Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
M-a ”agatat” una pe F...

Shell root

Cisco RV180W E-K9-G5

Wi Fi
 Sfat.

eroare windows 8.1

X1 vs P7 vs S4

Pareri despre Cantarul E-Boda BS...
 Va merge yotube normal?

living room mansarda

Accident intersectie Lizeanu

[TEMĂ] Afisare distanța maxima in...
 BlitzSound

Olive Kitteridge (2014)

persistenta corectare proportii l...

RAM suplimentar Acer E1-530
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Automatizare nivel apa

  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1
cyob_xxl

cyob_xxl

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 07.02.2007
  • ID membru: 139,376

M-ar interesa sa contruiesc un sistem automatizat de filtrare a apei de la robinet astfel: pe teava de apa curenta sa montez o electrovalva care va fi actionata de un releu. idee e urmatoarea: apa trece prin electrovalva , trece printr-un filtru si ajunge intr-un rezervor de 5L. Atunci cand apa ajunge la un nivel de maxim electrovalva se inchide, iar cand apa scade sub un nivel de minim electrovalva se deschide lasand sa treaca apa. as dori sa folosesc montajul i40.tinypic.com/28wpehj.jpg . Intrebarea mea este urmatoare: este bun acel montaj pentru ce as vrea eu sa fac? cu precizarea ca in locul pompei sa am electrovalva. Imi recomandati altceva? Multumesc anticipat.

#2
Super Chief

Super Chief

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,107
  • Înscris: 21.08.2007
  • ID membru: 217,263
  • Locație: ... la romania ...
Cam complicat. Cauta automatizari mei recente cu senzori de nivel. Multi le folosesc pentru filtrele externe ( sump ) la acvarii.

#3
Mircel

Mircel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,773
  • Înscris: 01.10.2005
  • ID membru: 48,746
  • Locație: Brasov

View Postcyob_xxl, on 03 martie 2013 - 18:07, said:

cand apa ajunge la un nivel de maxim electrovalva se inchide
Încearcă asta:

Attached Files


Edited by Mircel, 03 March 2013 - 18:40.


#4
Serv_Electronics

Serv_Electronics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,358
  • Înscris: 09.03.2006
  • ID membru: 69,059
  • Locație: Bucharest
mergi la un magazin gen brico store, si cumpara un plutitor.  Are 2 contacte (unul ND si unul Normal Inchis) Este mai sigur, are si histerezis, nu e nevoie sa cureti electrozii, se monteaza in 5 min.
http://www.calor.ro/...italtecnica.gif

#5
cyob_xxl

cyob_xxl

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 07.02.2007
  • ID membru: 139,376
Multumesc pentru sugestii! Chiar sunt folositoare informatiile!

#6
aeon

aeon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,445
  • Înscris: 05.08.2002
  • ID membru: 1,739
  • Locație: Bucuresti
varianta cu plutitor e preferabila
senzorii se oxideaza si in timp (relativ scurt) devin inutili

#7
keta

keta

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 31.12.2007
  • ID membru: 266,577
  • Locație: EDINBURGH,UK
Nu ai precizat pentru ce vrei sa folosesti aceasta aplicatie. Daca ai intentia de a o folosi la ceva gen apa potabila atunci vasul respectiv ar trbui sa fie inox alimentar inchis,de aici rezulta fara plutitor sau alte chestii.

Edited by keta, 04 March 2013 - 20:50.


#8
Serv_Electronics

Serv_Electronics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,358
  • Înscris: 09.03.2006
  • ID membru: 69,059
  • Locație: Bucharest
da, asa ar fi de preferat! dar decat sa faci electroliza in vasul cu apa potabila mai bine pui un plutitor de plastic ... Sigur nici ala nu e asa curat.

Edited by Serv_Electronics, 04 March 2013 - 21:20.


#9
keta

keta

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 31.12.2007
  • ID membru: 266,577
  • Locație: EDINBURGH,UK
Nu am inteles faza cu electroliza. Daca se poate explica .

#10
Serv_Electronics

Serv_Electronics

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,358
  • Înscris: 09.03.2006
  • ID membru: 69,059
  • Locație: Bucharest

Pai la un montaj electronic, de cele mai multe ori, detectia nivelului apei se face pe baza rezistentei electrice. Asta presupune ca intre 2 terminale(electrozi) circula un curent; curent care determina electroliza.
Trebuie sa recunosc n-am analizat in detaliu schema respectiva, exista si scheme care masoara capacitatea lichidului (ca la rezervoarele avioanelor). Oricum sa pastram lucrurile simple zic..

#11
Super Chief

Super Chief

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,107
  • Înscris: 21.08.2007
  • ID membru: 217,263
  • Locație: ... la romania ...
Exista plutitori cu senzori magnetici, dar sunt izolati in plastic alimentar.

Doar ca idee, de ce ai dori si senzor de minim, cand foarte simplu poti folosi doar pe cel de maxim si automatizarea va fi extrem de simpla.

Ca exemplu, mai poti gasi si in alte parti produse similare. http://www.tme.eu/ro...zori-de-nivel/#

Cand nivelul lichidului scade, comanda electrovalva sa se deschida.

Edited by Super Chief, 05 March 2013 - 11:07.


#12
cyob_xxl

cyob_xxl

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 07.02.2007
  • ID membru: 139,376
Imi cer scuze pentru intarziere. Precizez ca voi folosi acest sistem automatizat cu apa potabila. Multumesc pentru sugestii. Voi folosi 2 electrozi de nivel minim si maxim pentru ca sa determin nivelul maxim pana unde se umple rezervorul si nivelul minim de unde se deschide electrovalva  astfel incat sa mi se umple rezervorul pana la atingerea electrodului de nivel maxim. Am nevoie de nivel minim deoarece apa nu trebuie sa ajunga pana la fund si trebuie sa se mentina intre doua nivele

#13
Super Chief

Super Chief

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,107
  • Înscris: 21.08.2007
  • ID membru: 217,263
  • Locație: ... la romania ...
Inteles cu min max. Intebarea este, de ce vrei sa stii si nivelul minim atat timp cat nu ai nici un control pe debitul de intrare si mai ales de iesire?

Practic, ai acele nivele date de electrozi. Presupun ca dai drumul la apa din rezervor, cand este deschisa electrovalva, dupa ce nivelul apei scade sub sonda de max sau sub cea de minim?

Intreb astea ca poate apa sa iasa mai repede decat intra si daca scade sub minim pana sa deschida electrovalva o sa se goleasca rezervorul iar debitul final va fi dat de cel de intrare. Dupa ce opresti apa se va reumple bazinul pana atinge punctul de max cand inchide electrovalva.

Explica cu mai multe detalii.

#14
ggelu

ggelu

    Active Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,679
  • Înscris: 21.01.2009
  • ID membru: 410,258
  • Locație: Brasov

View PostSuper Chief, on 07 martie 2013 - 16:02, said:

Inteles cu min max. Intebarea este, de ce vrei sa stii si nivelul minim atat timp cat nu ai nici un control pe debitul de intrare si mai ales de iesire?

Incerc eu sa raspund : ai nevoie de senzor de nivel minim pentru ca:
- Daca debitul de  umplere e mai mare decat cel de golire creezi un oscilator  - ai un consum mic si continuu ( dus de exemplu) - scade nivelul sub senzorul de maxim - se deschide vana de umplere 1 sec . se atinge senzorul de maxim - cade vana de umplere - iar scade nivelul timp de 0,5 sec. ....se reia ciclul . Se poate face o temporizare "delay on" de 10 sec. la vana  ( depinde  si de capacitatea rezervorului )  prin incercari .  Dar ori  faci temporizare ori ai un senzor in plus  cam tot trebuie un control suplimentar fata de senzorul de maxim.
- daca inlocuiesti doar 2% din apa din rezervor  ( chiar daca de multe ori )  creezi mediu propice  inmultirii bacteriilor.  Mai bine improspatezi odata 2/3 din rezervor decat de 60 de ori 1% din el.

#15
Super Chief

Super Chief

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,107
  • Înscris: 21.08.2007
  • ID membru: 217,263
  • Locație: ... la romania ...
Pertinete observatiile.

Intrebam de nevoia senzorului de minim, prin prisma faptului ca nu va folosi acel rezervor, deschis, pentru apa de consum, din considerente tot de igiena.

Exista si sisteme de umplere cu control de nivel, plutitor, exclusiv din plastic si cauciuc cu norme alimentare, care functioneaza mecanic dar pe acelasi principiu ca cele de la bateriile automate cu senzor. In acest caz dispare toata problema cu electrovalva si automatizarea aferenta.

Fac o cautare si revin cu exemple. Poate ajuta cumva.

#16
keta

keta

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 31.12.2007
  • ID membru: 266,577
  • Locație: EDINBURGH,UK
Hai sa propun o varianta, nu stiu cat de bine pica. Vas de inox de 5 l alimentat care sa reziste la presiunea retelei. Elementele de filtrare sunt amplasate pe alimentarea vasului de inox la care ai atasat robinetul de apa potabila (sau consumatorul  de apa potabila) Asa ca acel vas de inox va fi tot timpul plin cu apa filtrata.  Automatizare zero lucreaza singur prin presiunea retelei E corect sau gresesc.
Mi-a venit ideea de la un filtru de apa pe care-l folosesc si lucreaza cu apa la cerere, nefiind presurizat. Are filtru de impuritati, carbon si lampa UV. este conectat permanent la priza , are o electrovana pe intrare si da apa la cerere cand apesi pe buton. Un pahar in 10 sec. Poate e un debit prea mic?

Edited by keta, 08 March 2013 - 19:13.


#17
chilly willy

chilly willy

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,161
  • Înscris: 23.10.2006
  • ID membru: 104,324
  • Locație: cylon mother ship
nu se face nici o electroliza pentru ca in schema originala se foloseste curent alternativ intre electrozi. Sigur ca schema e putin cam depasita fiind facuta cu niste tranzistori cu Ge care formeaza un trigger schmitt , oricum nici nu se mai pot gasi acele componente decat intamplator prin vreun talcioc. Sub aceasta forma ea poate fi recalculata pentru niste tranzistori cu Si sau cu un AO sau un trigger schmitt integrat CMOS . Oricum electroliza nu e o problema daca se foloseste un curent foarte mic chiar si daca e cc. Sesizorul se poate face cu un singur circuit CMOS NAND si curentul prin electrozi poate fi sub 1uA. Desigur electrozii trebuie facuti din ceva inoxidabil cum ar fi carbon sau inox sau auriti (de exemplu niste pini auriti de la vreo mufa) , doar nu se va folosi un material usor oxidabil pentru ca ala se va coroda si va impurifica apa si fara vreo electroliza.
Cat despre varianta fara automatizare vasul nu mai trebuie sa reziste la presiunea retelei daca punem electrovalva inainte filtrului nu? Putem folosi si un amarat de PET de la apa minerala drept vas tampon. Dar daca filtrul poate filtra apa on the fly de ce ne mai trebuie vas tampon? Ne trebuie vasul tampon doar daca filtrarea se face mai lent decat consumul , de ex vreau 1L imediat ca sa pun intr-o cratita si filtrul are nevoie de 10 min sa refaca litrul ala, altfel as astepta 10 min ca sa umplu cratita.

Edited by chilly willy, 09 March 2013 - 18:02.


#18
cyob_xxl

cyob_xxl

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 07.02.2007
  • ID membru: 139,376
am fost prins cu lucrul la proiect si din pacate nu am mai avut cum sa raspund. Am optat pana la urma la un sistem automatizat format dintr-un CMOS cu porti NOR caruia i-am aplicat o functie care sa faca exact ceea ce am eu nevoie si anume: presupun ca nu am apa in vas , se da comanda la un releu ce trebuie sa deschide eelectrovalva; incepe sa curga apa in rezervor , se depaseste nivelul de minim si in continuare apa curge pana ce se atinge nivelul de maxim, iar acum se inchide electrovalva. Daca incep sa consum apa din rezervor ea va scadea sub nivelul de maxim si nu se va intampla nimic; scazand apoi sub nivelul de minim, releul de minim imi va deschide din nou electrovalva si se reia ciclul.
Referitor la raportul timpului in care se umple rezervoul si timpul in care scot apa din rezervor nu pot da un raspuns concret deoarece nu am procurat inca filtrul. Din ce vad eu la datele filtrului scrie ca are un debit de 2 l / minut, iar eu apa din rezervor o voi folosi doar pentru baut, nu pentru gatit sau alte activitati, deci nu cred ca vor aparea situatii in care sa raman fara apa in rezervor. Vreau sa folosesc niste electrozi din inox ca sa nu oxideze ori sa-mi formeze un mediu in care se pot dezolvat bacteriile.
Electrovalva se va afla inaintea filtrului. Va multumesc tuturor pentru sugetii!

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users