Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Tomatele
Last Updated: Jul 02 2019 22:28, Started by
mirceabadea2010
, Apr 30 2010 21:25
·
0
#4807
Posted 27 August 2014 - 21:14
Ai mei au terminat de făcut tura doi de bulion... Până acum au ieșit 100 de litri, fiert de abia curge din sticlă. Mai este de cules încă o tură, dar nu mai bag la bulion. La Rio Grande, Caspar și San Marzano am observat că apare o dungă albă în pulpă, ca un fel de pieliță dură... O fi o boală sau așa sunt ele? Îmi pare rău că nu am făcut poze. Nici nu știu ce să pun la anu' special pentru bulion...
|
#4808
Posted 27 August 2014 - 21:30
Va recomand Asterix pentru conserve. Sunt carnoase si iese un suc si un bulion.... deliciu.
|
#4809
Posted 30 August 2014 - 16:39
Am vazut azi rosiile de la o matusa de-a mea de la tara. Mari, frumoase, sanatoase. Stropite doar cu zeama bordeleza, insa mi s-a parut cam des, o data la 5-6 zile. Au mai fost plante atinse de mana, insa au rupt frunzele atacate si , combinat cu stropirea de care am amintit, au rezultat rosii super bune si sanatoase. La vecini si in general, la majoratitatea locuitorilor din localitatea respectiva, tomatele s-au manat in proportie de 80%.
Deci, se poate si fara chimicale, chiar ieri imi spunea un precupet la piata ca cine spune ca nu stropeste rosiile cu chimicale, minte. E, acum m-am convins ca nu e chiar asa, probabil secretul este sa te tii de rosii, sa le ingrijesti si , mai ales, sa le stropesti la timp. Acum nu stiu daca e sanatos sa le stropesti de atatea ori cu zeama bordeleza, probabil le-a stropit de vreo 10 ori, insa asta e alta discutie la care nu ma pricep, poate stie mai multe vreun coleg. Edited by sov, 30 August 2014 - 16:39. |
#4810
Posted 30 August 2014 - 18:08
Depinde de an, anul asta a fost f bun si la mine si n`a fost nevoie de chimicale mai deloc. Ceva piatra vanata si insecticid. 2014 n`a fost asa canicular + multe ploi si asta a contat mult daca grindina te`a ocolit, e prima data in ultimii 5 ani cand o sa culeg rosii din gradina pana vine inghetul.
Stai sa vezi ce`nseamna an prost cand nu iesi cu rosiile din August indiferent ce faci. D`aia cel mai sigur e un solarel si tratamente putine si cu cap. |
#4811
Posted 30 August 2014 - 20:14
Mm, eu intelesesem ca din contra, anul acesta a fost un an prost, prin prisma frecventei ridicate a ploilor , majoritatea celor cu care am vorbit, s-au plins ca li s-au manat rosiile, tocmai din cauza verii foarte ploioase.
|
#4812
Posted 30 August 2014 - 21:25
Anul ăsta a fost foarte capricios... A plouat ca la potop chiar și cu soare plus vreo trei runde de piatră pe la mine la Vrancea. În grădină e o enciclopedie de boli nu alta...
|
#4813
Posted 31 August 2014 - 09:35
Si totusi e ceva ce nu-mi place la gradinarit
Stropitul de orice fel. Nu substratul chimic al stropirii, ci activitatea insasi, de la prepararea solutiei la spalarea instrumentelor. Cel mai multumit sunt atunci cand decid ca nu este nevoie de stropire. Asa am reusit sa castg 5 milioane de acarieni pe cm patrat. |
#4814
Posted 31 August 2014 - 11:23
Frumusetea unei activitati necomerciale . Cand produci doar pentru familie poti decide lejer ca nu stropesti si sa iti asumi consecintele.
Mai ales daca ai ajuns in acea parte a sezonului cand camara e plina si te-ai cam saturat de rosii proaspete (daca se poate asa ceva) Cand trebuie sa ai ce pune pe taraba nu prea iti mai permiti luxul asta. Altminteri peste iarna stai flamand si cu becurile stinse. |
#4815
Posted 31 August 2014 - 14:09
meganedoi, on 31 august 2014 - 09:35, said:
Si totusi e ceva ce nu-mi place la gradinarit Stropitul de orice fel. Nu substratul chimic al stropirii, ci activitatea insasi, Nici mie nu-mi place, chiar urasc. Nu am o masca profesionala, folosesc ceva gen masca pentru gripa, probabil inhalam mai multi aerosoli cu chimicale decat am fi mancat de pe legumele cumparate. Nu e un subiect care ar putea sta in top dar cred ca e destul de important, nu stiu daca poate fi deschis topic separat sa ne permine moderatorul sa discutam aici. Voi ce parere aveti despre inhalarea vaporilor de chimicale in procesul de stropire. Ce echipament de protectie folositi ? |
#4816
Posted 31 August 2014 - 15:19
Pana anul trecut pentru a face bulionul fierbeam sucul pana devenea pasta foarte vascoasa (dura si 4 ore sa scada un ciaun de 5 kg).
Anul acesta cineva mi-a spus ca dupa ce da prin masina trece si prin strecuratoare si astfel mai inlatura o parte din apa, care oricum se evapora la fierbere. Am incercat si eu dar se infunda imediat sita strecuratori cu pulpa (daca frec sita cu degetul se duce si din pulpa) Aveti vreo metota mai ingenioasa de a face bulionul mai repede (cineva spunea intr-un post ca a facut 100kg - cu metoda mea imi trebuie o viata de om)? Edited by vdingo11, 31 August 2014 - 15:21. |
|
#4817
Posted 31 August 2014 - 15:42
Eu, dupa ce dau prin masina las ceunul o ora si toata apa din rosie se strange la suprafata. O arunc si mai las iar juma' de ora sa se mai stranga si iar arunc. Asa scap de cativa litri de apa care ar fi lungit cu mult timpul de foc.
|
#4818
Posted 31 August 2014 - 16:34
Dupa ce se dau rosiile prin masina, se aseaza vasul pe sursa de foc si pana sa dea in clocot se separa pulpa de suc /apa, pulpa urca si sucul ramane in partea de jos a vasului. Se vede la ochi cum da sa se umfle, moment in care se introduce in vas un furtun subtire si se trage sucul.
Operatiunea poate fi repetata de cateva ori la interval de cateva minute, in functie de intensitatea focului. Totul trebuie facut inainte de inceputul fierberii! Daca este prea devreme sucul nu este separat, daca ati scapat si a inceput sa fiarba se amesteca cele 2 parti. Sucul / apa. nu se arunca, oricum nu se poate trage la milimetru (eu las special sa curga si ceva pulpa) se fierbe separat cu sare, ardei si leustean / taiate marunt, iarna se poate consuma ca atare si la acrit ciorbele. Atentie la operatiunea cu furtunul, sucul este fierbinte in momentul tragerii! Se poate si lasa sa stea compozitia o ora, doua / inainte de punerea vasului pe foc... dupa care la fel se trage din partea de jos sucul / apa. Timpul de asteptare este in functie de cantitate. Edited by laum, 31 August 2014 - 16:41. |
#4819
Posted 31 August 2014 - 17:28
Ca tot vorbeam de lup in acelasi timp in care il trageam de coada
Attached Files |
#4820
Posted 31 August 2014 - 18:05
Hapygarden, on 31 august 2014 - 11:23, said:
Frumusetea unei activitati necomerciale . Cand produci doar pentru familie poti decide lejer ca nu stropesti si sa iti asumi consecintele. Mai ales daca ai ajuns in acea parte a sezonului cand camara e plina si te-ai cam saturat de rosii proaspete (daca se poate asa ceva) Cand trebuie sa ai ce pune pe taraba nu prea iti mai permiti luxul asta. Altminteri peste iarna stai flamand si cu becurile stinse. Decizia pentru anul viitor este deja luata. Subscriu la bolduire. Se poate! |
#4821
Posted 31 August 2014 - 20:51
Nu sunt de acord cu aruncarea nici unei picaturi din zeama de rosii.
Brrr...sunt terifiat de ce citesc |
|
#4823
Posted 31 August 2014 - 21:37
Char astazi mezina me de 4 ani a intrebat de "citronada de rosii"
|
#4824
Posted 31 August 2014 - 21:47
eu fac bulionul de pe o zi pe alta. sucul il pun intru-un butoi si a doua zi de dimineata trag cu un furtun toata apa care s-a decantat la fundul butoiului. si nu e putina apa.ai sa ramai surprins cata apa se aduna.recomand pentru fierbere un arzator cumparat de la rusi pentru ceaun
|
Anunturi
▶ 3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users