Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ocular pentru Mirrorless

Interfata router indisponibila

FIFA 15 ONLINE - XBOX ONE

Probleme detectare continut Samsu...
 Tema wordpress a luat-o razna

sfaturi achizitie led tv 55 inch

Hristos sinucigasul, Dumnezeu, ta...

Ventilator sursa cu airflow foart...
 Sfat TV LED cu inregistrare un ca...

Led dimmer.

lenovo z710 vs. qosmio x70

radiere definitiva
 Cablu internet categorie (5,5e,6,7)

Viteza de 200mbps, router de 100m...

Help in Bucatarie!

Recomandare marire viteza PC
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Schema electronica coborator de tensiune 230-12V fara transformator

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
stinutz

stinutz

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 26.07.2009
  • ID membru: 491,204
  • Locație: Alba

Am nevoie de o schema pentru a cobori tensiunea de la 230 c.a la 12 volti c.c, fara a folosi un transformator, pentru a alimenta un circuit care consuma (la putere maxima) 1000 mA. Schema sa fie cat mai simpla si mai ieftin de realizat. Orice idee care ar putea fi pusa in practica este binevenita. Multumesc!

#2
mihaicozac

mihaicozac

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,230
  • Înscris: 05.12.2005
  • ID membru: 56,263
  • Locație: Luftenberg, Austria
Nu există scheme practice la nivelul ăsta de curenți, până pe la 20-30mA se folosesc condensatori, spre 100mA tiristori, la 1A nu scapi de traf, sunt totuși 12W pe sarcină. E o variantă teoretică cu comutare de condensatori, dar e mult de experimentat, se bazează pe principiul că dacă un condensator de capacitate C se descarcă pe altul de capacitate de ex. 10C, tensiunea pe el scade de 10 ori iar energia se conservă. Pt 300V/12V ar fi nevoie de 1uF care se descarcă pe 27uF. Comutatorul se realizează cu MosFeturi, comandate secvențial.

#3
stinutz

stinutz

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 54
  • Înscris: 26.07.2009
  • ID membru: 491,204
  • Locație: Alba
Ai vreo schema de unde ma pot inspira? Eu am gasit ceva cu condensatori dar e foarte slabuta, am reusit sa scot la o tensiune de 5 volti un curent de aproximativ 250 mA.
Nu ar fi problema daca schema ar putea scoate 24Volti c.c 500 mA. Mi-ar fi folositoare si una deasta, dar ideala ar fi cea la 12 volti.

#4
mihaicozac

mihaicozac

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,230
  • Înscris: 05.12.2005
  • ID membru: 56,263
  • Locație: Luftenberg, Austria
http://electroschema...s-power-supply/

#5
theMisuser

theMisuser

    The Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,294
  • Înscris: 25.02.2007
  • ID membru: 147,325
  • Locație: TM

View Poststinutz, on 14th March 2012, 23:54, said:

Ai vreo schema de unde ma pot inspira? Eu am gasit ceva cu condensatori dar e foarte slabuta, am reusit sa scot la o tensiune de 5 volti un curent de aproximativ 250 mA.
Nu ar fi problema daca schema ar putea scoate 24Volti c.c 500 mA. Mi-ar fi folositoare si una deasta, dar ideala ar fi cea la 12 volti.
Poi.. pui un condensator mai solid. 15uF de pilda si iese amperul la 12V.
Desigur, condensatorul ala e mai scump ca o sursa in comutatie da' mnah, teoretic se poate..

#6
mihaicozac

mihaicozac

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,230
  • Înscris: 05.12.2005
  • ID membru: 56,263
  • Locație: Luftenberg, Austria
Problema la sursele cu condensator e disipația  constantă, dacă nu ai consum pe sarcină Zenner-ul încasează totul, și trebuie dimensionat și răcit corespunzător.

#7
theMisuser

theMisuser

    The Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,294
  • Înscris: 25.02.2007
  • ID membru: 147,325
  • Locație: TM
E oribil la puteri mari, clar.
Desigur, poti sa complici schema cu un tiristor care cand n-ai consum sa treaca in mod protectie, mai pui una alta si iese o scumpete nefiabila, ineficienta, te mai si curenteaza, mai voluminoasa etc etc etc

#8
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,825
  • Înscris: 29.03.2006
  • ID membru: 71,611
  • Locație: Bucuresti
Pt. 4-5 V sunt multe incarcatoare de telefon moderne cu sursa in comutatie fara traf, ba chiar cele de putere mai mare, asa numite rapide, la 800-890 mAh, sunt majoritatea asa fara traf.
Poate te inspira schema lor.

Edited by loock, 15 March 2012 - 00:09.


#9
mihaicozac

mihaicozac

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,230
  • Înscris: 05.12.2005
  • ID membru: 56,263
  • Locație: Luftenberg, Austria
Cum să fie fără traf, vrei să te curenteze când iei telefonul în mână sau îl duci la ureche?  Separarea galvanică e  obligatorie...

#10
cspot

cspot

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,634
  • Înscris: 22.07.2004
  • ID membru: 20,288

De la 220 la 12v nu se poate fara traf, mai ales la puterea aia, adica 1000 mA.
Cea mai economica e sursa in comutatie, dar si aia contine transformator.

#11
Whiteboy2010

Whiteboy2010

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 685
  • Înscris: 27.05.2010
  • ID membru: 593,983
  • Locație: Bucuresti
Sursa in comutatie fara transformator n-am mai vazut de 20 de ani(exista si asa ceva, in unele TV-uri color antice).Ca transformatorul e mic ca dimensiune si lucreaza la zeci/sute de KHz asta e altceva...

#12
donpetru

donpetru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 722
  • Înscris: 02.01.2007
  • ID membru: 121,265
  • Locație: Galati
Daca nici bani de un biet transformator chinezesc de 12V 1A sa nu avem, atunci oare mai avem bani de paine ? Un astfel de transformator in comert costa in jur de 15 lei sau poate mai putin. Deci, nu are rost sa va complicati cu alte solutii.

Spre exemplu, referitor la schema din postul nr.4 al acestui topic, am realizat (gasiti pe net) varianta cu iesire reglabila si curent maxim 3A. Costul de realizare practica trebuie sa retineti ca depaseste acei 15 lei, nu mai vorbesc de munca depusa!

Numai Bine

#13
bit 61

bit 61

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,728
  • Înscris: 17.09.2005
  • ID membru: 47,400

View PostWhiteboy2010, on 15th March 2012, 14:23, said:

Sursa in comutatie fara transformator n-am mai vazut de 20 de ani(exista si asa ceva, in unele TV-uri color antice).
Aveau transformator. ;)
Philips-ul a inventat "dracia" , foloseau traf-ul de linii si pentru alimentare.

#14
GabaGN

GabaGN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 19.08.2006
  • ID membru: 92,275
Dau si eu cu batul in balta... Pentru un ventilator de 120 , 0.2A , (in baie la aerisire) alimentat de la 220 , ce valoare trebuie sa aiba rezistenta , si de cati wati sa fie? (nu e neaparat sa se invarta la maxim , dar sa se invarta) , bineinteles cu punte din 1N4007, si eventual un condensator de 5,6 uF si 400 V (mai am cateva recuperate) .
Sau o solutie ce sa poata sa stea in spatiu cat mai mic , mai exact in doza de perete in spatele unui intrerupator de lumina .

#15
theMisuser

theMisuser

    The Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,294
  • Înscris: 25.02.2007
  • ID membru: 147,325
  • Locație: TM
Eu as incepe cu un condensator de 1uF minim 250V c.a. si o rezistenta de 10ohm 1W. Apoi punte, condensator filtrare si 1 zener de 12V cu 1W.

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users