Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Google AdSense - Cateva intrebari

sfat achizitie

Oracol - 2 noiembrie 2014

Se pot pune 2 HDD-uri pe un PC ?
 E legal sa te oblige sa ai cont d...

au dat proba timpului noile metod...

HDD extern

modificare pret abonament
 Debitare directa RCS-RDS

Ce se intampla cu votul meu, daca...

Recunoaste cineva planta?

Problema Ram
 Putin grav bolnav >>>

email-uri nedorite

Cum ma despart de o fata

Facultatea de Economie si Afaceri...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Ajutor cu montarea unui intrerupator cu led (nu se aprinde ledul)

  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
Quertiy

Quertiy

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 15.02.2007
  • ID membru: 142,724

Posted Image

In afara de faptul ca pentru a aprinde becul am nevoie de o faza si de un nul, sunt total nepriceput si total incepator. Aceasta nu se aplica insa la capacitatea de a lucra in siguranta cu electricitatea.
Problema este ca orice as face nu reusesc sa fac sa se aprinda becul pe ON si ledul pe OFF.
Am incercat o gramada de variante:
A faza B nul => ON bec aprins / led stins OFF bec stins / led stins
A faza C nul => ON bec stins / led stins OFF bec stins / led aprins
B faza C nul => bec stins non stop / led aprins non stop

Si la prima varianta am incercat sa fac o punte intre B si C, spunandu-mi ca asa bag nul si la bec si la led, faza fiind comuna si o sa functioneze. M-am inselat :))

WTF WTF WTF! Nu era mai simplu sa faca astfel incat sa functioneze ledul si intrerupatorul doar cu o faza si un nul? De ce am nevoie de 100 de fire?

Edited by Quertiy, 09 October 2012 - 17:02.


#2
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,632
  • Înscris: 16.06.2009
  • ID membru: 472,001
  • Locație: Bucuresti-Frumusani
cre ca ala e un comutator, nu un intrerupator.
la aceste aparate (intrerupator, comutator) mergi doar cu faza.
cu nulul te duci direct in bec/lustra.
nu are ce cauta nulul in intrerupator/comutator.

Edited by casuta_papusilor, 09 October 2012 - 17:16.


#3
Quertiy

Quertiy

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 15.02.2007
  • ID membru: 142,724
Blocul are deja fire prin pereti nu pot sa ma duc cu nulul nicaieri. E posibil sa nu fie nul firul de care zic eu, dar ceva e. Clar e ca am doua fire unul are tensiune unul nu si cand se ating se aprinde becul.
Alte idei?

#4
_Smiley_

_Smiley_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,253
  • Înscris: 24.02.2006
  • ID membru: 67,317
  • Locație: Bucuresti
verifica intai daca nu cumva ledul este ars, poate te chinui degeaba

#5
xcit

xcit

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,717
  • Înscris: 29.06.2006
  • ID membru: 84,324
  • Locație: Bucuresti
Pai unul vine iar altul se duce la bec, iar nulul se duce direct in bec. Tu doar "lipesti" firul care vine si il continui in bec. Deci cum zicea colegul mai sus nulul nu are ce cauta la comutator, iar ledul ar trebui sa se aprinda atunci cand faza e intrerupta, deci becul stins.

#6
pelikanu

pelikanu

    Ilizibil, deci ezoteric.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,741
  • Înscris: 19.08.2005
  • ID membru: 44,362
  • Locație: Iași [RO], Gillingham [UK], Blois [FR], Bascharage [LU]
Uite asa trebuie montat intrerupatorul acela cu LED:

Attached File  asa.JPG   16.46K   82 downloads

Cand intrerupatorul este in pozitia OFF, LED-ul se aprinde.
Cand intrerupatorul este in pozitia ON, LED-ul se stinge.

Daca ai becuri economice, sunt sanse mari sa "clipeasca" becul chiar daca intrerupatorul este in pozitia OFF.

#7
herez

herez

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 26.10.2005
  • ID membru: 51,194
Nu cumva intrerupatorul e dublu (pentru doua becuri)? In acest caz amandoua partile trebuie sa fie OFF pentru ca ledul sa lumineze. In acest caz pe A vine faza de la doza si pe C si B cate un bec.

#8
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,632
  • Înscris: 16.06.2009
  • ID membru: 472,001
  • Locație: Bucuresti-Frumusani

 Quertiy, on 09 octombrie 2012 - 17:22, said:

Blocul are deja fire prin pereti nu pot sa ma duc cu nulul nicaieri. E posibil sa nu fie nul firul de care zic eu, dar ceva e. Clar e ca am doua fire unul are tensiune unul nu si cand se ating se aprinde becul.
Alte idei?
cred ca tu esti intr-o confuzie.
acolo nu ai 2 fire, ci un singur fir, intrerupt.
si anume, faza.
asa este in orice doza de intrerupator.

intrerupatorul montat reface continuitatea sau o intrerupe, dupa actionare.

tu ai cumparat un comutator, iar in doza ai doar "2 fire".
ar fi trebuit sa mai existe inca un fir pentru comutatorul tau.
daca vrei sa functioneze cum trebuie, cred ca iti trebuie un intrerupator, d-ala cu o singura clapeta.

Edited by casuta_papusilor, 09 October 2012 - 19:00.


#9
Mircel

Mircel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,773
  • Înscris: 01.10.2005
  • ID membru: 48,746
  • Locație: Brasov

 pelikanu, on 09 octombrie 2012 - 18:17, said:

Cand intrerupatorul este in pozitia OFF, LED-ul se aprinde.
Cand intrerupatorul este in pozitia ON, LED-ul se stinge.
Dragii moşului, nu umblaţi unde nu vă pricepeţi!
Acolo nu este LED ci un bec cu neon ce se aprinde la 65-70 de volţi înseriat cu o rezistenţă de 5-15K.
Led-ul nu funcţionează în alternativ.
Dacă totuşi vreţi să montaţi un Led, atunci va trebui să micşoraţi tensiunea la 2-3V şi să o redresaţi.
ATENŢIE! TENSIUNEA DE 230V VĂ POATE OMORÎ!

#10
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,632
  • Înscris: 16.06.2009
  • ID membru: 472,001
  • Locație: Bucuresti-Frumusani

mda, are dreptate.
daca nu stii bine cu ce se mananca electrica, ar trebui sa nu umbli pe acolo.
desi, daca ai mai apucat sa scrii pe forum, banuiesc ca ai decuplat circuitul din siguranta deja, daca ai si facut atatea probe.

@ Mircel
are mai putina importanta pentru el ce soi de "lumanare" e aia care sta de veghe, important e sa nu-si prinda degetele la tensiune, si poate, sa reuseasca sa o tina aprinsa cand stinge becu.

Edited by casuta_papusilor, 09 October 2012 - 18:55.


#11
Quertiy

Quertiy

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 15.02.2007
  • ID membru: 142,724

 casuta_papusilor, on 09 octombrie 2012 - 18:45, said:

cred ca tu esti intr-o confuzie.
acolo nu ai 2 fire, ci un singur fir, intrerupt.
si anume, faza.
asa este in orice doza de intrerupator.

intrerupatorul montat reface continuitatea sau o intrerupe, dupa actionare.
Intr-adevar.

 Mircel, on 09 octombrie 2012 - 18:47, said:

Dragii moşului, nu umblaţi unde nu vă pricepeţi!
Acolo nu este LED ci un bec cu neon ce se aprinde la 65-70 de volţi înseriat cu o rezistenţă de 5-15K.
Led-ul nu funcţionează în alternativ.
Dacă totuşi vreţi să montaţi un Led, atunci va trebui să micşoraţi tensiunea la 2-3V şi să o redresaţi.
ATENŢIE! TENSIUNEA DE 230V VĂ POATE OMORÎ!
Pot fi si 100 de led-uri si 10 neoane de masina. E ceva care se aprinde si care se presupune ca functioneaza. La cata experienta ai ar fi trebuit sa iti stii ca neinitiatii spun "LED" la tot ce e mic si luminos Posted Image

edit: Apreciez incercarile dar nu am avut succes. Deocamdata am facut becul sa functioneze (firele pe A si B ). Am impresia ca am nevoie sa leg un nul la C ca sa fac ledul sa functioneze. Si cum acolo nu am nul ci doar faza intrerupta, asta e.

Edited by Quertiy, 09 October 2012 - 18:57.


#12
pelikanu

pelikanu

    Ilizibil, deci ezoteric.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,741
  • Înscris: 19.08.2005
  • ID membru: 44,362
  • Locație: Iași [RO], Gillingham [UK], Blois [FR], Bascharage [LU]
LED-urile nu functioneaza in AC?
Inafara de faptul ca vor clipi cu o frecventa de 25Hz, cam cum ar trebui un LED sa reactioneze daca este alimentat la o tensiune alternativa?

Ce motiv ar avea sa nu functioneze?

Edited by pelikanu, 09 October 2012 - 18:55.


#13
Adrian Fx

Adrian Fx

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 214
  • Înscris: 20.08.2007
  • ID membru: 216,684
  • Locație: Hunedoara
A-C punte="faza" si B="nul" asa cred eu ca merge.

Edited by Adrian Fx, 09 October 2012 - 19:00.


#14
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,632
  • Înscris: 16.06.2009
  • ID membru: 472,001
  • Locație: Bucuresti-Frumusani
pe fata aparatului cate clapete de actionare ai?
doua sau una?

#15
Quertiy

Quertiy

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 15.02.2007
  • ID membru: 142,724

 Adrian Fx, on 09 octombrie 2012 - 18:59, said:

A-C punte="faza" si B="nul" asa cred eu ca merge.
NICE. It works. Mersi!
O comunitate extraordinara, numai bine!

Edited by Quertiy, 09 October 2012 - 19:14.


#16
xti000

xti000

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 11.04.2005
  • ID membru: 34,436
  • Locație: HH
Salut. Ca sa nu mai deschid un alt topic, postez si eu aici.
Problema mea este fix pe dos. As vrea sa aprind un led in paralel cu becul. In perete, la intrerupator am numai doua fire. Cu un eventual nul pe acolo nu mai intrebam pe forum.
Inainte vreme, cand foloseam becuri incandescente, rezolvam problema cu o bobina hand made pe care era o cadere de 3V iar in paralel cu bobina montam o dioda redresoare , un led si o rezistenta de cativa ohmi.
Acum, cu becurile economice, problema se complica, intrucat la un consum asa de mic, pentru cei 3V de pe bobina tre sa fac ditamai hardughia care nu mai incape in perete langa intrerupator. Ce solutii as avea pentru aceasta problema?
3 sau 4 diode inseriate pentru 2.8 V nu stiu daca o sa mai lase becul sa functioneze.
Multumesc pentru ajutor.

#17
donpetru

donpetru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 724
  • Înscris: 02.01.2007
  • ID membru: 121,265
  • Locație: Galati

 xti000, on 21 octombrie 2012 - 12:10, said:

Salut. Ca sa nu mai deschid un alt topic, postez si eu aici.
Problema mea este fix pe dos. As vrea sa aprind un led in paralel cu becul. In perete, la intrerupator am numai doua fire. Cu un eventual nul pe acolo nu mai intrebam pe forum.
Inainte vreme, cand foloseam becuri incandescente, rezolvam problema cu o bobina hand made pe care era o cadere de 3V iar in paralel cu bobina montam o dioda redresoare , un led si o rezistenta de cativa ohmi.
Acum, cu becurile economice, problema se complica, intrucat la un consum asa de mic, pentru cei 3V de pe bobina tre sa fac ditamai hardughia care nu mai incape in perete langa intrerupator. Ce solutii as avea pentru aceasta problema?
3 sau 4 diode inseriate pentru 2.8 V nu stiu daca o sa mai lase becul sa functioneze.
Multumesc pentru ajutor.

Accesati proiectul atasat mai jos:
Attached File  DP0213 - LED switch project.pdf   34.13K   44 downloads

Numai bine

#18
xti000

xti000

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 11.04.2005
  • ID membru: 34,436
  • Locație: HH
Va multumesc pentru raspuns. Inca o intrebare: rezistenta de 220 ohmi de cati wati este?

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users