Porumbul
Last Updated: Feb 04 2014 23:29, Started by
ucvph
, Mar 18 2010 11:33
·
0
#5419
Posted 14 September 2013 - 08:33
Daca este uscat bine, nu se aprinde.
Dar nu e regula generala, ca de aia s-au inventat uscatoarele. Altfel, ar fi turnat direct in silozuri ca si cartofii. Si cand ai o gramada de 50-60 tone bagate intr-un cilindru de 6 metri de inalt, si incepe sa mocneasca, te iei cu mainele de cap ca nu ai ce-i face. Sau ma rog, cu mainile de lopata. La mine la FAO 300, nu am cum sa intru mai repede de 1 octombrie la recoltat. Stiuleti. La boabe nu ma bag pana cand nu imi fac o hala mare in care sa il descarc vrac instrat de ~0.5-1m, si sa il urc in siloz prin decembrie. Sau uscator, dar creste pretul pe kg. |
#5420
Posted 14 September 2013 - 08:55
rand, on 14 septembrie 2013 - 08:33, said:
Daca este uscat bine, nu se aprinde. Dar nu e regula generala, ca de aia s-au inventat uscatoarele. Altfel, ar fi turnat direct in silozuri ca si cartofii. Si cand ai o gramada de 50-60 tone bagate intr-un cilindru de 6 metri de inalt, si incepe sa mocneasca, te iei cu mainele de cap ca nu ai ce-i face. Sau ma rog, cu mainile de lopata. La mine la FAO 300, nu am cum sa intru mai repede de 1 octombrie la recoltat. Stiuleti. La boabe nu ma bag pana cand nu imi fac o hala mare in care sa il descarc vrac instrat de ~0.5-1m, si sa il urc in siloz prin decembrie. Sau uscator, dar creste pretul pe kg. Prietene,daca porumbul are sub 14% umiditate,poate sa aiba cilindrul si 15 metri inaltime.Uscatoarele nu s-au inventat sa usuce porumb deja uscat. |
#5421
Posted 14 September 2013 - 09:41
mai fratilor lamuritima si pe mine un siloz de 3 metri in diametru si inalt de 4 daca e numai ventilat ar fi o problema cu cerealele?
|
#5422
Posted 14 September 2013 - 10:26
irimiaciprian1, on 14 septembrie 2013 - 09:41, said:
mai fratilor lamuritima si pe mine un siloz de 3 metri in diametru si inalt de 4 daca e numai ventilat ar fi o problema cu cerealele? nu pricepi ca depinde de umiditatea cerealelor? ca daca il aduci din camp cu 13% umiditate nu-i bai,dar daca are de la 15 in sus e problema mare? |
#5423
Posted 14 September 2013 - 10:41
#5424
Posted 14 September 2013 - 12:17
ventilatia nu e tot una cu uscarea. Pentru uscare ai nevoie si de caldura, nu doar de circulatia aerului. Daca aerul este umed, cum se intampla toamna, in perioada ploioasa, degeaba ventilezi.SI silozurile au sonde de temperatura, in diverse puncte.
Sunt carti intregi care dezbat problema conditionarii cerealelor in vederea pastrarii. Ideea de baza este ca cerealele trebuie sa aiba sub 14% umiditate pentru a putea fi pastrate vrac. Si uscarea lor trebuie sa fie uniforma. Daca ai focare cu umiditate mai mare, compromiti si cerealele uscate. De ex. cazul graului cu diverse corpuri straine din buruieni. Degeaba graul are 12% umiditate daca ai prin el seminte de mazariche verzi. Se aprinde cand ti-e lumea mai draga. Ovazul este mai dificil de pastrat, pentru ca se coace esalonat. |
#5425
Posted 14 September 2013 - 12:49
rand, on 14 septembrie 2013 - 12:17, said:
ventilatia nu e tot una cu uscarea. Pentru uscare ai nevoie si de caldura, nu doar de circulatia aerului. Daca aerul este umed, cum se intampla toamna, in perioada ploioasa, degeaba ventilezi.SI silozurile au sonde de temperatura, in diverse puncte. Sunt carti intregi care dezbat problema conditionarii cerealelor in vederea pastrarii. Ideea de baza este ca cerealele trebuie sa aiba sub 14% umiditate pentru a putea fi pastrate vrac. Si uscarea lor trebuie sa fie uniforma. Daca ai focare cu umiditate mai mare, compromiti si cerealele uscate. De ex. cazul graului cu diverse corpuri straine din buruieni. Degeaba graul are 12% umiditate daca ai prin el seminte de mazariche verzi. Se aprinde cand ti-e lumea mai draga. Ovazul este mai dificil de pastrat, pentru ca se coace esalonat. dar mai studiem |
#5426
Posted 14 September 2013 - 13:13
rand, on 14 septembrie 2013 - 12:17, said:
ventilatia nu e tot una cu uscarea. Pentru uscare ai nevoie si de caldura, nu doar de circulatia aerului. Daca aerul este umed, cum se intampla toamna, in perioada ploioasa, degeaba ventilezi.SI silozurile au sonde de temperatura, in diverse puncte. Sunt carti intregi care dezbat problema conditionarii cerealelor in vederea pastrarii. Ideea de baza este ca cerealele trebuie sa aiba sub 14% umiditate pentru a putea fi pastrate vrac. Si uscarea lor trebuie sa fie uniforma. Daca ai focare cu umiditate mai mare, compromiti si cerealele uscate. De ex. cazul graului cu diverse corpuri straine din buruieni. Degeaba graul are 12% umiditate daca ai prin el seminte de mazariche verzi. Se aprinde cand ti-e lumea mai draga. Ovazul este mai dificil de pastrat, pentru ca se coace esalonat. Se vede ca nu ai recoltat niciodata porumb boabe.Mai lasa cartile de agronomie ale tatalui tau,prea multa teorie.Teoria ta este o teorie apocaliptica."Focare cu umiditate mare".Cateva buruieni la tine sunt focare de umiditate?Porumbul uscat mucegaieste doar daca torni apa peste el.Tu chiar crezi ca semintele de mazariche ti-ar putea compromite graul?Acum 10 ani puneam si eu problema exact ca tine.Il innebuneam pe tata cu aceleasi teorii.Daca mucegaieste.daca-l compromitem,daca-l aruncam.Acum stii ce face?...rade, |
#5427
Posted 14 September 2013 - 19:11
finescu, on 14 septembrie 2013 - 13:13, said: Se vede ca nu ai recoltat niciodata porumb boabe.Mai lasa cartile de agronomie ale tatalui tau,prea multa teorie.Teoria ta este o teorie apocaliptica."Focare cu umiditate mare".Cateva buruieni la tine sunt focare de umiditate?Porumbul uscat mucegaieste doar daca torni apa peste el.Tu chiar crezi ca semintele de mazariche ti-ar putea compromite graul?Acum 10 ani puneam si eu problema exact ca tine.Il innebuneam pe tata cu aceleasi teorii.Daca mucegaieste.daca-l compromitem,daca-l aruncam.Acum stii ce face?...rade, Subscriu...anul trecut l-am luat din câmp,boabe,la 13% umiditate dar din cauza sparturilor a ajuns la 14.8% după recoltare. E adevărat ca am făcut antebrat si bicepsi de invidiat in primele trei saptamâni, de la lopatat,dar nu am avut probleme:) Termometrul a stat continuu in boabe.Pana la o temperatura de 19-20 de grade nu-i problema...după începe munca! |
#5428
Posted 14 September 2013 - 19:32
eu cu asta is nelamurit daca il bagi in siloz si il ventilez mai apar probleme?
|
|
#5429
Posted 14 September 2013 - 20:10
nelutustoian, on 14 septembrie 2013 - 19:11, said:
Subscriu...anul trecut l-am luat din câmp,boabe,la 13% umiditate dar din cauza sparturilor a ajuns la 14.8% după recoltare. E adevărat ca am făcut antebrat si bicepsi de invidiat in primele trei saptamâni, de la lopatat,dar nu am avut probleme:) Termometrul a stat continuu in boabe.Pana la o temperatura de 19-20 de grade nu-i problema...după începe munca! Daca iti spun ca am bagat porumb si cu 15,6% ,ma crezi?Nu l-am lopatat deloc.S-a pastrat perfect,dar conteaza si hibridul.Una e sa bagi Olt cu 16% si alta e sa bagi Es Sensor cu 16%.Eu vorbesc de depozitatul in magazii.Eu cred ca te-ai impacientat cam mult pentru o umiditate de 14,8%. |
#5431
Posted 15 September 2013 - 06:27
#5432
Posted 15 September 2013 - 08:10
finescu, on 14 septembrie 2013 - 13:13, said: Se vede ca nu ai recoltat niciodata porumb boabe.Mai lasa cartile de agronomie ale tatalui tau,prea multa teorie.Teoria ta este o teorie apocaliptica."Focare cu umiditate mare".Cateva buruieni la tine sunt focare de umiditate?Porumbul uscat mucegaieste doar daca torni apa peste el.Tu chiar crezi ca semintele de mazariche ti-ar putea compromite graul?Acum 10 ani puneam si eu problema exact ca tine.Il innebuneam pe tata cu aceleasi teorii.Daca mucegaieste.daca-l compromitem,daca-l aruncam.Acum stii ce face?...rade, Eu mi-am spus doar experientele pe care le-am avut. Tu crezi ca de bucuros il recoltez stiuleti? Cu o asemenea atitudine fata de conditionarea cerealelor., nu ma mir ca apare scandalul aflatoxinei Am avut si porumb compromis pe care nu l-am putut folosi. Pentru ca a fost depozitat in lada de lemn, boabe, cu umidiate prea mare. Nu stiu cat, pt ca nu a fost masurata, dar rezultatele s-au vazut. Am avut si depozitat in stiuleti compromis in anii trecuti, mai ales la hibrizi romanesti (Turda 100, Turda 200 sau Pioneer 3901, care era la limita pt. zona noastra) Eu vand porumbul direct la zootehnisti, asa ca stiu avantajele unui "nume bun" sau dezavantajul de a vinde porumb partial mocnit. Animalul il miroase si il lasa acolo. Graul pe care il recoltez, il folosesc pentru consum propriu. Eu il scot din hambar sa il duc la moara si eu consum faina. Da, am avut si aprins de la "verdeturi". Si e suficient sa pui o lopata de aia intr-un sac de grau si nu iti mai tihneste de placinte. |
#5433
Posted 15 September 2013 - 08:49
rand, on 15 septembrie 2013 - 08:10, said:
tot boabe a ajuns pana la urma. Iar graul, orzoaica si ovazul nu l-am recolta "spice" inca ) Eu mi-am spus doar experientele pe care le-am avut. Tu crezi ca de bucuros il recoltez stiuleti? Cu o asemenea atitudine fata de conditionarea cerealelor., nu ma mir ca apare scandalul aflatoxinei Am avut si porumb compromis pe care nu l-am putut folosi. Pentru ca a fost depozitat in lada de lemn, boabe, cu umidiate prea mare. Nu stiu cat, pt ca nu a fost masurata, dar rezultatele s-au vazut. Am avut si depozitat in stiuleti compromis in anii trecuti, mai ales la hibrizi romanesti (Turda 100, Turda 200 sau Pioneer 3901, care era la limita pt. zona noastra) Eu vand porumbul direct la zootehnisti, asa ca stiu avantajele unui "nume bun" sau dezavantajul de a vinde porumb partial mocnit. Animalul il miroase si il lasa acolo. Graul pe care il recoltez, il folosesc pentru consum propriu. Eu il scot din hambar sa il duc la moara si eu consum faina. Da, am avut si aprins de la "verdeturi". Si e suficient sa pui o lopata de aia intr-un sac de grau si nu iti mai tihneste de placinte. Pai bineinteles ca rezultatele s-au vazut din moment ce tu bagi niste boabe intr-o lada si nu stii ce umiditate au,Daca la tine in zona pana si stiuletii se compromit,lasa-te de agricultura.Sau recolteaza-l in ianuarie. |
|
#5434
Posted 15 September 2013 - 10:14
Nu toata lumea isi permite sa isi ia un umidometru. Tu stai in Constanta si nu poti compara cu zonele din nordul sau centrul tarii.
De ce te aprinzi asa tare si-i spui omului sa se lase de agricultura? Colegul rand e unul din cei care stiu ce vorbesc si chiar contribuie cu informatii utile la dezvoltarea acestei arii. Anul acesta am recoltat grau batut de gheata, cu 2 generatii: una uscata si una verde. Desi am asteptat pana la 1 august tot am avut si ceva boabe crude care mi-au format cuiburi in magazie. Ai avea tu o solutie de a separa boabele uscate de cele verzi? Edited by cristiflb, 15 September 2013 - 10:15. |
#5435
Posted 15 September 2013 - 10:41
Poate ca am exagerat.Si eu il apreciez pe colegul nostru Rand.Se vede ca este pasionat de agricultura si bine informat,dar sa nu-mi spuna ca trei buruieni or sa dea foc la un grau cu 12% umiditate.Ghinionul lui este zona.La el toate cerealele mocnesc.
|
#5436
Posted 15 September 2013 - 11:23
Nu e nevoie de aprecieri, important este ca sa nu ma injure pe urma @irimiaciprian1 sau altii ca si-au compromis munca de un an de zile pe sfaturile mele.
Da, e o diferenta intre zona de nord si sud, ca nu degeaba sunt samsari care aduc cereale din Banat si le renteaza sa le vanda aici. Dar, sunt unele reguli generale care trebuie respectate. Eu stiu ce am patit, si eu si altii din zona asta, stiu si cum sa fac sa nu mai patesc. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users