Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Comunitate sustenabila langa Brasov

- - - - -
  • Please log in to reply
229 replies to this topic

#1
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Se pare ca tot mai multa este atrasa de acest microb al mutatului la tara. Noi avem o gradina relativ mica de aprox 1500mp luata in 2007 unde treptat-treptat am pus cativa pomisori, niste stupi de albine, o cabana si cateva straturi de legume.

Am realizat insa ca nu este cea mai buna varianta si ca am fi dorit ceva mai mult. Asa ca de data asta am inceput un pic altfel. In primul rand cu un festival pentru a invata si din experienta altora care au trecut deja prin asta. Puteti gasi prezentarile aici: Prezentarile de la festival

Apoi am inceput cu cautarea vecinilor. Asa cum se discuta si pe cafenea toamna trecuta, vecinii sunt o problema de multe ori critica in povestea mutatului la tara. Nu doar privind rautatile pe care le pot cauza, dar si modul in care privesc lucrurile, in care isi educa juniorii cu care inevitabil vor avea contact si ai nostri, plus multe altele.

Asadar, in acest moment cautam oameni interesati de a forma o comunitate. Suntem vreo 20 de familii si persoane pana in acest moment iar de luna aceasta vom incepe primele intalniri ca sa vedem cine ce doreste si cum vom continua mai departe. Sunt sigur ca vor mai veni si alti interesati. Zona este undeva in apropierea Brasovului, probabil spre Fagaras, locatia exacta nu a fost ales inca dar exista mai multe variante. Detalii aici: Comunitatea de langa Brasov

Cantarind avantajele si dezavantajele am concluzionat ca 1 hectar de familie sau persoana si aproximativ 100 de loturi in comunitate ar fi varianta ideala. Un hectar ajunge cat sa iti amenajezi si o zona verde si o mica livada, cativa stupi de albine, sera, o mica padurice, poate un iaz. In acelasi timp este suficient de mic incat sa poata fi intretinut usor de o familie si fara mecanizare. Iar numarul de 100 familii e potrivit ca sa asigure diversitate, dar in acelasi timp si unitate.

In principiu un hectar extravilan incepe de la 1000 euro si ajunge la 5000 de euro. Din ce am sondat pana acum ne vom incadra pe la 3000 euro pentru ce dorim noi. Pretul depinde functie de locatie si drumuri de acces, cat de distrus este solul si panza freatica, panta acestuia si pozitia fata de soare etc. Distanta fata de Brasov eu cel putin ar dori sa sa nu fie mai mare de 30 min maxim o ora, adica 50-80 km. Depinde insa si de ceilalti membrii ai viitoarei comunitati, deciziile de selectie si achizitionare le vom lua impreuna.

Edited by flaviand, 14 January 2013 - 16:52.


#2
Fumez_Vodca

Fumez_Vodca

    I'm so mean I make medicine sick

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,460
  • Înscris: 04.11.2012
Aveti de gand sa adoptati principiile anastasiei au ba?

#3
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005

 Fumez_Vodca, on 14 ianuarie 2013 - 17:34, said:

Cat mai repede,sunt destui aici care doresc o astfel de alternativa.Un grup este cu mult mai puternic decat un individ.

1.Puteti incepe prin a posta cateva poze cu zona respectiva(pt a ne face si noi idee)
2.O sa adoptati principiile Anastasiei ca cei din comunitatea Valea Curcubeului?
3.Cum putem pastra o legatura constanta?

PS:Mai multe intrebam pe topicul in cauza,nu stau acum sa va stresez prea mult.

1. Vezi te rog ce ziceam in primul post apropo de teren.
2. Nu le vom adopta in sensul renuntarii la un minim de confort. Personal sunt pentru utilizarea tehnologiei, chiar daca prefer reducerea dependentei de aceasta. Vom lua idei de la Anastasia, din agricultura clasica, din permacultura, din educatia Waldorf si de unde vom mai considera necesar. Nu avem nici un sablon sau un model impus.
3. Puteti intra pe pagina unde faceam invitatia de participare la comunitate. Voi actualiza acolo informatiile pe masura ce apar noutati. Pe aici pe forum dau mai rar. Apar de obicei probleme cu vecinii de forum, la fel cum apar cu cei din sat, dupa cum vezi si mai sus... Posted Image

Edited by flaviand, 14 January 2013 - 18:23.


#4
codrut_david

codrut_david

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.08.2010
Salut si eu inca visez...sunt in perioada de acumulare experienta/informatii si nu in ultimul rand capital.

Am sa va urmaresc si acest post!

#5
Bosley

Bosley

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 19.07.2007
Pare interesanta ideea.

#6
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Ma bucur de reactiile pozitive. Pentru ca asa cum spuneam si pe topicul Cristinei intr-o comunitate cum va fi cea de langa Brasov este vorba de mai multe, nu doar de o viata la tara. Este vorba de ajutor, de intalniri cu oameni care gandesc la fel ca tine, de cresterea copiilor impreuna la o scoala alternativa si de independenta aproape totala fata de oras. Pentru ca poti avea  printre cele 100 de familii doctori si electricieni, tamplari si ingineri, gradinari si profesori si cam tot ce trebuie sa nu mai depinzi de sistemul asta economic si politic care sta sa cada de la o zi la alta.

#7
Bosley

Bosley

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 19.07.2007
E cam greu sa nu mai "depinzi" de sistemul economic si politic.
Iti trebuie o anumita organizare: O sa apartii de o alta localitate (comuna, oras, etc) sau aceasta comunitate o sa devina un sat si o sa ai un primar, taxe de platit, etc.
Si exemplele pot continua.

LE: Ar trebui sa iesi cumva in afara societatii si nu stiu daca asta se poate.

Edited by Bosley, 17 January 2013 - 15:01.


#8
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
Eu am inteles f bine despre ce este vb , am citit ce ati scris dupa festival si imi cam dau seama ce vreti sa realizati. Sper pt voi sa reusiti. Eu am facut o gluma , pt ca incet incet la mine se anunta destui voluntari si lucrul acesta nu poate decat sa-mi faca placere . dar era o gluma :)

#9
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Bosley, sistemul asta este bolnav cronic, il mananca cancerul politic si economic din interior, nu doar la noi ci peste tot. De ce crezi ca oamenii vor sa scape si sa fuga de el ? Multi simt instinctiv ca modelul e gresit, de la baza lui, nu doar anumite parti, chit ca unii incearca sa-l tot peticeasca cu niscai legi sau cu ceva bani. Apoi mai zicea cineva ca america o fi ea tara tuturor posibilitatilor, dar romania este tara in care totul este posibil... :)

Poti organiza o structura paralela, o retea de comunitati sustenabile care sa colaboreze fara ajutorul statului si care sa fie independente de structurile vechi. Vezi exemple gen Findhorn sau Damanhur care au zeci de ani vechime, sute de membrii si chiar moneda proprie. Vezi exemple precum Tamera in Africa unde au reusit lucruri deosebite in ciuda conditiilor vitrege si unde independenta energetica este principalul focus. Iar exemplele continua sa se inmulteasca.

Cristina, stiu ca tu glumisei dar n-ar strica sa-ti pui intrebarea daca vrei si poti sa transformi ferma ta in asa ceva. Sau eventual daca mai sunt terenuri libere in apropiere si doritori care sa vrea propria lor gradina, sa te alegi cu niste vecini cu care sa te poti intelege. Care sa te ajute si carora sa le impartasesti din experienta pe care ai capatat-o pana se pun si ei pe picioare cu o casuta, livada si ce mai trebuie... Posted Image

Edited by flaviand, 18 January 2013 - 10:27.


#10
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 flaviand, on 18 ianuarie 2013 - 10:17, said:

vecini cu care sa te poti intelege.
Pentru asta si tot ar merita incercat! Din pacate, cred ca nu e loc sa nu ai ceva invidiosi, hoti, etc pe langa tine! Si la voi o sa fie greu de triat! Chiar daca, sa zicem, sunt toti ok, mai divorteaza unul si ia una carcotasa sa nu zic altceva sau vreun burlac se incurca cu vreo gospodina pictisita de statul in camp! Pot aparea probleme si de la bani: comunitatea hotareste o investitie si o minoritate in mod sigur se va opune, ca asa e la romani 5 oameni, 10 idei si pareri! Oricum e o sansa! Nu incerci nu poti castiga!

#11
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Mie unul, dorel232&&& îmi cam dă de gândit.
Adică zice el multe și nevrute, da' parcă în postul de mai sus sunt concentrate tare... [ http://1.1.1.1/bmi/forum.softpedia.com//public/style_emoticons/default/scratchchin.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Recunosc că nu am citit blogurile și celelalte trimiteri care probabil au dat deja răspuns întrebărilor, însă cazul meu va fi și al celui care ajunge în discuția asta printr-un rezultat dat de google.
Ce răspuns/soluții au întemeietorii comunității la posibilele probleme enunțate ?

#12
codrut_david

codrut_david

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.08.2010
Daca am inteles eu bine:

1) Inca se cauta locatia comunitatii;
2) Inca se cauta membrii pentru comunitate
3) Se cauta circa 100 de familii
4) Investitia in cumparare terenului se ridica la 3000 euro
5) casele se vor construi de catre fiecare, prin resurse proprii si/sau ajutati de cei din comunitate


Acum eu vad situatia in felul urmator:

Ideea este foarte bune, pentru mine seamana cu comunitatile de sasi de la noi de acum cateva sute de ani.
Ca si puncte critice:
- Gasirea celor 100 de familii si formarea grupului (cred ca o solutie ar fi un nucleu de pornire cativa temerari care dupa ce au ales locul sa se apuce si sa construiasca acolo si incet dar sigur sa atraga si pe altii, adica 10-20 care sa cumpere terenul si sa faca "proiectul imobiliar" adica drum, parcelare, utilitati, etc iar apoi sa recupereze investitia initiala de la cei ce vin mai tarziu)
- reusirea majoritatii de a se muta in noua casa intr-un timp rezonabil (2-3 ani)
- conceperea foarte stricta a regulilor sau a principiilor de "guvernare"
- respectarea regulilor

#13
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Eu zic sa aveti grija sa nu ajunga o utopie proiectul asta. La fel cum e Venus.

#14
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 codrut_david, on 18 ianuarie 2013 - 14:15, said:

...
- conceperea foarte stricta a regulilor sau a principiilor de "guvernare"
- respectarea regulilor
Reguli care bineînțeles că nu vor fi decât niște suplimentare celor care se aplică în România.
Oricât bun-simț ar exista, consider că vor fi de dorit.

@codrut_david: dacă avatarul tău are legătură cu un hobby frumos și ai ceva imagini din zona Brașovului pe Hero2, pune-le aici; poate vor ajuta la identificarea locațiilor, dacă se mută spre Banat le-oi pune și io', da' pe aici nu-i așa fain.

#15
codrut_david

codrut_david

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 56
  • Înscris: 09.08.2010
@scaiba Da, am practicat parasutismul si m-am dat de cateva ori cu parapanta (un hobby pe care nu il mai pot practica deocamdata). Nu am imagini din zona Brasovului sau la ce imagini te referi?

#16
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Exact la ce ai spus !
Imagini de la câteva sute de metri care să cuprindă ceva din zona Brașovului și care îi vor ajuta în alegerea locului frumos pe care-l caută.
Nu-i bai că n-ai, poate au alții care mai citesc pe aici, "motanul de serviciu" zice clar că nu-i împotriva tehnologiei dacă ajută [ http://1.1.1.5/bmi/forum.softpedia.com//public/style_emoticons/default/wink.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

 codrut_david, on 18 ianuarie 2013 - 15:03, said:

... nu il mai pot practica deocamdata...
Regret asta, îți doresc să-ți găsești binele și-n alte lucruri frumoase.

#17
flaviand

flaviand

    Flavian, motan de serviciu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,326
  • Înscris: 14.09.2005
Bon, sa le luam pe rand... Posted Image

dorel, scaiba - probleme apar peste tot. Poti sa privesti jumatatea goala a paharului, sa o privesti pe cea plina sau sa te lasi de baut cu totul. Pentru a simplifica imaginea, imaginati-va un sat mai modern in care 90% din oameni sunt de treaba si cu un nivel de inteligenta peste medie. Asta comparat cu satele actuale in care lucrurile stau de multe ori exact pe dos.

kos - venus este un proiect global bazat pe centralizare. Impartasesc viziunea lor in ce priveste problema resurselor planetei, dar modul de abordare este diferit. Cred ca fiecare comunitate ar fi bine sa fie independenta si intre ele poate exista coordonare la anumite actiuni comune, dar cred ca centralizarea pe care o doresc cei de la Venus la nivel global nu este o varianta in acest moment. Pentru diferenta intre un sistem centralizat si unul de tip retea vezi detalii si aici: Alternative monetare - p2p money

codrut a atins cel mai bine punctele de baza. Punctele enumerate sunt corecte in principiu, mai putin numarul 4 unde nu s-a ajuns inca la o decizie. Urmeaza sa stabilim tinta ideala de cost in urma intalnirilor. Ai dreptate si cu punctele critice. Cam asa vad si eu treaba: un prim nucleu de 20 de persoane si familii care sa faca investitia initiala, iar apoi sa atraga si alti membrii. Regulamentul sper sa ramana cat mai relaxat, pe cele din romania sau alte state eu sincer nu prea pun pret. Dimensiunea loturilor cred ca va elimina mult din frecusurile ce apar intr-un sat clasic. Pentru cautarea terenului exista Google earth, firmele imobiliare si deplasarile in teren. Am facut si eu ceva aviatie la clubul din Ghimbav acum vreo 10 ani... Posted Image

Edited by flaviand, 18 January 2013 - 16:33.


#18
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 flaviand, on 18 ianuarie 2013 - 16:22, said:

...Poti sa privesti jumatatea goala a paharului, sa o privesti pe cea plina sau sa te lasi de baut cu totul...
Mie-mi spune un feeling că-i supradimensionat paharul. Da' mă rog...

 flaviand, on 18 ianuarie 2013 - 16:22, said:

...90% din oameni sunt de treaba si cu un nivel de inteligenta peste medie...
De treabă-nivel de inteligență. Concret, cum cuantifici aste două cerințe ?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate