Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Tuci fonta
Last Updated: Nov 27 2020 14:30, Started by
d-ardeleanu
, Jan 13 2011 14:36
·
0
#91
Posted 20 August 2015 - 12:17
Orice as face, nu imi iese! Cartofii prajiti se prind in continuare de tigaie. Am facut in ea de 2 ori tochitura, si apoi am asezonat-o de 3 ori, o data cu ulei de in, si apoi cu untura de porc, plus asezonarea din fabrica cu care s-a livrat.( turnatoria de la iasi) Orice as face, in tigaie se prind cartofii prajiti! Si nu e doar in tigaie, sa spun ca ar avea ea ceva, ci si in celelalte vase, ca am luat mai multe, tigai, oale de 3l, de 5 l, etc. In toate se prind cartofii prajiti , nu stiu ce sa mai fac. Am citit tot netul , am incercat si sa usuc cartofii inainte de a-i pune in tigaia incinsa, si nimic, tot se prind.
Imi puteti da un sfat va rog? Attached FilesEdited by sov, 20 August 2015 - 12:33. |
#92
Posted 20 August 2015 - 15:12
Pune ulei mai mult, sa-i acopere complet cand se prajesc, si da focul aproape de maxim!
|
#93
Posted 20 August 2015 - 15:48
Asta nu am incercat, multumesc de raspuns! Pina acum am pus ulei putin, doar cât să acopere fundul tigaii cu o pelicula subțire. Apoi prăjiti la foc mediu, nu tare.
Oricum vroiam sa evit baia de ulei, poate nu se prind ei , dar nu prea îs sanatosi asa... |
#94
Posted 20 August 2015 - 16:49
Nu faci cum trebuie, incinge intai uleiul bine si apoi adauga cartofii si ai grija sa fie acoperiti bine cu uleiul incins! Trebuie sa iasa cam ca la friteusa!
Daca e focul prea moale, cartofii ies fleoscaiti si imbibati in ulei... |
#95
Posted 20 August 2015 - 21:12
Eu puneam ulei putin, dar il incingeam la maxim inainte de a pune cartofii, apoi după aprox 5 minute dădeam focul la mediu. Cu ulei mult, repet, nu stiu daca e asa de sanatos...
|
#96
Posted 21 August 2015 - 19:05
sov, on 20 august 2015 - 21:12, said:
Eu puneam ulei putin, dar il incingeam la maxim inainte de a pune cartofii, apoi după aprox 5 minute dădeam focul la mediu. Cu ulei mult, repet, nu stiu daca e asa de sanatos... |
#97
Posted 21 August 2015 - 19:57
Deobicei in bazar la tigani inca gasiti tigai si ceaune turnate de tuci de la mama lor. Cel putin ceaunele mari sunt cam scumpe dar merita pentru cine gateste batrineste.
Edited by misu183, 21 August 2015 - 19:57. |
#98
Posted 24 August 2015 - 07:18
#99
Posted 24 August 2015 - 11:53
sov, on 20 august 2015 - 21:12, said:
Eu puneam ulei putin, dar il incingeam la maxim inainte de a pune cartofii, apoi după aprox 5 minute dădeam focul la mediu. Cu ulei mult, repet, nu stiu daca e asa de sanatos... Anumite chestii (cartofi prajiti, chiftele, snitele, cascaval pane) se fac in baie de ulei. Edited by balauru69, 24 August 2015 - 11:56. |
#100
Posted 25 August 2015 - 10:13
Da, se pare ca trebuie baie de ulei. Eu ma gandeam, ca , o data cu asezonarea tigaii de fonta, nu se va mai lipi nimic de ea, inclusiv cartofii prajiti intr-o cantitate normala de ulei. Dar, oricat am incercat, tot se lipesc, ramane cred doar varianta "innecarii" in ulei.
|
|
#101
Posted 25 August 2015 - 14:59
Sau la cuptor. Ii tai normal, ii ungi bine pe toate partile cu 2-3 linguri de ulei, presari sare si-i pui pe o foaie de copt intr-un singur strat. Vreo 40 de minute la 200 grade, eventual cu ventilator daca ai. Intorsi o data cand sunt aproape facuti pe partea aia. Nu-s chiar cartofi prajiti dar nici ce incerci tu la tuci nu sunt prajiti.
|
#102
Posted 28 August 2015 - 13:52
@ sov Ca idee stratul de "asezonat" trebuie sa fie destul de grosut'.. mi se pare ca ai cam insistat cu igiena iar ca revers ai indepartat cam mult "asezonarea", d'aia se prinde. Eu folosesc tigaia de fonta si iasa' o minunatie de cartofi prajiti (chir daca se mai lipesc cativa!).. nu-mi fac griji cu uleiul, la cate otravuri are cartoful din zilele astea...
@ dev Vorbim de fonte/ tuci .. pui asa ceva in cuptor sa faci cartofi ?? Tuciul merge fain pe foc/jar de lemn Oricum aici vorbim de tehnici stravechi nu de cuptoare cu convectie care nu sunt deloc mai sanatoase, ci mai "comode"! Edited by mihaiC1, 28 August 2015 - 14:06. |
#103
Posted 28 August 2015 - 19:31
Daca vrei cartofi prajiti mai fara grasime, ia-ti un Actifry Tefal. Scapi si de mirosul de prajeala din bucatarie si se pun 2 linguri de ulei la 1kg de cartofi. E cam scump dar merita.
|
#104
Posted 29 August 2015 - 16:06
Apoi' dupa cativa ani arunci scumpetea de tigaie.. pe cand tuciul il lasi la stranepoti si e mult mai ieftin de nou!
Edited by mihaiC1, 29 August 2015 - 16:08. |
#105
Posted 29 August 2015 - 17:05
mihaiC1, am facut cartofii prajiti imediat dupa asezonare, si asta de mai multe ori, adica am asezonat-o de 3-4 ori pina acum, si degeaba, tot se prind. O să incerc cum zic colegii mai sus, cu mai mult ulei.
|
|
#106
Posted 29 August 2015 - 18:55
ok, inca un sfat, ca doar la asta ne pricepem cel mai bine. probabil e ca la inox. tigaia in sine trebuie incinsa inainte de a pune uleiul, care la randul lui trebui incins. vezi sa nu il arzi, sa nu scoata fum. adaugi apoi cartofii si nu ii arunca pe toti odata. pune'i in cateva transe cu pauze intre, macar 10-15 secunde. uleiul se raceste cand pui tu cartofii aia. balboroseste el si stropeste acolo, dar temperatura scade cand pui ceva rece.
|
#107
Posted 29 August 2015 - 22:42
Bune si sfaturile astea cu cartofii puși eșalonat,are logică. O sa incerc zilele astea si revin cu păreri.
|
#108
Posted 31 August 2015 - 18:26
Tuciurile de 'aluminiu' care se faceau pe vremea comunismului in fabrica erau ok pt ca respectau niste norme. Acel aluminiu era de fapt un aliaj, un fel de duraluminiu si era modificat in mod special pt a nu se oxida. Si era mai dens decat aluminiul, adica greutatea era la jumatate intre aluminiu clasic si fonta. Care gasiti din alea pe la bunici, pe la tara uitate prin gospodarie, puneti mana pe ele!
La fonta trebuie sa-i 'cultivi' patina - adica acel strat negricios de ulei vechi ars. Francezii spuneau ca patina da nobilitate unei tigai. Tigaia de fonta nu se spala in nici un caz cu detergenti! Degresarea totala strica patina, adica strica tigaia! Se spala tigaia maxim in apa calda, adica nu fierbinte! Daca s-a lipit ceva de fund, in apa calda dati cu unghia sau o spatula de lemn sau plastic incat sa se ia, dar in nici un caz cu perie de sarma! Dupa ce ati spalat-o o uscati si dati din nou cu un servetel imbibat o mica cantitate de ulei pe toata suprafata. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users