Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Monitor/Placa video?

Limita like-uri pe forumul Softpe...

Cine a facut injecti cu AVASTIN

Stingere ecran asus n55sf
 Echivalentul in romana

Color Counter - Ce culori con5...

Tema scoala

problema linux pentru laptop acer
 Deblocare bootloader

Cauze pt care scade puterea motoa...

LG G3S

Scanner Mustek BearPaw 1200CU PLUS
 vreau sa imi cumpar sistem home c...

Adevaratele motive pentru care un...

Slow cooker

Windows 10 vs Windows < 10
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Aragaz care nu mai tine focul aprins

  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1
mihai.valcea

mihai.valcea

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 03.11.2003
  • ID membru: 7,841
  • Locație: Bucharest

Salutare,

Am un aragaz (gorenje dar nu cred ca are vreo legatura) la care pot sa aprind focul (aprindere electrica si tin butonul de debit de gaz apasat) dar cand eliberez butonul se stinge focul. Chestia cu stinsul este doar la unele ochiuri.
Are cumva vreo piesa consumabila la ochiuri ? Cum se numeste ?

Merci

#2
robbie_ro

robbie_ro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 24.08.2004
  • ID membru: 21,930
  • Locație: 127.0.0.1
DUpa cat timp de la aprinderea flacarii eliberezi butonul de gaz? Trebuie sa-l tii apasat cam 3-5 secunde.

#3
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,284
  • Înscris: 04.05.2006
  • ID membru: 76,159
Exista niste sisteme de protectie la stingerea accidentala din cate stiu eu sunt niste valve, cu mercur. Alea sunt instalate cate una pe fiecare ochi. E posibil sa ti se fi stricat din ele.

#4
mihai.valcea

mihai.valcea

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 03.11.2003
  • ID membru: 7,841
  • Locație: Bucharest

View Postrichelieu, on 18th April 2011, 13:17, said:

Exista niste sisteme de protectie la stingerea accidentala din cate stiu eu sunt niste valve, cu mercur. Alea sunt instalate cate una pe fiecare ochi. E posibil sa ti se fi stricat din ele.


Au vreun nume pe care sa il caut?

View Postrobbie_ro, on 18th April 2011, 13:09, said:

DUpa cat timp de la aprinderea flacarii eliberezi butonul de gaz? Trebuie sa-l tii apasat cam 3-5 secunde.
La unele ochiuri oricat l-as tine apasat se stinge.
Initial si eu am banuit ca trebuie sa il tin mult ca sa se incalzeasca, dar tot se stinge.

#5
Digix

Digix

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,431
  • Înscris: 03.02.2007
  • ID membru: 137,105
  • Locație: Bucuresti, România
Se numește "supraveghetor de flacără" și are rolul de a opri gazul atunci când nu există flacără. Probabil că ale tale sunt afumate sau pur și simplu defecte și nu mai "văd" flacăra, și de aceea îți opresc gazul. Oricum nu o să scapi de service-ul firmei respective. Slabe speranțe să găsești piesele în mod separat, ci doar împreună cu manopera(mare) de service a firmei respective.

#6
claus_S

claus_S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 26.10.2006
  • ID membru: 105,026
  • Locație: Cluj-napoca
Termocupla cred ca ii zice la senzoru care are rolul de a detecta temperatura pentru a mentine electrovalva de gaz in pozitia deschis. Baietii de la service mi-au explicat ca s-a ars din cauza ca neavand montant regulator de gaz la aragaz temperatura la apridere a fost prea mare (din cauza presiunii mari la intrare) si s-a ars. NU stiu daca sa ii cred sau nu pentru nu stiu specificatiile tehnice ale termocuplei respective (eu stiam ca termocuplele obisnuite rezista undeva pana la 900 grade celsius). A durat 5 minute pentru baietii din service sa schimbe termocupa respectiva + inca 5 min pentru o bujie de aprindere. Cauta pe net dupa "termocupla aragaz" sau "dispozitiv de siguranta la stingerea flacarii" o sa gasesti destule oferte.

Edited by claus_S, 18 April 2011 - 13:38.


#7
mihai.valcea

mihai.valcea

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 03.11.2003
  • ID membru: 7,841
  • Locație: Bucharest
merci

Edited by mister_rf, 18 April 2011 - 17:31.
Evita citarea inutila a textului anterior!!!


#8
aeon

aeon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,268
  • Înscris: 05.08.2002
  • ID membru: 1,739
  • Locație: Bucuresti
partea cu regulatorul e GOGOASA ca sa nu dea garantie, acelasi lucru mi-au spus si mie (problema la cuptor in cazul meu)
niste nemernici

#9
claus_S

claus_S

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 844
  • Înscris: 26.10.2006
  • ID membru: 105,026
  • Locație: Cluj-napoca
Stiu asta, dar in manualul de garantie scrie clar ca presiunea de intrare trebuie sa fie de max 20 mBari. Dupa ce mi-am montat regulator si i-am amenintat putin cu OPC le-au schimbat fara probleme.

#10
tvcd

tvcd

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 19.04.2011
  • ID membru: 681,693

Uite,sint posibile doua forme de aprindere : 1. cu sistem piezo (ca la bricheta) si 2. cu sistem electric/electronic.
In ambele cazuri, are un electrod (sirma groasa) care se apropie de marginea arzatorului la o distanta cam de 3-5mm in functie de sistemul de aprindere (electric/electronic/piezo).
Apoi flacarea sta aprinsa numai daca Electro-valva de gaz e alimentata si da drumul la gaz,cind pica tensiunea se inchide si sta asa pina la o noua repornire.
Acum aceasta Electro-valva se poate alimenta cu energie electrica: 1 termocuplu (sau mai multe radial generind o energie mai mare prin inseriere)  fixat in flacarea arzatorului sau cu electrod de IONIZARE ce merge mai departe in blocul electronic de control.
In primul caz (termocuplu) verifica continuitatea iar la borne (daca il incalzesti cu o bricheta) regasesti cam 80mv...  2-5V inseriat insa.
Cazul 2. ionizare. Electrodul se alimenteaza cu o tensiune alternativa de ~120-250V curent cam 2-3 mA . In clipa cind apare flacarea aerul dintre electrod si sasiu (arzator) se IONIZEAZA (electroni migreaza de la electrod spre sasiu ca la o dioda cu vid  anod/katod) si lucreaza ca o DIODA generind spre placa electronica - Vcc.

mai departe ai un Tr PNP-darl. BC516 care face restul. daca doresti mai mult spune... o schema... ?
Bafta.
Am uitat sa-ti spun ca sa cureti bine electrozi de depuneri sau funingine mai ales in cazul ionizari.

Edited by mister_rf, 20 April 2011 - 10:07.
Evita citarea inutila a textului anterior!!!


#11
Octavus

Octavus

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 127
  • Înscris: 11.07.2007
  • ID membru: 201,247
  • Locație: Bucuresti
Am avut si eu aceeasi problema , am schimbat termocupla de la cuptor , acum flacara sta aprinsa insa nu se mai micsoreaza dupa ce cuptorul ajunge la temperatura setata . Imi poate da cineva un sfat?
Am observat pe spatele cuptorului (peretele din fund) un alt fel de senzor , el este responsabil pentru detectarea temperaturii?

Mentionez ca inainte de a schimba termocupla , in incercarea de a face flacara sa stea aprinsa , conform unor sfaturi pe un alt forum am invartit de un mic surubel continut in "robinetul" cuptorului , insa nu mai mult de 180 grade stanga-dreapta iar la final din cate imi amintesc l-am adus la pozitia initiala .

De asemenea daca imi poate explica cineva pozitia corecta de montare a termocuplei pentru o functionare buna insa cel mai important  pe o durata cat mai indelungata .

#12
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,308
  • Înscris: 15.04.2010
  • ID membru: 581,753
  • Locație: Baia-Mare
Elementul din fundul cuptorului de obicei este un termometru barometric care este cuplat printr-o țeavă foarte subțire cu ventilul de gaz aferent cuptorului,și asigură
termostatarea în combinație cu poziția ventilului de cuptor. Dacă țeava de legătură este fisurată din cauza unor manevre defectuoase atunci termostatul lasă flacăra
la maxim. Mulți confundă țeava care leagă bulbul de termostat cu o sârmă de cupru și prin urmare o manevrează neatent fisurându-l.

#13
Octavus

Octavus

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 127
  • Înscris: 11.07.2007
  • ID membru: 201,247
  • Locație: Bucuresti

View PostSylexMM, on 15th March 2012, 21:17, said:

Elementul din fundul cuptorului de obicei este un termometru barometric care este cuplat printr-o țeavă foarte subțire cu ventilul de gaz aferent cuptorulu...


Este cel din poze nu? Nu pare nimic suspect la el la prima vedere , poate doar spre varf pare putin corodat . Inainte de a cumpara altul vroiam sa va intreb daca problema se poate datora si faptului ca am rotit de surubelul acela si daca se poate testa in vreun fel acest termometru . De asemenea doresc sa stiu daca necesita vreo metoda mai complicata de instalare (in comparatie cu termocupla ) .


In legatura cu pozitionarea termocuplei in functie de flacara arzatorului imi puteti da vreun sfat?

Attached Files


Edited by Octavus, 15 March 2012 - 21:40.


#14
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,308
  • Înscris: 15.04.2010
  • ID membru: 581,753
  • Locație: Baia-Mare

View PostOctavus, on 15th March 2012, 21:39, said:

Când mi-am schimbat eu termostatul din cuptor a trebuit să-l înlocuiesc cu ventilul aferent cuptorului cu tot. (Se livra ventilul cu sonda termică atașată din fabrică.)  La montarea sistemului nou
procedați în felul următor:
1) Opriți alimentarea cu gaz a aragazului.
2) Îndepărtați grătarul de pe aragaz și capacul pentru a avea acces la ventile.
3) Scoateți butonul de pe axul ventilului de cuptor după care demontați ventilul.
4) Degajați bulbul termostatului vechi, (cel din poză ) după care scoateți bulbul din cuptor trăgănd cu grijă de țeava de legătură dintre bulb și corpul ventilului.
5) Montați ventilul nou pe în locul celui vechi.
6) Derulați cu grijă țeava bulbului nou, având grijă să nu o strangulați, îndoiți în unghiuri mici sau să o fisurați.
7) Introduceți bulbul nou în incinta cuptorului pe traseul pe care a fost cel vechi.
8) Fixați bulbul nou în locul celui vechi folosind sistemul de prindere existent având grijă să nu deformați sau striviți nici bulbul nici țeava de legătură. !!! ORICE STRIVIRE DUCE LA DECALIBRAREA TERMOSTATULUI NOU !!!
9) Aranjați țeava de legătură dintre bulb și ventil pe poziția aproximativă a celui vechi.
10) Montați la loc capacul, arzătoarele și grătarul.
11) Deschideți ventilul de alimentare cu gaz a aragazului.
12) Aprindeți arzătorul mare de la aragaz, și lăsați-l aprins până la stabilizarea flăcării. În felui acesta eliminați aerul de pe traseul de gaz.
13) Porniți cuptorul cu termostatul pe poziția de maxim și lăsați-l să ardă aprox 10 minute cu ușa de la cuptor închisă.
14) Reduceți poziția termostatului la minim. Flacăra trebuie să scadă la minim în așa fel ca flacăra să fie stabilă pe întreg perimetrul arzătorului fără pâlpâiri sau porțiuni fără flacără.
15) Dacă flacăra este prea mică și instabilă se răsucește în sens invers acelor de ceasornic șurubul de reglaj de pe corpul ventilului. (Cel de care ați amintit )
16) Dcă acest șurub de reglaj este prea deschis, flacăra va arde tot timpul la maxim, fără posibilități de termostatare. ( Simptomul descris de dumneavoastră, care este identic și cu depresurizarea bulbului )
!!! Pe toată perioada lucrări, geamul de la bucătărie trebuie să fie deschis !!!

Succes.

#15
Octavus

Octavus

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 127
  • Înscris: 11.07.2007
  • ID membru: 201,247
  • Locație: Bucuresti

View PostSylexMM, on 16th March 2012, 07:10, said:

16) Dcă acest șurub de reglaj este prea deschis, flacăra va arde tot timpul la maxim, fără posibilități de termostatare. ( Simptomul descris de dumneavoastră, care este identic și cu depresurizarea bulbului )
!!! Pe toată perioada lucrări, geamul de la bucătărie trebuie să fie deschis !!!

Succes.

Multumesc pentru sfaturi . Inainte de a cumpara acel termometru am decis sa incerc adjustarea lui de la surub in speranta ca in trecut nu am revenit chiar la pozitia initiala .  Am reglat marimea flacarii in modul economic la 3~4mm asa cum scrie in manual . Acum cuptorul functioneaza normal .


Ce nedumerire mai am , ( imi pare rau dar daca tot m-am apucat de el macar sa il rezolv ca la carte :D ) mi se pare ca flacara arde putin ciudat . Adica are niste "mustati" destul de mari de culoare albastra insa , iar la treapta 8 "mustatile ajung la 1~1.5cm . In manual scrie ca daca flacara devine galbena/rosie spre varfuri atunci trebuie reglat "aer primar"  insa dupa cum am mentionat flacara , desi diforma dp meu de vedere , este albastra . Are o forma asemanatoare cu cea din imagine .

Attached Files



#16
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,308
  • Înscris: 15.04.2010
  • ID membru: 581,753
  • Locație: Baia-Mare

View PostOctavus, on 16th March 2012, 18:43, said:

Flacăra din imagine arată bine. Dacă aerul primar este insuficient atunci flacăra este galbenă, ba chiar mai mul tpoate să pâlpâie ca flacăra de la lumânare. În această situație se și afumă vasele
din cauza flăcării. Dacă aerul este prea mult atunci flacăra este zgomotoasă este albastră și este indepărtată de corpul arzătorului în anumite cazuri chiar și cu 2 cm. Riscul de a se stinge din cauza
unui curent de aer mai puternic este destul de mare. Flacăra reglată corect este albastră, incepe de la arzător și sună ca un fâsâit continuu fără zgomote.

#17
sigfried

sigfried

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 02.08.2007
  • ID membru: 209,358
Va salut si va cer si eu parerea si ajutorul. E vorba tot de un aragaz Gorenje GI4307W la care nu mai merge arzatorul mare. Initial am crezut ca scap doar cu obisnuita curatare a duzelor. Am ajuns sa desfac complet arzatorul si termocupla, le-am curatat dar degeaba. Treaba e ca nu-i vine gaz. Insa am suflat pe furtun si abia asa, dupa un timp, am auzit ceva aer iesind prin duza. L-am aprins, a ars cateva secunde si apoi s-a oprit. In mod clar ceva in robinet nu mai lucreaza normal, poate acea electrovalva. Mentionez ca ultimele 2 butelii au fost cu GPL (stiu acum, promit ca nu mai fac asta!) se poate sa fi ajuns ceva ulei prin robinet ? As putea sa il curat cumva ? Va multumesc.

#18
PopescuSilviu

PopescuSilviu

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 403
  • Înscris: 29.09.2012
  • ID membru: 780,850
Si eu am problema asta, dar am "invatat" cum sa nu se mai stinga gazul.
Dupa ce apesi si rotesti, aprinde gazul si apoi tragi si apesi si tragi si apesi si tragi si apesi (butonul).... de vreo 4-5 ori apoi o sa iti tina flacara aprinsa... (la mine asa face)

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users