Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Tomatele

* * * * - 8 votes
  • This topic is locked This topic is locked
18151 replies to this topic

#5473
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Buna ziua Florin, buna ziua tuturor. Ca si timpurietate, din punctul meu de vedere, la plantare pe 1 aprilie, toate soiurile care le-am cultivat eu, s-au copt cam in acelasi timp. Inclusiv anul trecut, la Gravitet, am plantat un solar cu o saptamana in urma celuilalt, dar nu au fost diferente....ideea e ca cel din urma l-a ajuns pe cel dintai. Parca, din cate retin, cel mai timpuriu a fost Platus...am recoltat cam cu 10 zile inaintea oricarui soi. O sa repet faptul ca samanta e cea mai ieftina cam din orice cultura. E cel mai mic cost raportat la intretinerea recoltei. La 2000 de fire spre exemplu, Gravitet va costa in medie cu 20 25 de bani mai mult fata de altele...vor fi 4-500 de ron in plus, dar diferenta se recupereaza din recolta. Timpurietate prea mare la o recolta neprotejata nu cred ca va fi una prea buna raportat la perioada in care oamenii de rand vor avea si ei rosii in gradinile lor, in sensul in care nu cred ca vei reusi sa iesi cu 2 saptamani inaintea lor. Si eu vand totul en-gross si majoritatea celor care produc tone de legume pe saptamana Sunt foarte putini cei care vand productii mari in piata, la masa, dar vand in mai multe puncte...4 5 6 mese. Rosiile se vand cel mai bine pana in august la inceput...maxim pana atunci. Perioada concediilor incepe cam din 15 iulie si dureaza pana in 15-20 august, e o perioada cam moarta si ideal ar fi ca pana atunci sa vinzi grosul culturii. Anul trecut a fost un an foarte capricios in mare parte a tarii. In prima jumatate de an a fost cu furtuni si vijelii cam in toata tara, in afara de zona de vest, fapt care a condus la distrugerea recoltelor de tomate, inclusiv a solariilor. Acest aspect a condus la un pret foarte bun la rosii anul trecut.Mai adaugam faptul ca in general, multi producatori din restul tarii nu se inghesuie la hibrizi scumpi cand vine vorba de tomate. Eu am vazut prin piete si depozite rosii de prin tara, dar mie unul, nu mi-au placut din punct de vedere al aspectului comercial. Poate ca voi ati vazut mai frumoase, dar ce a ajuns in vest, erau departe de acele de aici. In vara veneau dube de prin Valcea, Prahova, Brasov, Arges la incarcat la Oradea pe motiv ca in Sud era prapad la culturile de tomate din cauza vremii. De la jumatatea anului, in sud din cate stiu a domnit seceta, iar vestul a fost foarte mustos.... Ideea e ca eu cultura de ardei care am avut-o in camp, nu am irigat-o de mai mult de 5 6 ori, tot sezonul. Asta a fost povestea pretului de anul trecut la tomate. Pentru 2015 eu sunt un pic sceptic....fapt pentru care nu voi umple toate solariile cu tomate. Las unul pentru Kapia....Ma gandeam sa pun si vinete, dar nu au dorit ai mei, fiind satui de hectarele avute in trecut si ii cred pe cuvant.... Va fi un fel de loterie.

#5474
BadJoke

BadJoke

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 258
  • Înscris: 29.06.2004
@serrifu toata stima pt ce faci... dar si mai multa stima pt ca impartasesti cu noi din experienta ta. E un lucru mare. Mersi in numele meu si in numele colegilor gradinari forumisti. O sa iti urmez sfaturile pt tomate. O sa incerc niste Magnus si niste Gravitet.

P.S. Pentru ca semintele de tomate de anul acesta sunt deja cumparate o sa am loc de numai vre-o 100 de tomate pt testat. Daca mai vrea cineva sa impartim un plic de 500 Gravitet dati un semn aici.

Edited by BadJoke, 30 January 2015 - 12:01.


#5475
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Am precizat de mai multe ori ca aceste semideterminate au prostul...sau pentru mine, bunul obicei de a orbi la varfuri. De aceea semideterminatele au un rod abundent la etajele inferioare. Acest fenomen se intampla la etajele 2 3 4 .... am explicat in posturile mele cum se lucreaza cu ele, dar nu stiu cat de clar este fara un filmulet. Voi incerca sa fac unul in momentul in care voi avea tomatele plantate si se va intampla acest fenomen. V-am atasat o poza cu Platus F1 si acea orbire, careia se datoreaza rodul foarte abundent in partea de jos si am marcat zona in care  avut loc acel fenomen. In momentul in care copilesti etajele respective, trebuie sa vezi daca bratul principal are sau nu continuitate. Acea continuitate la varfuri se obtine prin observarea florilor. Daca varful are un urmatorarele roduri sub forma a 2 buchetele de bobocei de floare, unul care se vad bobocii diferentiati clar si urmatorul sub forma unui buchet foarte foarte mic, atunci e bun. Daca varful se termina intr-un singur buchetel si fara unul mic mic la varf, atunci ala e orb si trebuie plecat in sus cu "copilul". Mai bine de atat nu pot explica. Poza nu e facuta la mine, dar am avut si eu asa ceva la Platus, doar ca nu s-au copt chiar asa:)

Am facut cu bold tot postul deoarece consider ca e de o importanta cruciala pentru cei ce doresc sa abordeze semideterminatele pe doua brate. scaiba cu s mic, daca domnia voastra considera ca e prea gros, o sa va rog sa-l editati si sa-l subtiati in consecinta:) . Stima

Nu in ultimul rand, va multumesc din suflet pentru aprecieri. Aceleasi aprecieri le am si eu vis-a-vis de domniile voastre.

Attached Files



#5476
regeleflorilor27

regeleflorilor27

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 01.01.2014
Hmm,multumesc pentru precizari Mihai,de fapt diferenta de pret anul acesta la mgnus fata de gravitet de ex e foarte mica nu e importanta si Gravitet m-a multumit atat din punc de vedere al productivitati cat si gust,aroma,culoare,am avut un etaj cu 25 de rosii
Si eu pariez pe un pret slab la rosii anul acesta daca nu intervin alti factori in special meteorologici,caci in general un an nu e ca celalalt,incercam alte nise de piata,eu am iesit multumitor anul trecut si cu vinetele(Aragon),dar ma gandeam la o cultura de rosii in camp in cantitate mai mare care sa sustina un pret mic,baiul e ca rosiile inseamna multa manopera,si vremea te face preaf intr-o clipa,eu stiu anul trecut o zi a facut diferenta in sensul ca au inghetat rasadurile apoi a fost vreme de plaja
Pacat ca nu avanseaza stinta cum vrem noi,imi comandam si eu soare si ploaie de ceva banuti ::))

#5477
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Daca vrei sa faci treaba buna, se poate, doar ca trebuiesc palisate corespunzator, iar pentru camp recomand hibrizi care merg pe un singur brat. Pe langa palisare, mai trebuie si o plasa de umbrire, care va fi foarte sensibila la vant atunci cand va fi uda...Trebuie ancorata bine si des ca sa nu o rupa.

#5478
regeleflorilor27

regeleflorilor27

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 01.01.2014
Ai in minte un model bun de palisare? unul experimentat? caci eu un an am avut pe pari si e simplu dar costa mult parii,anul trecut  e multa muncaam facut ca la castraveti in v si cu 2 randuri de sfoara dar nu a fost ok

#5479
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Stimate coleg, in V daca le palisezi, nu e prea bine, ca se cam sufoca una pe alta, acolo la varf. Idei de palisare am si pentru camp, dar nu stiu sigur daca se justifica. Am vazut si ceva profi facut, care corespundea cu ce aveam eu in minte la o anumita perioada. Am si cumparat vreo 200 de stalpi de beton in acest sens, dar am renuntat la idee pe parcurs. Mai vine si problema, ca de la o vreme, va trebui sa muti tot sitemul, mai in fata sau mai in spate, ca sa mai rotesti cultura. Cunosc pe cineva care face o astfel de cultura si anul trecut au mutat toata structura mai in fata....Nici nu doresc sa imi imaginez volumul de munca si mai ales ce efort fizic intens a presupus, deoarece structura e foarte solida.

Metoda la care m-am gandit eu, ar consta din niste stalpi, fie de beton, fie de salcam, introdusi 70-80cm in pamant. Daca raman afara 2m, sunt de parere ca e suficient pentru cultura la camp. Atunci, acesti stalpi, bine aliniati, ar trebui sa aibe deasupra lor o teava sau ceva metalic, gros, cu un mic ghidaj pentru sarme, ca un stalp, sa-ti sustina doua randuri. La fiecare rand,pe stalpii din capete, unde ancorezi sarmele, ar trebui ca acel stalp sa aibe pusa o contra, pentru a nu se inclina inspre interior sub greutatea plantelor. Sunt de parere ca distanta dintre stalpi, pe rand, ar trebui sa fie de maxim 3 metri. Aceeasi treaba pentru urmatoarele randuri, avand caile de rigoare intre duble.....Cam 1.5metri intre randurile de stalpi  

Ce am mai vazut eu, anume acea structura foarte solida, era facuta aproximativ cu am zis eu, doar ca toti stalpii, si pe lungime si pe latime, erau legati intre ei in partea de sus...Structura era un fel de paralelipiped....a fost destul de scumpa, dar cu siguranta va rezista.

Consider ca decat sa investesti masiv intr o astfel de structura solida, mai bine faci un solar si esti ferit cel putin de capriciile vremii.

In cazul in care voi trece pe langa acea structura si va fi uscata calea de acces inspre ea, ma voi opri si voi face niste poze pentru doritori. Nu promit nimic:)

#5480
driver84

driver84

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 755
  • Înscris: 25.09.2010
@serrifu ,ai toata stima si aprecierea mea,as avea si eu 2 intrebari,in fiecare an pierd florile de la et 5,tras la indigo an de an si anul trecut se desprindeau gogonelele mari gata sa dea in parga o perioada lunga de timp + la unele se rupea ciorchina cu totul ca in poza.

Attached Files



#5481
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Si eu am patit sa mi se rupa ciorchinii de rosii, de grei ce erau. Marile ferme folosesc un sistem de ancorare inclusiv pentru ciorchini. Nu avem ce sa le facem, sunt prea grei...Poate planta e si prea cruda, in sensul in care, un consum mai mare de Azot, o va face mai frageda....implicit mai verde:). Si eu am patit asa, faza cu cazutul florilor. Am postat pe aici cam ce-ar fi de facut. Ca sa nu cada, din punctul meu de vedere ar trebui facut in felul urmator:
1. Aerisit generos solarul, De ce? La hibrizii mai sensibili, precum cei mentionati mai sus, apare problema tolerantei polenului la 40 de grade Celsius. In momentul in care a sarit temperatura de acest prag, gata...nu mai leaga. Nu toate sunt asa. Corvinus mi-a legat absolut fiecare floare anul trecut, pe cand Gravitet, a avortat la acel etaj, dar din pacate, Gravitet are un aspect comercial mult mai bun decat Corvinus....
2. Ar trebui folosit Revital la fiecare doua saptamani in concentratie de 0.1%. Eu il folosesc si la plantare in aceeasi concentratie, imbaiez ghivecele inainte de a le pune in sol. Asigura o mai buna inradacinare.
3. Uneori, poate si aportul de ingrasaminte/microelemente nu le este suficient..dar asta o las cu semnul intrebarii, nu sunt cel mai sigur. Daca ar lipsi, le-ar lega si le-ar face mici...In continuare mizez pe cele doua puncte de mai sus.... Aerisit generos, eventual plasa de umbrire si aplicatul de Revital.

Luand exemplul unei culturi de nedeterminate(pe care eu nu o fac din motivele mentionate in posturile precedente), plantate la 1 aprilie si abordand o cultura prelungita, adica...pana le ingheata Domnul, ca si costuri cu stropitul, treci de 600-700ron lejer/100mp, asta daca le stropesti saptamanal.. Am zis nedeterminate, deoarece cu astea poti ajunge si la 5 6 metri, cu conditia sa le lasi in jos. Eu abordand semideterminatele, stropesc mai putin ca si perioada, deoarece scot plantele afara prin septembrie.

#5482
driver84

driver84

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 755
  • Înscris: 25.09.2010
O sa incerc cu Revital ,anul acesta, intr-adevar sunt f incarcate pana la et 5 si ma gandeam ca nu mai poate duce planta,acesta fiind motivul ca nu leaga,inca nu apuc sa culeg mult sa eliberez planta. Apropo de nedeterminate(exceptie cele care merg pe substrat),hai sa fim seriosi, orice hibrid ar fi, recolta este concentrata pe  max 6-7 etaje si aici ma refer la fructe de calitate,culoare,uniformitate,textura,restul etajelor nu mai corespund si eu am clienti pretentiosi.
.

#5483
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Nici la mine nu au dat un randament prea bun cele nedeterminate...Poate nici nu au fost cultivate ca la carte....

#5484
laum

laum

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 22.09.2005
Am dat o cautare dupa Revital dar n-am gasit ce contine, doar ca e biostimulator si cum se foloseste, ai ceva date in acest sens?

#5485
serrifu

serrifu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,085
  • Înscris: 25.02.2010
Stimata laum, nu stiu sigur ce contine...Nu am cercetat. Stiu doar ca nu l-am folosit anul trecut si nu a fost bine. Eu recomand utilizarea lui....Sau, ma rog, persoanele autorizate mi-au spus asa ceva.).

#5486
ionutz_t

ionutz_t

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 373
  • Înscris: 14.10.2007

View Postdriver84, on 30 ianuarie 2015 - 20:25, said:

@serrifu ,ai toata stima si aprecierea mea,as avea si eu 2 intrebari,in fiecare an pierd florile de la et 5,tras la indigo an de an si anul trecut se desprindeau gogonelele mari gata sa dea in parga o perioada lunga de timp + la unele se rupea ciorchina cu totul ca in poza.

chiar ieri am vazut un filmulet cu o sera de rosii cultivate pe substrat de vata unde au prezentat si cum fac ei pentru a nu se rupe ciorchinele, sub incarcatura mare.

Attached Files



#5487
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,616
  • Înscris: 25.11.2007
Apropo de filmulete, 12 minute interesante cu Costel Vanatoru si tomatele + vinetele aflate in diverse stadii de cercetare si omologare la Buzau.

http://www.tvrplus.r...UGWa54.facebook

Edited by jumborom, 01 February 2015 - 22:04.


#5488
Hapygarden

Hapygarden

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,199
  • Înscris: 15.05.2014
Jumbo, tot ce a prezetat domnul Vanatoru sint soiuri vechi care sint in piata de seminte de multi ani - mai putin poate Green Zebra (anii 80) prezentata pe final al carei creator Tom Wagner este inca in viata.
Poti sa ne lamuesti putin in ce consta activitatea de ameliorare a celor de la Buzau? - vorbim de soiuri perfect adaptate la conditiile noastre de cultura
Mai intresant mi se pare de la minutul 12 incolo. Aur pentru cei cu spatiu putin sau cu solul incarcat de boli si daunatori din lipsa rotatiei.
Metoda a fost testata cu succes si de mine anul trecut.

Attached Files


Edited by Hapygarden, 02 February 2015 - 00:13.


#5489
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,001
  • Înscris: 28.09.2012
Pfoai de mine ce gradina de ghivece are acolo domnul ala din Pantelimon Posted Image

#5490
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Frate, e gradina danei, dar din ce data e emisiunea ca eu ma uit pe.tel si nu prea se suprapune ce vad cu ce discutati voi

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate