Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Solutii impamantare casa noua -> urgent

- - - - -
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010
Salutare,

Incep in curand sapatura la fundatie (sapt viitoare).
Maine va veni o firma agreata ENEL care imi realizeaza bransamentul de santier.

Fiindca am un stalp exact la marginea gardului, varianta propousa de firma asta este sa monteze tabloul pe stalp, cablul spre tablou sa fie lasat mai lung in asa fel incat la trecerea pe "definitiv", doar sa mute tabloul si sa-l monteze pe gard si sa traga cablul pe sub pamant pana pe gard.
Cererea am facut-o pt curent monofazic, m-am cam zgarcit... Probabil 6.5 KW nu o sa-mi fie de ajuns. Insa mai am o sansa sa ma gandesc la trifazic la momentul trecerii pe "definitiv". Baietii mi-au spus ca o sa-mi prevada un cablu pt trifazic de la stalp pana la tablou.
Mie mi se pare OK pana acum.

Solutia impamantarii acum...
Din cate stiam eu, impamantarea se face langa casa, cu cativa tarusi, platbanda etc, apoi se leaga la tabloul din casa. Tot din cate spune teoria, distanta dintre impamantare si tablou trebuie sa fie cat mai scurta. Rezistenta masurata de ei trebuie sa fie < 4 Ohmi, dar nu inteleg intre care puncte se masoara. Revin cu intrebarea asta mai incolo.
Firma asta zice ca o alta solutie ar fi sa realizeze impamantarea cu 4 tarusi chiar langa stalp, sa traga platbanda un pic in sus pe stalp, dupa care sa o lege in acel tablou. La trecerea pe varianta definitiva, eu ar trebui sa plec din tablou (cu tot cu impamantare) pe un cablu (cred ca N x 6mmp, unde N e ori 3, ori 5, in fct daca e mono- sau trifazat) pana la tabloul din casa.
Am figurat stalpul, tabloul, impamantarea - asta in varianta de santier, plus traseul cablului pana la Camera Tehnica (CT) care ar trebui sa fie in varianta definitiva.
Attached File  A_02 Plan de Situatie_fara cartus_v1.JPG   170.6K   404 downloads

Acum intrebari:
- Oare o fi in regula impamantarea, conf normativului? (ma chinui sa dau jos I7/2011, deocamdata nu prea reusesc). Acea rezistenta de 4 Ohmi ce se masoara, este intre care puncte? Ca daca ar trebui sa fie < 4 Ohmi intre tabloul din casa si impamantare (care in solutia propusa este langa stalp), nu prea cred ca obtin 4 Ohmi nici daca o racesc la 0 Kelvin.
- am mai figurat si viitorul posibil (inca neaprobat, sunt in faza incipienta) amplasament al contorului de gaz, si traseul aferent catre CT.
Sunt OK traseele, unul fata de altul? Trebuie sa fie o anumita distanta minima intre cele 2? Daca da, cum draq o sa le trag atunci??
- Daca as vrea sa-mi pun nu paratraznet in viitor, conectarea lui la pamant as facea utilizand aceeasi impamantare in varianta in care as face impamantarea langa casa? Iar daca o fac langa stalp, cam adio? adica trebuie sa fac ceva separat pt paratraznet?

Va multumesc pt parerile avizate! Si rapide, ca maine dimineata astia se apuca de lucru.
Cristi

Edited by cristi-m, 09 April 2013 - 18:30.


#2
petre69

petre69

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,785
  • Înscris: 27.01.2009
Impamantarea in santul fundatiei

#3
dany07rap

dany07rap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 947
  • Înscris: 21.12.2007
1) Impamantarea se masoara la o borna/prindere care nu are alt contact cu alte echipamente(adica, se masoara numai ce este in pamant:platbanda si tarusi/picheti de impamantare fara a fi conectati la un aparat/tablou sau consumator).
2) Recomandat ar fi ca impantarea sa fie facuta sub streasina casei, ca acolo pamantul ar fi mai mult umed. ceea ce faciliteaza impamantarea sa fie cat mai buna.
3) Distanta intre picheti/tarusi impamantare se recomamda sa fie de 3 ori lungimea lui, iar ca lungime cam 1,5 m, batuti la cel putin 50 cm sub nivelul solului(adica un sant de cel putin 50 cm adancime si pe urma bagati) iar platbanda dintre ei se recomanda sa fie de cel putin 36 mm latime.
4) Daca vrei ca impamantare sa fie si paratraznet, trebuie sa ai o valoare sub 1 OHM si o poti folosi fara probleme si ca impamantare si ca paratraznet.

#4
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
incearca sa iei I7 de aici:
http://www.isubihor....i_electrice.pdf

#5
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 17.03.2009

 cristi-m, on 09 aprilie 2013 - 18:28, said:

Firma asta zice ca o alta solutie ar fi sa realizeze impamantarea cu 4 tarusi chiar langa stalp, sa traga platbanda un pic in sus pe stalp, dupa care sa o lege in acel tablou. La trecerea pe varianta definitiva, eu ar trebui sa plec din tablou
Eu zic ca acolo unde va fi montat BMP-ul sa faca o priza de pamant tehnica,iar priza de pamant a instalatiei electrice sa o realizezi in santurile fundatiei.

 cristi-m, on 09 aprilie 2013 - 18:28, said:

- Daca as vrea sa-mi pun nu paratraznet in viitor, conectarea lui la pamant as facea utilizand aceeasi impamantare in varianta in care as face impamantarea langa casa? Iar daca o fac langa stalp, cam adio? adica trebuie sa fac ceva separat pt paratrazn
Daca ai de gand sa ai in viitor si paratraznet,fa-o de la inceput in fundatie si gata.

Edited by anaki, 09 April 2013 - 19:18.


#6
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010
Multumesc pt sfaturi si documente!
OK, deci se confirma ce m-am temut, ca nu se poate folosi la instalatia casnica... E o abureala ca "face o impamantare f. buna (si cam scumputza) langa stalp, ca s-o folosesc si pt casa". O fi buna pt BMP doar, dar n-am cum sa beneficiez de ea mai incolo. Mai scot niste banuti si pt aia de casa...

Pe post de tarusi, mi-ar veni sa folosesc de ex teava de Cu de la sisteme de incalzire. O s-o cositoresc, altfel o sa cocleasca in scurt timp si adio contact electric cat mai bun. In plus, cuprul e moale, insa cred ca teava batuta cu un lemn intre ea si ciocan, n-ar trebui sa fie probleme. Daca varianta asta nu e buna, teava zincata? Sau exista vreun "kit" special pt impamantari?

Priza asta de pamant "tehnica", mi-ar folosi in concluzie la ceva pe termen lung, sau e buna doar pt faza de constructie? Pot s-o demontez de langa BMP, si sa refolosesc tarusii si platbanda la impamantarea pt casa?

#7
dany07rap

dany07rap

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 947
  • Înscris: 21.12.2007
Poti folosi teava zincata(cam de 2-3 inch) fara probleme, chiar recomandata ca si costuri si durabilitate, iar ca legatura intre tarusi foloseste platbanda zincata, pe care o sudezi si dai cu bitum(smoala) imediat dupa sudura, cat e fierbinte, ca sa nu rugineasca sau o prinzi cu suruburi.
Poti refolosi tarusii si platbanda, daca reusesti sa mai scoti tarusii batuti sau poti sa te extinzi pana la acolo cu impamantarea facuta in jurul casei, daca nu iese bine la aparat, dar asta depinde si de ce costuri ai tu alocate pt treaba aceasta.
Teava de cupru e foarte buna, numai ca e si foarte scumpa, de asta mai bine alegi ceva zincat ori teava pe care o tai tu la dimensiuni ori picheti gata facuti ce se gasesc in comert, care sunt nitel mai scumpi ca teava.
Pret tarusiimpamantare.

#8
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 17.03.2009

 cristi-m, on 09 aprilie 2013 - 20:42, said:

Priza asta de pamant "tehnica", mi-ar folosi in concluzie la ceva pe termen lung, sau e buna doar pt faza de constructie? Pot s-o demontez de langa BMP, si sa refolosesc tarusii si platbanda la impamantarea pt casa?
Priza de pamant tehnica care va consta dintr-un tarus de impamantare batut langa bmp,lucreaza cu aparatura din bmp ,si va trebui sa o lasi acolo.

#9
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010

 anaki, on 10 aprilie 2013 - 07:28, said:

Priza de pamant tehnica care va consta dintr-un tarus de impamantare batut langa bmp,lucreaza cu aparatura din bmp ,si va trebui sa o lasi acolo.
Salutare Anaki si tuturor!
Apreciez f. tare ajutorul vostru. Sunt cam in criza de timp, de asta poate ca unele chestii poate le-as putea citi, insa nici nu sunt sigur ca o sa aplic bine, si stresul e cam mare ca sa citesc din scoarta-n scoarta normativele (sunt tone, pana acum m-am focalizat pe constructii).

OK, sa revin:
Priza de pamant de langa BMP va avea de fapt 3 tarusi - asa m-am inteles cu echipa care-mi face acum curentul de santier. 3 fata de unul singur cred ca face o diferenta, rezistenta divizandu-se cu factorul 3 (cel putin teoretic). Va fi oricum mai buna decat cu 1 tarus. Sunt curios cam cat e rezistenta. Azi e timp ploios, o sa iasa bine probabil, oricat de neingrijit vor lucra (totusi sper ca nu), insa cand se usca pamantul...

Instalatia, incepand de la BMP la tabloul electric, e cumva de tipul TN-C? (mai jos atasata o poza din I7)
Attached File  TN-C.JPG   44.58K   250 downloads
Daca ce apare in schema ca "Sursa" se considera ca e de fapt BMP-ul, si ca traseele punctate NU reprezinta contacte electrice, atunci propunerea acelei firme de a folosi impamantarea de langa stalp ca impamantarea instalatiei casnice (contact electric), NU e in normativ (ei spun ca solutia asta exista).
Mai spune ca PEN ar trebui sa aiba sectiunea de 10 mmp (Cu), in schimb am auzit ca deobicei se pune 3x6 mmp.

#10
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 17.03.2009
Eu iti spun sa procedezi asa:
-Priza tehnica o faci cum vrei,1,2,3, tarusi,desi unul e suficient sa lucreze cu bmp-ul,DAR  nu lega priza tehnica cu cea a instalatiei electrice interioare,

#11
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010

 anaki, on 10 aprilie 2013 - 18:56, said:

Eu iti spun sa procedezi asa:
-Priza tehnica o faci cum vrei,1,2,3, tarusi,desi unul e suficient sa lucreze cu bmp-ul,DAR  nu lega priza tehnica cu cea a instalatiei electrice interioare,
OK, asta am inteles deja. Multam.
Insa as vrea sa ma lamuresc cum (nu) se leaga prizele, ce schema se aplica de la BMP la tabloul din casa?

#12
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 17.03.2009
Daca ai fi in domeniu ti-as spune,dar ru fac scolarizare,, FA CUM CREZI TU, si-ti spun dupa aia sistemul corect,eu ti-am spus procedura corecta,dar daca ai alte idei tu sau altii,aplica-le.

#13
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005
Pamantarea de la BMP este pentru protectia diferentiala, atunci cand o sa iti faca peri albi datorita deconectarilor dese o sa te duci tu singur si o sa ii zmulgi pamantarea aia, fa-ti o pamantare in regula pentru restul casei, si nu strica sa montezi si niste descarcatoare pentru supratensiuni in tabloul casei (si pentru astea iti trebuie pamantare). La BMP daca ii bagi o vergea in pamant ii ajunge iar protectia diferentiala din BMP sa fie de 300mA (nu 30) altfel o sa declanseze de cate ori iti porneste masina de spalat.

#14
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010
@anaki
Daca as fi in domeniu,n-as fi pe-aici. Cand o fi sa-mi realizez reteaua IP a casei sau tot felul de  automatizari,n-o sa auziti de mine. Sunt inginer,insa la partea de forta nu ma pricep. Ca sa-mi spui cum e bine DUPA ce realizez in practica,nu e de mare ajutor. In fine,las' ca e ok si asa...

@eugenius
Multam de raspuns.

Edited by cristi-m, 11 April 2013 - 05:46.


#15
GeorgeTrisina

GeorgeTrisina

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,815
  • Înscris: 19.12.2011
BMP-ul e cu priza lui si n-o amesteci cu cea din tabloul general. La tabloul general aplici schema TT (priza casei din fundatie)
Deci de la tabloul general la BMP(T) mergi numai cu faza (fazele, daca ai trifazic) si cu nulul de lucru.

#16
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010

 GeorgeTrisina, on 11 aprilie 2013 - 06:20, said:

BMP-ul e cu priza lui si n-o amesteci cu cea din tabloul general. La tabloul general aplici schema TT (priza casei din fundatie)
Deci de la tabloul general la BMP(T) mergi numai cu faza (fazele, daca ai trifazic) si cu nulul de lucru.

OK. E clar. Multam!

#17
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,255
  • Înscris: 17.03.2009
In sfarsit ai priceput.

#18
mhz

mhz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 95
  • Înscris: 10.12.2005
Si eu as avea nevoie de un sfat privind impamantarea in fundatie.
Intrucat maine la pranz se va turna betonul de egalizare trebuie sa iau o decizie in seara aceasta.

Attached File  fundatie.JPG   174.66K   212 downloads

Construim doua locuinte lipite.
Este suficient o platbanda si 6 tarusi (cu platbanda in fundatia uneia dintre case)?

In cate locuri sa ies cu platbanda din fundatie?

Multumesc

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate