Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat TV LED cu inregistrare un ca...

Led dimmer.

lenovo z710 vs. qosmio x70

radiere definitiva
 Cablu internet categorie (5,5e,6,7)

Viteza de 200mbps, router de 100m...

Help in Bucatarie!

Recomandare marire viteza PC
 facultatea de limbi straine

Cand este efectul maxim - glutamina

Amenda absente

windows 8/8.1 update failed....
 Mouse Natec Genesis GX66.

Xdata - nerecomandat, produse ...

Fie-va mila de noi, domnule Ponta...

rezolutie laptop pe tv
 

Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

CRESTEREA OILOR

  • Please log in to reply
703 replies to this topic

#37
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA

View Postticatac, on 26th February 2010, 23:42, said:

Multumesc,multumesc..........pana la stimularea hormonala...... mai intai sa invat eu sa le tin sanatoase macar,...... asa prin inmultire normala.

Ma gandeam doar cum sa fac sa le inmultesc mai repede fara sa cumpar altele,acuma stiu ....trebuie sa am rabdare !
De  inmultit  se  inmultesc  destul  de repede  si  daca  stai  mai rau  la  capitolul  rabdare  ...ca  si mine de altfel  ...in  loc   sa  cumperi  o  oaie  cu  8 mil  dupa  paste  cand deja  mieii nu  prea  se  mai  cauta  cu  aceeasi  suma  cumperi  3  poate  chiar  4  mielute  si  daca  le tii  acasa  si  le  ingrijesti  corespunzator  la  toamna  se  monteaza  si  ai  oite  tinere  pe  care   le  cunosti  si  pe care  te  poti  baza  5  -6  ani ,sau  daca  ai  mai multi  berbecuti  ii  dai  la  schimb  cu  mielute  dar  kg  la  kg  si  cum  berbecutii  sunt  mai  grei  ...avantaj  tu ..cu  doi  berbecuti  iei  3  mielute .Spor  la  treaba  si la  multi  miei .AA  ....o  poza  cu  oitele   ne  pui  si  noua  ?

#38
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA
Despre  baiatul  asta  ce  spuneti'?http://www.subito.it/pecore-bergamasche-firenze-11009961.htm

#39
ticatac

ticatac

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
  • ID membru: 538,704
Multumesc pt. idei ariete41,cu pozele eventual mai tarziu - acum fiind la sarbi - dar si la poze, mai ales la postatul lor sant tot asa de .........priceput ca si la cresterea oilor(adica fac niste lucruri pt. prima data in viata).E grea trecerea asta de la novice la crescator amator.dar mai sa ajungi crescator profesionist din care sa-ti castigi painea......asa cum speram eu.Cand faci calcule ca mine si mai mult aduni decat scazi rezultatul pare frumos si zici gata din asta vreau sa traiesc dar...........cand a intrat nevasta la oi a gasit o oaie( masiva,cea cu doi miei) cu piciorul pe o mieluta moarta(desii
era separata de celelalte).
Cred ca trebuie s-o iau mai.......muncitoreste.....pe etape,anul asta sa invat ceva iar de la anul......poate,poate.......iar in cativa ani chiar sa pot trai din asta.

Va salut si va doresc la toti multe realizari !

#40
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA

View Postticatac, on 27th February 2010, 09:49, said:

Multumesc pt. idei ariete41,cu pozele eventual mai tarziu - acum fiind la sarbi - dar si la poze, mai ales la postatul lor sant tot asa de .........priceput ca si la cresterea oilor(adica fac niste lucruri pt. prima data in viata).E grea trecerea asta de la novice la crescator amator.dar mai sa ajungi crescator profesionist din care sa-ti castigi painea......asa cum speram eu.Cand faci calcule ca mine si mai mult aduni decat scazi rezultatul pare frumos si zici gata din asta vreau sa traiesc dar...........cand a intrat nevasta la oi a gasit o oaie( masiva,cea cu doi miei) cu piciorul pe o mieluta moarta(desii
era separata de celelalte).
Cred ca trebuie s-o iau mai.......muncitoreste.....pe etape,anul asta sa invat ceva iar de la anul......poate,poate.......iar in cativa ani chiar sa pot trai din asta.

Va salut si va doresc la toti multe realizari !
Imi pare  rau ca  ai pierdut  o mieluta  dar  nu  cred  ca  a  omorat o  oia ci  mai  degraba  cred  ca incerca  sa  o faca  sa se  ridice  ,,batand " cu  piciorul ,oile sunt  animale  destul de  inteligente  si  foarte  protective asa  ca  nu  dispera  sunt  evenimente  neplacute  pe  care  nici  un  crescator  nu le  poate  evita.Daca  din  calculele  tale  rezulta  ca  ai  posibilitati  sa  cresti  animale  nu  ezita  pentru  ca  maine  s ar putea  sa  fie prea  tarziu .Sa  auzim de bine.

#41
ticatac

ticatac

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
  • ID membru: 538,704
Sa fii sanatos ariete41 si multumesc pentru incurajari,acum cred si eu ca n-a omorato oaia(posibil sa fi murit de foame)dar nu pot sa mai fac nimic,macar am invatat ceva pt. data viitoare.
De fapt, cred ca de la inceput a fost o greseala pt.ca oaia n-o lasa sa suga - cred ca a mai lins-o si oaia cu trei miei care tocmai fata langa ea -iar eu am apucat prea tarziu sa citesc sfaturile lui Horia de pe forumul de capre referitor la nastere.Degeaba s-a chinuit nevasta sa tina oaia care nu statea,ba a si legat-o -la sfatul unor vecini-dar degeaba,tocmai cand mi-a  spus ca a inceput s-o lase..... a murit (presupun ca n-a supt suficient colostru sa se intareasca).Si macar daca era berbecutul nu-mi era asa de ciuda ......dar o sa-l opresc si pe asta ca acum sant convins ca o sa creasca.....tare viril.

Sfatuiesc pe toti(ho,hoo dau si eu sfaturi !)care sant la nivelul meu de cunoastere sa citeasca bine, bine, sfaturile celor cu experienta de pe forum care dau informatii pretioase,gratuite si dezinteresate .......mare,mare lucru.......in special cele ale lui Horia.
Eu unul am inceput cu mare inters sa citesc si caprele si oile.
Sanatate si numai bine!

#42
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA
Horia as  avea o mare   rugaminte  la  tine  si  anume  :daca  tu  ne ai  explica care  sunt  incrucisarile  cele  mai  indicate  pentru  ameliorarea  raselor de oi din romania  atat  de  lapte  cat  si  de  carne  oamenii  si  ar  face  o  idee  in  ceea  ce  priveste  costurile  dar  si  beneficiile  si  ar  putea  decide  pe  ce  drum  sa  mearga .Nu  sunt  impotriva  raselor  autohtone dar  asa  cum  bine  spuneai  tu  ,pentru  a fi  competitivi  va  trebui  sa  crestem  animale capabile de productii  ridicate  si  rasele  romanesti  nu  prea  tin  pasul  cu  rasele  cu  adevarat  performante .Ma  gandeam  ca  incrucisarea  raselor  din  romania cu  berbeci  din  rase  cu  potential  ridicat  ar  fi  metoda  cea  mai  putin  costisitoare  pentru  crescatorii  de  oi  din  romania  de a ameliora  rasele  pe  care le  cresc  in  vederea  obtinerii  de  productii  ridicate  atat cantitativ  dar  mai  ales  calitativ .Spre  exemplu  dorper  -merinos  sau  sarda -turcana ce ar  putea  iesi  din  aceste  combinatii  ?s ar  aclimatiza  la  noi ?Multumesc .

#43
katilinus

katilinus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 582
  • Înscris: 25.07.2006
  • ID membru: 87,984
uitati ca am gasit niste preturi pt mielute/mioare/berbeci Ile de France (de la asociatia crescatorilor de oi din astea):

Quote

pretul minim la mielute e de 266 de euro, ptr cele nascute in toamna 2009
pretul ptr mioare gestante e de 330 de euro
berbecii de 15 luni sunt la pretul de 850 de euro
la aceste preturi se mai adauga transportul, cam 250 de bucati pe un camion, aproximativ 6500 de euro
o sa postez si niste poze din cateva ferme din franta facute acum 2 ani
Sursa

#44
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA

View Postkatilinus, on 28th February 2010, 10:41, said:

uitati ca am gasit niste preturi pt mielute/mioare/berbeci Ile de France (de la asociatia crescatorilor de oi din astea):


Sursa
S ar  pune  intrebarea : cati  crescatori  de  oi  au  posibilitatea  financiara sa importe  aceste  animale  si  se aclimatizeaza  la  noi  ?iata  de  ce  avem  nevoie  de  parerea specialistului pentru  a  sti daca  se  merita  o  astfel  de cheltuiala .Cu  ce  rasa  din  romania  s ar  putea  incrucisa  ?

#45
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,670
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369
  • Locație: Bucuresti

View Postariete41, on 27th February 2010, 23:39, said:

Horia as  avea o mare   rugaminte  la  tine  si  anume  :daca  tu  ne ai  explica care  sunt  incrucisarile  cele  mai  indicate  pentru  ameliorarea  raselor de oi din romania  atat  de  lapte  cat  si  de  carne  ...

Uite liniile unui proiect din 2005:

Quote

...
Interesul pentru marirea productiei si îmbunatatirea calitatii carnii de ovine a determinat în tarile UE crearea si cresterea de rase specializate pentru productia de carne si elaborarea unor programe de ameliorare a raselor locale. Metoda de ameliorare cel mai frecvent folosita pentru marirea si îmbunatatirea calitatii productiei de carne este cresterea prin încrucisari. În România, ameliorarea ovinelor pentru productia de carne este o activitate relativ recenta si limitata. Cerintele pietei tarilor UE si efectivele mari de ovine din România au impus ca negocierile de aderare a tarii noastre ca membru al Uniunii Europene sa cuprinda la capitolul agricultura ? obiectivul privind calitatea produsului carnea de ovine, context în care ameliorarea raselor locale de ovina pentru productia de carne, constituie o activitate deosebit de necesara. Obiectivele lucrarilor proiectului sunt corelate cu activitatile ariei tematice ale programului privind Alimentatia, Agricultura si Biotehnologii ? urmarind prioritar ca prin elaborarea unor programe regionale ale ameliorarii pentru productia de carne a raselor locale de ovine sa se asigure îmbunatatirea calitatii carnii de ovine la nivelul cerintelor si reglementarile Uniunii Europene. Justificarea proiectului este determinata de relevanta domeniului si viabilitatea obiectivelor urmarite, Sansele de succes sunt asigurate de preocuparile actuale ale crescatorilor pentru ameliorarea efectivelor de ovine si impactul economic deosebit realizat, ca urmare a valorificarii productiei de carne pe piata tarilor din Uniunea Europeana. Realizarea lucrarilor proiectului are un grad deosebit de complexitate abordând domenii de cercetare multiple ? ameliorare, reproductie, nutritie, exploatare si valorificarea productiei de carne. Rasele locale de ovine pe care se realizeaza lucrarile proiectului sunt: Merinos de Palas, Tigaie si Turcana. În raport cu metoda de crestere, ameliorarea raselor de ovine se efectueaza în rasa curata si prin încrucisare cu rase specializate pentru productia de carne. Rasele de carne care vor fi folosite la încurcisari sunt: Suffolk, Texel, Southdouwn, Ile de France, Merinofleisch si Linia de carne Palas. Activitatile de cercetare stiintifica se realizeaza în zona de crestere a raselor locale. Tehnicile si metodele de lucru cuprind scheme de selectie si încrucisari, tehnologii de crestere si îngrasare, norme tehnice de apreciere pentru productia de carne a ovinelor valorificate în viu si dupa sacrificare, în mod deosebit si urmareste calitatea carcasei si calitatile organoleptice ale carnii.
...

Sursa


Iata aici: http://www.icdcocpal...- 416 fazaI.pdf un proiect de ameliorare pentru productia de lapte.

Mai caut si mai vin cu idei.

Edited by horia66, 01 March 2010 - 00:15.


#46
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA

View Posthoria66, on 1st March 2010, 01:11, said:

Uite liniile unui proiect din 2005:



Sursa


Iata aici: http://www.icdcocpal...- 416 fazaI.pdf un proiect de ameliorare pentru productia de lapte.

Mai caut si mai vin cu idei.
Multumesc  mult  horia ,acum  ca  stim  rasele  straine  cu  care  putem  incrucisa  rasele  romanesti  ramane  sa ne  explici care  ar  fi  ,,perechile"cele mai  potrivite  dupa  parerea  ta ...si  ma  explic :un  crescator  din  vrancea spre  exemplu  are  100  de  oi  tigae  si  ar  vrea  sa  creasca oi  de carne ,cu  care  rasa  ar  trebui  sa incruciseze  oitele lui?sau  un  altul  din  sibiu  are  100  de turcane  si  vrea  sa  creasca  tot  animale de  carne ,cu  care  rasa  trebuie  sa le  incruciseze  ?si  exemplele  ar  putea continua  si  in ceea ce  priveste  incrucisarile  cu  rrase  de   lapte .

#47
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,670
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369
  • Locație: Bucuresti

View Postariete41, on 2nd March 2010, 19:53, said:

...ramane  sa ne  explici care  ar  fi  ,,perechile"cele mai  potrivite  dupa  parerea  ta ...

Sunt foarte multe de spus. S-au desfasurat studii destul de complexe de ameliorare, hibridare, selectie etc., s-au scris volume intregi referitoare la aceste ameliorari.

Sunt foarte multi factori care trebuiesc luati in calcul, si anume conditiile de mediu in care se doreste a se dezvolta metisul: munte sau ca^mpie, temperaturile medii iarna-vara, umiditatea medie, extremele climatice etc.

Apoi trebuiesc luate in seama si caracterele pe care nu vrem neaparat sa le modificam - prolificitate, grosimea firului de la^na, productia de la^na. Aici se analizeaza rasa amelioratoare si se alege in cunostinta de cauza.

La caracterele care se doresc ameliorate (ex.: dezvoltarea carcasei cu marirea procentului de carne, sau productia de lapte), trebuiesc analizate caracteristicile intime ale fiecarei rase amelioratoare - de ex. la rasele pentru carne se studiaza si procentul de grasime care apare in carcasa, prolificitatea fiecareia, precocitatea (va^rsta la care mieii ajung la greutatea de adult) etc.

La lapte se are in vedere nu numai productia ca atare, ci si compozitia laptelui: proteina, grasime, curba de lactatie etc.

Nu in ultimul ra^nd se analizeaza si comportamentul matern al raselor amelioratoare (grija fata de miei, procentajul de respingere a mieilor la alaptare, procentajul de miei intarcati etc).

Lucrurile nu sunt chiar asa de simple si nu prea incap "da capo al' fine" pe net, fie el chiar si un forum cu oameni de toata isprava ... :rolleyes:

Daca vrei, putem sa discutam la concret: rasa X cu rasa Y, dar si asta va dezvolta o cantitate serioasa de informatie... Plus ca eu sunt doar un medic veterinar, nu un doctor docent, cercetator la ANARZ...

#48
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA
Am inteles ca  nu  e  chiar  asa de  simplu sa  ameliorezi o  rasa si ca sunt  multi  factori  de luat  in  seama  dar  eu  ma  pun  in  pielea  unui crescator de  oi din  romania  care  a  inteles  ca  pentru  a  fi  competitiv trebuie  sa  creasca  animale  mai  productive si  atunci  fermierul  roman ori  cumpara  animale  de  rasa  pura  ,ori  isi  cumpara  2 -3  berbeci  si  ii imperecheaza  cu  oitele  pe  care  le  detine deja .Asta  ar  fi  primul  pas  la  care  sunt  sigur  ca  se  gandesc  muti  fermieri  romani ,ca  dupa  aceea   urmeaza  selectia   (si   asta  o  sa  ne  o  explici  tot  tu  daca  nu  te  superi )dar  cand  o  sa  ajungem  la  punctul  ala ca  deocamdata  stim  doar  cu  ce  rase  ar  fi indicat  sa  incrucisam  rasele  din romania.Cum  spuneam horia  fermierul  are  nevoie  sa  stie  care  este  rasa  care se  preteaza mai  bine  la o  incrucisare  cu  rasa  pe  care  o  are el  ,ca  are  tucana  si  vrea  s o  amelioeze sa obtina  lapte  mai mult  si  cu un  continut  mai  ridicat de proteine  de   grasimi si  de  caseina  ,sau  are  tigaie  si  vrea  s  o  amelioreze  sa  obtina 2   miei  in  loc  de  unul si sa  cresca mai  repede  sa  aiba  mai multa  carne  in carcasa  e.t.c .Cativa  parametri  acolo  in  dreptul  fiecarei  rase  se  pot   gasi  pe  net  dar  nu  cred  ca  sunt  suficienti  pentru  a  putea  decide  care  e  rasa  cea mai  in  masura  sa  ne ajute  la  ameliorarea  rasei pe  care o  crestem  noi si  aici  ar  fi  bine  sa  intervii  tu  sa  ne  ajuti  sa  alegem  ca  nu  oi  fi  tu  doctor docent sau  cercetator  da  ai  cunostinte si  experienta  cat  noi  toti  pusi  impreuna.Eu  as vrea  sa  stiu  ce  poate  iesi  dintr o  incrucisare  de  tigaie  cu  ile  de france  spre  exemplu  da  o discutie  strict  tehnica  nu  sunt  capabil sa  port  cu tine pentru  ca  nu  am  nici  pe  departe  cunostintele  tale  si  plus  ca  nu  stiu  cati  fermieri  de  rand  ar  fi  intresati  si  ar  intelege  ,eu  vreau  doar  sa  invat  sa  cresc   animale  .Multumesc  .

Edited by horia66, 04 March 2010 - 23:11.


#49
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,670
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369
  • Locație: Bucuresti

View Postariete41, on 3rd March 2010, 23:33, said:

...o discutie  strict  tehnica  nu  sunt  capabil sa  port  cu tine pentru  ca  nu  am  nici  pe  departe  cunostintele  tale  si  plus  ca  nu  stiu  cati  fermieri  de  rand  ar  fi  intresati  si  ar  intelege  ,eu  vreau  doar  sa  invat  sa  cresc   animale

Mai inta^i, sa stii ca eu sunt de formatie medic de circumscriptie - am vorbit (si vorbesc) intotdeauna pe intelesul crescatorului - discutie tehnica in sensul cunostintelor crescatorului (si sa stii ca intotdeauna crescatorul isi cunoaste cel mai bine animalul...).

Talentul medicului veterinar este sa "scoata" de la fermier tot ce acesta stie despre evolutia acelui animal. Cei care nu stiu sa poarte aceste discutii (medical se cheama "a face anamneza"), nu o sa puna niciodata un diagnostic ca lumea ...

Quote

Am inteles ca  nu  e  chiar  asa de  simplu sa  ameliorezi o  rasa si ca sunt  multi  factori  de luat  in  seama  dar  eu  ma  pun  in  pielea  unui crescator de  oi din  romania  care  a  inteles  ca  pentru  a  fi  competitiv trebuie  sa  creasca  animale  mai  productive si  atunci  fermierul  roman ori  cumpara  animale  de  rasa  pura  ,ori  isi  cumpara  2 -3  berbeci  si  ii imperecheaza  cu  oitele  pe  care  le  detine deja .
Da, nu e deloc simplu sa ameliorezi o rasa. Asta dureaza foarte mult (zeci de ani) si implica schimbarea in bine a tuturor indivizilor din acea rasa...

Ciobanul care vrea sa-si cumpere niste berbeci de rasa si sa-i imperecheze cu Turcanele sau Tigaile sale, nu face deca^t sa produca niste metisi - care ii vor da bineinteles o productie mai buna (daca incrucisarea a fost facuta cu cap).

Mai departe (la generatiile urmatoare), va trebui sa evite cosangvinizarile (imperecherile inrudite: mama-fiu, tata-fiica si sora-frate), pentru ca acestea "scot la iveala" niste caractere bine ascunse genetic in structura stramoseasca a speciei, unele fiind defecte majore, printre care cel mai usor de exemplificat ar fi sterilitatea (berbeci si oi sterpe).

De obicei, aceasta evitare a cosangvinizarii se face prin organizarea la monta a cel putin 2 grupuri "in harem": sa zicem jumatate din oi cu jumatate din berbeci si cealalta jumatate cu restul. Pentru anul urmator, se schimba berbecii din cele doua grupuri, astfel inca^t sa nu apara posibilitatea montei "tata-fiica".

Si aici organizarea muncii isi spune cuva^ntul: crescatorul care isi urmareste si isi noteaza - indiferent de forma, pe ha^rtie sau in calculator - fiecare femela in parte, ca^nd si mai ales cu cine s-a montat, va putea sa urmareasca si fatarile si montele viitoare.

Quote

Asta  ar  fi  primul  pas  la  care  sunt  sigur  ca  se  gandesc  muti  fermieri  romani ,ca  dupa  aceea   urmeaza  selectia   (si   asta  o  sa  ne  o  explici  tot  tu  daca  nu  te  superi )dar  cand  o  sa  ajungem  la  punctul  ala ca  deocamdata  stim  doar  cu  ce  rase  ar  fi indicat  sa  incrucisam  rasele  din romania.
Selectia este un proces foarte simplu... :rolleyes:  dar si foarte dificil, ca toate lucrurile simple pe lumea asta: montezi, observi productia si caracterele pe care le urmaresti si permiti sau nu intrarea la reproductie a respectivilor indivizi - ii selectionezi...

In acest fel, in vreo 80-100 de ani (minim), vei avea prin selectie (permiterea la monta numai a indivizilor valorosi din punctul tau de vedere), o noua rasa (sau aceeasi rasa, cu caractere mult mai valoroase), cu caracteristicile dorite de crescator...

Astfel s-au format majoritatea raselor de pe glob, ca si anumite tipuri ale unor rase locale: de ex. Turcana de Sibiu (mai mare si mai buna in productia de lapte decat restul Turcanelor), Tigaia Carabasa si altele.

Quote

Cum  spuneam horia  fermierul  are  nevoie  sa  stie  care  este  rasa  care se  preteaza mai  bine  la o  incrucisare  cu  rasa  pe  care  o  are el  ,ca  are  tucana  si  vrea  s o  amelioeze sa obtina  lapte  mai mult  si  cu un  continut  mai  ridicat de proteine  de   grasimi si  de  caseina  ,sau  are  tigaie  si  vrea  s  o  amelioreze  sa  obtina 2   miei  in  loc  de  unul si sa  cresca mai  repede  sa  aiba  mai multa  carne  in carcasa  e.t.c .

Atunci ca^nd vrei sa incrucisezi doua rase (pentru a imbunatati matca), trebuie sa judeci foarte bine caracterele rasei ce vrei s-o imbunatatesti, sa nu faci mai mult rau !

Sa exemplificam: Turcana este o oaie cu corpul alungit, cu pieptul si soldurile destul de inguste. Nu se preteaza la incrucisarea cu rasele de carne performante (Suffolk, Southdown, Ile de France). De ce ? Pentru ca aceste rase produc niste miei mari, cu un corp destul de scurt si indesat, iar fatarile Turcanelor care au in burta astfel de miei vor fi foarte dificile...

Daca vreti astfel de incrucisari, trebuiesc alese mamele cele mai mari (voluminoase) din turma, iar monta sa fie repetata, pentru a fi aproape siguri ca aveti sarcini gemelare (in sarcinile gemelare mieii sunt mai mici si oaia fata mai usor). Plus ca ar trebui si restrictionata un pic mama la furajare in timpul gestatiei - altminteri aveti toate sansele sa va faca un miel foarte mare, care nu are loc pe unde iesi... Doar daca nu aveti la indema^na pe cineva sa se bage la o cezariana.

Quote

...
Eu  as vrea  sa  stiu  ce  poate  iesi  dintr o  incrucisare  de  tigaie  cu  ile  de france  spre  exemplu  
...

Poate iesi un lucru foarte bun. Ile-de-France este o rasa mare, cu femele adulte de 70-90 kg si la berbeci de 110-150 kg. Este bine adaptata la climatul montan, dar si la ca^mpie. Este crescuta in Franta in Masivul Central si in Pirinei, dar si in Elvetia. Poate fi crescuta si in sistem semi-deschis sau complet deschis (ca la noi la sta^na).

Nu stiu ca^t de bine rezista la viscolul nostru din Moldova ... De asemenea, fiind o rasa mare, trebuie alese oile mame (Tigaie) cele mai bine dezvoltate, ca sa nu apara probleme la fatare.

Inca ceva: unii, prin Statele Unite, i-au descoperit si calitati in ceea ce priveste productia de lapte, ceeea ce inseamna ca (cel putin) isi poate duce bine-merci mieii pa^na la o greutate apreciabila.

#50
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA
Am  gasit  acest  articol  poate  intereseaza  pe cineva http://www.revista-f...berbecilor.html

Edited by horia66, 09 March 2010 - 18:09.


#51
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA
Horia  am  citit  de curand ca  pentru  ameliorarea rasei  tigaie in  vederea  obtinerii  de  productii ridicate  de  lapte  s ar  putea  incrucisa  cu friza  ce  parere  ai ?s ar  aclimatiza  in  jud  vrancea ? in   zona  de  campie  unde  vara  e  foarte  cald  dar  iarna  bate  puternic  vantul .

#52
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,670
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369
  • Locație: Bucuresti
Incrucisarea cu Friza duce Tigaia exact in partea opusa - catre rasele de lapte. Friza are tot un profil alungit si uscativ ca si Turcana, si la^na groasa.

Parerea mea: e posibil ca o incrucisare cu Friza sa reduca calitatile de "carne" ale Tigaii, pe cele ale la^nii le reduce in mod sigur, ca daca Tigaia are o la^na mai apropiata de fina, Friza o are grosiera.

Eu inteleg ca ai vrea sa ai o rasa (sau un metis) exceptional si pe lapte si pe carne (...si pe la^na), dar nu se prea poate. Tigaie X Friza este deja un compromis, si compromisurile sunt partial bune (impaca si capra, si varza). Imagineaza-ti toata chestia ca la o masina - nu poate sa fie si sportiva perfecta si 4x4 ideal. Ori, ori.

La rumegatoarele domestice s-au selectionat calitatile de "lapte" sau de "carne" orienta^ndu-le metabolismul intr-o anumita directie : ori catabolica - producerea de lapte la nivelul mamelei, ori anabolica - acumularea de masa musculara. Daca te situezi undeva la mijloc - jum'ate lapte / jum'ate carne, n-o sa ai performante extreme nici la una, nici la cealalta ...

Asadar, ca sa ma intorc la intrebarea ta, eu as vedea o "afacere" mult mai buna sa incrucisez Turcana cu Friza, nu Tigaia...

#53
ariete41

ariete41

    Junior

  • Grup: Members
  • Posts: 196
  • Înscris: 15.11.2009
  • ID membru: 530,519
  • Locație: ITALIA
Daca  m am  exprimat  gresit  cer  scuze  dar  daca   recitesti  ultimul   meu  post  iti  ceream  parerea  in  ceea  ce  priveste  incrucisarea  tigaie -friza  pentru a  obtine  o  productie mai  ridicata  de  lapte  nu  de  carne .Pentru  carne  am  inteles  dintr un  raspuns  anterior  al  tau  ca   putem  incrucisa  tigaia cu  ile  de  france  si  as  vrea  eu  sa  impac si  capra  si  varza dar  am  inteles  tot  datorita  tie  ca  nu  e  o  idee  si  ca  atare  nici  nu  m am  gandit  la asa  ceva .Eu   vreau  sa  stiu  asa  cum  am  mai  spus  cu  ce   rasa  este  indicat  sa  incrucisam  tigaia  pentru  carne  pe  de  o  parte  si  pentru  lapte  pe  de  alta  parte  ca  dupa  aceea  sa  mi  pot  face  anumite  calcule .

Edited by horia66, 10 March 2010 - 00:35.


#54
horia66

horia66

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 8,670
  • Înscris: 23.11.2006
  • ID membru: 111,369
  • Locație: Bucuresti
Nu te-ai exprimat gresit, eu am crezut ca tu stii ca Tigaia este una din rasele noastre traditionale care se "inclina" catre rasele de carne, ca sa zic asa...

Are o carcasa mai bine conformata, cu un piept mai larg, cu mai multa carne (in mod categoric) deca^t Turcana, la aceeasi greutate a carcasei, cu o prolificitate ridicata (caracteristic raselor de carne...).

Asadar, ca^nd ai o rasa traditionala care se apropie pe undeva (prin anumite caractere) de rasele de carne, normal ar fi sa duci metisarea in aceeasi directie - catre carne. Parerea mea.

Asa cum eu cred ca metisarea Tigaii cu Friza ar face-o sa piarda din acele caractere bune care o indreapta catre carne, si ar orienta-o gresit catre productia de lapte.

In general, ca^nd vrei sa incrucisezi o rasa cu rase de carne, acea rasa ar trebui sa aiba si ea niste caractere de baza catre "carne". Caractere pe care sa le imbunatatesti prin incrucisare, nu sa le stopezi.

La fel si la incrucisarile catre productia de lapte.

Unii zic ca e ok sa orientezi Tigaia catre "lapte", prin incrucisari cu Friza. Eu zic ca e gresit. Pai, ca^nd ai Turcana deja bine specializata in directia asta, de ce sa nu faci chestia asta cu Turcana ?

Reclamă

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users