Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

reparatii balcoane bloc vechi

- - - - -
  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
szg

szg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,114
  • Înscris: 08.02.2013
Daca stie cineva vreo forma prin care sa demonstrze "cu legea'n mana" daca cele de mai jos sunt corecte, ar fi ideal si ..cu multumiri.

Ca si evenimente:

- au venit doi inspectori de la ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii) si au facut procesul verbal atasat, din care rezulta
    "s-a constatat desprinderea betonului d eacoperire a armaturilor pe suprafete extinse, la intradosul placilor de beton armat ale balcoanelor de pe fatada principala a blocului"

- imediat dupa asta vine Asociatia de Proprietari si in urma unei Adunari Generala Extraordinara "dispune" :
    "proprietarii care au planseul balcoanelor in stare avansata de degradare sunt obligati sa-si repare pe cheltuiala proprie zona afectata"

De aici discutii de genul:

1) din cate stiu fatada blocului si inclusiv fatada si "bordurile" balcoanelor (partea planseului balconului care iese in exterior, fiind parte din fatada) sunt parti comune
  => repararea acestor zone se platesc de toti proprietarii in cota indiviza

2) mai ramane partea de ... planseul balcoanelor:

  a) destui din asociatie inteleg prin asta ca fiind ..partea de dedesupt a planseului (!?)
mai precis un proprietar "trebuie" sa repare "tavanul" balconului celui de dedesupt
(!? motivatia, pt. ca nu s-a ingrijit si a curs apa inghet/dezghet etc - o tampenie zic eu), de aici avem cazuri particulare
- cel de la parter: ...nu mai repara nimanui e normal
- celui de la etaj: ...cine-i repara "tavanul" balconului ? (Dumnezeu ? sau Asociatia de Proprietari ? in cazul in care DA = Asociatia de Proprietari intreb si eu ... de ce nu plateste ..la toti si doar la cei de la etaj ?)
de aici eu as spune ca punctul acesta (2.a) este o tampenie

  B) in mod normal ar trebui ca partea de tavan a balconului sa fie parte din proprietatea fiecaruia care are balcon, de aioci avem cazuri particulare:
- cel de la parter: nu are balcon deci , intradosul balconului de deasupra este parte din fatada deci parte comuna
- cel de la etaj: tavanul balconului e proprietatea lui si e normal sa si-l repare

  c) balcoane inchise vs parti comune:
In mod normal blocul a fost construit fara "balcoane inchise", deci putem spune despre fatada (exteriorul/fatada balconului, tavanul balconului si zona de zid exterior a locuintei ce este cuprinsa in balcon) ca sunt parti comune
- in cazul celor care nu si-au inchis balconul: toate aceste trei elemente (fata balcon, tavanul balcon si zidul exterior al locuintei) acestea sunt parti comune
- in cazul celor care si-au inchis balconul: cel putin ultimele doua (tavanul si zidul exterior al locuintei) sunt deja in "casa lor"


Aveti niste legi care sa arate "cu cartile pe masa" care din cazurile de mai sus sunt cele corecte ?
(eventual un alt caz :) )

Attached Files



#2
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,182
  • Înscris: 13.01.2011
De ce nu se asteapta pana la reabilitare, am vazut ca s-au apucat si in Berceni, si atunci se rezolva si cu balcoanele.

#3
Plicea

Plicea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 693
  • Înscris: 22.04.2013

 crisstonne, on 07 august 2013 - 22:19, said:

De ce nu se asteapta pana la reabilitare, am vazut ca s-au apucat si in Berceni, si atunci se rezolva si cu balcoanele.

     Pana atunci o sa le cada balcoanele in cap.


#4
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,182
  • Înscris: 13.01.2011
Asa greu merge acolo ?!

Sectorul 1 cred ca este facut 90%, pacat, era o optiune ca sa scape.

#5
scufitzu

scufitzu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,693
  • Înscris: 23.04.2012
Nu exista legi care sa iti reglementeze toate cazurile care pot aparea in practica. De aia exista juristi, instante de judecata, interpretarea legilor, jurisprudenta, doctrina etc. In drept nu e niciodata alba sau neagra. Aici avem un caz in care trebuie sa interpretam ce inseamna parti comune ale unui condominiu. Conform legii asociatiilor de proprietari, proprietatea comuna e aia care nu e exclusiva, adica "toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă" si care sunt folosite in comun de catre toti proprietarii as adauga eu.

Acum, raportat la cazul de fata, eu interpretez ca fatada blocului/fatada balcoanelor reprezinta proprietate comuna. Placile balcoanelor reprezinta proprietate comuna a proprietarului de deasupra si a celui de dedesupt. Placile respective deservesc ambele proprietatii - pentru ala de deasupra o fata a placii e pardoseala balconului lui si pentru ala de dedesupt e tavanul balconului sau. O problema intr-adevar e pentru cel de la ultimul etaj al carui balcon ar fi acoperit de placa de la terasa blocului. Acolo as spune ca placa respectiva se imparte intre asociatie si proprietarul respectiv pentru ca il deserveste pe el si nu intreg condominiul.

Dar repet, asta e interpretarea mea si astea sunt argumentele mele. Acum, cand locuiesti intr-o cladire impreuna cu alti concetateni, fiecare trebuie sa inteleaga ca nu e in padure si pe langa drepturi, are si obligatii. Daca nu ai bani sa locuiesti acolo si sa iti intretii apartamentul si balconul pentru care platesti impozit care care iti este mentionat in titlul de proprietate ca fiind proprietatea ta exclusiva, atunci poate e cazul sa te gandesti ca poate ar fi mai bine sa vinzi si sa te muti undeva unde iti permiti sa traiesti si sa nu mai astepti ajutorul statului sau al asociatiei.  

Aceasta interpretare poate fi sustinuta sau nu de practica judiciara in materie insa nu am timp acum sa caut si sa citesc spete similare si dezlegarea acestora. In plus, practica instantelor nu este izvor de drept si o instanta de judecata nu este tinuta de hotararea altei instante. Poti sa ai solutii diferite la instante diferite sau chiar la aceesi instanta. E unul dintre "avantajele" care vin la pachet cu traiul in tara asta.  

PS amenda pentru proprietarii care nu isi repara partea lor de balcon e de 500-3.000 de lei.

#6
szg

szg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,114
  • Înscris: 08.02.2013
Mersi fain @scufitzu , interpretarea ta este in sensul logicii mele ( pct 1 + pct 2.b ).
Referitor la cele doua fetze ale planseului unui balcon , este la fel precum ..planseul apartamentului (a carui prelungire chiar este Posted Image ), mai putin la parter unde intradosul plansseului balconului de la etaj1 este ..fatzada.

Dar totul se rezuma iar la ce inseamna "partea lor de balcon" Posted Image , din retorica ta desprind ca este ceva de genul "fiecare isi repara interiorul balconului, precum isi repara interiorul apartamentului, si daca vreun vecin il inunda sau face o actiune care ii atinge in mod distructiv prorpietatea sa apeleze la formele legale de tragere la raspundere a vinovatului, dupa ce se aduc dovezi etc." , sa zic asa .

@crisstonne
"anuntul asociatiei" se traduce asa:
- din 2016 plateste Primaria
- pana in 2016 plateste Asociatia (reparatia sau amenzi la ISC)
si uite asa ..nu mai plateste Primaria , chestie foarte " 'telijienta "

Edited by szg, 08 August 2013 - 13:22.


#7
disturbed

disturbed

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 574
  • Înscris: 12.01.2007
Partile comune sunt mentionate in actul de proprietate - care e cel mai probabil contract de vanzare-cumparare sau de construire in cazul unui bloc vechi.
In extrasul CF al imobilului poate aparea lista partilor comune, sau acestea pot fi nespecificate/neidentificate. De obicei ele sunt: fundatii, usa de acces in imobil, scarile de acces, zidurile despartitoare dintre apartamente, uscatorii, lift, terasa/acoperisul, racordurile de utilitati pana la intrarea in apartament etc. Daca nu le ai mentionate sau lista lor nu cuprinde vreun element care poate fi interpretat in favoarea ta, nu stiu cum o scoti la capat legal.


le: Link

"(2) În cazul în care totalul cotelor-părţi de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare locuinţă sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din clădirea/blocul, tronsonul sau scara care constituie condominiul, nu se închide cu 100%, adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate hotărî  reconsiderarea lor."

Edited by disturbed, 16 August 2013 - 01:08.


#8
net4u

net4u

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 22.01.2003
pana la urma cum s-a solutionat? intreb pentru ca avem aceste probleme si noi in asociatie si pana la a veni un control si la noi sau mai grav pana va cadea ceva cu consecinte potential tragice, nu mai e mult. nici noi nu stim cum sa interpretam legislatia.

#9
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,656
  • Înscris: 30.10.2009
Sunt de părere că nu e nimic de interpretat: fiecare e dator să întrețină și să repare ce deține și folosește în mod exclusiv, deci e obligația proprietarilor care au balconul cu planșeu bușit să le repare. Pentru eventualele daune provocate de prăbușirea unui astfel de planșeu ar răspunde doar proprietarul apartamentului, nu asociația, pentru că balcoanele nu sunt  parte comună.

#10
R3lu

R3lu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 117
  • Înscris: 04.08.2006
Problema se punea foarte simplu:
Ai balcon trecut in actul de proprietate? Da. Atunci repari tavanul balconului tau la fel cum ai repara orice alt tavan din locuința ta. Nu conteaza la ce etaj esti. Daca suprafața deteriorata se incadreaza în perimetrul unui spațiu aflat în proprietatea ta exclusivă, atunci este responsabilitatea ta.

Acum, mai sunt si cazuri particulare:
ai balcon descoperit (fără tavan).. nu ai ce repara - repara cel de dedesupt pentru ca este tavanul balconului lui.
balcoane asimetrice care nu au alt balcon dedesupt; balcon la etajul 1 fără balcon la parter - dedesubtul acestora se consideră spatiu comun, fiind suprafațe care dau spre exteriorul cladirii si nu sunt incadrate în perimetul altor balcoane proprietate exclusivă

O variantă ar fi ca prin adunare generala vecinii sa ajungă la un acord privind repararea la comun a tuturor suprafețelor cu probleme, considerand aceasta o operațiune de consolidare a imobilului în întregul său, de importanță semnificativă atât pentru siguranța locatarilor, cât și a trecătorilor care ar putea fi răniți de resturile desprinse.

Asta cu „fiecare e dator să întrețină și să repare ce deține și folosește în mod exclusiv” e o meteahnă veche in tara asta. De asta blocurile vechi arata de parcă ar fi cladiri parasite. Nimeni nu-si asuma decat ce e la el in apartament, de parca restul blocului ar fi intr-un univers paralel.

Edited by R3lu, 06 May 2016 - 12:35.


#11
althea

althea

    Guru Member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 11,656
  • Înscris: 30.10.2009

 R3lu, on 06 mai 2016 - 12:28, said:

Ai balcon trecut in actul de proprietate? Da. Atunci repari tavanul balconului tau la fel cum ai repara orice alt tavan din locuința ta.
...
Asta cu „fiecare e dator să întrețină și să repare ce deține și folosește în mod exclusiv” e o meteahnă veche in tara asta.
Ai dreptate, am scris prea mult:  ''și folosește în mod exclusiv'' este în plus.  Corect era să scriu doar

Quote

fiecare e dator să întrețină și să repare ce deține, deci e obligația proprietarilor care au balconul cu planșeu bușit să le repare.


#12
biosystems

biosystems

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 21.03.2007
Este o poveste fara sfarsit din cauza legislatiei care are multe lacune. Singura solutie este sa dai in judecata asociatia de proprietari si, in acelasi timp, vecinul de deasupra.

Uite aici un link, ca idee ... https://www.avocatur...oria-bacau.html

Edited by biosystems, 09 August 2021 - 23:14.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate