Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vand Proiect AI cu ChatGPT 4(Gene...

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Originea românilor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
32344 replies to this topic

#26317
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

View PostInfinitty, on Feb 25 2009, 10:18, said:

De ce sec 9 (800-900) ?!

Aveau mai multe motive sa urce in timpul Daciei Constantiene si mai apoi sub presiune germanica (375-400) si mai ales SLAVA (510-550-623-717) !!!

Au urcat de la N-S constant si continu in aceste perioade.
Migratia N-S se va opri dupa sec 8-9, deoarece resturile romanice subtiri sud-dunarene care vor ramane pe loc, vor fi asimilati treptat, ADICA nu mai existau mase romanice sud-dunarene substantiale, iar Slavii aveau loc sa se intinda.

De altfel sud-dunarenii dupa 800-900, vor avea relatii bune cu slavii (v. I. Asanestilor) si deci nu aveau de ce sa migreze.

MASELE ROMANICE INITIALE (326-378-400-623-717) acestea au migrat deoarece inca aveau amintirea imperiului si nu doreau sa devina supusi, ci sa supuna.

In spatiul nord-dunarean Dunare-Tisa-Carpati-Siret-Prut-Nistru-..., ROMANII se puteau intinde mai ales dupa anul 510-550, cand slavii vor rupe alianta cu TURANICII.

In mare Romanii au avut noroc cu Turanicii, care i-au izgonit pe Slavi la sud de Dunare !


View PostInfinitty, on Feb 24 2009, 19:21, said:

Trebuie sa privim totul firesc ca o miscare de populatii si nu neaparat migratii.

Romanii / Rom^nii, vor urca constant la nord de Dunare inca din 375-400 perioada huno-germanica (daca nu luam in considerare Dacia Constantiana).

Romanii orientali raman in afara imperiului inca din 375-400 si 600, iar apoi se rup complet de lumea greco-bizantina.

APOI vor migra intr-o fasie nord-Dunareana ce cuprinde Panonia-Carpatii-Campia nord-pontica, adica in spatiul TURANIC, spatiu niciodata slavizat ci doar de tranzit pt., slavi.

Cand Slavii se vor rupe de turanici, ei vor deveni inamici ai acestor turanici si vor fi antrenati spre Grecia montana si Iliria, de unde se vor replia prin presiune bizantina mai spre nord.

ADICA Slavii umplu spatiul sud-dunarean, paraziteaza un timp Bizantul si apoi trec in simbioza, retragandu-se din Grecia, in Moesia si Iliria dupa 800-900, complet, adica in locurile de origine la perioada 510-717, de altfel aceste regiuni proxime Dunarii nu raman golite de slavi, ci de aici slavii pornesc raidurile spre coastele maritime bizantine.  ;)

Dominatia romana in Carpati a durat in mod continu de la anul 106 pana la 275, insa a existat o dominatie romano-bizantina constantiana de la 328 pana catre 500 cu mai multe intreruperi, o perioada sub-carpatica romano-orientala-(taifalo-gepido-hunica).

EVIDENT o masa mare romanica s-a mutat mai apoi de la sud la nord de Dunare, dupa venirea slavilor in Moesia si Iliria si apoi in Tracia (500-550-623-680-717) ceea ce explica lipsa aproape totala astazi a romanofonilor la sud de Dunare, in timp ce avem o masa mare romanofona la nord de fluviu.

Initial in timpul primei faze de migratie datorata germanicilor si hunilor 376-400 si a slavilor 500-550, romanii s-au deplasat spre muntii din pen. balcanica, IAR dupa ruperea relatiilor dintre AVARI si SLAVI (550-623-680) si coborarea slavilor la sud de Dunare, ROMANII s-au refugiat in munti, iar de aici spre Panonia si Carpati.

Dupa aceea se poate observa cum ROMANII aleg ca loc de refugiu Carpatii si Panonia Orientala de langa Carpati, deoarece in Panonia Occidentala, Francii ii incurajau pe Slavi sa coboare inspre sud si sa ii loveasca pe avari; din acest motiv romanii nu au avut vreo sansa in panonia Occidentala.;)

Edited by Infinitty, 26 February 2009 - 21:13.


#26318
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

View Postcrisdiac, on Feb 26 2009, 17:39, said:

Ar citi oricine este interesat de posturi ce conțin argumente, nu doar afirmații. Eu folosesc ca argumente fragmente din cărți scrise de istorici.
M-am uitat pe ce susțineți cu privire la cuvintele românești și e într-adevăr interesant, dar e o abordare mai degrabă filozofică și literară asupra limbii, bazată pe multă speculație. O astfel de abordare a avut și Constantin Noica în "Cuvînt împreună despre rostirea românească" deși el nu căuta să afle originea cuvintelor, ci mai degrabă înțelesul lor ascuns.
Mihai Bărbulescu - Istoria Românilor (editura Corint 2007)
=========================================
Domnule crisdiac,eu nu am avut timp sa citesc decat ceea ce am trecut in bibliografia cartilor pe care le-am scris eu.
Profesiunea mea este de medic uman si un medic nu prea are timp sa se ocupe de altceva decat de profesiunea lui.
Tocmai profesiunea mi-a permis sa inteleg ca limbajul uman nu poate fi doar de pe vremea romanilor si grecilor.

Referitor la slavi,nu cred ca poate sa existe vreo lucrare mai filorusa decat DEX-ul din 1975 si daca nici acolo nu a indraznit nimeni sa sustina aberatii cu privire la implicatia slavilor in geneza rom^nilor,cred ca e de prisos sa mai discutam.
Ca urmare a unei urme fine de logica, ar trebui sa se inteleaga ce scrie in acest DEX rau famat:

Bulgarii au 500 de cuvinte comune numai cu rom^nii si cu nimeni altcineva.
Au alte 450 cuvinte slavone (de slavire a lui Dumnezeu;din discursul liturgic, ce contin inclusiv referiri la Za-MOL-xis= MOL-itsia, a se ruga) comune cu rom^nii si cu toti slavii,
pe care bulgarii i-au crestinat, in numele Imperiului Bizantin,protagonisti ai calugarilor macedoneni Chiril si Metodiu.
Tot in acest DEX mai exista trecute 60 de etimoane sarbo-croate,35 rusesti,60 ucrainiene,16 poloneze si 2 cehesti;pentru numele lui Dumnezeu!

#26319
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

View Posttihomir, on Feb 26 2009, 19:32, said:

Cultura Bijelo Brdo nu e altceva decat amprenta materiala a intemeierii statului maghiar. E "made in Hungary" pentru sec. X-XI cand ungurii tocmai se asezau locului si se crestinau, un sincretism de cultura ungureasca nomada cu elemente slave si romanice locale sau datorate crestinarii si imitarii modei bizantine. Raspandirea ei corespunde in linii mari granitelor ungariei de atunci, adica panonia+croatia+voievodina+crisana. Normal ca mi se pare irelevanta pentru evolutia populatiei romane din Transilvania intrucat doar zonele vestice (Crisana, vestul banatului) sunt atinse de Bijelo Brdo si nu o pun pe seama vreunei migratii cat pe formarea statului maghiar care probabil aduce o oarecare standardizare si moda. Se observa cum corespunde perfect granitelor ungariei de atunci care nu inglobeaza ardealul decat ceva mai tarziu.
Despre Bjelo-Brdo în toată Transilvania mai citește... În mod paradoxal arheologia românească pare, în 2009, sub acest aspect la început de drum. A fost fraierită de unguri. Statul ungar nu era maghiar decât parțial, erau tot atâta de importanți cnejii și voievozii români, cât liderii maghiari, slavi,  sași și secui în organizarea acelui stat. Iar Bjelo-Brdo era într-o zonă în care nobilimea maghiară nu strălucea. Nu e exclus să aflăm că românii dominau. Lucrurile se schimbă din motive religioase către anul 1300, o dată cu regii catolici de origine franceză, Angevini, când românii sunt deposedați de averi, prigoniți. Faptul că rezistă și trec munții îi arată ca un adevărat popor conștient de sine, de religia sa. Ungurii catolici profită să ia conducerea în Transilvania, dar lucrurile nu vor fi clare sub aspect etnic decât după 1654 (?), când calvinii maghiari se despart de sașii lutherani. Abia de acum viitoarea națiune maghiară va domina în Ardeal. Sașii prevăzuseră pericolul, au vrut să îi convertească pe români la un lutheranism românesc (cu primele cărți românești aferente), dar nu au avut succes pentru că cele mai bine de trei secole de înapoiere economică a iobagilor români și-au spus cuvântul.

Edited by Pierde_verile, 26 February 2009 - 21:20.


#26320
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

View PostPierde_verile, on Feb 26 2009, 09:32, said:

Au fost două migrații de romanici,  de la Sirmium la începutul secolului al VII-lea și de la Adrianopol la începutul secolului al IX-lea.
Asemenea costume par sa fi purtat si hittitii dupa Rienschneider,M., Lumea hittitilor,ed.,St.Buc.,1967.

#26321
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View PostPierde_verile, on Feb 26 2009, 09:32, said:

Adrianpolitanii au lăsat urme arheologice mai consistente. Ei nu erau simpli refugiați ci pur și simplu constructori de țară nouă, favorizați de khanul prabulgar. Sper că acest costum muscelean nu este influență teutonă din nord ci bizantină, adrianopolitană,  mai veche:
[ http://www.romanianmuseum.com/Romania/muscel/MuscelFemeie.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
http://www.romanianm...uscelFemeie.jpg.
cred ca in muntenia si oltenia vesmintele tarancilor erau influentata de cele ale boieroaicelor. asa cum in zilele noastre femeile cu venituri nu prea mari isi cumpara fake-uri pentru a se imbraca precum cele care isi permit sa-si cumpere produsele originale, tot asa femeile de la tara cu acul si ata cu ghergheful si razboiul isi confectiona haine asemanatoare cu ale "vedetelor" societatii in care traiau. probabil ca ceea ce vedem astazi in materie de costume femeiesti s-a fixat in perioada fanariota cand, prin grecii veniti in tara a patruns aceasta influenta pe care tu vrei sa o numesti "adrianopolitana" si sa o consideri ca fiind veche. e de la fanar si nu e chiar foarte veche.
s-ar putea ca vesmintele barbatesti sa-si fi pastrat mai bine vechimea, dat fiind conservatorismul barbatilor in materie de moda. s-a intamplat in clasa taraneasca ceea ce inregistram si in clasa boiereasca in prima jum. a sec. 19 - in timp ce femeile adopta malacoful (crinolina) occidental, venit, dupa cum se observa si din nume, pe filiera ruseasca - barbatii raman la caftan si islic.

#26322
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

View Postego_zenovius, on Feb 26 2009, 21:27, said:

cred ca in muntenia si oltenia vesmintele tarancilor erau influentata de cele ale boieroaicelor. asa cum in zilele noastre femeile cu venituri nu prea mari isi cumpara fake-uri pentru a se imbraca precum cele care isi permit sa-si cumpere produsele originale, tot asa femeile de la tara cu acul si ata cu ghergheful si razboiul isi confectiona haine asemanatoare cu ale "vedetelor" societatii in care traiau.
Este un caz particular, cu negru și auriu (nu știu exact cum e pe zone) între atâtea vâlnicuri roșii ce par aduse direct din Ucraina. De ce ar fi fost boieroaicele văzute de muscelene un pic altfel? Plus că este o zonă de moșneni...
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_oyt6DcHa1U?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
============================================
altíță (altíțe), s.f. – Broderie pe partea superioară a mînecii la ie sau cămașă. Lat. altĭtia, de unde it. altezza. Se explică prin poziția relativă a broderiei; partea inferioară a mînecii, cînd este brodată, nu se poate numi astfel. După Cihac, Hasdeu și DAR, din sb. latica „margine de rochie” (de unde, în Ban., var lătiță); este posibil însă ca cuvîntul sb.[sârbesc] să provină din rom. Este dubletul lui alteță, s.f., din it. (sec. XIX).

lătițár, lătițáre, s.n. (reg.) colan de mărgele mărunte.
Un lătițar:
[ http://www.ici.ro/romania/images/cultura/mz_tr_p6.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
http://www.ici.ro/ro...ra/mz_tr_p6.jpg


Acuma putem studia împreună colanele Bjelo-Brdo din Transilvania:
http://www.mnuai.ro/...ota_rustoiu.pdf

Edited by Pierde_verile, 26 February 2009 - 22:40.


#26323
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

View PostHangeonos, on Feb 26 2009, 20:58, said:

Domnule crisdiac,eu nu am avut timp sa citesc decat ceea ce am trecut in bibliografia cartilor pe care le-am scris eu.
Profesiunea mea este de medic uman si un medic nu prea are timp sa se ocupe de altceva decat de profesiunea lui.
Tocmai profesiunea mi-a permis sa inteleg ca limbajul uman nu poate fi doar de pe vremea romanilor si grecilor.

Referitor la slavi,nu cred ca poate sa existe vreo lucrare mai filorusa decat DEX-ul din 1975 si daca nici acolo nu a indraznit nimeni sa sustina aberatii cu privire la implicatia slavilor in geneza rom^nilor,cred ca e de prisos sa mai discutam.
Ca urmare a unei urme fine de logica, ar trebui sa se inteleaga ce scrie in acest DEX rau famat:

Bulgarii au 500 de cuvinte comune numai cu rom^nii si cu nimeni altcineva.
Au alte 450 cuvinte slavone (de slavire a lui Dumnezeu;din discursul liturgic, ce contin inclusiv referiri la Za-MOL-xis= MOL-itsia, a se ruga) comune cu rom^nii si cu toti slavii,
pe care bulgarii i-au crestinat, in numele Imperiului Bizantin,protagonisti ai calugarilor macedoneni Chiril si Metodiu.
Tot in acest DEX mai exista trecute 60 de etimoane sarbo-croate,35 rusesti,60 ucrainiene,16 poloneze si 2 cehesti;pentru numele lui Dumnezeu!
Ooooooo......un autor de cărți! Să știți că nu impresionați cu asta.Aici debitați enormități pe lîngă lucruri banale. Hic Rodos,hic salta,vorba aia a strămoșilor lui Tihomir,adică Aci e Rodos, aci joacă; adică arată acilea ce poți. deocamdată ați venit cu ipoteze hilare în ceea ce privește formarea cuvintelor în limba română.
Dexul din 1975 nu este filorus. A fost făcut într-o perioadă de promovare a naționalismului cînd se terminase cu filorusismul.Dacă ați fi mai tînr aș înțelege, dar așa am impresia că nu aveți discernămînt suficient.Îl acuzați pe Ceaușescu de filorusism, pe el care a dat afară din armată,securitate,poliție,aviație,marină pe toți ofițerii care au fost școliți în URSS și pe toți ofițerii unguri.
Poate vreți să arătați cuvintele bulgărești liturgice care se referă la ZAMOLXE că așa ceva nu a mai zis nimeni după cîte știu eu.
Nimeni nu a creștinat pe cineva vreodată în numele vreunui imperiu după cîte știu eu despre creștinism ci în numele tatălui,al fiului și al sfîntului duh,dacă nu ați știut.
Din exprimarea dv ambiguă și agramată nu se înțelege cine sînt acei ptotagoniști ai numiților călugări și ce fel de macedoneni erau ei: slavi,greci,macedo-români....".....
pe care bulgarii i-au crestinat, in numele Imperiului Bizantin,protagonisti ai calugarilor macedoneni Chiril si Metodiu
deci ziceți aici că bulgarii au creștinat pe slavi......în numele imperiului. Cu o asemenea gîlmă nu luați examenul de intrare la Facultatea de istorie. Ce e aia "protagoniști ai călugărilor"?
Eu zic să fiți mai atent la felul în care vă exprimați,dacă tot ați spus că sînteți doctor.

#26324
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

View Postego_zenovius, on Feb 26 2009, 22:27, said:

cred ca in muntenia si oltenia vesmintele tarancilor erau influentata de cele ale boieroaicelor. asa cum in zilele noastre femeile cu venituri nu prea mari isi cumpara fake-uri pentru a se imbraca precum cele care isi permit sa-si cumpere produsele originale, tot asa femeile de la tara cu acul si ata cu ghergheful si razboiul isi confectiona haine asemanatoare cu ale "vedetelor" societatii in care traiau. probabil ca ceea ce vedem astazi in materie de costume femeiesti s-a fixat in perioada fanariota cand, prin grecii veniti in tara a patruns aceasta influenta pe care tu vrei sa o numesti "adrianopolitana" si sa o consideri ca fiind veche. e de la fanar si nu e chiar foarte veche.
s-ar putea ca vesmintele barbatesti sa-si fi pastrat mai bine vechimea, dat fiind conservatorismul barbatilor in materie de moda. s-a intamplat in clasa taraneasca ceea ce inregistram si in clasa boiereasca in prima jum. a sec. 19 - in timp ce femeile adopta malacoful (crinolina) occidental, venit, dupa cum se observa si din nume, pe filiera ruseasca - barbatii raman la caftan si islic.
Oameni buni ,cum puteti spune asemenea minuni cand modelele portului rom^nesc sunt incrustate in statuetede ceramica vechi de 7000 de ani, pe ambele maluri ale Dunarii.

#26325
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008
[quote name='Pierde_verile' date='Feb 26 2009, 22:22' post='6075987']
altíță (altíțe), s.f. – Broderie pe partea superioară a mînecii la ie sau cămașă. Lat. altĭtia, de unde it. altezza. Se explică prin poziția relativă a broderiei; partea inferioară a mînecii, cînd este brodată, nu se poate numi astfel. După Cihac, Hasdeu și DAR, din sb. latica „margine de rochie” (de unde, în Ban., var lătiță); este posibil însă ca cuvîntul sb.[sârbesc] să provină din rom. Este dubletul lui alteță, s.f., din it. (sec. XIX).

lătițár, lătițáre, s.n. (reg.) colan de mărgele mărunte.
Un lătițar:
Ei,draci,lați,bălțați! Și altiță o scoateți acuma din latină.Dați-o dracului de treabă că nu aveți pic de discernămînt și nici aceia care au scris în vreun dicționar. Cum să vină asta din latină? Unde ați văzut voi romani cu ii cusute cu altițe? Altezza seamănă dar nu de aici vine.Altezza înseamnă pur și simplu înălțime.
Ba se poate numi și altă parte altiță în românește pt că asta nu are legătură cu înălțimea la care e cusută.Asta credeți voi și "marii savanți" care vor să învețe păoporul să vorbească corect.

#26326
crisdiac

crisdiac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 19.01.2009

eleonora15 said:

scrie tu o propoziție, mai bine vreo trei latinești, măcar o frază,apoi același lucruri în românește.Eu zic că nu e aceeași gramatică și vocabular.Nu mai face afirmații goale

Nu le fac eu, le fac lingviștii. E regretabil că nici un lingvist preocupat de etimologia cuvintelor românești nu are sit sau blog unde să-și expună mai pe larg modul de cercetare, dar asta e, nu-i poți obliga pe oameni să aibă o prezență pe internet.

eleonora15 said:

Dexul e plin de erori; însăși ideea de bază este eronată.Ideea e urm: seamănă cu latina - e de origine latină; seamănă cu X- e de origine X

Bun, atunci cum ar trebui procedat în lipsa unei mașini de întoarcere în timp ? Este evident că sînt și etimologii greșite în DEX, dar mecanismul descris mai sus merge mai ales dacă un anumit cuvînt latin a dat derivate nu numai în română, ci și într-una din celelalte limbi latine (franceză, spaniolă, italiană, portugheză). Deci se poate deduce cu o bună probabilitate că un anumit cuvînt românesc e de origine latină dacă se găsește un cuvînt relativ asemănător în latină și în cel puțin încă o altă limbă romanică.

eleonora15 said:

așa este; dar vezi, cînd găsești cuvinte ca în slavonă zici că au venit aceia cu ele; cîncd găsești cuvinte ca în franceză știi precis că nu au venit francezi, deci se putea să nu fi venit nici slavi

Nu, nu se poate nicidecum trage o asemenea concluzie. În cazul francezei cuvintele au fost introduse în limbă prin intermediul școlilor (elementare, liceu, facultate), deci al profesorilor care predau acolo și al manualelor. În plus de asta au fost la mare modă și în ziare, cărți, reviste, etc., așa cum sînt acum cuvintele englezești. A fost deci un bombardament educațional și mediatic cu franțuzisme și numai așa s-au putut impune în limbă. Un astfel de scenariu este imposibil de folosit pentru perioada în care populațiile daco-romană și slavă au conviețuit, pe vremea aceea nu existau școli, cărți și altele asemenea, deci schimbul de cuvinte a avut loc numai prin vorbire de la om la om. Este mecanismul de învățare a unei limbi "după ureche", valabil și în ziua de azi pentru copiii care învață cuvinte și expresii în limbi străine de la partenerii de joacă sau pentru adulții care emigrează în țări străine și învață limba de la colegii de muncă sau de la vecini.

eleonora15 said:

Așa!! afirmație goală și la domnii academicieni. probe? Ioc; șmecherii bazate pe mici asemănări ale cuvintelor.Cuvintele care seamănă mai mult cu cele sanscrite vin din sanscrită judecînd analog, dar știm f bine că nu s-a întîmplat așa

Cartea din care am citat este o sinteză a istoriei românilor, nu un tratat de lingvistică. Probabil că într-un astfel de tratat se explică metoda de a deduce etimologia unui cuvînt pe baza asemănării lui cu cuvinte din limbi străine. Mihai Bărbulescu adaugă la sfîrșitul părții scrise de el o bibliografie:

==============================
Pentru glotogeneză, a se vedea:
I.I. Russu - Etnogeneza românilor. Fondul autohton traco-dacic și componenta latino-romanică - București, 1981

Pentru formarea limbilor romanice:
C. Tagliavini - Originile limbilor neolatine - București, 1977

În chestiunea limbii române:
I. Pătruț - Studii de limbă română și slavistică - Cluj-Napoca, 1974
I. Coteanu - Originile limbii române - București, 1981
H. Mihăescu - La langue latine dans le sud-est de l'Europe - București-Paris, 1978

Mihai Bărbulescu - Istoria României (ed. Corint 2007) - pag. 119
============================

#26327
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

View Posteleonora15, on Feb 27 2009, 00:10, said:

Eu zic să fiți mai atent la felul în care vă exprimați,dacă tot ați spus că sînteți doctor.
Domnule esti pus pe insulte pentru ca nu ai argumente si ai tulburari de personalitate.
Faptul ca rusii au fost crestinati de catre misionari bulgari sau bizantini nu este un secret pentru nimeni.
In masura in care in DEX sunt neadevaruri in aceeasi masura vi le spun si eu.
Nu eu am scris DEX-ul respectiv si nici Ceausescu.
Slavii au o origine asa cum si latinii au o origine.
Nu exista slavi cu origine sud-dunareana, ci slavi ajunsi in sudul Dunarii,prin secolul al VI-lea.
Biblia Bessica se pare ca contine cuvinte slavone de dinainte de a exista slavii in sudul Dunarii.
Zic se pare pentru ca nu cunosc textul ei ci doar afirmatia atribuita lui Ioan Krisostomul pe la anii 399,cum ca tracii au tradus Biblia in limba lor.
Primii slavi au aparut in sudul Dunarii abia peste 200 de ani.
Asa cum exista 1300 de cuvinte primare cu etimon necunoscut in limba rom^na,deci care nu sunt latine,asa exista si 450 cuvinte slavone,liturgice (de slavire a lui Dumnezeu) rom^nesti, de dinainte de a exista slavii,tinand cont de faptul ca pe malurile Dunarii existau episcopii, inainte ca Imperiul Roman sa adopte crestinismul ca religie de stat,deci inainte de crestinarea romanilor,dovada si martirii de aici din anii de dinainte de 313 AD.
Rom^nii din nordul si din sudul Dunarii vorbesc aceeasi limba si nu vad de ce slavii abia desprinsi din nord ar vorbi alta limba,odata ajunsi in sud,fata de cei din nord.

#26328
crisdiac

crisdiac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 19.01.2009

View PostPierde_verile, on Feb 26 2009, 20:39, said:

Adică prietenia româno-slavă se subînțelege, românii și slavii s-au aliat (de ce nu s-a fi aliat slavii cu „migratorii” contra românilor?) de frica „migratorilor” (neidentificați, nici nu pot fi identificați acești dușmani comuni),  s-au amestecat într-o proporție favorabilă românilor, dar omogenă în fiecare din mii de sate, între Dunăre, Nistru și Tisa.

Nu era o prietenie româno-slavă, ci era o prietenie a unor comunități învecinate care se vedeau în situația de a rezista sau a pieri. Migratorii erau toți aceia care veneau după ce pe un anumit teritoriu se stabiliseră deja de ani buni (zeci de ani, sute de ani) populații sedentare. E normal ca aceste populații care își făcuseră un rost să privească ca pe niște potențiali dușmani pe oricine trecea pe acolo, indiferent de originea etnică. Omogenizarea populațiilor daco-romane și slave a avut loc pe parcursul a sute de ani, nu dintr-o dată, nu văd nimic ciudat în asta.

View PostPierde_verile, on Feb 26 2009, 20:39, said:

Eu îți dau un sfat, meditează mai mult la ce spui, ajută-te de cât mai multe lecturi, care să conțină puncte de vedere diverse, chiar  opuse. Deci rumegă mai mult și scrie mai puțin. Mircea Bărbulescu nu garantează cu nimic că nu are fantezii slab susținute arheologic. Pare printre ultimii mohicani ai arheologiei național-comuniste (cu rezultate la comandă). Poate nu e decât un oltean cu trecut sârb, rătăcit pe la Cluj-Napoca. Deocamdată am vorbit strict demografic, trecerea la lingvistică pare imposibilă în acest moment al discuției.

Eu mă sprijin în argumentele mele pe ceea ce citesc în cărțile de istorie disponibile pe piață. Nu am auzit pe nimeni să ceară scoaterea din circuitul public a "Istoriei Românilor" de C.C. Giurescu și a "Istoriei României" de Mihai Bărbulescu și alții, pe motivul că ar conține mistificări, elucubrații, afirmații lipsite de fundament, etc.. Din contră, fiecare carte a avut mai multe ediții din 2000 și pînă acum, ceea ce semnalizează că se vînd bine și nu sînt contestate.

Pierde_verile, sincer ai cîteodată un stil tare ciudat de a purta o discuție în contradictoriu, stil care te pune pur și simplu în inferioritate și în situația de a nu-ți susține ideile/opiniile cum trebuie. Faci tot felul de afirmații generaliste, nu oferi probe atunci cînd contrazici pe cineva, acum o dai în atacuri la persoană motivate etnic (originea presupusă de tine a lui Mihai Bărbulescu). Pe bune că te faci de rîs, fie că-ți dai sau nu seama. O vizită simplă făcută pe pagina indicată de mine despre Mihai Bărbulescu ar fi evitat să te pui singur într-o situație neplăcută și să apari ca o persoană superficială, pusă doar pe harță. Mihai Bărbulescu e născut la Oradea, deci presupunerea ta că e "un oltean cu trecut sîrb" este penibilă. Cum vrei tu să pari o persoană serioasă, care ia în considerație datele istorice, cînd nici măcar o cercetare banală asupra originii unui om nu ești în stare să faci... Cum poți tu atunci să te pronunți cu privire la popoare cînd te împiedici de un singur om și o dai în speculații fanteziste și răutăcioase?

Aoleu Pierde_verile, e rău de tot... Las-o mai moale cu sfaturile generaliste și vino cu chestii concrete, altfel nu te mai citește nimeni. Dă exemple de autori și lucrări care trebuie citite în opinia ta și care ar oferi o perspectivă cît mai obiectivă asupra etnogenezei românilor. Cum naiba poți tu să-ți închipui că eu iau în serios aerele tale de superioritate care nu-s bazate pe nimic altceva decît pe o poreclă anonimă pe un forum de internet ? Poate că ești nou pe-aici însă te asigur că nimeni nu mai ascultă de "experți" sfătoși ca tine care nu sînt în stare să ofere nimic concret, însă sînt primii care atacă (bineînțeles fără probe) autori recunoscuți ? Poate că asta mergea în 1999 pe forumurile de copii, dar în 2009 pe un forum ca SP chiar că nu mai ține...

View PostPierde_verile, on Feb 26 2009, 20:39, said:

Dacă circuli prin această țară vei vedea că bruneții și blonzii au regiuni predilecte. Eu de exemplu mă trag dinspre mamă din ceva blonzi maramureșeni -ucraineni și bruneți români sud-ardeleni, iar dinspre tată din ceva bruneți suspecți (poate chiar coloniști romani de-ai lui Traian, că tare aduc a italieni) și ceva blonzi parcă germanici. Desigur, culoarea părului este mai degrabă pe post de metaforă pentru bagaje genetice mai complexe. Deci de-abia cu mine (satul meu este la cumpăna apelor, între bazinul Someșului și bazinul Mureșului), în secolul al XX-lea, neamurile ăstea s-au amestecat suficient de bine - un prim argument de bun simț împotriva elucubrațiilor respective.

E clar cît de rațional ești după insistența ta să aplici un caz particular la o populație întreagă. Eu am să te ignor de acum înainte, se vede de la o poștă că ești neserios și superficial.

#26329
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postcrisdiac, on Feb 27 2009, 00:03, said:

Nu era o prietenie româno-slavă, ci era o prietenie a unor comunități învecinate care se vedeau în situația de a rezista sau a pieri. Migratorii erau toți aceia care veneau după ce pe un anumit teritoriu se stabiliseră deja de ani buni (zeci de ani, sute de ani) populații sedentare. E normal ca aceste populații care își făcuseră un rost să privească ca pe niște potențiali dușmani pe oricine trecea pe acolo, indiferent de originea etnică. Omogenizarea populațiilor daco-romane și slave a avut loc pe parcursul a sute de ani, nu dintr-o dată, nu văd nimic ciudat în asta.

Cam asa a fost, slavii au fost ce mai "de treaba" din mai multe puncte de vedere si asta a fost si motivul pentru care s-a ajuns la un sincretism intre români si slavi. Spre deosebire de turci (avari, huni, unguri, cumani, etc.) si germani, slavii nu aveau o cultura a razboiului si a violentei cum aveau acestia. Erau o societate de agricultori si pescari si aici se asemanau in multe privinte cu autohtonii daco-romani fapt ce a inlesnit convietuirea. Asta e pe scrut motivul pentru care se vor amesteca pe teritoriul de azi al Romaniei si pe cel de la sud de Dunare. Sa nu crezi insa ca iti dau apa la moara, slavii nu au constituit un element hotarator in formarea limbii sau a poporului român, au constituit doar un adaos, o pata de culoare. Limba protoromână era formata atunci cand a primit influenta slava.

View Postcrisdiac, on Feb 27 2009, 00:03, said:

E clar cît de rațional ești după insistența ta să aplici un caz particular la o populație întreagă. Eu am să te ignor de acum înainte, se vede de la o poștă că ești neserios și superficial.

Aici nu pot decat sa te aprob, individul e un panglicar (inainte folosea pseudonimul Diogene daca citesti posturile mai vechi) dar vad ca te-ai prins si singur.  :OK:

#26330
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

View PostInfinitty, on Feb 26 2009, 21:49, said:

Dominatia romana in Carpati a durat in mod continu de la anul 106 pana la 275, insa a existat o dominatie romano-bizantina constantiana de la 328 pana catre 500 cu mai multe intreruperi, o perioada sub-carpatica romano-orientala-(taifalo-gepido-hunica).

EVIDENT o masa mare romanica s-a mutat mai apoi de la sud la nord de Dunare, dupa venirea slavilor in Moesia si Iliria si apoi in Tracia (500-550-623-680-717) ceea ce explica lipsa aproape totala astazi a romanofonilor la sud de Dunare, in timp ce avem o masa mare romanofona la nord de fluviu.

Initial in timpul primei faze de migratie datorata germanicilor si hunilor 376-400 si a slavilor 500-550, romanii s-au deplasat spre muntii din pen. balcanica, IAR dupa ruperea relatiilor dintre AVARI si SLAVI (550-623-680) si coborarea slavilor la sud de Dunare, ROMANII s-au refugiat in munti, iar de aici spre Panonia si Carpati.

Dupa aceea se poate observa cum ROMANII aleg ca loc de refugiu Carpatii si Panonia Orientala de langa Carpati, deoarece in Panonia Occidentala, Francii ii incurajau pe Slavi sa coboare inspre sud si sa ii loveasca pe avari; din acest motiv romanii nu au avut vreo sansa in panonia Occidentala.;)
Facem supozitii dupa supozitii.
Exista vreo certitudine asupra amicitiei dintre daci si romani,daci si bizantini?
Oare nu cumv tocmai bizantinii erau dusmanii dacilor de unul dintre imparati s-a impopotonat cu titlul Dacicus?
Oare nu cumva gotii au venit in ajutorul dacilor si nu ca agresori ai lor, de vreme ce au atacat impreuna cu dacii pe romani,venind direct din Suedia in Dacia?
Am aratat lista cu aproape 300 de cuvinte gotice ce au 90% radacini rom^nesti si 70% radacini latine.
Inca nu mi-a raspuns nimeni cum e cu cuvintele latine specifice romanilor, in fondul colocvial taranesc rom^n, singurul autentic sau singurul ce caracterizeaza limba rom^na, care astazi e latina 80%, prin intermediul francezei, ca si italiana de altfel.

#26331
Hangeonos

Hangeonos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,038
  • Înscris: 30.11.2008

View Postcrisdiac, on Feb 27 2009, 00:30, said:

Nu le fac eu, le fac lingviștii.
franțuzisme și numai așa s-au putut impune în limbă. Un astfel de scenariu este imposibil de folosit pentru perioada în care populațiile daco-romană și slavă au conviețuit, pe vremea aceea nu existau școli, cărți și altele asemenea, deci schimbul de cuvinte a avut loc numai prin vorbire de la om la om. Este mecanismul de învățare a unei limbi "după ureche"
============================
Exista multe curiozitati.
De exemplu in nicio limba romanica nu exista cuvantul GURA,in afara rom^nei,dar in francezele in-GUR-git-a si re-GUR-git-a este vorba de GURA si de GIT-ul rom^nesc.

Reconstituirea unor etimoane se face dupa modelul ce exista in Wikipedia si pe care v-il dau mai jos,ocazie cu care o sa vedeti catde inrudite sunt latina,slavona,albaneza,greaca,rom^na si gotica:

              Filiația cuvintelor prin rădăcina indo-europeană, după The American Heritage
dictionary of Indo-European roots, Second edition, Hougton Mifflin, September 14,2000,
de Calvert Watkins;  A dictionary of selected synonyms in the principal Indo-European languages:
A contribution to the history of ideas, Uni9versity of Chicago Press; Reprint edition(June 15, 19888),
de Carl Darling Buck; Indogermanisches Etymologisches Worterbuch (1959), de Julius Pokorny;
Lexicon der Indogermanischen Verben (1998,2001), de Rix et al..
Nr.   Latine,     Slavone,     Albaneze,     Grecești,     Românești,     Gotice,    Tracice
1.Plaga            Placati           Ploje               Plesso          Plesni    Flocan
2.deBilis          Bolii                                      Belton          Bolnav    Pal  
3.Faba            bob                Bathe                                  Bob(fasole)
4.Barba           Boroda                                                     Barba       Bars
5.Fagus           Buzina            Bung                Fegos          Fag        Boka
6.Flavus           Belii               Balle                Felos       Bălai,Fălos     Bala            Balios
7.Flos                                  Bule                 Fulon            Floare        Bloma
8.Frater           Brati                                      Frater          Frate          Broder
9.Tonare          sTenati                                   sTennei        Tuna         Donner
10.Duco                               nDuc                aDeuces       conDuce    Tiuhan
11.Longus         dLugu            Giate                 doLigos      Lung          Lags
12.Domus         dom              caTun                Domos  căTun,domiciliu                  
13.fUmus          dImu                                        thUmos        Fum         Dauns  
14.fOres           dvIri              dEre                   thUra            Poarta         Daur             Dur
15.hUmus          zEmlia           dhE                  chthOn  (GEos),pĂmânt  Guma          sEmele
16.pIsces                                                        Ictus             Pește         Fish*
                         cotora                                     cotos    război, a cotonogi
17.Calere                              Hle                                  a inCălzi(Oset,Gald)
18.Cerebrum   Sernia             Crie                                         Corn            Haurn
19.Cor             Sridice                                       Cardia          inima            Hairto  
                        ceriomuha                                   kerasos       Cireașa
20.Curro                                                          epiCouros   a fugi,a Curge
21.CLino           sLoi               Kie                       Cline           a Culca           Hlain
22.CLoaca        sLiza                                          Cludon        a Clăti            Hlutrs
23.Cluere           Slovo             Cuem                  Cleos    a auzi,Clăpăuge      Hliup      
24.Clunis                                                                                   Cur                
25.Centum         Suto                                           heCaton        Suta            Hund    
26.Cubitus                                Sup                     Cubos       Cârca,Spate     Hups
27.Canis                                                              Cuon     Câine(Dac,Kinu)   Huns          Dinu
28.Corbus          Soroca                                       Corax           Cioara
29.Gener                                 dHendher              Gambrios  a se căsători
30.Gena                                                                Ghenis    obraz,Chip           Chinnus      
31.gNosco        zNati              Nieh                    gigNosco   a cuNoaște
32.gRanum       zRino                                                                GRâu              Caurn
33.GEnu            zvEno                                         GOnu         Genunchi          Cniu
34.Anser           gus                                                               Gânsac,gâsca     Gansus
35.HElvus         zElenu             dHelper                 Hloros Verde,luminos      
36.Hortus         Gorod               Gard                  kHortos            Gard             Garda
37.HOreo         dErr                                           kHeros          tAre,rigid
                         zvonu            ze                                                zvon,sunet
38.Ferus           zVer                                           tEr                  Fiara                  Tire    
39.HIems         zIma                dImer                  Heima            Iarna
40.Caecuss                                                     Caikias          Chior de un ochi                 Heris
41.Cacare        Cacati                                    Cacao              a Defeca
42.Cano          caniuc                                    Canakeo            a Cânta                Hana
43.Caper                                                       Capros             Capra
44.Cerumen                                                   Keros                Ceara
45.Capere                                                      Carpos              a Culege               Hairban          
46.Cum            Cu                Kia                     Coinos             Cu                          Ga
                        ceremusa                                cromion           ceapa
47.Cruor          cravi                                       Creas              sânge
                        Craca             Crah                                         Craci,picioare
48.CuPere       Kipeti             Capit                CaPiros    a Fierbe                        aFiapian
49.Caseus       Cvasu            Cos                                             acru                      apo
                                                                                   hâra,râzboi,Hârjoana           Harjis      
50.GeLu         hLad                                      GheLandron          frig,Ger
51.Grus                                                         Gheranos             cocor
                    Zrebu             Gervish                 Grafo                a Zgâria
52.Lactis                             dhaLA                 ga La                Lapte
                     Gradu                                                                 Grindina
53.GRanem    grizti                                          bRichein          a Roade
54.Habere      Gobino            Grabis                                   a lua,a Găbji               Ghiban
55.HEdus         zAieci                                                                Ied
56.HOstis         gOsti             HUai                                            Oaspete              Gasts
     Grindis         griada                                                                Grinda
57.HOrdeum    gRosdu            dRithe                 kRi                   Orz  
58.Quattuor    Cetire              Catar                   tessares             patru                                 Chetri
59.CoRpus                             Crep                     pRapis              Corp   .                                                                                          
                                                                           Bathos     a îmBăia,a scufunda
60.Vivere        Jiti                                                Bios               Viu                          Qius
61.VEnio                              pregIm                    bEma             a Veni                     Qiman  
62.VoRare         jRati            ngRene                   boRa             a ruga
63.GRates          Jrets                                          Grish            a adora
64.GRavis          juRnuvi                                      baRos         Greu                         Kaurioos
65.Bovis                                                              Bous             Bou                                            Bonasos
66.FUrnus         Jar                 Jarr                       thErmos         Jar                         Warmian Ghermos
67.ManiFestus    Pitati                                                           a întreBa ,a îmBia    Bidian
68.Mirus             sMeio                                         Meidos     a râde,a zâMbi
69.Memor                                                             Mermeros  memorie,Mărturie   Maurnan
70.Taurus             Turu            Taroci                    Tauros               Taur                 sTiur
71.Tego                sTog                                        sTego          a acoperi,sTog        Dechen
                             Taiati                                       Teusios        a Tăinui    
72.Sterilis                                 Shtiere                   Shteira             Sterp                  Staicoo
73.MIle                                                                   kIlioi                 Mia
74.Sudus                suhoi           Tha                        Hauos             a Usca  
75.Sedeo                Sedeti                                     Hezomai           a Ședea                Sitan
76.Serere               Seti                                                           a Semăna,însămânța   Saian
                              Sito               Shosh                  eTseo   a Cerne,a da prin Sită
77.Sagire                                                               Hageomai          a Cauta            Sochian
78.Semel                Sam               giTa                   Heis                   Singur,Toți      Sama
79.Semis                                                                Hemisus             Jumătate          Samis
80.Senex                                                                Henos                Ghiuj,bătrân     Sineigs
81.Serpo                                     Giarpar               Herpo           a se târâ,a Șerpui
                             Shui                                                                     Stânga,șui
82.Scandere                                                         Scandalon             a Sări
83.Capus              Copai              Chep                sCheparnion           Sculă
84.Maxila                                    Mieker                                            maxilar,obraz
85.Medulla                                                            sMuris       a unge,a zMângăli    Smairpr    
86.Neve             sNeg                                            Nifa                      Neaua               Snaiws
87.Nebula                                                               Nouthos            Negura,ceața
88.Nurus              sNuha            Nusa                      Nuos                   Nora
89.Sal                  Soli                gibSon                     halS                    Sare                 Salt  
                            sUcu             gIac                         Opos                   sUcu,APA
90.SAlvus            sUlei             gIale                     HOlos    salvat,întreg,nevătămat  
91.SPuere           Pliui                                              Ptuo            a stuPi,scuiPat,Ptu   Spiwan
92.Parra                                                                  sParasion     Vrabie,(Porumbel)    Sparwa
93.Lien               sLezena                                        spLen           spLina
94.SORbeo                              Gierne                               Rhofeo          a Sorbi
95.Sto                    Stati           Shtuara                  hiStein              a Sta                      Standan
                              Postigonti    shteg                     stichos              a Păși                   Steigan
96.SUs                                       thi                         Hus                grOștei,porc      Swein
97.Soror               Sestra                                         eor                   Sora                 Swistar
98.Socrus             Svecuru        viecar                      Hecuros           Socru          Swaihro
99.Sllavis                                                                 Hedus              dulce,mied      Sutis
100.Sibare            Svistati                                        Sizo                  a Șuiera         Swigloon
101.Sudor                                 dierSa                      Hidros             a aSuda
102.Somnus            Sunu            giuma                      Hipnos            Somn
103.SupAre              Svepiti                                                      a Arunca,a țâpa
                                sRaga           deRgiet                                     grija                    Saurga
104.Suere                Sija                                                                  a coaSe             Siujan
105.Sol                    Slunice                                    Helios                 Soare            Sauil
106.ARmus              Ramo                                      ARthron             bRaț,ramura
107.Dens                  desna                                       oDous               Dinte           Tunțus
!08.Edo                    Iasti                                          Edo a mânca,a gliOjDi,hămesIt Itan           Esco
109.UTerus                                                              ETor                mAȚe
110.Ater                                                                                           Arde,foc
111.Eoo                  Iti                   Ik                        Eimu     a mergE,duTE,IUTE
112.VEpres            vepr                                                                    Vier                                           Ebros
113.ARies                jArici                                         Erifos                 căpRior
114.Esse                  Estu             Eshte                     Esti                    Este                  Ist
115.SuBucula          oBuj             mBath                              a îmBrăca,a se îmBuca
116.Ube                                                                    Outhar               Uger
117.Uro                                     Ushel                       hEuo                 a Arde
118.Ex                   Iz                 Iaste                          Ex                   Ieșire
119.Equus                                 sase                           hIppos             Iapa           Aiktundi   Esvas
120.NOmen            Ime              Emer                       oNoma             Nume           Nomer
121.Os                   usta                                                                      gUra,a Ostoi
122.Ocior              jAstrebu                                       Ocus                Acu,acut
123.Umerus                                                               Omos              Umăr               Ams
124.Ruber             rdeti                                            eRuthros           a Roși            Rauts
125.Rapere                               Riep                        eReptomai         a Rupe
126.Ructare           rugati                                           eReugoma a Râgâi,a voma  Rouhan*
127.Aser                                                                    Ear           sânge,a sângEra        
128.Ovum             Ajuse           velvO                       Oon       Ou,cOaja,gĂUAce   Ai
129.Unus                edInu          nie                            Oios                  O,Unu             Ains
130.Aqua(Hitit)        Oka                                                                       Apa                Aha
131.Ascia                                                                  Aksine   topor,(aschie?)           Aqizi
132.Agnus                 Agne           Enie                       AMnos          Miel
133.Aeger                  Jesa            keEk                                    betIag,bolnav
134.Geminus                                Gishme                                       Geamăn
       Aemulus                                 gIhme                                        asEmenea          
135.Aevum                                  Eshe                     Aion               vEșnic                Aiws
136.Aesculus                                Enje                     Aingilops         stEjar
137.Ico                     Igla                                          aIklos             sulIța
138.Alius                                                                  Allos               Alt                         Alus
139.AlBus                 teBed                                       Alfos              Alb
140.Alus                     Olu                                         Aludoinos      bere
141.Anus                                                                   Annis           stramoși
142.Anima               vOnia            Ej                          Anemos        duh                     AnDi
143.Anguilia                                thNegel                Enkelus  anghila,șarpe
144.AnAs               UtcA               rsE                       nEttA      rAța,utiu
145.Ancus                ugoli                                           Ancos  Ungher,Colț
146.Angor                                    Ang                        Ankho   a Înghesui            Aggwus
147.Amnis=Ape(hittita APAA,prusaca APE,sanscrita AP) Omat
148.Apex                                                                 Hapto     apt,cOpt
149.ArCere                                                               ArKeo   a înCuia
150.Aro                   Orati                                          Aroter     a Ara                         Arjan      
151.Arguo                                                        Arguros  luCios,Argintiu             unAircns    Arzas
152.Aveo                                                                   Aones  a Ajuta
153.Auctis                                                                  Aucsano a augmenta             Aucan
154.VER,Aurora        UtRo         Err                        hEeoos     rAsĂRit                   Oostra
155.Avis                         Vida                                    Aetos   pĂsărEt
        Aqua       Jezero                                               Akheron Iezer,Iaz
156.Acer        Ostru          Athet                               Akros  Ager,Acru                   Ahs
157.NEriosus   Nrav          Nier               aNer     om,bĂrbat                                    
158.Nasus        Nosu                                                          Nas                                   Nasa
159.AUris         Ushi           Vesh             Ous     Auz,Urechi                                   Auso
160.Ursus                          Arush          Arastos Urs(Aers in Osseta)
161.Ignis         Ogni           Enite                                    Ignat,foc
162.Stella                                              aSter    Stea(Stali in Oss)                             Stairno
163.SuPer                                           Huper   pe,deaSupra                                       Ufaroo
164.Juvenis       Junu                                                      Juninca,Jun                         Juggs  
165.Ager                                          Agros   câmp,(deșErt)                                        Acrs
166.Antie                   Ane               Anti    frOntal(Anda,Oss),în frUnte                 And
167.Arcus         rachito                    Arkeutos        Arc                                            Arazna
168.Avena        Ovisu                       Aigilops        Ovăs    
169.Aes                                                                          metal                                       Aiz
                                                                      azi(Azan,avestic)
170.Alnus                     Hale          Olihon    Arin(Alan,Hittit)                                  Elira
171.Amarus                 Ambel       Omos                 Amar
172.Unguo(Umbrian,UMTU)                                      a  Unge                                 Ancho*
173.UmBo                                   Omfalos               Buric,OmBilic                             Nabalo*
174.Unguis    Noguti                     Onuks              Unghie                                        Naghel*
175.OculUS Oco        Si               OftalmOs   Ochi,vĂz                                Augo
                      Oriol     Ore            Ornis                vultUr                                               Ara
176.Os       cOsti        Asht          Ostoun                Os
177.Ovis      Ovinu                       Ois                        Oaie                                         Aue
178.Regere                                   oRego               stRâmtoare                               Raihts    
179.Rex                    Radhe                                        Rege                                                        Rhesus
180.AnnOna  osEni                        OpooRa        Rod,opulența                            Asans  
181.OrNus  Osina       Ah           Akherois                 ceNUșa                             Eshe          
182.ORbus  Rabu                           ORFanos        Orfan,Răpit,Rob                     Arbi
183.Iecur    Icra                              hEpar               fIcat
184.HORnus   Jara                          Ora                      anu                      Jarr
185.Iugum      Igo                           Zugon               Jugu                                        Juc
186.IaNitrices                                 Ienater           cumNata
187.Vadis    Ved                           Eedna           doVada                                          Wadi    
188.VAdere              Vete                                    plecAți,valea!                             Wada*
189.Vespa    Vosa                                               Viespe                                            Wespe
190.UnDa    VoDa      Uie             hiDor     a uDA(DA-ci,man-DA)                      UaTo     Udremus
191.LUtra   vIdra                            hIdros    lutrie,Vidra (Oseta,Uird)  
192.Ventus    Vetru                                                 Vint                                            Vindr
193.Video   Vedeti                            eido            a Vedea                                        Veitan    
194.Victima                                                        a alege, victima                               Weihan
195.Vincere   Vecu                                             victorie                                           Weigan
196.VirEre                                                            mugUre,vlăstAr                             Visir*
197.Velus     Vluna                        Lenos                 Lâna                                         Wulla
                          Rrunie                  aRen                a garnisi
198.Vomere                                  Emero              a Vomita                                        Vama    
199.Urgere    Vragu                                          a luCRa                                           Vaurchian  
200.VeRbum  VRaci                      eiRo                  a VoRbi                                    Vaurd
201.VEstis                                     HEnnumi  Veshminte,Haine                             Vasian
202.Vescor   Veselu                                      Vesel                                                    Vists
203.VEtus   Vetuhu                        Etos               Etate                                             Vitsrus
204.Vegeo                                                       Viu                                                       Vacan
205.VEho    Vezo        Vieh           Ochos    a vehicula, a da ocolu                         gaVigan
206.Radix     vRed    Ranze            Rhiza          Rădăcina,vrej                                   vauRts
207.Lupus    vLicu                                                   Lupu                                           VuLfs
208.VeRmis Vermije   Rrime          Rhomos       Vierme,Râma                                  Vaurm
209.RApun  Repa                          Rhapus      Nap(turNip,englez)
210.REstis   Rozga                         aRricos  a Răsuci,a împlEti (Plait,eng)
211.Rota                     Rrath                                      Roata                                          Rad*
212.LevuS   Levu                             Laios              stânga(Left,eng)          
213.Lavo                                         Louis             a Lăia,a spăLa                               Laug*
214.Lacus                                        Laccos                 Lac                                           Lagul
215.LasCivus                                   Lilaiomai             zeLos,Chef de                             Lustus
216.LaBium   Lobzati                                                  Buze
217.Lectus    Lejati      Lagte             Lechomai         cuLcat,Legănat                    Ligan
218.LiBare   Liti           Lise               Leibo              a Vărsa,a tuRna                       Laithu
219.Liquo     oLek        Liq                 Leipo              a Lăsa jos                                     Leian
220.Lingere                   Lope             Leicho            a Linge                                  biLaigon
221.Lumbus   Liadvie                                                șaLe
222.LeVis     Ligucu       Lehte        eLachUs           Ushor                                      Lihts
223.Lubet   Liubu            Laps                                  a Iubi                                        Liufs
224.Liber    Liudje           Lind        eLeutheros          Lume                                      Liudan
225.Lux       Luci             Loqe       Leucos              Lumina                                       Liuhat
226.LuGeo                    Lunge       Lugros           aGăuri,a sparGe                            Luche
227.LInum    Linu          Lini            Linon                  In                                              Lein
228.Lucrum   Lovu                         Leia                    a Lua                                        Laun
                      Mogo                       Mechos  a putea,mocofan                                   Magan
229.Manus                   Marr             Mare                 Mâna                                      Mundr*
230.MatEola                                                            săpĂliga                                    Modela*
231.Me                      Mua                 eMe             Mă,pe Mine                                Mik
232.Meditari                                       Medo            a Măsura                                   Mitan
233.Medium   Mejda    Mes                                la Mijloc                                        Mijdis
234.Mensis     Meseci  Muaj                           măsura de o lună(Oss,Mej)               Mena
235.Minuere     Minii                       Meion           a Micșora                                  Mins
236.MuNus    Mena                                            a îNoi,a schiMba                    gaMains
237.MeiEre               PerMier         oMeicho          a urina,pișAre                       Maihstis
238.Molere    Melie     Miel             Mule               a Măcina,Melița                     Malan
                      Mleco                      Melkion              umed,lapte                               Milucs
239.Mulgeo molozivo  Miel               aMelgo           a Mulge                                Milucs
240.MembRum  Mish                     Meniniscs       mushchi,carne                       Mimz
241.Mens       Mineti       Mund       Menos            Minte                                       Muns
242.MoRtuus    Mritvu    Mershe    bRotos             Mortu                                    Maurt
243.Magnus                        Madh   Megas  Măreț, mare(Marin,Oss)               Michils
244.Monile       Monisto                  Manon             a Mângâia                              Miun*
245.Morum                                        Moron        Mure (sMeur,Irlandezii)
246.Mare          more                                                Marea                                           Marei
247.ForMica     Mravie         Morr    Murmecs              Furnica                                Miera
248.BRevis                                         Brachus             scuRt
249.Musca       Mushi           Mize       Muia             Musca,Mușița                   Muca
250.Mus           Mish            Mi         Mus         șoarec(Miste,Oss)                      Maus
251.Mater        Mati             Moter    Meter Mama(Muter,Ger.,Made,Oss)          Modir
                         Muj                           AMazon        OM                                              Mana
252.Mel                               Mialte   Meli               Miere                                            Milit
253.NEbula      Nebo          Avull       Nefos            Nor (Nebel,Ger)                        Niflhel*
254.NefRones                                    Nefros           Rinichi (Niere,Ger)                    Nira
255.Natrix                            Naperca                      Năpârca,șarpe                            Nadrs
256.Noegeum                                     Nicso            a desNăclăi,a spăla                        Nicr*
257.Numerus                       Neme      Nemo   a se Nimeri la, a distribui la                Niman
258.Nex                                              Necros           mort, pe Năsălie                          Naus
                        Nizu                             Neios            Jos(Nieder,Ger)                           Nider
259.Nudus       Nagu                           GumNos          gol                                            Nacads    
260.Nox          Noshci        Nate               Nucs             Noapte                                  Nahts
261.NoVem    deVeti         Nente              eNea             Nouă                                   Niun
262.Navis                        aNie                   Naus          a îNota(Nau,Oss)               Noor*
263.Nepos     Nestera        Nip                  aNepsios          Nepot(Neffe,Ger)         Nevo*
264.Nunc,      Nine            taNi                  Nun          amu,acum,na' hai!                Nu
265.Novus     Novii                                    Neos       Nou(Nog,Oss)                        Niuiz     Neos
266.Nidus       gNesdo                                                     cuib(Nest,Ger)                   Nest*
267.Pectus                                                                                   Piept
268.Paastum                                               Poimen      a aPăra,a proteja                   Fodian
269.Bibere      Piti               Pi                   Pinoo              a Bea,bere                                         Pinon
270.Pecu                                                   Peco               a Culege                               Faihu
271.Coquere  peCo                                   Pessoo             a se Coace
272.Palea      polova                                                            Farina
273.Palleo     Plavu              Plac                Pelitnos      gri,cenusiu,pleșuv
274.Pellis                             Plah                 Pelma                 Piele                               Fill
275.PlaNus   Ploscu                                    Platis                  Plat,Neted
276.Pons      Puti                                          Pontos       Poteca,drum,cale                  Finvan
                    Perdeti        Porthe               Perdomai a pârții,a beși(Furts,Ger)  
277.Quercus                   Shparr                                                   SteJar                        Fairguni
                       Prahu                                                                    Praf
277.Perna                                                         Pterne            a aPleca                          Fairsna
278.Penis                                                          Peos         penis(Fasel,Ger)
279.Penna                      shPende                                               Pana
280.Peto                                                           Petomai    a pasăre,a zbura
281.Pandere                                                     Peteninai           a Pândi
282.PaTer                                                          Pater                  Tata                           Fadar
                     vulva           Pidh                                                     vulva
283.Plectere  Plesti           Plaf                          Pleco                a îmPleti                     Flahto
                     pliuce                                          pleumon                 plaman
284.Pulex                         Plesht                       Psilla          Purec                    Floh
285.QuInque  peti             pese                         pEnte                    Cinci                      Finf
                                                                         Pneuma                a respira                      Fivehan  
286.Pes       Pes            Poshte                       Pous    Picior,Pas(Fus,Ger)                  Fotus
287.Pumex    Pena                                        sPuma          sPuma(Faim,Ger)
                      Prejo                                         Praos              Prieten                               Frijon
288.Porcus     porosiata                                                        Porc(Ferkel,Ger)              Ferchel*
                       pRigati           fRii                                              a saRi
289.PosCoo     Prositi                                                         a ruGa(Fraga,Ger)              Fraihnan
290.Primus       Pervu            Pare                   Proteros            Primul                          Furst*
                        PiRe                                          PuRos              gRâu
                                                           Pulzon,Piliges              pilozitate,Păros
                                                                         Pir                  Parjol,Foc                          Foon
291.BaCulum                                                     Bactron        Bățul,Cârja
292.FAr           bRasino                                     Feron              Orz                                Barizins
293.Fucus        Bucela                                                         alBina(Bia,Ger)                  Bia*
294.FiBer       Bobr                                                            Brun(Braun,Ger)                  Braun*
295.Feroo       Birati          Beie                      Fero      a Purta,a se Burduși              Bairan
296.Ferveo                       Brume                Porfirein                    a Fierbe
297.Fortis                         Breg                   Purgos                       Fort                          Bairgah    Berga
                       Brega                                                       a se Pregăti,Proteja                  Bairgan
298.Fui          Biti             Bui                       Fuomai                a Fi                                 Bauan  Casibaunon
299.Fleo                          Blegeras               Belazoo               a Behăi
300.Fulgeo     Blizcu                                    Flegein                 a Fulgera                      Blech
                                       Bredh                            a o Brodi  prin vad,a sFredeli                               Bredai
                      Brivino                                                         Bârna                                    Brugga*
                      Brivimi                                 oFrus                sPrinceana,a Privi                
301.Fundus                                                 Puthmen            Fund                                 Boden*            
302.Fraxinus  Breza                                                           Frasin(Birke,Ger)                                Berzas
303.Tango                                                   Tetagon          a aTinge,a înTinge
304.Torqueo                   Tierr                   aTracto          sToarce                              Drecheln*
305.Tabere   Taietu                                      Teco              a Topi,a Tăia
306.Tenebre Timinu         Terr                                            înTuneric
307.Tenuis    Tinucu         Tani                                            puȚin,subȚire
308.Tepere   Teplosti                                   fToh                a Topi,disolva
309.TRans   ceRez                                                               pRin                                  paiRh
310.Terminus                 shTir              Terthron             sTârpi,a Termina
311.TOrRere                    Ter               Tersomai  a șTerge,a sToarce,a usca       pAuRsus
312.Textoo  Teso            Teshe           Tecne                a Țese,a împleTi
313.TonGeo                    TanGhe              a Gândi(Gond,Ungar;denKen,Grm)      panGkian
314.TRIbus                                          Tereamon    cuIbul,gRajd,locuinȚa           Dorf*
315.TRuudo  Trudu          Tred                                     a se sTrădui                       uspRiutan
316.Turdus   Drozdu                            sTruthos                  sTurz
317.TRees     Trije           Tre                  Treis              copac,Trunchi(Trii,Eng)     pReis
                                                              SAcos            Sac,Acoperiș,tEaca
                    bOLa                                                        tAlpa,Locul,spațiul
                    TIsoshti                                               mii,Toți (Tauzands,Ger)         pAsunti
                                                              Duaideo         legătura,noDu
318.Doo     Dati          Dashe              Didimi            a Da
319.Domoo                                         Damnao  a Domoli,a domestici                        gaTamian
320.Dexter Desnu      Diathe                Decsios              Drept
321.HErii                   dIe                    khIihes                 Ieri                                           gIstragis
322.Indulgere Dligu                                                legare,Îndeletnicire
323.LinGua                                                                 Limba                                           tuGgo
                     uDirati                            Dromos      a fugi,Trap                                anaTrimpam
324.Dormio  Dremliu                           Darthano    a Dormi
                     DuJdi                                             ploaie,Duș,Dușca,fleașcă            Tuz
325.Duo       Duva       Di                   Duo              Doi                                                    Twai
326.DEcrimare                                  DAcru      Lacrima (DA=apa,TAU)                      Tagr
327.Dies      Dini        gDin                                        Zi                                                   SinTins
328.Deus     Divu                               Zeus              Zeu                                                     Tiz
329.Decem Deseti    Dhete                 Deca             Zece(Dece,Dac)                          Taihun
                    Drevo   Dru                   Drus              coDru                                               Triu
                                Dal                     Thalo             inflorite,Dalbe
330.FovEre                                        teFra            Foc,Jar
                   Jesti                                tefra             Jar
331.FeTus  Doiti       Diathe               Thelus          a da Țâță,Doica                       Dadian
332.Facioo                                                             a Face
                  Delati      DOnj                  uThemi   a Face,a DUra,a Găti                        Gadeths
333.FinGoo                                            theiChoos       Coca                                         taiGs      Dizos
334.Infestus Drizati                       thrasos              Dârz,Îndrăzneț                           gaDars
                                                               Duno              aDânc                                            Tif
335.FORia                                     dArdainei   transFug,a Trăda                                 Trizan*
336.CulmuS                                      Calamos   Stuf pe Culmea casei
337.Caanus                                                           Cănit,Sur
338.CicEr                   thIerca             Crios             mazĂre
339.Conguius                                    Cogchos       sCoica
340.GeNus     Zeti                              Ghenos       a genera,a Naște                   ChiuNi                                                                                                                                                                                                                                                                
341.Gustare               due                   Gheuomai   a Gusta                                     Chiusan
                                                                                   Țeapa(Thorn,eng)
                                                                                   a Dori                                      Traum*
       FUTrei(in dialect Oscan)                                   FaTa                                      DauhTar    
                                                                                     Craca                                     Hooha
                                                              Chedos          Hain                                      Hatis
342.Clepoo                                          Clepto           Hoție                                    Hlifan
                      Svetu                                                      Sfânt                                    Hunsl
                       Fena                                Coina  iarba(Cosită),Fânețe                 Gras
                       Zvonu      Ze                                         Sunet
                        Thelu                              Khailo  înTregime                                     Hailags
                                                               Callos              Galesh            
343.Cantus                                            Canthos Colț,Cotlon
344.Caput                                                                            Cap                                 Haubip
                                                                                             Cange                              Hachen
345.Cerumen                                         Cheros                 Ceara
                                                                 Colla                    Clei
                         Cadilo                            Chedros a Cadelnița(fum=cadru,în Skr)
                                       Theni              Conis                     păduChe
                          Colle                                                            a tUși                           HUsten*
                           Cobi                                                             a Cobi
346.CorUlus                                                                           Alun
                           Glava                                                             Gol
                                                                        Gagganein Gluma,Gogomănie
                            Godu                                                         a Grupa                           Gops
                                                                    Chelidon a Chema,a Colinda                 Golian
347.PrehenDere Gadati       Ghiej            Ctaomai                 a uiTa                        bighiTan
348.Fastus                                                                                naPasta
                                                                      Chleuee                 Gluma
                                                                                                      Groaza                     Gaurs
                                                                                                      Grinda                     Grindil
349.-QUe                                 dhe                 te                               shi                      -U    
350.Quiees Pociti                                                                       poCit                        Cheila
                    Crivi                      Crimb                                         a Crâmpoți
                                                                            Priamai             a procura
351Colere                                 Quell                Polos       care se învârte,Colac,
351.Filum    Jitha                                                                      nojița,Fir,Fibra
                                                                             Delfus                Burta                    wamBa
                     Gora                      Gur                    deiRas               Gorgan,Gurgui
352.BituMen                                                                           rășina,Mâzga,Chit        Chit        
                       Jrebe                                                BRefo               gRavida
                       Grizo                     Megice             bRucho   a Rumega,a Mesteca                                                                                                        
                        Gunati               Ghianj                  tHeino     a Chinui,inJunghia       banJa
353.Nedoo                                                            Netsoo               a îNoda             Neepla
354.SeqUor                                                             Hepomai        a Urma,Apoi
                                                      Gialpe                Elpos                   unt                  Salbon
355.Septuaginta                                                     Hebdomeeconta     70
                            Sir                         Hirre                                               bRanza
356.Se(Sibi,Suis) Se                      Vete                Heos               Se,Sine,Sieși     Sik
357.Sex                                            Giashte          Hex                                șase     Saihs
358.Sonare                                                                                                   a Suna
359.Sordeere                                                                                   a smoli,înnegri   Swarts      
                             SinU                                               Nios                             fiU         Sunu
360.EbUlus                                                                  Elate                        a Alerga
                                                                                       oifoo    a folosi  fofoloanca      
361.OleCran       PaCuti              Line                    oolenee                      Cot             Aleina
362.Inguen                                  Anger                Aden             glAnda,Uger                    
363.Ervum                                                               Orobos       mazĂre
364.VovEre                                                             Eucoma  a lauda,adOra
                                                      Esh                      Echinos                    arIci
365.Octo                                       Tete                    Octo                          Opt              Achtau
                             Iagoda                                                                 Agrișe                  Acran
                                                      Vrug                                            Frișca
366.Ruumen                                                                                     beRegata
                              Abluco                                                               mĂr
                                                                                     Agos                pĂcat  
                                                        Ed                         Aix                            Ied
                                                                                                    a poseda,a Avea    Aigan    
                                                         Elb                         Alfiton             Orz
367.Abiees                                                                    Aspris             Aspru?
                          Jugu                      Agoi                   Auger           a se Uita
368.Ador                                                                   Azein       cereale,bucAte        Atisc  
                                                                                                      Azi(Avesta:Azi)
                                                                               Ozos   vlAstar(Hittit:Ashduer)   Asts
                                                                               Oura              Ieșire,afAră            Ars*
                                                    Herdhe              Orchis               Coi
369.Vai                                                                                               a Văita
                       Vej                                                    Hife            a Flutura mâna
370.Venter                                                                                     mărUntaie
                       Vedo(Welsh:;arWedu,Hittit:uWate)  a conduce,Voda
371.Vicus      Visi                      Vis                      Oicos                 Sat
372.Vox                                                                  Epos                  Voce                   Vattr*
373.Vigint                                   Niezet               Ghicosi                un pol
                                                                                 Latacs               mLaștină          Letto*
                                                                                  Eleliz             a sări,pârLeaz         Laics
                        Ledina                                                                       stepa,Lan            Land*
                         Lugati                                                                     a minți                 Liugan
                                                                                    Luncs                 râsul                 Luhs*
                                                       Mecsh                                     tineri,Muguri         Magus
                          Moshina                                                      buzunar,Mușuroi        Magen
                                                                                                        cal,Mârțoaga        Marr*
                           Medu                                                          Mied(Oseti:Mud)            Miudr*
                                                                                                               fulger                 Miln*
                            Mizda                                               Misthos    plată,Mita               Mizdoo
                                                                                                      creer,Măduva            Mergr*
                                                                                      gaMaurghian      scUrt             Murghi*
                                                         Imi                                                     Imi                 Mein
                                                         MEshine                             Ascuns,Masca         Meiss*
                                                                                                      mort,pe Nasalie        Naus
                                                                                       Ligmaoo a Limpezi,curăța                    
                                                                                                     jordie,Găteje                Gazds
    
374.GEmma  Zubu                   DhEmb         GAmfos DAmb,dinte,zÂmbet,Gingie
375.Prestoo                                                            Hestos Pajiște,loc îngrădit
378.HErnia                                 Zorre                                      Măruntaie,mațe
379.FUutis                                  Dhille                Chunoo             Furtuna                    giUtan
380.Hiir                                        kHeir                 Kessor mâna,Hârști!,Kezaș,Cosor  
Total L 382         S 254                Alb200            Gr 364             R 452                      G 292      Tr 15
Din 541 rădăcini indo-europene studiate, 452 revin românei (84 %), 382 latinei (71 %), 364 limbii grecești (68 %), 292 limbii goților (54 %), 254 limbii slavone (47 %), 200 albanezei (37 %), 15 revin tracilor (2 %) și una dacilor.
Latina are în comun cu grecii 299 cuvinte (78,4 %), cu goții 273 de cuvinte (64 %), cu slavona 243 cuvinte (63 %) și cu albanezii 169 cuvinte (44,3 %).
Din 380 de cuvinte latine, 82 (21,6 %) nu sunt comune cu grecii.
Slavona reprezintă 54 % dintre rădăcinile indo-europene ale "Goților" Geți.
Ea, prin definiție, este limba bisericească a tuturor slavilor, deci lipsind la slavi înainte de a avea ei biserici, adică înainte de secolele IX-X și a fost transmisă de bulgari, tuturor slavilor, cu ocazia creștinării.
Biblia Bessica scrisă cu caractere "chirilice" prin secolul III AD este o mărturie în acest sens,în ciuda legendei cu călugării Chiril și Metodiu din secolul IX, ca inventatori ai scrisului chirilic și ai limbii slavone.
Abia în secolul al VII-lea apar primii slavi în sudul Dunării, conform Wikipedia.
Geții nomazi au fost numiți și Goți.Româna conține 84 % dintre rădăcinile europene și are 66,3 % rădăcini comune cu latina, deoarece 1/5 dintre rădăcinile latine (prezentate aici) nu se regăsesc în fondul ei colocvial ancestral (majoritatea fără majuscule în tabel).
Un eșantion de 250 de cuvinte poate defini o limbă, precum maghiara este caracterizată de doar 250 de cuvinte ugro-finice, conform cu lucrarea Limbile lumii, Ed.Șt. și Enc.,Buc., 1981, de Marius Sala și Ioana Vintilă Rădulescu.
O limbă europeană "mamă" putea să fie de tip "mixt" precum româna sau de tip latin, cu o diversificare ulterioară, regională, plecând de la faptul că latina are 380 de rădăcini reconstituite ca indo-europene.
Incorporarea a 452 de rădăcini, 84 % din radicalii indo-europeni, existența unei Române Onomatopeice și a limbajului morfemelor românești (ce descriu metaforic noțiunile europene), în contextul dovezilor arheologice atestând cea mai veche civilizație, din Europa, a ceramicii pictate, pe teritoriul României, conferă limbii românești nu numai statutul de "mumă a limbii latinești", dat de Petru Maior și de B.P.Hașdeu, prin fondul ei Getic"Gotic", dar și statutul de "mamă a limbilor europene", așa cum reiese și din cartea Romanian, the first language of  Europe, Ed.Solif, Buc., 2008, de Dr.L.I.Cueșdean, care îl citează pe germanul Johan Schmidt, autorul ce plasează pe Geți ("Traci") în sfera de la care derivă toate limbile europene, in lucrarea sa Teoria undelor (Die Wellen Theorie).

#26332
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

View Posttihomir, on Feb 26 2009, 09:32, said:

Mai da o data sursa pentru ca am dubii serioase.

Uite aici paleoantropologi unguri care nu se sfiesc sa spuna ca au fost populatii romanizate care au supravietuit in Pannonia in epoca migratiilor:
http://www.sci.u-sze...ta HP/44-87.pdf

Quote

He provided trustworthy evidences for the survival of romanized population groups on more than one occasion.
Asa cum spuneam, uite ce gasim in cimitire avare.

Quote

Bartucz (1934) He declared that the Avars were characterized by a heavily mixed racial composition.  He established 3 groups among the cemeteries according to their skeletal material.
The first group was made up of those series which contained a majority of Mongoloid elements: Mosonszentjános, Nemesvölgy, Csorna, Gátér, Cebe, Ondód. Tungid, Palaeomongoloid and Sibirid elements featured in these series.

The series of the second group could be characterized by the intermingling of characteristics. The Turanid type was the most frequent one at these burial sites. Üllô, Kecel, Bakonykoppány, Kiskôrös-Város alatt, Öskü and Gyôr came under this heading.

The third group of Bartucz was composed from the series that bore a dominance of the Europid element. Its members were: Jutas, Keszthely, Szob, Tiszaderzs. Nordic and Mediterranean elements featured the most frequently within the individual cemeteries

Quote

Cultura Bijelo Brdo nu e altceva decat amprenta materiala a intemeierii statului maghiar. E "made in Hungary" pentru sec. X-XI cand ungurii tocmai se asezau locului si se crestinau, un sincretism de cultura ungureasca nomada cu elemente slave si romanice locale sau datorate crestinarii si imitarii modei bizantine.
Deci ungurii in procesul crestinarii imprumuta moda bizantina de la romanicii si slavii deja crestinati. Slavii facusera acelasi lucru cind apar in zona, imprumuta elemente crestine de la romanicii deja crestinati. Romanicii au fost primii crestini in zona, ei au fost membrii originali ai culturii crestine din zona Balcanilor de vest si pe vremea culturii Bijelo Brdo nu disparusera de tot.
Daca te inteleg bine, tu ai spune ca cultura Bijelo Brdo ar fi o adaptare locala a culturii bizantine de catre ungurii in procesul crestinarii. Deci ungurii faceau excursie la Constantinopol si cind se intorceau faceau imitatii de cruciulite?  :confused:
Sau e asa cum zic eu, adica romanicii (si slavii) crestini din zona influenteaza pe maghiari?

Quote

Raspandirea ei corespunde in linii mari granitelor ungariei de atunci, adica panonia+croatia+voievodina+crisana.
Unde traiau si romanici crestini, nu exclusiv bineinteles. In zona mentionata pe tine crestinii originali au fost romanicii. Apoi au aparut slavii care au fost influentati de romanici, formind o cultura locala crestina. Peste acestia apar ungurii care se adauga si ei acestei culturi romano-slave.

Quote

Normal ca mi se pare irelevanta pentru evolutia populatiei romane din Transilvania intrucat doar zonele vestice (Crisana, vestul banatului) sunt atinse de Bijelo Brdo si nu o pun pe seama vreunei migratii cat pe formarea statului maghiar care probabil aduce o oarecare standardizare si moda. Se observa cum corespunde perfect granitelor ungariei de atunci care nu inglobeaza ardealul decat ceva mai tarziu.
Deunazi ti-am aratat ca arheologii romani considera cimitirul Blandiana apartinind culturii Bijelo Brdo. Asta e in Transilvania.

Quote

Dacii liberi adera si ei la cultura si limba romanica, intai cei din muntenia, apoi cei din moldova. Procesul e insuficient explicat dar documentat arheologic. Personal cred ca a cuprins atat deplasari de populatie cat si aspiratiile dacilor liberi de a accede la standardele romanice provinciale (intai in ceea ce priveste cultura materiala romanica ce era superioara si apoi total prin adoptarea limbii si religiei).
Documentatie te rog. Ce aveau superior romanicii de conditie modesta care ramin dupa retragerea aureliana, fata de dacii neromanizati? Nu a ramas decit ceramica. Cultura provinciala romana in Dacia Traiana, dupa retragere, nu avea nimic superior de oferit dacilor.
Care cultura s-a dovedit superioara si atractiva atit pentru slavi cit si pentru maghiarii timpurii, seminomadici, a fost cultura bizantina/romanica din Balcanii de vest. Care a dat cultura Bijelo Brdo care a ajuns pina in Transilvania.

Quote

Basarabia de azi cred ca a fost colonizata in evul mediu dupa intemeierea Moldovei, dovada stau localitatile numite "Slobozia" foarte numeroase in acea regiune (sate intemeiate de domnie si slobode de biruri).
Aha, deci exista fenomenul colonizarii medievale. De ce aceste fenomen nu putea sa existe si in pragul primului mileniu, si romanici sa participe la el in conjunctie cu taratul bulgar de exemplu, asa cum spunea Leinarius?

Quote

Nu spun ca nu s-ar fi produs si deplasari de populatie romanica din Moesia in Banat sau ardeal sa zicem, dar aici avem dovezi ale unei populatii romanice ce a locuit neintrerupt de la retragerea aureliana pana in evul mediu. Daca au venit grupuri de romanici din sud ele nu au fost hotaratoare pentru soarta romanitatii din fosta Dacie.
Dovezi? Rationamente? Documente?
Sau astea sint convingeri intime?

#26333
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

View Posttihomir, on Feb 26 2009, 15:15, said:

Spre deosebire de turci (avari, huni, unguri, cumani, etc.) si germani, slavii nu aveau o cultura a razboiului si a violentei cum aveau acestia. Erau o societate de agricultori si pescari si aici se asemanau in multe privinte cu autohtonii daco-romani fapt ce a inlesnit convietuirea. Asta e pe scrut motivul pentru care se vor amesteca pe teritoriul de azi al Romaniei si pe cel de la sud de Dunare.
Aici iti expui ignoranta. Mai toate sursele bizantine descriu raidurile devastatoare ale sclavenilor. Florin Curta in "The making of the Slavs" spune ca unul dintre factorii care a contribuit la coagularea etnicitatii slave a fost viata lor razboinica.

#26334
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View PostHangeonos, on Feb 27 2009, 00:56, said:

Exista multe curiozitati.
De exemplu in nicio limba romanica nu exista cuvantul GURA,in afara rom^nei...
de data asta poti sa scazi numarul curiozitatilor cu 1.

in latina avem gula insemnand "gatlej" sau "cerul gurii". de la "gula" la "gura" s-a ajuns intr-un singur pas prin transformarea lui "l" in "r" ("rotacism" se numeste fenomenul asta). uite aici:
http://en.wiktionary...wiki/gula#Latin

in spaniola avem gula insemnand "lacomie", cu originea in latinescul "gula". aici:
http://en.wiktionary...ki/gula#Spanish

in franceza avem gueule insemnand "bot" sau "gura". vine tot de la "gula". uite aici:
http://en.wiktionary.org/wiki/gueule
se foloseste si in expresia "ta gueule!" - "gura!". o auzeam destul de des pe profa de franceza strigand la vreunul din noi: "ta gueule, espece d'imbecile!". ehe, ce vremuri, dom'le!... francofonia era in floare... probabil ca azi pana si profesorii de franceza spun "shut up, you fucking idiot!".

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate