Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De ce vor atația politicieni...

ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir
 Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa
 Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!
 Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 

Cresterea taurinelor de carne

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
1445 replies to this topic

#847
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,062
  • Înscris: 04.03.2014

 fbangus, on 28 iulie 2015 - 16:37, said:


Salut,
Eu care desfac Angus nu-mi permit sa pun in galantar...trompeta.Nici nu iese la maturare.Am sacrificat un Fleickvieh, tot rasa pura si am incercat sa vad ce iese la maturare.Nu se compara cu Angusul.Si la ce controale sunt acum, nu risc nici 1%, mai ales ca vreau sa cresc in continuare doar pt desfacere.
Da 2 -2,2 euro.
Eu nu ti-l cer neaparat la 250 kg, poti sa mi-l dai si la 450 dar sa nu aiba mai mult de 16 luni.
Dar daca  il cresti ok 8-9 luni cu lapte si hrana buna se duce la 1 an peste 400.Eu zic ca-i ok 1000 euro.
Dar daca pui ca noi am dat 2000 pe junica si eventual 3000 pe taur si am vrea sa obtinem tot atat e gresit.
Cel putin la tauri, cine va cauta atatia tauri de monta?Eu din 28 fatari am 16 taurasi.Pana la 1 an te costa poate o subventie sa-l cresti.Deci mi se pare ok 1000 euro/an de fatare

Buna,

Inteleg bine ce zici,  1000 euro de venit din vitel la +400kg+subventie   eu cred ca e foarte ok.

Am scis mai sua ca mi se parea ciudat inchiderea ciclului pa 250kg cu 2 euro pe kg, dar matachiro a explicat de ce a facut alegerea asta.

p.s. cum sta treaba cu subventia pe vitei? trebuie sa aiba o onumita varsta la sacrificare?  sau la data in care se face cererea?

#848
Zanga1985

Zanga1985

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 28.07.2015
Salutare!numele.meu e Ciprian ,locuiesc in Londra momentan si intentionez sa ma intorc acasa si sa incep o afacere cu cresterea vitelor de carne.As dori cateva sfaturi in legatura cu aceasta...Dupa mai multe cercetari am constatat ca vitele din rasele Angus si Chatolaise ar fi cele mai profitabile.ce parere aveti?

#849
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 ionutzitaly, on 28 iulie 2015 - 17:03, said:

Buna,

Inteleg bine ce zici,  1000 euro de venit din vitel la +400kg+subventie   eu cred ca e foarte ok.

Am scis mai sua ca mi se parea ciudat inchiderea ciclului pa 250kg cu 2 euro pe kg, dar matachiro a explicat de ce a facut alegerea asta.

p.s. cum sta treaba cu subventia pe vitei? trebuie sa aiba o onumita varsta la sacrificare?  sau la data in care se face cererea?
E ok 1000 euro si subventia sa fie contributia sa-l aduci la +400 kg
Nu ma pricep decat la subventia pe rasa.
Sunt mai mule criterii, cel mai important fiind certificatul de origine, aici a fost pasul mai greu de facut pt crescatori, trebuia inscrierea intr-o asociatie, depunere mai multe dosare la Asociatie, Anarz, etc.Apoi minim 8 luni in exploatatie(aici pierzi fatarile).Un lucru bun la taurasi e ca poti sa-i scoti din exploatatie si sa iei subventia de 75%/300 euro a doua zi dupa ce ai inchis cererea la Apia.La vitele e diferit, vezi art 74 din ordinul 619.Se aleg un pic crescatorii de oportunisti.

 Zanga1985, on 28 iulie 2015 - 17:15, said:

Salutare!numele.meu e Ciprian ,locuiesc in Londra momentan si intentionez sa ma intorc acasa si sa incep o afacere cu cresterea vitelor de carne.As dori cateva sfaturi in legatura cu aceasta...Dupa mai multe cercetari am constatat ca vitele din rasele Angus si Chatolaise ar fi cele mai profitabile.ce parere aveti?
Te salut Ciprian,
Cresterea animalelor nu-ti aduce profit imediat, dar poti sa o consideri o afacere de familie pe care o poti da generatiei urmatoare.
1.Primul sfat inaite de a te hotara ce rasa vrei sa cresti, este sa te gandesti ce infrastructura ai.
O vaca de carne are nevoie in Ro de cel putin 6-7 luni pasune pe an.Specialistii Apia spun o incarcatura de aprox 3 vaci la ha pasune.Cu o pasune foarte buna s-ar putea sa-ti ajunga, un imas asupra caruia nu s-a intervenit cu nimic in nici un caz.Aici vorbim de costuri cu imprejmuire gard electric, sursa apa.
2.Chiar in conditii de crestere super economica, tot vei avea nevoie de hrana pe perioada de iarna(fan/lucerna, porumb, cereale, eventual siloz).Eu n-am tras o concluzie clara daca e mai rentabil sa cresti cu costuri minime, sau sa dai super bine.Eu merg pe a doua varianta si prin prisma faptului ca cresc in interes propriu, nu vand.Obtin un randament mai repede la sacrificare.
3.Un adapost, macar 3 pereti si acoperis.

Revin cu alte info mai tarziu

Edited by fbangus, 28 July 2015 - 17:29.


#850
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010
A incercat cineva sa vanda la Karpaten Meat? Ei o
Am discutat cu cineva de la ei si spun ca ofera 2,5 eur/kg pt vitei pana in 250kg...
Sunt seriosi?

Asta pare cea mai buna oferta depe piata...

#851
matahachiro

matahachiro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 87
  • Înscris: 28.12.2012
ai grija ca nu tot ce zboara se maninca :) am auzit si bune si rele. de exemplu pretul scade la fiecare kg peste limita de 250 kg. nu accepta transportul tau insa nici ei nu se grabesc sa isi ridice marfa si cind o cintaresc va avea peste 250 kg ( taurul ia cam 1 kg pe zi) si otr diferenta iti vor da 1 eur / kg ceea ce este furt curat. stiu crescatori care au stat cu taurasii in curte 3 luni iar ptr cele 90 kg au primit 1 eur in loc de 2,5.

nu spun ca nu merita sa vinzi la ei dar fii atent la cum tranzactionezi.

 fbangus, on 28 iulie 2015 - 16:37, said:


Salut,
Eu care desfac Angus nu-mi permit sa pun in galantar...trompeta.Nici nu iese la maturare.Am sacrificat un Fleickvieh, tot rasa pura si am incercat sa vad ce iese la maturare.Nu se compara cu Angusul.Si la ce controale sunt acum, nu risc nici 1%, mai ales ca vreau sa cresc in continuare doar pt desfacere.
Da 2 -2,2 euro.
Eu nu ti-l cer neaparat la 250 kg, poti sa mi-l dai si la 450 dar sa nu aiba mai mult de 16 luni.
Dar daca  il cresti ok 8-9 luni cu lapte si hrana buna se duce la 1 an peste 400.Eu zic ca-i ok 1000 euro.
Dar daca pui ca noi am dat 2000 pe junica si eventual 3000 pe taur si am vrea sa obtinem tot atat e gresit.
Cel putin la tauri, cine va cauta atatia tauri de monta?Eu din 28 fatari am 16 taurasi.Pana la 1 an te costa poate o subventie sa-l cresti.Deci mi se pare ok 1000 euro/an de fatare

nu ma intelege gresit, taurasii sunt produsi din vita Angus cu taur Angus cu certificat / autorizatie monta. dar ingrasatoriile nu platesc in plus ptr puritatea rasei fata de carcasa de metis. poate la macelarii sa conteze desi la friptane metisul este egal cu rasa pura. doar gurmanzii sa faca o diferenta insa nu in Ro prezentului.

ingrasarea la 400 kg presupune mai mult decit uruiala ( cu reteta speciala ptr ingrasare) si fin / lucerna. ar merge si un srot de soia insa asta presupune depozitare. deci investitii. momentan ma rezum la a obtine ceva cash ca apoi sa incep in forta investitii ptr o ingrasatorie.

voi pune mina pe un fost CAP si in grajdurile respective voi mjta taurasii ca sa-i ingras la 400 kg. dar asta in 1-2 ani :) daca ma lasa guvernul in pace.

Edited by matahachiro, 28 July 2015 - 20:07.


#852
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 fbangus, on 28 iulie 2015 - 17:39, said:

E ok 1000 euro si subventia sa fie contributia sa-l aduci la +400 kg
Nu ma pricep decat la subventia pe rasa.
Sunt mai mule criterii, cel mai important fiind certificatul de origine, aici a fost pasul mai greu de facut pt crescatori, trebuia inscrierea intr-o asociatie, depunere mai multe dosare la Asociatie, Anarz, etc.Apoi minim 8 luni in exploatatie(aici pierzi fatarile).Un lucru bun la taurasi e ca poti sa-i scoti din exploatatie si sa iei subventia de 75%/300 euro a doua zi dupa ce ai inchis cererea la Apia.La vitele e diferit, vezi art 74 din ordinul 619.Se aleg un pic crescatorii de oportunisti.


Te salut Ciprian,
Cresterea animalelor nu-ti aduce profit imediat, dar poti sa o consideri o afacere de familie pe care o poti da generatiei urmatoare.
1.Primul sfat inaite de a te hotara ce rasa vrei sa cresti, este sa te gandesti ce infrastructura ai.
O vaca de carne are nevoie in Ro de cel putin 6-7 luni pasune pe an.Specialistii Apia spun o incarcatura de aprox 3 vaci la ha pasune.Cu o pasune foarte buna s-ar putea sa-ti ajunga, un imas asupra caruia nu s-a intervenit cu nimic in nici un caz.Aici vorbim de costuri cu imprejmuire gard electric, sursa apa.
2.Chiar in conditii de crestere super economica, tot vei avea nevoie de hrana pe perioada de iarna(fan/lucerna, porumb, cereale, eventual siloz).Eu n-am tras o concluzie clara daca e mai rentabil sa cresti cu costuri minime, sau sa dai super bine.Eu merg pe a doua varianta si prin prisma faptului ca cresc in interes propriu, nu vand.Obtin un randament mai repede la sacrificare.
3.Un adapost, macar 3 pereti si acoperis, apa, curent electric, acces la pasune

Revin cu alte info mai tarziu
4.resursa umana, foarte important e sa ai oameni potriviti si deasemenea trebuie sa iei in considerare ca o cheltuiala lunara
5.In functie de cate animale te hotarasti sa cumperi(pt a accesa subventii pe rasa un minim de 10 animale)trebuie sa ai pe stoc hrana necesara
6.Sa ai in vedere un doctor veterinar
7.desfacere
Sunt mult mai multe , de care te vei lovi in timp si daca vei intreba 10 oameni vei primi 10 raspunsuri diferite
Rasa e mai putin importanta

#853
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,062
  • Înscris: 04.03.2014
Care credeti ca e greutatea si varsta ideala de sacrificare a taurasilor angus pentru o calitate premium,  la 600 kg si un 14-16 luni intra in aceasta categorie?

#854
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 ionutzitaly, on 29 iulie 2015 - 12:36, said:

Care credeti ca e greutatea si varsta ideala de sacrificare a taurasilor angus pentru o calitate premium,  la 600 kg si un 14-16 luni intra in aceasta categorie?
Ar fi ideal si pana la 18 luni, dupa varsta asta incep sa depuna tesut adipos.
Dar hai sa vorbim altfel.Daca la 16 luni ai un tauras de 600 kg ar insemna un spor de aprox 1,2 kg/zi tinand cont ca are si vreo 30 kg la fatare.
Daca esti crescator studiaza putin pedigreeurile si ai sa vezi sporurile vacilor tale la 200 zile si 365 zile.Bag mana in foc ca sunt undeva in jur de 800-1000 g/zi pana in 200 zile si poate mai putin la 365.Vii cu un taur performant pe ele sa zicem 1,3-1,4 kg/zi.Dar daca le dai apa, paie si bataie ai sa vezi la monitorizarea te ca sporul e sub 1kg/zi.
Sa zicem ca l-ai adus taurasul la aprox 7 luni la 250 kg si l-ai intarcat.Dupa perioda de stagnare, ar trebui sa mergi pana la aproape 1,5 kg zi din ingrasare sa ajunga la 480 zile la 600 kg.
Nu cred ca noi avem genetica in Ro pt 1,5 kg/zi chiar cu super mancare.Americanii da, dar ei baga hormoni si alte prostii.
Eu monitorizez taurasii proprii cu genetica Germania din 60 in 60 zile.Aceleasi conditii aceiasi mancare dupa 3 luni intradevar era un spor de 1,4-1,5 la unii 1-1,2 la altii dar per total media e de 1,15.
Dar am si taurasi care la 1 an au 300 kg, de unde 600 la 16 luni?


PS Randamentul cel mai bun 450-480 kg-varsta?
      Eu incerc acum un model-intarcat 7-8 luni, pasune inca 45 zile,-100 zile stabulatie inchisa(tarc pt vitei)-fan lucerna la discretie, uruiala 8-10 kg zi(75%porumb, 10% soia prajita, 15 %cereale), 20-30 g drojde, vreau sa adaug si 100-15g decalmag

Edited by fbangus, 29 July 2015 - 13:02.


#855
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,062
  • Înscris: 04.03.2014
Merci, m-am orientat un pic dupa niste date vazute la un crescator italian, se apropie de 1.5kg pe zi,  doar ca are BBB pe rase frantuzesti si ii tine doar in box de la fatare.

P.s.  pe segmentul carne de tip angus premium (macelarii scumpe,ho.re.ca.) importul din Usa,Argentina and co. Iti face o concurenta serioasa?  sau ajunge la preturi foarte mari pentru o mica piata de nisa?

Eu vad rasa Angus ca o rasa perfecta daca se poate intra pe acea piata premium,adica a restaurantelor, maelarii scumpe prin inchiderea ciclului productiv dupa abatorizare,la maturare,singur sau in asociatie. Daca nu reusesti sa obtii acel venit premium,dat de calitatea buna a carnii(daca e si managementul bun,carnea angus premium nu e data doar de genetica) e o pierdere sa mergi pe Angus.

#856
fbangus

fbangus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 26.11.2014

 ionutzitaly, on 29 iulie 2015 - 13:41, said:

Merci, m-am orientat un pic dupa niste date vazute la un crescator italian, se apropie de 1.5kg pe zi,  doar ca are BBB pe rase frantuzesti si ii tine doar in box de la fatare.

P.s.  pe segmentul carne de tip angus premium (macelarii scumpe,ho.re.ca.) importul din Usa,Argentina and co. Iti face o concurenta serioasa?  sau ajunge la preturi foarte mari pentru o mica piata de nisa?

Eu vad rasa Angus ca o rasa perfecta daca se poate intra pe acea piata premium,adica a restaurantelor, maelarii scumpe prin inchiderea ciclului productiv dupa abatorizare,la maturare,singur sau in asociatie. Daca nu reusesti sa obtii acel venit premium,dat de calitatea buna a carnii(daca e si managementul bun,carnea angus premium nu e data doar de genetica) e o pierdere sa mergi pe Angus.
Nu stiu daca putem vorbi de carne premium in Romania.Sau daca o socotim premium(T-bone macar)si superior o parte, reprezinta doar 25-30 %din carcasa.Restul e carne de lucru.
Nu cred ca exista concurenta din afara, mai ales ca acolo sunt alte preturi.Pe de alta parte stiu ca SUA are in terdictie in UE din cauza hormonilor.Nu avem noi cultura carnii de vita de calitate.
Si in orasele mici e destul de greu sa tii un restaurant pentru 10-20 clienti poe zi.Poate in Bucuresti(gen Vacamuuu) e ok.
Adica daca scoti la o carcasa de 200 kg carne fara os , in jur de50 kg la 15 eur, vreo 50 la 10 e si restul la 3-3,5 euro adica vreo 1500 euro curat dintr-un taur de 450-500 euro.
Asata-i viata.

#857
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,062
  • Înscris: 04.03.2014

 fbangus, on 29 iulie 2015 - 14:22, said:


Nu stiu daca putem vorbi de carne premium in Romania.Sau daca o socotim premium(T-bone macar)si superior o parte, reprezinta doar 25-30 %din carcasa.Restul e carne de lucru.
Nu cred ca exista concurenta din afara, mai ales ca acolo sunt alte preturi.Pe de alta parte stiu ca SUA are in terdictie in UE din cauza hormonilor.Nu avem noi cultura carnii de vita de calitate.
Si in orasele mici e destul de greu sa tii un restaurant pentru 10-20 clienti poe zi.Poate in Bucuresti(gen Vacamuuu) e ok.
Adica daca scoti la o carcasa de 200 kg carne fara os , in jur de50 kg la 15 eur, vreo 50 la 10 e si restul la 3-3,5 euro adica vreo 1500 euro curat dintr-un taur de 450-500 euro.
Asata-i viata.

Cam da, nu exista o cultura a carnii de calitate, dar nu poate exista o cultura unde nu este carne de calitate. Incepe sa fie carne locala de calitate, probabil vor aparea si mai multe restaurante de tipul celui amintit de tine.



#858
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ionutzitaly, on 29 iulie 2015 - 15:06, said:

...dar nu poate exista o cultura unde nu este carne de calitate.

Traditional, in cultura gastronomica romaneasca, carnea de vita e folosita in special la tocaturi si la ciorbe. Se consuma foarte putina vita sub forma de fripturi sau snitel.
Pentru romani, vaca era sursa de lapte in primul rand, carnea provenea de la vitei (manzat), iar tocatura era destinatia finala a boilor de munca.
Nu exista in Romania o traditie de crestere a bovinelor de carne, de fapt si rasele de carne sunt destul de recent introduse. Simmentalul (pe care s-a format Baltata Romaneasca) si care e o rasa mixta, a fost introdus in Transilvania, Banat si Bucovina, asigurand si oferta de carne de vita pentru gastronomia germano-maghiara.
In restul teritoriului rasa preferata a fost Bruna (formata pe Schwyz), rasa de lapte, putin pretentioasa. In ultimii 60 de ani s-a introdus Holsteinul, acesta fiind tot o rasa de lapte (foarte pretentioasa, a dat multe batai de cap crescatorilor).

Asadar, consumul de carne de vita  poate fi stimulat de culturile gastronomice de import, dar pentru majoritatea populatiei, porcul si pasarea sunt baza.

#859
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010
Buna seara,

Saptamana asta am descoperit "o aroganta" maxima la adresa crescatorilor de vaci de carne...
am fost la primarie sa imi inscriu vacile in noul Registru Agricol care din 2015 este in varianta electronica.... si ce sa vezi surpriza: vacile de carne nu exista ca si categorie in acest mare registru .... exista numai vaci de lapte si vaci reforma plus alte subcategorii, dar nu vaci de carne....
Pe cat de stupida e problema pe atat de importanta este ca mie imi trebuie adeverinta cu vaci de carne pt fonduri europene....
Idei, solutii, s-a mai lovit cineva de asta pana acum?
Merci

#860
m_maru

m_maru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,297
  • Înscris: 04.05.2013
De acord ca nu exista categoria vaci de carne.Vacile sunt pt lapte, mai mult sau mai putin.
Nu inteleg insa care este legatura intre vaci de carne si accesarea masurilor din PNDR.
In PNDR nu exista astfel de specificatii.Sun trecute vacile de lapte, junici sub...ani,vitei sub...ani, pe categorii de virsta.
Vacile au acelasi scoring (SO) indiferent de rasa.

#861
dutadx

dutadx

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 03.08.2010
Mie nu mi se pare normal sa cresc vaci de carne( Angus care NU SE MULG) si sa mi le incadreze la Primarie in Registrul Agricol ca ce ... Vaci de lapte???

Au acelasi SO insa cum o sa "se pupe" Adeverinta de extras  de Registru Agricol unde o sa scrie Vaci de Lapte, cu planul meu de afaceri cerut de orice masura accesezi prin PNDR in care tot scriu cum cresc Vaci de Carne si hai sa fim seriosi chiar e o absurditate...

#862
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 dutadx, on 07 august 2015 - 18:57, said:

Buna seara,

Saptamana asta am descoperit "o aroganta" maxima la adresa crescatorilor de vaci de carne...
am fost la primarie sa imi inscriu vacile in noul Registru Agricol care din 2015 este in varianta electronica.... si ce sa vezi surpriza: vacile de carne nu exista ca si categorie in acest mare registru .... exista numai vaci de lapte si vaci reforma plus alte subcategorii, dar nu vaci de carne....
Pe cat de stupida e problema pe atat de importanta este ca mie imi trebuie adeverinta cu vaci de carne pt fonduri europene....
Idei, solutii, s-a mai lovit cineva de asta pana acum?
Merci
Nu-ti trebuie "vaci" ci "bovine".

Sunt undeva mai sus, deasupra vacilor.

Attached File  hotarare-registrul-agricol-2015-20191.pdf   1.77MB   27 downloads

#863
midstar

midstar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 235
  • Înscris: 30.05.2005

 m_maru, on 08 august 2015 - 16:53, said:

De acord ca nu exista categoria vaci de carne.Vacile sunt pt lapte, mai mult sau mai putin.
Nu inteleg insa care este legatura intre vaci de carne si accesarea masurilor din PNDR.
In PNDR nu exista astfel de specificatii.Sun trecute vacile de lapte, junici sub...ani,vitei sub...ani, pe categorii de virsta.
Vacile au acelasi scoring (SO) indiferent de rasa.
Va inselati! E drept ca in "Lista coeficientilor SO" nu se specifica separat cele doua categorii dar in Ghidul solicitantului masura 4.1  (fosta masura 121) la pagina 23 se specifica faptul ca se face o departajare intre fermele de bovine de carne si de lapte in favoarea primei categorii:

"2. Principiul sectorului prioritar conform analizei socio-economice precum sectorul
zootehnic (suine, bovine și păsări) și vegetal (cereale, plante oleaginoase și proteice,
cartofi și legumicultură în spații protejate, inclusiv producere de material săditor)
(1) Bovine (inclusiv bubaline)
a) Carne 15 p
B) Lapte 14 p..."

In planul de afaceri pentru pentru carne sau lapte trebuie tinut cont de o clasificare a animalelor conform atasamentului.

Attached Files



#864
m_maru

m_maru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,297
  • Înscris: 04.05.2013
De acord cu ce afirmati, dar discutia a fost pe SO-uri  si nu pe punctaj in sector prioritar.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate