adica sunt moi si pufoase pana ating kilogramul pe tufa, pe cand Madonna imediat se intarea fructul din negru devenea purpuriu si apoi maro Posted Image ; morala: la pomul laudat sa nu te duci cu sacul..
3. tomate : Tolin, Amerigo, Matias, kiveli, Siriana, Troy, Sunshine. Cele din poza Amerigo, productiv, fructe mari 200 g+, dulci nu prea acrute, putin rezistent la TSWV ( virusul petelor de bronz) drept urmare am avut fructe coapte neuniform, nu foarte multe, ceva pierderi la legat pe la etajele 4 si 5 dar nu am stimulat legarea in nici un fel, 1150 plante(1000 amerigo restul Troy ) / 5t. Se putea mult mai bine dar de la Troy am uscat eu fructele si le-am conservat / nu am fost multumiti de gust deci nu au mers la piata. Amerigo si Troy au fost cultivate in 2013. Restul, in anii trecuti, diverse combinatii, dar ca si productivitate ne-am situat tot in jurul a 5t.
Tolin un hibrid productiv , cu fructe mari, dulci acrute, dar crapau in partea de jos  nu la codita, niste crapaturi fine din stadiul de muratura.
Siriana l-am incercat anul acesta in seria a doua ,par sa promita , cel putin la gust sunt faine, parca si ceva rezistenta la boli
kiveli si Matias i-am cultivat in 2012 dar despre ei ar trebui discutat separat ...
Sunshine hibrid determinat, timpuriu, foarte bun la gust, dar dupa 4-5 inflorescente se opreste, daca ar face aceste inflorescente pe o tulpina principala ca toata rosia normala nu as fi renuntat la el, dar tufa ramane mica max 60 cm, si acolo, pe un singur brat lateral de zici ca-i o frunza de fapt, ingramadeste 5 inflorescente.
In fiecare an am si seria a doua 6-700 plante/productivitatea acestora nu am calculat-o niciodata.
Ca si concluzie in 2014 voi cultiva Klass, Kiveli ,Siriana, Rio grande
4. ardei gras dintre Blondi si Bibic am ales Bibic el e prin poze; gogosar Pritavit si Gogomax, kapia Kaptur si Slonovo uvo .Productivitate 2200 plante / 3,8t adica ne-am situat undeva intre 1,5-2kg planta.
Ca si target, incercam sa atingem 4kg, dar se pare ca mai avem de sapat.. poate anul acesta cine stie...
Ce-mi place mie tare la treaba asta cu legumicultura e ca in fiecare an avem alta strategie, poate ne-om atinge scopul, astfel nu te plictisesti niciodata,
poti combina o multime de variante ca la loto, doar doar iese cea invingatoare Posted Image


subway_guru, cam asa ceva...

Edited by laum, 29 December 2013 - 17:20.


#123
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,519
  • Înscris: 27.01.2012
Cand m-am contrazis cu Nosztalgia, cred ca a fost acelasi gen de 'neintelegere'...el vorbea tot de folie incolora transparenta dar o 'boteza' drept alba...imi cer scuze ca nu m-am 'prins' despre ce vorbea, dar nu e vina mea!
:)

#124
vladislav25

vladislav25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 454
  • Înscris: 05.12.2010
Eu nu mai inteleg! pana la urma ce fel de folie e aia? gri?Concret, banda de picurare sub folia neagra de 30 microni se vede sau nu?

#125
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,519
  • Înscris: 27.01.2012
Vlad, eu nu m-am dumirit, tu ai banda de picurare sau tub de picurare???

#126
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
Concret e asa :

in imaginile din 2013 am folie alba( descrisa de vanzator), dar ea este transparenta , de aici si necazul cu buruienile care-mi cuprindeau ardeii;
iar in imaginile din anii anteriori este folie neagra, dar datorita faptului ca e subtire( aia era de 15 microni) se vede prin ea, pare gri... buruienile vor incolti dar nu vor avea suficienta putere pentro o dezvoltare normala / raman rahitice...

fotografiile au data pe ele

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate