Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Despre fumat și țigări, în general

- - - - -
  • Please log in to reply
1110 replies to this topic

#55
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006

View PostAdiFCD, on Mar 21 2009, 04:38, said:

Pe asta de unde ai mai scos-o ? Be serious.
Ce "be serious" ca asta-i adevarul. Mai studiaza si pe urma vorbeste! Informatia e valabila inca de pe vremea raposatului, cand o spuneau marii doctori si oameni de stiinta de pe timpuri in  magazinul "Flacara" si alte almanahuri. Deci e pe studii, nu pe vorbe, treaba fiecaruia sa creada ce vrea. ;)
Ai auzit de Ralu Filip la ce varsta a murit (48 de ani) sau marele meu profesor Pruteanu (60 de ani)?
Speranta romanului de viata era si-asa scazuta, sub 80 de ani la barbati, asa ca daca mai si fumezi... :D

#56
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,019
  • Înscris: 31.07.2007

View Postduculeana, on Mar 21 2009, 07:09, said:

Ce "be serious" ca asta-i adevarul.

Am inteles. Deci sa spunem ca eu mi-am "suntat" din viata vreo 3 luni cu fumatul, eu zic ca e mai bine cu trei luni mai putin decat trei luni la perfuzii in spital.
Oricum, subscriu la varianta ca este o porcarie ideea "cu fiecare tigara traiesti mai putin cu 10 minute".

#57
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006

View Postedy_wheazel, on Mar 21 2009, 08:25, said:

Am inteles. Deci sa spunem ca eu mi-am "suntat" din viata vreo 3 luni cu fumatul, eu zic ca e mai bine cu trei luni mai putin decat trei luni la perfuzii in spital.
Oricum, subscriu la varianta ca este o porcarie ideea "cu fiecare tigara traiesti mai putin cu 10 minute".
Asa crezi? Pai gandeste-te un pic, daca de exemplu ciroza scurteaza viata cu cativa ani (vezi Dolanescu si altii), de ce n-ar scurta-o si tigarea cu cateva minute?
Mai intreb odata: Pruteanu si Ralu Filip de ce au murit de infarct? De sanatosi ce erau? :rolleyes:
Paul Newman putea trai pana la 90 si ceva de ani, ca Kirk Douglas, dar a murit la 83 din cauza cancerului de plamani.

#58
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
Exista date statistice care atesta faptul ca anumite boli fatale (cardiovasculare, cancer, emfizem etc) au o incidenta mai mare in randul fumatorilor. Decesul scurteaza viata, nu?  :D

Astfel, matematic si statistic se poate calcula ca fiecare tigara fumata scurteaza viata cu x minute, or fi 5, or fi 10, or fi 7 etc... Exista mai multe calcule in acest sens, acuratete 100% nu are cum sa existe, pana la urma tine de optimismul fiecaruia cum interpreteaza aceasta informatie. Cert este ca se poate folosi aceasta afirmatie fara a fi in eroare.

#59
AdiFCD

AdiFCD

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,309
  • Înscris: 23.12.2008

View Postduculeana, on Mar 21 2009, 08:56, said:

Paul Newman putea trai pana la 90 si ceva de ani, ca Kirk Douglas, dar a murit la 83 din cauza cancerului de plamani.

Da` de unde dracu` stii tu cat ar fi trait Paul Newman ?  :lol:   :lol:   :lol:  
Mai dai exemplu si pe Ralu "Pilif" sau Pruteanu , atata le-a fost , ce-i asa mare lucru ? Sunt atatea cazuri de oameni care au fumat timp de 30-40 de ani mai mult de un pachet pe zi si acum inca traiesc bine mersi, lasa-ma cu cu ce scria pe vremuri in Flacara .Poate "Pilif" a murit din cauza stresului cauzat de Cheloo  :naughty:
Orice user de aici ar fi bucuros sa ajunga la 80 de ani , doar tu o sa traiesti 120 de ani ca sa poti face cat mai multe posturi copy&paste.

Pe cuvant ca esti cel mai tare user de pe forumu` asta   :lol:


lightpawn , scuze ca am deviat putin de la subiectul topicului tau , dar nu m-am putut abtine :D

#60
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
Nefumatorii virulenti, facatorii de bine, hamsterul si cyborg-ul sunt rugati sa paraseasca incinta si sa discute pe alt topic despre cuantificarea daunelor provocate de o tigara, noi discutam de altceva pe aici.

Iaca un video mai vechi al unui coleg de-al meu cu care sa va ocupati timpul: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DMX3drqI87E?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#61
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
Va rog si eu sa pastram o abordare civilizata pe subiect. Am zis in post-ul de deschidere ca putem discuta despre riscuri legate de sanatate, sunt convins ca o putem face fara flame.

Ca sa putem parca discutia cu scurtatul vietii: da, statistic se observa o speranta de viata mai scazuta in randul fumatorilor. Mai departe, se poate concluziona ca fiecare tigara iti scurteaza viata cu x minute, daca fumezi in medie y tigarete pe zi timp de z ani s.a.m.d. Si, cum spuneam, exista multe studii in directia asta, use google.

Cazurile individuale nu sunt reprezentative asadar este irelevanta orice discutie privitor "cat ar fi trait bula daca...?". Iar irelevant inseamna si off-topic pentru acest thread, plus ca riscam... :banned:

Multumesc tuturor.

#62
Judith

Judith

    Iubita mileniului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,477
  • Înscris: 17.12.2008
Aoleu. Cand a murit Ralu Filip? Doamne, am trait pana acu' in grota. :lol:

La fel cum sunt exemple de genul de ce a murit la X ani, pot da si eu contraexemple, de ce unu' care a fumat timp de 50 de ani 2 pachete de tigari pe zi a murit de batranete.

Nu stiu daca s-a mai discutat despre asta, si daca da, atunci imi cer scuze ca relansez discutia, dar in ce consta diferenta dintre o tigara sa zicem de marca X, din Romania, si una din Italia(sau alta tara, eu in Italia am "fumat" diferenta) de aveau gust diferit, desi cantitatile de substante erau fix aceleasi?
Adica am fumat Marlboro lights acolo, si mi se pareau cel putin la fel de "tari" ca marlboro rosu de pe plaiurile noastre.

#63
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Am si eu o intrebare. Pare hilara, avind in vedere ca fumatul e oricum nociv in sine, dar sint curios cu ce sint lipite tigarile. E vreun lipici special? E "comestibil"? Stiu, oricum iti imbicsesti plaminii cu fum, dar sint curios cit de chimic e fumul ala din cauza lipiciului.

Sint fumator de la 13 ani (acu am in oglinda - 31), dar am 10 ani de cind nu mai simt nevoia de tigara decit la bautura. Daca nu beau nu fumez, oricit ar dura asta - una sau 7 zile. Cind beau le sudez la greu.

#64
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
@Judith: Cred ca informatiile din post-ul de aici te pot ajuta, eventual completate cu cateva detalii de aici. Daca mai sunt nelamuriri, te rog nu ezita.

@abancor: Se foloseste un lipici alimentar, nu stiu sa-ti spun exact reteta... si da, poti sa-i spui "comestibil", prin lipici alimentar se intelege un lipici care este aprobat (de ministerul sanatatii/agriculturii etc) sa intre in contact cu alimentele. Aceeasi situatie si pentru cernelurile folosite la tiparirea inserturilor care se pun prin pachete, desi nu le fumezi... dar intra in contact cu tigaretele si asta e legea.

Fumul... e chimic, dar nu numai din cauza lipiciului. Am detaliat putin in post-ul de aici.

#65
Taaasse

Taaasse

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 126
  • Înscris: 17.05.2008
Eu am 4 ani jumate de cand tot sarut moartea si au existat zile cand am fumat si 3 pachete de tigari -_- In general fumez cam un pachet la zi chiar si 2  -_- Eu cel mai mult fumez cand stau in fata calculatorului si lucrez sau ma joc, cand sunt cu tovarasii prin oras si in toate pauzele posibile de la scoala  -_- Nu exista pauza fara o tigara 2 dupa ora ;) Desi ar trebui sa fac tot posibilul sa ma las pentru ca am 19 ani si fumez foarte mult pentru varsta mea  :huh: Un alt motiv ar mai fi "tata" si asta ar trebui sa fie primul motiv pentru care ar trebui sa ma las pentru ca el chiar daca a fost doctor si cunostea cu adevarat riscurile pe care ti le asumi din momentul cand iti aprinzi o tigare el nu a tinut cont de asta si a devenit un mare fanatic al tutunului si acum un an a trebuit sa-l privesc cum moare in chinuri din cauza tutunului (cancer la plamani) chiar sub ochii mei. Nu doresc nimanui sa i se intample asa ceva. Faza este ca el aflase cu 6 luni inainte sa moara ca a are cancer dar a tinut secret, nu a spus la nimeni nici macar mie si tot a fumat in continuare, fum dupa fum, tigare dupa tigare, pachet dupa pachet, cartus dupa cartus pana s-a dus. De ce..nici acum nu-i dau de inteles  :angry: Si cel mai mult nu ma inteleg pe mine de ce nu ma las de ele dupa toate cele intampate..ori nu vreau, ori nu pot ca sunt dependent, ori sunt prea tampit la cap. Nu va apucati de tigari..si un fum e de ajuns sa imbratisezi moartea. Cu totii am inceput de la un fum cand ne-am apucat de fumat si acum nu stim cum dreaqului sa evadam.

Edited by Taaasse, 22 March 2009 - 06:57.


#66
clase74

clase74

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 668
  • Înscris: 05.01.2007
Nu stiu daca s-a mai intrebat, daca da... scuze.
Am fumat timp de 20 de ani, am inceput undeva la 15 ani si acum la 35 am "reusit" sa ma las.
Media mea era un pic peste un pachet/zi.
De 3 luni si 7 zile n-am mai "tras" nici un fum (din 15 Dec08).
Cei care s-au lasat cu succes de tigari vreau sa-mi spuna daca mai simt nevoia de o tigara si dupa cat timp scapa de aceasta nevoie. Real - nu povesti din auzite/vazute/citite.

#67
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,331
  • Înscris: 14.06.2006
Un topic interesant .Sunt fumator de 17 ani si am ajuns la 2 pachete pe zi.Spuneai anterior ca nu difera calitatea tigarilor de afara fata de cele autohtone.Am fumat mult si de afara si unele sunt mult mai proaste decat cele fabricate aici.
Insa:
[quote name='lightpawn' date='Feb 15 2009, 01:58' post='6009453']
A, sa compari cu tigarile care se faceau in urma cu 10-15 ani, asta e altceva... poate mai vorbim pe tema asta.
[quote]
Acum multi ani(prin 95-97 cred) inca se vindeau foarte bine tigarile de contrabanda aduse din Germania. Si pe vremea aia fumam Marlboro rosu.Aveam un dealer care-mi aducea Marlboro la cartuse(cred ca asta-i termenul corect-sau box?) de 15 pachete. Crede-ma...aveau o aroma extraordinara si abia asteptam sa fumez o tigara.

#68
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006

View Postlightpawn, on Feb 27 2009, 22:21, said:

OK, am inteles... o logica norocoasa totusi: eu nu am lucrat niciodata la fabrica, faptul ca acum sunt in Prahova e alta poveste... eu am fost angajat la BAT Trading, partea comerciala a afacerii, cu sediul in Bucuresti.

On topic:

Carpati are overall un market share de vreo 0.3%, iar varianta cu filtru are probabil mai putin de 0.05%; in aceste conditii, este de inteles nivelul redus de distributie...
Cum iti explici ca a decazut atat de mult aceasta marca nationala a romanilor, cea mai fumata tigare din Romania pana in urma cu cativa ani?
De obicei ce categorie de varsta fumeaza acum cel mai mult Carpati? Eu stiam de prin presa ca mai e doar o singura fabrica functionala din cele 6 care apartineau SNTR. Deci pana la urma se mai produc "carpatele" acum sau nu, si se da doar ce-a ramas pe stoc?
Cum explici ca marcile consacrate au disparut rand pe rand la scurta vreme dupa infiintarea SNTR (prin '97), si ma refer aici la Bucegi, apoi Snagov, Marasesti, Bucuresti, Amiral, Nationale etc.?
De ce marile multinationale care au venit din afara nu au preluat si aceste fabrici ale SNTR si sa dezvolte in continuare marcile romanesti, pe langa cele straine? Sa nu-mi zici ca n-aveau interes, ca nu cred, la noi piata consumatorilor de tutun e de ~7 milioane de fumatori.
Credeam ca-i mai greu sa schimbi preferintele unora care au fumat tigari fara filtru zeci de ani, asa, peste noapte, dar uite ca se poate. Dupa ce au distrus fabricile ai nostri, multinationalele au mizat pe depndenta fumatorului si stiau ca va fuma si in continuare indiferent daca va fi tigare cu filtru, va fuma orice.
Cum de in strainatate n-au disparut tigarile fara filtru iar la noi da?

#69
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007

View PostDecember, on Mar 22 2009, 08:02, said:

Acum multi ani(prin 95-97 cred) inca se vindeau foarte bine tigarile de contrabanda aduse din Germania. Si pe vremea aia fumam Marlboro rosu.Aveam un dealer care-mi aducea Marlboro la cartuse(cred ca asta-i termenul corect-sau box?) de 15 pachete. Crede-ma...aveau o aroma extraordinara si abia asteptam sa fumez o tigara.
Am incercat sa explic in post-ul de aici diferentele intre tigaretele "de pe vremuri" si cele de acum... si eu fumez de prin '91 si sunt de aceeasi parere cu tine.

View Postduculeana, on Mar 22 2009, 08:34, said:

Cum iti explici ca a decazut atat de mult aceasta marca nationala a romanilor, cea mai fumata tigare din Romania pana in urma cu cativa ani?
1. Lipsa marketing; 2. Marketing masiv multinationale; 3. Diversificarea nevoilor si gusturilor consumatorilor, partial ca si consecinta la 2, partial pur-si-simplu

View Postduculeana, on Mar 22 2009, 08:34, said:

De obicei ce categorie de varsta fumeaza acum cel mai mult Carpati? Eu stiam de prin presa ca mai e doar o singura fabrica functionala din cele 6 care apartineau SNTR. Deci pana la urma se mai produc "carpatele" acum sau nu, si se da doar ce-a ramas pe stoc?
In general oameni peste 40 de ani, sau chiar mai in varsta. Nu stiu foarte sigur dar inclin sa cred ca traditionalele "carpate" se produc inca.

View Postduculeana, on Mar 22 2009, 08:34, said:

Cum explici ca marcile consacrate au disparut rand pe rand la scurta vreme dupa infiintarea SNTR (prin '97), si ma refer aici la Bucegi, apoi Snagov, Marasesti, Bucuresti, Amiral, Nationale etc.?
Am cam raspuns mai sus - 1, 2, 3... Cand o marca incepe sa nu mai aiba suficiente volume pentru a se auto-sustine, e mai proftabil sa o retragi pentru ca altfel ajungi sa mergi in pierdere. Daca erau sau nu marci consacrate... acum depinde ce intelegi prin asta, o dam in marketing. Pe scurt, marcile respective nu prea erau marci in adevaratul sens al cuvantului, erau mai mult nume de produse, ceea ce nu e chiar acelasi lucru. Anyway, Snagov nu a disparut inca! :)

View Postduculeana, on Mar 22 2009, 08:34, said:

De ce marile multinationale care au venit din afara nu au preluat si aceste fabrici ale SNTR si sa dezvolte in continuare marcile romanesti, pe langa cele straine? Sa nu-mi zici ca n-aveau interes, ca nu cred, la noi piata consumatorilor de tutun e de ~7 milioane de fumatori.
Credeam ca-i mai greu sa schimbi preferintele unora care au fumat tigari fara filtru zeci de ani, asa, peste noapte, dar uite ca se poate. Dupa ce au distrus fabricile ai nostri, multinationalele au mizat pe dependenta fumatorului si stiau ca va fuma si in continuare indiferent daca va fi tigare cu filtru, va fuma orice.
O sa-ti zic totusi ca nu au avut interes. Multinationalele au venit cu o strategie excelenta pentru o piata emergenta, deschisa la nou. Au mizat pe internationalitate, valori premium, lights, inovatii de produs si pachet.
Cota de piata SNTR era foarte mare dar atacabila tocmai pentru ca nu era bazata pe strategii de marca si de portofoliu care sa asigure sustenabilitatea pe termen lung. Daca SNTR ar fi avut marci puternice cu valori bine intrate in capul consumatorilor, probabil cineva i-ar fi cumparat, dar nu pentru fabrici (tehnologiile lor erau oricum putin depasite) ci pentru marci efectiv si pentru cota lor de piata. Altfel nu are sens, e de preferat sa-ti mentii strategia ta de portofoliu si sa castigi cota de piata cu marcile tale.

View Postduculeana, on Mar 22 2009, 08:34, said:

Cum de in strainatate n-au disparut tigarile fara filtru iar la noi da?
Chiar nu stiu daca au disparut de tot si de pe la noi. Daca da, o motivatie ar putea fi faptul ca productia locala de tigarete fara filtru nu poate respecta reglementarile legate de cantitatile maxime de gudron, nicotona si CO (10mg - 1 mg - 10mg) - din ratiuni de tehnologie de procesare a tutunului. In plus, preferintele conumatorilor se indreapta in alte directii, tigaretele fara filtru au devenit oarecum de nisa, deci s-a putea nici profitabil sa nu mai prea fie...

#70
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006

View Postlightpawn, on Mar 22 2009, 13:11, said:

O sa-ti zic totusi ca nu au avut interes. Multinationalele au venit cu o strategie excelenta pentru o piata emergenta, deschisa la nou. Au mizat pe internationalitate, valori premium, lights, inovatii de produs si pachet.
Cota de piata SNTR era foarte mare dar atacabila tocmai pentru ca nu era bazata pe strategii de marca si de portofoliu care sa asigure sustenabilitatea pe termen lung. Daca SNTR ar fi avut marci puternice cu valori bine intrate in capul consumatorilor, probabil cineva i-ar fi cumparat, dar nu pentru fabrici (tehnologiile lor erau oricum putin depasite) ci pentru marci efectiv si pentru cota lor de piata. Altfel nu are sens, e de preferat sa-ti mentii strategia ta de portofoliu si sa castigi cota de piata cu marcile tale.


Chiar nu stiu daca au disparut de tot si de pe la noi. Daca da, o motivatie ar putea fi faptul ca productia locala de tigarete fara filtru nu poate respecta reglementarile legate de cantitatile maxime de gudron, nicotona si CO (10mg - 1 mg - 10mg) - din ratiuni de tehnologie de procesare a tutunului. In plus, preferintele conumatorilor se indreapta in alte directii, tigaretele fara filtru au devenit oarecum de nisa, deci s-a putea nici profitabil sa nu mai prea fie...
Aha, deci Carpati nu era marca puternica, intrata in capul consumatorilor de peste 40 de ani, nu? Am gasit pe un site ca productia ar fi inceput prin 1963/'68. C'mon, pai daca nici asta, cea mai fumata tigare din Romania nu era puternica, atunci cine? Ca oricum altceva nu era inainte de revolutie, marcile straine stii prea bine ca se gaseau foarte greu, pe sub mana.
Carpati si Marasesti astea erau cele mai fumate tigari atunci, deci degeaba zici ca nu erau puternice, in conditiile in care piata tigaretelor era 100% romaneasca (ma refer la producatori).
Ce s-o mai dam cotita, asta era singurul lucru care ramasese neprivatizat in perioada Constantinescu-Nastase si niste baieti smecheri s-au gandit s-o puna si pe asta pe butuci.
Si da, normal ca au disparut cele cu filtru de tot de pe la noi, in afara de Army nu stiu sa mai existe altceva (asta o stiu pana si eu ca nefumator :P ).
Imi poti spune cum Regia Tutunului din Moldova nu s-a desfiintat si produce si astazi tigari cu si fara filtru, de am ajuns noi sa facem contrabanda cu Plugarul? Aia de ce nu au distrus regia de stat, ca noi, si e o tara de doar 4,5 milioane de oameni?
Carpati era o tigare pentru toata lumea, si-o putea permite si taranul si bastanul. Acum nu mai e. Nici macar in cultivarea tutunului n-am mai fost buni! Trebuiau sa vina domnii din afara se ne explice cum stau treburile si sa ne bage pe gat tutunul lor cu tot felul de chimicale!
Iar alea cu cantitatile maxime de gudron sunt vrajeli. De-aia are Marlboro 16mg nu? Sau Dunhill 18? Dar trebuiau sa gaseasca un motiv si atunci au scos din condei niste cifre! Pana acum 4-5 ani nu-i mai pasa nimanui cata cantitate de gudron si nicotina e in tigarea romaneasca.
De fapt ce vor prin aceste cifre? Sa ne spuna ca tigarea x e mai putin periculoasa decat y? Tot un drac, tot acelasi pericol il au toate tigarile.
Indignarea mea fata de desfiintarea SNTR nu survine din compasiune pentru fumatorii de tigari fara filtru, ci din faptul ca s-a mai pus pe butuci inca o intreprindere romaneasca, nu s-au lasat pana n-au distrus tot. Din 6 fabrici macar 3 puteau lasa, chiar daca scadeau productia, macar stiau fumatorii ca baga bani si in buzunarul statului, nu doar al multinationalelor!

#71
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
Faptul ca la un moment dat Carpati era cea mai fumata tigareta din Romania e una. Sa afirmi ca prin asta se intelege de la sine ca era o marca puternica... asta e alta, si s-ar putea sa fii in eroare. Poate Carpati a fost o marca puternica, dar doar din lipsa de concurenta. Cand au aparut marci care adresau cu adevarat nevoile consumatorilor... you know the history.

O marca este puternica atunci cand consumatorii ei o asociaza cu anumite valori cu care se identifica, astfel incat pana la urma produsul din spatele marcii nu mai conteaza foarte mult. Cu alte cuvinte, fumezi Kent (sa zicem) pentru ca te-ai obisnuit cu marca, cu imaginea ei, te identifici cu lumea marcii etc. S-ar putea (si e chiar foarte probabil!) ca tigara Kent sa fie foaaaarte asemanatoare cu - sa zicem - tigara Parliament. Cu toate astea, Kent e o marca mai puternica pe piata din Romania decat este sau va fi Parliament.

Nu cred ca a vrut nimeni din guvernare sa falimenteze SNTR - din contra!!! Crede-ma, se rulau niste sume imense prin SNTR, existau doar cativa distribuitori autorizati care cumparau cu discounturi enorme si apoi revindeau mii de tone de tigari romanesti. Problema a fost legata de lipsa marketingului si de un management defectuos; astea pe langa lipsa strategiei de marca si de portofoliu.

Vis-a-vis de cultivare tutun, daca am fost buni sau nu... iti zic doar ca in Romania se cultiva doar un anumit soi de Burley, de proasta calitate, puturos si fara aroma. Nu e vina nimanui, pur si simplu conditiile climaterice nu sunt cele mai bune pentru cultivarea unui tutun mai bun.

Sa mai zic despre "falimentarea" SNTR... pai toata lumea a castigat: fumatorii pentru ca au ajuns sa aiba de ales din vreo 30-40 de marci internationale care ofera vreo 80-90 de variante, dar si Statul Roman!!! Stii de ce? In Romania exista sistemul de accizare mixta - specifica si ad valorem:
*Acciza specifica este acciza platita pentru fiecare 1000 de tigarete produse.
*Acciza ad-valorem este o acciza calculata ca procent din pretul maximal de vanzare, platibila tot la volum. Mai sunt detalii aici, dar poate cu alta ocazie ca ne lungim.
Acum fa un calcul: daca in Romania se fumeaza cam 36 miliarde de tigarete anual, acciza specifica e aceeasi daca ai SNTR sau multinationale, corect? Ia imagineaza-ti ce inseamna atunci sa taxezi ad-valorem tigari ieftine (Carpati etc) sau tigari de 2-3 ori mai scumpe, la acelasi volum!

Si una mai de final... ca idee, daca fumezi o tigara din care - sa zicem - tragi cam 10 fumuri, undeva intre fumul 6-7 incepi sa bagi bani in buzunarul producatorului, pana atunci fumezi accize si taxe.

Edited by lightpawn, 22 March 2009 - 19:11.


#72
duculeana

duculeana

    Erou de sacrificiu

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,889
  • Înscris: 08.10.2006
Totusi nu mi-ai raspuns privitor la intrebarea despre Regia Tutunului din Moldova. Acolo de ce nu s-a desfiintat compania de stat, ca doar si acolo au intrat multe marci strine, nu fumeaza toti moldovenii numai tigari moldovenesti. Si e o tara in care contrabanda cu tigari e in floare, si uite ca nu se lasa, produc in continuare.
Si mai e o chestie -Galaxy Tobacco-compania care a preluat SNTR in momentul asta nu stiu sa mai produca vreo marca de tigari romanesti. Deci 0, se trage targa pe uscat de cativa ani! De ce nu o controleaza nimeni sa se vada daca isi respecta angajamentele de la preluarea SNTR? De ce nu revine iar compania in proprietatea statului, la fel ca multe altele care nu si-au respectat angajamentele?
Eu inteleg ca statul nu pierde, prin accizele de care spuneai, dar totusi, chiar asa, sa nu mai avem nici o marca de tigari romaneasca?? E prea de tot, nu poti sterge in cativa ani cu buretele o istorie de peste jumatate de secol!
Da, sunt de acord ca poate nu mai inregistra SNTR profituri, vanzarile nu mai erau aceleasi datorita concurentei, dar asta nu e un motiv s-o desfiintezi si s-o privatizezi...sunt atatatea companii care primesc de ani de zile subventii de la stat, de ce nu se putea si-n acest caz? Statul ar fi avut oricum profit de pe urma accizelor si impozitelor, asa ca putea sustine in continuare compania!
Exista in SUA inca Lucky sau Camel fara filtru, si sunt numai cateva exemple. Ele nu s-au desfiintat. Macat multinationalele puteau produce si tigari fara filtru, dar nici la asta nu s-au gandit!

Edited by duculeana, 23 March 2009 - 08:27.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate