Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Despre fumat și țigări, în general

- - - - -
  • Please log in to reply
1110 replies to this topic

#19
MasterOfDark

MasterOfDark

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,390
  • Înscris: 16.06.2005
de fumat fumez cam 20-30 tigari pe zii chiar si 2 pachete daca stau la calculator sau spritz.........

#20
pop_ramona

pop_ramona

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 04.02.2009

 m3th0dman, on Feb 13 2009, 12:51, said:

Eu fumez cam 1 pachet/lună, dar nu am simțit efectul nicotinei până acum.


Atunci masa de gudron, CO și nicotină este pusă aiurea acolo? Cei care se apucă de fumat, sau fumează foarte rar la o țigară "tare" fumată repede amețește, pe când acest lucru nu se întâmplă la una lights. Sau această chestie nu influențează direct?

Poți preciza care? În caz contrar PM dacă se poate.


În România cantitățile foarte mici, cică ar fi tolerate, și ai primi doar amendă.
http://en.wikipedia....abis_by_country

un pachet pe luna e putin,se intelege de ce spui ca nu simti efectul nicotinei.Dar presupun ca e acelasi lucru ca si in cazul altor droguri adica cu timpul organismul se obisnuieste cu cantitatea respectiva de nicotina si cere mai mult.Pornind de aici as putea presupune ca nu fumezi de mult timp,si doar in anumite situatii,de ex. cand iesi la un pub,cafenea etc..(e doar o presupunere)
Referitor la ametit,nu conta ce fumam, dar daca faceam o pauza de cateva zile sa zicem,sau mai mult, la prima tigare ameteam si eu.La urmatoarea eram ok.

Prin aditivi in tigari ce intelegi?? nicotina (si gudronul?) e in planta de tutun,sau rezulta in momentul arderii,ceva in genul asta stiam eu. ce alti aditivi?

#21
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007

 m3th0dman, on Feb 13 2009, 14:51, said:

nu am simțit efectul nicotinei până acum.
L-ai simtit, dar probabil nu cum te asteptai, sau nu ti-ai dat seama... sau nu inteleg eu la ce te referi. Nicotina este... ca un drog, e adevarat, unul foarte "usor". Este o substanta care in cantitati mici are efect tonic asupra sistemului nervos, il stimuleaza. Nicotina este substanta responsabila pentru dependenta fizica de fumat; exista, firesc, si o dependenta psihica legata de acest obicei. Altfel... nicotina in stare pura este letala.

 m3th0dman, on Feb 13 2009, 14:51, said:

Atunci masa de gudron, CO și nicotină este pusă aiurea acolo? Cei care se apucă de fumat, sau fumează foarte rar la o țigară "tare" fumată repede amețește, pe când acest lucru nu se întâmplă la una lights. Sau această chestie nu influențează direct?
E adevarat ce spui cu ameteala sau nu daca cineva fumeaza full flavour / lights, pentru ca tigara "livreaza" mai mult in cazul full flavour - mai multa nicotina, mai mult gudron. Diferenta de tarie, impactul pe care il simti in gat este dat de gudron. Eventualele ameteli pot fi provocate de cantitati de nicotina mai mari decat cele cu care e obisnuit organismul.

Totusi, raspunsul la intrebarea ta este: nu, acest lucru nu influenteaza direct efectele fumatului asupra sanatatii. Riscurile legate de fumat sunt aceleasi indiferent daca fumezi tigari full flavour sau lights: cancer, boli cardiovasculare etc.

Gudronul si CO nu sunt continute propriu-zis de tigari, ci rezulta in urma arderii. Impreuna cu nicotina, formeaza un "trio" de succes - sunt cele mai "evidente" substante, acesta este motivul pentru care legislatia impune comunicarea lor pe pachete, asadar nu sunt puse "aiurea"... Pe scurt:
- despre nicotina am zis
- CO - monoxid de carbon, gaz letal, incolor, insipid, inodor, rezultat in urma oxidarii incomplete a carbonului
- gudron - componenta solida a fumului, adica tot ceea ce contine fumul unei tigarete dar nu se afla in stare gazoasa. Ca aspect, e un fel de smoala/bitum cleios, negru. E responsabil de colorarea filtrului, se vede ca din alb (tigara neaprinsa) filtrul se inchide la culoare dupa fumat datorita faptului ca retine o parte din gudron.

Oricum, cantitatile de gudron, CO si nicotina declarate pe pachete nu sunt "batute in cuie" pentru ca sunt determinate de o "masina de fumat". Astfel un fumator poate obtine de fapt alte cantitati doar prin mecanica propriu-zisa a fumatului... o sa detaliez alta data, daca detaliile specifice sunt de interes.

 m3th0dman, on Feb 13 2009, 14:51, said:

Poți preciza care? În caz contrar PM dacă se poate.
O sa-ti transmit prin PM. Totusi, crede-ma, e doar o chestiune de marketing, riscurile legate de fumat sunt aceleasi.

 pop_ramona, on Feb 14 2009, 21:04, said:

Prin aditivi in tigari ce intelegi?? nicotina (si gudronul?) e in planta de tutun,sau rezulta in momentul arderii,ceva in genul asta stiam eu. ce alti aditivi?
Aditivii sunt toate substantele care nu se gasesc in mod natural in planta de tutun. Am detaliat pe topic in postul nr. 5, daca mai vrei si alte informatii te rog spune-mi.

#22
>ficus

>ficus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,455
  • Înscris: 22.06.2007
lightpawn, poate reusesti sa ne lamuresti de ce mai toate marcile de tigari de pe piata au aproximativ acelasi blending?
e o parere impartasita si de alti amici ai mei
cu ceva timp in urma nu era asa, faceai usor diferenta intre marci, produse, sortimente
nici nu se compara cu produsele comercializate afara

#23
Cutzu

Cutzu

    SefuLaUrati

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,103
  • Înscris: 06.07.2006
eu is curios cu ce aduce tutunul si mai ales de unde

#24
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
@>ficus
Ca sa fiu sigur ca vorbim despre acelasi lucru: blend-ul reprezinta amestecul de tutunuri + aditivi + apa. Speciile de tutun folosite sunt 3: Burley, Virginia si Oriental - gugleaza pentru detalii de agricultura, intreba aici pentru altele. Sa nu va imaginati ca tutunul e tutun si gata, avem asa:
1. LAMINA / CRT (Cut Rag Tobacco): tutun provenit strict din tocarea frunzelor; mai sunt detalii, dar cu alta ocazie.
2. STEM-uri: nervuri si cotoare din planta de tutun, tocate.
3. RECON: tutun reconstituit din firmituri si praf de tutun, rezultat in urma procesului de tocare lamina/stem. Se obtine printr-un proces similar cu obtinerea hartiei si chiar asa arata - un fel de carton; se toaca si el si se pune in blend. Nimic nu se pierde, cum s-ar spune.
4. EXPANDAT: cum ii spune si numele este tutun expandat, obtinut prin racire brusca in azot si readucere la temperaturi normale; detalii daca insistati.

Punctul 1 e de baza, de acolo vine gustul, aroma etc; 2-4 sunt de umplutura - de fapt aceste tipuri de tutun se si numesc "filler", nu au gust, aroma etc, doar ajuta sa umple tigareta.

In functie de procentele de tutun folosite din fiecare specie, blendurile sunt tot in numar de 3: American Blend, Virginia si Oriental.

Blendul Virginia in general este inconfundabil, ferm, distinct, you name it. Este bazat in mare proportie pe tutunul cu acelasi nume (sa nu credeti daca auziti vreodata 100% Virginia, nu exista asa ceva), un tutun scump. Dupa cunostintele mele, in Ro mai exista doar o singura marca cu blend Virginia.

Blendul Oriental este foarte popular in Asia Mica (baga turcii astia...!). Bazat pe tutunul Oriental, dulce la gust, aromat.

Cel mai popular este American Blend... si aici intervine aparenta "uniformizare", dar mai e ceva: din motive de reducere a complexitatii (implicit a costurilor) companiile producatoare de tutun standardizeaza cat de mult pot retetele blendurilor - eu zic ca e limpede: e mai usor si mai "cost effective" sa-ti planifici stocurile de materie prima daca ai, sa zicem, o singura reteta pentru toata Europa la varianta x din marca y.

 >ficus, on Feb 15 2009, 00:38, said:

nici nu se compara cu produsele comercializate afara
Nu cred ca ai dreptate... sau nu inteleg la ce te referi. Am participat la "blind test-uri" - fumezi fara sa stii ce, si-ti dai cu parerea. Nu mi-am recunoscut marca mea preferata pe care o fumam de 4-5 ani. Sunt foarte putini oameni care fac cu adevarat diferenta intre un produs si altul, intre o marca si alta. Exista fumatori specialisti pentru a testa produse, da, e cam ca la vinuri sau whisky.
Ma rog, mai poate fi o chestie, poate tu si prientenii chiar va pricepeti. Sa zicem ca avem o marca oarecare cu American Blend. Blendul poate diferi totusi de la o tara la alta prin varierea ponderii pe care o au anumiti aditivi dar chiar si prin varierea ponderii tipurilor de tutun; aceasta abordare se practica in urma diverselor cercetari care se fac legate de gusturile consumatorilor - la nemti le place intr-un fel, la spanioli altfel, la romani altfel, si de aici diferente.
Totusi, crede-ma: esti in eroare daca spui ca tigarile de afara sunt mai bune, gustoase etc, e doar o perceptie, e o treaba de gusturi. A, sa compari cu tigarile care se faceau in urma cu 10-15 ani, asta e altceva... poate mai vorbim pe tema asta.

 Cutzu, on Feb 15 2009, 00:51, said:

eu is curios cu ce aduce tutunul si mai ales de unde
In general cu vaporul (serios!) si in cea mai mare parte din SUA si Brazilia.

Edited by lightpawn, 15 February 2009 - 01:58.


#25
m3th0dman

m3th0dman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,269
  • Înscris: 03.01.2007

 lightpawn, on Feb 14 2009, 23:29, said:

L-ai simtit, dar probabil nu cum te asteptai, sau nu ti-ai dat seama... sau nu inteleg eu la ce te referi. Nicotina este... ca un drog, e adevarat, unul foarte "usor". Este o substanta care in cantitati mici are efect tonic asupra sistemului nervos, il stimuleaza. Nicotina este substanta responsabila pentru dependenta fizica de fumat; exista, firesc, si o dependenta psihica legata de acest obicei. Altfel... nicotina in stare pura este letala.


E adevarat ce spui cu ameteala sau nu daca cineva fumeaza full flavour / lights, pentru ca tigara "livreaza" mai mult in cazul full flavour - mai multa nicotina, mai mult gudron. Diferenta de tarie, impactul pe care il simti in gat este dat de gudron. Eventualele ameteli pot fi provocate de cantitati de nicotina mai mari decat cele cu care e obisnuit organismul.

Totusi, raspunsul la intrebarea ta este: nu, acest lucru nu influenteaza direct efectele fumatului asupra sanatatii. Riscurile legate de fumat sunt aceleasi indiferent daca fumezi tigari full flavour sau lights: cancer, boli cardiovasculare etc.

Gudronul si CO nu sunt continute propriu-zis de tigari, ci rezulta in urma arderii. Impreuna cu nicotina, formeaza un "trio" de succes - sunt cele mai "evidente" substante, acesta este motivul pentru care legislatia impune comunicarea lor pe pachete, asadar nu sunt puse "aiurea"... Pe scurt:
- despre nicotina am zis
- CO - monoxid de carbon, gaz letal, incolor, insipid, inodor, rezultat in urma oxidarii incomplete a carbonului
- gudron - componenta solida a fumului, adica tot ceea ce contine fumul unei tigarete dar nu se afla in stare gazoasa. Ca aspect, e un fel de smoala/bitum cleios, negru. E responsabil de colorarea filtrului, se vede ca din alb (tigara neaprinsa) filtrul se inchide la culoare dupa fumat datorita faptului ca retine o parte din gudron.
Prin faptul că nu văd efectul nicotinei, vreau să spun că nu simt nevoia să fumez.

Deci țigările "mai tari"/full flavour pentru un nefumător, creează dependență mai repede decât cele lights, deodată ce au mai multă nicotină. Dar CO este gaz toxic și presupun că și gudronul este toxic. Trebuie să aibe efecte asupra sănătății, cel puțin pe termen scurt (eventual distrug ceva celule din plămâni).
Filtrele din țigări sunt concepute pentru a filtra și substanțele care fac rău sănătății sau doar "trioul de succes"?

Gudronul se vede depus în interiorul centralelor termice pe lemne. Interesante substanțe băgăm în plămâni.

 pop_ramona, on Feb 14 2009, 21:04, said:

un pachet pe luna e putin,se intelege de ce spui ca nu simti efectul nicotinei.Dar presupun ca e acelasi lucru ca si in cazul altor droguri adica cu timpul organismul se obisnuieste cu cantitatea respectiva de nicotina si cere mai mult.Pornind de aici as putea presupune ca nu fumezi de mult timp,si doar in anumite situatii,de ex. cand iesi la un pub,cafenea etc..(e doar o presupunere)
Referitor la ametit,nu conta ce fumam, dar daca faceam o pauza de cateva zile sa zicem,sau mai mult, la prima tigare ameteam si eu.La urmatoarea eram ok.

Prin aditivi in tigari ce intelegi?? nicotina (si gudronul?) e in planta de tutun,sau rezulta in momentul arderii,ceva in genul asta stiam eu. ce alti aditivi?
În vacanțe cantitatea crește considerabil. Din câte vorbeam cu prietenii veterani în ale fumatului, aceștia spuneau că dacă se enervează câteodată simt nevoia neaparat să-și aprindă și să fumeze o țigară care îi calmează aproape instant. De fumat fumez de aproape 3 ani, dar cam aceleași cantități și niciodată nu am simțit nevoia de a fuma (psihică sau fizică). Fumez pentru că simt o relaxare a creierului pe termen scurt. Adevărat, fumez doar când ies în oraș sau în excursii.
Asta am pățit-o la început doar, dar cu siguranță contează tipul de țigară.

Edited by m3th0dman, 15 February 2009 - 12:41.


#26
Cipsu

Cipsu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,032
  • Înscris: 06.05.2004

 m3th0dman, on Feb 15 2009, 12:40, said:

Filtrele din țigări sunt concepute pentru a filtra și substanțele care fac rău sănătății sau doar "trioul de succes"?
Asta as fi vrut sa stiu si eu, ce retine filtrul si cam in ce procent, daca se poate.

#27
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
La momentul acesta, probabil 99% din filtrele utilizate pentru tigarete sunt confectionate din acetat de celuloza, o substanta pufoasa, moale. Aceasta se trefileaza si se impregneaza cu un agent de intarire - parca triacetina ii zice, nu mai stiu sigur - cu rolul de rigidizare a rodului de filtru. Restul - hartie, mai intai cea care sustine filtrul propru-zis apoi cea de "tipping", de invelire exterioara a filtrului.

Filtrele au rolul de a retine o parte din componentele solide ale fumului, nu pot filtra componentele in stare gazoasa (cum ar fi monoxidul de carbon). Bine, mai exista si "renumitul" filtru Charcoal (jumate din tigarile din Ro folosesc variatiuni ale acestui filtru).
Practic, acesta este tot un filtru din acetat de celuloza insa este impregnat cu granule de carbune activ (ideal) sau cu granule de grafit (cel mai des, cred). Se pare ca acest tip de filtru are proprietatea de a retine si unele componente din faza gazoasa a fumului. Tigaretele cu acest filtru sunt in general percepute ca fiind mai putin iritante, creeaza mai putin senzatia de "throat catch" - sau flegma in gat, pe romaneste.

 m3th0dman, on Feb 15 2009, 12:40, said:

Deci țigările "mai tari"/full flavour pentru un nefumător, creează dependență mai repede decât cele lights, deodată ce au mai multă nicotină.
Asta nu stiu daca e chiar asa. Nicotina e o substanta pe care nu o gasesti in mod obisnuit in ceea ce "intra" in organism pe diverse cai; e un drog si creeaza dependenta. Parerea mea este ca dependenta apare oricum, indiferent cu ce te apuci de fumat - FF sau Lts. OK, poate nu o fi ca la heroina, de la prima doza, dar... ma intelegi.

 m3th0dman, on Feb 15 2009, 12:40, said:

Dar CO este gaz toxic și presupun că și gudronul este toxic. Trebuie să aibe efecte asupra sănătății, cel puțin pe termen scurt (eventual distrug ceva celule din plămâni).
Corect. Totusi, efectele pe termen scurt nu sunt atat de vizibile si/sau alarmante - nu e chiar asa cu distrugerea celulelor... in timp, capacitatea respiratorie e diminuata, se poate ajunge la cancer sau emfizem... ma rog.

#28
malankas

malankas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 09.03.2008
Dupa tine acuma, Care sunt cele mai bune tigari?(marca) Eu unu prefer marlboro Filter +.

#29
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
Pai e o chestie de gust totusi... nu? In fine:

Marlboro Filter Plus sunt bune, si mie imi plac dar m-am obisnuit cu alta marca. As mai zice Dunhill Fine Cut, Kent Nanotek si Parliament. Sa nu zica cineva ca fac reclama, precizez ca aceste marci sunt in portofoliul a doi mari producatori concurenti (cate 2 fiecare!).

A propos postarea mea anterioara, toate cele 4 produse enumerate aici sunt cu filtru charcoal.

Edited by lightpawn, 22 February 2009 - 03:22.


#30
malankas

malankas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 09.03.2008
Ce parere ai de acest nou kent surround si filtrul lui in forma de x? la ce ajuta acel filtru eu unu nu prea am inteles...

#31
JMG

JMG

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 27.07.2006

 malankas, on Feb 22 2009, 12:25, said:

Ce parere ai de acest nou kent surround si filtrul lui in forma de x? la ce ajuta acel filtru eu unu nu prea am inteles...
Ajută la spălarea creierului!

#32
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
Posibil, si cred ca face si piciorul mic! :punk:  E o chestie de marketing si cam atat, fireste. Trebuie sa continue cu "inovatiile" pentru ca asa e construita marca respectiva.
Oricum, eu le-am incercat si nu mi se par reusite deloc. Cam atat.

Edited by lightpawn, 22 February 2009 - 16:54.


#33
malankas

malankas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 09.03.2008
Despre tigarile mentolate ce crezi? ajuta la ceva sau tot doar o  chestie de marketing?

#34
seerkan

seerkan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 577
  • Înscris: 26.10.2004

 lightpawn, on Feb 22 2009, 03:19, said:

A propos postarea mea anterioara, toate cele 4 produse enumerate aici sunt cu filtru charcoal.

Care e diferenta intre un filtru normal si cel charcoal ?

#35
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,614
  • Înscris: 25.11.2007

 seerkan, on Feb 22 2009, 22:43, said:

Care e diferenta intre un filtru normal si cel charcoal ?

Scrie putin mai sus (lightpawn, postul #27), chiar pe aceasta pagina  :)

#36
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007

 malankas, on Feb 22 2009, 22:00, said:

Despre tigarile mentolate ce crezi? ajuta la ceva sau tot doar o  chestie de marketing?
La ce te referi cu ajutatul? Tigarile mentolate te "ajuta" la fel ca orice alte tigari obisnuite. Nu e o chestie de marketing... ci o chestie de gust; iti "livreaza" nicotina si senzatia fumatului dar sunt percepute ca fiind mai usoare, nu lasa acelasi miros si gust in gura ci o senzatie mai "fresh".

Ca fapt divers, mentolul se adauga de obicei in folia interioara de desigilare (de fapt foliile respective sunt "prefabricate", impregnate cu mentol). Dupa incheierea procesului de productie (pachete sigiliate, incluse in cartuse/baxuri/paleti) tigarile mentolate se lasa aproximativ 15 zile (de obicei) pentru maturare - adica pentru a da timp mentolului sa se transfere in filtru si tutun.

Multumesc jumborom! :OK:

Edited by lightpawn, 24 February 2009 - 14:44.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate