Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Cresterea prepelitelor

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
187 replies to this topic

#1
lokki

lokki

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 164
  • Înscris: 31.01.2006
Am facut o mini-documentatie cu informatiile gasite pe net, pentru crescatorul de rand. Sper sa-ti foloseasca
De asemenea, ii astept pe cei cu experienta sa ma corecteze.

Informatii generale

Prepelitele au fost urmarite din cele mai vechi timpuri pentru carnea lor deosebita. Cu mii de ani, ca pasari salbatice, erau prinse cu plase in China si Egipt. Astazi insa, se cunosc soiuri domesticite, ceea ce permite cresterea lor in sisteme intensive.
Ele fac parte din familia Phasianoideea, ordinul Galiforme, clasa Aves, la fel ca si gainile si porumbeii. Cea mai intalnita specie este Coturnix coturnix (prepelita comuna), cu subspeciile Coturnix coturnix coturnix (prepelita europeana) si Coturnix coturnix  japonica (prepelita japoneza) care a fost domesticita in Japonia si care este cea mai raspandita specie crescuta. Este o specie care si-a pierdut aptitudinile de zbor si de clocit, insa troneaza de departe in ceea ce priveste productia de oua.

De ce crestem prepelite

Prepelitele sunt crescute in special pentru ouale lor, care au calitati extraordinare, si care sunt recomandate pentru multe afectiuni. Exista chiar si tratamente speciale cu oua de prepelita. Nici carnea lor nu este de lepadat, fiind al doilea motiv pentru care sunt crescute. Sunt si persoane care le tin doar pe post de pasari de ornament.
Exista mai multi hibrizi, cei mai multi crescuti pentru oua (care nu ajung decat la o greutate de 150-170 de grame pentru femele si ceva mai putin pentru masculi), dar exista si cei de carne care pot ajunge la 350-400 de grame. Despre acest soi nu am gasit multe informatii pe Internet

Binefacerile oului

Dupa cum spuneam, calitatea pricipala a acestor pasari este ca se oua mult si repede. O prepelita japoneza produce 250-300 de oua pe an, insa sunt si cazuri exceptionale cand s-a ajuns la 480 de oua. Ouale sunt mici, cu o greutate intre 8-12 grame, cu o medie de 10 grame.

Calitatile terapeutice se datoreaza numarului mare de vitamine si minerale care le contine: vitaminele A,B, B1 (de sase ori mai multa decat oul de gaina), B2 (de 15 ori mai multa decat oul de gaina), D3, E, si mineralele fosfor (de cinci ori mai mult decat oul de gaina), fier ( de 6 ori mai mult decat oul de gaina), calciu, zinc, sulf si potasiu. Continutul de colesterol este mai mic (de 1,4%, fata de 4% la oul de gaina).

Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, se folosesc in afectiuni precum TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate. Un un efect benefic asupra sistemului circulator, imbunatatesc digestia, regleaza aciditatea gastrica, imbunatatesc memoria, ajuta la cresterea si dezvoltarea copiilor.

Curele bazate pe oua de prepelita sunt de mai multe tipuri, in functie de afectiunile care trebuie tratate.
Ouale se administreaza dimineata, pe stomacul gol, inainte de micul dejun. Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg. De asemenea sunt recomandate ouale de la pasari reproducatoare (cele pentru incubator, fecundate), dar nu stiu sa va argumentez acesta teorie.
Pentru ca e mic, se poate sparge intr-o lingura, si se lasa sa alunece pe gat. Daca nu puteti sa sa suportati oul crud in gura, se poate freca cu o lingurita de miere sau putina pulpa de fructe. Micul dejun de serveste dupa aproximativ 1-2ore, si e recomandat sa fie compus din hrana rece. Persoanele cu ulcer sau anemie pot sa ia micul dejun in jumatate de ora. Nu se consuma cafea, alcool pe perioada regimului. Tratamentu se poate relua dupa trei saptamani in cazul adultilor si dupa trei luni la copii.

Curele de baza:
Pentru copii intre un an si trei ani:
Cura de 60 de oua in 30 de zile: Se pot administra cate doua oua zilnic.

Pentru copii intre 4 si 7 ani:
Cura de 60 de oua in 20 de zile: Se adminsitreaza cate trei oua zilnic.

Pentru copii intre 8 si 10 ani:
Cura de 90 de oua in 30 de zile: Se pot administra cate trei oua zilnic.

Pentru copii/adolescenti intre 11 si 15 ani:
Cura de 120 de oua in 32 de zile:
In primele patru zile - cate trei oua pe zi;
Intre a 5-a si a 30-a zi - cate patru oua pe zi;
In a 31-a zi - trei oua, iar in a 32-a zi - un ou.

Pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:
Cura de 120 de oua in 26 de zile:
In primele doua zile - cate trei oua pe zi;
In a treia zi - patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, 24 - cate cinci oua pe zi;
In a 25-a si a 26-a zi se iau trei, respectiv doua oua pe zi;

Numai pentru adulti:
Cura de 240 de oua in 50 de zile:
In primele doua zile - cate trei oua pe zi;
In a treia zi - patru oua pe zi;
Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv - cate cinci oua pe zi;
In a 49-a zi - trei oua pe zi;
In a 50-a zi - doua oua pe zi.

In functie de afectiune, se racomanda curele:
- ulcer 120 bucati
- tulburari digestive 120 buc
- arteroscleroza 240 buc
- astm bronsic 240 buc
- anemie 240 buc
- scleroza coronanina 240 buc
- colesterol 240 buc
- hipertensiune 120 buc
- rinichi 240 buc
- diabet 240 buc
- tbc 240 buc
- migrene 240 buc
- nevroze 240 buc
- boli de ficat 240 buc
- potenta 240 buc


Cresterea si exploatarea

Avantajele cersterii prepelitelor fata de alte pasari sunt multiple: spatiul mic de exploatare, cresterea rapida (atinge maturilaltea la 5-6 saptamani), cheltuieli minime pentru echipamente, procurarea usoara a puilor si tineretului, consumul mic de hrana, cantinatea mare si continua de oua (chiar 350 de oua pe an), rezistenta la boli (daca este ingrijita corespunzator nu are nevoie de nici un vaccin toata viata). Carnea si ouale sunt deosebit de valoroase, avand un continut scazut de grasimi si colesterol.

Pentru a creste prepelite avem nevoie de foatre putin spatiu, pe un metru patrat pot incape pana la 120 de pasari. Insa nu este bine sa depasim 100 sau chiar mai putine. Daca spatiul va permite, lasati-le mai libere, 70-80 de bucati pe metru patrat (o baterie de 150x50cm, adica 0.75 metri patrati tine lejer 50-60 de bucati). Daca faceti un sistem cu patru sau cinci asemenea custi suprapuse, puteti creste 200-250 de prepelite, pe un spatiu foarte mic, intr-o magazie sau garaj.

Custile trebuie sa aiba atasate adapatori si hranitori suficient de lungi cat sa permita hranirea si adaparea unui numar maxim de pasari. De preferat pe laturile mai scurte sa fie adapatori pe toata lungimea custii, iar in fata, ca sa fie usor de umplut, o hranitoare tip jgheab pe toata lungimea. Toate in exteriorul custii. Gratiile trebuie sa aiba ochiuri suficiente de mari cat sa incpa capul pasarilor. Aceste parti trebuie sa fie detasabile, pentru a putea fi curatate regulat (la 2 zile).
Fundul custilor se faca din plasa de sarma sudata, cu ochirile mici (latime de 1cm). Aceasta plasa trebuie sa aiba un unghi de inclinatie suficient de mare cat sa permita oualor sa se rostogoleasca in fata. O diferenta de 5 cm este suficienta(la o latime a custii 50cm). De asemenea, podeaua trebuie sa fie mai lunga decat lungimea custii cu 10-15 cm (sa se prelungeasca sub hranitoare) si ridicata putin la margine, pentru a colecta ouale. Evident, peretele din fata va avea jos o deschidere de 2,5-3cm pe toata lungimea (nu lasati mai mult pentru ca pot evada prepelitele, dar nici mai putin pentru ca riscati ca nu incapa ouale) . Deci: plasa sudata in patratele, cu sarmele de deasupra perpendiculare pe cusca, ca sa permita rostogolirea oualor, prelungita in afata custii pentru a forma colectorul de oua.
De asemenea, sub grilaj se pune o placa (osb, tabla), ce poate fi trasa asemenea unui sertar, pe care sa se stranga dejectiile. Puneti-o orizontal, nu inclinata precum fundul custii.  Aceasta trebuie curatata la fiecare 2-3 zile.  Inaltimea custii in punctul minim (in spate) sa fie minim 15 cm, dar puteti sa lasati 20-25. Deci inaltimea totala a unei baterii (inaltimea maxima a custii, cu suportul de dejectii la 5-10 cm dedesupt) ar fi 35-40cm. Deci un ansamblu de patru custi suprapuse ar avea maxim 2 metri inaltime, daca prima cusca este situata la 40 cm de sol (ca sa nu ne cocosam adunand ouale). Cat un dulap de bucatarie.
Temperatura corpului unei prepelite este de 40-41 de grade. In anotimpul rece este indicat sa mariti numarul pasarilor din parea de jos (unde este mai frig). Vara trebuie sa rariti numarul la toate nivelele.

Prepelitele sunt in general pasari rezistente, nu se imbolnavesc usor daca sunt indeplinite cateva conditii. Temperatura si umezeala sunt doua lucruri importante. Trebuie asigurata o temperatura de 16-22 de grade constant. Inclusiv in sezonul rece si cald.
(Deoarece multi nu pot asigura iarna temperatura minima, procedeaza in felul urmator: primavara cumpara pui de o zi pe care-i tin la caldura pana la 3-4 saptamani, apoi odata cu incalzirea vremii ii muta in baterii. Profita de perioada calda pentru oua, iar toamna cand vine frigul, ii sacrifica. Si au carne de calitate pentru mult timp in congelator - 100-200 de prepelite, numai bune pentru friptura).
Nu trebuie sa va fie mila de ele deoarece viata lor este scurta oricum, dupa un an sunt deja batrane.
Daca cresteti suficient de multe, de exemplu 5 ansambluri de cate 4 baterii (inseamna 1000 de pasari) intr-o camera mica de 12 metri patrati izolata bine (sau cu perte comun cu o camera incalzita), este posibil sa-si asigure singure caldura necesara si in timpul iernii, datorita caldurii emanate de corpurile lor.
Umiditatea trebuie mentinuta in jurul valorii de 70%. Deci o ventilatie este necesara, mai ales vara cand temperaturile sunt foarte ridicate. Dar trebuie sa fiti atenti sa nu se creeze curenti de aer, deorece sunt forte sensibile la curent. Se poate monta un ventilator de de perete, care scoate afara aerul cald.
Daca sunt supuse mult timp temperaturilor ridicate, scade randamentul. Prepelitele nu vor mai manca, deci vor scade in greutate, si de asemenea se vor oua rar. De asemenea exista riscul de inbolnavire datorita inmultirii germenilor si bacteriilor la cald.
Lumina este factor necesar pentru optimizarea productiei. Prepelitele au nevoie de 16-18 ore de lumina pe zi, altfel va scadea mult procesul de ouare. De asemenea stresul are o influenta foarte mare. Asezati custile intr-un loc linistit, sa nu fie zgomote dese si puternice. De asemenea, nu faceti muzeu din camera lor, unde sa primiti vizite ce zeci de ori pe zi. Mai ales copii care exclama, tipa si se bucura, spre disperarea bietelor pasari. Este suficient sa mergeti o data dimineata, sa le puneti apa si mancare, si o data seara, cand faceti acelasi lucru si adunati ouale. Nu faceti miscari bruste si rapide spre ele, pentru ca se sperie foarte usor.
Dupa fiecare serie ce prepelite (care dureaza cam un an), desfaceti custile si le spalati bine, apoi le dezinfectati cu solutie de la farmaciile veterianare (cu dezinfectant universal, Ecocid S de exemplu).

Nu aduceti prepelite din alte locuri despre care nu stiti nimic. Sau cel putin, nu le amestecati imediat cu restul de pasari. Puneti-le in carantina, in alta cusca, unde le observati 2-3 saptamani comportamentul. Chiar daca par sanatoase la prima vedere, pot purta boli si virusi care se manifesta mai tarziu.

Puneti la fiecare baterie un carnetel in care scrieti varsta prepelitelor, numarul de masculi si femele, numarul de oua produse in fiecare zi.



Ouatul

Prepelitele ating maturitatea la 5-6 saptamani. Asta inseamna ca atunci pot depune primul ou. In functie de hrana, temperatura si alte conditii, pot incepe ouatul mai tarziu, la 6-8 saptamani. Dupa aceea, incep da produca in mod constant, timp de 8-12 luni cate un ou la 16-24 de ore. O prepelita poate produce si doua oua in 24 de ore, intrucat ovulatia se produce cu circa. o ora inainte de producerea unui ou, iar formarea unui ou dureaza 20 - 24 ore. Deci, intervalul dintre doua oua poate sa fie la prepelita de 21 ore, pe cand la gaina nu poate fi mai mic de 24 ore. Atentie! Puteti sa aveti surpriza ca unele sa moara la ouare, din cauza ca nu pot scoata oul, ca este prea mare.
Dupa aproximativ 1 an, inceteaza procesul de ouare (nu complet, dar scade foarte mult), si asa zisele pasari reformate trebuie sacrificate, deoarece nu sunt profitabile (manaca la fel, dar nu mai cresc si nu fac oua).
Primele oua sunt de regula mai mici. Greutatea unui ou este de 8-12 grame. Deci 5-6 oua de prepelita inlocuiesc un ou de gaina. Dar spre deosebire de gaini unde oul cantareste 5-6% din greutatea gainii, la prepelita oul reprezinta un procent de 8-10% din greutatea pasarii. Prepelitele se oua de obicei seara.
In bateriile de oua pentru consum, puneti un mascul la 9-10 femele. Deci intr-o baterie de 50, avem 45 de prepelite si 5 prepelitoi.
Daca cresteti prepelite pentru uzul familiei, un numar de 50 de prepelite este suficient pentru productia de oua (veti avea in fiecare zi cam 40 de oua ceea ce echivaleaza cu 7-8 oua de gaina zilnic, adica circa 50 pe saptamana. Mult mai mult decat suficient, mai dati si prin vecini).
Ouale se pot tine la firgider, la fel ca si cele de gaina, pana la o luna.

Incubarea oualor

Daca vrem sa crestem prepelite intensiv, avem nevoie de pui care sa inlocuiasca pasarile batrane. Pentru asta avem nevoie de oua fertile. Pentru a obtine oua fertile, se folosesc baterii speciale, in care raportul de fete/baieti este diferit fata de cele pentru consum. Cel mai indicat raport este de un baiat la trei fete. Deci intr-o baterie de 50 de pasari reproducatoare avem 12 baieti si 36 fete. Mai bagam un baiat si o fata, ca sa fie 50. Deci 13 baieti si 37 fete.
Nu folositi ouale de la primele ouari (de la prepelitele de 5-6 saptamani), si nici de la cele batrane un an. De asemenea, cocoseii sa aiba minim 40 de zile (~ 6 saptamani)
Selectati oule. Le folositi numai pe cele cu coaja intreaga, fara defecte si curate. Nu trebuie spalate. Daca sunt murdare, stergeti-le usor cu o carpa uscata. Nu alegeti ouale mici, alegeti-le pe cele mai mari(12 grame) dar nu extraordinar de mari. Este posibil prezinte malformatii.
Ouale se pastreaza intr-o camera racoroasa (nu le bagati la frigider!), si de intorc in fiecare zi de depozitare. Perioada maxima cat pot fi pastrate este de 7 zile, dpa care devin nefertile. Nu este recomandat sa le folositi nici pe cele ouate in aceeasi zi. Deci ideal e sa va faceti un stoc cu oua de 5 zile. De la o baterie de 50 de pasari (37 fete), daca luam 30 pe zi, avem 150 de oua, pe care le punem la incubat a sasea zi.

Perioada de incubatie este de 16/17 zile, iar temperatura optima este de 37,5-37,7 grade. Umiditatea din incubatortrebuie sa fie 60% in primele 14 zile. Apoi se mentine aceeasi temperatura, dar se creste umiditatea la 80% (se inmoaie coaja oului si o pot sparge cu ciocul). Daca umiditatea nu este suficienta dupa ziua a 14-a, sterge-ti ousoarele cu un burete caldut si ud.
Incepandu cu a doua zi, intoarceti ouale de doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara, ca sa nu se lipeasca puii de coaja. In ultimele 2-3 zile (15-16-17) nu le mai intoarceti.
Verificati nivelul apei in fiecare zi, si completati daca este necesar.



Cresterea Puilor

Puii se iau din incubator cand sunt uscati (nu va faceti griji de infometare, deoarece au rezerve pentru 24 de ore) si se pun intr-o "maternitate", o cutie de carton, sau acvariu de sticla, care se aseaza intr-un loc uscat, fara curenti de aer (cel mai bine este sa-l acoperiti). Asternutul din cusca trebuie sa fie uscat, bun absorbant al umiditatii, nu prea grosier, asezat in strat uniform.
Temperatura in primele trei zile este de 37-38 de grade, care se scade treptat cu doua grade pe zi, pana la 21 de grade, cand puii au 11 zile si sunt deja acoperiti cu pene. Daca vi se pare ca sufera de frig, se strang toti gramada sub sursa de caldura, prelungiti perioada cu tempreatura mai ridicata (1 saptamanta cu 37 grade, dupa care scadeti). Temperatura trebuie sa fie uniforma si suficienta in toata maternitatea, alftel puii se aduna sub sursa de caldura, se suie unul peste altul, iar cei de jos pot muri sufocati.
Ca procente, ies cam 50% baieti si 50% fete.
Puii au nevoie de lumina, care poate sa functioneze non-stop pe toata perioasa cresterii. Puteti insa sa o lasati 24 de ore in primele doua saptamani, apoi o scadeti treptat cate o ora pe zi, pana ajungeti la valoarea de 16-18 ore.

Trebuie asigurata apa la o temperatura medie, imediat ce sunt adusi din incubator. Daca e prea rece provoaca indigestii. In apa se pot dizolva antibiotice sau vitamine pentru inratirea puilor si prevenirea bolilor (Oxivit S). Puii trebuie dusi cu ciocul la apa pentru a se hidrata, si pentru a invata unde este situata. Atentie cu apa in maternitate. Puii nu trebuie sa se ude pentru ca sunt foarte sensibili. Puneti o adapatoare cu gratar deasupra, sa nu le intre picioarele in apa.
Cresterea puilor se face in doi pasi:
- demarajul (iarna dureaza 10 zile, vara 7 zile), in care se hranesc cu un furaj special tip Starter;
- cresterea propriu-zisa, pana la 5 saptamani, dupa care sunt transferati in baterii. Pot fi transferati chiar mai repede, la 4 saptamani.



Trebuie sa avem grija cu 2 luni inainte de iesirea unei generatii din productia de oua, sa pregatim alta. Deci cand au implinit 8 luni, deja trebuie sa avem in incubator inlocuitori pentru ele.
La 30-35 de zile (maxim 5 saptamani) puii se muta in baterii, deoarece ajung la maturitate.

Cei crescuti pentru carne, care nu necesita selectare dupa sex. Se cresc in  sase loturi cu diferenta de varsta de o saptamana. Primul lot care implineste 6 septamani se sacrifica, fiind inlocuit cu un nou lot. Asa o sa avem tot timpul prepelite in varsta de 1,2,3,4,5 si 6 saptamani, cu productie saptamanala.

Cele mai frecvente greseli la incubare:
Ouale prea vechi - rata foarte proasta de scoatere, si foarte intarziata (pana la 19 zile)
Temperatura prea mare: puii ies cu malformatii
Ouale nu sunt intoarse la timp : puii mor in ou
Temperatura prea mica: puii mor in ou si se lipesc de coaja
Umiditatea prea mica: puii nu pot sparge coaja oului si mor.


Dupa circa 3 saptamani de la se pot diferentia masculi de femele in proportie de 99%. Se poate si la 16-17 zile, dupa penaj, dar procentul este undeva la 85%.
Masculul are pieptul roscat iar cloaca prezinta o excrescenta de culoare roz fara penaj.
Femela are pieptul si gatul maro-roscat cu pete inchise si cloaca alungita transversal. De altfel, prepelitele de sex feminin au la baza ciocului inferior pene culoare alba,iar la masculi sunt de culoare neagra sau maro inchis.
Cei neexperimentati le pot sorta in perioada 4-5 saptamani, cand semnele sunt mult mai vizibile.



Hranirea prepelitelor

Cel mai important si cel mai complicat capitol din aceasta indeletnicire este furajarea. O nutritie gresita scade randamentul de crestere si productia de oua. Exista mai multe tipuri de hrana, in Romania fiind cel mai folosit furajul uscat, cumparat direct de la producatori. Unele chiar asa se si numesc: "Furaj pentru prepelite". Dar pot fi folosite si furajele universale, daca respecta procentele de nutrienti specifice rasei. Adica puteti adauga un surplus de proteine (srot de soia) furajului de gaini ouatoare si il folositi.
Furajul contituie principala investitie in crescutul prepelitelor (considerand ca spatiul il avem deja) si se ridica undeva la 60-70% din cheltuielile totale ( restul fiind lumina, caldura, pui de o zi, vitamine, etc.)
O prepelita adulta consuma 20-25 de grame de hrana, dar cantitatea poate scadea in zilele calduroase de vara. Furajul trebuie sa fie unul bogat in proteine, atat pentru pui de carne cat si pentru pasarile ouatoare. Pentru cele din urma trebuie asigurat un procent de 3.5% de calciu, necesar producerii cojii oului. In zilele calde, cand cantitatea mancata este mai mica (deci si aportul de calciu este mai mic), se suplimenteaza calciul din furaj, pana la o valoare de 4%.

Pentru puii crescuti pentru carne, trebuie asigurat un porcent mai mare de proteine. Se poate inlocui calciul (deoarece nu au nevoie, fiind sacrificati inainte de ouare) cu supliment de proteine (faina de peste, srot de soia).

Un furaj bun trebuie sa asigure necesarul de vitamine, minerale, proteine in functie de obiectivul urmarit (oua,carne). Un exemplu de furaj combinat pentru prepelitele ouatoare folosit in industrie contine :

Porumb 52%
Grau 11%
Srot soia 16,58%
Srot floarea soarelui 6%
Faina de peste 2,9 %
Carbonat de calciu (creta furajeara) 8%
Fosfat dicalcic 1,2%
Sare 0.2%
Premix A6 Lazer-IBNA 2%
DL-metionia pulbere 0.12%



In gospodarie, multi nu vor sa foloseasca faina de peste, premixuri de vitamine si minerale, pentru a produce oua mai "naturale".
Puteti inlocui faina de peste (proteina) cu o cantitate mai mare de srot de soia. Sau premixurile de vitamine si minerale (PVM) cu vegetale (lucerna, morcovi rasi) care aduc un aport de vitamine, dar nu atat cat premixurile.
De aceea sa va asteptati la o eficienta mai scazuta, dar va puteti mandri ca sunt crescute mai ecologic.
Vitaminele se pot asministra si in apa, unde se dizolva conform peorpectului de la farmacie (de exemplu Vitamino Trace Oral, Oxivit S), de regula cateva zile pe luna.



Tips:

Pentru a vinde ouale la prieteni si vecini nu aveti nevoie de firma, sau sa platiti impozite. Este suficient sa luati un certificat de producator de la primarie si aviz de la medicul veterinar din localitate.
Pentru a vinde catre magazine, trebuie sa fiti persoana juridica inregistrata, si sa respectati mult mai multe conditii, care sa asigure sanatatea si calitatea produselor.
Daca vreti sa cumparati puicute de 6 saptamani, la intrarea in productia de oua, trebuie sa fiti atenti cand le cumparati. Deoarece la noi in tara sunt multi "binevoitori" care vor incerca sa vanda prepelitele batrane ca tineret. O prepelita batrana are penele de pe spate mult mai rare, culorile sunt mai sterse, spre deosebire de tineret care are culorile bine delimitate. Ciocul este curat, omogen si nu prezinta urme
de crapaturi la cele tinere. Pielea picioarelor este uniforma, nu au ghearele zgariate sau rupte (spre deosebire de cele care au stat un an intr-o baterie cu picioarele pe gratii, si pot prezenta neregulatritati).
Nu porniti cu un numar mare de prepelite de-o data (500 de exemplu) daca nu aveti o retea de distributie (la magazine sau cunostinte). Ganditi-va da vor intra toate in perioada de ouat, si veti aduna 300-400 de oua pe zi. Intr-o saptamana puteti chiar sa obtineti 3000 de oua. Ce faceti cu ele?
Un numar de 50-100 pentru inceput este suficient.
Nu cumparati mult furaj combinat deodata, ci in cantitati care sa va ajunga maxim 2 luni. Daca il tineti mai mult, isi pierde din valoarea nutritiva sau se poate strica.

#2
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 katilinus, on 27th February 2010, 22:11, said:

salutare,
am si eu o intrebare pentru cei care au prepelite: ati folosit custi de genul asta?
problema mea: ale mele fac risipa MARE de mancare. fac ce fac, si ajunge pe jos. Din cauza ca, custile, sunt facute de mine, ma gandesc ca poate e deficitar modul de constructie. din acest motiv am pus si intrebarea: ati folosit asa ceva? ati fost multumiti?
inca una si ma duc: cam care e durata de exploatare(oua pt reproductie) a unei prepelite?
multumesc

 catalina_c, on 27th February 2010, 23:18, said:

intotdeauna trebuie sa pui mancare cam jumatate din inaltimea tavitei.
durata de exploatare pentru ouale de consum este de maxim un an, de fapt o sa si vezi ca cele de 1 an sunt imbatranite (cele care traiesc pana la varsta asta). dupa varsta de un an mai oua, dar nu la acelasi procentaj.
durata pentru ouale de reproductie e de cateva luni, perioada cand poti sa iei oua de incubat incepe cam la 2 luni dupa incepererea ouatului si tine cam 3-4 luni, dupa aia procentul e ecloziune e slab.

Continuam aici cu prepelitele - e un domeniu foarte interesant, si-l premiem pe lokki pentru efortul cu documentarea !

:first:                    :clapping:                            :coolspeak:

Sa ne traiesti si sa ne mai scrii !

Edited by horia66, 28 February 2010 - 22:40.


#3
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
La prepelite e nevoie de autorizare ca la gaini?

#4
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
CITAT (DDuras @ 18th January 2010, 19:20) *
nu zic ca n-or fi; dar eu foarte rar am vazut oua pe piata, iar carne nici atat. ce fac crescatoriii aia cu produsele ?
CITAT (B-01-ZUP @ 18th january 2019)
da pt ca desfacerea se face de catre crescator in cercul lui de prieteni si cunoastinte, dar daca mergi la real si carefour o sa gasesti oua de prepelita cate vrei

Am copiat aici de la topicul cu fazani ultima intrebare si raspunsul privid prepelitele, poate dezvoltam subiectul aici.
Faptul ca exista oua de prepelita la supermarketuri nu e elocvent! Si oua de gaina sunt peste tot si...mult mai multe si..tot se vand.
Diferenta fata de ouale de gaina esta ca cele de prepelita se folosesc preponderent pe post de..medicament si aici pot sa va spun ca au efect.


Fata de cresterea gainilor (care trebuie sa fie ci 0 sau 1 in fata, ca sa intri pe piata), la prepelite cresterea se face in mediu inchis, deci pericolul aparitiei de boli e mult redus.

#5
catalina_c

catalina_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 19.07.2009
sa-ti dau eu raspuns din punctul meu de vedere. cresc prepelite pentru comercializare de peste un an, am crescut inainte dar, doar pentru consum propriu.
nu reusesti sa vinzi oua de prepelita decat pentru tratament, altfel, citez:"sunt prea mici, nu vezi ca eu sunt un om mare si nu ma satur din ouale alea mici?" fara comentarii... ideea e ca ouale sunt mult mai bune pentru organism decat cele de gaina, dar sunt privite rau din cauza dimensiunii.
carnea de prepelita nu se vinde din cauza pretului mare, in jur de 20-30 lei per kg, dar la un kg intra in jur de 6 prepelite.
totul sta in educatia romanilor, care vor sa manace mult si ieftin, nu mai putin si mult mai sanatos.

#6
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Multumesc Catalina! Dar ce crezi, mai e loc pe piata? Se poate face o crescatorie/ferma de cateva mii? Sau trebuie sa incepi usor, sa dai intai la cunoscuti, dupa aceea la vecini si usor, usor, te extinzi?


E clar ca daca cineva ar povesti la TV de proprietatile lor reale, consumul s-ar mari in prostie! La cum cumpara romanii medicamente si la ce preturi (anul trecut au cumparat medicamente de peste 1 miliard de euro), ouale de prepelita ar fi in loc de rest!

#7
catalina_c

catalina_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 19.07.2009
loc pe piata sigur este, atata vreme cat nu te arunci la preturi mari de vanzare. cateva mii...in nici un caz, o iei incet cu 100, si faci clientela. prepelitele oua dupa varsta de 5-6 saptamani. e foarte usor sa cresti efectivul.
de povestit s-a povestit si la tv si in ziare, dar romanul mai bine isi cumpara medicamente decat sa faca un tratament cu oua. daca ai vedea cum se stramba cand le spui ca trebuie sa inghita ouale crude...
dar nu numai cu oul de prepelita e problema, am intalnit oameni carora le-am prezentat oferta de oua de gaina de tara, eco, la 50 bani oul, oferta buna zic eu, mi s-a spus ca in carrf. e cartonul de 30 de oua la 14 lei si ca se duce sa ia de acolo, nu conteaza calitatea oualelor ci cantitatea... deci ce mai comentezi cand ti se spune asa ceva? iti spun eu, nimic.

#8
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 catalina_c, on 21st March 2010, 15:31, said:

...
nu reusesti sa vinzi oua de prepelita decat pentru tratament, altfel, citez:"sunt prea mici, nu vezi ca eu sunt un om mare si nu ma satur din ouale alea mici?" fara comentarii... ideea e ca ouale sunt mult mai bune pentru organism decat cele de gaina, dar sunt privite rau din cauza dimensiunii.
...

Am ma^ncat la restaurante in Vestul Europei, salate cu oua de prepelita (fierte, taiate jumatati). Multe sortimente de astfel de salate...

Nu stiu daca restaurantele noastre au prins trend-ul, dar e posibil sa fie o desfacere si aici ....

 dorel232004, on 21st March 2010, 15:47, said:

...
Se poate face o crescatorie/ferma de cateva mii? Sau trebuie sa incepi usor, sa dai intai la cunoscuti, dupa aceea la vecini si usor, usor, te extinzi?...
Trebuie sa incepi usor si dintr-un alt motiv deca^t organizarea desfacerii.

Este vorba de problemele de tehnologie si de sanatate in efectiv. Poti sa citesti toate tratatele in domeniu, ca^nd ajungi in practica te lovesti de niste amanunte care iti pot afecta serios efectivul.

Asa ca, trebuie s-o iei usor si pentru a invata ca^t mai bine toate secretele cresterii ...

#9
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Multumesc, Catalina! Eu am avut o cusca acum vreo 7 ani (cu 24 prepelite), iar cu ouale nu am avut problema la vanzare. Am avut probleme cu mirosul. Nici nu aveam conditii pentru a ma dezvolta la domiciliu, cum nu am nici acum. Era interesant daca exista cerere, ca atunci o luai tare din prima!
Eu am avut probleme de comportament la ele: tot timpul era in cusca un sef si un prost! Daca scoteam prostul (ca nu mai avea pene in cap de ciupituri) devenea altul prostul. Daca scoteam seful altul ii lua locul. Am ajuns sa mai am pe langa cusca inca vreo 6 cutii, la un moment dat. Asa patesti si tu, sau ale mele erau mai "deosebite"?

#10
reqonekt123

reqonekt123

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 11.03.2010
E interesant bussinesul cu prepelitele si profitabil. Am un prieten care acum vreo 3 ani si-a facut o  mini crescatorie de prepelite ( 10.000 bucati ) si le vindea in afara cu un pret de vreo 3 ori mai mare decat in Romania. Nu am mai luat legatura cu el demult, dar am auzit ca inca o duce bine ceea ce inseamna ca inca merge. Ma batea gandul si pe mine sa ma apuc de crescut prepelite, mai ales ca in urma unor calcule am constatat ca daca reinvestesti profitul obtinut continuu, intr-un an ajungi la un profit de 10 ori mai mare decat cel initial. Desigur, ideea e sa nu dea vreo aviara peste prepelite sau sa se imbolnaveasca pe capete ( exista insa asigurarile ).

Edited by reqonekt123, 21 March 2010 - 20:01.


#11
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 reqonekt123, on 21st March 2010, 20:00, said:

E interesant bussinesul cu prepelitele si profitabil. Am un prieten care acum vreo 3 ani si-a facut o  mini crescatorie de prepelite ( 10.000 bucati ) si le vindea in afara cu un pret de vreo 3 ori mai mare decat in Romania. Nu am mai luat legatura cu el demult, dar am auzit ca inca o duce bine ceea ce inseamna ca inca merge. Ma batea gandul si pe mine sa ma apuc de crescut prepelite, mai ales ca in urma unor calcule am constatat ca daca reinvestesti profitul obtinut continuu, intr-un an ajungi la un profit de 10 ori mai mare decat cel initial. Desigur, ideea e sa nu dea vreo aviara peste prepelite sau sa se imbolnaveasca pe capete ( exista insa asigurarile ).
Cu boala esti mai ferit, decat la alte pasari pt. ca le cresti in baterii si nu au legatura cu exteriorul! E interesant daca prietenul tau are autorizatie (cred ca are) si daca are, care sunt conditiile? Tot asa trebuie sa ai 500 m fata de ultima casa?

#12
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 dorel232004, on 21st March 2010, 19:56, said:

...
Eu am avut probleme de comportament la ele: tot timpul era in cusca un sef si un prost! Daca scoteam prostul (ca nu mai avea pene in cap de ciupituri) devenea altul prostul. Daca scoteam seful altul ii lua locul. Am ajuns sa mai am pe langa cusca inca vreo 6 cutii, la un moment dat. ...

Aceste probleme apar si la alte specii, din cauza lotizarii defectuoase (adica a formarii loturilor). In principiu, loturile (efectivul dintr-un compartiment) se realizeaza cu indivizi foarte apropiati ca va^rsta si masa corporala.

Nu se depaseste densitatea recomandata (fiecarei specii, in parte ...), pentru ca aglomeratia determina comportament agresiv.

#13
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 horia66, on 21st March 2010, 20:15, said:

Aceste probleme apar si la alte specii, din cauza lotizarii defectuoase (adica a formarii loturilor). In principiu, loturile (efectivul dintr-un compartiment) se realizeaza cu indivizi foarte apropiati ca va^rsta si masa corporala.

Nu se depaseste densitatea recomandata (fiecarei specii, in parte ...), pentru ca aglomeratia determina comportament agresiv.
Deci, sa inteleg ca a fost un accident, nu? Au fost din loturi diferite si atunci le manca "pielea"!

#14
catalina_c

catalina_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 19.07.2009
dorel, in cusca respectiva aveai si masculi si care era proportia?
eu am cateva sute, am avut un singur caz de canibalism, adica i-au luat cam 50% din pielea de pe cap, am dat-o cu niste crema de galbenele, am pus-o intr-o alta  cusca impreuna cu alte prepelite si s-a reparat, imi face si acum oua.
prepelitele e bine sa le cresti de la o zi, le repartizezi in custi o singura data si nu le muti fiindca pasarea mutata e de obicei ciugulita de noile "colege". dar am observat ca asta se intampla si la gaini.
de mirosit miros puternic, mult mai rau decat gainile.
am avut si eu in bucuresti pe balcon vreo 100 de pasari. miroseau dar aeriseam des si nu erau probleme. curatenia o faceam o data pe zi, cum o fac si acum. ele nu suporta mirosul de la propriile dejectii, asa ca e foarte bine sa le faci curat cat mai des.
da horia, ai mare dreptate, numai ca intrarea la un restaurant o faci foarte greu, cu multe pile, si pe langa astea iti trebuiesc acte...ceea ce momentan e imposibil.
un alt motiv pentru care sa nu te arunci in "oceanul" de cateva mii de prepelite este: exista perioade in care trebuie sa sustii din banii tai mancarea preplitelor, perioadele cand nu se cumpara. si calculezi asa: cam 100 de prepelite mananca de 120-150 lei pe luna, faci multiplu si vei vedea cat iti da.

#15
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 catalina_c, on 21st March 2010, 22:47, said:

dorel, in cusca respectiva aveai si masculi si care era proportia?
24 cu 3 sau 21 cu 3, e vorba de acum 7 ani!


 catalina_c, on 21st March 2010, 22:47, said:

prepelitele e bine sa le cresti de la o zi, le repartizezi in custi o singura data si nu le muti fiindca pasarea mutata e de obicei ciugulita de noile "colege". dar am observat ca asta se intampla si la gaini.
Aici e problema! Eu am vrut masculi din alta cusca ca sa nu se consangvinizeze! M-am gandit cand le-am cumparat ca poate o sa ajung sa le si inmultesc!

 catalina_c, on 21st March 2010, 22:47, said:

exista perioade in care trebuie sa sustii din banii tai mancarea preplitelor, perioadele cand nu se cumpara.
Ce nu se cumpara ouale sau animalele?

Edited by dorel232004, 21 March 2010 - 23:00.


#16
Digix

Digix

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,755
  • Înscris: 03.02.2007
Tocmai sunt în ziua 35 din cura de 50 de zile de 240 de ouă! Am niște probleme cu colesterolul și trigliceridele și am considerat că ar fi mai sănătos cu ouă de prepeliță decît cu Lypanthil sau Medostatin. La sfârșitul curei, o să fac analizele să văd rezultatul!
Cu ce preț mai merg ouăle catalina? Poate mă fac client de-al tău!
Stau la casă, e laborios să la crești?

#17
catalina_c

catalina_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 19.07.2009
carnea nu se cumpara de obicei, de oua vorbesc.
de obicei masculii sunt initiatorii razboiului iar celelalte femele il continua. nu conteaza ca ai luat masculi din alta parte, ideea e sa ii cresti impreuna din primele lor zile. eu presupun ca aveai multi masculi, si ce scoteai erau masculi. am avut si eu la inceput aceeasi problema, dupa ce am separat masculii de femele am rezolvat ciupiturile. luasem puii la 6 saptamani, crescatorul mi-i daduse din custi diferite...
de obicei prepelitele, din cate am citit eu, sunt autoimune, ele nu se vaccineaza si nu se imbolnavesc.
cura este foarte buna, eu am scapat de o alergie, bineinteles ca trebuie repetata  ;)
nu e mare filozofie sa le cresti. trebuie sa aiba temperatura cat mai constanta ca sa oua, adica peste 22 grade, pana in 25. unii declara ca temp. de 27 de grade e perfecta pentru ele, dar am observat ca le e prea cald la temp. aia. sa nu aiba curenti in incapere, curatenie zilnica inclusiv a jgeaburilor de apa (cate o data si de cateva ori pe zi, obisnuiesc sa faca diverse in apa), mancare specifica (daca le dai malai sau uruiala simpla nu oua, iti spun din experienta) si bineinteles sa le cresti in baterii. si inca ceva...multa dragoste pentru ceea ce faci.
eu ouale le dau cu 0,25 de lei/buc.

#18
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007
Multumesc pentru sfaturi, Catalina! Daca tu la 100 prepelite ai perioade de pauza la vanzare, imi inchipui ce inseamna sa-ti faci o ferma de 5-10.000 buc si sa nu ai desfacerea asigurata permanent, ceea ce este f.posibil!

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate