Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

SOBE de caramida, de zidarie, diverse sobe, focare

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
22119 replies to this topic

#1
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
Stimate, B.D.Nitu.
De catva timp urmaresc acest forum si constat ca dvs derutati oamenii in ceea ce priveste sobele de zid.
Eu sunt vorbitor de rusa si cunosc mult mai bine ca dvs traditiile si obiceiurile rusilor in ceea ce priveste
sobele de zidarie.
Stim ca reprezentati o firma care comercializeaza placi de teracota, dar asta nu va permite sa faceti
afirmatii denigratoare privind sobele de zidarie.
De fiecare data prezentati niste citate din literatura romaneasca care reprezinta niste copii din cartile
rusesti din anii 50-60.
Stimate Domn, multe lucruri prezentata in acele carti demult nu se mai folosesc, tehnologia sobelor de zid
moderne a avut un salt calitativ enorm de atunci pana in prezent. Va rog frumos nu descurajati persoanele
interesate de aceste sobe de zid sa cerceteze si sa le execute lucrari de acest gen.

Nu mai vorbiti prostii de genu' ca in Finlanda este mult lemn, iar in Russia mult carbune si deaceea cei
deacolo folosesc sobele de zidarie.. Chiar ii credeti tampiti de tot??!!

Cu mult respect, Lisapet.

2.1 Atat marmura cat si piatra fac parte din asa numitele corpuri reci. Ele se pot incalzi pana acolo ca stropindu-le cu apa sfaraie,dar nu au proprietatea de radiatie termica. Adica poti face friptura pe ele, dar la 2 m distanta tremuri de frig.

De unde ati scos-o si pe asta ca piatra si marmura face parte din corpuri reci ? Adica se incalzesc pana la cateva zeci de grade dar nu radiaza?
Haide-ti, Domnule Dr.Ing., caci la gradul dvs de pregatire am pretentii serioase.
Va rog sa argumentati afirmatia inginereste. Cum este posibil sa incalzesti un corp la zeci de grade si acesta sa nu radieze?
Dar placile dvs de teracota care sunt glazurate cum de radiaza?
Inexplicabil, paradox! :nonobad:

#2
dragos0207

dragos0207

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 27.11.2011

 BarbuN, on 30th November 2011, 15:33, said:

1. Este o banala soba din caramida cu fumuri orizontale.
Stiu ca realizarea acestei sobe nu este nici pe departe profesionala, nici nu pretind sa fiu ceea ce nu sunt. E doar iluzia de a putea incalzi casa la un cost relativ redus, avand in vedere ca pot folsi mult pal, ceea ce intr-o soba de teracota clasica devine apropape imposibil din cauza depunerilor de cenusa. Fumurile sunt mult mai largi, cam de 35/15 si chiar si in acest caz sunt constient ca va trebui sa curat soba in fiecare an. In ceea ce priveste piatra, am constatat pe pielea mea ca e foarte adevarat faptul ca se poate incalzi la o temperatura considerabila fara a degaja multa caldura in exterior, ce pacat ca am descoperit forumul dupa executarea lucrarii. In ceea ce priveste pasta cu care am lipit caramizile, e lut pur, de cel care se foloseste la fabricarea vaselor si figurilor ceramice, ce e drept are doar 1-2mm intre caramizi asa cum spunea articolul in spaniola. Capacul l-am facut cu pamant si ceva nisip, ar putea sa nu dea probleme, desi am de gand sa ma asigur. Cand va referiti la observarea atenta pentru cazurile de pierderi de CO, cum as putea sa imi dau seama de aceasta?
Fiind prima mea lucrare de acest tip si se pare fiind insuficient informat, erorile sunt inevitabile si din pacate imprevizibile pentru amatori. Cert este ca as dori ca construiesc o a doua, intocmita dupa indrumarile dumneavoastra, dar cu materaile care pot fi achizitionate aici. Caramida refractara, desi scumpa, e destul de usor de gasit, insa cand va referiti la caramida de soba, acele caramizi subtiri cu care imbracati partea interioara a cahlelor si construiti fumurile, nu reusesc sa intzeleg ce fel de echivalent as putea cauta,  astfel de caramizi aici nu am intalnit. Cat despe partea cu cahlele, cum sunt la fel de dificil de achizitionat, as prefera sa fie din caramida tencuita si vopsita, sau orcum ceva ceramica, astfel caldura degajata sa fie raspandita in suprafata mai mare. As aprecia enorm sfaturile dumneavoastra, am inteles cum trebuie facute fumurile, insa in lispa de materiale folosite in Romania, nu stiu cum sa procedez. Va multumesc de asemena stiind ca faceti toate aceste comentarii absolut dezinteresat, chiar daca poate fi uneori in detrimentul afacerii pe care o conduceti.

Edited by scheleton, 30 November 2011 - 20:32.


#3
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
Domnule, Dragos.
Orice soba inainte de a fi construita trebuie aleasa in functie de pierderile de caldura a incaperii in care aceasta se monteaza. Sobele in lumea civilizata nu se masoara in "schioape" , ci in kW. Puteti sa o placati si cu piatra si cu marmura si cu ce doriti dvs important este ca aceasta soba sa emane o anume cantitate de caldura astfel incat sa acopere valoarea pierderilor de caldura a incaperii/incaperilor.
Foarte bine ca recunoasteti ca nu ati avut informatia necesara inainte de a o executa. Nu-i nimic, de aici in colo va veti informa si veti reusi intr-un final. Nu mai spuneti si dvs ca deaceea nu "da caldura" - ca e placata cu piatra! Va rog mult.
Cu respect, Lisapet.

 BarbuN, on 30th November 2011, 17:33, said:

1. Este o banala soba din caramida cu fumuri orizontale.
Inainte de anii 1957-1960, aproape ca nu era casa in Romania care sa nu aiba construita cel putin o astfel de "soba de zid", cu sau fara foc deschis.Caramida era de regula una f.buna, nu dintre cele facute pe maluri de rauri sau lacuri si arse cu lemne in cuptoare de camp...
Va atasez o poza a unei sobe de zidarie executata prin anii 90.. Si incercati sa-mi dovediti ca aceste sobe nu rezista mai mult de 2-3 ani..


#4
dragos0207

dragos0207

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 27.11.2011
Multumesc pentru raspunsul promt. Soba "da caldura" desi eu speram in necunostinta de cauza si iluzia incepatorului sa pot incalzi o suprafata de vreo 50-60 de metri patrati. Evident utopic, insa pentru salonul de 25-30 de metri cred ca va face fata chiar in conditii de temperaturi scazute. Chiar si asa, am observat din prima zi ca temperatura exterioara pietrei este foarte ridicata in comparatie cu raspandirea caldurii si pot face comparatie cu sobele de teracota pe care le au parintii mei si care chiar fara a ajunge la asa temperaturi, raspandesc mult mai mult. Nu am cunostinta de cum se calculeaza in kW, presupun ca e o formula destul de simpla, de care evident nu am tinut seama. In ce priveste soba de zidarie, aveti cunostinta de ce fel de materiale se utilizeaza ca liant intre caramizile exerioare? Sau se foloseste un mortar normal doar ca peretii exteriori sunt putin separati de caramida refractara pentru a nu prelua dilatarile acestora? Ceea ce caut sa execut e o soba de zidarie cu 5 "fumuri" ca cele pe care de forma explicita le prezentati in acest forum. Inca o data multumiri.

Edited by scheleton, 01 December 2011 - 14:38.


#5
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
..."Fumurile orizonale numite si in zig-zag sau in poduri, este o constructie practicata preponderent in zona Rusiei si spatiul ex-sovietic, unde prin utilizarea carbunelui ca si combustibil ar conduce la infundari dese ale fumurilor daca ele s-ar construi vertical. La aceste sobe 60-70 % din caldura continuta de gazele de ardere se elimina prin cos in vazduh. Este zona unde carbunele ( lignitul) se gaseste din abundenta si la un prert f.mic.-"...

Dle Nitu,
Imi pare rau sa va spun asta, dar vorbiti prostii.. Pot sa va transmit catalogul cu modele standardizate din Rusia din perioada socialista si nu veti gasi nici un argument in sustinerea afirmatiilor dvs. Daca nu cunoasteti - nu vorbiti aiurea! Nu stiu ce v-au facut cei din tarile precum Russia, Suedia, Finlanda, Canada, SUA care realizeaza capodopere de sobe din zidarie, dar ca persoana care pretinde ca are pregatire in domeniu - denaturati adevarul.  Nu inteleg ce urmariti ? Credeti ca aceste informatii eronate va vor aduce respect din partea celor care chiar cunosc domeniu si au legaturi cu tarile mentionate?

Sobele se infunda atunci cand fie tirajul este prea mare si trage in soba inclusiv cenusa, fie arderea este incompleta. Nu are nici o treaba cu sistemul de canale, ca este vertical, orizontal, paralel, mixt, in clopote, etc..  

In Russia modelele de sobe standardizate au fisa tehnica in care se specifica: puterea termica la un singur foc pe zi, la doua focuri pe zi, la folosirea continua; durata recomandata a unui foc; coeficientul de neuniformitate a cedarii caldurii in cazul unui foc pe zi, in cazul a doua focuri pe zi; randamentul sobei la un foc pe zi, la doua focuri pe zi.
Nici la un model nu am intalnit randamente sub 70%! Toate fiind sobe din zidarie! Asa ca nu stiu in ce domeniu sunteti dvs Dr. Ing. dar nu in sobe... Imi pare rau sa va spun lucrul acesta, insa cineva trebuie sa va aseze cu picioarele pe pamant. Nu de alta da le "taiati elanul" multora care vor sa faca si altfel de sobe decat de teracota..
Cu respect, Lisapet.

#6
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 lisapet, on 30th November 2011, 22:34, said:

//...Nici la un model nu am intalnit randamente sub 70%! Toate fiind sobe din zidarie! Asa ca nu stiu in ce domeniu sunteti dvs Dr. Ing. dar nu in sobe... Imi pare rau sa va spun lucrul acesta, insa cineva trebuie sa va aseze cu picioarele pe pamant. Nu de alta da le "taiati elanul" multora care vor sa faca si altfel de sobe decat de teracota..
Cu respect, Lisapet.
RASPUNS:
1. Deh ! Ia calculati dvs.un randament termic de 70 % la aceste sobe si va sunt recunoscator pe viata ca "m-ati asezat cu picioarele pe pamant".Sa fim seriosi in exprimari !
2. Daca stapaniti constructia "sobelor de zid rusesti" aveti un beneficiar de pe forum care are o scoala de ski in Semenic si tot cauta meseriasi in acest domeniu ! Eu i-am transmis ca nu cred sa existe in Romania. Poate dvs.sunteti o exceptie. De vorbe sunt satul !                                                  

**************

3. Am raspuns la o solicitare sa-mi dau o parere tehnica si am dat-o, nu am facut altceva. Cine v-a spus sa nu placati orice doriti in propria dvs.locuinta inclusiv o soba  cu piatra de rau sau marmura ? Eu cel mult am dat unele argumente tehnice contra. Va opreste cineva sa faceti sobe de zid ? Doamne fereste ! Eu am facut precizarea ptr. dvs. cei tineri ca sobele respective nu-s noutati. S-au realizat de sute de ani, cu mult inaintea sobelor de teracota.Mai reusite sau mai putin reusite. Asa cum in America de sud nu-i cunoscut si nu se practica sistemul de incalzire cu sobele de teracota. Si asta nu ca-s ei mai ecologisti decat restul globului. I-am taiat elanul cuiva ? Imi cer scuze daca ati inteles altceva.
"Ii democratie si fiecare face ce doreste atata timp cat nu atenteaza la propria-i viata sau cea a semenilor ! "
4. Daca rasfoiti topicul pe la inceputul lui 2010 ,pag.31, 16.01.2010  gasiti postari ale unui coleg de forum cu sobe de zid rusesti. Sau postarea altuia din pag.34. Sunt aparent "opere de arta" ca realizare exterioara. Cel putin la inceputul utilizarii lor.De fapt rusii au facut o adevarata scoala in acest domeniu. Au realizat piese ceramice cu forme si dimensiuni speciale ptr. realizarea lor. Folosesc cimenturi refractare(dar si argile) la prepararea mortarului utilizat in montaj, etc. Construiesc sobe mari cat un intreg perete. Executa o soba si incalzesc 3-4 camere. Teracota nici n-ar rezista la asemenea solicitari termice. Meseriasii rusi sunt de neintrecut in acest domeniu. Oamenii de stiinta rusi au facut din acest subiect teme de cercetare in domeniu. Asta n-are nicio legatura cu politica tarista sau sovietica.
Sobele din caramida construite in Romania inainte de anii 1957-1960, se executau utilizand ca mortar numai pamantul galben. Ele nu rezistau mai mult de 2-3 ani. Acum va e clar ?
Chiar nu aveti bunici sau strabunici pe la sate sa-i intrebati de aceste sobe construite in Romania ? Nu ati auzit de surile de paie sau cocenii de porumb pe care le faceau ca sa aiba ce arde toata iarna in sobele de caramida ? E adevarat fac exceptie cei de la poale de munte.La inceputul anilor "50 cand au inceput sa produca primele capacitati de productie de teracota oamenii faceau orice sa schimbe sobele de zid.
Romanii au adoptat sistemul de incalzire locala european,din Occident, nu pe cel rusesc. A fost alegerea lor si nu au mai acceptat sobele de zid.
Intrebati pe oamenii in varsta care au trait cu asemene sobe daca ar retrai acea perioada cu sobe de zid construite in acel mod. Prefera sa dea foc pe camp la paie decat sa se mai incalzeasca prin arderea lor in asemnea sobe. Eu unul am trait acele vremuri.Tata, Dumnezeu sa-l odihneasca, a vandut in 1953 o pereche de boi sa cumpere doua sobe de teracota si sa inlocuiasca sobele de zid. Si era padurar de meserie. Sigur azi au aparut noi materiale de constructie, dar esenta este aceeasi. Daca nu ai ciment refractar si meseriasi in domeniu tot degeaba.
5. La arderea carbunilor (lignitului) se degaja pe langa CO, CO2, SO2, H2O, NO, NO2 si o cantitatre mare de carbon (funingine). Cantitatea de funingine nu-i radical influientata de cantitatea de aer de combustie in cazul arderii carbunilor. Si asa arderea lor se face mocnit,fara flacara.Cosul casei se transforma practic intr-un furnal.Ea se depune in interiorul sobei si pe peretii cosului. Cativa mm de funingine depusa pe peretii fumurilor, care ii rea conducatoare de caldura, impiedica in proportie de peste 50 % din transferul caldurii continut de gazele de ardere catre peretele ceramic. Asta nu inseamna caldura eliminata in vazduh ?  Lasati-l dracu de randament din nu-s ce cataloage. Este un mod de vanzare a unui produs la fel ca si cu exprimarea in kw si nu in kcal. Maine poimaine auzim de folosirea kcal in curent electric. Asta in baza relatiilor de transformare. Muncitorii romani care au lucrat oarecum recent spre ex. la cea care trebuia sa fie marea exploatare a minereurilor de fier de la Krivoi Rog isi amintesc de asemnea dotari ale imobilelor din zona respectiva. Inainte de '89 la o cota de 2000 kg lemne primeai obligatoriu 1000 mangal. Era un adevarat chin ptr. utilizatorii care aveau sobe de teracota al caror focar era prea mic si soba nu era adaptata arderii carbunilor. De asta am precizat ca sobele din caramida majoritatea se executa nu cu fumuri verticale ci cu unele orizontale. Sau daca sobele au realizate fumuri verticale sectiunea lor are dimensiuni mai mari. Stiti cu cat se vinde azi o soba de teracota 3x2 placi in Chisinau ? Va spun eu: 600-1.000 euro. Ptr. realizarea sobelor mari practicate aici se cumpara 2-3 sobe. Oricum ies mai ieftin decat o soba de zid construita de meseriasii rusi. Cumpara teracota mai ieftina studentii moldoveni din Romania si le trimit parintilor cu autobuzele din autogara Filaret Bucuresti.
Din fericire am cam vazut la fata locului cam tot ce misca in domeniul sobelor prin aceasta Europa si Asie. Asta nu are legatura cu o teza de docorat.
Multam frumos de catalog nu-mi trebuie si nu mi-ar spune nimic in plus fata de cele vazute...pe teren !

APROPO !  

La multi ani tutoror romanilor oriunde s-ar gasi !
  La muti ani Romanie !

S-auzim de cat mai multe "sobe de zid",
Ing.B.D.Nitu  


Edited by BarbuN, 01 December 2011 - 14:07.


#7
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 lisapet, on 30th November 2011, 20:41, said:

Domnule, Dragos.
....Nu mai spuneti si dvs ca deaceea nu "da caldura" - ca e placata cu piatra! Va rog mult.
(!!!!!????)Cu respect, Lisapet.
Va atasez o poza a unei sobe de zidarie executata prin anii 90.. Si incercati sa-mi dovediti ca aceste sobe nu rezista mai mult de 2-3 ani..
RASPUNS:
1. Este ca si ..." fa-te ca muncesti Mircea" !
2. Categoric rezista si o mie de ani daca este una cu plita pentru decor. Pai ia uitati-va in postarea unui coleg de pe forum. Alea chiar ...rezista !
Nu la astfel de constructii m-am referit ci la traditionalele "sobe de zid" construite  inainte de anii '40 in Romania. Eu n-am vazut in Romania vreo soba de zid construita cu 60-80 ani in urma. Am vazut intradevar in...Suedia. Pe cand sobe de Meissen da !-

Ing.B.D.Nitu


Edited by BarbuN, 01 December 2011 - 14:48.


#8
dragos0207

dragos0207

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 27.11.2011

 BarbuN, on 1st December 2011, 13:36, said:

RASPUNS:
1. Este ca si ..." fa-te ca muncesti Mircea" !
2. Categoric rezista si o mie de ani daca este una cu plita pentru decor. Pai ia uitati-va in postarea unui coleg de pe forum. Alea chiar ...rezista !
Nu la astfel de constructii m-am referit ci la traditionalele "sobe de zid" construite  inainte de anii '40 in Romania. Eu n-am vazut in Romania vreo soba de zid construita cu 60-80 ani in urma. Am vazut intradevar in...Suedia. Pe cand sobe de Meissen da !-

Ing.B.D.Nitu





Va rog dintr-u inceput sa imi iertati indrazneala, nu vreau sa contest autoritatea in materie a niciunuia dintre dumneavoastra, insa eu speram ca acest forum are finalitatea de a impartasi cunistinte si sfaturi, nu o eterna polemica intre cei care isi disputa autoritatea. nu o spun pentru atceva, decat ca vad multe de posturi ale celor care ar avea noevoie de indrumari, fara raspuns, dar nu lipsesc schimburile de opinii acide intre cei care nu ar avea nevoie de orientare. Inca odata, cer scuze pentru afirmatii, dar chiar avem nevoie de ajutorul celor pe care ii rugam sa ni-l dea. Daca aveti bunavointa, fiecare dintre cei care posteaza dileme proprii, cersesc in zadar daca nu terminam aceasta lupta pentru suprematie.

#9
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
Stimate dle Nitu.
Este adevadat ca sunt roman originar de la Chisinau, insa nu mi-am facut studiile in Romania. Probabil ati considerat ca sunt un tanar care a venit la studii in Romania si cunoscand nivelul studiilor oferite in domeniul sobelor de aici, incercati sa ma abordati in felul "i-a incerca sa-mi calculezi randamentul..". Stimate Dr. Ing. daca dvs doriti putem sa ne intalnim si sa va dovedesc ca am cunostinte in Domeniu. Nu sunt un comerciant care este in stare sa eroneze orice ca sa-si vanda marfa.
Repet, in Rusia sunt Institutii care si in prezent lucreaza in cercetare privind sobele in stransa colaborare cu organizatii de acest gen din tarile Scandinave, Canada si SUA. Va rog sa-mi enumarati dvs cate astfel de Institutii in Romania se ocupa de acest domeniu?
V-am observat ca evitati sa raspundeti inginereste, dl Dr. Ing.! Niciodata, considerandu-va specialist, nu am citit ca ati atentiona cititorilor forumului ca inainte de a face o soba trebuie sa se reabiliteze termic suprafetele  anvelopei cladirii. Este normal, dvs aveti interesul sa vindeti cat mai multe placi de teracota! Eu nu am nimic impotriva teracotei ca si finisaj. Dar acolo unde am invatat eu, sobele se verificau si ca raspuns la stabilitatea termica a incaperii in care se monteaza. Am vazut multe sobe de teracota in Romania care seara se incalzeau intr-o ora si ajungea temperatura in incapere la peste 30 grd C, iar dimineata temperatura ajungea la 16 grd C. In lumea civilizata exista norme igienice care impun ca temperatura suprafatelor sobelor sa nu depaseasca anumite valori, functie de destinatia incaperilor. Si mai exista si alte prevederi care spun ca soba trebuie dimensionata asa incat amplituda oscilatiilor temperaturii interioare sa nu depaseasca 3 grade pe parcursul a 24 ore..
Nu comparati ce a fost in Romania cu 60-70 de ani in urma cu ceea ce se poate face acum cu materiale existente pe piata. Exista pe piata si analizoare de gaze care se folosesc pentru determinarea concentratiei de monoxid de carbon in cazele arse, randamentul arderii, si sesizoare de monoxid de carbon sau de orice gaz si multe alte aparate despre care in "1900 toamna" nici nu se putea visa. In prezent anumite tari precum Suedia se ocupa foarte intens de cercetarea in acest Domeniu.. Sunt multe de povestit insa dvs sunteti obosit, caci cum ati mai spus "le stiti pe toate". Atunci, daca considerati ca nu vreti sa mai fiti util si sa impartasiti ceea ce cunoasteti si sa incurajati pe cei care abea afla de acest domeniu vast - macar nu incurcati.
Ca fapt divers, marmura si piatra se foloseste in multe case in care este incalzire in pardoseala. Peste sapele incalzite se monteaza si parchet. Ceea ce dovedeste ca trasnferul de caldura radiant are loc si prin lemn. Binenteles ca dvs nu va convine ca romanii sa-si placheze sobele si cu alte materiale decat teracota.
Eu voi incerca totusi sa ofer romanilor fascinati de sobele de zid tot suportul si voi prezenta si pe forum cate ceva.
Ultima, va rog sa retineti ca numai este nevoie sa se foloseasca carbune in sobe, caci exista modele din anii 60 sobe cu ardere prelungita care folosesc doar lemne. La o  singura incarcare poate sa dureze si 8 ore focul, si 12 ore, etc..
La multi ani, Romanie, si cu mai multa initiativa si curaj de a explora. Sunt inca multe lucruri de identificat !

#10
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

 lisapet, on 1st December 2011, 21:22, said:

Este adevadat ca sunt roman originar de la Chisinau, insa nu mi-am facut studiile in Romania.......

Aaa Daaaa ? Si sunteti angajat pe langa Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti, desigur ca vorbitor de limba romana ? Nu intereseaza functia sau gradul. Si eu tocmai am facut aprecieri pozitive asupra sobelor din caramida si am laudat meseriasii si oamenii de stiinta rusi din domeniu ! Numai ca noi romanii nu le dorim ! Preferam sobele de teracota, centralele termice si semineele occidentale ! PUNCT !

No Comment !
Din pacate ptr.dvs. nu raspund la provocari ! K sojaleniiu ne otveceati na vīzovī vremeni ! Unfortunately not repond to challenges ! Malheurreusement ne pas repondre aux defis ! La revedere, Domnule ! Do svidania, Gaspadin ! Goodbye, Sir ! Au revoir,Monsieur !

Edited by BarbuN, 02 December 2011 - 10:10.


#11
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
Buna ziua, dl Nitu!
Am inteles atitudinea dvs.
Daca vreti sa aratati ca cunoasteti limba rusa, incercati sa scrieti fara greseli. Caci inca o data ati dovedit ca sunteti un diletant si nu profesinist.
Sa auzim despre lucrari de sobe deosebite indiferent ce materiale sau finisaje contin!

Edited by scheleton, 02 December 2011 - 11:48.


#12
luvio

luvio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 921
  • Înscris: 19.02.2009

 lisapet, on 2nd December 2011, 10:07, said:

...
Sa auzim despre lucrari de sobe deosebite indiferent ce materiale sau finisaje contin!
Corect, caci asta ne intereseaza.

Pe mine de exemplu chiar m-ar interesa cum as putea face o soba din zidarie de caramida care sa-mi incalzeasca o suprafata de aprox.80mp si un volum de cca.200mc la doua focuri pe zi. Aveti idee de unde as putea sa ma inspir pentru a face o astfel de soba?

Am in prezent un semineu construit din caramida pe model soba cu fumuri dar este departe de a face fata la aceasta suprafata si as dori sa-l imbunatatesc.
Orice sfat ar fi binevenit.

#13
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011

 luvio, on 2nd December 2011, 12:18, said:

Corect, caci asta ne intereseaza.

Pe mine de exemplu chiar m-ar interesa cum as putea face o soba din zidarie de caramida care sa-mi incalzeasca o suprafata de aprox.80mp si un volum de cca.200mc la doua focuri pe zi. Aveti idee de unde as putea sa ma inspir pentru a face o astfel de soba?

Am in prezent un semineu construit din caramida pe model soba cu fumuri dar este departe de a face fata la aceasta suprafata si as dori sa-l imbunatatesc.
Orice sfat ar fi binevenit.

Buna ziua.
Va rog mai intai de toate sa prezentati un plan al incaperilor cu descrierea suprafetelor. Adica:
- la pardoseala nu am nici un fel de termoizolatie, sau contine 5 cm de polisitiren, etc..;
- peretii sunt din caramida .. de x cm grosime si am mai placat cu zz centimetri de polisitiren;
- geamurile sunt termopane cu 2 randuri de sticla;
- planseul peste parter este din rombeton de zz cm si am mai placat cu vara minerala sau de sticla de qq cm;
- localitatea este in judetul aaa care are temperatura exterioara de calcul de minus 15 grd C (spre exemplu);
- in casa vreau sa se mentina 22 grd C.
Abea dupa aceasta putem discuta despre dimensiunea sobei dvs (ce materiale va contine - dvs decideti).
Retineti Daca termoizolati mai bine casa dvs - veti avea o soba mai mica, care contine mai putine materiale si costa mai putin. Mai mult decat atat consuma mai putin combustibil!

Si inca ceva de adaugat!
In experienta mea au existat cazuri cand meseriasul a executat soba foarte reusit si cu multa
acurateta, insa a ales un model mai mic decat trebuia.. Si cum se spune, "nu facea fata!" Mai mare
jale era sa darami acea sobusoara la cat de frumoasa iesise!  Cum credeti ce s-a facut ca acea soba
sa ramana acolo neatinsa si sa asigure totodata confortul in interior?!

... Corect! S-a termoizolat tavanul, caci era doar de 10 cm de pamant .. Dupa ce s-au asternut 20 cm
de vata in pod - zici ca soba a prins putere de nu le venea sa creada!

In concluzie nu sariti sa daramati ceva ce este bine facut ca executie, analizati si cautati solutiile rationale!
Cu mult respect, Lisapet!

#14
luvio

luvio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 921
  • Înscris: 19.02.2009

 lisapet, on 2nd December 2011, 11:46, said:

Buna ziua.
Va rog mai intai de toate sa prezentati un plan al incaperilor cu descrierea suprafetelor. Adica:
- la pardoseala nu am nici un fel de termoizolatie, sau contine 5 cm de polisitiren, etc..;
- peretii sunt din caramida .. de x cm grosime si am mai placat cu zz centimetri de polisitiren;
- geamurile sunt termopane cu 2 randuri de sticla;
- planseul peste parter este din rombeton de zz cm si am mai placat cu vara minerala sau de sticla de qq cm;
- localitatea este in judetul aaa care are temperatura exterioara de calcul de minus 15 grd C (spre exemplu);
- in casa vreau sa se mentina 22 grd C.
Abea dupa aceasta putem discuta despre dimensiunea sobei dvs (ce materiale va contine - dvs decideti).
Retineti Daca termoizolati mai bine casa dvs - veti avea o soba mai mica, care contine mai putine materiale si costa mai putin. Mai mult decat atat consuma mai putin combustibil!
Da, prima data doream sa stiu daca e posibil sa incalzesc o astfel de suprafata cu o soba din zidarie(categoric,nu cahle ).Voi raspune punctual dupa cum urmeaza:
Este vorba de o singura incapere, casa mea neavind camere separate la parter, in ea fiind inclusa si scara care duce la mansarda. Nu doresc sa incalzesc dormitoarele de la mansarda ci aceasta suprafata care e comuna si include, living, daining, bucatarie, casa scarii.
-la pardoseala am termoizolatie de 5 cm, planseu armat de 12 cm, parchet masiv de 2 cm, sub care am demisol;
-pereti caramida austrotherm de 30 cm cu termoizolatie polistiren de 5 cm;
-usi si geamuri termopane lemn cu doua foi de sticla
-planseul peste parter este de beton armat de 12 cm si deasupra este o saltea de burete de 1 cm peste care este mocheta iar deasupra mansarda;
-in aceasta incapere doresc sa mentin o temp. de 22 grade
-casa este in zona cu temp. ext. de calcul de -15 grade
-planseul peste casa scarii are termoizolatie din vata minerala de 20 cm cu folie de Al si 5cm polistiren izolatie care se regaseste si deasupra mansardei.
Am cos de fum cu sectiune dreptunghiulara 12x35 cm dimensiunile golului.

#15
Vox13

Vox13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,166
  • Înscris: 05.11.2011

 lisapet, on 1st December 2011, 21:22, said:

Stimate dle Nitu.
incercati sa ma abordati in felul "i-a incerca sa-mi calculezi randamentul..".

Modelul matematic si fizic al sobei este cunoscut de profesorii romani .Ar putea sa scrie carti cu aceste date (tabele cu 1001 parametrii  si matematici speciale de-ti fac creierul varza).Daca o dai pe practica cu modelul real  ...vei obtine multa liniste.

#16
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
[quote name='luvio' date='2nd December 2011, 13:30' post='10760150']
Da, prima data doream sa stiu daca e posibil sa incalzesc o astfel de suprafata cu o soba din zidarie(categoric,nu cahle )...

Sigur ca se poate. Ca fapt divers in Russia exista si biserici care se incalzesc cu sobe de zidarie. Nu asta ar fi problema.  Ce se poate face la scara mare se poate face si la scara mica.
Ramane sa ne transmiteti si planul pentru calculul suprafetelor.

Atazez un proiect de soba care trebuie sa inceapa saptamana viitoare. Puterea ei termica este de 6 kW. In cazul concret aceasta soba acopera un spatiu deschis de 63 mp. Daca protectia termica al cladirii corespunde normelor romanesti in vigoare din 2009 , atunci aceasta soba poate acoperi o suprafata utila pana la 120 mp.. Faptic este mai dificil sa-i gasesti un loc mai central la asa suprafata incalzita, insa ca si putere termica asigura conditiile de confort.

Numai bine.

#17
luvio

luvio

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 921
  • Înscris: 19.02.2009

 lisapet, on 2nd December 2011, 13:36, said:

Ramane sa ne transmiteti si planul pentru calculul suprafetelor.

Nu prea inteleg. Daca este o singura incapere la ce e nevoie de plan?
Putem considera un dreptunghi de 6x11m plus un dreptunghi de 4x3m care se suprapune si corespunde casei scarilor de la nivelul superior. In mare cam asta ar fi.
Deci aprox.80mp la 2.5m inaltime.

#18
lisapet

lisapet

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 332
  • Înscris: 17.07.2011
[quote name='luvio' date='2nd December 2011, 17:07' post='10761088']
Nu prea inteleg. Daca este o singura incapere la ce e nevoie de plan?
Putem considera un dreptunghi de 6x11m plus un dreptunghi de 4x3m care se suprapune si corespunde casei scarilor de la nivelul superior. In mare cam asta ar fi.
Deci aprox.80mp la 2.5m inaltime.

Planul este necear deoarece oricine ar discuta cu dvs nu are cum sa stie suprafata peretilor exteriori, suprafata tamplariei exterioare, etc.. fara a consulta niste planuri.
Pentru dvs poate parea banal, caci sunteti obisnuit cu casa, iar eu spre exemplu nu aveam de unde sa stiu cum sunt formati cei 80 de mp a incaperii.
Exemplu:
varianta posibila nr.1.: (4+16,5)x2 x2,5=102,5 mp de perete exterior  la cca 66 mp utili incalziti;

Varianta posibila nr.2.: (8+8)x2 x2,5=80 mp de perete exterior la cca 66 mp utili incalziti.

In afara de aceasta cat din acesti metri patrati de perete exterior revine tamplariei exteriore?.. Si multe alte amanunte care nu pot sa le descriu pe toate in acest mesaj.

Pe vremuri cand piata materialelor de constructie nu oferea o gama atat de diversificata de produse si Statul in mare parte subventiona costurile de incalzire - se foloseau coeficienti specifici. Acestea erau inmultiti la volumul incaperii si rezulta o valoarea aproximativa a pierderilor de caldura. Aceasta metoda nu mai raspunde realitatii actuale. Unul face o casa termoizolata cu 15 cm de polistiren, geamuri termopane cu 3 randuri de sticla, vata in pod de 20-40 cm, iar altul sta intr-un cort. Si intr-un caz si in altul aceste incinte pot avea volume egale ca valoare, in timp ce pierderile de caldura au valori total diferite..

Pentru aceasta, stimati colegi, sunt necesare planurile. Altfel vorbim doar sa ne treaca timpul.
Cu mult respect, Lisapet.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate