Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...
 Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua
 sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...
 

CRESTEREA OILOR

- - - - -
  • Please log in to reply
808 replies to this topic

#1
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009
Stiut  fiind ca  inca  din  cele  mai  vechi  timpuri  pe   meleagurile tarii  noastre  s au  crescut  oi,  cred  ca  n ar  fi rau  sa  discutam  aici  despre  aceasta  veche indeletnicire .Oameni  priceputi  si  rabdatori  ciobanii  au stiut  din  totdeauna sa  si  mane  turmele pe  lungile  drumuri  ale  transhumantei  ,sa  indure vitregiile vremii  si  rautatea  salbaticiunilor .Astazi  se  pune  intrebarea  incotro  se  indreapta  oieritul  din  Romania ?Multi  si au  mai  vandut  din  oi  de  frica  normelor  U.E ,altii  isi  aduc  din  strainatate  animale  din  rase  performante  sau  isi   amelioreaza  animalele  pe  care  le  detin  aducand  doar  berbeci  din   rase   cu potential  ridicat .Mai  este  rentabila  cresterea  oilor ?o  fi   mai  simplu  sa  cresti  oi  doar  pentru  carne ?,tinand  cont  si  de  volumul  de  munca  mai mare  si  de  costurile  mai  ridicate in  cresterea  oilor pentru   lapte si nu  in  ultimul   rand  pentru  problemele  cu  care  se confrunta  crescatorii  de  oi in  ceea  ce  priveste  personalul .De  ce  nu  mai  vor  romanii  sa  lucreze  in  zootehnie  si in  particular  cu  oile .?sa  fie  mirajul  occidentului ?oameni  care  au  muncit  multi  ani  la  oi  pleaca  in  occident  cu  valiza   plina  de  vise  si  ce  gasesc  aici  ?sclavagism  de  cele  mai multe  ori , si  sfarsesc  prin  a si  ineca  amarul  in  alcool .,Acestea  sunt  doar  cateva  dintre  problemele  cu  care  se confrunta  crescatorii  de oi din  Romania .Voi  ce probleme  intampinati  ?ce   rase  de oi  cresteti ?si  fiindca  suntem in  plin  sezon  de  fatare  a  oilor  va  doresc  sa  aveti  miei  multi si sanatosi .

#2
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
A mai fost un topic cu oi, dar a ramas ca^nd "ne-am mutat", cred ca prin boarfele de sub pat ...la Money & Business.

Dar n-are nimic daca il "re-incarnam" aici ...

O sa incep un pic cu aceasta amaraciune a ta, cu ciobanii plecati prin tari straine sa munceasca la stapa^n.

Sa stii ca asa s-a inta^mplat si in alte tari, in decursul timpului. Italienii, de ex., emigrau pe capete prin anii '50-'60 in Franta si Elvetia, sau in SUA. Si lasau si ei in urma, cresterea oilor si caprelor, ca si alte indeletniciri...
Ce s-a intamplat mai apoi ? Din cauza lipsei de oameni, dar si ca urmare a orientarii cresterii catre animale mai productive, a crescut pretul la bra^nzeturi si cresterea oilor a re-devenit rentabila.

La noi, cresterea oilor a fost puternic afectata de piata la^nii. Din start a disparut un aport de cca. 15-20% din venitul ciobanului. Exista inca o piata buna a bra^nzei de oaie. Mieii, daca sunt bine conformati, merg la export. Totusi, exista inca o piata a carnii de miel extrem de sezoniera (la Pasti..) si o calitate a mielului care nu se compara cu produsii raselor de carne.

Peste tot in lumea asta, rasa de lapte (ca e vaca, sau oaie) este crescuta in special pt. lapte, iar rasa de carne e crescuta pt. carne. Asta inseamna specializare. Din momentul ca^nd ne vom indrepta si noi pe acest fagas, vom incepe sa avem din nou succes cu oile.

 horia66, on 11th July 2009, 13:53, said:

Doua "snoave" legate de oierit:

1. Unul din colegii mei de facultate este din Marginimea Sibiului. Pe timpul cand era student, cel mai bogat cioban de la el din comuna i-a propus sa-i dea fata cea mica de nevasta. Cand spun bogat, nu vorbesc asa ... la modul general. Omu' avea cam 5000 (cinci mii) de oi: vreo doua mii la stane pe langa Paltinis, vreo doua mii in Delta si vreo mie in Banat.

