Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mufa TV

PPC Energy

Chefi de la Antena 1 s-au intors ...

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u
 Recomandare rulouri exterioare us...

Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...
 Unde gasesc borcane mari 5 - litr...

sfat achiziție bicicleta pli...

NVIDIA Shield Programe Romania IP

Se opreste motorul in mers Golf 5
 Probleme cu instalator Casa verde

Linie vinetie mana stanga

Opriri și reporniri dese

Protectie soare/vizuala in interior
 

Ceapa

- - - - -
  • Please log in to reply
914 replies to this topic

#163
sfatuitor

sfatuitor

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 08.05.2010

 alinutzik, on 27th November 2010, 23:42, said:

La greutate ma refer.Era ceva de genul ca plantezi 100kg de ceapa de samanta si obtii pana la 2000kg de ceapa/100m.Daca mai gasesc i-ti trimit link-ul sa vezi despre ce e vorba.Mie unul mi se pare imposibil sa obtii 200to/ha.

Haideti sa lamurim niste aspecte legate de cantitatile  necesare ce trebuiesc semanate si productiile ce pot fi obtinute/ha.(divizind fiecare poate obtine cifrele pentru suprafete mai mici din gradina proprie.
-La semanatul prin arpagic )se foloseste  pentru obtinerea cepei de consum doar bulbi cu diametrul de 0,8-1,6 cm pentru a nu produce tulpini florifere) cantitatea necesara la ha este  de cca 1000-1200 kg  (asta inseamna ca fiecare bob de arpagic cintareste aprox .1-1,3 gr la 1kg intrind cca 1000 de  bulbi de arpagig  ceea ce duce cu usurinta la obtinerea a necesarului de 800.000-1milion de plante la ha).In functie de calitatea arpagicului , de cantitatea de ingrasaminte folosite, de normele de udare si alti factori se pot obtine recolte intre 25-40 t/ha in conditii de semanat mecanic. Daca cineva ar dispune de un potential uman sa  semene in benzi compacte cantitatea de arpagic  ar creste cu 50%  dar si productia va inregistra acelasi surplus.
-La infiintarea culturii prin semanat direct necesarul de saminta este de cca 10 kg in caz ca se seamna cu semanatori obisnuite si de doar 5 kg in cazul semanatorilor de precizie.Productiile obtinute tin de  tehnologie, de hibrizii folositi, de sistemele de irigat prin aspersie(care se amortizeaza in timp)  si se incadreaza intre 40-90 t/ha atingind in tehnologiile de virf chiar si 100 t/ha.In plus cheltuielile sint  reduse  fata de cultura de arpagic cu 25-30% daca  totul decurge mecanizat. Ideea cu obtinerea  a 200 t /ha ar  putea avea acoperire doar prin  folosirea unor hibrizi timpurii cu greutati ale bulbului intre 300 gr-1kg(exista asa ceva!) si prin folosirea  a cel putin 80% din suprafata unui ha (asta inseamna semanat manual cu semanatoare de mare precizie, o adevarata munca de Sisif).In plus terbuiesc cantitati suplimentare de ingrasaminte si ...apa!
Sintetizind,cei care planteaza suprafete mari de 1-3-5-X ha pot folosi tehnologia semanatului direct din saminta.Pentru suprafete mici acest lucru este posibil cu ceva investitii(semanatoare de precizie pe 1-2 rinduri,instalatii de irigat prin aspersie etc). La aceste suprafete cel mai bine se preteaza cultura infiintata prin arpagic care paote fi procurat din tirguri si oboare sau de la magazinele de profil(gross-ul de legume din Berceni aduce arpagic selectionat din Olanda)
Deci pentru cine vrea statistici si procente puteti incepe calculele! Pentru cine doreste alte informatii va stau la dispozitie,poate va pot furniza informatii utile.

#164
Calinski

Calinski

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 08.11.2006
Salut.....as avea si eu o intrebare pentru voi.

La sfarsitul lui octombrie am plantat cateva brazde cu ceapa pentru primavara (cele din centru sunt din ceapa diametru 4-5 cm, iar celelalte din arbagic 2 cm - loturi experimentale), insa au avut dezvoltare vegetativa neasteptata, datorita temperaturilor climaterice neobisnuit de mari.

Daca le las in camp neprotejate, vor fii afectate de ger? Ce ar trebui sa fac pentru a evita o catastrofa?

Va multumesc anticipat pentru ajutor.

[ http://img137.imageshack.us/img137/7869/ceapapanorama.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://img821.imageshack.us/img821/7240/ceapacloseup.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#165
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Ingheata si la primavara dau alte frunze.
Oricum, la Craciun vei avea ceapa verde. Misto :)

#166
ciprian_vladis

ciprian_vladis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 25.07.2010
buna. eu sunt cam nou pe topicul acesta, sper sa nu fiu oftopic cu ce o sa spun... nu cumva ciaclamaua aia este hagima? aia de pui una si scoti zece? am asa ceva si o cultiv pentru cozi rarind-o dar scot si toamna si sa stiti ca nu este mica.. cam ca o ceapa obisnuita... si pt burieni sint prasitori de mana, se poate folosi la ceapa ,patrunjel , morcov sfecla cartof etc. eu am folosit-o la tot ce am avut pus in gradina... am vazut ceva la americani la vreo 300 euro ... eu cu ce am avut prin curte intr-o zi am facut-o si nu am mai stat la plivit... doar intre cepe... pun si eu niste foto concludente... cam ce ceapa am facut in gradina din 3 kg de arpacic . am facut si ceva de irigat cu picatura pun si pt asta citeva poze.... daca nu sunt la obiect imi spuneti. scuze anticipat. sper sa fiu si eu cuiva de folos..

Attached Files



#167
ciprian_vladis

ciprian_vladis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 25.07.2010
[ nu cumva ciaclamaua aia este hagima] rectific :  nu cumva esalota aia este hagima...? din greseala am scris altceva ... ma scuzati

#168
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
@ciprian - esti bine venit. si nu esti off

intrebari:
- ai vazut pe undeva in Romania de vanzare prasitoare ca a ta ?
- ce sunt chestiile alea albastre de la furtunul de irigare ???

#169
ciprian_vladis

ciprian_vladis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 25.07.2010
[quote name='DDuras'

intrebari:
- ai vazut pe undeva in Romania de vanzare prasitoare ca a ta ?
- ce sunt chestiile alea albastre de la furtunul de irigare ???
[prasitoarea care am facut-o pt mine , am facut-o din ce am avut pe linga casa , daca o sa mai fac o sa iasa cam ca cele de fabrica pentru ca stiu cam ce materiale trebuiesc]   in romania nu am vazut dar sa stii ca pot face  oricand cui doreste la un pret modic.....cheltuieli materiale si plus manopera ....modic.    chestiile alea albastre sunt de la perfuzoare alea de se pun perfuzii la spital...  am facut cu ele o instalatie de irigat prin picurare.   mai detailat cam asa .... un butoi de 200 litri de tabla cu robinet montat, furtum de plastic maleabil in care am facut gauri de am bagat furtumase de la perfuzii cu  tot cu alea albastre care ma ajuta sa reglez debitul apei mai exact numarul picaturilor.... dupa ce se udau 2 randuri umpleam iar butoiul, se incalzea ziua la soare si seara mutam furtumul la alte 2 randuri si lasam sa curga cu picatura peste noapte... si treaba asta o faceam cind era nevoie de apa la pamant.. nu au dus lipsa de apa plantutele de loc.... ceva ieftin de facut.    precizez ca perfuzoarele nu le-am cumparat ci am vb cu cateva asistente din spital sa mi le stranga pe cele folosite... in principiu m-a costat cateva pungi de cafea... sper ca am fost cat se poate de explicit.. daca mai aveti intrebari bucuros raspund...

mai pun niste foto cu prasitoarea

Attached Files



#170
ciprian_vladis

ciprian_vladis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 25.07.2010
cine mai are intrebari sunt dispus sa raspund

#171
mircea11s

mircea11s

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 25.12.2009
Cu ceva modificari iti poti "mecaniza" si scoaterea cepelor.Mai adaugi o roata la prasitoare astfel incat rotile sa incalece randul si organului activ ii sudezi in spate niste fier beton astfel incat sa-ti ridice ceapa la suprafata solului.O alta varianta ar fi sa construiesti un U pe care sa-l prinzi lateral pe cadrul tau,cam cum este in desen.Din desen retii doar partea din stanga,ce este in dreapta ignori pentru ca este conceput pentru tractor.

O sa trebuiasca sa fi mancat bine inainte de a te apuca de scos (daca ai un sol mai greu).Daca ai o motosapa te-ai scos !

Attached Files



#172
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006
Interesant ...  
Iarna asta studiez problema, si cine stie, la anul poate pun de-o prasitoare  :)

#173
andy2639

andy2639

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 03.03.2011
salut anul asta incerc sa accesez nijte fonduri europene pt cultivarea cepei. problema e k una dintre conditii este sa ai cultura infiintata in momentul accesarii si cum bani nu prea sunt as fi curios care e cea mai accesibila metoda(financiar) de a infiinta o cultura de ceapa p o suprafata de 3,5 ha

#174
ciuchi67

ciuchi67

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 21.02.2011

 ciprian_vladis, on 20th December 2010, 23:18, said:

cine mai are intrebari sunt dispus sa raspund


Buna ziua,

Ai o gradina tare faina si fff organizata,si se vede ca iti place si pui suflet in ceea ce faci.
Jos palaria.De curiozitate,de unde ai luat arpacic pt ceapa hasma(esalota ,allium ascalonium)?
M-ar interesa sa pun un pumn de arpacic ,sa vad daca merge,terenul meu e foarte argilos,tre sa fac intai un sant ,sa-l umplu cu pamant negru .si in pamantul asta seman ce am nevoie .

Toate cele bune

#175
ciprian_vladis

ciprian_vladis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 25.07.2010
[quote name='ciuchi67' date='7th March 2011, 10:36' post='9569823']
Buna ziua,

buna seara. multumesc de apreciere... samanta de hagima (cepe de hagima - pui una si toamna ai mai multe 7-9)are bunica si punem in fiecare an. asa citeva iti pot da nu este nici o problema. sincer la mine aici in tg neamt este pamant negru cu pitre  prin el si sa stii ca ii merge bine . nu stiu cum o sa meraga in argila ... sper sa creasca. poti face si cum ai spus.... am acelasi id si pe maill @yahoo.com

Edited by ciprian_vladis, 07 March 2011 - 22:46.


#176
luuc

luuc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 18.11.2007
As pune cateva intrebari, sper lamuritoare si pt altii :
- o parte din ceapa obtinuta din arpagic(nu esalota) a incoltit
1) daca o plantez voi obtine in toamna 2011 plante cu tija lunga si care la capat fac seminte?
2) daca plantez acele seminte obtin in toamna 2012, arpagic?
3) cand ar trebui sa plantez acele seminte, toamna 2011 sau primavara 2012?

#177
luuc

luuc

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 168
  • Înscris: 18.11.2007
In asteptarea raspunsurilor ...mai am o intrebare : anul acesta am vazut si semanat pentru prima oara ceapa alba(arpagic). Alba-alba precum usturoiul.
Ce tip de ceapa este acesta? Ce conditii de cultivare necesita? Ce gust are?

#178
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Batranii satului zic ca atunci cand radacinile de ceapa se "ingroapa" mai
mult in sol ceapa trebuie "culcata" (calcata)!
Concret, radacinile de la ceapa mea au inceput sa creasca mult in pamant!
Frunzele au inceput sa se ingalbeneasca!
Au batranii dreptate?
Ma apuc sa joc "hora" pe razorul de ceapa?

Multam!

PS: ceapa a fost "ingropata" pe 15 oct.

#179
ZAMBILA

ZAMBILA

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 13.04.2010
Buna seara,
am si eu o intrebare.Pot sa plantez arbagic undeva toamna sa iasa la primavara intr-un solar neincalzit?Dar salata?Ce densitate ar trebui sa aiba(ca sa stiu cit arbagic cumpar).Solarul are 1000mp.
Multumesc

#180
danutz_2009

danutz_2009

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,975
  • Înscris: 22.02.2009
Am plantat arpagic, la inceput de octombrie, afara, si in decembrie aveam 5-6 frunze.
La inceput-mijloc de martie aveam ceapa verde, suficient de groasa pentru a fi mancata,
nu "firicele de iarba" ca cele din piata!
Nu ma pricep la salata verde! Este o cultura "rece". Nu cere caldurica!
Arpagicul este pe trei categorii (sper sa nu gresesc): sub 14, 14-21, peste 21 mm. In functie de
categoria aleasa vei avea mai multe/sau mai putine "piese" in fiecare kg de arpagic!

Bafta!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate