Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hosting fisiere excel

Placa Video Samsung 300E7Z

Clasa dreptunghi C #

The Equalizer
 De ce se schimba IP-ul la fiecare...

Comenzi bauturi alcoolice online ...

calculatorul bipaie 1-2 secunde s...

Horizon FullHD 39HL752
 O solutie pentru Romania

caut filme cu zombii

Problema router Msi-Rg54se - nu a...

Probleme instalare/ package manag...
 Problema afisare pagini browsere

Upgrade fb-link100 la fb-link200 ...

ocaua mica...ateista

FPS in CS:GO
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

TV Megavision DMQ-2035 prajit la 380V

  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607

Salutare,
  Ieri dimineata am avut neplacerea sa fiu victima clasicei fatalitati cu intreruperea nulului. Rezultatul - am primit 380 la priza, faza/faza. Mi s-au ars 2 televizoare si un monitor LCD Asus. Au scapat unitatea PC (slava Domnului, e o sursa de calitate - Nexus) si frigiderul. Unui vecin i s-au prajit o combina audio si sursa PC-ului.
  Am reusit sa repar monitorul, o siguranta ultra-rapida si o rezistenta, insa n-am rausit nimi cu cele doua TV. Ma intereseaza sa repar maca unul dintre TV, un vechi Megavision DMQ-2035, ca e plasat in bucatarie si ajuta la prepararea mancarii  :rolleyes:

  Este vorba de un DMQ-2035 cu sasiu C-52, cu STR50103. Nu se vede nimic plesnit, desi la un 380V ar fi trebui sa sara in aer ceva piese in alimentare. Nu pot sa-i verific tensiunile pt ca imi impusca imediat siguranta, e un scurt prin sursa, pe undeva. Am observat ca C802 (0.47uF/250V) este afumat intr-o extremitate, desi nu pare plesnit. R802 poate fi ignorat, l-am incercuit fara rost, iese spre bobina.
  In schema C802 (identic cu C801) este prezentat la 0.1uF, dar in TV meu are 0.47uF.
Eu sunt totalalmente amator, dar din vasta dvs experienta sper ca ma puteti ajuta cu un sfat, ce pica de obicei la un astfel de eveniment (380V), ce sa schimb, ce sa verific. Pun si cateva poze mai jos.

Va multumesc.

Attached Files


Edited by variovent, 30 May 2010 - 13:38.


#2
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
Metoda de test implica inserierea unui bec de 40-60W/220V  pe cablul de alimentare de la retea. Astfel ai sansa  sa verifici diodele din punte, condensatoarele, etc.

Vezi prima data si dioda zenner de 130V de la iesirea STR-ului.

#3
blisteringdejeu

blisteringdejeu

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 24.02.2009
  • ID membru: 422,559
verifica diodele redresoare,cele 4 asezate una langa cealalta,incepand cu D804(doar pe aia o vad,nu am schema)sigur e vreuna scurtcircuitata! verifica filtrajul de cca 100 micro la 400 v,conecteaza un bec de aprox 60 w in locul sigurantei,pana cand reusesti sa indepartezi scurtcircuitul! succes

#4
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
Statistic, nu rezista STR-ul, dioda zener si diodele din punte. Condensatorul are urme de la incalzirea data de R802( termistor PTC), dar nu este afectat.

#5
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607
mister_rf, blisteringdejeu, multumesc pt ajutor, domnilor. ######### pt metoda cu becul.
  Intr-advear, dioda R2KY conduce in ambele sensuri, e strapunsa. Condensatorii par buni (desi am sa schimb oricum cativa din jurul sursei), insa rezistentele de putere mare (in poza cele doua din stg-sus si R804) sunt decalibrate fata de valorile din schema:27? in loc de 22?, 1K? on loc de 680? etc. Mai degraba nu as schimba rezistentele, deoarece am schema de pe Internet si nu sunt sigur ca e cea pt C-52. Diodele din punte sunt bune toate.
  Deci, una la mana, dioda supresoare. Sa vedem STR-ul, n-am sa-l pot testa decat "pe viu". Sper sa M34300 sa fi scapat neatins, ca e destul de scump.

Posted Image

Edited by variovent, 30 May 2010 - 14:54.


#6
c.rusu

c.rusu

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 10.10.2005
  • ID membru: 49,511
  • Locație: Romania
1. Felicitari pentru modul in care ai prezentat defectul (schema , fotografii , masuratori) .

2. Este un sasiu fara separare galvanica . Nu-ti "pune mintea" cu el daca esti obosit . Rezistenta pielii scade si o atingere in zona defecta nu este foarte placuta .

3. Masoara cu multimetrul toate componentele active , inclusiv regulatorul - STR50103 (configuratie interna) si etajul final linii .
Verifica condensatorii electrolitici (de preferinta cu ESR-metru) . Chiar daca arata bine , un soc mare de tensiune poate genera tot felul de surprize .
Alimenteaza de proba , asa cum spun colegii , cu sarcina serie pentru limitarea curentului , de preferinta dintr-o sursa separata galvanic de retea .

Eu am intalnit CI scurtcircuit intre pinii 3 si 4 , in situatii asemanatoare .

Spor !

#7
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607
Multumesc mult pentru ajutor, c.rusu. Intr-adevar, binevenita mentiunea, e un montaj "socant" sub tensiune, o sa am grija sa "nu pun mana".
Sper ca maine sa pot reveni cu rezultate pozitive. O seara buna.

#8
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607
Succes! A trebuit sa inlocuiesc Dioda Zener si STR-ul, stabilizatorul era prajit si impusca dioda, apoi siguranta. Multumesc tutror celeor care m-au ajutat, nu as fi reusit fara ajutorul vostru, domnilor.

  Singura (mica) neplacere este ca, la pornire, imaginea baleiaza putin in plan orizontal, producand si un zgomot specific. De asemenea, imaginea este micsorata pe plan vertical, apar doua bare negre (si inainte de evenimentul 380 se intampla acest lucru). Dupa 3-4 minute, "dansul" imaginii se reduce mult, se stabilizeaza, insa barele raman acolo. Ma gandesc ca ar trebui sa schimb ceva C-uri cu valoare mica si tensiune mare? Am pus si un mic filmulet pt exempilificare (are si sunet, se poate auzi zgomotul specific de care vorbeam).
  Va multumesc mult.

http://www.fileden.c...1//MVI_0227.avi

Edited by variovent, 31 May 2010 - 17:16.


#9
mihaicozac

mihaicozac

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,241
  • Înscris: 05.12.2005
  • ID membru: 56,263
  • Locație: Luftenberg, Austria
ai condensatoare uscate in vertical sau alimentarea lui

#10
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti

Posibil ca efectul sa fie dat de condensatorul de 150uF/400V, ce redreseaza tensiunea de retea.


Attached File  brum_retea.GIF   41.49K   114 downloads

#11
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607

View Postmihaicozac, on 31st May 2010, 18:31, said:

ai condensatoare uscate in vertical sau alimentarea lui


  Baleiajul vertical este modulul cu AN5515, asa este ? Ma ocup de el maine.
Multumesc pt informatie.

View Postmister_rf, on 31st May 2010, 19:05, said:

Posibil ca efectul sa fie dat de condensatorul de 150uF/400V, ce redreseaza tensiunea de retea.


Attachment brum_retea.GIF

Il schimb negresit. mister_rf, esti un adevarat specialist in domeniu, ai avut dreptate si cu DZ, si cu STR-ul.
Tot respectul.

Edited by variovent, 31 May 2010 - 20:33.


#12
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607
Salut,
  Am inlocuit peste 20 de condensatoare. Imaginea s-a stabilizat, nu mai "tremura" deloc, nu mai produce acel zgomot, insa in continuare imaginea este comprimata pe verticala  :unsure:
Singurul condensator importanat pe care nu l-am schimbat este C311 de 220uf/35V (de la baleiaj vertical), nu am gasit la magazinul respectiv, dar rezolv maine. E pozibil ca C311 sa fie cauza? Un sfat de specialitate va rog?
  Multumesc mult.

Edited by variovent, 01 June 2010 - 19:15.


#13
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607
Am rezolvat cu geometria imaginii si totul a fost OK pentru cateva saptamani. Apoi...
Televizorul facea probleme cateodata din cauza cablului intern de la mufa antena la modul. Azi am decis sa il repar si, am zis, daca tot il desfac sa schimb si condensatorii din placa tubului cinescop. Proasta idee.
La pornire mi-a impuscat siguranta. Nu intelegeam de ce. Am conectat o lampa cu bec de 60W in locul sigurantei si am scos cablul de la bobina demagnetizare - se stingea becul! Asa ca am decis sa-l pornesc fara bobina demagnetizare - becul s-a aprins putin si mi-a ars STR50103 de la stabilizare!
Nu inteleg ce s-a intamplat de este in scurt fara ca eu sa umblu la etajele de putere.
Va multumesc frumos, orice ajutor este binevenit.

Edited by mister_rf, 22 June 2010 - 14:07.
QUOTE INUTIL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


#14
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002
  • ID membru: 2,234
  • Locație: Bucuresti
Posibil ca sa nu mai ai izolare galvanica fata de masa mufei de antena.

#15
variovent

variovent

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 381
  • Înscris: 30.05.2010
  • ID membru: 594,607

View Postmister_rf, on 22nd June 2010, 15:09, said:

Posibil ca sa nu mai ai izolare galvanica fata de masa mufei de antena.


Am sa iau maine un pumn de sigurante, schimb STR50103 si il pornesc fara modulul mufa antena.
Ce ma nedumireste este de ce, chiar si fara STR (l-am scos dupa ce l-a prajit) imi aprinde becul daca introduc mufa de la bobina demagnetizare. PTR-ul?...
  Multumesc mult si scuze pt quote.

Edited by variovent, 22 June 2010 - 15:50.


#16
emilfr

emilfr

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 09.09.2007
  • ID membru: 224,098
http://www.tvservice.org/node/79

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users