In curtea lui erau 5 masini (pe timpul lui Ceausescu): 3 Aro si doua Dacii. Avea (ciobanu' cu pricina ...) mai mult de 1.000.000 lei la CEC. Plus ce mai avea si acasa... Gineri-sau de pe fata cea mare (ca avea doua fete) era mai mult plecat de-acas': ba sa stringa branza de prin delta sau din banat, ba sa adune lana, toata productia se vindea la stat, cu contract - n-ar fi avut timp si oameni s-o vanda in piata - baiatu' venea sambata acas' si pleca lunea, daca se strica o masina pur si simplu lua alta din curte, ca nu era timp de pierdut...

Ciobanul de care vorbim facuse cerere la Ceausescu sa-i dea voie sa-si cumpere elicopter (nu glumesc...), ca nu mai facea fata doar cu masinile pe soselele patriei... Nu i s-a aprobat. Ei, bine, si acest cioban i-a propus colegului meu Ion s-o pe ia fiica-sa cea mica de nevasta: " Da, ma, auzi si tu ce mi-a zis: Ma Ioane, daca tu o iei pe fii'mea de nevasta, eu iti cumpar o strada in Sibiu ! Auzi ma, o strada ! N-a zis si el o casa..." "Si tu ce i-ai zis?" "No, bace, nu te supara, nu ma bag eu sluga la da^rloaga..." "Deh, ma Ioane, o sa-ti para rau..." "No, ca eu doara vreau sa ma insor, nu sa ma marit ..." "Bine, Ioane"...


#3
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
buna seara !
De curand am intrat si eu in randul crescatorilor de oi....mi-au fatat primele mele trei oi,una un miel alta doi iar cea mai tare trei...mi-e asa drag de ele !!!
Avand o livada langa casa am cumparat anul trecut in martie 5 oi cu miele carabasa de teleorman -eu fiind din  mehedinti- in ideia de a-mi paste iarba.
Intrucat mi-au cam ros pomii -parca erau capre asa se catarau pe prun cu doua piciare- si pt.ca au inceput sa se inmulteasca iar eu am prins drag de ele,anul asta trebuie sa le duc in camp...si atunci ma apuc de crescut...si de invatat.
Berbecut am avut un miel de anul trecut, toti vecinii ziceau sa iau un berbec matur (prin vecini doar turcana) ca altfel nu fac nimic.....dar vad ca D-zeu ma ajutat.
Ce credeti e o rasa buna... ca anul trecut prin mai n-au mai avut lapte deloc....cred ca n-au avut iarba destula sau n-am stiut sa le mulg!?!
Cand le-am cumparat( 8 mil. oaia si meaua )ziceau c-ar fi bune de lapte.
Sa iau alt berbeac ?

#4
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ticatac, on 23rd February 2010, 22:19, said:

buna seara !
De curand am intrat si eu in randul crescatorilor de oi....mi-au fatat primele mele trei oi,una un miel alta doi iar cea mai tare trei...mi-e asa drag de ele !!!

Salutare si la mai mare !

Quote

...eu fiind din  mehedinti
De unde din Mehedinti ?

Quote

...
Ce credeti e o rasa buna...
Tigaia Carabasa este o rasa destul de performanta.

Quote

..
ca anul trecut prin mai n-au mai avut lapte deloc....cred ca n-au avut iarba destula sau n-am stiut sa le mulg!?!
Da-ne mai multe detalii. Cum adica "n-au mai avut lapte" ? a scazut laptele de la o zi la alta si au intarcat ? Sau au avut vreo mastita ? (inflamatie a ugerului). Nu e deloc normal sa intarce in luna Mai. Cum adica n-au avut iarba destula ? N-a crescut iarba pe ca^mpuri ?

Quote

Sa iau alt berbeac ?
Daca ti-au fatat ata^tia miei, berbecul si-a facut treaba, cu va^rf si indesat.

#5
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
Sa traiti d-nu horea66 sant din Corcova partea de NV.a judetului intr-o zona cu dealuri de 200-250 m
Cand am cumparat oile aveam o livada de pomi ( cu iarba printre) de 22 ari dupa care am mai luat un loc vecin de 31 ari cu iarba saraca iar asta toamna inca unul de 20-gandindu-ma sa le fac trei pasuni prin rotatie asa cum am citit pe internet. La camp nu le-am scos deloc, nu se merita sa ma duc cu 5 oi si 5 miele iar sa le fi dat la careva am evitat, n-as fi vrut sa ia miel cu un berbec turcana.
La cateva zile dupa ce le-am adus acasa> - curios fiind (mai ales vecinii) - le-a muls nevasta-mea,luand cam 700-800 gr.dupa care am lasat miei sa suga pana la inceputl lui Mai,cand ma gandeam sa le intarc .Daca la inceput ma laudam ca iau la o mulsoare cat iau altii de la turcane toata ziua, in Mai radeau vecinii de mine ca nu iau decat doua linguri. Vreau sa va spun ca am adus si un ..... specialist mulgator dar, tot degeaba oile nu dadeau mai mult de doua linguri.Adevarul e ca erau si f. sperioase mai mult se uitau decat mancau,gardurile cu vecinii si intre parcele fiind de plasa la cel mai mic zgomot sau latrat erau linga poarta. Am chemat veterinara le-a facut deparazitare,si mi-a zis ca n-au mamita sant sanatoase dar n-au ele lapte (m-a cam dezamagi
Dupa ce am citit pe internet cate vaccinuri trebuie sa le fac m-am speriat sa nu aibe >rasfugul alb< la care teh.vet.mi-a zis ca trebuie sa cumpar vaccin si nu se gaseste decat la 100 dz. asa ca nu le-am mai facut.Placadu-i si lu nevasta-mea de ele(toata vara le-a dat cate doi pumni de boabe/cap,desi toti ziceau ca nu-i nevoie) am hotarat sa le tinem oricum, chiar si fara lapte si fara miei. La inceputul toamnei toti ziceau ca n-au cum sa ia miel, ca-i berbecutul mic iar mai tarziu cand le-am vazut cu burta mare mi-a fost teama sa nu avorteze,asa ca nu le-am mai facut nimic.Acum sant total in aer nu stiu ce sa le fac sa nu rida vecinii iar de mine.....ca degeaba sant mari ca n-au lapte(desii acum se cam uita la aia care mi-a fatat trei miei).Unii zic ca nu-s bune si ca arata asa doar ca le-am dat eu multe boabe si lucerna in timp ce altii deja imi cer sa le pastrez un mielut.Cu toate ca la inceput vroiam sa tin doar zece (asa ca hoby, pe langa casa)acum m-am hotarat ......vreau sa devin crescator,iar intrucat am inchis magazinul (alimentara de tara)nevasta-mea mi-a zis ca se duce cu ele anul asta,iar daca vad ca se poate trai din asta o sa raman si eu acasa desii.........mi-e frica.Oare daca o sa ajung la 100 o sa pot sa-mi intretin familia ?Momentan sant la sarbi unde am doua tejghele cu haine de la turci dar ........si aici e dezastru nu merge nimic.Deocamdata n-am decat 6 ha arabil si 1 ha fanete,fara utilaje si fara posibilitatea de a lua prea curand (cred) nici utilaje nici alt pamant.Cate oi credeti ca as putea sa tin cu asta (in coditii bune) in ideia de a trece de la amator...la cioban profesionist...si cam ce ar trebui sa le fac sa fie .....cele mai....cele mai !?!Prin zona nimeni nu are tigai cu capul negru si toti sant curiosi daca fac ceva ..........sau i-mi rup gatul (de asta  sant curios chiar si eu)
Oricum din ce am citit pana acuma pe forum sant oameni deosebiti si cu experienta asa ca orice sfat pt. mine va devenii sigur ...lege !!!!!
Va salut si va respect cunostiintele si experienta !

#6
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ticatac, on 24th February 2010, 17:20, said:

Sa traiti d-nu horea66 sant din Corcova partea de NV.a judetului intr-o zona cu dealuri de 200-250 m
Stiu zona, am lucrat in Mehedinti cativa ani buni...

Quote

...
La cateva zile dupa ce le-am adus acasa> - curios fiind (mai ales vecinii) - le-a muls nevasta-mea,luand cam 700-800 gr.
Cand fatasera ? (luna).

Ce varsta aveau ? La a ca^ta fatare ?

Quote

dupa care am lasat miei sa suga pana la inceputl lui Mai,cand ma gandeam sa le intarc .Daca la inceput ma laudam ca iau la o mulsoare cat iau altii de la turcane toata ziua, in Mai radeau vecinii de mine ca nu iau decat doua linguri.
Sa intarce niste oi in Mai (fara sa fie bolnave) - inseamna ca au fost hranite extrem de prost...
Vezi ca sunt niste retete de concentrate pe topicul pentru capre. Se potrivesc perfect si la oi...

Quote

...mai tarziu cand le-am vazut cu burta mare mi-a fost teama sa nu avorteze,asa ca nu le-am mai facut nimic.
Adica nu le-ai mai vaccinat...? Ca de mancare banuiesc ca le-ai dat.
Vaccinul de agalaxie contagioasa (rasfug alb) puteai sa-l imparti si cu alti crescatori. Si puteai sa le faci doza dubla.

Quote

Acum sant total in aer nu stiu ce sa le fac sa nu rida vecinii iar de mine.....ca degeaba sant mari ca n-au lapte(desii acum se cam uita la aia care mi-a fatat trei miei)

Cand au fatat ? Mieii se satura ? Cele care au 2 sau 3 miei nu le mulgi vreo luna (ca sa ajunga laptele la miei), dar dupa 40-45 de zile trebuie sa intarci mieii. Atunci vezi cat iti dau.

Quote

Unii zic ca nu-s bune si ca arata asa doar ca le-am dat eu multe boabe si lucerna
Nu te lua dupa ce zice lumea ...

Quote

...
Oare daca o sa ajung la 100 o sa pot sa-mi intretin familia ?
La 100 de oi, categoric. Dar poti sa mai cresti si altele pe la^nga oi. Gaini ouatoare, pui de carne, 1-2 vaci, 10-20 de scroafe.

Quote

Deocamdata n-am decat 6 ha arabil si 1 ha fanete,fara utilaje si fara posibilitatea de a lua prea curand (cred) nici utilaje nici alt pamant.Cate oi credeti ca as putea sa tin cu asta (in coditii bune)
Vreo 30-40 maxim.

Quote

...si cam ce ar trebui sa le fac sa fie .....cele mai....cele mai !?!
Fa^n bun (preferabil lucerna sau un borceag - era bine sa-l cultivi din toamna...) si concentrate. Si pajisti cultivate sau masa verde. Dar fara un motocultor sau o cositoare baremi, o sa fie mult de munca.

Edited by horia66, 24 February 2010 - 18:06.


#7
katilinus

katilinus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 25.07.2006
ticatac... sigur nu ai capre? (glumesc :peacefingers: )
prea multe despre oi nu stiu, dar in drum spre Abrud am vazut o multime de gradini in care pasteau 20-30 de oi, nu stiu ce rasa erau, insa mi s-au parut muult mai frumoase decat ce am vazut eu pe aici (Iasi)...
acum... vin si eu cu o intrebare: (nu vreau sa fac vre-un flame, sau sa generez discutii aiurea. ok?) care e avantajul cresterii oilor? fata de capre?
inteleg, sunt mai cuminti, si carnea de miel e mai cautata la Pasti... in afara de asta?
hai ca mai caut pe google... rase si alte lucruri legate de oi...

#8
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Cresterii oilor pentru ce ?

La ce vrei sa ne referim, la productia de lapte sau de carne ?

Fara sa mai punem la socoteala la^na.

Asociatia Australiana a Crescatorilor de Oi are urmatoarea deviza: "Nimic nu poate inlocui la^na". Eu unul, zic ca au dreptate ...

