Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

CARE este concret legea ce interzice legarea impamantarii la teava de calorifer, ce prevede, ...

- - - - -
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#1
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
Daca ma poate ajuta cineva, va rog mult:

Caut concret CARE este legea ce prevede sanctiunile ce se aplica in cazul in care un cetatean este prins ca a legat impamantarea unui aparat (masina de spalat / frigider) la teava de calorifer, punand astfel in pericol viata vecinilor. In ce an a fost data, alineatul x, etc... Am tot cautat pe google si nu am gasit, nici pe site-ul Enel nu scrie de treaba asta, iar fufele de la Relatii cu Clientii Enel habar nu au!

M-am curentat in casa intr-un loc prin care NU trebuia sa circule curent - la ochiul de la aragaz. NU e aragaz care se baga in priza, e model vechi, singura lui conexiune fiind teava metalica prin care se face alimentarea cu gaz, ea curentand de asemenea. Asta inseamna ca un vecin si-a legat impamantarea vreunui aparat de-al lui la teava de gaze, razuind vopseaua. Mai sunt si alti vecini au raportat ca s-au curentat la aragazul din casa. Buba e ca problema apare intermitent, si de cand sun pana ajung cei de la Enel (cca 2h) inceteaza sa mai curenteze aragazul => nu au dovezi => nu au ce face, se intorc cum au plecat.

Am vorbit cu Presedintele Asociatiei de Proprietari si cu Administratorul blocului, si s-a luat decizia sa se puna jos la intrarea in bloc anunturi informative, de forma "aveti grija ca cineva face magarii, deci nu atingeti partile metalice ...etc" si mai jos "cine e prins risca cutare lucru (ce lucru?), conform Legii / OG pe 200X, alineatul y (care lege? care alineat?)"

Deci astea sunt intrebarile mele:

1.  CARE e concret legea care prevede ca e interzisa legarea impamantarii la teava de calorifer/gaze? Daca stie cineva, concret, Legea Cutare pe 200X, alineatul y, cu toate prevederile (ce risca respectivul etc...).
Nici Presedintele Asociatiei de Proprietari si nici Administratorul blocului nu cunosc concret CARE e legea, desi stiu ca se sanctioneaza sever fapta, si ca e posibil sa i se intocmeasca dosar penal respectivului. Acum trebuie sa cautam toti trei acea lege, ca fara ea nu putem sa scriem vecinilor, "din burta", ca "se pedepseste sever" si atat... Trebuie precizat CONCRET.


Mai am doua intrebari offtopic:

2.  Daca eu persoana fizica lipesc urmatorul anunt informativ (NU electoral, NU publicitar), cu informatii si atentionari spre binele comunitatii pe exteriorul geamului ALTUI bloc decat cel in care locuiesc (deci sunt pe domeniu public), si administratorul acelui bloc nu e de acord si cheama politia, eu risc amenda contraventionala ? Incalc vreo lege privind locurile special amenajate de afisare ? Ce risc daca mi se face sesizare ca am lipit acest afis ? Depinde de la caz la caz ? Ca sunt pline toate blocurile de afise ("cumpar garsoniera in acest bloc", "ofer meditatii la germana", "pierdut caniche, ofer recompensa" etc etc etc) - TOATE sunt ilegale si incalca legea afiselor ? Al meu e ilegal ?
Attached File  2011_08_20_18.50.36.jpg   1.56MB   215 downloads


3.  In momentul in care cei de la Enel ajung la timp (sub 2h) si apuca sa aiba dovada concreta ca aragazul meu curenteaza in urma masuratorii cu aparatele lor, in baza dovezii au dreptul, in scopul investigarii, sa intre din casa in casa pentru a verifica? Si mai exact PANA UNDE ? Doar pana la CONTOR sau pana la ultima priza ? Locatarul le poate interzice accesul in proprietatea lui privata ? Cei de la Enel au nevoie de mandat special de la Politie ? Ca in final tot Politia aplica sanctiunea (sa zicem amenda penala de 1000ron). Deci care e procedura aici?


Cam incalcite problemele, din domenii diferite, si nici intrebarile mele nu sunt prea specifice, cam offtopic (desi au legatura intre ele) si cer lamuriri pe larg. Macar intrebarea nr 1 e strict ontopic...
Apreciez mult daca cineva isi face timp sa ma lamureasca si pe mine, macar la una dintre intrebari, si ii multumesc anticipat, din suflet!
:cheers:



PS: aveti mare grija, e o problema chiar des intalnita si reala, un exemplu gasit la repezeala (cititi comentariile). Cei de la Enel se lupta constant sa-i depisteze pe inconstientii care fac magaria asta. Au fost si cazuri de decese din acest motiv (batrani cu probleme cardiace), iar unele s-au si mediatizat!

Edited by motanu44, 25 August 2011 - 04:42.


#2
fux

fux

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 728
  • Înscris: 23.02.2010
Nu exista nici o lege in afara bunului simt prin care sa fie pedepsit cel ce foloseste tevile pe post de impamantare sau nul de lucru.
Daca mori tu sau vre-un vecin din cauza asta (te prinde curentul cand faci dus ) atunci e naspa.
Acum, ce ai putea face. Daca blocul nu este mare si mai ai la dispozitie cativa vecini ati putea sta la panda. Deobicei este cate un panou le fiecare etaj sau la 2 etaje cu contoarele + sigurantele locatarilor. Cand detectezi curent pe teava imediat impreuna cu vecini scoti alternativ sigurantele pana vedeti la cine e "scurgerea" de curent.  E mai nasol daca e bloc vechi si aveti contoarele in apartamente.  O idee ar fi sa faci reclamatie la Enel pentru furt de curent. (daca nu foloseste ca impamantare atunci ca nul de lucru in ideea furtului de curent) Cei de la Enel sunt foarte receptivi cand vine vorba de curent furat - si asta chiar se pedepseste conform legii. In plus ei au mai multe sanse de a depista legal la cine e "scurgerea"

Momentan la ora asta doar atat imi vine in minte :)  Succes

#3
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009

 motanu44, on 25th August 2011, 04:34, said:

Daca ma poate ajuta cineva, va rog mult:
@1
Aici se incadreaza cel care a facut tampenia,
XIII. FURTUL DE ENERGIE ELECTRICA           Raspuns cadru
Conform dispozitiilor art. 85 alin.(1) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, sustragerea de energie electrica constituie infractiunea de furt si se pedepseste conform prevederilor art. 208 sau 209 din Codul penal, respectiv cu inchisoare de la 1 la 12 ani, in cazul furtului simplu si cu inchisoare de la 3 la 15 ani, in cazul furtului calificat.

Intra sub incidenta acestei infractiuni toti aceia care recurg la modificarea, deteriorarea, blocarea echipamentelor de masurare a energiei electrice, executarea si folosirea de instalatii neautorizate, cei care recurg la racordarea neautorizata in retea sau executa lucrari pentru ocolirea aparatelor de masura a energiei electrice.

Pe langa implicatiile penale ale acestei fapte, in conformitate cu prevederile Legii energiei electrice nr. 13/2007 si a Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatori, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.007/2004, furnizorul este indreptatit sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice si sa pretinda plata prejudiciului constand in contravaloarea consumului recalculat (perioada de recalculare este de un an in cazul consumatorilor casnici) precum si costurile aferente refacerii instalatiei

 motanu44, on 25th August 2011, 04:34, said:

3.  In momentul in care cei de la Enel ajung la timp (sub 2h) si apuca sa aiba dovada concreta ca aragazul meu curenteaza in urma masuratorii cu aparatele lor, in baza dovezii au dreptul, in scopul investigarii, sa intre din casa in casa pentru a verifica? Si mai exact PANA UNDE ? Doar pana la CONTOR sau pana la ultima priza ? Locatarul le poate interzice accesul in proprietatea lui privata ? Cei de la Enel au nevoie de mandat special de la Politie ? Ca in final tot Politia aplica sanctiunea (sa zicem amenda penala de 1000ron). Deci care e procedura aici?
Au dreptul sa intre in casa numai cu acordul proprietarului sau cu mandat de perchezitie.La constatarea infractiunii de furt sau de executie si exploatare a unei instalatii improvizate,care pune in pericol locatarii sau bunurile materiale.


Solutia pentru blocul vostru este creerea unor legaturi de echipotentialitate intre teava de gaz si priza de pamant a blocului(legarea tevii de gaz la bara de nul de protectie)

#4
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Dat fiind faptul ca te curenteaza orice (teava de apa, calorifer, gaze) as zice ca mai degraba e o problema de electricitate statica, legata de hainele/incaltamintea ta. In mod normal si daca pui (o) mina pe faza nu te curenteaza daca nu esti cu picioarele in apa sau cu mina cealalta pe ceva gen calorifer. Ma rog, totul se poate masura.

Daca este intr-adevar o scurgere pe teava de gaz e posibil ca sa fie vreun vecin cu aragaz care se baga si in priza (pentru aprinderea flacarii sau pentru invirtitul rotisorului sau becuri sau alte faze de-astea). Impamintarea aragazului sigur e legata la nulul de protectie dar ala s-ar putea sa nu ajunga nicaieri, fie pentru ca e bagat intr-un prelungitor/triplu-stecher fara nul fie pentru ca cine i-a pus prizele vecinului nu a conectat nulul (se intimpla). Asta poate explica si intermitenta: de exemplu cind vecinul fierbe ceva si da in foc si intra apa pe undeva sau cind spala aragazul.

Scoaterea sigurantelor de citiva "oameni de bine" fara cooperarea fiecarui locatar afectat nu este recomandata. Pe linga faptul ca e sigur ilegala poate sa fie practic extraordinar de deranjanta (cazul cel mai simplu fiind ca iti lasi calculatorul deschis ca poate trebuie sa faci ceva remote si il gasesti inchis ca s-a gasit un vecin sa iti scoata siguranta ca sa caute fantomele din calorifer). O impamintare corecta pare sa fie raspunsul si daca vecinul exagereaza (eu zic in mod sigur neintentionat) o sa-i sara sigurantele.

#5
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009
Din cate am inteles eu ,il curenteaza doar aragazul,acelasi lucru patindu-l mai multi vecini,deci este exclusa electricitatea statica.Fara intrarea in locuinte se poate depista foarte greu cine este persoana care isi ia de  pe teava de gaz,nulul de lucru,fapt ce determina fenomenul de ,,curentare".Solutia pt remedierea problemei este cea pe care am dat-o mai sus.

Edited by anaki, 25 August 2011 - 07:59.


#6
cvag3

cvag3

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 410
  • Înscris: 20.05.2009
Am patit si eu chestia asta, curenteaza aragazul. Avand aragazul aproape de chiuveta, spalam ceva si am intins mana sa opresc un foc. Am atins partea metalica a aragazului si m-a zguduit simtind cum imi amorteste mana pe care o aveam sub jetul de apa. Am pornit in investigare, noroc ca vecinii au fost destul de intelegatori. La un aprtament o masina de spalat rufe instalata in bucatarie pe partea cu aragaz, chiuveta etc  avea legat un fir de ,,impamantare'' de teava de gaze. A fost anulat firul si refacuta legatura pe impantarea prizei din bucatarie.
Fata de sfaturile primite mai poti incerca sa vorbesti cu un electricin ce se ocupa de PRAM, Protectia Muncii P.S.I. (cei cu verificare impamantarii la firme).

#7
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007
anaki, multumesc MULT de raspuns, ai un Thank You de la mine si 5*, dar dincolo de astea virtuale, o multumire sincera!

 anaki, on 25th August 2011, 07:40, said:

 motanu44, on 25th August 2011, 05:34, said:

3.  In momentul in care cei de la Enel ajung la timp (sub 2h) si apuca sa aiba dovada concreta ca aragazul meu curenteaza in urma masuratorii cu aparatele lor, in baza dovezii au dreptul, in scopul investigarii, sa intre din casa in casa pentru a verifica? Si mai exact PANA UNDE ? Doar pana la CONTOR sau pana la ultima priza ? Locatarul le poate interzice accesul in proprietatea lui privata ? Cei de la Enel au nevoie de mandat special de la Politie ? Ca in final tot Politia aplica sanctiunea (sa zicem amenda penala de 1000ron). Deci care e procedura aici?
Au dreptul sa intre in casa numai cu acordul proprietarului sau cu mandat de perchezitie.La constatarea infractiunii de furt sau de executie si exploatare a unei instalatii improvizate,care pune in pericol locatarii sau bunurile materiale.
Dar nu mi se pare corect, eu as vedea procedura asa, dupa mintea mea si logica mea:

1. Enel constata ca la apartamentul X circula curent unde nu ar trebui. Ei stiu ca e grav se pedepseste cu inchisoare.
2. Anunta Politia, in scopul obtinerii de mandat de perchezitie pentru apartamentele Y, Z, ...etc, functie de decizia lor ca electricieni.
3. Dupa care au dreptul sa intre dincolo de contor in casa oricui, in baza mandatului (sau chiar insotiti de politist) => locatarul nu mai are dreptul de a se opune perchezitiei.

MIE asa mi se pare logic, incluzand pasul 2.
Pot cei de la Enel recurge la pasul 2 ?
Poate Politia elibera mandat de perchezitie in cazul de fata ?
Ca TREBUIE sa existe o procedura prin care sa fie prins cel care face magaria, altfel inseamna ca traim in Tara lui Papura-Voda!

 anaki, on 25th August 2011, 07:40, said:

Solutia pentru blocul vostru este creerea unor legaturi de echipotentialitate intre teava de gaz si priza de pamant a blocului(legarea tevii de gaz la bara de nul de protectie)
Multumesc de sfat.
O sa trag un fir aparent de la teava de aragaz pana la rama de la contor (am contor din ala vechi, comunist).
Insa.
Priza cea mai apropiata de aragaz ARE impamantare. Ca sa nu trag un fir aparent atat de lung si inestetic de-a lungul tocurilor usilor, pot lega teava de gaz la firul galben-verde al prizei de langa aragaz? Ca ar fi un fir scurt de 1m, mult mai estetic. Firul galben-verde l-am verificat si e cupru solid de 2.5 (in timp ce faza si nulul sunt aluminiu solid de 1.5)


Inca o data, multumesc mult anaki, apreciez!

Edited by motanu44, 25 August 2011 - 14:10.


#8
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009

 motanu44, on 25th August 2011, 14:07, said:

[Insa.
Priza cea mai apropiata de aragaz ARE impamantare. Ca sa nu trag un fir aparent atat de lung si inestetic de-a lungul tocurilor usilor, pot lega teava de gaz la firul galben-verde al prizei de langa aragaz? Ca ar fi un fir scurt de 1m, mult mai estetic. Firul galben-verde l-am verificat si e cupru solid de 2.5 (in timp ce faza si nulul sunt aluminiu solid de 1.5)
Inca o data, multumesc mult anaki, apreciez!
@1,2,3
De obicei nu trebuie sa se ajunga aici,fiindca poate sa desfaca conductorul repede de pe teava si nu poti dovedi nimic,si in plus se creaza animozitati intre locatari.Asta ar trebui rezolvat de asociatia de locatari prin legarea coloanei de gaz la nulul de protectie al prizei de pamant.In normative se prevede ca toate masele(bune conducatoare de curent) instalatiilor dintr-o cladire sa aiba legaturi echipotentiale legate la priza de pamant.

@In cazul tau vezi daca conductorul verde galben ajunge la tabloul electric si daca acolo are o legatura ferma cu nulul de protectie care vine de la tablul de pe casa scarii.Poti sa verifici continuitatea conductorului cu aparatul de masura.
Daca da,prelungesti conductorul verde galben pana la teava de gaz ,il legi de un colier ,clema,cureti de vopsea teava de gaz pe acea portiune si dupa aceea fixezi colierul ferm,sau il legi de un surub al aragazului.
Treaba este sa faca un contact cat mai bun.

Edited by anaki, 25 August 2011 - 18:00.


#9
motanu44

motanu44

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,719
  • Înscris: 01.08.2007

 anaki, on 25th August 2011, 18:36, said:

In normative se prevede ca toate masele(bune conducatoare de curent) instalatiilor dintr-o cladire sa aiba legaturi echipotentiale legate la priza de pamant.
O sa-i informez de aceasta prevedere atat pe Administratorul blocului, cat si pe Presedintele Asociatiei de Proprietari, sa verifice daca sunt legate corect (in subsol sau unde trebuie).

 anaki, on 25th August 2011, 18:36, said:

In cazul tau vezi daca conductorul verde galben ajunge la tabloul electric si daca acolo are o legatura ferma cu nulul de protectie care vine de la tablul de pe casa scarii.
Are continuitate, altfel spus mi-au confirmat cei de la Enel in ziua sesizarii ca acea priza are SIGUR impamantare in urma masuratorii cu aparatele lor, lucru confirmat anterior si de mine prin verificare cu o priza cu protectie APC care are aceasta functie.


Inca o data, multumesc mult!

#10
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
Adaug la cele deja spuse ca mai de mult am cumparat si eu un prelungitor cu 3 lacasuri pt stechere, dotat cu circuit de impamantare (Sucko). Si nu de la coltul starzii ci de la ditamai hypermarketul, ala care are si mici afara..
Norocul meu a fost ca in jumate de ora l-am folosit ca sa alimentez -ma rog printr-o sursa- un montajel electronic. M-am prisn ca ceva nu e in regula abia cand am pus mana pe placa si am simtit ca ma curentez.
Cand am verificat, am vazut ca nu exista continuitate in traseul de impamantare. Repet, stecherul era tipm sucko, avea lamelele de impamantare,
Dupa un scandalut, (culmea e ca "avocatul" lor era un electrician, pe care l-am spulberat rapid) si mai ales in fata amenintarii cu OPC-ul + verificarea intregului lor, mi-au dat banii inapoi. Din pacate nu si pe integratul care a murit..
Morala. Asa ca personal intaresc ca ce se spune despre prelungitoare fara impamantare, e adevarat.

Altfel sustin si eu respectarea pasilor legali descrisi mai sus
Altfel, fac electronica din 1977 -mai intai ca amator, apoi ca profesionist- asaa ca m-am curentat de nu mai stiu cate ori.
Va spun din experienta "cu curentul nu e de joaca". Mai ales in bucatarie si baie unde combinatia curent apa se poate dovedi mortala.
Am avut un coleg care a murit de la o banala priza de 220V.

Mi-a placut afisul, dar parca e prea stiintific. Incercati sa il umanizati putin cu un text de genul "V-ar place sa va curentati chiar dvoastra? Sau copilul, in care ati investit atatia bani si vise..?"
"Daca nu, cu un banal creion de tensiune micade doar 2.05 ron verificati daca atunci cand atingeti aragajul se mai aprinde. Daca nu se aprinde, e ok. Daca da, schimbati urgent prelungitorul. Pt cine nu are un creion de tensiune, vi-l imprumut eu pe al meu."
Pt liniste in casa zic ca merita sa il imprumutati..
Ma rog, textul meu poate fi periat, atasata o poza cu creionul de tensiune. sau su poze cum e ok, cum e periculos.
Pt cine nu stie cum arata un creion de tensiune ..Gogu'..Am si boldat cuvintele de cautare..
Evident ca se vor gasi si modele muult mai scumpe, dar personal lucrez cu unul de 2lei, luat dintr-un talcioc..

#11
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Corect, am uitat de faza cu masina de spalat in bucatarie care a devenit o configuratie destul de comuna in ziua de azi - asta pare sa fie cel mai bun candidat.

Oricum nu cred ca abordarea cu codul penal e cea mai buna, in mod sigur chiar daca cineva foloseste impamintarea drept nul de lucru (asa se fura curent acu' ceva timp, putin probabil sa mearga azi) tot ar fi interesat sa se rezolve problema, ma indoiesc ca ii convine sa cheme vecinii Enel-ul de fiecare data cind baga ceva mai puternic in priza.

Una peste alta cel mai probabil e un accident si proprietarul nu stie si o sa fie fericit sa afle; nu uitati ca instalatiile electrice in multe apartamente sint reparate de habarnisti si deseori impamintarea poate lipsi chiar dintr-o priza care arata aparent ok, nu e problema numai cu prelungitorul.

#12
trid_ovi

trid_ovi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 10.10.2005

 f300, on 26th August 2011, 10:09, said:

Corect, am uitat de faza cu masina de spalat in bucatarie care a devenit o configuratie destul de comuna in ziua de azi - asta pare sa fie cel mai bun candidat.

Oricum nu cred ca abordarea cu codul penal e cea mai buna, in mod sigur chiar daca cineva foloseste impamintarea drept nul de lucru (asa se fura curent acu' ceva timp, putin probabil sa mearga azi) tot ar fi interesat sa se rezolve problema, ma indoiesc ca ii convine sa cheme vecinii Enel-ul de fiecare data cind baga ceva mai puternic in priza.

Una peste alta cel mai probabil e un accident si proprietarul nu stie si o sa fie fericit sa afle; nu uitati ca instalatiile electrice in multe apartamente sint reparate de habarnisti si deseori impamintarea poate lipsi chiar dintr-o priza care arata aparent ok, nu e problema numai cu prelungitorul.

Se mai poate adauga masina de spalat vase si in cele mai multe cazuri centrala pe gaz. o alta solutie este sa propui administartiei sa schimbe tabloul general de bloc. Iar in cel nou sa puna priza diferentiala pe fiecare plecare spre apartamente. In momentul acela nu va mai fura nimeni curent.

#13
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Mi se pare ca distributia pina la contoarele individuale e treaba companiei de distributie, cum s-o mai numi saptamina asta. Lucru foarte bun de altfel pentru ca lucrarile de reparatie si modernizare pot fi extrem de scumpe.

#14
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009

 f300, on 26th August 2011, 10:30, said:

Mi se pare ca distributia pina la contoarele individuale e treaba companiei de distributie, cum s-o mai numi saptamina asta. Lucru foarte bun de altfel pentru ca lucrarile de reparatie si modernizare pot fi extrem de scumpe.
Subiectul se indreapta spre cauzele tehnice,deci poate un moderator de aici il muta pe electrice.

#15
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,224
  • Înscris: 17.03.2009

 trid_ovi, on 26th August 2011, 09:48, said:

Iar in cel nou sa puna priza diferentiala pe fiecare plecare spre apartamente. In momentul acela nu va mai fura nimeni curent.
Nu priza ,ci disjunctor diferential,si la revedere cu magariile.

#16
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,989
  • Înscris: 31.07.2007

 anaki, on 25th August 2011, 07:40, said:

Aici se incadreaza cel care a facut tampenia,
XIII. FURTUL DE ENERGIE ELECTRICA           Raspuns cadru
Conform dispozitiilor art. 85 alin.(1) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, sustragerea de energie electrica constituie infractiunea de furt si se pedepseste conform prevederilor art. 208 sau 209 din Codul penal, respectiv cu inchisoare de la 1 la 12 ani, in cazul furtului simplu si cu inchisoare de la 3 la 15 ani, in cazul furtului calificat.

Intra sub incidenta acestei infractiuni toti aceia care recurg la modificarea, deteriorarea, blocarea echipamentelor de masurare a energiei electrice, executarea si folosirea de instalatii neautorizate, cei care recurg la racordarea neautorizata in retea sau executa lucrari pentru ocolirea aparatelor de masura a energiei electrice.

Nu prea se incadreaza acolo. Textul de lege pus de tine incrimineaza exclusiv furtul de energie electrica, textul colorat in rosu de tine se interpreteaza intr-un singur fel: instalatiile neautorizate sunt folosite pentru furtul de energie electrica, si nu pentru altceva. Drept dovada stau articolele din Codul penal citate in acest paragraf si anume furtul si furtul calificat. Acuma, daca intentia respectivului nu-i cea de a fura, ci pur si simplu ii un idiot sau instalatia lui a fost facuta de idioti, iar un vecin se curenteaza (sa zicem), se poate incadra la vatamare corporala din culpa (in functie de zilele de ingrijiri medicale) sau ucidere din culpa (daca respectivul moare).

#17
BARBULESCUV

BARBULESCUV

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 743
  • Înscris: 18.04.2011
Probleme de genul asta cred ca sunt mai dese, eu personal m-am curentat de calorifer. Acum pot fi mai multe cauze, posibil cineva sa foloseasca caloriferul pe post de nul de protectie, asta n-ar fi o problema daca caloriferul ar avea impamantare, in momentul atingerii binenteles ca, curentul alege va alege calea cea mai usoara si anume prin corpul uman la pamant si daca se mai incurca nulul de protectie cu nulul de lucru atunci e si mai grav. Se pot face niste verificari intre aragaz, calorifer si nulul de protectie al circuitului pentru a vedea daca este 220 v sau este o tensiune reziduala de la un aparat pus in functiune gresit.

#18
cvag3

cvag3

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 410
  • Înscris: 20.05.2009
Iar eu ma intreb daca faci tu legatura dintre impamantarea de la priza si teava cu un fir de 1 m... asa cum spuneai, iar alt vecin face plangere la enel, gaze, politie si vin toti in inspectie? Te gasesc pe tine cu firele legate in priza (ala de la gaze si politistul) nici unul electrician si prosti ca noaptea. Te vor acuza pe tine de magarii, ca ei nu stiu/inteleg ce ai facut tu acolo. Cea mai bnuna solutie este sa mergi usor din usa in usa pe coloana ta si sa vorbesti cu vecinii... incepe cu o intrebare de gen: dvs va electrocutati cand gatiti? asta ca sa nu zica ca ii iei tare si vii cu acuzatii... asa vei vedea si cati locatari s-au lovit de problema asta si ii vei avea de partea ta in cazul unui conflict sau a unei sesizari.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate