Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

In cautarea espresso-ului perfect

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
2893 replies to this topic

Poll: CUm preferi sa-ti bei cafeaua? (440 member(s) have cast votes)

Espresso sau la cana?

  1. Un espresso mic si delicios imi da fiori (283 votes [64.03%])

    Percentage of vote: 64.03%

  2. Fara o cana sanatoasa nu iau startul (159 votes [35.97%])

    Percentage of vote: 35.97%

Vote Guests cannot vote

#1
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005
Salutare,
Ne mutam de pe topicul destinat espressoarelor pentru a patrunde mai adanc in tainele acestei licori minunate. Am tras concluzia acolo ca nu e de ajuns doar sa ai un aparat (chiar scump) ci iti mai trebuie si o rasnita buna, tehnica si accesorii. Asta in cazul espresoarelor semiautomate. Acestea sunt de preferat in cazul in care iubesti aceasta arta sublima si ai rabdarea necesara de a calatori prin secretele prepararii unui espresso...perfect daca se poate. Daca te informezi vei fi uimit sa descoperi ca poti obtine acasa rezultate chiar mai bune decat la cafeneaua din centru sau decat la serviciu unde seful v-a cumparat cu multe sute de euro un espressor automat.

Va asteptam aici cu pareri, materiale multimedia, link-uri, documente sau orice credeti ca ar fi de folos "partidului"!

Spor,

Edited by Lyvyoo, 29 April 2010 - 21:33.


#2
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,109
  • Înscris: 05.06.2002
ceva yummy pt voi:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/q6-BPQLOafo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#3
Lucian BLK

Lucian BLK

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 274
  • Înscris: 28.04.2006
Eu prefer oricand acel espresso mic si delicios ce-l gasesti prin cafenelele mai rasarite si-l prepara italienii atat de bine .... Apropo de italieni, am avut ocazia de-a cunoaste un italian care facea o cafea foarte buna la machineta mocca! Foarte buna! Momentan, dupa cum spuneam si pe topicul dedicat, sunt in cautarea unui esspresor cat mai ok, apoi va urma rasnita ...

#4
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005
un filmulet educativ
http://cafegiu.blogs...o-adevarat.html

cu mentiunea ca as schimba usor titlul in Cum NU se face un cappucino adevarat

Erori evidente usor de sesizat
1. Din nu se stie ce motive, omul pur si simplu pocneste, in mod repetat, cu forta, tamperul de portafiltru. Este total contraindicat sa faci asa ceva, in urma 'ingenioasei' manevre vor rezulta multiple fracturi in puc care vor conduce la fenomenul numit channeling cu rezultate directe si nefaste asupra cafelei.
Deci pe linga ca nu ajuta, va strica iremediabil. Decit sa bati in halul ala, e mai bine de 1000 de ori sa nu bati deloc.
Desigur, distributia cafelei in portafiltru este extrem de importanta, pentru acasa recomand WDT, Weiss Distribution Technique

2. Timpul de extractie al espresso-ului este jenant, 13 secunde ....

Ok, oricine poate gresi din cind in cind, nicio problema. Dar mi se pare cu adevarat grav mostra de nonprofesionalism. In loc sa arunce respectiva bautura si sa faca un espresso ca lumea, omul continua nestingherit, deseneaza trandafirasul si bautura este livrata cu zimbetul pe buze ...
Cum era sloganul ala tembel de la bristot? asa, da, noua generatie de barista   :coolspeak:

Deci daca la nivel profesionist lumea e dezinteresata sa faca lucrurile cum trebuie, nu trebuie sa mire pe nimeni ca si la nivel amator nivelul de interes este scazut.

#5
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005
L-am invitat si pe cafegiu pe topic. Are cu siguranta multe de impartasit cu noi. De fapt l-am invitat de mai demult insa nu a raspuns in niciun fel invitatiei...

 Torin, on 30th April 2010, 21:21, said:

1. Din nu se stie ce motive, omul pur si simplu pocneste, in mod repetat, cu forta, tamperul de portafiltru. Este total contraindicat sa faci asa ceva, in urma 'ingenioasei' manevre vor rezulta multiple fracturi in

Sa stii ca am vazut si eu practica asta la mai multi barmani. Coincidenta sau nu, aveau legatura sau erau scoliti la Bristot... Practic de aia a ajuns tamperul meu din custodie  asa, de la lovituri de astea.

#6
Torin

Torin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 222
  • Înscris: 02.01.2005

 Lyvyoo, on 30th April 2010, 23:14, said:

L-am invitat si pe cafegiu pe topic. Are cu siguranta multe de impartasit cu noi. De fapt l-am invitat de mai demult insa nu a raspuns in niciun fel invitatiei...
acum pe bune, mi se pare cam agresiv ce faci tu. Nu inteleg de ce tot tragi de unul si de altul, cine are dorinta sa impartaseasca ceva va veni singur, nu vad ce l-ar impiedica. Topicul e sticky si forumul asta nu e chiar cel mai ascuns loc al internetului incit sa fie de negasit :D
Nu in ultimul rind, 'cafegiul' imi pare mai interesat de advertising decit de cafea in general si espresso in particular. Cafeaua e pentru el un mijloc, nu un scop, asta e feelingul meu citind pe acolo.

In alta ordine de idei, nu-mi plac cuvintele pompoase, astea cu partidul, arta, espresso-ului perfect .... Sint vorbe goale, cel putin deocamdata, fara acoperire in stiinta, practica, experienta.
Sa revenim cu picioarele pe pamint, 99.9% dintre noi sint inca in cautarea 'drinkable shot' cum ar zice baietii de pe forumurile de specialitate :) Perfectiunea e la ani lumina distanta.

Mi se pare ca informatiile se asimileaza foarte greu. La cite resurse exista, am postat si eu citeva, la ora asta trebuia sa discutam chestii ceva mai avansate, in niciun caz sa ne intoarcem mereu la basic. Din punctul asta de vedere Fane, fara prea multe vorbe, si-a fixat obiective si le-a atins. Atit dpdv tehnic cit si al aparaturii.

Altfel, Nero a spus o chestie gen ca n-are rost sa ne batem capul cu espressoarele ca sint niste simple electrocasnice si trebuie tratate ca atare. Desi in mod absolut e o aberatie, in mod relativ, raportat la publicul tinta al forumului, afirmatia lui are o valoare de adevar considerabila. Lumea care se perinda pe aici cam asa vede lucrurile, espresorul trebuie sa livreze cafele asa cum masina de spalat spala, cuptorul cu microunde incalzeste mincarea samd

Lyvyoo said:

Sa stii ca am vazut si eu practica asta la mai multi barmani. Coincidenta sau nu, aveau legatura sau erau scoliti la Bristot... Practic de aia a ajuns tamperul meu din custodie  asa, de la lovituri de astea.
Da, ciudat e ca bristot parca vine din Italia si italienii sint nonviolenti si nu abuzeaza de forta in prepararea espresso, nu numai ca nu pocnesc deloc, aproape ca nici nu tampeaza :) Deci pare a fi o 'inventie' romaneasca.
Am atasat un tamper Concept Art care vine cu un inel de cauciuc special pentru pocnire. A se observa unde e plasat, pe cant, pentru ca daca alegi sa pocnesti (usor) o faci cu cantul, nu cu talpa.
Intr-adevar, exista discutii a pocni vs a nu pocni. Scopul pocnirii ar fi sa aseze cafeaua, sa se distribuie. Daca alegi sa o faci, ideea e sa pocnesti foarte foarte atent si usor, aproape insesizabil. Cum in practica e greu sa controlezi o pocnire f f usoara, e mai indicat sa gasesti alte metode de distribuire a cafelei. Dupa cum am mai zis, consecintele unui pocnit mai barbatesc sint dintre cele mai rele. Si la nivel de top, foarte multi campioni mondiali barista au cistigat fara nicio pocnire.

Attached Files

  • Attached File  1411.jpg   28.37K   209 downloads

Edited by Torin, 01 May 2010 - 07:36.


#7
cafegiu

cafegiu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 22.02.2010
Salut,

ajungeam mai demult pe forumuri daca softpedia trimitea mailurile de activare la timp. In momentul in care iti vin a doua zi... uiti de ce ai ajuns acolo in primul rand. ;)

M-am apucat sa scriu despre cafea pentru ca nu prea scria nimeni. Nu sunt un barista, sunt un prosumer. Voi aveti dreptate educatia in domeniul cafelei in Romania este egala cu zero.

I-am pus videoclipul lui Lucian pe blog pentru ca nu prea erau la vremea respectiva materiale video facute in Romania .

Intre timp s-au mai facut cateva, in care mi-am bagat eu nasul de data asta - le gasiti pe youtube.com/cafegiu. Doua din materiale sunt tot cu Lucian si cu Bristot (nu am luat nici un ban pentru asta ;p), vor urma si altele cu alti barista - am cunoscut cel putin inca trei barista foarte buni zilele astea la National Barista Championship.

Ideea cu cafegiu.ro - este una de presa a cafelei in Romania - deci nu e o platforma inchisa - la ora actuala site-ul este in reconstructie (a fost infectat si facut praf - asta patesti cand webdeveloperii lucreaza pe windows).

Asa ca daca va pasioneaza sa scrieti despre cafea, cafenele, cafetiere sau cafegii sunteti bineveniti.

Edited by cafegiu, 01 May 2010 - 09:09.


#8
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005

 Torin, on 1st May 2010, 08:28, said:

acum pe bune, mi se pare cam agresiv ce faci tu. Nu inteleg de ce tot tragi de unul si de altul, cine are dorinta sa impartaseasca ceva va veni singur, nu vad ce l-ar impiedica. Topicul e sticky si forumul asta nu e chiar cel mai ascuns loc al internetului incit sa fie de negasit :D
Nu in ultimul rind, 'cafegiul' imi pare mai interesat de advertising decit de cafea in general si espresso in particular. Cafeaua e pentru el un mijloc, nu un scop, asta e feelingul meu citind pe acolo.

In alta ordine de idei, nu-mi plac cuvintele pompoase, astea cu partidul, arta, espresso-ului perfect .... Sint vorbe goale, cel putin deocamdata, fara acoperire in stiinta, practica, experienta.
Sa revenim cu picioarele pe pamint, 99.9% dintre noi sint inca in cautarea 'drinkable shot' cum ar zice baietii de pe forumurile de specialitate :) Perfectiunea e la ani lumina distanta.

Mi se pare ca informatiile se asimileaza foarte greu. La cite resurse exista, am postat si eu citeva, la ora asta trebuia sa discutam chestii ceva mai avansate, in niciun caz sa ne intoarcem mereu la basic. Din punctul asta de vedere Fane, fara prea multe vorbe, si-a fixat obiective si le-a atins. Atit dpdv tehnic cit si al aparaturii.

Altfel, Nero a spus o chestie gen ca n-are rost sa ne batem capul cu espressoarele ca sint niste simple electrocasnice si trebuie tratate ca atare. Desi in mod absolut e o aberatie, in mod relativ, raportat la publicul tinta al forumului, afirmatia lui are o valoare de adevar considerabila. Lumea care se perinda pe aici cam asa vede lucrurile, espresorul trebuie sa livreze cafele asa cum masina de spalat spala, cuptorul cu microunde incalzeste mincarea samd

Torin, eu inteleg perfect ce spui insa s-au intamplat anumite chestii de cand s-a deschis primul topic care m-au determinat sa nu ma duc la culcare. Subiectul a pornit timid cu recomandarea unui espressor de pana in 200 ron. Apoi m-am bagat si eu in discutie sesizand limitele acestei sume, sesizand calitatea indoielnica in final a aparatelor din aceasta gama (pe care le-am incercat si eu) si cautand impreuna sa gasim alternative. Pana atunci, de exemplu, tu sau Fane sau altii, chiar daca erati pasionati de espresso nu impartaseati pasiunea intr-o comunitate romaneasca din care sa invatam toti cate ceva. Vazand subiectul ati intrat in vorba, ne-am scris cu totii parerea, am cerut sfaturi, am vazut exemple, am evoluat intr-un cuvant. Apoi la rugamintea mea, moderatorul a facut topicul sticky si i-a schimbat denumirea din "Recomandare expresor cafea pana in 200ron", in "Recomandare espressor cafea", ca sa nu ne facem "de rusine" :)
Acum, la ideea lui Fane am mers si mai departe, facand acest topic. Si am propus un titlu, erai online cand am facut-o pe topicul celalalt si puteai veni cu propuneri ca eu sunt un simplu user si atat... Acum nu mai am drept de editare al topicului, dar daca insisti cu alta varianta putem face demersuri la moderatori. Eu fiind entertainer de meserie sunt mai plastico-fantezist in cuvinte, plus tentatia pregatirii din domeniul comunicarii care ma face sa invit cat mai persuasiv omul sa intre in activare.  

Asadar de unde am pornit? Existau consumatori de espresso, pasionati, semipasionati sau doar curiosi si unde am ajuns? Ca fiecare dintre cei care ne-am intalnit pe forum sa fim multumiti sau sa fim pe calea cea buna a prepararii unui espresso decent. Concluzionez ca scopul nu e in niciun caz "sa trag de unul si de altul" ci sa-i informez ca exista un loc de care nu au aflat inca, unde pot discuta liber despre pasiunea lor si unde impreuna putem construi o comunitate interesanta de la care si alti nepracticanti se pot molipsi.

Iar ce a spus NEro nu e neaparat adevarat, chiar si in sfera relativitatii. Acum daca mergem spre absolut, spiritualul e mai presus de orice gaselnita materiala a omului pe Pamant :)  Revenind - Gandeste-te ca multi au dat niste bani buni pe espresoare si vin si scriu pe forum  ca nu sunt multumiti, ca nu iese cum trebuie. Avem de ales, ori ii lasam cu electrocasnicul sa se transforme in mobila de bucatarie ori le dam niste sfaturi, chiar amanuntite despre cum sa-l foloseasca. Eu am ales varianta a doua.

Legat de partid, l-am auzit pe Fane odata cu chestia asta si mi s-a parut geniala exprimarea. Normal ca partidul sta intre ghilimele, insemnand "comunitate", "club de pasionati" etc.

Eu unul ma bucur ca au evoluat lucrurile asa pentru ca am avut multe de invatat!

Edited by Lyvyoo, 01 May 2010 - 11:04.


#9
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,109
  • Înscris: 05.06.2002
ehh, lasati problemele de exprimare ca nu astea sunt importante. fiecare are o fire si o personalitate si normal ca are si un mod propriu de exprimare. si mie mi s-a parut un pic superlativ titlul dar asta nu-i o problema, daca am fi luat 10 useri si i-am fi pus sa sugereze un titlu am fi avut 10 variante care din punctul fiecaruia de vedere erau cele mai bune. acu intervine si regula forumului: cine initiaza un topic pune ce titlu vrea muschiul lui. :)

sa revenim la oile noastre. am pus si eu in functiune sita dubla si am facut un doppio. am rramas f. placut impresionat de rezultat. o crema zic eu de 2-3 mm si consistenta (cam ca ce avea Liviu in ultima lui fotografie), ca aspect era trasnet. gradul de macinare era o secunda cam fin fiindca am otinut cam 40-45ml de licoare in 25 secunde si din cauza asta si spuma un pic mai maronie, dar una peste alta consider ca a fost un "drinkable shot" :) . ai avut dreptate Torine ca se obtin mult mai facil rezultate cu sita dubla, iarta mai usor greselile, numai ca iese o gramada de cafea si mi-e frica sa nu intru in fibrilatie :) .

vreau si eu sa urez cafengiului bun venit in gasca, partid, cardasie sau cum vreti voi sa-i spuneti :) .

#10
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005
Mai, chiar imi pare rau daca e vreo problema cu titlul, dar repet am intrebat inainte. Putem apela la un moderator in caz ca veniti cu alta idee... Nu vreau sa se supere nimeni (mai ales Torin de la care am invatat cu totii destul de multe) ba din contra, sa revenim mereu cu placere aici pentru a discuta constructiv.

Am primit si o recomandare de distribuitor de unde as putea face rost de un tamper bun - Bilancia. Sa vedem de luni...

#11
hadriano

hadriano

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 29.02.2008
buona sera a tutti
Am luat cafea...20 euro kilu...boabe.O sa fac o poza la eticheta.Oricum, contine asa: costarica, columbia, guatemala, brasile, haiti, indiano monsonato, moka etiopico, salvador.
Arabica dulce, cam asta ar fi.Prima mea cafea boabe, dup vienwr-ul socialist.Era buna viener aia, avea aroma.Din start, mi-am dat seama ca trebe sa pun MDF-ul de la 2 la 5 apoi la 7. Urmatoarea impresie, trebe un tamper, am ala de plastic, bucata aia, nu pot sa ii zic tamper.Mai mica si aiurea.Alta chestie, tre sa invat sa dozes mult mai precis.am un gust bun acum la ce obtin, dar nu am crema suficienta, as cum am vazut pe home-barista.Sincer, am baut acum de curiozitate prin multe baruri, numar mereu in gand cat dureasa, cam 25 la toate.La unele am vazut un fel de ciclu, era o masinarie complicata, mare , a tinut mai mult de 25 dar facea ceva la sfarsit.Dar la nici un bar nu am vazut genul de crema ce vad in prezentarile de pe net , pe site-ul home-barista.In ultimul timp, m-am ambitionat sa folosesc sita de un expreso, si incerc sa dozez in asa fel ca la infuzare sa se preseze pucul de dus, dar normal.Am studiat si eu mai atent documentatie, e destul de complicata treaba.Imi place rasnita,e f faina si folositoare.O sa radeti, dar mi-as lua un cantar, sa cantaresc cafeaua, am vazut ca nu e scump, macar sa se formeze ochiul.Tot ca fapt divers, i-am facut o toaletare la espresorul gaggia, bine facut si el.Am vazut detalii f bine gandite, etc.Pe mine unul, ca aspect si materiale exterioare nu ma da pe spate, dar se vede ca e o firma ce face lucrurile temeinic.Sunt curios cum arata pe dinauntru.
Sa ma bag si in discutia despre capsule, si alte alea.La firme de ex, astea mici, se poarta nespreso.De diverse marci, lavazza, etc.E f practic, comod, etc.Faza e ca costa binisor capsulele, si cica daca pui alt tip, de la alta firma, gata, nu mai ai rezultatele optime.Mereu trebe sa pui ce iti recomanda producatorul.Si cele cialde sunt scumpe, dar macar nu faci mizerie.
Imi trebe tamper stimati colegi...si mi-ar place si un portfiltrul cu fundul, scuzati, decupat.Ajuta cu ceva la gust sau crema, sau e doar pt studiat procesul?

#12
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,109
  • Înscris: 05.06.2002
eu banui ca portfiltrul cu fundul decupat e mai mult pt impresie artistica. astept si eu pe cei mai avansati sa-mi confirme sau sa-mi infirme banuiala.

am obtinul rezultate chiar f. bune cu sita de dublu, daca gasesc un pahar in care sa fac o cafea am sa pun si o poza. arata pe aproape cu ce postau baietii pe youtube. banui sa rezultatele spectaculoase postate pe youtube se obtin cu anumite blenduri de cafea care exceleaza la capitolul crema. asta nu insemna intotdeauna ca sunt deosebite la si la alte capitole (ma gandesc eu). poate si sculele, in special rasnita, mai au un cuvand de zis, dar nu cred ca esential. multumesc lui Torin de indrumari. :first:

Edited by Fane, 03 May 2010 - 07:56.


#13
Drosophila-melanogaster

Drosophila-melanogaster

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 914
  • Înscris: 09.03.2010
Maica Precista, facatoare de minuni!  :surprise:

#14
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,109
  • Înscris: 05.06.2002
traducere? :)

#15
Drosophila-melanogaster

Drosophila-melanogaster

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 914
  • Înscris: 09.03.2010
psihopati...

#16
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,109
  • Înscris: 05.06.2002
pai ca sa-ti raspund cu vorba unui clasic:
“ehee, dacă ai poftă de un cârnat de casă, nu-i așa de simplu cum crede lumea”
:D

#17
Lyvyoo

Lyvyoo

    Membru espressoman

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,402
  • Înscris: 10.01.2005
I-ai zis-o Fane, Bravo  :bandit:

#18
hadriano

hadriano

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 625
  • Înscris: 29.02.2008
Si eu banuiesc ca portfiltrele decupate sunt pt impresie , si pt studiu.In baruri,profesionistii nu cred ca folosesc asa ceva, ar fi simplu sa puna direct sita in ceva decupat.
Si eu am vazut ca cu sita de dublu se obtin rezultate bune, dar ma intreb cat de importanta e distanta dintre pucul de cafea si dus.Din ce am mai citit in ultima vreme, cica ar fi importanta, sa nu fie prea mica, dar nici amre, astfel incat, cand cafeau se dilata si se expandeasa cand da de apa fierbinte, sa existe o oarecare presiune hidraulica.Eu cu cafea f fin macinata, distanta mica intre puc si dus, am reusit sa scot ulei din cafea.Dar gustul era naspa, pt ca nu a durat cat a trebuit extragerea.
si eu cred ca exista cafea mixata special pt crema abundenta.Totul depinde de gusturi.Eu deex , am ajuns s avreau o cafea aromata, nu ff dulce, cum este  illy, nici seaca si clasica, ceva intre, si cu aroma florala, nu f pronuntata, dar sa aduca si a cafea clasica.Am concluzionat ca cele din costarica cam fac treaba asta...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate