Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
HiJackThis Alin

Achizitie bicicleta

ELEPHONE VOWNEY

Etapa a XXIX-a. Ediția 2014...
 Ajutor la MYBB

Home Automation - Control releu f...

usa culisanta aluminiu la exterior

parasolar auto la mp
 Alegere AC

nu se mai aprinde laptopu(nu se i...

Cu canistra la pompa

Plațile cash limitate la 10....
 Yahoo messenger fisiere temporare

PROBLEMA EXTENSIE GOOGLE CHROME

ACTIVE-HDL

Router + HDD pe USB3 = NAS
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

Tuci fonta

  • Please log in to reply
77 replies to this topic

#1
d-ardeleanu

d-ardeleanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 832
  • Înscris: 12.02.2008
  • ID membru: 288,024
  • Locație: FORD City

Salutare !
   asta-vara trecand pe langa un targ de artizanat etc., mi-am luat un ceaun (cu pirostii) din fonta, sa gatesc la munte in el, dar, dupa fiecare folosire rugineste ca naiba; l-am frecat cu slanina dar asta e o solutie temporar valabila, exista si alta metoda sa-l fac sa nu mai rugineasca intre utilizari ?

#2
ionut76

ionut76

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,465
  • Înscris: 05.04.2006
  • ID membru: 72,442
  • Locație: Bucuresti
Cred ca e mai putin important ca rugineste, eu unul nu as mai minca din el. Solutie nu ai in afara de a-l da cu ulei/slanina atunci cind il depozitezi. Ca idee, daca se lipeste magnetul de el, nu e prea recomandabil sa il folosesti pentru fierbere/prajit.

#3
stormwatch

stormwatch

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 18.04.2010
  • ID membru: 582,563
Te-ai păcălit, eu n-am văzut în viața mea ceaun să ruginească.

Du-te și ia altul, de data asta de la țigani.

#4
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 22.03.2004
  • ID membru: 13,153
  • Locație: București
E fontă nesmălțuită, asta-i tot. Se formează strat „de protecție” în timp :).

View Postionut76, on 13th January 2011, 14:45, said:

Cred ca e mai putin important ca rugineste, eu unul nu as mai minca din el. Solutie nu ai in afara de a-l da cu ulei/slanina atunci cind il depozitezi. Ca idee, daca se lipeste magnetul de el, nu e prea recomandabil sa il folosesti pentru fierbere/prajit.
LOL? Fonta e un aliaj fier carbon și e feromagnetic.

PS: uite aici ceva sfaturi pentru nesmălțuite -> http://www.bucataras...e-el-11034.html

Edited by Aries(ro), 13 January 2011 - 15:00.


#5
stlx

stlx

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,252
  • Înscris: 06.12.2007
  • ID membru: 256,757
  • Locație: Cluj
Dupa fiecare folosire trebuie să-l speli cu un detergent de vase și un spălător din plastic (nu metalic) și obligatoriu să-l ȘTERGI IMEDIAT cu un prosop. Nu trebuie să-l ungi cu grăsime decât dacă-l depozitezi pe perioadă îndelungată.

Edited by stlx, 13 January 2011 - 15:01.


#6
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,471
  • Înscris: 26.11.2001
  • ID membru: 2
  • Locație: Bucuresti
Pe interior trebuie sa il cositoresti din cand in cand :)

#7
stormwatch

stormwatch

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 18.04.2010
  • ID membru: 582,563

View Poststlx, on 13th January 2011, 15:00, said:

Dupa fiecare folosire trebuie să-l speli cu un detergent de vase și un spălător din plastic (nu metalic) și obligatoriu să-l ȘTERGI IMEDIAT cu un prosop. Nu trebuie să-l ungi cu grăsime decât dacă-l depozitezi pe perioadă îndelungată.
Pe naiba, dacă ruginește, să-l ia să-l arunce.

Nu știu ce numiți voi ceaune de tuci, dar dacă e adevărat că ruginesc înseamnă că nu-s bune de nimic.
Mai bine luația așa ceva de la țigani:
Posted Image
Sînt dintr-un fel de aluminiu mai gros, (cca 3mm).
Am avut așa ceva 30 de ani, și cred că o să-l las moștenire (pur și simplu n-are moarte).

#8
rich1974

rich1974

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,463
  • Înscris: 25.07.2007
  • ID membru: 206,399
  • Locație: jud. olt
dragul meu.....
nu uita ca aluminiul este toxic, nu folositi vase de aluminiu! folositi vase de fier, pamant sau sticla.

#9
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 22.03.2004
  • ID membru: 13,153
  • Locație: București
Țiganii făceau tuciuri din fontă, alea din poză sunt doar dintr-un aliaj de căcat; ieftin, casant și cu inerție termică slabă.
Nesmălțuitele „se fac” în timp în contact cu grăsimea, trebuie să intre-n ele și asta durează.

#10
stormwatch

stormwatch

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 18.04.2010
  • ID membru: 582,563

View Postrich1974, on 13th January 2011, 15:33, said:

dragul meu.....
nu uita ca aluminiul este toxic, nu folositi vase de aluminiu! folositi vase de fier, pamant sau sticla.
Am zis că e "un fel de aluminiu".

Nu știu exact ce e. Seamănă cu aluminiul dar e mai greu decît aluminiul. Plus, e casant. Am auzit undeva că e silicat de aluminiu. N-aș băga mîna în foc, sînt alții care poate știu mai bine.

Plus, nu știu de unde ai luat chestia cu toxicitatea, dar e drept că aluminiul coclește (nu vorbesc de ceaune aici).

View PostAries(ro), on 13th January 2011, 15:40, said:

Țiganii făceau tuciuri din fontă, alea din poză sunt doar dintr-un aliaj de căcat; ieftin, casant și cu inerție termică slabă.
Nesmălțuitele ?se fac? în timp în contact cu grăsimea, trebuie să intre-n ele și asta durează.
Aliaj de căcat sau nu, își face excelent treaba.

Edited by stormwatch, 13 January 2011 - 15:49.


#11
End-L-user

End-L-user

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,559
  • Înscris: 30.01.2008
  • ID membru: 281,376
  • Locație: Bucuresti
Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5.  

Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect.

#12
stormwatch

stormwatch

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,254
  • Înscris: 18.04.2010
  • ID membru: 582,563

View PostEnd-L-user, on 13th January 2011, 16:41, said:

Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5.  

Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect.
Și atunci care-i avantajul fontei "adevărate" ? Casantă e (ca și silicatul), grea e (spre deosebire de...), de ruginit, ruginește (iarăși spre deosebire de...)

Deranjează pe cineva că e ieftin ? (am spus deja că sînt foarte trainice, deci nu e ceva ce iei azi și arunci mîine). Nici măcar chestia aia că nu păstrează căldura nu e adevărată. Am și o oală de sarmale din același material și pot să zic că dacă las oala în cuptor după ce sînt fierte, se păstrează sarmalele calde pînă a doua zi. La ceaunul de mămăligă nu mă interesează să-mi păstreze căldura, că nu țin mămăliga în ceaun.

Așadar, care e avantajul vaselor de fontă ? (să nu-mi veniți cu chestia că alelalte-s de la țigani, și că nu se pretează la "obraze" fine, care vor să mănînce tradițional, că mă duc să mă tăvălesc de rîs).

Edited by stormwatch, 13 January 2011 - 20:30.


#13
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 22.03.2004
  • ID membru: 13,153
  • Locație: București
1 - Îți iei și afli.
2 - Îi crezi pe alții care au încercat mai multe.
Aliajul ăla e un înlocuitor ieftin și atât, restul sunt senzații. Acum o să vină cineva să explice cum că oțelul „inoxidabil” e superior cuprului sau că Tefal fac tigăi ok.
Toootul e ok dacă ești mulțumit; dacă vrei mai mult, cauți.

#14
Razvan1511

Razvan1511

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 368
  • Înscris: 12.03.2008
  • ID membru: 301,187
  • Locație: Bucharest

View PostAries(ro), on 13th January 2011, 20:28, said:

1 - Îți iei și afli.
2 - Îi crezi pe alții care au încercat mai multe.
Aliajul ăla e un înlocuitor ieftin și atât, restul sunt senzații. Acum o să vină cineva să explice cum că oțelul „inoxidabil” e superior cuprului sau că Tefal fac tigăi ok.
Toootul e ok dacă ești mulțumit; dacă vrei mai mult, cauți.


Ceaunele de la tigani sunt facute din cositor si nu stiu cat de bine este sa fierbi sau sa prajesti ceva in acel aliaj!?

#15
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,724
  • Înscris: 04.05.2006
  • ID membru: 76,159
Ha? :huh: Esti sigur?

#16
d-ardeleanu

d-ardeleanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 832
  • Înscris: 12.02.2008
  • ID membru: 288,024
  • Locație: FORD City
In ceaunul asta din fonta se face o mancare - la pirostii, sub foc de lemne - foarte gustoasa...
Poate trebuie emailat sau tratat cumva ?

#17
Aries(ro)

Aries(ro)

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,474
  • Înscris: 22.03.2004
  • ID membru: 13,153
  • Locație: București
Google it -> cast iron cooking.
Explică aici cum se face tratarea -> http://whatscookinga...astIronPans.htm

#18
d-ardeleanu

d-ardeleanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 832
  • Înscris: 12.02.2008
  • ID membru: 288,024
  • Locație: FORD City

View PostAries(ro), on 14th January 2011, 13:00, said:

Google it -> cast iron cooking.
Explică aici cum se face tratarea -> http://whatscookinga...astIronPans.htm
Mersi !
deci se pune / unge cu lei si se incinge la cateva sute de grade dupa care se raceste...
de incercat !
a fost cea mai buna ciorba pe care am mancat-o vreodata, cea fiarta la ceaun ...

Reclamă


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users