Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Tuci fonta
Last Updated: Nov 27 2020 14:30, Started by
d-ardeleanu
, Jan 13 2011 14:36
·
0
#163
Posted 31 October 2015 - 17:34
Deci, cu alte cuvinte, daca magnetul nu se lipeste de vas, atunci acela e din aluminiu, si e toxic? Sau poate fi un silicat de aluminiu sau alt aliaj, care poate nu e daunator?
|
#164
Posted 31 October 2015 - 19:28
sov, on 31 octombrie 2015 - 17:34, said:
Deci, cu alte cuvinte, daca magnetul nu se lipeste de vas, atunci acela e din aluminiu, si e toxic? Sau poate fi un silicat de aluminiu sau alt aliaj, care poate nu e daunator? Fonta se topeste intre 1150- 1250 C, otelul intre 1450-1520 C iar aliajele de aluminiu intre 570-650 grade C. Acum tu crezi ca tiganii pot obtine in curte temperaturi de peste 1100 grade C ca sa foloseasca fonta? Deci ce folosesc ei trebuie sa se topeasca la temperaturi scazute......Deci nu tot mai intreba aiurea ca raspunsul e simplu....cumpara doar din magazine...intelegi? Chiar daca sunt din aluminiu cele din magazine au un strat protector care tine mai mult sau mai putin ,dar au..... Edited by Clovis, 31 October 2015 - 19:29. |
#166
Posted 02 November 2015 - 17:17
Oricum, oricâtă asezonare ai face, daca nu faci cărnița in vasul de fontă, se termină asezonarea foarte rapid. Am asezonat un ceaun de 3 ori, consecutiv, cate 2 ore in cuptor cu untură de porc si ulei de in, cum am vazut pe un site. A iesit cu un luciu gros si frumos de ziceai ca nu e fontă. Dupa vreo 3-4 ture de făcut mămăligă, deci fără prajeli, s-a dus stratul protector...
Mă cam bate gândul să iau un tuci emailat. Edited by sov, 02 November 2015 - 17:19. |
#167
Posted 04 November 2015 - 20:46
Am si eu un tuci de fonta nesmaltuit , l-am asezonat de nu mai stiu cate ori , insa , de cate ori il spal , nu-l pot sterge cu carpa , pentru ca se umple de negreala; trebuie sa consum de fiecare data aproape jumatate de sul de hartie inmuiata in ulei pana aproape ca nu mai iese negreala din el(niciodata nu a iesit hartia complet curata). Oare-i din vina tuciului , sau a stapanului? Asezonarea am facut-o cu ulei de FS.
Edited by stefanos22, 04 November 2015 - 20:49. |
#169
Posted 11 November 2015 - 20:26
Am facut carnaciori in gratarul de fonta. Ce am observat: dupa ce incing gratarul si pun marfa pe el, daca nu reduc focul se cam arde ce pui pe gratar. După ce am micsorat flacara, s-au preparat uniform si fără să se mai ardă.
|
#170
Posted 12 November 2015 - 23:11
sov, on 02 noiembrie 2015 - 17:17, said: Oricum, oricâtă asezonare ai face, daca nu faci cărnița in vasul de fontă, se termină asezonarea foarte rapid. Am asezonat un ceaun de 3 ori, consecutiv, cate 2 ore in cuptor cu untură de porc si ulei de in, cum am vazut pe un site. A iesit cu un luciu gros si frumos de ziceai ca nu e fontă. Dupa vreo 3-4 ture de făcut mămăligă, deci fără prajeli, s-a dus stratul protector... Mă cam bate gândul să iau un tuci emailat. stefanos22, on 04 noiembrie 2015 - 20:46, said: Am si eu un tuci de fonta nesmaltuit , l-am asezonat de nu mai stiu cate ori , insa , de cate ori il spal , nu-l pot sterge cu carpa , pentru ca se umple de negreala; trebuie sa consum de fiecare data aproape jumatate de sul de hartie inmuiata in ulei pana aproape ca nu mai iese negreala din el(niciodata nu a iesit hartia complet curata). Oare-i din vina tuciului , sau a stapanului? Asezonarea am facut-o cu ulei de FS. Iaca și specialistul! Nu mă consider deloc, dar folosesc scule de astea de mult. Orice faceți în fontă, mămăligă, mâncare fiartă/prăjită sau grătar procedați așa: spălați tuciul cu detergent de vase și burete; grătarul chiar cu o perie de plastic și apoi cu burete. Fairy e foarte bun ca luptător cu grăsimea. Clătiți bine cu apă curată și puneți cratița/grătarul pe foc. Încălziți până e perfect uscată. Stingeți focul. Împăturiți un șervet de hârtie până devine cam cât o gumă de șters. Apucați-l cu un clește așa mai spre pensetă (cu vârfuri mai ascuțite). Turnați în vas câteva picături de ulei de floarea soarelui și ungeți peste tot cu pămătuful improvizat. Prin interior mai întâi, apoi la exterior. Nu vă trebuie tuci emailat, nu există să involueze în vreun fel. E întotdeauna gata de gătit. Toată viața voastră și a urmașilor urmașilor voștri, în veacul veacurilor... |
#171
Posted 13 November 2015 - 07:42
Mancarurile gatite in tuciul de fonta, au un gust deosebit.......
|
#172
Posted 13 November 2015 - 07:58
Ageamiu, on 12 noiembrie 2015 - 23:11, said:
Iaca și specialistul! Nu mă consider deloc, dar folosesc scule de astea de mult. Orice faceți Ă®n fontă, mămăligă, mâncare fiartă/prăjită sau grătar procedați așa: spălați tuciul cu detergent de vase și burete; grătarul chiar cu o perie de plastic și apoi cu burete. Fairy e foarte bun ca luptător cu grăsimea. Clătiți bine cu apă curată și puneți cratița/grătarul pe foc. ĂŽncălziți până e perfect uscată. Stingeți focul. ĂŽmpăturiți un șervet de hârtie până devine cam cât o gumă de șters. Apucați-l cu un clește așa mai spre pensetă (cu vârfuri mai ascuțite). Turnați Ă®n vas câteva picături de ulei de floarea soarelui și ungeți peste tot cu pămătuful improvizat. Prin interior mai Ă®ntâi, apoi la exterior. Nu vă trebuie tuci emailat, nu există să involueze Ă®n vreun fel. E Ă®ntotdeauna gata de gătit. Toată viața voastră și a urmașilor urmașilor voștri, Ă®n veacul veacurilor... Edited by don_dannielo, 13 November 2015 - 07:58. |
|
#173
Posted 14 November 2015 - 11:18
#174
Posted 14 November 2015 - 17:26
Ageamiu, am incercat de multe ori metoda propusa de tine, asezonarea tot se duce dupa cateva ture de mamaliga, si apare si negreala lui stefanos22...
|
#175
Posted 15 November 2015 - 12:51
Nu mă încăpățânez, dar operația o fac după fiecare gătit. Deci, nu se adună „câteva ture de mamaligă” fiindcă stau de veghe câteva ture de întreținere. Negreală se adună la mine pe grătarul de fontă. O înlătur cu o șurubelniță (pe culoarele alea înguste) și o perie de sârmă. O dată pe an. Spălare, clătire și... ca mai sus.
|
#176
Posted 24 November 2015 - 07:52
La asezonare se poate folosi uleiul de in sicativat de la dedeman? Sau trebuie ulei de in alimentar?
|
#177
Posted 24 November 2015 - 15:59
Uleiul de in sicativat de la Dedeman nu este ptr uz alimentar , prin urmare , daca vrei sa mananci ceva din tuciul respectiv nu te-as sfatui... Daca te uiti pe eticheta lui vei vedea specificat faptul ca-i nociv.
Gasit-am prin magazie o sicla de ulei de care intrebai... Attached FilesEdited by stefanos22, 24 November 2015 - 15:53. |
|
#178
Posted 24 November 2015 - 23:32
Adica te referi la sticla din magazie care nu e pt ce ne trebuie noua, nu?
In alta ordine de idei, tot mai scoti negreala din tigaie? ...Si eu la fel... Oricum, vreau sa fac din nou, pt a ...n-a oara, o asezonare noua, de data asta cu ulei de in, si, dupa cum am citit mai nou, de 3-4 ori, ca sa fie treaba buna... Edited by sov, 24 November 2015 - 23:35. |
#179
Posted 25 November 2015 - 10:02
Da , sticla respectiva este cea pe care o gasesti in Dedeman. Parere mea - poate ca ma insel - este ca singura diferenta dintre uleiurile folosite la asezonare(in,floarea soarelui,masline...) este doar temperatura la care acestea se ard , care nu-i semnificativa avand in vedere ca trebuie sa tii vasul pe foc pana nu mai iese fum din el. In fond toate - inclusiv slanina - pot rancezi , dar asta daca dai un strat mult prea gros , si nu le arzi suficient dupa aceea.
|
#180
Posted 25 November 2015 - 12:40
Dar tie iti mai iese negreala aia enervanta cand le stergi? mie da. Pina acum eu le-am asezonat cu untura de porc, azi deja am in cuptor o tura la asezonat cu ulei de in.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users