Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Abonament Vodafone Red

windows-ul numai porneste

Metin2

Samsung galaxy s4 black edition V...
 Politie politica in Romania anulu...

service Toyota Nord

problema pornire pc

Cum calculezi costul utilitatilor...
 Guvernul a alocat inca 14 milioan...

Usb Kingmax de 8 gb blocat

Ajutor - subwoofer auto

Tevi sub casa
 Romania: la stanga, inainte, apoi...

Nokia Lumia 710

Inima suprasolicitata?

Leduri pe chitara
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Aparate de inghetata de uz casnic

  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1
Kaskadoru

Kaskadoru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 757
  • Înscris: 20.02.2010
  • ID membru: 564,862

Poate incepem aici o discutie care sa arunce lumina asupra acestui mister.

Spun mister pentru ca de multe ori informatiile pe care le-am gasit sunt insuficiente sau conflictuale.  In consecinta, cumparatorii nu stiu cum sa foloseasca aparatul si trag concluzia ca este prost.

Invit mai ales posesorii acestor mici bestii, ne-am bucura sa auzim in cateva cuvinte ce stie sa faca sau ce puncte slabe are.

Caracteristici tehnice pe care le-am gasit:

Material: in general plastic, cu bolul intern din aluminiu sau inox

Timer: pentru a regla durata de functionare (doar la putine modele)

Acumulator: de obicei este solutie de apa cu sare, poate fi acumulator intregul bol sau o parte detasabila, care ocupa mai putin loc

Timp de preparare: dificil de apreciat, deoarece depinde de reteta

Puterea motorului: mica (7-15 W), medie (pana pe la 50W), mare (sute de Watt) - in mod ciudat, unii utilizatori se descurca bine la putere mica, iar la cele de 800 W, ma intreb cum nu se rupe paleta ...

Dimensiuni: cele mai multe modele aproximeaza un cilindru de 15-20 cm diametru, si 25-30 cm inaltime.

Usurinta de utilizare: asamblarea usoara, posibilitatea de adaugare a ingredientelor in timpul functionarii, avertizare sonora

Capacitate: intre 0.6 - 1.5 litri, cantitatea de inghetata fiind ceva mai mica (cred ca cele de capacitate mai mare au nevoie de o putere mai mare a motorului)

Facilitati exotice: operare cu baterii, oprire automata la supraincalzire, bol/acumulator de rezerva (pentru a spori cantitatea), manivela pentru amestecat manual

Marca (relativ disponibile la noi): Alpina, Ariete, Bestron, DeLonghi, Elta, Heru, Kenwood, Nemox, Philips, Rohnson, Severin.

Pret: 150 - 400 RON (depinde de capacitate - pretul poate diferi cu 100 - 200 RON la modele de capacitate identica, nu am putut sa gasesc o corelatie indubitabila intre pret si performanta/calitate)

Mai exista si bolul tip accesoriu de inghetata la un robot multifunctional, ceea ce nu ajuta pe cei care nu au modelul respectiv de robot.

De ce se plang utilizatorii ? :
- inghetata iese prea moale. Daca este pusa ulterior in congelator, ajunge prea tare. (asta depinde mult de reteta/cantitate - nu stiu concret cum ajuta sau strica aparatul)

- compozitia se ingheata pe marginile vasului (si ramane lichida in mijloc)

- se blocheaza paleta inainte de a fi gata inghetata (probabil din cauza puterii mici a motorului)

- se fac cristale de gheata

Posibile solutii:
- Ingredientele sa fie cat mai reci cand sunt adaugate
- Folosirea unui aparat cu putere mai mare
- Adaugarea de alcool sau glicerina in compozitie incetineste inghetarea, dar o face mai uniforma
- Limitarea ingredientelor prea apoase (fructe zemoase, mult lapte)
- Crsterea timpului de congelare al acumulatorului sau durata de preparare a inghetatei
- Consumarea inghetatei pe loc, pentru ca se topeste repede
- Punerea inghetatei proaspete in congelator pentru a se intari

Edited by Kaskadoru, 19 June 2011 - 14:13.


#2
Stan_Patzitul

Stan_Patzitul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 26.08.2009
  • ID membru: 504,543
  • Locație: Bucale
Inghetata ar trebui sa iasa moale dar nu foarte.
Se intareste la congelator din cauza ca are prea multa apa.
Vedeti retetele pe net (pe youtube dai search la: "ice cream foodwishes", trebuie pus ou, conform tehnicilor descrise. Laptele impreuna cu compozitia se fierbe si se mai evapora din apa.
Intradevar masinile foarte slabe sunt mai bine de evitat, probabil ceva mediu ar fi mai ok (pe la 50w).

#3
dorinacirstea

dorinacirstea

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 386
  • Înscris: 20.06.2010
  • ID membru: 600,528
  • Locație: Bucuresti
Eu am cu compresor, dar principiul de functionare este acelasi.
La aparatul fara compresor se tine bolul peste noapte in frigider. Cu acesta facem doar o inghetata. Acum, mai depinde si de temperatura mediului ambiant si de compozitie. Daca este mai cald in camera, agentul frigorific se dezgheata mai repede. Fiecare compozitie are un anumit timp de inghetare, mai mare sau mai mic. Aici intervine agentul de racire care trebuie sa tina cat sa inghete compozitia asa cum trebuie. Avantajul aparatului cu compresor este faptul ca tu il opresti cand vrei, adica cand a inghetat cum trebuie.
Eu am incercat multe reteta, inclusiv cu fructe si zeama din compot maruntite la blender si nu a avut gheata. Daca potrivesti ingredientele, nu ai cum sa obtii o crema cu ace de gheata. Scopul aparatului este sa amestece ingredientele la o anumita rotatie, in timp ce sunt inghetate, pentru a se obtine o compozitie cremoasa, fara gheata.
Nu este nevoie sa se fiarba nimic, inainte.
Este indicat ca vasul pentru amestecat si compozitia sa fie tinute la frigider, adica sa nu fie puse in aparat la temperatura camerei. In acest fel crema se ingheata mai putin sau deloc pe margine. Daca a inghetat prea tare, se opreste aparatul, eventual doar rotatia nu si inghetarea si se amesteca cu paleta de plastic. Nu se intampla nimic rau, apoi se reporneste.
Inghetata nu va iesi niciodata extraordinar de tare. Eu o pun in caserole de plastic si o dau la congelator. Inghetata din comert se gaseste in lazi frigorifice si este inghetata beton. Daca vrei sa o consumi, se scoate din congelator, se lasa 5-10 minute (daca este bine inghetata) pe masa si apoi se portioneaza.
Fructele tari: nuci, alune, migdale se adauga maruntite, la sfarsit.
Alcoolul impiedica compozitia sa inghete. Cacao, la fel. Eu am pus 2 linguri de lichior de cacao la 750 ml compozitie si nu a inghetat deloc la congelator. Este indicata inlocuirea cacao cu ciocolata, topita in lapte.
In poza, am inghetata de ciocolata (lapte, ciocolata, frisca naturala, zahar), de vanilie (galbenusuri, lapte, frisca, zahar, zahar vanilat), de kiwi (lapte, kiwi, frisca, zahar) si de visine (lapte, frisca, visine si zeama din compot, zahar). Foarte buna este si inghetata de banane, de pepene galben.

Attached Files



#4
Kaskadoru

Kaskadoru

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 757
  • Înscris: 20.02.2010
  • ID membru: 564,862
Cine nu are aparat de inghetata, poate improviza cu niste pungi sau cuburi de gheata facute cu apa sarata.

Ingredientele tip "antigel", care incetinesc inghetarea (alcool, glicerina, sau sare, daca facem inghetata mai "picanta") se adauga in ultimele 1-3 minute, doar cat sa se omogenizeze. Acelasi rol il are continutul de zahar (miere, glucoza, fructoza).

Practic fiecare compozitie are temperatura proprie de inghetare, si cantitatea de antigel trebuie dozata dupa temperatura care este la noi in congelator. Trebuie facute cateva experimente.

Grasimea (frisca, unt, ulei, galbenuse), mai putin impiedica inghetarea, cat face rezultatul mai cremos sub temperatura de inghetare. Albusul batut face inghetata mai pufoasa.

Pentru inghetata pe baza de lapte, trebuie gasit raportul optim intre grasime (5-15%) si zahar (10-30%). Evident, se pot face si inghetate dietetice, dar pentru pastrarea la congelator trebuie adaugat un tip sau altul de antigel.

Tocmai am incercat cacao pudra, si mi se pare ca s-a intarit normal.

Edited by Kaskadoru, 30 June 2011 - 09:39.


Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users