Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Cresterea taurinelor de carne
#145
Posted 11 January 2011 - 11:56
mikaell21, on 10th January 2011, 23:20, said: Ar trebui sa difere si din punct de vedere nutritional, avand in vedere ca vacile de lapte sunt hranite diferit (probabil si cu mai multe grane). Aveti idee daca in Romania se practica folosirea de antibiotice pentru a promova cresterea? Se pare ca in alte parti asa ar fi: http://www.scientifi...tibiotics-fed-t PS: Daca e cineva interesat de o asociere pentru infiintarea unei ferme de genul asta, mai eco, dati-mi un mesaj. Referitor la utilizarea antibioticelor in masa pentru animale, cred ca horia66 ne poade da mai multe detalii. Personal nu am experienta in utilizarea acestor medicamente, dar din ce stiu antibioticele se utilizeaza pentru tratarea infectiilor virale. Aceste infectii apar mai frecvent, in cazul fermelor mari cu efective numeroase (in america sunt ferme unde sunt in permanenta la ingrasat si pana la 10.000 de capete) si unde riscul aparitiei unei pandemii este major. Datorita lipsei biodiversitatii, exista riscul ca anumite boli sa se extinda cu rapiditate, astfel pentru a evita pierderile economice majore se efectueaza aplicarea de tratament antibiotic in scop preventiv. Personal in Romania nu stiu sa se aplice astfel de masuri, in primul rand datorita efectivelor mici si a costurilor mari a acestor tratamente. Referitor la crearea unei ferme ECO, am cochetat si eu cu ideea, dar birocratia in certificare si costurile mari ale imputurilor ECO (seminte, furaje complementare, etc.) m-au descurajat. Prefer sa cresc aceste vite de carne in sti traditional (fara certificare BIO) si pentru oricine vrea sa cumpere de exemplu o carcasa de la mine sunt dispus sa accept orice test al carnii care sa demonstreze calitatea dpv chimic. Vacile stau 6 luni pe an numai pe pasune, iar 6 luni sunt furajate fara premixuri sau concentrate prelucrate industrial. Utilizarea ingrasamintelor chimice si a ierbicidelor pentru obtinerea furajelor pentru iarna este realizata la nivel minim doar cand este neaparat necesar. Costul unui kg de carne de calitate si certificata BIO pe deasupra ar face ca acest aliment sa devina din necesitate un lux. |
#146
Posted 12 January 2011 - 12:09
midstar, on 11th January 2011, 11:56, said: Referitor la utilizarea antibioticelor in masa pentru animale, cred ca horia66 ne poade da mai multe detalii. Strict pentru promovarea cresterii, nu se mai folosesc de mult antibiotice in hrana animalelor (de ani de zile ...). Quote din ce stiu antibioticele se utilizeaza pentru tratarea infectiilor virale. Sorry..., in nici un caz virale ! Cre' ca ai vrut sa zici bacteriene. Produsele farmaceutice anti-virale sunt - in lumea intreaga, ata^t de uz uman, ca^t si veterinar - niste produse foarte scumpe si sofisticate. Asta poate si datorita faptului ca virusurile nu se incadreaza in categoria lumii vii. Protectia anti-virala se face de regula prin vaccinari si imuno-modulare. |
#147
Posted 12 January 2011 - 18:02
horia66, on 12th January 2011, 13:09, said: Sorry..., in nici un caz virale ! Cre' ca ai vrut sa zici bacteriene. Produsele farmaceutice anti-virale sunt - in lumea intreaga, ata^t de uz uman, ca^t si veterinar - niste produse foarte scumpe si sofisticate. Asta poate si datorita faptului ca virusurile nu se incadreaza in categoria lumii vii. Protectia anti-virala se face de regula prin vaccinari si imuno-modulare. |
#148
Posted 13 January 2011 - 09:44
mikaell21, on 10th January 2011, 22:20, said: Ar trebui sa difere si din punct de vedere nutritional, avand in vedere ca vacile de lapte sunt hranite diferit (probabil si cu mai multe grane). Aveti idee daca in Romania se practica folosirea de antibiotice pentru a promova cresterea? Se pare ca in alte parti asa ar fi: http://www.scientifi...tibiotics-fed-t PS: Daca e cineva interesat de o asociere pentru infiintarea unei ferme de genul asta, mai eco, dati-mi un mesaj. In primul rand La multi ani tuturor membrilor si viitorilor membrii care speram sa fie cat mai multi. Din ce localitate, judet esti mikaell21' ? Eu sunt din Judet Calarasi, Loc. Calarasi. Am citit postul tau si celelalte posturi. Cred ca midstar are dreptate in privinta costurilor pentru certificarea "Bio". Nu cred ca acum se justifica o certificare bio in conditiile in care abatoarele din Romania nu fac diferenta nici macar inre carcase (carcasa din vita de carne sau vita de lapte). Poate ca in Uniune se fac astfel de diferente dar pentru a livra in uniune asa cum au spus si colegii de pe forum trebuie cantitate mare si continuitate in livrari. Deocamdata in Romania nu exista ferme mari pentru vite la ingrasat. O optiune mai rapida este ca toti crescatorii sa se asocieze iar livrarile sa se faca centralizat catre uniune. In acest fel toti vom avea de castigat toti membri asociati in primul rand prin pret. Daca ai citit toate posturile kg de carcasa carne se vinde afara cu 2-2.5Euro/kg. Personal sunt interesat de o asociere pentru cresterea vitelor de carne dar nu musai cu certificare bio (posed un adapost pentru animale cam 100 capete, 14 Ha teren agricol, un inginer zootehnist cu experienta in familie). Certificarea bio o putem obtine dupa ce avem radacini adanci. |
#149
Posted 19 January 2011 - 14:52
Salut tuturor.
Dupa cum am spus in posturile anterioare am avut costuri mari pentru ca animalele le-am crescut legate si am cumparat toata mancarea pentru ele. Acum in ipoteza ca am sa mai ingras taurine ma intereseaza sa imi cumpar utilaje care sa faca cat mai bine mai repede munca pentru scopul propus. Mai jos am sa va explic ce vreau desi stiu ca e greu de dat un raspuns dar tehnica a evoluat mult de la mac, csu, balena. Ideal ar fi ca utilajul pe care il recomandati sau deja il folositi sa faca la o trecere toate operatiile. Concret ma interesaza un utilaj tractat de tractor sau independent care sa taie (verde/uscat, cu tulpina mai groasa cum ar fi cocenii de porumb sau cu tulpina subtire, atat plante cu talie mica, medie, mare), sa adune, sa preseze sau nu, sa incarce, sa transporte, sa descarce. Asa cum toti ati recomandat vreau ca animalele sa le pasunez cat se poate de mult iar in acest timp sa imi procur mancarea necesara peste iarna adica: paie din culturi cat mai murdare (se gasesc), coceni de porumb (atat unde s-a cules mecanizat cat mai ales unde s-a cules manual), vreji de soia, vreji de rapita, costrei sau alte plante verzi sau uscate. In zona noastra daca dupa seceris ploua, pe miristi cresc plante numai bune de taiat iar dupa uscare de balotat. Cum in zona nu se gaseste teren pentru arendare sau vanzare, pentru a infiinta o cultura de lucerna, peste iarna va trebui sa ma descurc cu cele mai sus mentionate si lucerna ce o voi obtine de la 14 Ha de teren. In plus o buna relatie cu presedintii de asociatii agricole, este o premisa pentru o reusita. 1. Cei care deja sunt avansati ca tehnica si numar de animale, ce utilaje folositi deja si ce utilaje va doriti? Daca se poate argumentat raspunsul si ceva link-uri ar fi si mai bine. 2. Care sunt utilajele indispensabile de inceput? 2. In opinia voastra care este dimensiunea minima a exploatatiei (ca numar de animale la ingrasat) pentru a se putea justifica salariile a 2-3 oameni si cheltuielile aferente? Multumesc PS din greseala am postat acest topic ca un subiect noiu. Rog administratorul sa il stearga. |
#150
Posted 19 January 2011 - 20:00
ionitamarval, on 19th January 2011, 15:52, said: 1. Cei care deja sunt avansati ca tehnica si numar de animale, ce utilaje folositi deja si ce utilaje va doriti? Daca se poate argumentat raspunsul si ceva link-uri ar fi si mai bine. 2. Care sunt utilajele indispensabile de inceput? 3. In opinia voastra care este dimensiunea minima a exploatatiei (ca numar de animale la ingrasat) pentru a se putea justifica salariile a 2-3 oameni si cheltuielile aferente? 3. Nu faci dimensionarea exploatatiei dupa nr. de oameni pe care-i platesti ci oamenii ii dimensionezi dupa marimea exploatatiei. E greu de spus asa, sunt o multitudine de factori care influienteaza necesarul de forta de munca, cateva exemple particulare: nivelul de dotari pe care il ai in ferma, tipul de furaj pe care-l administrezi (una e sa administrezi siloz si alta e sa prelucrezi coceni uscati), cum se realizeaza alimentarea cu apa (manual sau automat), ce fel de stabulatie ai, cum evcuezi dejectiile, conteaza daca munca se realizeaza intr-un flux bine determinat sau nu, si nu in ultimul rand conteaza foarte mult de modul in care managerul sau administratorul fermei gestioneaza forta de munca. Cel mai bine este atunci cand iti dimensionezi personalul sa iei o foaie de hartie (sau in Excel mai indicat ) si in primul rand sa stabilesti ce activitati prevezi ca vei avea in ferma, cam cat timp crezi ca dureaza fiecare activitate si de cate ori pe zi faci activitatea respectiva Ex: ∑ activitati x durata pe fiecare activitate x nr. ore/ pe fiecare activitate x frecventa activitatii/zi Produsul obtinut il imparti la programul normat pe fiecare om (cf. legii 8 ore/zi) si obtii numarul de oameni necesar. (acesta este un calcul sumar formula poate fi dezvoltata mult mai mult pentru un rezultat cat mai precis) ATENTIE: din cele 8 ore reglementate legal doar 6,5 ore sunt efectiv productive, in practica pentru fiecare ora lucrata se fac cam 10 minute pauza (macar pt. nevoi fiziologice ) Edited by midstar, 19 January 2011 - 20:03. |
#151
Posted 19 January 2011 - 20:43
midstar, on 19th January 2011, 20:00, said: 1 - 2 Parerea mea este ca in cresterea taurinelor de carne sunt indispensabile urmatoarele utilaje: cositoare, grebla mecanica, masina de imbalotat, remorca si bineinteles un tractor de minim 45 CP pentru ele. Aceste utilaje consider ca sunt de baza, ulterior poti sa dezvolti gama de utilaje dar neaparat trebuie facut un calcul daca sunt rentabile - un plug reversibil, disc, semanatoare de paioase, un utilaj de imprastiat gunoi, o masina de insilozat, etc, etc...bineinteles ca aceste utilaje mai aduc un cost suplimentar - un tractor de putere mai mare. 3. Nu faci dimensionarea exploatatiei dupa nr. de oameni pe care-i platesti ci oamenii ii dimensionezi dupa marimea exploatatiei. E greu de spus asa, sunt o multitudine de factori care influienteaza necesarul de forta de munca, cateva exemple particulare: nivelul de dotari pe care il ai in ferma, tipul de furaj pe care-l administrezi (una e sa administrezi siloz si alta e sa prelucrezi coceni uscati), cum se realizeaza alimentarea cu apa (manual sau automat), ce fel de stabulatie ai, cum evcuezi dejectiile, conteaza daca munca se realizeaza intr-un flux bine determinat sau nu, si nu in ultimul rand conteaza foarte mult de modul in care managerul sau administratorul fermei gestioneaza forta de munca. Cel mai bine este atunci cand iti dimensionezi personalul sa iei o foaie de hartie (sau in Excel mai indicat ) si in primul rand sa stabilesti ce activitati prevezi ca vei avea in ferma, cam cat timp crezi ca dureaza fiecare activitate si de cate ori pe zi faci activitatea respectiva Ex: ∑ activitati x durata pe fiecare activitate x nr. ore/ pe fiecare activitate x frecventa activitatii/zi Produsul obtinut il imparti la programul normat pe fiecare om (cf. legii 8 ore/zi) si obtii numarul de oameni necesar. (acesta este un calcul sumar formula poate fi dezvoltata mult mai mult pentru un rezultat cat mai precis) ATENTIE: din cele 8 ore reglementate legal doar 6,5 ore sunt efectiv productive, in practica pentru fiecare ora lucrata se fac cam 10 minute pauza (macar pt. nevoi fiziologice ) Peste zi vreau ca animalele sa pasuneze si sa fie insotite. Pana acum nu am mai facut acest lucru. As vrea parerea ta/sau a colegilor cu privire la numarul de animale ce pot fi conduse de la adapost la pasune, supravegeate pe pasune, conduse inapoi de catre un om in siguranta. Un om care supravegheaza cel putin 8 ore animalele trebuie platit 500-600 Ron/luna indiferent ca supravegheaza 5 sau 30 animale. De aceia am intrebat despre o dimensiune optima a unei exploatatii. |
#152
Posted 15 February 2011 - 13:03
pt horia66 si midstar
salutare sunt si eu nou si doresc niste sfaturi am obsrevat ca ai destula experienta sunt din zona moldovei jud. iasi am un capital de 60000e,2h arabil si 5h pt faneata si as vrea sa fac si eu ceva numai la patron sa nu mai muncesc idea mea era urmatoarea : am gasit un ha arabil la soseaua europeana (10000E) si am vrut sa fac o ferma de 20 de vaci de lapte la capatul terenuluisi pe lanca fema sa mai cresc pasari porci etc, la sosea cu timpul sa fac un restorant mmai aproape de eco gen austria Dar...am inteles ca ue nu este deacord si nu i-mi da autorizatie pt restaorant distanta dintre ferma si restaorant este de aproximativ 200m si am mai inteles ca daca nu ai un minim de experienta cu vacile de lapte nu prea o scoti la capat si am zis sa ma orientez pe vaci de carne multumesc Edited by horia66, 15 February 2011 - 13:29. |
#153
Posted 15 February 2011 - 13:24
ADYY99, on 15th February 2011, 13:20, said: saluatre vreau sa fac o ferma si nu prea stiu de unde sa incep sunt din moldova jud. iasi am un captal de 60000E , 2ha pamant arabil si 5ha faneata aveam o idee dar..... gasisem un ha la soseaua europeana si ma gandeam la un proiect gen austria la capatul terenului sa fac o mini ferma cu 20 de vaci de lapte pe langa ferma sa mai cresc niste pasari, cativa porci etc si la sosea cu timpul sa fac un restaorant eco cu produse proprii dar......am inteles ca ue nu mai este deacord si nu i-mi dau autorizatii de functionare distanta dintre restaorant si ferma(grajd) ar fi de 200m si inca ceva am mai inteles ca daca nu ai un minim de experienta cu vacile de lapte nu prea o scoti la capat rasfoind pe forum am mai vazut o oportunitate in loc de vaci cu lapte sa cresc vaci de carne DAR cum ramane cu restaorantul stie cineva de asa ceva sau am fost informat rau in legatura cu ue va multumesc da un search pe google si vei gasi diferite site-uri unul dintre ele revista ferma parca ii zice,afli mai multe de acolo. |
#154
Posted 15 February 2011 - 13:32
Si, crezi ca daca n-ai experienta nici pe "vaci de carne", cum spui tu, o vei scoate la capat cu ele ?
Referitor la "restaorant", tie ti-ar place sa te duci la o terasa, sa servesti niste mititei si o bere si sa-ti miroasa a balegar ? Aaa, apropo, cu "restaorantul" ai experienta ? |
|
#155
Posted 15 February 2011 - 18:59
horia66, on 15th February 2011, 13:32, said: Si, crezi ca daca n-ai experienta nici pe "vaci de carne", cum spui tu, o vei scoate la capat cu ele ? Referitor la "restaorant", tie ti-ar place sa te duci la o terasa, sa servesti niste mititei si o bere si sa-ti miroasa a balegar ? Aaa, apropo, cu "restaorantul" ai experienta ? dar as avea vointa ADYY99, on 15th February 2011, 18:56, said: nu dar as avea vointa dar ferma? fara experienta ....pot face ceva? adica am mai vazut vaci am avut 2 cand eram mic dar nu asa multe |
#156
Posted 17 February 2011 - 12:13
horia66, on 15th February 2011, 13:32, said: Si, crezi ca daca n-ai experienta nici pe "vaci de carne", cum spui tu, o vei scoate la capat cu ele ? Referitor la "restaorant", tie ti-ar place sa te duci la o terasa, sa servesti niste mititei si o bere si sa-ti miroasa a balegar ? Aaa, apropo, cu "restaorantul" ai experienta ? Parerea mea in privinta adyy99 este ca trebuie sa se decida pe o directie adica nu poti sa faci deodata si ferma de vaci, sa cresti si porci, sa faci si "restaorant" si eventual poate se gandeste ca fiind la "europeana" ar merge si un service auto cu spalatorie. In primul rand nu-ti ajung banii si in al doilea rand astfel de retete si-au dovedit in timp ineficacitate. Sfatul meu este sa te axezi pe ceea ce iti place mai mult si cunosti mai bine, documenteaza-te, fa-ti un plan de afaceri pe termen mediu si apoi porneste la drum. Vrei pensiune la drum european, nu e neaparat sa ai ferma poti cumpara materia prima de la fermele din jur legume, fructe, carne (cumperi animale si le sacrifici intr-o unitate autorizata sanitar veterinar), lapte(numai de la o ferma cu mulgatori automate si tanc de racire) Personal cred ca 60 000 euro nu iti ajung pentru o pensiune dotata complet, si sa-ti mai ramana si bani pentru capital de lucru pentru o jumatate de an. Vrei ferma de vaci cu lapte, la fel cred ca nu-ti ajung banii avand in vedere dotarile de care ai nevoie si faptul ca animalele nu sunt eligibile. Poti incerca un proiect cu finantare pe masura 121. Pentru vaci de carne cred ca banii de care dispui iti permit inceperea unei afaceri in domeniu cu un minim de 25 capete, asigurarea capitalului de lucru, recuperarea investitiei si intrarea pe profit in patru ani. Edited by midstar, 17 February 2011 - 12:15. |
#157
Posted 17 February 2011 - 23:55
ideia era alta
nu restaorant ci retaurant scz de greseala eu am capitalul si putin pamant si ma gandeam sa profit si eu de un fond structural si sa fac ceva nu sunt chiar asa strain am mai vazut si eu vaci am crescut cand eram mai mic cei drept nu multe erau doar 4 cunostite pt crestere de vaci nu am cu vointa si cu cateva sfaturi credeam ca o sa ma descurc gasisem un teren la sosea si prima data vroiam sa fac ferma si DUPA o perioada (3-4ani) daca ferma era profitabila sa construesc un un fast food pt cei in trafic dar am inteles ca UE nu da voie si renut la restaurant si daca renut nu mai renteaza nici sa cumpar terenu ca e destul de scump acum voi va pricepeti mai bine si de asta vroiam niste sfaturi pt ferma sa stiu daca sa ma bag sau sa las pe alti care cunosc Eu am 60k si sa zicem ca mai da statu 50k cu 110k reusesc sa fac o ferma de 20 de vaci(lapte sau carne) sa cumpar un tractor sh, o cositoare, o remorca, o balotiera( am gasit eu in jur de 20k) cam cati oameni i-mi trebue in cati ani o amotizez idea e ca nu vreau sa ma extind vreau sa raman cu un efectiv de maxim 25buc o fi rentabil Edited by horia66, 18 February 2011 - 12:03. |
#158
Posted 21 February 2011 - 12:50
ADYY99, on 17th February 2011, 23:55, said: ideia era alta nu restaorant ci retaurant scz de greseala eu am capitalul si putin pamant si ma gandeam sa profit si eu de un fond structural si sa fac ceva nu sunt chiar asa strain am mai vazut si eu vaci am crescut cand eram mai mic cei drept nu multe erau doar 4 cunostite pt crestere de vaci nu am cu vointa si cu cateva sfaturi credeam ca o sa ma descurc gasisem un teren la sosea si prima data vroiam sa fac ferma si DUPA o perioada (3-4ani) daca ferma era profitabila sa construesc un un fast food pt cei in trafic dar am inteles ca UE nu da voie si renut la restaurant si daca renut nu mai renteaza nici sa cumpar terenu ca e destul de scump acum voi va pricepeti mai bine si de asta vroiam niste sfaturi pt ferma sa stiu daca sa ma bag sau sa las pe alti care cunosc Eu am 60k si sa zicem ca mai da statu 50k cu 110k reusesc sa fac o ferma de 20 de vaci(lapte sau carne) sa cumpar un tractor sh, o cositoare, o remorca, o balotiera( am gasit eu in jur de 20k) cam cati oameni i-mi trebue in cati ani o amotizez idea e ca nu vreau sa ma extind vreau sa raman cu un efectiv de maxim 25buc o fi rentabil |
#159
Posted 05 March 2011 - 14:33
ok , am citit asa in mare despre ce e vorba..ce ai tu e o chestie mare pe bani multi si profitabila cred, dar daca incep cu metisi vreo 10 la numar si hrana sa zicem ca o am adapostul il am...dar am vazut ca scriai ceva de stabulatie libera. eu unu nu am am pasune daca pe timp de vara ii tin in grajd dandu-l de mancare la refuz afecteaza cumva cresterea lor? si inca un lucru daca vreau sa cumpar vitei sa ii cresc pt carne la ce luna trebuie sa ii cumpar si la ce luna sunt buni de vanzare? oricum merçi mult pt postarea ta e inspiranta
|
|
#160
Posted 06 March 2011 - 00:09
Uitati ce spun crescatorii de taurine de carne din IT:
un vitel de rasa limousine de 600kg are un randament la abatorizare de 64%deci 0 carcasa de 384 kg un charolais de 600kg are un randament la abatorizare de 61 % deci o carcasa de 370kg un simmenthal de 600 kg are un randament la abatorizare de 58 % deci o carcasa de 348 kg mentionez ca ei cresc acesi vitei in sistem intensiv in boxe si ii hranesc cu 5-7 kg de concentrate plus 2 kg de fan sau paie (nu lucerna )pe zi , reteta lor de furajare ar fi 55% cereale (45%-50% porumb ,5-10%fulgi de orz ),10%strot de soia ,8%strot de floarea soarelui ,5%fulgi de mazare ,restul taietei de sfecla si tarate de grau si integratori tamponi cu antiacizi (habar nu am ce inseamna poate ne explica Horia ) in perioada de finisaj cerealele cresc in procent de 60 -65 % -aceasta reteta de furajare costa aici 1,88euro /zi -in orice caz pentru ei nu exista bovine de carne pe pasune pentru ca ,carcasa trebuie sa fie conforma clasificarii S.E.U.R.O.P si trebuie sa aiba anumite calitati organoleptice ,de fragezime a carnii ,de culuare ,si poate avea doar o anumita parte de grasime in functie de rasa ,ori aceste caracteristici nu pot fi obtinute pe pasune ci numai in sistem intensiv in boxe . |
#161
Posted 08 March 2011 - 10:46
Pentru animalele supuse ingrasarii se obtin performante mai bune prin modul intensiv de crestere - dar numai in perioada de finisare, adica 14 - 18 luni! Atentie: viteii pana la varsta de un an daca vor fi furajati excesiv isi vor incheia dezvoltarea scheletica mult mai repede si implicit acest lucru duce si la diminuarea cantitatii de carne.
Personal - pentru animalele destinate sacrificarii - sunt adeptul sistemului de crestere pe pasune pana la varsta de un an apoi introducere in sistem de stabulatie pana la comercializare. Acesasta metoda genereaza si costuri mai mici. andrei_virus: Personal cred ca si cresterea metisilor este destul de rentabila, nu este indicat sa incepi direct cu rasa daca nu ai experienta, mai ales ca erorile pot fi destul de costisitoare. Am observat o confuzie pe care o faci, cresterea in stabulatie inseamna cresterea in grajd, care poate fi: - stabulatie libera - animalele nu sunt legate cu lanturi, se pot plimba libere aici un exemplu (nu are nici o tenta publicitara) - stabulatie legata - animalele sunt legate in permanenta, nu se pot misca libere, exemplu |
#162
Posted 08 March 2011 - 14:35
ariete41, on 5th March 2011, 20:09, said: -in orice caz pentru ei nu exista bovine de carne pe pasune pentru ca ,carcasa trebuie sa fie conforma clasificarii S.E.U.R.O.P si trebuie sa aiba anumite calitati organoleptice ,de fragezime a carnii ,de culuare ,si poate avea doar o anumita parte de grasime in functie de rasa ,ori aceste caracteristici nu pot fi obtinute pe pasune ci numai in sistem intensiv in boxe . De ce spui asta?! Crasificarea SEUROP se face in functie de contitatea de grasime din carcasa, dupa ce animalul a fost sacrificat. Si in romania abatoarele lucreaza dupa sistemul de clasificare SEUROP si la noi in tara tre sa cauti 1 an ca sa gasesti 2 carcase la fel... Cea mai apreciata carne de vita, cea mai superioara calitativ si mai scumpa este de la animalele crescute pe pasune. Cresterea lor in sistem intensiv, in boxe este un compromis. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users