#9
katilinus

katilinus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 25.07.2006
pai... m-ar interesa avantaje in general...
1. lana (spus de voi) - dar.. nu spunea cineva ca nu are cui s-o vanda (pe topicul cu capre)?
2. mai cuminti (am auzit ca poti sa le treci printr-o livada si sunt sanse mari ca sa nu iti fie ciopartiti copacii)
3. mai cautati mieii la Pasti
4. ??? (completati voi)

#10
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 katilinus, on 24th February 2010, 19:34, said:

pai... m-ar interesa avantaje in general...
1. lana (spus de voi) - dar.. nu spunea cineva ca nu are cui s-o vanda (pe topicul cu capre)?

Nu are cui s-o va^nda pe cea de la Turcana !

Turcana, ca si alte rase de lapte, au la^na grosiera, de cca. 35 microni, buna numai pentru covoare. Ai imbracat vreodata un pulover tricotat din la^na de Turcana ?

Merinosul australian are la^na de cca. 20 microni, si se preteaza mult mai bine la producerea stofelor.
Si n-am auzit sa nu mai va^nda australienii la^na ...
Lumea cu ce crezi ca se imbraca ?


Quote

2. mai cuminti (am auzit ca poti sa le treci printr-o livada si sunt sanse mari ca sa nu iti fie ciopartiti copacii)
De obicei ... dar nu toate.

Quote

3. mai cautati mieii la Pasti
Mieii se ingrasa mult mai bine, carcasele de miel sunt mai mari si se obtin in timp mai scurt. Iezii insa sunt mai dietetici, mai putina grasime in carcasa.

Quote

4. ??? (completati voi)

4.1. Laptele de oaie e mult mai gras decat cel de capra. In combinatie cu cel de vaca, produce niste bra^nzeturi mixte foarte gustoase. Laptele de oaie nu are mirosul specific "de capra", pe care nu-l suporta unii consumatori...
In comparatie, laptele de capra este mai dietetic si mai usor de digerat.

4.2. Rasele de ovine pentru carne (Merinos, Suffolk, Ile de France) se ingrasa foarte bine si in scurt timp si sunt de departe, mult mai rentabile deca^t ingrasarea caprelor pentru carne ...

4.3. Exista rase de ovine pentru pielicele: Karakul, care sunt rentabile ata^ta timp ca^t exista cautare la blanurile tip "astrahan"...

Edited by horia66, 24 February 2010 - 20:22.


#11
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009

 katilinus, on 24th February 2010, 19:06, said:

ticatac... sigur nu ai capre? (glumesc :peacefingers: )
prea multe despre oi nu stiu, dar in drum spre Abrud am vazut o multime de gradini in care pasteau 20-30 de oi, nu stiu ce rasa erau, insa mi s-au parut muult mai frumoase decat ce am vazut eu pe aici (Iasi)...
acum... vin si eu cu o intrebare: (nu vreau sa fac vre-un flame, sau sa generez discutii aiurea. ok?) care e avantajul cresterii oilor? fata de capre?
inteleg, sunt mai cuminti, si carnea de miel e mai cautata la Pasti... in afara de asta?
hai ca mai caut pe google... rase si alte lucruri legate de oi...

salutare katilinus !

Cand am cumparat oile produceam inca bani din alte surse........asa ca nu le-am luat pt. vreun avantaj ci pur si simplu pt. a-mi paste iarba dintre pomi,de frumusete(sant niste oi mari,mai deosebite decat au altii la noi) si pt. a avea un miel de pasti si un noaten mai tarziu.
Acum,pt. ca alte surse nu mai sant,iar cele care mai erau s-au diminuat aproape de tot ma gandesc serios sa ma apuc de crescut animale(cu putinul pamant care-l am,dar poate ma ajuta D-zeu si mai iau la anu ),problema e ca nu prea ma pricep.
Daca tot am oile(de care m-am si indragostit) ma gandesc ca pot sa le inmultesc gandindu-ma ca as avea unde sa le pasc.....fiind o zona colinara cu multe paduri......acolo unde caprele n-au acces .......desii,ale mele se comporta mai mult ca si caprele decat ca niste oi normale care sa pasca si ele linistit (sper sa nu afle padurarul )
Stiu ca mai mult lapte dau caprele dar nu te lasa lumea cu ele in padure......iar la posibilitatile mele actuale se exclude cresterea intensiva la padoc desii,cu timpul daca ma dezvolt ma gindesc si la niste capre anglo-nubiene macar doua trei de inceput.
Doamne ajuta,cine stie...............dar mai e pana acolo,acum fac deabia primii pasi,putin temator dar macar sper ca in directia cea buna .

#12
katilinus

katilinus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 630
  • Înscris: 25.07.2006

 ticatac, on 24th February 2010, 20:38, said:

Acum,pt. ca alte surse nu mai sant,iar cele care mai erau s-au diminuat aproape de tot ma gandesc serios sa ma apuc de crescut animale(cu putinul pamant care-l am,dar poate ma ajuta D-zeu si mai iau la anu ),problema e ca nu prea ma pricep...

salut salut,
bun venit in club... nu esti singurul :console:

#13
ariete41

ariete41

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 15.11.2009

 katilinus, on 24th February 2010, 21:45, said:

salut salut,
bun venit in club... nu esti singurul :console:
Ce  parere  aveti  de asteahttp://dorper.sunphoto.ro/Dorper

#14
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Sunt rase de carne. Suffolk si niste metisi...

#15
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
D-nu horea66 !

Pai.....sa va spun :
Cand le-am cumparat m-am dus singur(si nepriceput) in TL.ca sa nu afle si vecinii mei de unde le iau.........deh !....asa merge pe la noi in sat toti santem invidiosi pe ce are celalalt.Cel din Maldaieni de unde le-am cumparat zicea ca mielutele erau fatate toate prin ian. febr. iar trei oi sant la a doua fatare una la prima iar cea cu berbecutul la a patra(am zis ca dupa ce creste mielul o tai ca sa evit cosangvinizarea dar......nu m-a lasat inima,iar acum e gestanta)

Am cumparat asta vara un flacon cu agalaxin dar am citit ca trebuie facut in partea doua de gestatie,iar eu cum nu stiam daca-s gestante -pana cu putin inainte de a fata,cand deja batea burta la ochi)nu le-am mai facut.Daca l-am tinut in frigider cand as putea sa-l fac,iar daca nu-l fac sa-r putea sa fie probleme ? pt. ca cei care au oi la noi nimeni nu face zic ca nu e nevoie.

Oile au fatat pe 19/20 febr. iar nevasta(eu nu-s acasa) le mai da lapte de vaca la cei trei pt. ca unu a ramas mai mic.....cum stiu daca se satura sau nu pt. ca am vazut undeva( tot de la dvs.) ca nu e bine ca aia micii sa bea prea mult lapte din alta sursa.

I-mi santeti drag dar,.............cu doar 30-40 de oi......m-ati cam dezamagit,asta inseamna ca pt. a-mi tine copiii la scoala(cls.9-fata si 11-baiatul) mai i-mi trebuie inca de doua ori atata pamant.......aoleuuuuu,d-nu Horea .......e de munca !                                                                              

Apopo de dorper, am vorbit cu d-nul doctor de la Jimbolia si zicea ca mai are berbecuti - desii pt. mine acum sant cam scumpi -credeti ca ar putea fi o investitie buna in viitor ? Desii ca marime cred ca sant tot cat Carabasa inteleg ca incarcatura musculara si gustul e altul.Tot d-nul din Jmb. critica pe un forum tiaia cu cap negru sarbeasca zicand ca in aafara de faptul ca e mare si maninca prea mult are carnea grasa si cu multe oase,cumparatorii cam evitand sa cumpere tipul asta de miel.

Iar cum ale mele...tigai de teleorman sant........ cam surori cu tigaile cu cap negru sarb.......va rog ......sa nu ma dezamagiti iar!!!!!!!!!(glumeam)
Apropo.... de linie(dupa ce fac 50 de fatatoare) pe ce sa-r preta mai bine sa merg cu tigaile mele berbeci de lapte, de carne sau sa le las asa ?
Considerand ca nu v-am plictisit va multumesc pt. sfaturi !

#16
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ticatac, on 24th February 2010, 22:38, said:

...
Am cumparat asta vara un flacon cu agalaxin dar am citit ca trebuie facut in partea doua de gestatie,iar eu cum nu stiam daca-s gestante -pana cu putin inainte de a fata,cand deja batea burta la ochi)nu le-am mai facut.Daca l-am tinut in frigider cand as putea sa-l fac,iar daca nu-l fac sa-r putea sa fie probleme ? pt. ca cei care au oi la noi nimeni nu face zic ca nu e nevoie.

Agalaxia contagioasa (rasfugul alb) nu este o boala care se raspa^ndeste fulgerator (ca febra aftoasa ...), ci evolueaza mai mult enzootic (local si stationar), apare intr-o localitate si se raspa^ndeste de la o oaie la alta la sta^na, prin ma^inile mulgatorilor. De obicei boala este adusa in localitatea respectiva prin cumpararea de oi bolnave.

Boala evolueaza sever - mastita purulenta, cu un puroi alb, cremos, ca^teodata prinde doar jumatate din uger, alteori ambele jumatati, mamela bolnava intarca si laptele nu mai revine pa^na la fatarea urmatoare. Daca ti-a aparut agalaxia contagioasa (apropo, este produsa de o micoplasma...), te-ai lins pe bot de lapte, pa^na la mieii viitori. Nu se trateaza cu nimic, mai bine zis orice tratament se termina prin intarcarea oii.

Dupa ce apare prima data intr-o comuna, toti proprietarii de oi dau in foc, se duc buluc peste medicul veterinar, se ofera sa plateasca orica^t, numai sa le salveze productia de lapte. Cei care stiu meserie, nu dau sperante desarte oamenilor. Cei care nu stiu, incearca sa le trateze si invata "carte" pe viu...

Acuma, proprietarii "atinsi" de agalaxie in timpul verii, se reped si vaccineaza asa cum spune la carte: cu cca. 2 saptamani inainte de fatare. In mod obisnuit, nu toata lumea vaccineaza. Cei ne atinsi de boala, refuza. Si sunt urmatoarele victime ...

Boala dispare de obicei dupa 4-5 ani, probabil si din cauza ca ajung majoritatea sa vaccineze. E posibil sa reapara din nou, dupa 1-2 ani de nevaccinare, sau sa nu mai apara 20 de ani ...

Asa ca la intrebarea ta: ce sa faci cu vaccinul ? Poti sa faci orice cu el. Daca vrei (si mai e valabil), poti sa-l administrezi prin decembrie, la oile gestante.  Atentiune: este un vaccin care se administreaza o singura data, iarna. Niciodata dozele fabricate nu sunt indestulatoare. Pentru ca de obicei se fabrica in functie de "pre-comenzi". Cine-si cumpara din timp, are. Cine nu, multa bafta ...

Quote

...
I-mi santeti drag dar,.............cu doar 30-40 de oi......m-ati cam dezamagit,...

Sa fim foarte clari: cu furajare doar de pe terenul tau ! Ca daca folosesti terenul pentru nutretul de iarna si ceva concentrate (tot terenul bine cultivat - cu cap), si vara le pasti pe teren inchiriat (pasuni de la Romsilva), ajungi si la 100 de capete...

Quote

Apopo de dorper, am vorbit cu d-nul doctor de la Jimbolia si zicea ca mai are berbecuti - desii pt. mine acum sant cam scumpi -credeti ca ar putea fi o investitie buna in viitor ?
Investitia este buna in functie de clientela ... Ai unde sa dai mieii ?

Quote

...
Apropo.... de linie(dupa ce fac 50 de fatatoare) pe ce sa-r preta mai bine sa merg cu tigaile mele berbeci de lapte, de carne sau sa le las asa ?
...
Tigaia, si mai ales Carabasa, se apropie ca tipologie de rasele de carne. Se apropie... (au si mai putin lapte deca^t Turcana, aceasta din urma fiind cea mai buna rasa de lapte de la noi ...).

Deci, din acest punct de vedere, eu as merge catre metisare cu berbeci de carne: Merinos de Palas sau de import. Daca te-ai orientat catre Carabasa, nu te mai intorci catre lapte ....

Unii sustin ca [,] Carabasa este o rasa deosebita ata^t pentru carne, ca^t si pentru lapte. Eu unul, dupa ca^te am vazut pe lumea asta, pot sa spun ca rar vezi rase intr-adevar mixte, bune la ambele. Sunt, la vaci - Simmental (dar nici acesta nu se compara cu Holstein...), dar in general o directie de selectie o neglijeaza pe cealalta. Nu poti sa le ai pe toate.

Edited by horia66, 24 February 2010 - 23:38.


#17
ticatac

ticatac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 11.12.2009
Va multumesc ca m-ati linistit cu suprafata de teren insa in legatura cu agalaxia m-ati speriat detot.
Daca doamne fereste anul trecut in mai au avut boala asta(nevasta zicea ca alea doua linguri erau mai groase si galbui-posibil puroi),anul asta o sa se repete din nou,daca nu le-am vaccinat ? O sa-si piarda din nou laptele acum sau mai tarziu ?momentan au lapte.
Acum nu pot sa le mai vaccinez daca sant fatate doar de 5 zile? Sau macar pe cele doua care inca n-au fatat ,trebuie vacc. si mioarele de anul trecut dar berbeacul ?Tare , tare mi-e teama ca de asta n-au mai avut lapte saracele.

Eu din cate citisem credeam ca-s lapte-carne-lana si nu carne - lapte(asa sustineau cei din TL.)Mai bine va contactam inainte,dar acum asta e.....si eu care ma cam grozaveam cu ele pe la vecini ca-s bune de lapte........offffffff,of !

#18
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

 ticatac, on 25th February 2010, 00:26, said:

...
Acum nu pot sa le mai vaccinez daca sant fatate doar de 5 zile? Sau macar pe cele doua care inca n-au fatat ,trebuie vacc. si mioarele de anul trecut dar berbeacul ?Tare , tare mi-e teama ca de asta n-au mai avut lapte saracele.

Am citit chiar acum prospectele celor doua vaccinuri (unul facut de Pasteur, altul de Romvac). Recomandarile lor (in cazul in care nu s-a facut vaccinarea in a doua jumatate a gestatiei): imediat dupa fatare, toate animalele din efectiv (inclusiv masculi si tineret, ca boala evolueaza si articular), 1 ml la fiecare animal, cu repetare la 3 saptamani.

Contra-indica in schimb vaccinarea in ultima luna inainte de fatare - pe care o justifica cu riscul aparitiei socului anafilactic (e ciudat... vaccinul care il foloseam eu in circa mergea exact inainte de fatare ...bine, lucrurile se schimba in timp...).

Deci, inca odata: astepti sa fete si celalte doua si imediat (a doua zi) vaccinezi toate ovinele pe care le ai - cu exceptia mieilor proaspat fatati. 1 ml de fiecare animal (indiferent de greutate), repeti la fel peste 3 saptamani.

Quote

Eu din cate citisem credeam ca-s lapte-carne-lana si nu carne - lapte(asa sustineau cei din TL.)Mai bine va contactam inainte,dar acum asta e.....si eu care ma cam grozaveam cu ele pe la vecini ca-s bune de lapte........offffffff,of !

Sunt bune de lapte ... din rasele mixte. Si sa stii ca impartirea aia cu lapte / carne sau viceversa carne / lapte, este mai mult un fa^ss inventat de cercetatorii epocii de aur...

Adevarul este urmatorul: orice rasa mixta este de fapt o adunatura de compromisuri, care nu e foarte buna nici intr-o directie, nici in cealalta. Si cel mai bine este sa te hotarasti incotro te duci ...

Turcana este cea mai buna rasa de lapte din Romania.
Pa^na acum nu s-a apropiat nici o alta rasa de performantele Turcanei la lapte, dar s-o mai si depaseasca ...

Cei mai buni oieri cu oi "de lapte" sunt sibienii. Nu prea vezi Tigaie la sibieni...
Asa cum cei mai buni oieri cu oi de carne sunt englezii.

Dar ai alte avantaje la Tigaie: prolificitatea mult mai mare ca la Turcana (ce nu ca^stigi din lapte, ca^stigi din miei...) si sporul in greutate al tineretului la Tigaie este mult mai bun decat la Turcana (cresc mai repede si se dezvolta mai bine - plus calitatea carcasei la Tigaie - procentul de carne in carcasa).

Edited by horia66, 25 February 2010 - 01:02.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate