Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Tuci fonta
Last Updated: Nov 27 2020 14:30, Started by
d-ardeleanu
, Jan 13 2011 14:36
·
0
#181
Posted 25 November 2015 - 15:57
Da , imi mai iese , iar singurul motiv la care ma gandesc ar fi urmatorul:de pe vasul respectiv , odata racit , nu se mai ia nimic , negreala se ia doar cand este incins , asa ca eu cred ca acea negreala este un rest din crusta de ulei - slanina arsa , care se dezlipeste de pe vas in urma dilatarii datorate incalzirii (fiind material f poros , crusta nu are cum se depune uniform , iar acolo unde-i mai groasa e mai casanta) , ceea ce nu cred ca reprezinta vreo problema atunci cand gatesti , ptr ca nu se poate incinge la fel cand este plin cu mancare... Ma gandesc sa incerc ceva , de curios , insa acum nu am timp ; sa pun in tuci apa curata , sa o fierb putin , si sa vad , dupa ce se raceste, daca si-a schimbat culoarea , sau s-a tulburat cumva , insa , pentru a nu se intampla asta din alte cauze(apa dura , de ex , odata data in fiert se mai tulbura) ar trebui ca apa sa fie distilata sau de ploaie - zapada.
Aveam , mai demult , un tuci de aluminiu(pe care l-am aruncat) , daca incercam sa fac mamaliga intr-insul si uitam apa la fiert mai mult pana sa pun malaiul(mai mult insemnand doua-trei minute) pur si simplu se innegrea(apa) Acum ptr mamaliga am unul de fonta emailata , iar ptr gemuri - zacusca am unul de 22 de litri natur. Daca vrei sa chiar nu ai probleme , vazut-am vase din fonta emailata Staub , care-s SUPER , insa unul de 6l este vreo 1000 de lei... |
#182
Posted 25 November 2015 - 21:40
La mine negreala se ia si cand vasul e rece,dupa ce-l spal si il sterg, prosopul ramane negru.
Pt mămăligă trebuie sa iau unul emailat, faptul că nu fac mancare in el, doar mamaliga, se duce rapid asezonarea. Sper sa gasesc unul mai ieftin, cum au fost ceva vase de fonta la Lidl, acu recent la cca 150 lei. |
#183
Posted 04 December 2015 - 10:47
stefanos22, on 25 noiembrie 2015 - 15:57, said:
asa ca eu cred ca acea negreala este un rest din crusta de ulei - slanina arsa , care se dezlipeste de pe vas in urma dilatarii datorate incalzirii (fiind material f poros , crusta nu are cum se depune uniform , iar acolo unde-i mai groasa e mai casanta) , ceea ce nu cred ca reprezinta vreo problema atunci cand gatesti , ptr ca nu se poate incinge la fel cand este plin cu mancare... Oricum, după 3 asezonari consecutive, in aceeasi zi, cu ulei in, ceaunul meu de mamaliga și-a pierdut din nou asezonarea. Imi trebuie unul de fonta emailata, clar! |
#184
Posted 05 December 2015 - 16:16
#188
Posted 09 December 2015 - 09:52
Don_danielo, dex-ul nu e de acord cu tine. Tuciul = doar fontă.
|
#189
Posted 13 December 2015 - 09:31
#190
Posted 14 December 2015 - 12:22
sov, on 06 octombrie 2015 - 21:00, said:
Eu am gratarul, dar nu mai am manerul. :-)) Mai tii minte cum arăta? DSCF6284.jpg 128.55K 39 downloads calinjack, on 05 decembrie 2015 - 16:16, said:
Am si eu unul tot de la un aragaz pe care l-am aruncat Ştiu că e off-topic, dar mi-am adus aminte cu ocazia postului cu grătarul aragazului ăluia. Chiar şi cu ăla, puteai face grătar pe aragaz (îţi trebuie hotă, totuşi, altfel nu-ţi mai vezi mîinile de fum) sau afară, îl pui pe un jar şi nu-ţi mai trebuie grătare fandosite. Pe-ăla din poză nu l-am folosit de un car de ani, dar nici nu mă lasă inima să-l arunc, sau să-l dau cuiva. Edited by stormwatch, 14 December 2015 - 12:24. |
|
#191
Posted 15 December 2015 - 09:15
Eu gratarul cu pricina il folosesc destul de des. Ce nu-mi place la el e ca se cam prinde daca nu ai grija, adica să nu lasi flacara la maxim, să il ungi cu ulei cand gatesti si la fel dupa.
PS: am gasit si manerul, era la aragaz undeva jos, intr-un colt in spate Edited by sov, 15 December 2015 - 09:16. |
#192
Posted 15 December 2015 - 10:05
#193
Posted 22 December 2015 - 13:26
sov, on 20 august 2015 - 12:17, said:
Orice as face, nu imi iese! Cartofii prajiti se prind in continuare de tigaie. Am facut in ea de 2 ori tochitura, si apoi am asezonat-o de 3 ori, o data cu ulei de in, si apoi cu untura de porc, plus asezonarea din fabrica cu care s-a livrat.( turnatoria de la iasi) Orice as face, in tigaie se prind cartofii prajiti! Si nu e doar in tigaie, sa spun ca ar avea ea ceva, ci si in celelalte vase, ca am luat mai multe, tigai, oale de 3l, de 5 l, etc. In toate se prind cartofii prajiti , nu stiu ce sa mai fac. Am citit tot netul , am incercat si sa usuc cartofii inainte de a-i pune in tigaia incinsa, si nimic, tot se prind. Imi puteti da un sfat va rog? |
#194
Posted 22 December 2015 - 14:13
kodiak, on 31 august 2015 - 18:48, said:
@rinser Intrebarea nevesti-mii e daca nu se râncezește uleiul ala cu care o dai dupa spalare ? E circu' dracului sa cureti o tigaie de fonta fara detergenti ! Am luat o tigaie de fonta lava, cica emailata si nu necesita asezonare, are peste patru kile, m-am chinuit sa o curat cu sare, am ars-o din nou vreo 10 minute dupa ce am curatat-o cat de cat ! In cartea tigaii zice ca se poate folosi si detergent pentru curatare ! Am luat-o pentru cazurile cand mi-e lene sa fac focul la gratar, sa folosesc tigaia asta pentru gratar ! Bineinteles, inca n-am apucat sa fac un gratar, a facut nevasta-mea niste peste, pestele a fost foarte bun, dar cand am gatat cu curatatul tigaii imi era din nou foame ! Si apropos de cumpararea de ceaune de ''tuci'' de la alde Pirandel . Pai voi credeti ca ala mai este tuci cum se facea acum 30-40 de ani ??!! Acum le fac din aluminiu si t-i le vand de fonta ... !! Deci nu este sigur ! Mai bine din magazin . Tuciul-fonta , nu ruginesc , eu asa stiu ! Pentru ca are o compozitie de fier-carbon la care se mai adauga si altele , crom , nichel , vanadiu , etc ( candva stiam diagrama fier-carbon ). Aia da fonta ! Are continul mare de carbon si de aia este si casanta , dar prin aschiere se poate prelucra . Bunica avea un ceaun pe care-l spala cu apa calda si daca se lipea ceva pe dinauntru , il freca cu o carpa cu nisip si apa calda . Aia era ... Dar era tuci adevarat ! Se mai face in ziua de azi asa ceva ??!! De aia tre cumparat de la magazin , ca altfel nu stii ce iei ! Oricum tuci (cumparat de la anumiti producatori , mai colorati) si sa fie usor , ala nu e tuci . Mai degraba aluminiu , sau cine stie ce ... Dati pe net , ''produse de tucerie'' ca gasiti , si vedeti ce alegeti .Ok , spor la cumparaturi !! Numai bine ! Sanatate !! mihaiC1, on 13 decembrie 2015 - 09:31, said:
Daca te referi la CEAUNE, dar sunt numite TUCI de catre tarani... ai dreptate! minam, on 15 decembrie 2015 - 10:05, said: Da , ambele firme fac lucruri bune , dupa cat se vede !! Dupa parerea mea , ceaunul de fonta emailata il cumperi pentru ''in casa'' in bucataria moderna . mai ales daca stai la bloc ( ca il poti spala si cu detergent) . Cel neemailat , mai pe la tara (pe la vatra) , mai prin excursii , picnicuri , pe la pescuit (etc) unde cu o mana de sare grunjoasa si o carpa il speli fara probleme . Nu am vazut cum se comporta un ceaun de cupru sau inox , ca sa-mi pot da cu parerea , dar am impresia ca sunt cam subtiri la material . In fine , in magazin fiecare se hotaraste ce cumpara ... Numai bine ! |
#195
Posted 22 December 2015 - 14:55
sov, on 15 decembrie 2015 - 09:15, said:
Eu gratarul cu pricina il folosesc destul de des. Ce nu-mi place la el e ca se cam prinde daca nu ai grija, adica să nu lasi flacara la maxim, să il ungi cu ulei cand gatesti si la fel dupa. PS: am gasit si manerul, era la aragaz undeva jos, intr-un colt in spate Edited by Gabriel_68, 22 December 2015 - 15:01. |
|
#196
Posted 22 December 2015 - 15:17
sov, on 20 august 2015 - 15:48, said:
Asta nu am incercat, multumesc de raspuns! Pina acum am pus ulei putin, doar cât să acopere fundul tigaii cu o pelicula subţire. Apoi prăjiti la foc mediu, nu tare. Oricum vroiam sa evit baia de ulei, poate nu se prind ei , dar nu prea îs sanatosi asa... |
#197
Posted 15 February 2016 - 10:28
Am luat si eu un ceaun de fonta de pe site-urile postate de voi.
Deseara vreau sa il asesonez. Cu ce sa o fac ? Am untura de porc , ulei normal si ulei de palmier ? Sa merg pe untura ? |
#198
Posted 16 February 2016 - 11:33
Deobicei cu o grasime neutra a gustului. Oricum trebuie asezonat de mai multe ori, "asezonarea" adevarata se face in timp gatind, curatat iar gatit iar curatat...
|
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users