Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Cum sa imi aleg becurile economice?

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#1
mortuelle

mortuelle

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 19.02.2011
Buna ziua.
As dori sa va intreb (pe cei care va pricepeti) daca este rentabil sa schimb toate becurile (incandescente + halogen) din casa cu unele economice. In principiu poate parea o intrebare tampita, dar citand pe net diverse pareri legate de durata lor de viata, de marca imi dau seama ca singurul mod de a afla daca este eficient sau nu este sa intreb oameni care au asa ceva de o anumita perioada de timp.

1. Asadar este rentabil sa fie schimbate? Se simte la factura de energie electrica sau diferenta e prea mica incat sa amortizeze valoarea becurilor economice inainte ca ele sa se strice?

2. Am vazut ca pe unele ambalaje de la philips sunt trecut durate de viata de 10 si de 15 ani. Cele de 15 ani la aceeasi putere au pret dublu. La ce anume se refera aceasta perioada? Merita dati mult mai multi bani pt ea?

3. Intre philips, osram, t&g, vision (odeer) care ar fi ordinea calitatii/duratei de viata a lor?

4. In baie unde exista aburi si umiditate aceste becuri au o durata de viata mai scurta sau nu are importanta?

5. Este adevarata ideea ca daca le aprind trebuie sa le las aprinse minim 15 min inainte sa le sting ca sa nu le stric?

Multumesc anticipat celor ce vor fi amabili sa imi scrie parerile lor

#2
copil_Cuminte19

copil_Cuminte19

    Supermodel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,595
  • Înscris: 13.10.2008
1. E rentabil sa le schimbi daca sunt aprinse o perioada lunga de timp. Cat despre stricat, depinde instalatia electrica, trebuie sa nu ai variatii prea mari de tensiune sau socuri puternice. Nu se recomanda ca la becurile economice sa instalezi intrerupatoare cu lumina de ''veghe'' si in niciun caz dimmer. Sunt unele becuri economice create pentru a functia cu dimmere, dar sunt mai scumpe. Alege becurile cu lumina calda, ca banuiesc ca nu doresti lumina ''albicioasa''.
2. Daca te uiti pe ambalaj, vei vedea ca tin 10-15 ani daca sunt aprinse un anumit numar de ore pe zi, cel mai des am vazut aproximativ 2,7 ore.
3. Alege doar becuri de calitate, de preferat Osram si/ sau Philips.
4. Da, au o durata de viata scazuta in mediile umede, chiar pot sa pocneasca dupa cateva utilizari, deoarece au o mica placa cu circuite electronice.
5. Da, trebuie sa nu le aprinzi sau sa le stingi prea des, se strica mai repede.

Edited by copil_Cuminte19, 19 February 2011 - 12:46.


#3
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,658
  • Înscris: 26.11.2001
Pe scurt:

1. cele ieftine tin putin, per total platesti cel putin la fel.

2. Ia cu lumina galbena si alege intre Osram si Philips.
O alternativa daca esti din Bucuresti, ar fi cele Ikea. (tocmai am vazut ca aus cazut preturile la becuri; mi-a sarit in ochi, pt ca de obicei erau destul de piperate)

#4
the_barzaune

the_barzaune

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,087
  • Înscris: 10.08.2005
Un bec economic Philips,vreo 20W (echivalent a 120 parca), tinut in baie, s-a dus dupa 2 ani.

S-a mai ars inca unul intr-o camera dupa 2 ani jumate, insa celelalte merg si acum fara tratamente speciale (aprins 15 min sua altele de genul asta).

#5
lawrence38

lawrence38

    GAME......OVER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,009
  • Înscris: 05.02.2008
In general, da, se merita, pentru ca sa zicem daca ai aprinse in diferite locuri din casa x becuri pe zi, care iti consuma 500W, trecerea pe econimice va reduce consumul la 150-200W. Diferenta de 300Wh/zi x 365 zile = 109 Kwh pe an. Asta e o cifra conservatoare, sunt sigur ca majoritatea tin becurile aprinse mai mult-mai ales iarna (la mine spre exemplu am becuri care ard cel putin 10 ore pe zi sa zicem, inainte erau de 60W(incandescente) ,acum de 8-12W (economice) .

In fine ~100Kwh/an inseamna la tariful energiei electrice(+TVA) vreo cel putin 50-60RON. As zice ca in medie un apt. cu 3 camere spre exemplu, economisirea va fi de cel putin 100RON/an. Nu stiu cat mai e un bec economic de calitate in RO (aici e 4-5 Eur) , dar sa zicem ca de 100RON cumperi 4-5 becuri. Daca iti trebuie 10 becuri pt. apt. respectiv , asta inseamna ca ti-ai recuperat costul lor in 2 ani doar din costul energiei electrice.( care tot creste , BTW). In privinta costului/ora de functionare, daca un bec incandescent tine 1000 de ore in majoritatea cazurilor, iar unul economic 5-10.000 ore, rezulta ca preturile lor sunt asemanatoare. Ar mai fi de mentionat ca in curand nu prea mai vei gasi becuri incandecente, viitorul apartine CFL-urilor, LED-urilor, etc.

L.E. A, referitor la cele din baie...din pacate multi romani (si nu numai) si-au inlocuit vechile globuri de sticla de prin baile apt. comuniste, cele cu soclu de plastic si glob de sticla care se insurubau cu globuri aplatizate made in Turkey sau made in China, de proasta calitate (de-alea de se strang cu 3 suruburi :death:). Globurile vechi erau cat de cat etanse si nu lasau umiditatea din baie, aburul sa patrunda la bec. Cele mai noi bineinteles, fluiera vantul prin ele.

Asa ca, daca ai tipul mai nou de "fixture" in baie, mai bine lasa un bec incandescent de 40-60W acolo ca nu se merita sa arzi unul economic de 15-20RON odata la cateva luni. Oricum mai mult de o jumatate de ora - o ora pe zi nu cred ca il vei folosi ca doar nu traiesti in baie.

Alte marci bune de CFL-uri nementionate : GE, Omicron, B&Q , Westinghouse, Sylvania (am impresia ca ultima e acum detinuta de OSRAM)

Edited by lawrence38, 19 February 2011 - 13:18.


#6
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Pentru baie mai bine puneti neoane clasice cu balast magnetic t8 sau cum le zice, nu au probleme cu umiditatea.

#7
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
@lawrence38
''daca un bec incandescent tine 1000 de ore in majoritatea cazurilor, iar unul economic 5-10.000 ore''

Daca... becurile ar fi aprinse permanent. In practica becurile de tip CFL (si ma refer aici la filamentul intern) suporta un anumit numar de cicluri de ON/OFF.
Asta face ca intr-un an sau doi sa se strice, deci  nu o sa ajungem la numarul respectiv de ore.
Eu am constatat ca becurile de putere mica (>15W) se strica cel mai repede, indiferent de marca, cred ca e o limitare la dimensiunea filamentului...

#8
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009

 lawrence38, on 19th February 2011, 13:06, said:

bec incandescent tine 1000 de ore in majoritatea cazurilor, iar unul economic 5-10.000 ore, rezulta ca preturile lor sunt asemanatoare. Ar mai fi de mentionat ca in curand nu prea mai vei gasi becuri incandecente, viitorul apartine CFL-urilor, LED-urilor, et
Becurile economice ,in timp,aduc o economie importanta,si in plus au o durata de viata incomparabil mai mare decat cele clasice.
Am in casa becuri osram de trei ani si nu am probleme.

#9
lawrence38

lawrence38

    GAME......OVER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,009
  • Înscris: 05.02.2008

 mister_rf, on 19th February 2011, 13:37, said:

@lawrence38
''daca un bec incandescent tine 1000 de ore in majoritatea cazurilor, iar unul economic 5-10.000 ore''

Daca... becurile ar fi aprinse permanent. In practica becurile de tip CFL (si ma refer aici la filamentul intern) suporta un anumit numar de cicluri de ON/OFF.
Asta face ca intr-un an sau doi sa se strice, deci  nu o sa ajungem la numarul respectiv de ore.
Eu am constatat ca becurile de putere mica (>15W) se strica cel mai repede, indiferent de marca, cred ca e o limitare la dimensiunea filamentului...

Pai eu am in baie spre ex. un bec care era acolo cand m-am mutat, aprins/stins de cel putin 15-20 ori/zi x 365 zile. Merge si acum.De fapt nu mi s-a ars nici un bec pana acum la locatia asta (2-3 ani).  La fel la intrare, in fata usii, tot economic, de vreo 8W cred, se aprinde de fiecare data cand apasa cineva pe buton pe holuri (inchidere automata peste un minut).

Nu cred ca CFL-urile au mai putine cicluri ON/OFF decat cele cu incandescenta. Si ma refer bineinteles la cele de firma, nu No.1 brand sau mai stiu eu ce. Si cred ca mai conteaza si retelele electrice de (foarte) proasta calitate in Romania.

#10
Highlander91

Highlander91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,015
  • Înscris: 05.09.2007
Ia neoane, din alea calde 3000k, dimensioneaza-le ca numar si lungime in functie de forma camerei. In bucataria patratoasa am mai multe si mai scurte. In baia lunga am unu lung. Mergi pe T5 cu masca pe garnitura, sau t8 tot acoperit, da mai artizanal. Neoanele sunt cele mai fiabile, ieftine si calitative surse de lumina. Cat despre sufragerie, daca te poti juca cu neoane fa-o. Daca nu ramai pe halogenuri care sunt mult mai calitative. Exista halogenuri in balon de sticla clasic, conector e24 super eficient. Clasa C! Eu am philips de 140W care fac o lumina senzationala. Au aparut si Osram, da doar pana la 105W. La fel si in dormitor, poti merge pe neoane la lustrele decorative. Un t5 ca e mititel merge oriunde. Prins pe perete in doi suporti, pus aplica si ai o sursa de lumina superba.

Unde se aprind foarte rar, lasa-le asa, clasice. Daca nu ai un control asupra lor, mai bine investeste in intrerupatoare de usa, spre exemplu. Sau cap-scara, pentru scari sau holuri lungi

Edited by Highlander91, 19 February 2011 - 14:16.


#11
vp-emanuel

vp-emanuel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,000
  • Înscris: 09.10.2006

 lawrence38, on 19th February 2011, 13:58, said:

Si cred ca mai conteaza si retelele electrice de (foarte) proasta calitate in Romania.

Posibil.
Altfel nu-mi explic de ce unii sunt multumiti de becurile economice iar altii, printre care si eu, nu sunt multumiti deloc.
Nu stiu exact cate luni ma tine un bec din asta Philips 20w dar sunt foarte sigur ca nu mai mult de 4-5 luni.
Pai tot cam atat tine si unul cu incandescenta si este 1,5ron cel de 100w nu 26ron cat e cel economic.
In plus, la becurile economice, dureaza ceva pana functioneaza la capacitate maxima.
Am renuntat la economice si neoane.
In living am 2x100w + intrerupator cu potentiometru, foarte rar imi trebuie la capacitate maxima, de obicei le folosesc la nici 30%.
La filme sau cand stau la pc e pe la 10%.
In baie 2x15w deasupra oglinzii + 100w pe tavan, stau foarte putin in baie deci pot pune si halogen de 300w.
La fel si in rest.
Daca beau in fiecare zi cu o gura de iaurt in minus cred ca-i mai mare economia  :).

#12
DIVX2006

DIVX2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,598
  • Înscris: 15.07.2007
Eu am in toata casa philips si se cunoaste la consum....reteaua electrica este insa foarte proasta.....
ps: am avut economice no name si s-au dus rapid

#13
vp-emanuel

vp-emanuel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,000
  • Înscris: 09.10.2006

 DIVX2006, on 19th February 2011, 16:31, said:

Eu am in toata casa philips si se cunoaste la consum....reteaua electrica este insa foarte proasta.....
ps: am avut economice no name si s-au dus rapid

Quote

Nu stiu exact cate luni ma tine un bec din asta Philips 20w dar sunt foarte sigur ca nu mai mult de 4-5 luni.

Sa traduc ce am scris mai sus - am avut becuri Philips nu no-name, nu stiu exact cat tin pentru ca nu am fost foarte atent dar sigur nu ma tineau mai mult de 4-5 luni.
Economie bineintele ca faci dar depinde si cat de mare e economia asta.
Concret, eu platesc curentul 70ron/luna.
Marii consumatori la mine sunt pc-ul, tv, masina de spalat, frigiderul si sculele audio.
Mai e si aspiratorul, hota, fierul de calcat, cuptorul cu microunde dar astea mai rar.
Deci sa zicem ca doar 20ron se scurge-n becuri, cu becuri economice platesc de 6 ori mai putin deci 3.3 ron, scutesc 17ron  :).
Nu ca as as inota in bani dar daca tot se mai gasesc inca becuri cu incandescenta prefer sa pierd 17ron.

Cea mai enervanta combinatie e becuri economice + senzor de miscare.
Am la sala in vestiar, de fiecare data trebuie sa dau din miini ca o maimuta electrocutata sa se deschida si asta pentru ce, ca stau doar vreo 2 minute in vestiar.
La dusuri iarasi, trebuie sa scot mana din cabina cand se inchide lumina, sa-i fac semne ca nu ma "vede".
Astea-s deja exagerari inutile.

Edited by vp-emanuel, 19 February 2011 - 19:50.


#14
ban

ban

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 26.02.2007
Eu sunt mare consumator de becuri economice, de prin 1997 sau cam asa. Am pierdut multi bani cu ele.
La inceput am luat numai de marca. Pentru ca tineau mai putin decat cele incandescente, am trecut pe becuri ieftine. Tot putin tineau.
Am inceput sa fac diferenta intre becuri care tin putin ca sunt proaste si cele care tin putin pentru ca sunt solicitate prea tare: aprinderi/stingeri dese, abajur care nu permite racirea sau chiar orientat in jos, circuit prost.

Deci: nu pune becuri economice (CFL) in abajururi orientate in jos care nu permit racirea, nu pune in cămară (unde tii 15s lumina aprinsa), nu pune pe balcon, unde e rece. Nici in baie nu e o idee grozava, dar poate fi ok.
Cumpara becuri care au fluxul luminos scris. Ignora echivalentele gen 24W=100W. Trebuie sa scrie cati lumeni (lm) dă. De ex un bec de 15W bun dă 900lm (un bec de 75W incandescent da 940lm). Uneori se spune in lumeni/Watt (deci sa fie 60 sau mai mult, dar de obicei daca afiseaza lm/w deja e un produs bun).
Durata de viata afisata trebuie sa fie peste 6000 de ore (eu nu mai iau decat cu 8000-10000 de ore). Asta nu inseamna ca tine atat, de obicei tin cam ca un bec cu incandescenta, sau ceva mai mult.

Becurile sunt de diverse culori, de gustibus. Cele cu lumina calda (galben/rosu) au temperatura de culoare 2700K-3000K. Cele cu lumina alb-albastruie (rece) au 6000K-6500K. Majoritatea prefera lumina calda.
Uneori mai sunt marcate cu numere gen 627 sau 730 sau 865. Prima cifra zice cat e de bun (factor de redare a culorilor, mai mare = mai bun, 8 e foarte bun) iar urmatoarele doua zic culoarea luminii (27=2700K = lumina calda)
PS Daca te incalzesti cu centrala proprie, eu zic ca iarna nu ai avea de ce sa le folosesti :)
PPS E un topic intreg despre becurile astea
PPPS Ultimul lot de becuri de 11W de la Ikea s-a ars foarte repede. Cred ca le fac mai proaste acum, nu o sa mai iau.

#15
DIVX2006

DIVX2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,598
  • Înscris: 15.07.2007
Le ieftinesc si sunt si mai proaste....viitorul este led-ul, dar in prezent puterea este mica iea pretul este enorm de mare

#16
ban

ban

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 456
  • Înscris: 26.02.2007
Sunt de acord cu tine. Doar ca nu le-au ieftinit, prima data am luat cu 8 lei si ceva 3 becuri, acum parca sunt 13 lei, sau 12.
Ledurile produc mai putina lumina per watt decât fluorescentele, dar nu contin mercur.

#17
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003

 ban, on 20th February 2011, 22:46, said:

Sunt de acord cu tine. Doar ca nu le-au ieftinit, prima data am luat cu 8 lei si ceva 3 becuri, acum parca sunt 13 lei, sau 12.
Ledurile produc mai putina lumina per watt decât fluorescentele, dar nu contin mercur.
Si nu reusesc nici ele cu mici exceptii sa redea bine spectrul. Imi place explicatia ta, e faina si asa mai intelege lumea ce si cum. Vezi ca exista niste becuri mai rare cfl dar si neoane care sunt intermediare 3500-4000k (cod 835, 840)... se gasesc rar dar merita probate eu momentan nu am niciunul dar caut zilele astea sa vedem ce zice, ar trebui sa fie o lumina faina, putin mai spre day decat 3000k.

Edited by andreic, 21 February 2011 - 00:10.


#18
DIVX2006

DIVX2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,598
  • Înscris: 15.07.2007

 andreic, on 21st February 2011, 00:07, said:

Si nu reusesc nici ele cu mici exceptii sa redea bine spectrul. Imi place explicatia ta, e faina si asa mai intelege lumea ce si cum. Vezi ca exista niste becuri mai rare cfl dar si neoane care sunt intermediare 3500-4000k (cod 835, 840)... se gasesc rar dar merita probate eu momentan nu am niciunul dar caut zilele astea sa vedem ce zice, ar trebui sa fie o lumina faina, putin mai spre day decat 3000k.
am probat eu unul de 5000k...e super dar si scump ...nu retin ce marca era

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate